Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

TERRY FOX ÉS A REMÉNY MARATONJA

tfearm

Magyarországon a 1992-ben rendeztek először Terry Fox Futást, kezdetben maroknyi csapat futott a Margitszigeten, majd egyre többen vettek részt a rendezvényen,  mely a kezdeti lelkes kis csapatkezdeményezésből több ezer fős családi eseménnyé vált. Minél többen csatlakoztak a kezdeményezéshez, annál több pénz jutott a rákkutatás támogatására.
Az alapítvány munkatársai nem számoltak el az eseménnyel kapcsolatban semmilyen költséget, az 1.500,-Ft-os nevezési díjakból befolyt összeget egy az egyben jótékony célra fordították, azaz a betegek kezelésének támogatására. A 21 év során a Fuss a Rákkutatásért Alapítvány mintegy 150 millió forint értékben adományozott műszereket rákkutatással foglalkozó magyarországi intézményeknek.
A Terry Fox Futás nem verseny, a 10 kilométeres táv megtehető futva, sétálva, biciklizve vagy görkorcsolyán is!
Sajnos Budapesten 2011. szeptember 10-én volt a Népstadionnál a Fuss a Rákkutatásért Alapítvány szervezésében az utolsó Terry Fox futás, de az ország más településein tartottak ilyen rendezvényeket. Idén szeptember 8-án tartották meg a 10. Fuss a Rákgyógyításért Pécsett 2018-at. 2017-ben a Postakürt Alapítvány rendezésében - 1068 Budapest, Benczúr utca 27.- is futottak a rák gyógyításáért.

Kiről miért nevezték el és miért tartják meg a világ több száz országába ezt a rendezvényt minden évben?

tfearm 1Kanada legnagyobb hősei között tartják számon Terry Foxot, aki 1958. július 28-án született Winipegben. Már gyerekkorától lelkesen sportolt, atléta volt, rögbizett, baseball-ozott, és kosarazott. Vidáman élte az életét egészen 1976 novemberéig, amikor egy kisebb autóbaleset során megsérült a jobb térde.
Csak a következő év márciusában fordult orvoshoz, amikor térd fájdalmai már annyira intenzívé váltak, hogy nem tudott lábra állni.
Csontdaganatot (osteosarcoma) diagnosztizáltak. Bár ő maga a balesetével hozta összefüggésbe a betegség kialakulását, az orvosai szerint a ráknak ez a formája gyakran kezdődik térdpanaszokkal, és a sérülésétől függetlenül keletkezett. Kezelésként csak a jobb lábának azonnali amputálása jöhetett szóba,  és 16 hónapig tartó kemoterápiás kezelés.
Hihetetlen akaraterőről tett tanúbizonyságot,  az amputáció után három héttel már műlábat használt, sétált és az édesapjával golfozott. Csatlakozott az Észak-Amerikai Kerekes-székes Kosárlabdacsapathoz, ahol kiemelkedő eredményeket ért el. Rendszeresen látogatta a sorstársakat és azok családját, példát akart mutatni másoknak.

Olvasott egy emberről, aki amputált végtaggal először teljesítette a New York Maratont. A kórházban saját- és betegtársai küzdelme kapcsán jutott arra az elhatározásra, hogy felhívja a világ közvéleményének figyelmét erre a betegségre és  rákkutatás fontosságára. Ennek eszközéül választotta, hogy  keresztül futja Kanadát, és adományokat gyűjt a kutatásra.

Kemény felkészülést követően 1979. augusztusában sikerült lefutnia British-Columbiában a maratoni távot, ahol bár utolsóként futott be, de győztesnek kijáró ünnepléssel fogadták. Ezen a sikeren felbuzdulva eldöntötte, hogy végigfutja Kanadát és megpróbál ilyen módon pénzt és támogatást szerezni a betegségének  kutatására, mert a kórházak kutatási kerete szerény. Tisztában volt azzal, hogy 50 %-os az esélye a túlélésre, de azzal is, hogy mindez a rákkutatás fejlődésének köszönhető, mert két évvel korábban még csak 15 % volt ilyen esetben az életben maradás lehetősége.
A kezdeti célkitűzése 1 millió dollárt összegyűjtése volt, ám mert nagyban gondolkodni, ezért úgy gondolta, amennyiben minden kanadai állampolgár hozzájárul egyetlen dollárral, akkor 22 millió dollárt is fordíthatnak céljára.

tfearm 2

A Kanadai Rák Szövetséghez fordult segítségért, ahol szkeptikusan fogadták a tervét. Mivel veszítenivaló nem volt és a cél és a nyereség, illetve a figyelem felhívás jelentős volt támogatták. Feltételként szabták azonban, hogy Terrynek olyan orvosi lelettel kell rendelkeznie, amely alapján állapota lehetővé teszi tervének teljesítésére.
A szigorú vizsgálat  szívnagyobbodást állapított meg a fiúnál, ami nagyon megnövelte a kockázatot. Terry megkapta az orvosi hozzájárulást azon ígéret fejében, hogy azonnal megáll, amint szívproblémát észlel.
Ezt követően megkeresett számos nagyvállalatot, sikerült szponzorokat találnia, a Ford, Adidas és Imperial támogatta többek között.

Futásának a REMÉNY MARATONJA nevet adta, idején azt vállalva, hogy minden áldott nap lefut egy teljes maratoni távot. Newfoundland atlanti óceáni partvidékéről, St.John's-tól indult 1980 április 12-én.
Amikor megkérdezték tőle, hogyan bírja ezt a hatalmas távot, azt mondta:
"Én nem maratonikat futok. Mindig csak a következő villanyoszlopig futok. Aztán a következőig. És megint a következőig.”
"Olyan példát akarok mutatni, amelyet soha nem szabad elfelejteni."
"Egy dolog Kanadán keresztül futni, de most az emberek tényleg meg fogják tudni, mi a rák."

143 napon át futott, összesen 5373 km-t tett meg. Az időjárási nehézségeken túlmenően elképesztő csatát vívott a fájdalmakkal, a kiújuló betegséggel, mert a rák átterjedt a tüdejére is. Ameddig jártányi ereje volt, egyetlen napra sem adta fel a maratont.
New Westminsterben (Kanada) 22 éves korában halt meg, 1981 június 28-án.
Futását milliók követték nyomon, tízezres tömegek előtt tartott beszédet a nagyobb városokban, és 24,17 millió dollárt millió kanadai dollárt gyűjtött össze, melyet teljes egészében a rákbetegség kutatására adományozott.

Az ő emlékére azóta a világ számtalan pontján évente megrendezik a futást, amelynek bevételét mindig az adott ország rákkutatásának fejlesztésére ajánlják fel

tfearm 3Halála évében 1981. szeptember 13-án megtartott első Terry Fox futáson 300 ezren vettek részt Kanada-szerte, újabb 3,5 millió dollárt gyűjtve a rákkutatás részére.
Az első Nemzetközi Terry Fox Futást 1992-ben tartották szerte a világon, melynek résztvevő országai: Ausztrália, Belgium, Kína, Csehország, Anglia, Németország, Magyarország, India, Japán, Jordánia, Kuvait, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Norvégia, Fülöp-szigetek, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szaúd-Arábia, USA, Zimbabwe. Azóta a Futás NEMZETKÖZI ESEMÉNY lett, több mint 300 millió dolláros bevételével, 50 ország 500 pontján megtartott rendezvényeivel a rákkutatás egyik legfontosabb támogatójává vált.
A Terry Fox Alapítvány honlapján szereplő 2016-os adat szerint, májusig több mint 715 millió dollárt fordítottak a rákkutatás támogatására Terry nevében.

Terry szavaival élve: "Ha már adtál egy dollárt, részese vagy Te is a Remény Maratonjának!"

Milyen üzenetet közvetít Terry Fox tette azóta is?
Ne add fel! Semmit ne hagyj félbe!
A siker titka sokszor az, hogy beletesszük azt a kis plusz energiát, amivel képesek vagyunk túllendülni a holtpontokon. Kívánok hozzá kitartást mindenkinek!

Pilisszentiván, 2018. szeptember 18..

Szeretettel

Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


forrás:

http://www.terryfox.hu
http://www.vitalitas.hu/?ctype=5&did=11236&cid=1338
https://futolepes.com/edzesnaplo/a-legjobb-futasrol-szolo-filmek.futas
https://en.wikipedia.org/wiki/Terry_Fox
Terry Fox Story (1983)

Ösztönzésül néhány futással kapcsolatos (az idő próbáját is kiállt) film címe:
A hosszútávfutó magányossága (1962)
Egy betörést követően Colin javítóintézetbe kerül, melyből menekülést jelent, ha eredményes sportolóvá válik.
Tűzszekerek (1981)
Igaz történetet dolgoz fel: brit atlétákról szól az 1924-es nyári olimpia idején.
Gallipolli (1981)
Az I. világháború idején Gallipolinál megtörtént eseményt azt mutatja be, hogyan válik a kezdetben kihívásnak tekintett sport rémült, pánikszerű rohanássá, ahol az élet a tét.
Terry Fox Story (1983)
A remény maratonja - Terry Fox története
Forrest Gump (1994)
Gyenge szellemi képességei ellenére kiváló sportoló fiú története.
Bhag Milkha, bhag (2013) Fuss Milkha, fuss!
Milkha Singh, a Szárnyaló Szikh néven ismert pandzsabi futóról készült életrajzi film.
McFarland  (2014) Terepfutás
A mexikói határon fekvő kisváros, McFarland, ültetvényein dolgozó fiatal munkások az életvitelük miatt kivételes futóadottságokkal rendelkeznek.
Race  - A legendák ideje (2016)
A futó Jesse Owens 1936-os berlini olimpiai kálváriája

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok