Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

GRATULÁLUNK ÉLETFA SZÍNÉSZÜNKNEK, PINDROCH CSABÁNAK!

jászai2

JÁSZAI MARI-DÍJAT KAPOTT A FRANKÁS ÖREGDIÁK

Kiemelkedő színészi, rendezői tevékenysége elismeréseként Jászai Mari-díjat kapott Pindroch Csaba színművész a nemzeti ünnep alkalmából. A díjat az emberi erőforrások minisztere, dr. Kásler Miklós adta át, Pindroch mellett két megyei művészünk is átvehette az elismerést: Lapis Erika és Horányi László.

jászaiPindroch Csaba, ahogy a nool.hu életrajzában felidézi, 1972-ben született Salgótarjánban, és az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban, vagy ahogy sokan „becézik”, a Frankában érettségizett 1990-ben. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte diplomáját 1997-ben. A Budapesti Kamaraszínházhoz szerződött, majd 2002-től négy éven át a Vígszínház tagja. Ezután hosszabb ideig szabadúszó, majd a Vígszínháznál eltöltött újabb évadot követően 2012-től a Thália Színház színművésze. Számos hazai tévéjáték és mozifilm főszereplője, szereplője. Jó néhány reklámfilm- és videoklipszerepet követően a Valami Amerika főszerepe hozta meg számára az igazi ismertséget. 2015-ben Vastaps-díjjal, 2017-ben Madách-díjjal jutalmazták munkásságáért. A hétköznapi beszélgetésekben is magával ragadó, közvetlen színész meggyőződése, hogy az emberi kapcsolatok a legfontosabbak az életben, a hit és a család mellett.

A minap Balassagyarmaton lépett fel a színművész, egyszemélyes darabjával, a „Segítség, megnősültem!”-mel. Ezzel kapcsolatban elárulta, hogy a darabot a felesége találta, akivel 18 éve vagyunk együtt, három gyerekünk van.

segítség1– Szinte az egész előadás arról szól, hogy szidom a házasságot, de van egy rész a végén, ami bemutatja, hogy ez a legjobb dolog a világon. És ez az, amit én is gondolok róla. A 75 percből 74 percig tart az előjáték, hogy kiröhögjék magukat az emberek, és utána mondok egy mondatot, amiért az egészet csinálom – mondta az előadás kapcsán a nool.hu-nak – Úgy gondolom, az ember életének nagyon értékes része az, amit a hivatására fordít, de a legtöbbet mégiscsak a család, a gyerekek érdemlik meg. A gyermeknevelés egyszerre csodálatos és roppant fárasztó feladat, néha úgy érzem, azok után, amilyen megpróbáltatások otthon érnek, szinte pihenni megyek be a színházba.

Korábban azt is elárulta, hogy a gimnáziumi évek alatt szeretett bele az előadó-művészet világába. A frankás előadások alkalmával tapasztalta meg először, hogy milyen jó érzés az embereket szórakoztatni.

Vegleges MR es MRS plakat– Mindig röhögtek rajtam, s én iszonyatosan élveztem, hogy megnevettetem a publikumot. Akkor végre a középpontba kerültem, ahová mindig is vágytam! Persze, itt még csak bohóckodásnak fogtam fel az egészet…A gimnáziumi éveim végén már komolyabban elkezdtem kacsintgatni az előadó-művészet felé, ám még ekkor sem kimondottan a teátrum világa vonzott. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen töltött éveim alatt, egészen konkrétan huszonhárom éves koromban, forrt igazán komollyá az elhatározásom, hogy elismert színművésszé szeretnék válni – tette hozzá.

Óriási büszkeséggel tölt el minket, hogy az Életfa Program is hozzájárult ehhez a díjhoz, hiszen két produkció: a MR. és MRS., valamint a Segítség, megnősültem! című darabok támogatói is voltunk!

Forrás: kemma.hu

https://www.kemma.hu/kultura/helyi-kultura/jaszai-mari-dijat-kapott-a-frankas-oregdiak-pindroch-csaba-1455910/

AZ OLVASÁS BAJNOKA, AVAGY 50 KÖNYV 365 NAP ALATT

 

tarnoks

A mai rohanó világban ritkaságnak számít, ha egy 13 éves diáklány szabadidejének nagy részét olvasással tölti. Családunk több tagja is „e műfaj” szerelmese, de Sára lányunk mégis egy kicsit kiemelkedik a sorból.

Hogyan is kezdődött az Ő története? Meghatározó nap volt számára, amikor 10. születésnapja alkalmából több mint 10 darab könyvet kapott ajándékba, melyeket természetesen kivétel nélkül el is olvasott és nagy becsben tartotta őket. Lendülete tovább tartott, az olvasás iránti szeretete tovább nőtt.

Az ÉLETFA PROGRAM által 2018. februárban indított VIRÁGZÓ EGÉSZSÉGÉRT ÉV KERETÉBEN meghirdetett KULTURÁLIS KIHÍVÁSA (könyvajánlások tekintetében) még nagyobb lendületet adott számára ahhoz, hogy megvalósítsa 2018-ban kitűzött célját = 50 könyv elolvasása 365 nap alatt. A fent mellékelt kép mutatja, hogy amit eltervezett, azt 2018. december utolsó napjaiban sikerült valóra váltania. Ezúton is köszönjük az Életfa Program megalkotójának Schmidt Ferenc Igazgató Úrnak, valamint a honismereti és kultúra team vezetőjének, Berecz Ildikónak a lehetőséget.

Sára kedvenc írói között Leiner Laura, Böszörményi Gyula, Soman Chainani és Sarah J. Maas, kedvenc könyvei, sorozatai között pedig az Ég veled, a Maradj velem, az Ambrózy báró esetei, a Szent Johanna Gimi, a Jók és Rosszak Iskolája és az Üvegtrón is szerepelnek.

Nemcsak otthon, hanem az iskolai szünetekben, illetve bárhol képes olvasni, soha nem indul el könyv nélkül - talán ez alól a közös jógaórák a kivételek. Olvas reggel, délelőtt, délután és este lefekvés előtt is.

De miért is fontos az olvasás, főleg egy gyermek számára?

  • bővíti a szókincset
  • növeli a tudást
  • fejleszti az íráskészséget, a memóriát, a kreativitást
  • javítja a koncentrációt

Lelkes könyvmolyunk a tanulás mellett tovább hódol szenvedélyének, az olvasásnak, s mindent megtesz, hogy kis könyvtárát újabb és újabb kedvencekkel gyarapíthassa.

Szeretettel és üdvözlettel:

Tárnok Ágnes
Életvezetési és egészségterv tanácsadó
Jógaoktató
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Millenáris Park és a Mikulásgyár

mpmgy

A szerdai klubnapon maroknyi, de lelkes csapatunk elvitte adományait a Mikulásgyárba, mely az eddigiektől eltérően új helyszínen várja a rászorulók megsegítésére szánt ajándékokat.

mpmgy 1

A 14. MikulásGyár 2018. november 30. - december 21.-ig 9 és 21 óra között tart nyitva, a Millenáris Parkban, ahol nagyokat és kicsiket is színes programokkal, koncertekkel várnak.

A Millenáris Park kulturális központ és közpark, egyszerre kert, galéria, koncert– és előadóhelyszín, több helyszínnel is várja látogatóit. Az épületkomplexum füves területekkel és tavakkal tarkított parkban fekszik, ahol lehetőség nyílik alternatív szabadidős tevékenységekre, pihenésre, illetve programok bel- és kültéri fogadására. A zöldövezetben bújik meg Budapest egyik legrégebbi tematikus játszótere, a Zöld Péter Népmese Játszótér. Találunk kávézót és föld alatti parkolót is, a D épület hatalmas csarnokában pedig a Startup Campus többszáz fős, indusztriális hangulatú közösségi irodája kapott helyet.

Nézzük meg az épület együttes rövid történetét, és jelenlegi érdekességeit!
A jelenlegi Millenáris Park az egykori Ganz Villamos Művek telepén kapott helyet

mpmgy 2

Ganz Ábrahám 1844-ben alapította meg öntőműhelyét Budán, II. kerületben, mai az Öntödei Múzeum1 helyén.
A gyár Ganz halála után a kiemelkedő tudású gépészmérnök, Mechwart András fejlesztő tevékenysége révén emelkedett a hazai üzemek élére, aki 1878-ban hozta létre a Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt. keretein belül az erősáramú villamosipar alapjait megteremtő villamossági osztályt. A kis műhely előbb a második kerületi Kacsa utca egyik udvari épületében, majd a volt Király-malom Fő utcai épületében fejlődött igazi üzemmé, a kontinens egyik legjelentősebb villamossági gyárává. A kezdeti sikereket az 1884–85-ben Zipernowsky Károly, Bláthy Ottó Titusz és Déri Miksa által kidolgozott transzformátorrendszer, és 1885-ben az első transzformátor megalkotása (amely először tette lehetővé a villamos energia nagyobb távolságra történő szállítását) koronázta meg. A Ganz-gyár az elektromos rendszerek gyártásával rövidesen világszerte ismertté, elektrotechnikai gyártmányai és berendezései két évtizeden át a világpiac egyik vezetőjévé váltak.

A Niagara vízesésénél, jelenlegi is az innen származó GANZ turbinák termelik az áramot. Világszerte felhasznált találmányok sora is jellemzi a korszakot, köztük például a Bláthy által megszerkesztett és szabadalmaztatott elektromos fogyasztásmérő, a „villanyóra”, de ide sorolhatók a Kandó Kálmán nevéhez fűződő villamos vontatási rendszer fejlesztései is.

1897-ben épült fel az akkor világszínvonalon álló elektrotechnikai gyár Lövőház utcai épülete, ahol akkor már kétezernél is többen dolgoztak. 1906-ban a gyár önállósította magát, és Ganz-féle Villamossági Rt. néven működött 1929-ig, amikor is – a nemzetközi vetélytársaktól erősen megszorongatva és szakmai tekintélyében megtépázva – visszaolvadt az anyagyárba. Közben 1911–12-ben felépült az a nagyszerelde, (ma a nagyobbik kiállítási csarnok), amely napjainkra felkerülve az ipari műemlékek sorába, a nemzeti ipar- és kultúrtörténeti örökség emlékeként őrzi a jövő számára a hely szellemét. Így a mai napig láthatóak az egykori gépezetek részei.

Az újabb elismerést és sikert az 1920-as években megindult hazai villamosítás vezető vállalataként érte el a Ganz, majd sikeres korszerűsítései eredményeként rövid időre ismét nemzetközi sikereket is elkönyvelhetett. A válságból a vállalat a nagyvasúti villamosítás Kandó-rendszerű mozdonyai, a Ratkovszky-féle feszültségszabályozók, a különféle Jendrassik-motorok és - turbinák révén lábalt ki, de rövidesen mindent romba döntöttek a második világháborús elemi erejű pusztítások.
A sok nehézség árán épült újjá a gyár, 1949-től Ganz Villamossági Gyár néven ismét önállóvá vált, majd számtalan szervezeti változást átélve neve 1963-tól Ganz Villamossági Művek lett. Egyre inkább beszűkült piacra termelt a nagyvállalat, s az elmaradt érdemi fejlesztések jelentősen vissza is vetették, bár a nemzetközi piacon néhány versenyképes termékkel még őrizte a cég hajdanvolt nevét. A saját fejlesztés visszaszorulása, a világszínvonaltól történő fokozatos elmaradás, majd a hatékonyság csökkenése, és nem utolsósorban a piacok átrendeződése válságos helyzetbe sodorta a nagy múltú vállalatot.
Időleges kiutat jelentett a külföldi tőke bevonásával a Ganz Ansaldo Villamossági Rt. létrehozása 1991-ben, ám a termelés fokozatosan csökkent, majd megkezdődött a fővárosi gyártelep vidékre költöztetése. A villamossági vállalat 2000-től Ganz Transelektro Rt. néven működik tovább.

Az 1990-es évek közepétől napirendre került a környezetszennyezés problémája, és a felértékelődött térség környezethez illeszkedő hasznosítása, ezért a gyár áttelepítésre került. Jelentős anyagi vonzatai és a tulajdonosváltások miatt erre csak 2000 közepétől került sor. A hajdani központi gyártelepen ugyanekkor megkezdődtek a Millenáris Park létrehozását célzó munkálatok, immár a II. kerületi önkormányzat által elfogadott szabályozási tervekkel összhangban.
Az 1999 -ben kialakult koncepció alapján a megtartott és felújított épületek kulturális funkciót kaptak, az épületek környezete pedig a lakosság számára használható igényes közparkká alakult át. Az átépítés alapelve az volt, hogy az értékes és megtartható épületek, épületrészek korszerű térformálással és igényes kialakítással váljanak a kiállítási- és rendezvényközpont méltó környezetévé. Az egyik legnehezebb feladat a megtartandó és elbontandó épületek kiválasztása, a vonzó térarányok, téralakítások meghatározása volt.
A megtartott B jelű műemlék épület, (Nagycsarnok) a talaj szennyezettsége miatt csak részben megtartható D épület, (Kiscsarnok) a közöttük felépült C jelű új bejárati épület, valamint az általuk határolt térségben a vízfelülettel gazdagított park alatt létesült mélygarázs ma az ország egyik legnagyobb kiállítócsarnokának elemeit alkotják.
Ugyancsak megmaradt az E jelű szerelőcsarnok, (Teátrum) amely a 600 férőhelyes színházként működik 2001 szeptemberétől: alkalmas zenei, színházi és tánc-programok befogadására.
A Fény utcai főbejáratnál található a G jelű Fogadóépület, mely többféle kiszolgáló- és vendéglátó funkciót lát el, és egyben alkalmas a kiállítási- és rendezvényprogramhoz kapcsolódó szakmai és más események befogadására is.
A műemléki gyárcsarnokok újraformálásáért a Millenáris Park építészeti kialakítása 2002-ben Europa Nostra-díjat kapott.

A gyár egyik első épülete a D jelű, vagyis az egykori nagyforgácsoló üzem, (ma a kisebbik kiállítási csarnok) volt, ez adott otthont a Csodák Palotája elnevezésű - 1993-ban indult kiállítás sorozatnak. Ez az ötlet Öveges József professzor álma volt, aki a természet- és a fizika törvényeit a tévéműsora (100 kérdés) szabta kereteken túl, de ahhoz hasonlóan játékos formában kívánta bemutatni az érdeklődőknek, fiataloknak, gyermekeknek egy arra alkalmas helyen. A kiállítás a 2012. év folyamán Budafokra, a Campona bevásárlóközpontba költözött, jelenleg a Óbudán a Bécsi út 38-44 alatt működik ( Budapest,1036)2

A Jövő Háza kiállítás 3000 négyzetméteren, két szinten várja a látogatókat időről időre változó és cserélődő bemutatókkal. A kiállítás tematikája széles spektrumon mozog: a génkutatástól az űrhajózáson át a csillagászatig, valamint a fogyatékkal élők életét az épeknek bemutató Ability Park. Bemutatkozik egy magyar világújdonság is: a látogatókat három intelligens, a Jövő Háza számára kifejlesztett „hoszteszrobot” fogadja és segíti az eligazodásban.

A Láthatatlan Kiállítás a Millenáris Park B épületében található3, ez egy olyan utazás a láthatatlan világba, ahol a látogatók megpróbálhatnak eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán, és megtapasztalhatják, milyen érzés a legtöbb információt adó érzékünk, a látásunk nélkül élni, és hogyan erősödnek fel egyéb érzékeink. A kiállításon vakok és/vagy látássérültek kísérik a látogatókat, akik teljes sötétségben, pusztán a tapintásukra, a szaglásukra és a hallásukra hagyatkozva fedezhetik fel a vakok világát.
A Kiállítás egy különleges színházi előadással bővítette programját, amelyen látók és látássérültek ugyanazt az élményt élik át, érzékszerveiket használva együtt válnak aktív szereplőivé egy klasszikus történetnek. Az előadást Keserű Imre álmodta színpadra, Bodyssey-Testodüsszeiat, ahol a „nézők” szeme szemmaszkkal van elfedve így csupán a hangokra, illetve az érintésekre támaszkodva válnak részesévé Odüsszeusz utazásainak.

Pilisszentiván, 2018. 12. 06.

szeretettel, Berecz Ildikó


[1] 1027 Budapest Bem József u. 20, 1027 Budapest
[2] https://www.csopa.hu/  Nyitva tartás: 9.00-19:00    Telefonszám: (1) 814 8060
[3] címük: 1024 Bp., Kis Rókus u. 16-20.

forrás:

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-mikulasgyar-felvonulasi-ter-budapest.html
https://port.hu/helyszin/koncert/millenaris/place-8692
https://hu.wikipedia.org/wiki/Millen%C3%A1ris_Park

TERRY FOX ÉS A REMÉNY MARATONJA

tfearm

Magyarországon a 1992-ben rendeztek először Terry Fox Futást, kezdetben maroknyi csapat futott a Margitszigeten, majd egyre többen vettek részt a rendezvényen,  mely a kezdeti lelkes kis csapatkezdeményezésből több ezer fős családi eseménnyé vált. Minél többen csatlakoztak a kezdeményezéshez, annál több pénz jutott a rákkutatás támogatására.
Az alapítvány munkatársai nem számoltak el az eseménnyel kapcsolatban semmilyen költséget, az 1.500,-Ft-os nevezési díjakból befolyt összeget egy az egyben jótékony célra fordították, azaz a betegek kezelésének támogatására. A 21 év során a Fuss a Rákkutatásért Alapítvány mintegy 150 millió forint értékben adományozott műszereket rákkutatással foglalkozó magyarországi intézményeknek.
A Terry Fox Futás nem verseny, a 10 kilométeres táv megtehető futva, sétálva, biciklizve vagy görkorcsolyán is!
Sajnos Budapesten 2011. szeptember 10-én volt a Népstadionnál a Fuss a Rákkutatásért Alapítvány szervezésében az utolsó Terry Fox futás, de az ország más településein tartottak ilyen rendezvényeket. Idén szeptember 8-án tartották meg a 10. Fuss a Rákgyógyításért Pécsett 2018-at. 2017-ben a Postakürt Alapítvány rendezésében - 1068 Budapest, Benczúr utca 27.- is futottak a rák gyógyításáért.

Kiről miért nevezték el és miért tartják meg a világ több száz országába ezt a rendezvényt minden évben?

tfearm 1Kanada legnagyobb hősei között tartják számon Terry Foxot, aki 1958. július 28-án született Winipegben. Már gyerekkorától lelkesen sportolt, atléta volt, rögbizett, baseball-ozott, és kosarazott. Vidáman élte az életét egészen 1976 novemberéig, amikor egy kisebb autóbaleset során megsérült a jobb térde.
Csak a következő év márciusában fordult orvoshoz, amikor térd fájdalmai már annyira intenzívé váltak, hogy nem tudott lábra állni.
Csontdaganatot (osteosarcoma) diagnosztizáltak. Bár ő maga a balesetével hozta összefüggésbe a betegség kialakulását, az orvosai szerint a ráknak ez a formája gyakran kezdődik térdpanaszokkal, és a sérülésétől függetlenül keletkezett. Kezelésként csak a jobb lábának azonnali amputálása jöhetett szóba,  és 16 hónapig tartó kemoterápiás kezelés.
Hihetetlen akaraterőről tett tanúbizonyságot,  az amputáció után három héttel már műlábat használt, sétált és az édesapjával golfozott. Csatlakozott az Észak-Amerikai Kerekes-székes Kosárlabdacsapathoz, ahol kiemelkedő eredményeket ért el. Rendszeresen látogatta a sorstársakat és azok családját, példát akart mutatni másoknak.

Olvasott egy emberről, aki amputált végtaggal először teljesítette a New York Maratont. A kórházban saját- és betegtársai küzdelme kapcsán jutott arra az elhatározásra, hogy felhívja a világ közvéleményének figyelmét erre a betegségre és  rákkutatás fontosságára. Ennek eszközéül választotta, hogy  keresztül futja Kanadát, és adományokat gyűjt a kutatásra.

Kemény felkészülést követően 1979. augusztusában sikerült lefutnia British-Columbiában a maratoni távot, ahol bár utolsóként futott be, de győztesnek kijáró ünnepléssel fogadták. Ezen a sikeren felbuzdulva eldöntötte, hogy végigfutja Kanadát és megpróbál ilyen módon pénzt és támogatást szerezni a betegségének  kutatására, mert a kórházak kutatási kerete szerény. Tisztában volt azzal, hogy 50 %-os az esélye a túlélésre, de azzal is, hogy mindez a rákkutatás fejlődésének köszönhető, mert két évvel korábban még csak 15 % volt ilyen esetben az életben maradás lehetősége.
A kezdeti célkitűzése 1 millió dollárt összegyűjtése volt, ám mert nagyban gondolkodni, ezért úgy gondolta, amennyiben minden kanadai állampolgár hozzájárul egyetlen dollárral, akkor 22 millió dollárt is fordíthatnak céljára.

tfearm 2

A Kanadai Rák Szövetséghez fordult segítségért, ahol szkeptikusan fogadták a tervét. Mivel veszítenivaló nem volt és a cél és a nyereség, illetve a figyelem felhívás jelentős volt támogatták. Feltételként szabták azonban, hogy Terrynek olyan orvosi lelettel kell rendelkeznie, amely alapján állapota lehetővé teszi tervének teljesítésére.
A szigorú vizsgálat  szívnagyobbodást állapított meg a fiúnál, ami nagyon megnövelte a kockázatot. Terry megkapta az orvosi hozzájárulást azon ígéret fejében, hogy azonnal megáll, amint szívproblémát észlel.
Ezt követően megkeresett számos nagyvállalatot, sikerült szponzorokat találnia, a Ford, Adidas és Imperial támogatta többek között.

Futásának a REMÉNY MARATONJA nevet adta, idején azt vállalva, hogy minden áldott nap lefut egy teljes maratoni távot. Newfoundland atlanti óceáni partvidékéről, St.John's-tól indult 1980 április 12-én.
Amikor megkérdezték tőle, hogyan bírja ezt a hatalmas távot, azt mondta:
"Én nem maratonikat futok. Mindig csak a következő villanyoszlopig futok. Aztán a következőig. És megint a következőig.”
"Olyan példát akarok mutatni, amelyet soha nem szabad elfelejteni."
"Egy dolog Kanadán keresztül futni, de most az emberek tényleg meg fogják tudni, mi a rák."

143 napon át futott, összesen 5373 km-t tett meg. Az időjárási nehézségeken túlmenően elképesztő csatát vívott a fájdalmakkal, a kiújuló betegséggel, mert a rák átterjedt a tüdejére is. Ameddig jártányi ereje volt, egyetlen napra sem adta fel a maratont.
New Westminsterben (Kanada) 22 éves korában halt meg, 1981 június 28-án.
Futását milliók követték nyomon, tízezres tömegek előtt tartott beszédet a nagyobb városokban, és 24,17 millió dollárt millió kanadai dollárt gyűjtött össze, melyet teljes egészében a rákbetegség kutatására adományozott.

Az ő emlékére azóta a világ számtalan pontján évente megrendezik a futást, amelynek bevételét mindig az adott ország rákkutatásának fejlesztésére ajánlják fel

tfearm 3Halála évében 1981. szeptember 13-án megtartott első Terry Fox futáson 300 ezren vettek részt Kanada-szerte, újabb 3,5 millió dollárt gyűjtve a rákkutatás részére.
Az első Nemzetközi Terry Fox Futást 1992-ben tartották szerte a világon, melynek résztvevő országai: Ausztrália, Belgium, Kína, Csehország, Anglia, Németország, Magyarország, India, Japán, Jordánia, Kuvait, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Norvégia, Fülöp-szigetek, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szaúd-Arábia, USA, Zimbabwe. Azóta a Futás NEMZETKÖZI ESEMÉNY lett, több mint 300 millió dolláros bevételével, 50 ország 500 pontján megtartott rendezvényeivel a rákkutatás egyik legfontosabb támogatójává vált.
A Terry Fox Alapítvány honlapján szereplő 2016-os adat szerint, májusig több mint 715 millió dollárt fordítottak a rákkutatás támogatására Terry nevében.

Terry szavaival élve: "Ha már adtál egy dollárt, részese vagy Te is a Remény Maratonjának!"

Milyen üzenetet közvetít Terry Fox tette azóta is?
Ne add fel! Semmit ne hagyj félbe!
A siker titka sokszor az, hogy beletesszük azt a kis plusz energiát, amivel képesek vagyunk túllendülni a holtpontokon. Kívánok hozzá kitartást mindenkinek!

Pilisszentiván, 2018. szeptember 18..

Szeretettel

Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


forrás:

http://www.terryfox.hu
http://www.vitalitas.hu/?ctype=5&did=11236&cid=1338
https://futolepes.com/edzesnaplo/a-legjobb-futasrol-szolo-filmek.futas
https://en.wikipedia.org/wiki/Terry_Fox
Terry Fox Story (1983)

Ösztönzésül néhány futással kapcsolatos (az idő próbáját is kiállt) film címe:
A hosszútávfutó magányossága (1962)
Egy betörést követően Colin javítóintézetbe kerül, melyből menekülést jelent, ha eredményes sportolóvá válik.
Tűzszekerek (1981)
Igaz történetet dolgoz fel: brit atlétákról szól az 1924-es nyári olimpia idején.
Gallipolli (1981)
Az I. világháború idején Gallipolinál megtörtént eseményt azt mutatja be, hogyan válik a kezdetben kihívásnak tekintett sport rémült, pánikszerű rohanássá, ahol az élet a tét.
Terry Fox Story (1983)
A remény maratonja - Terry Fox története
Forrest Gump (1994)
Gyenge szellemi képességei ellenére kiváló sportoló fiú története.
Bhag Milkha, bhag (2013) Fuss Milkha, fuss!
Milkha Singh, a Szárnyaló Szikh néven ismert pandzsabi futóról készült életrajzi film.
McFarland  (2014) Terepfutás
A mexikói határon fekvő kisváros, McFarland, ültetvényein dolgozó fiatal munkások az életvitelük miatt kivételes futóadottságokkal rendelkeznek.
Race  - A legendák ideje (2016)
A futó Jesse Owens 1936-os berlini olimpiai kálváriája

A PÉNZ ENERGIÁJA

Eddig nem nagyon gondolkodtam a pénzhez való viszonyomról. Tudtam, hogy kapcsolatban állunk, de hogy viszonyunk lenne…? Tudtam a történelem során betöltött szerepéről, de nálam sem volt meg az alaptudás.
Nagyon szeretem a történelmet, és meséket is, arra jutottam, hogy kell lennie egy kulcsnak, stílusosan: aranyból, ami a tudásom folyosóján minden ajtót kinyitogat.
Akkor most ebből adnék nektek ízelítőt.
Woody Allen egyik közismert mondása nagy igazságot takar:

„a pénz jó dolog, már csak anyagi szempontból is...”

Amikor az embernek problémája van a pénzzel, mert nincs, vagy amikor van, de nem adja azt a fajta biztonság-, nyugalomérzetet, amit a pénz birtoklásához társítunk, akkor mindig vizsgálni kell a saját viszonyunkat a pénzhez, tágabb értelemben az aranyhoz, mert valami van, de nem az igazi.

Az arany története hosszú évszázadokon át egyben a pénz története is volt, és mindez megfordítva is igaz. Az, hogy ez a szép sárga fém kapta az általános értékmérő kitüntetett szerepét egyáltalában nem véletlen, ismert kémiai tulajdonságainak, szép küllemének, könnyű megmunkálhatóságának és főleg a nehéz kitermelésének, előállításának következménye. Kémiai tulajdonságai: nem oxidálódik, nehezen alakítható át kémiai vegyületté, viszont vegyületei rendkívül könnyen redukálhatók színarannyá.
Egyetlen fém, amely magas hőmérsékleten sem lép reakcióba az oxigénnel és a kénnel.
Nem reagál a szénnel, csak a tellúr1 gőzökkel közvetlenül képez arany-telluridot.

apeValószínűleg már a neolitikum (a kőkorszak későbbi része) óta ismeri az ember az aranyat. Ami biztos, hogy az egyiptomiak Kr. e. 3000 táján már felhasználták a pénzérmékben is.
Az aranynak ekkor még egyenes kapcsolata volt a Teremtő elvvel, vagy Forrásenergiával, nem mint ritka fém képviselt értéket, hanem mint materiális lehetőség, hogy az ember eljusson a VILÁGOSSÁGHOZ, a megvilágosodáshoz, övé legyen a VILÁG. Ennek feltétele, hogy uralja a saját életét.
Minden teremtésmítosz arról szól, hogy az Isten saját képére teremtette az embert, aki ezért maga is teremtővé válik. Ezzel azt a feladatot kapta, hogy életét, a létezését a saját uralma alá vonja a külső és belső lehetőségeinek együttes kihasználásával, alkalmazásával. Azt, hogy ezt mi módon, mennyire alkalmazzuk a saját szabad akaratunkon múlik. Szepes Mária az Aranyoroszlán című könyvében írja le azt, hogy az életünk során mentális alkímiát kell végezzünk: (ember)ólomból- (ember)arannyá kéne változnunk a végére.

A történelem során csak a Szabad embernek volt aranya. Mert ha rabszolgaként, jobbágyként jutott hozzá, rosszabb esetben az urát illette meg, jobb esetben megváltotta vele a szabadságát, és már nem is volt aranya, de az arany szabaddá tette.
De igazából az arany elsősorban nem érték volt, hanem a Nap bőségét, a Napistent képviselte itt a földön, tehát elsősorban spirituális tartalommal bírt, vagyis a Naphoz fűződő szimbolikus kapcsolata miatt tisztelték, ekkor az arany jelentette a kapcsolatot a földi élet és a halál utáni élet között.

ape 1Ez a hozzáállás több ókori népnél megtalálható. Pl. az egyiptomiaknál a piramis tetején lévő aranyból épített csúcsdísz, a piramidion az ég felé mutatott, mint megkövült napfénypászma ez  tette lehetővé, hogy a halott király könnyebben feljuthasson "apjához, Réhez", akivel közös jövőjét a piramisszövegek szavatolják. Egy legenda szerint a 4. dinasztia uralkodóit tevőlegesen is Ré nemzette egyik papjának feleségével.
A kelták ún. aranytorkot (nyakláncot) viseltek a csatákban, ez volt egyedüli dísze az öltözéküknek, hogy a halál esetén azonnal, az „arany útján” eltávozhasson a lélek.
A szkítáknál az Aranyút egy csillagászati időpont általi meghatározású zarándokút volt, mely azokat a jelentősebb templomokat érintette, amelyekben az aranyat spirituális szertartásokhoz alkalmazták.
Az emberek a kezdetek óta ismerték az anyagi és a szellemi világ közötti kapcsolatot, amely a fémek felfedezésével még jobban elmélyült.
Az égitestek nem isteneket szimbolizáltak, maguk voltak az istenek pl. a Holdistennő és a Napisten, de nem két különálló lényként, hanem összekapcsolt szellemi egészként. Az arany és az ezüst, mint fém, az ősi tudás szerint az égi istenek kiterjesztett szellemét jelentette. Ahhoz, hogy jobban megérthessük ezt a gondolkodást, képzeljük el, hogy életünk minden vonatkozásában a jó terméstől függ. A Napistent imádni, tisztelni kell a bőséges aratás érdekében.
ape 2Az arany a felfedezésével ezért nem egy élettelen tárgy volt, ami ragyog és visszaveri a nap fényét, hanem maga az Isteni Nap. Így aztán elképzelhetetlen volt, hogy mást is lehetne tenni az Isten egy darabjával, mint ismét felajánlani a Napistennek, és az ezüstöt a Holdnak. Ezeket a fémeket szent eredetük miatt, kezdetben csak az istenek dicsőítésére használták, bármilyen formában, ékszerek, serlegek, érmék formájában egyaránt. Ennek az ősi gyakorlatnak a mai maradványa, amikor a kutakba pénzt dobunk.

A cserekereskedelem kielégítő volt addig, amíg az emberek kisebb közösségekben éltek, a civilizálódás hatására, a hadseregek megjelenésével egyre nagyobb távolságok meghódításával ez működésképtelenné vált. A gyakorlati élet követelte meg, hogy egyéb, egységes eszközt alkalmazzanak az érték mérésére, ezek lettek a különböző fémérmék, melyek pénzként működtek.
Igazán csak az ipari forradalom idején vesztette el teljesen a pénz a kapcsolatot a szellemi világgal és került át teljesen az anyagi birodalomba, ahol ma is van. Itt, és ez okozta a törést az arany/pénz teremtő szentségében: Elvált egymástól a szellemi és az anyagi világ.

A ma rabszolgasága abban különbözik az ókoritól, hogy nem születünk rabszolgaként, ám azzá válunk. Ennek alapja az a HIT, hogy nincs elég pénzünk, sőt a világban sincs elég pénz ahhoz, hogy bőségben éljünk/élhessünk. Így történik, hogy „önkéntes” bilincseket veszünk magunkra, mint az adósság, és/vagy a hitel, melyek láthatatlanok, de erősebbek a valódi láncoknál.
Miért van a pénznek hatalma? Azért mert energia, amit a kollektív tudat irányít. Ahogy egyre nagyobb figyelmet szenteltünk a pénz kiadásának, elköltésének, felhalmozásának, a pénz egyszerűen átvette Isten(ek) helyét, magát a pénzt imádjuk és nem azt a szentséget, amit eredetileg jelentett.

ape 3A jelenleg is érvényben lévő magyar törvények alapján: az az arany, amit az állami pénzverdében állítottak elő, illetve a kiadott pénz, melynek fedezetéül szolgál, nem kerül a tulajdonunkba. Nálunk van, de nem rendelkezünk vele. Ergo: az állam aranya nem tesz szabaddá.
A modern pénz (az ősiekhez hasonlóan) lényegében egy elvonatkoztatás. Manapság a pénz legáltalánosabban használt fizikai formája a papír (bár a hitelkártya egyre gyorsabban terjed még virtuálisabbá téve az energiáját), az arany és ezüst lényegi tulajdonságait még mindig őrzi a pénz.
Ezért a mai világnézet alapján a legrombolóbb erő a pénz: hisz akinek van, meg akarja tartani, akiknek nincs meg akarja szerezni. Ez fűti a bűnözést, a korrupciót, háborúkat, éhezést, környezetszennyezést, a betegség ipart. Sem vallás, sem politikai megoldás nem tudott még megoldást erre a jelenségre.

Mindenkinek vannak a pénzzel kapcsolatos képzetei, érzetei, és ennek alapja amit a családból hozunk magunkkal. Szüleink, nagyszüleink megérték a húszas-harmincas évek nagy gazdasági válságát, az össznemzeti szegénység borzalmas időszakát. Ez a szegénység, és a hiány beállítódás formálta a pénzre vonatkozó gondolatainkat generációkon át. A tisztességes munkáért tisztességes bért elv nem működik, és az emberek többféle módon próbálják megemészteni ezt a tényt: a többség egyszerűen elfogadja, megpróbál azzal gazdálkodni, ami van. Néhány ember bűnözésre adja a fejét, elveszi magának azt, amiről úgy gondolja, neki jár. A törekvő eltanulja a gazdagoktól a leckét, és ha tud maga is belép a vagyonosok világába.

ape 4Viszont kétségtelen, hogy hozott anyagból dolgozunk, mert gyerekkorunkban olyanokat hallottunk, hogy a pénz nem boldogít, vagy  könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni a mennyek országába. De hallhattuk a Csak csalással lehet sok pénzhez jutni…; Ha nem így vagy úgy..., majd az utcán találod magad...; Aki dolgozik nem ér rá pénzt keresni…; Nem érsz semmit...; Értéktelen vagy...; Tehetségtelen vagy... ;
Sosem fogysz boldogulni...
... ezeket a bevésődéseket csak nagyon tudatos hozzáállással lehet elhagyni.
A mai pénz egy papírdarab, vagy már az sem, csak virtuális fogalom, amit értékkel ruházunk fel, mégis hihetetlen energia társul hozzá. Az a kérdés, hogy a papír/bankkártya hordozza ezt az energiát, vagy az, ahogyan gondolkodunk róla? Természetesen az utóbbi.

Russel Schofield (kvantumfizikus) szerint: a gondolat irányítja az energiát; az energia gondolatot követi. A gondolataink teremtik a valóságot, ami - ha elhisszük, ha nem-, hatalmas teremtő erő. Hogyan befolyásolhatom a gondolataimat úgy, hogy amit létrejön, - és nem csak a pénzzel kapcsolatban- az egységként működhessen? S ha sikerült mit kezdek vele?

A pénz a bolygó vérárama, mint a víz, keresztül folyik rajta, nincsenek határai, ám hatással van mindenre, amit megérint. Állandó mozgásban kell lennie, mint a vérnek az emberi testben.
Tény, hogy a pénz nem tiszta energia, mint pl. a szeretet, mert azt évezredek óta az emberi gondolkodás és tudatosság irányítja. A történelem során a kollektív intelligencia hozta létre azt a módot, ahogyan a pénz manapság mozog a társadalomban, ami mostanáig nem volt tudatos.
ape 5A pénz eredeti Teremtő (Isteni eredetű) energiája, mint vetítő eszköz, mára beszennyeződött. A harag, a félelem, rettegés, a kapzsiság, a mohóság, a düh, megkülönböztetés, gyűlölet járja át, amit azok az emberek éreztek, akiknek az adott bankó áthaladt a kezén. Úgy folyik végig a világon, hogy magával viszi e romboló erőket, és mindent megfertőz. Mivel a pénzt mindenki megérinti, átvesszük a negatív rezgéseket, és egyre inkább egészségtelenül viszonyulunk a pénzhez.
Ráadásul az aranyat/pénzt sötét páncéltermek mélyén, elzárva tartják, teljességgel megfosztva a Nap-i minőségétől, a fénytől elzárva, mert a felhalmozás falat emel, leblokkolja az energiáját. A pénznek szabadon kéne áramlania, de a félelem, mint egy érszűkület akadályozza az áramlást. Az emberek nagy többségében él a meggyőződés, hogy csak adott mennyiségű pénz létezik, továbbra is áldozatul esünk annak a logikának, hogy csak egy meghatározott létszámú ember rendelkezhet elegendő pénzzel (pareto elv: az emberiség 20%-a birtokolja a föld vagyonának 80%-át). Ahhoz, hogy bőségben éljen, ezért azt másoktól kell megszereznie... Nem mondok újat azzal, hogy többet hallunk a pénz hiányáról, mint arról az örömről, hogy bármilyen egy kicsit is, de jó irányba változtattunk vele az életünkön.

Gondoljunk csak arra, mit érzünk, látva, hogy mennyit fizetünk be adóra? Vagy amikor a folyószámlánkról közüzemi díjat utalunk, netán amikor a postán sorban állva vagyonokat „adunk fel”?  Már maga a kifejezés is azt sugallja, hogy feladjuk, lemondunk róla.
Pedig örömet kell éreznünk, mert megtehettük. Van miből!!! A VAN-ság állapotát alig-alig tudatosítjuk. Csak a NINCS az, amiről beszélünk!
Megnyugtató érzés mindenkinek, hogy szegénynek, gazdagnak egyformán nehéz a pénzhez való hozzáállásán változtatni. Hiszen a „gazdag” ember ugyanazt a félelmet érzi át, ha a pénze elvesztésére gondol, mint a szegény, ha nem jut hozzá, az eltérés a pénz mennyiségében van. Tehát a félelem foka különbözik, a fajtája azonos.
A szegénység és gazdagság meghatározás is nagyon viszonylagos. Szegény vagy gazdag az, aki annak érzi magát, saját megítélésünk kérdése. Szent-Györgyi Albert így fogalmazta meg:

"Gazdag az, akinek több a pénze, mint a vágya, és az a szegény, akinek a vágya több, mint a pénze… A boldogság titka nem az, hogy még többet szerezzünk, hanem az, hogy örüljünk annak, amink van, és hogy kitöltsük életünk üres kereteit ahelyett, hogy azokat tovább tágítanánk."

Nem hallottam még olyan vagyonos emberről, aki elégnek érezte volna vagyonát, és kevés olyan ember van, akitől ne lehetne elvenni valamit. Édesanyám mondása szerint: a szemfödélen nincsen zseb.

"Csak azt visszük magunkkal, amit cselekedtünk."

Tvrtko: pokoli történetek (Ruanda)

ape 6Fontos megérteni, hogy amennyiben a pénz energia, akkor mint ilyen végtelen.
Egyes emberekként módunk van arra, hogy megértsük ezt az új gondolatot, és megváltoztassuk a pénzhez, a pénz áramlásával kapcsolatos gondolkodásmódunkat.
Persze nehéz elhinni azoknak, akiknek nincs elég pénzük, hogy mindenki számára van elegendő. Nagy hitbéli ugrás kell hozzá és ez akkor sikerül, amint megváltoztattuk a régi gondolkodásmintát, ami eddig távoltartott a bőség gondolatától. Vérátömlesztéssel ér fel, ha saját hozzáállásunkon módosítunk, és a pénzt pozitív gondolatokkal társítjuk.
Ez a megváltoztatott gondolkodási mintánk lassan fog eredményt hozni, de az azonnali hatás lesz, hogy nem frusztrál, amikor a kiadásainkat fizetjük.
Tehát: amikor elismerjük, hogy képesek vagyunk negatív rezgésekkel áthatni a pénzt, akkor el kell fogadnunk, hogy meg is tudjuk tisztítani, sőt feltölthetjük pozitív erővel is.
Ez csak egyénileg, egyenként tehetjük meg, mert a világban semmit nem változtathatunk meg csak a magunk gondolkodását, hozzáállását. Amikor a szeretetet, örömöt, bőséget, tehát a pozitív érzéseket kapcsoljuk hozzá, pozitív irányba fognak változni a saját körülményeink is.
Ennek tükrében képesek vagyunk tudatosan irányítani a pénz-energia áramlását életünkben.
Javaslom, üljetek egy csendes időszakban, egy csendes helyen és beszélgessetek el az arannyal/ pénzzel, és hallgassátok meg a szív szavát!
Remélem, sikerült néhány ablakot kinyitnom, de legalábbis letisztítanom, hogy ez megtörténjen!

Köszönöm ezt az ajándékot, hogy katalizálhatom a gondolataitok átállítását, a pénzzel kapcsolatos viszonyotok megváltoztatását!

Pilisszentiván, 2018. július 04.

Szeretettel

Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra Team vezetője


[1] A tellúr az oxigéncsoportba tartozó kémiai elem, rendszáma 52, a vegyjele Te, olvadékának a színe sötét, a gőze aranyszínű.

forrás:

Barbara Wilder: A pénz szeretet, Bagolyvár Kiadó Bp.2009.
Drunvallo Melchizedek:Az élet virágának ősi titkai I-II. Mandala Véda Kiadó, Bp. 1999.
Jaksity György: A pénz (könnyelmű) természete, Aliena Kiadó, Bp. 2005.
Jankovics Marcell: A Nap könyve, elektronikus könyvtár (http://mek.oszk.hu/05000/05092/)
Paksi Zoltán: Égi utak csillagüzenetei (előadás)
Paksi Zoltán: Szkíták aranya (előadás)
Papp Gábor: Angyali korona, szent csillag (előadás)
Vujity Trvtko:Pokoli történetek, Alexandra Kiadó, Bp.2014.

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok