Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

KULTURÁLIS PROGRAMAJÁNLÓ

plakat

Kedves Életfások!

Tudjátok, hogy az Életfa Program kiemelt figyelmet fordít a kultúrára. Ennek köszönhető, hogy megismertük Soós Juditot, aki az elmúlt években többször tisztelte meg Vezetői báljainkat, rendezvényeinket fellépésével.

Imádja a zenét, és imád énekelni. Elsősorban a 60-as, 70-es évek nosztalgiaslágereit énekli, illetve Karády Katalin filmdalait, Edith Piaf sanzonjait, melyek repertoárjában kuriózumként szerepelnek.

Debrecenben újra életre hívta a Karády Katalin Kedvelők Klubját, rendszeres fellépéseivel óriási sikernek örvend.

Ezért szeretettel ajánljunk figyelmedbe a 2019. május 11-én, szombaton a Debreceni Művelődési Központ Pódiumtermében (Debrecen, Kossuth u. 1.) megrendezésre kerülő Karády láz Debrecenben című rendhagyó emlékműsort, melyen természetesen Soós Judit is fellép.

Jó szórakozást kívánunk!

Szeretettel:
az Életfa Program Csapata

GRATULÁLUNK ÉLETFA SZÍNÉSZÜNKNEK, PINDROCH CSABÁNAK!

jászai2

JÁSZAI MARI-DÍJAT KAPOTT A FRANKÁS ÖREGDIÁK

Kiemelkedő színészi, rendezői tevékenysége elismeréseként Jászai Mari-díjat kapott Pindroch Csaba színművész a nemzeti ünnep alkalmából. A díjat az emberi erőforrások minisztere, dr. Kásler Miklós adta át, Pindroch mellett két megyei művészünk is átvehette az elismerést: Lapis Erika és Horányi László.

jászaiPindroch Csaba, ahogy a nool.hu életrajzában felidézi, 1972-ben született Salgótarjánban, és az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban, vagy ahogy sokan „becézik”, a Frankában érettségizett 1990-ben. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte diplomáját 1997-ben. A Budapesti Kamaraszínházhoz szerződött, majd 2002-től négy éven át a Vígszínház tagja. Ezután hosszabb ideig szabadúszó, majd a Vígszínháznál eltöltött újabb évadot követően 2012-től a Thália Színház színművésze. Számos hazai tévéjáték és mozifilm főszereplője, szereplője. Jó néhány reklámfilm- és videoklipszerepet követően a Valami Amerika főszerepe hozta meg számára az igazi ismertséget. 2015-ben Vastaps-díjjal, 2017-ben Madách-díjjal jutalmazták munkásságáért. A hétköznapi beszélgetésekben is magával ragadó, közvetlen színész meggyőződése, hogy az emberi kapcsolatok a legfontosabbak az életben, a hit és a család mellett.

A minap Balassagyarmaton lépett fel a színművész, egyszemélyes darabjával, a „Segítség, megnősültem!”-mel. Ezzel kapcsolatban elárulta, hogy a darabot a felesége találta, akivel 18 éve vagyunk együtt, három gyerekünk van.

segítség1– Szinte az egész előadás arról szól, hogy szidom a házasságot, de van egy rész a végén, ami bemutatja, hogy ez a legjobb dolog a világon. És ez az, amit én is gondolok róla. A 75 percből 74 percig tart az előjáték, hogy kiröhögjék magukat az emberek, és utána mondok egy mondatot, amiért az egészet csinálom – mondta az előadás kapcsán a nool.hu-nak – Úgy gondolom, az ember életének nagyon értékes része az, amit a hivatására fordít, de a legtöbbet mégiscsak a család, a gyerekek érdemlik meg. A gyermeknevelés egyszerre csodálatos és roppant fárasztó feladat, néha úgy érzem, azok után, amilyen megpróbáltatások otthon érnek, szinte pihenni megyek be a színházba.

Korábban azt is elárulta, hogy a gimnáziumi évek alatt szeretett bele az előadó-művészet világába. A frankás előadások alkalmával tapasztalta meg először, hogy milyen jó érzés az embereket szórakoztatni.

Vegleges MR es MRS plakat– Mindig röhögtek rajtam, s én iszonyatosan élveztem, hogy megnevettetem a publikumot. Akkor végre a középpontba kerültem, ahová mindig is vágytam! Persze, itt még csak bohóckodásnak fogtam fel az egészet…A gimnáziumi éveim végén már komolyabban elkezdtem kacsintgatni az előadó-művészet felé, ám még ekkor sem kimondottan a teátrum világa vonzott. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen töltött éveim alatt, egészen konkrétan huszonhárom éves koromban, forrt igazán komollyá az elhatározásom, hogy elismert színművésszé szeretnék válni – tette hozzá.

Óriási büszkeséggel tölt el minket, hogy az Életfa Program is hozzájárult ehhez a díjhoz, hiszen két produkció: a MR. és MRS., valamint a Segítség, megnősültem! című darabok támogatói is voltunk!

Forrás: kemma.hu

https://www.kemma.hu/kultura/helyi-kultura/jaszai-mari-dijat-kapott-a-frankas-oregdiak-pindroch-csaba-1455910/

AZ OLVASÁS BAJNOKA, AVAGY 50 KÖNYV 365 NAP ALATT

 

tarnoks

A mai rohanó világban ritkaságnak számít, ha egy 13 éves diáklány szabadidejének nagy részét olvasással tölti. Családunk több tagja is „e műfaj” szerelmese, de Sára lányunk mégis egy kicsit kiemelkedik a sorból.

Hogyan is kezdődött az Ő története? Meghatározó nap volt számára, amikor 10. születésnapja alkalmából több mint 10 darab könyvet kapott ajándékba, melyeket természetesen kivétel nélkül el is olvasott és nagy becsben tartotta őket. Lendülete tovább tartott, az olvasás iránti szeretete tovább nőtt.

Az ÉLETFA PROGRAM által 2018. februárban indított VIRÁGZÓ EGÉSZSÉGÉRT ÉV KERETÉBEN meghirdetett KULTURÁLIS KIHÍVÁSA (könyvajánlások tekintetében) még nagyobb lendületet adott számára ahhoz, hogy megvalósítsa 2018-ban kitűzött célját = 50 könyv elolvasása 365 nap alatt. A fent mellékelt kép mutatja, hogy amit eltervezett, azt 2018. december utolsó napjaiban sikerült valóra váltania. Ezúton is köszönjük az Életfa Program megalkotójának Schmidt Ferenc Igazgató Úrnak, valamint a honismereti és kultúra team vezetőjének, Berecz Ildikónak a lehetőséget.

Sára kedvenc írói között Leiner Laura, Böszörményi Gyula, Soman Chainani és Sarah J. Maas, kedvenc könyvei, sorozatai között pedig az Ég veled, a Maradj velem, az Ambrózy báró esetei, a Szent Johanna Gimi, a Jók és Rosszak Iskolája és az Üvegtrón is szerepelnek.

Nemcsak otthon, hanem az iskolai szünetekben, illetve bárhol képes olvasni, soha nem indul el könyv nélkül - talán ez alól a közös jógaórák a kivételek. Olvas reggel, délelőtt, délután és este lefekvés előtt is.

De miért is fontos az olvasás, főleg egy gyermek számára?

  • bővíti a szókincset
  • növeli a tudást
  • fejleszti az íráskészséget, a memóriát, a kreativitást
  • javítja a koncentrációt

Lelkes könyvmolyunk a tanulás mellett tovább hódol szenvedélyének, az olvasásnak, s mindent megtesz, hogy kis könyvtárát újabb és újabb kedvencekkel gyarapíthassa.

Szeretettel és üdvözlettel:

Tárnok Ágnes
Életvezetési és egészségterv tanácsadó
Jógaoktató
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Millenáris Park és a Mikulásgyár

mpmgy

A szerdai klubnapon maroknyi, de lelkes csapatunk elvitte adományait a Mikulásgyárba, mely az eddigiektől eltérően új helyszínen várja a rászorulók megsegítésére szánt ajándékokat.

mpmgy 1

A 14. MikulásGyár 2018. november 30. - december 21.-ig 9 és 21 óra között tart nyitva, a Millenáris Parkban, ahol nagyokat és kicsiket is színes programokkal, koncertekkel várnak.

A Millenáris Park kulturális központ és közpark, egyszerre kert, galéria, koncert– és előadóhelyszín, több helyszínnel is várja látogatóit. Az épületkomplexum füves területekkel és tavakkal tarkított parkban fekszik, ahol lehetőség nyílik alternatív szabadidős tevékenységekre, pihenésre, illetve programok bel- és kültéri fogadására. A zöldövezetben bújik meg Budapest egyik legrégebbi tematikus játszótere, a Zöld Péter Népmese Játszótér. Találunk kávézót és föld alatti parkolót is, a D épület hatalmas csarnokában pedig a Startup Campus többszáz fős, indusztriális hangulatú közösségi irodája kapott helyet.

Nézzük meg az épület együttes rövid történetét, és jelenlegi érdekességeit!
A jelenlegi Millenáris Park az egykori Ganz Villamos Művek telepén kapott helyet

mpmgy 2

Ganz Ábrahám 1844-ben alapította meg öntőműhelyét Budán, II. kerületben, mai az Öntödei Múzeum1 helyén.
A gyár Ganz halála után a kiemelkedő tudású gépészmérnök, Mechwart András fejlesztő tevékenysége révén emelkedett a hazai üzemek élére, aki 1878-ban hozta létre a Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt. keretein belül az erősáramú villamosipar alapjait megteremtő villamossági osztályt. A kis műhely előbb a második kerületi Kacsa utca egyik udvari épületében, majd a volt Király-malom Fő utcai épületében fejlődött igazi üzemmé, a kontinens egyik legjelentősebb villamossági gyárává. A kezdeti sikereket az 1884–85-ben Zipernowsky Károly, Bláthy Ottó Titusz és Déri Miksa által kidolgozott transzformátorrendszer, és 1885-ben az első transzformátor megalkotása (amely először tette lehetővé a villamos energia nagyobb távolságra történő szállítását) koronázta meg. A Ganz-gyár az elektromos rendszerek gyártásával rövidesen világszerte ismertté, elektrotechnikai gyártmányai és berendezései két évtizeden át a világpiac egyik vezetőjévé váltak.

A Niagara vízesésénél, jelenlegi is az innen származó GANZ turbinák termelik az áramot. Világszerte felhasznált találmányok sora is jellemzi a korszakot, köztük például a Bláthy által megszerkesztett és szabadalmaztatott elektromos fogyasztásmérő, a „villanyóra”, de ide sorolhatók a Kandó Kálmán nevéhez fűződő villamos vontatási rendszer fejlesztései is.

1897-ben épült fel az akkor világszínvonalon álló elektrotechnikai gyár Lövőház utcai épülete, ahol akkor már kétezernél is többen dolgoztak. 1906-ban a gyár önállósította magát, és Ganz-féle Villamossági Rt. néven működött 1929-ig, amikor is – a nemzetközi vetélytársaktól erősen megszorongatva és szakmai tekintélyében megtépázva – visszaolvadt az anyagyárba. Közben 1911–12-ben felépült az a nagyszerelde, (ma a nagyobbik kiállítási csarnok), amely napjainkra felkerülve az ipari műemlékek sorába, a nemzeti ipar- és kultúrtörténeti örökség emlékeként őrzi a jövő számára a hely szellemét. Így a mai napig láthatóak az egykori gépezetek részei.

Az újabb elismerést és sikert az 1920-as években megindult hazai villamosítás vezető vállalataként érte el a Ganz, majd sikeres korszerűsítései eredményeként rövid időre ismét nemzetközi sikereket is elkönyvelhetett. A válságból a vállalat a nagyvasúti villamosítás Kandó-rendszerű mozdonyai, a Ratkovszky-féle feszültségszabályozók, a különféle Jendrassik-motorok és - turbinák révén lábalt ki, de rövidesen mindent romba döntöttek a második világháborús elemi erejű pusztítások.
A sok nehézség árán épült újjá a gyár, 1949-től Ganz Villamossági Gyár néven ismét önállóvá vált, majd számtalan szervezeti változást átélve neve 1963-tól Ganz Villamossági Művek lett. Egyre inkább beszűkült piacra termelt a nagyvállalat, s az elmaradt érdemi fejlesztések jelentősen vissza is vetették, bár a nemzetközi piacon néhány versenyképes termékkel még őrizte a cég hajdanvolt nevét. A saját fejlesztés visszaszorulása, a világszínvonaltól történő fokozatos elmaradás, majd a hatékonyság csökkenése, és nem utolsósorban a piacok átrendeződése válságos helyzetbe sodorta a nagy múltú vállalatot.
Időleges kiutat jelentett a külföldi tőke bevonásával a Ganz Ansaldo Villamossági Rt. létrehozása 1991-ben, ám a termelés fokozatosan csökkent, majd megkezdődött a fővárosi gyártelep vidékre költöztetése. A villamossági vállalat 2000-től Ganz Transelektro Rt. néven működik tovább.

Az 1990-es évek közepétől napirendre került a környezetszennyezés problémája, és a felértékelődött térség környezethez illeszkedő hasznosítása, ezért a gyár áttelepítésre került. Jelentős anyagi vonzatai és a tulajdonosváltások miatt erre csak 2000 közepétől került sor. A hajdani központi gyártelepen ugyanekkor megkezdődtek a Millenáris Park létrehozását célzó munkálatok, immár a II. kerületi önkormányzat által elfogadott szabályozási tervekkel összhangban.
Az 1999 -ben kialakult koncepció alapján a megtartott és felújított épületek kulturális funkciót kaptak, az épületek környezete pedig a lakosság számára használható igényes közparkká alakult át. Az átépítés alapelve az volt, hogy az értékes és megtartható épületek, épületrészek korszerű térformálással és igényes kialakítással váljanak a kiállítási- és rendezvényközpont méltó környezetévé. Az egyik legnehezebb feladat a megtartandó és elbontandó épületek kiválasztása, a vonzó térarányok, téralakítások meghatározása volt.
A megtartott B jelű műemlék épület, (Nagycsarnok) a talaj szennyezettsége miatt csak részben megtartható D épület, (Kiscsarnok) a közöttük felépült C jelű új bejárati épület, valamint az általuk határolt térségben a vízfelülettel gazdagított park alatt létesült mélygarázs ma az ország egyik legnagyobb kiállítócsarnokának elemeit alkotják.
Ugyancsak megmaradt az E jelű szerelőcsarnok, (Teátrum) amely a 600 férőhelyes színházként működik 2001 szeptemberétől: alkalmas zenei, színházi és tánc-programok befogadására.
A Fény utcai főbejáratnál található a G jelű Fogadóépület, mely többféle kiszolgáló- és vendéglátó funkciót lát el, és egyben alkalmas a kiállítási- és rendezvényprogramhoz kapcsolódó szakmai és más események befogadására is.
A műemléki gyárcsarnokok újraformálásáért a Millenáris Park építészeti kialakítása 2002-ben Europa Nostra-díjat kapott.

A gyár egyik első épülete a D jelű, vagyis az egykori nagyforgácsoló üzem, (ma a kisebbik kiállítási csarnok) volt, ez adott otthont a Csodák Palotája elnevezésű - 1993-ban indult kiállítás sorozatnak. Ez az ötlet Öveges József professzor álma volt, aki a természet- és a fizika törvényeit a tévéműsora (100 kérdés) szabta kereteken túl, de ahhoz hasonlóan játékos formában kívánta bemutatni az érdeklődőknek, fiataloknak, gyermekeknek egy arra alkalmas helyen. A kiállítás a 2012. év folyamán Budafokra, a Campona bevásárlóközpontba költözött, jelenleg a Óbudán a Bécsi út 38-44 alatt működik ( Budapest,1036)2

A Jövő Háza kiállítás 3000 négyzetméteren, két szinten várja a látogatókat időről időre változó és cserélődő bemutatókkal. A kiállítás tematikája széles spektrumon mozog: a génkutatástól az űrhajózáson át a csillagászatig, valamint a fogyatékkal élők életét az épeknek bemutató Ability Park. Bemutatkozik egy magyar világújdonság is: a látogatókat három intelligens, a Jövő Háza számára kifejlesztett „hoszteszrobot” fogadja és segíti az eligazodásban.

A Láthatatlan Kiállítás a Millenáris Park B épületében található3, ez egy olyan utazás a láthatatlan világba, ahol a látogatók megpróbálhatnak eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán, és megtapasztalhatják, milyen érzés a legtöbb információt adó érzékünk, a látásunk nélkül élni, és hogyan erősödnek fel egyéb érzékeink. A kiállításon vakok és/vagy látássérültek kísérik a látogatókat, akik teljes sötétségben, pusztán a tapintásukra, a szaglásukra és a hallásukra hagyatkozva fedezhetik fel a vakok világát.
A Kiállítás egy különleges színházi előadással bővítette programját, amelyen látók és látássérültek ugyanazt az élményt élik át, érzékszerveiket használva együtt válnak aktív szereplőivé egy klasszikus történetnek. Az előadást Keserű Imre álmodta színpadra, Bodyssey-Testodüsszeiat, ahol a „nézők” szeme szemmaszkkal van elfedve így csupán a hangokra, illetve az érintésekre támaszkodva válnak részesévé Odüsszeusz utazásainak.

Pilisszentiván, 2018. 12. 06.

szeretettel, Berecz Ildikó


[1] 1027 Budapest Bem József u. 20, 1027 Budapest
[2] https://www.csopa.hu/  Nyitva tartás: 9.00-19:00    Telefonszám: (1) 814 8060
[3] címük: 1024 Bp., Kis Rókus u. 16-20.

forrás:

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-mikulasgyar-felvonulasi-ter-budapest.html
https://port.hu/helyszin/koncert/millenaris/place-8692
https://hu.wikipedia.org/wiki/Millen%C3%A1ris_Park

TERRY FOX ÉS A REMÉNY MARATONJA

tfearm

Magyarországon a 1992-ben rendeztek először Terry Fox Futást, kezdetben maroknyi csapat futott a Margitszigeten, majd egyre többen vettek részt a rendezvényen,  mely a kezdeti lelkes kis csapatkezdeményezésből több ezer fős családi eseménnyé vált. Minél többen csatlakoztak a kezdeményezéshez, annál több pénz jutott a rákkutatás támogatására.
Az alapítvány munkatársai nem számoltak el az eseménnyel kapcsolatban semmilyen költséget, az 1.500,-Ft-os nevezési díjakból befolyt összeget egy az egyben jótékony célra fordították, azaz a betegek kezelésének támogatására. A 21 év során a Fuss a Rákkutatásért Alapítvány mintegy 150 millió forint értékben adományozott műszereket rákkutatással foglalkozó magyarországi intézményeknek.
A Terry Fox Futás nem verseny, a 10 kilométeres táv megtehető futva, sétálva, biciklizve vagy görkorcsolyán is!
Sajnos Budapesten 2011. szeptember 10-én volt a Népstadionnál a Fuss a Rákkutatásért Alapítvány szervezésében az utolsó Terry Fox futás, de az ország más településein tartottak ilyen rendezvényeket. Idén szeptember 8-án tartották meg a 10. Fuss a Rákgyógyításért Pécsett 2018-at. 2017-ben a Postakürt Alapítvány rendezésében - 1068 Budapest, Benczúr utca 27.- is futottak a rák gyógyításáért.

Kiről miért nevezték el és miért tartják meg a világ több száz országába ezt a rendezvényt minden évben?

tfearm 1Kanada legnagyobb hősei között tartják számon Terry Foxot, aki 1958. július 28-án született Winipegben. Már gyerekkorától lelkesen sportolt, atléta volt, rögbizett, baseball-ozott, és kosarazott. Vidáman élte az életét egészen 1976 novemberéig, amikor egy kisebb autóbaleset során megsérült a jobb térde.
Csak a következő év márciusában fordult orvoshoz, amikor térd fájdalmai már annyira intenzívé váltak, hogy nem tudott lábra állni.
Csontdaganatot (osteosarcoma) diagnosztizáltak. Bár ő maga a balesetével hozta összefüggésbe a betegség kialakulását, az orvosai szerint a ráknak ez a formája gyakran kezdődik térdpanaszokkal, és a sérülésétől függetlenül keletkezett. Kezelésként csak a jobb lábának azonnali amputálása jöhetett szóba,  és 16 hónapig tartó kemoterápiás kezelés.
Hihetetlen akaraterőről tett tanúbizonyságot,  az amputáció után három héttel már műlábat használt, sétált és az édesapjával golfozott. Csatlakozott az Észak-Amerikai Kerekes-székes Kosárlabdacsapathoz, ahol kiemelkedő eredményeket ért el. Rendszeresen látogatta a sorstársakat és azok családját, példát akart mutatni másoknak.

Olvasott egy emberről, aki amputált végtaggal először teljesítette a New York Maratont. A kórházban saját- és betegtársai küzdelme kapcsán jutott arra az elhatározásra, hogy felhívja a világ közvéleményének figyelmét erre a betegségre és  rákkutatás fontosságára. Ennek eszközéül választotta, hogy  keresztül futja Kanadát, és adományokat gyűjt a kutatásra.

Kemény felkészülést követően 1979. augusztusában sikerült lefutnia British-Columbiában a maratoni távot, ahol bár utolsóként futott be, de győztesnek kijáró ünnepléssel fogadták. Ezen a sikeren felbuzdulva eldöntötte, hogy végigfutja Kanadát és megpróbál ilyen módon pénzt és támogatást szerezni a betegségének  kutatására, mert a kórházak kutatási kerete szerény. Tisztában volt azzal, hogy 50 %-os az esélye a túlélésre, de azzal is, hogy mindez a rákkutatás fejlődésének köszönhető, mert két évvel korábban még csak 15 % volt ilyen esetben az életben maradás lehetősége.
A kezdeti célkitűzése 1 millió dollárt összegyűjtése volt, ám mert nagyban gondolkodni, ezért úgy gondolta, amennyiben minden kanadai állampolgár hozzájárul egyetlen dollárral, akkor 22 millió dollárt is fordíthatnak céljára.

tfearm 2

A Kanadai Rák Szövetséghez fordult segítségért, ahol szkeptikusan fogadták a tervét. Mivel veszítenivaló nem volt és a cél és a nyereség, illetve a figyelem felhívás jelentős volt támogatták. Feltételként szabták azonban, hogy Terrynek olyan orvosi lelettel kell rendelkeznie, amely alapján állapota lehetővé teszi tervének teljesítésére.
A szigorú vizsgálat  szívnagyobbodást állapított meg a fiúnál, ami nagyon megnövelte a kockázatot. Terry megkapta az orvosi hozzájárulást azon ígéret fejében, hogy azonnal megáll, amint szívproblémát észlel.
Ezt követően megkeresett számos nagyvállalatot, sikerült szponzorokat találnia, a Ford, Adidas és Imperial támogatta többek között.

Futásának a REMÉNY MARATONJA nevet adta, idején azt vállalva, hogy minden áldott nap lefut egy teljes maratoni távot. Newfoundland atlanti óceáni partvidékéről, St.John's-tól indult 1980 április 12-én.
Amikor megkérdezték tőle, hogyan bírja ezt a hatalmas távot, azt mondta:
"Én nem maratonikat futok. Mindig csak a következő villanyoszlopig futok. Aztán a következőig. És megint a következőig.”
"Olyan példát akarok mutatni, amelyet soha nem szabad elfelejteni."
"Egy dolog Kanadán keresztül futni, de most az emberek tényleg meg fogják tudni, mi a rák."

143 napon át futott, összesen 5373 km-t tett meg. Az időjárási nehézségeken túlmenően elképesztő csatát vívott a fájdalmakkal, a kiújuló betegséggel, mert a rák átterjedt a tüdejére is. Ameddig jártányi ereje volt, egyetlen napra sem adta fel a maratont.
New Westminsterben (Kanada) 22 éves korában halt meg, 1981 június 28-án.
Futását milliók követték nyomon, tízezres tömegek előtt tartott beszédet a nagyobb városokban, és 24,17 millió dollárt millió kanadai dollárt gyűjtött össze, melyet teljes egészében a rákbetegség kutatására adományozott.

Az ő emlékére azóta a világ számtalan pontján évente megrendezik a futást, amelynek bevételét mindig az adott ország rákkutatásának fejlesztésére ajánlják fel

tfearm 3Halála évében 1981. szeptember 13-án megtartott első Terry Fox futáson 300 ezren vettek részt Kanada-szerte, újabb 3,5 millió dollárt gyűjtve a rákkutatás részére.
Az első Nemzetközi Terry Fox Futást 1992-ben tartották szerte a világon, melynek résztvevő országai: Ausztrália, Belgium, Kína, Csehország, Anglia, Németország, Magyarország, India, Japán, Jordánia, Kuvait, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Norvégia, Fülöp-szigetek, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szaúd-Arábia, USA, Zimbabwe. Azóta a Futás NEMZETKÖZI ESEMÉNY lett, több mint 300 millió dolláros bevételével, 50 ország 500 pontján megtartott rendezvényeivel a rákkutatás egyik legfontosabb támogatójává vált.
A Terry Fox Alapítvány honlapján szereplő 2016-os adat szerint, májusig több mint 715 millió dollárt fordítottak a rákkutatás támogatására Terry nevében.

Terry szavaival élve: "Ha már adtál egy dollárt, részese vagy Te is a Remény Maratonjának!"

Milyen üzenetet közvetít Terry Fox tette azóta is?
Ne add fel! Semmit ne hagyj félbe!
A siker titka sokszor az, hogy beletesszük azt a kis plusz energiát, amivel képesek vagyunk túllendülni a holtpontokon. Kívánok hozzá kitartást mindenkinek!

Pilisszentiván, 2018. szeptember 18..

Szeretettel

Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


forrás:

http://www.terryfox.hu
http://www.vitalitas.hu/?ctype=5&did=11236&cid=1338
https://futolepes.com/edzesnaplo/a-legjobb-futasrol-szolo-filmek.futas
https://en.wikipedia.org/wiki/Terry_Fox
Terry Fox Story (1983)

Ösztönzésül néhány futással kapcsolatos (az idő próbáját is kiállt) film címe:
A hosszútávfutó magányossága (1962)
Egy betörést követően Colin javítóintézetbe kerül, melyből menekülést jelent, ha eredményes sportolóvá válik.
Tűzszekerek (1981)
Igaz történetet dolgoz fel: brit atlétákról szól az 1924-es nyári olimpia idején.
Gallipolli (1981)
Az I. világháború idején Gallipolinál megtörtént eseményt azt mutatja be, hogyan válik a kezdetben kihívásnak tekintett sport rémült, pánikszerű rohanássá, ahol az élet a tét.
Terry Fox Story (1983)
A remény maratonja - Terry Fox története
Forrest Gump (1994)
Gyenge szellemi képességei ellenére kiváló sportoló fiú története.
Bhag Milkha, bhag (2013) Fuss Milkha, fuss!
Milkha Singh, a Szárnyaló Szikh néven ismert pandzsabi futóról készült életrajzi film.
McFarland  (2014) Terepfutás
A mexikói határon fekvő kisváros, McFarland, ültetvényein dolgozó fiatal munkások az életvitelük miatt kivételes futóadottságokkal rendelkeznek.
Race  - A legendák ideje (2016)
A futó Jesse Owens 1936-os berlini olimpiai kálváriája

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok