Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotelinfoblokk kedv final felso ESZA

A+ A A-

FOLSAV - AZ ÉLETVITAMIN

folsav nyit

Szinte mindenki hallott már a folsav kiegészítésről várandósság időszakában, de arról már elég keveset lehet olvasni, hogy más életkorban és egyéb élethelyzetekben is segítségünkre lehet. Lássuk most ezeket sorban, illetve tisztázunk néhány alapvető kérdést.

Pontosan mi az a folsav?
A folsav a B csoportba tartozó vitamin (B9 vitamin). Nevét a latin „folium” szó alapján kapta, melynek jelentése: levél. Ennek az az oka, hogy a folsav elsődleges forrásai a leveles zöldségek.

Mi teszi a folsavat élet-vitaminná?
A folsav elengedhetetlen a sejtek működéséhez és a sejtosztódáshoz. Ez azt jelenti: ha nincs folsav, nincs élet. Ezért a folsavat jogosan hívhatjuk élet-vitaminnak. A gyors növekedés mellett - különösen a várandósság korai szakaszában - a folsav nélkülözhetetlen.

Mennyi folsavra van szüksége az embereknek?
Felnőttek számára napi 200 µg, a várandósság előtt és alatt a nőknek a kiegyensúlyozott étrend mellett 400 µg folsavra van szükségük.

Milyen ételek tartalmaznak folsavat?
A legjobb természetes folsav-források a zöldségek, gyümölcsök, búzacsíra és hüvelyesek. A folsav megtalálható a spenótban, kelbimbóban, céklában, kelkáposztában, spárgában, dióban, mogyoróban, mandulában, a teljes kiőrlésű lisztekben, májban, élesztőben is.

folsav

A svájci Folsav Társaság (Stiftung Folsäure Schweiz) összefoglalói szerint, a folsav az alábbi 8 területen lehet igazán segítségünkre:

 1. VÁRANDÓSSÁG

Már a fogantatás előtt és a terhesség 12. hetéig minden várandós anyának kétszer annyi folsavra van szüksége, hogy minimalizálja a fejlődési rendellenességek kialakulását születendő gyermekénél.

Mivel a növekvő embrió sejtjei nagyon gyorsan szaporodnak, az anyának sok extra folsavra van szüksége, ami biztosítja a sima sejtosztódási folyamatot. A folsavhiány növeli a velőcső-záródási rendellenesség kialakulásának kockázatát, amelynek eredményeként a gyermek nyitott gerinccel (spina bifida) születhet.

Fontos a megfelelő időzítés
A legtöbb nő későn kezdi a folsav-kiegészítést. Az optimális kezdési idő 3 hónappal a terhesség előtt van. Már felkészülve a várandósságra, érdemes a nőnek napi 400 µg folsavat étrend-kiegészítő formájában fogyasztania - az egészséges, folsavban gazdag étrend mellett. Csak így biztosítható a megfelelő folsav-ellátottság a terhesség első napjaiban és heteiben. Ez rendkívül fontos, mivel a nyitott gerinc kialakulásának kockázata a várandósság 18. és 25. napja közé esik.

 1. SPERMIUMOK MINŐSÉGE

Felkészülni a gyermekvállalásra, folsav-kiegészítéssel nem csupán női feladat. A férfiak számára is előnyös, mivel a folsav segíti a sperma egészségének és épségének megőrzését.

Összességében a férfiak spermamennyisége és minősége jelentősen csökkent az utóbbi években. A spermiumok nagyon érzékenyen reagálnak a káros környezeti-, és életmódbeli hatásokra, például a dohányzásra vagy az alkoholfogyasztásra. Az étrend is nagyon sokban befolyásol, különösen a folsav és a cink együttes bevétele, mely a kutatások szerint növeli a spermaszámot.

 1. HIPERAKTIVITÁS

A folsav pozitív hatással van a gyermekek koncentrációjára és agyi teljesítményére. A legújabb tanulmányok arra utalnak, hogy lehetséges összefüggés a terhesség korai szakaszában az alacsony folátszint és a gyermek későbbi hiperaktivitása között.

Az anyai étrend befolyásolja a gyermek fejlődését, különösen az idegrendszer és az agy fejlődését és ebben a folyamatban a folsav is döntő szerepet játszik.

folsaeure drops

 1. ALLERGIÁK

Egyre többen szenvednek allergiától. Svájcban minden hatodik ember pollenallergiától szenved. Egy tanulmány kimutatta, hogy akinek megfelelő a folsav-ellátottsága, annál alacsonyabb az allergia kialakulásának kockázata. Ezek alapján a folsav-kiegészítés javasolt lehet közvetlen allergia-megelőzésben vagy a kezelés kiegészítésében is.

 1. SZÍV- ÉS ÉRRENDSZER

Az egészséges életmód a legjobb megelőzés. Szoktam mondani: „A genetika betáraz, de az életmód húzza meg a ravaszt”.  A szív- és érrendszeri megbetegedések az egyik leggyakoribb halálok. Azok, akik egészségtelenül táplálkoznak, nem túl aktívak, dohányoznak és stresszes életet élnek, kockázati csoportba tartoznak.

A folsav közvetett módon csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az emelkedett homocisztein szint a szívbetegségek kockázati tényezője. Az artériák meszesedéséért többek között a homocisztein is felel, amelyet csak B6, B12 és folsav segítségével lehet átalakítani. A vér homocisztein szintje egyebek mellett a folsav bevitelétől függ és számos jele van annak, hogy a megfelelő folsav-ellátás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Természetesen a legjobb megelőzés továbbra is az egészséges életmód marad.

 1. JOBB ÖREGEDÉS

A bőrsejtek különösen gyakran és gyorsan osztódnak, a folsav fontos a sejtosztódási folyamatokban. A folsav által támogatott sejtek gyors megújulási folyamata megőrzi a bőrt rugalmas és egészséges állapotában. A folsav tehát lassítja a bőr öregedését és hozzájárul a fiatalos megjelenéshez.

 1. DEPRESSZÓ

Számos tanulmány vizsgálta, hogy szoros kapcsolat lehet a folsav és a depresszió között. Úgy tűnik, hogy az antidepresszánsokkal történő kezelés hatékonyabb, ha elegendő mennyiségű folát van, mint folsavhiány esetén. Az eredmények azonban néha ellentmondásosak és elképzelhető, hogy csak a folsav-anyagcserében genetikailag specifikus személyek vannak a depresszió kockázatának kitéve.

 1. AGYI TELJESÍTMÉNY, DEMENCIA

A folsav egészen idős korig értékes az emberek számára. A folsav pozitív hatással van az emlékezet teljesítményére idős korban.

Az agysejtek keringésének hiánya fokozatosan memóriavesztéshez vezet. Érelmeszesedés, romló agyi keringés okaként említhető meg a magas homocisztein szint.

Tanulmányok kimutatták, hogy a B6, B12 vitamin és a folsav segítségével a homocisztein szint és így a demencia kockázata csökkenthető. Azok az emberek, akik folsav-kiegészítőket szedtek, szintén gyorsabban dolgozták fel az információkat és jobb memóriájuk volt.

A folsav önmagában nem nyújt átfogó védelmet a demencia ellen, de az étrend kiegészítése folsavval és B12-vitaminnal, kombinálva omega3 zsírsavakkal, Q10 koenzimmel, rendszeres testmozgással és folyamatos szellemi aktivitással már sokat tehetünk mentális egészségünkért, frissességünkért.

Hogyan is állunk?
Egy német vizsgálat (DEGS1) eredményei alapján a termékeny korú nők mindössze 3-4 %-ának a folsav-ellátottsága megfelelő.

Magyarországon az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) eredményeiből láthatjuk, hogy a magyarok táplálkozásában sincs megfelelő mennyiségben folsav.

OTÁP 2014 folsav

Hogyan pótoljuk?
Szakirodalmi adatok alapján napi 400 µg folsav kiegészítéssel 2-3 hónap alatt rendezhető a folsavhiány. Napi 800 µg folsav-bevitelével a folyamat hossza kb. 1 hónapra redukálható.

Folsav a Nahrin étrend-kiegészítőiben
A folsav száraz közegben stabilabb, mint a folyadékokban, ezért a Nahrin kifejlesztett egy speciális rágótablettát, mely tartalmaz:

 • folsavat – a megfelelő folsav ellátás biztosítására
 • B vitaminokat (B1-, B2-, B3-, B6-, B12-vitamin)
 • C vitamint
 • goji bogyót (hozzájárul a jó testi és szellemi állapothoz)
 • mangót (gyümölcsös ízével élményszerűvé teszi)
 • xylitet (segít a fogak épségének megtartásában)

Adagolás: naponta 2x1 tablettát rágjunk szét vagy szopogassunk el

Nahrin termékek, melyben folsav szerepel:

Nahrin folsav termék jó

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

Forrás:
www.nahrin.hu
www.nahrin.ch
www. www.stiftung-folsäure.ch
www. www.ogyei.gov.hu/otap_2014
www.efsa.europa.eu
https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitok

MEZEI VIRÁG KRÉM - AMI MINDENRE IS JÓ!

 

mv nyit

Tudod, azt szoktuk mondani, hogy ami mindenre is jó, az semmire se jó valójában…

De a ha svájci Just cég csinálja, akkor én azért adok neki egy esélyt! Kipróbáltam. Megérte.

Ilya Malikov előadásából sok mindent megtudtam. Például, hogy annyira nehéz ilyen „mindenre is jó” krémet csinálni, hogy a legtöbb gyár meg sem próbálja. Meg hogy ez egy Appenzeller land, vagyis egy icipici kanton terméke. Ahhoz, hogy ezt rá lehessen írni 58%-ban abból a kantonból kell származzon minden összetevő. Nem elég, hogy a gyár ott van, a gyógynövényeknek is ott kell teremniük.

Appenzeller kanton híres az érintetlen mezőkről, ahol 100 féle növény él együtt, a tehenek legelik a zöld füvet, a virágokkal… Szóval ott nincs monokultúra, csak a természet sokszínűsége. Ezáltal ellenálló, túlélő növények, vegyszermentes környezetben élnek.

image

És akkor eszembe jutott, hogy 2018-ban a svájci úton a Just gyárat néztük meg, és utána elmentünk egy kis ültetvényre, amit Maurus Dörig, a „kis appenzelli kertész” vezet. Leszázalékolták, de akart még valamit kezdeni az életével, a tudásával. Elindított egy kis gyógynövénykertészetet. A Just cégnek szállított már be akkor, és csodás kis édenkertet varázsolt egy nagy szárító pajtával a hegyoldalba. Olyan meredek volt, hogy mi is gyalog mentünk fel, mert a busz nem bírta volna, meg szűk is volt az út.

csomagolo

Mi csak mentünk utána ágyásról ágyásra és hallgattuk a történeteit. Milyen módon locsolja, mivel permetezi, hogy takarítja be, dolgozza fel, stb.

Hazafele a buszon, többen fogadkoztunk, hogy ilyen kertet csinálunk, és mi is csak kis kertészek leszünk ezentúl! Bevallom, ha nem is olyan szuper kertet, de valami hasonlót én is megcsináltam itthon, és még abban az évben a szüretet is lefotóztam… A szárítást a gázcsövön, mert hogy nekem pajtám még nincs…

Várható volt, hogy előjönnek valami újdonsággal hamarosan, mert Maurus nagyon aktív és lelkes kertész, tele ötlettel, teakeverékekkel, tinktúrákkal. A feldolgozás is fantasztikus, kézi erővel, ahogy régen a javas asszonyok csinálták. Csak használat előtt törték meg a növényt, mert úgy a hatóanyag, az illóolaj nem párolgott el belőle.

És hogy mi is az a mezei virág? Én még emlékszem, mikor nagyapám kaszált, hagyta napokig száradni a mezőn, forgatta, hogy minden oldalról jó száraz legyen. Majd vasvillával felemelte, és ott alatta sok kis száraz virág szirma, virágzata hevert. Azt nem szedtük össze, azzal én játszottam.

Nos, most sokkal hasznosabb szerepe van annak a közel 100 féle virágnak, mert ez adja a krém alapanyagát. Csak nem Debrecen legelőiről származik, hanem Appenzeller land hegyoldalairól.

A kivonatolás is a lehető legtermészetesebben és legfinomabban történik: növényi glicerin és víz keverékét eresztik át a virágokon, és átszivárgás után a hatóanyagokkal teli folyadékot használják a krémkészítéshez. Ezt hívják perklorációnak.

Nézzük az összetételét!

hgy

 

Mezei virág: elősegíti a mikrokeringést, mikrocirkulációt fokoz 
Árnika: csökkenti a viszketést
Havasi gyopár: nyugtató, antioxidáns hatású

 

Az ápoló olajokon mindig csak átszaladunk, így most bővebben kifejtem őket.

Shea vaj: nedvesség megtartás, puha bőr jellemző a használójára. Fényszűrő, fájdalomcsillapító és gyulladásgátló, emellett hidratálja és puhítja a bőrünket, lassítja az öregedést.

Egy kis érdekességet találtam a shea vajról. Ezzel az anyaggal az Alpesi balzsamban találkoztam először. Új keletű a kozmetikumok készítésében. Azért került előtérbe a használatuk, mert tartósítószer mentes bőrápoló alapanyagok után kutattak a természetben, ez a XXI. század igénye.

Előállításakor óvatosan melegítik a karité fa vízzel elkevert, összetört termését. E tradicionális elkészítés rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A-, E- és F-vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait.

shutterstock 345718931

Kakaóvaj: bársonyos bőrérzet, száraz repedezett bőr kezelésére, antioxidáns hatású, lassítja a bőröregedést, és fokozza a sejtregenerációt. A bőr feszes, selymes és egészséges kinézetű lesz. Gyulladás csökkentő, ezáltal bőrirritációra való hajlama is csökken (pl. kicsípett popsi). Ajak- és arcápolásra is alkalmazzák, ún. mélyhidratáló. Fényvédő hatással is rendelkezik, hisz volt idő, mikor ez volt az egyetlen napkrém, amihez hozzájutottam fiatal lánykoromban. A strandolás és a kakaóvaj illata összetartozott.
Jojoba olaj: a kozmetikai ipar nagyon sokat használja, bőrfiatalításra, ajakápolásra, ráncok kitelítésére, repedezett bőrre, lábkarbantartásra. Hajápoló készítményekben a sprőd haj ápolására, könnyen kifésülhető, ragyogó fényes hajat kapunk használatával. Körömágy és ujjvég ápolásra, térd-, könyökszárazság, kirepedés megelőzésére, úszás előtti bőrápolásra, borotválkozás előtt és után, hogy a bőr a legkevésbé sérüljön.
Mandula olaj: gyengéden ápolja a bőrt és a hajat. Nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, aminek köztudott a sejtvédő hatása. Megakadályozza a sejtek folyadékvesztését, így a striák kialakulását is a hason.

mv krem

Ha csak egy krémet tudsz megvenni, kezd ezzel! Használhatod arcra, ajakra, könyökre, kézápolóként, és lábra, sarokra. A kiszáradt és repedezett bőr orvosa. Azonnal beszívódik a bőrbe, nem hagy zsíros foltot. Könnyen elfér a táskádban, nem folyik ki akkor sem, ha fejjel lefele van. Az illata pedig felejthetetlen.

Van már neked? Hisz 2020. Február 14 óta kapható!

Álljon itt két tapasztalat!

Guba Ildi
„Elárulok most magamról egy nagy titkot. Van egy „négyévszakos” kerékpárom! Ez azt jelenti, hogy januártól decemberig a kerékpárommal járok dolgozni nap, mint nap. Tehát az én arcom és kezem ki van téve az időjárás viszontagságainak. Amióta megvettem ezt a krémet, minden reggel indulás előtt bekenem az arcomat, kezemet csak vékonyan, „svájci módra”. Gyorsan felszívódik.

Az illatába viszont azonnal beleszerettem! A konferencián, mikor mindenki egy keveset a kezére kent, olyan illat volt a teremben, mintha egy virágos réten lettünk volna!
Engem Bükkszentkeresztre repített az illata! Remélem sokunk kedvence lesz ez a krém!”

Csonkáné Erzsike
„Néhány napja csak, hogy kezünkbe vehettük ezt a csodálatos krémet, melyet azonnal elkezdtem használni. Tapasztaltam, hogy erősen kipirosodott kézfejre kenve szinte azonnal csökkent az égő érzés és kezdett halványodni a pirosság - mosószer okozta a kellemetlenséget.
Idős néniknél, akik nagyon ráncos, száraz bőrűek már egy használat után is érezhető és látható hatást észleltek. simább, selymesebb lett a bőrük. Az illat elbűvölte őket.
Sebkezelésnél, mikor már hegesedett és viszket, körbekentem a sebet és csodálatos módon elmúlt a viszketés, és nem is jelentkezett sokáig.
Vannak esetek, mikor a végbél tájék viszket. Ez előfordulhat pl. WC papír irritáció, vagy izzadás hatására is. Erre ajánlottam és igaz csak 2 napja, de azóta nincs viszketés.
Természetesen kézre, arcra próbáltam és valóban nagyon finom, kellemes, selymes hatást tapasztaltam.”

Van már neked?

edit

 

 

 

 

 

Szeretettel:
Dr. Harsányi Edit Marianna
orvos-marketing igazgató

 

MAGNÉZIUMRA SZÜKSÉGED VAN!

mg nyit

Magnéziumra mindenkinek szüksége van, legyen akárhány éves. Alapvető ásványi anyag, amelynek pozitív hatása van az egészségre, több mint 300 testi funkcióban vesz részt. Többek között szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a vércukorszint megfelelő szinten tartásában, de a szívveréshez elengedhetetlen elektromos impulzusok kialakításában is.

A magnéziumnak kiemelkedő szerepe van a fehérjék szintetizálásában, a csontsűrűség fenntartásában, de még az izom összehúzódások sem tudnának létrejönni magnézium hiányában. Ahhoz, hogy az idegrendszerünk megfelelően működjön, szintén magnéziumra van szüksége.

Az emberek nagy része magnéziumhiányban szenved. Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a magnéziumban gazdag étrend kialakítására. Magnéziumban gazdag táplálékok: zöld leveles zöldségek, banán, mák, bab, spenót, kelkáposzta, hüvelyesek, olajos magvak, avokádó.

A magnézium kiemelt szerepet játszik a sejtek és szervek megfelelő működésében. A magnézium az energiatermelésben is aktívan részt vesz. A sejtmembránt is stabilizálja és elősegíti a kalcium és a kálium megfelelő felszívódását és hasznosulását is. Ha alaposan megizzadunk, akkor a szervezetünkben felborulhat az egyensúly, így nem tud elegendő kalcium felszívódni a véráramba, ami izomgörcsöket eredményez.

Amennyiben nem viszünk be elegendő magnéziumot a szervezetünkbe, úgy ingerlékenyek lehetünk, szorongás is úrrá lehet rajtunk, de még migrénes fejfájás miatt is szenvedhetünk.

A magnézium jelentős része a csontokban raktározódik, de egy része az izmokban és egyéb szövetekben tárolódik. Magnézium nélkül a D-vitamin és a kalcium sem tud megfelelően hasznosulni, ez pedig a csont sűrűségének csökkenéséhez, később pedig csontritkuláshoz vezethet. A csontritkulás megelőzésének a szempontjából tehát a magnéziumnak is kitüntetett szerepe van. Menopauza után a nőknél kisebb lesz az esély a csontritkulás kialakulására, amennyiben odafigyelnek a megfelelő magnézium bevitelre.

A magnéziumnak fontos szerepe van a szív- és érrendszer egészségének fenntartása szempontjából is. A magnézium jelentősen képes csökkenteni a magas vérnyomás kockázatát, ez pedig a szív- és érrendszer számára jelent védelmet.

A magnézium az egészséges idegrendszer miatt is nagyon fontos. Kutatások igazolják, hogy az alacsonyabb magnéziumszint is elősegíti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását.

Magnézium kapszula

NAHRIN MAGNÉZIUM KAPSZULA
43g nettó/kb 80 kapszula

Étrend-kiegészítő kapszula magnéziummal és E-vitaminnal. A magnézium fontos szerepet játszik az anyagcserében és a megfelelő izomműködésben.

 • A magnézium hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez.
 • A magnézium hozzájárul a normál izomműködéshez.
 • A magnézium hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
 • A magnézium részt vesz a normál csontozat fenntartásában.

Összetevők
Magnéziumcitrát, magnéziumoxid, hydrosypropylmethylcellulose (kapszula anyaga), kukoricakeményítő, E-vitamin.

Ajánlott adagolás
Naponta háromszor egy kapszulát kevés vízzel bevenni.

Figyelmeztetés
Az ajánlott napi adagot ne lépje túl!

Tartalmaz

3 kapszula

Energia kJ (kcal)

12 (3)

Fehérje

0,00g

Szénhidrát

0,73g

Zsír

0,01g

E-vitamin

6mg NRV 50%

Magnézium

375mg NRV 100%

received 232663608181424

 

  

  

Szeretettel:
Hegyi Gyöngyi
Minősített Egészségterv Tanácsadó
Egészségügyi Team
Természetgyógyász - Reflexológus
06-70-4572712

Forrás:
www.nahrin.hu
www. gyogyszernelkul.hu

 

NYOMELEMEK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK A SZERVEZETBEN I.

nyomelemek

Az ásványi anyagokat és a nyomelemeket alapvetően az különbözteti meg egymástól, hogy milyen mennyiségben vannak jelen a szervezetben. Az ásványi anyagok nagyobb mennyiségük okán viszonylag könnyebben fellelhetők, a nyomelemeket azonban csak nyomokban lehet kimutatni, azaz nagyon kevés van belőlük testükben. Innen ered az elnevezés. Az ásványi anyagokat nevezik makroelemeknek is, a nyomelemeket pedig mikroelemeknek.

Bór
A bór nem esszenciális nyomelem. Legfontosabb funkciója az, hogy részt vesz a normális körülmények között is folyamatosan zajló csontátépülés szabályozásában.
A táplálkozásban jó bórforrások a zöldségek és a gyümölcsök.
Bórhiány elégtelen táplálkozási bevitel mellett fordulhat elő. Megfigyelték, hogy csökkent bórbevitel mellett fokozódik a kalcium- és magnéziumvesztés, ami a csontépítő-csontbontó folyamatok egyensúlyának felborulásához, csontvesztéshez vezet.
Nagy mennyiségű bór (>13 mg/nap) tartós bevitelekor hányinger, hányás, hasi fájdalom, éjszakai izzadás léphet fel. 

vitamin

Cink
A cink életfontosságú nyomelem. Kulcsszerepet játszik a sejtmembránok stabilizálásában, biztosítja az információhordozó nukleinsavak (DNS, RNS) térszerkezetét. Nélkülözhetetlen az immunműködésekhez, a hormonképződéshez és az inzulinnal együtt a normális cukoranyagcseréhez. A hámtakaró épségéhez, a sebgyógyuláshoz is szükség van cinkre.

A táplálkozásban jó cinkforrások a húsok és a növények közül a hüvelyesek, de utóbbiakból a magas rosttartalom miatt a hasznosulás nem megfelelő.

Cinkhiányt elsődlegesen az elégtelen táplálkozási bevitel okoz. Magyarországi adatok szerint főleg a nők körében kell cinkhiánnyal számolni, de a vitaminoknál már említett határértékhiány (amikor a bevitel éppen a szükséglet szintjén, vagy kicsivel alatta van) a férfiaknál is gyakran előfordul. Cinkhiány esetén annak mértékétől függően bőrgyulladás, hajhullás, immunológiai rendellenességek, növekedésbeli elmaradás, étvágycsökkenés, a nemi mirigyek csökkent működése lép fel.

Lutein kapszula

 Cinket tartalmazó Nahrin termékek

+ Artifit
+ Basico
+ Lutein
+ Narosan Tropic
+ Sütőtökmag szirup
+ Nutricap
+ Oxydefense rágótabletta

 Kalcium
A kalcium a szervezet legnagyobb mennyiségben jelenlévő nyomeleme. A nyomelemek közül kitűnik azzal, hogy részt vesz bizonyos szövetek (főként a csontok) felépítésében. Fontos feladatai vannak az idegek és izmok ingerületvezetésében, az idegek és izmok közötti kölcsönhatásban. Sejten belüli mennyisége megszabja az izmok tónusát, ill. összehúzódásának erejét.

A kalcium felvételében, sejtekbe és csontokba való beépülését a D-vitamin, a mellékpajzsmirigyben termelődő parathormon, valamint a hasnyálmirigy belső elválasztású mirigysejtjeiben termelődő kalcitonin szabályozza.

Hiányában felnőttekben csontritkulás (oszteoporózis) következik be. A vér alacsony kalciumszintje epilepsziaszerű görcsöket (tetánia) vált ki.

d vitamin kalciummal

 Kalciumot tartalmazó Nahrin termékek

+ Basico
+ Nahrofit kávé
+ Nahrofit vanília
+ D-vitamin + kalcium
+ Narosan Red Berry

 

 

Magnézium
A magnézium a kalcium természetes "ellenanyaga" (antagonistája) a sejten belül. Sejten belüli mennyiségének emelkedése izomellazulást, reflexkieséseket, légzésgyengülést eredményez.

Az idegrendszer, a szív, illetve a szív- és érrendszer, az izmok, a vese megfelelő működéséhez mind-mind szükség van a magnézium nevű ásványi anyagra, amely a test energiatermelésének fontos közreműködője, de hozzájárul az immunrendszer épségéhez, a csontváz és a fogak felépítéséhez is.

Red Berry

  

Magnéziumot tartalmazó Nahrin termékek
+ Basico
+ Iso-Tea
+ Magnézium kapszula
+ Nahrofit Kávé
+ Nahrofit Vanília
+ Narosan Narancs
+ Narosan Red Berry

  

Foszfor
A foszfor a kalcium anyagcseréjének szabályozásában fontos, és az átörökítő anyag (DNS) és fehérjeszintézist szabályozó nukleinsavak nélkülözhetetlen eleme. Több létfontosságú enzim része, ezek nélkül az élet sem alakulhatott volna ki. A foszfor táplálkozási hiánya a gyakorlatban nem fordul elő. Alacsony vérszintje a csontok kalcium anyagcseréjének zavarai, továbbá ritka genetikai rendellenességek (pl. foszfát diabétesz) kapcsán fordulhat elő.

Fluor
A fluor fő szerepe a fogak és a csontok állományának kialakításában van, 95%-ban ebben a két szervben található is. A fogszuvasodás – amely sajnos népbetegség – egyik oka éppen az elégtelen fluorbevitel.

Mihez szükséges?
+ Csontok képzése
+ Fogzománc állagának kialakítása

Fogkrém doboz

Mennyi szükséges belőle?
A fluorszükséglet nagyobb részét vízből és bármilyen meglepő, fluoridos fogkrémekből fedezzük.

Miben található meg?
A fluor legjobb forrása a jó ivóvíz, illetve a fluortartalmú ásványvizek, de sok fluor van a teában, illetve a halak csontjában (szardínia) is.

Hiányállapotok
Fognövekedési, csontosodási zavarok, fogszuvasodás.

Fluort tartalmazó Just termékek:
+ Fogkrém Írisz gyökér kivonattal
+ Szájápoló gél Bergamott mentával

 

Króm
A króm életfontosságú nyomelem. Legfontosabb szerepe, hogy részt vesz a cukoranyagcserében, emeli a glükóztoleranciát és hozzájárul az inzulin vércukorszint-szabályozó hatásához. Emellett jó irányba befolyásolja a zsíranyagcserét is.

A táplálkozásban jó krómforrások a sörélesztő, a hús, a sajt, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabona magvak. 

Minci Plus

A króm hiánybetegsége ritka, és kizárólag mesterséges tápláláskor észlelték eddig. A krómhiány következtében emelkedik a koleszterin- és a vércukorszint, illetve a szövetek inzulinigénye. Magyarországi adatok szerint az elégtelen étrendi bevitel miatt széles körben kell számolni határérték krómhiánnyal, ami tehát betegséget még nem okoz, de a szervezet egyensúlyára hátrányosan hat.

Krómmérgezést eddig csak munkahelyi ártalomként, a fémmel dolgozók körében észleltek. Krómtúladagolástól normál körülmények között nem kell tartani.

Krómot tartalmazó Nahrin termékek
+ Artifit
+ Minci plus

További nyomelemek és ásványi anyagok ismertetését a következő cikkben olvashatjátok Tőlem, sok szeretettel!

Hegyi Gyöngyi
Egészségügyi Team
Minősített Egészségterv Tanácsadó
Értékesítési Igazgató
Delfin csapat vezetője

Forrás:
Életfa Program NRW táblázat
Szabados Pál: Kulcs a testhez
Házipatika.com
Egeszsgkalauz.hu

 

A „NAGY DOLGOK” NEM FEJBEN DŐLNEK EL!

napi nyit

NAPI SZIRUP A MINDENNAPI GONDOKRA

Akadnak témák, amelyekről nem, vagy csak alig beszélünk, pedig életünk szerves részei, sőt a napi rutinunk, egészségünk alapjai! Egészen addig hallgathatunk is, amíg minden megy magától. Ám ha nem, akkor keresni kezdjük a villámgyors megoldást, hiszen magától ritkán szűnik meg az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz: a székrekedés.

Sokan, sőt túl sokan szenvednek a székrekedés, a lelassult bélműködés (bélrenyheség) okozta kellemetlen tünetektől, és próbálják házi praktikákkal, netán rosszabb esetben hashajtókkal, gyógyszerekkel enyhíteni a „szorongató” gondjaikat. Tény, hogy egy-egy tabletta, kapszula sok időt és kellemetlenséget spórolhat meg, ám tartós szedésük tetézi a bajt, hiszen kialakulhat egy olyan ördögi kör, amelynek köszönhetően fokozzuk a meglévő terheket.

De mi is az székrekedés? A széklet gyakoriságának vagy mennyiségének tartós csökkenése, erőltetett, nehéz, gyakran fájdalmas székletürítés. A végeredmény állaga sokszor kemény, göbös, száraz, Az alap tünetekhez sokszor hasi fájdalom, puffadás társul.

Mennyire gyakori probléma a világban?

Pngtreeworld map info graphic 3550464

A lakosság 10-25%-a érintett világszerte.
Gyermekkorban a fiúknál, felnőtt korban azonban a hölgyeknél gyakoribb.
Terhesség alatt minden ötödik, a terhességet követően minden negyedik nő érintett!
Idős korban a leggyakoribb panaszok egyike!

A kialakulás okai sokrétűek, ráadásul az esetek nagy többségében szervi ok nem kimutatható. Leggyakrabban csupán a modern életmódunknak köszönhetően felvett szokásaink, a túl kevés mozgás, az egészségtelen, ballasztanyagokban szegény táplálkozás, valamint a stressz a felelős a problémákért. De jelentkezhet különböző gyógyszerek pl. a népszerű fájdalomcsillapítók mellékhatásaként vagy épp az állandó rohanás közepette folyton elnyomott ürítési inger elnyomása miatt is. Emellett gyakori következménye műtéti beavatkozásoknak, gyógyszeres kezeléseknek, neurológiai-, gasztroenterológiai elváltozásoknak, endokrin betegségeknek.

doc

Nem árt, ha tudjuk!

Napi 3 és heti 3 alkalom között beszélhetünk normális székletürítésről. Amennyiben ettől kevesebb, már székrekedésről beszélünk!
Akkor is érintettek vagyunk, ha kis mennyiségű, vagy túl száraz és kemény állagú a széklet, illetve, ha állandó ürítési érzet alakul ki.

Sajnos ahogy a bevezetőben is említettük, ami a mosdók mélyén történik, sokaknak a mai napig tabu téma. És pont ennek köszönhető, hogy a legtöbb esetben már csak a kényszerítésnek engedve, megkésve keressük fel orvosunkat, nem csak őt, hanem önmagunkat is sokkal nehezebb helyzetbe hozva. Holott a jelentkező tünetek alaposan megkeseríthetik az életünket.

Emésztési gondokA székrekedés ugyanis rossz közérzetet, fejfájást, étvágytalanságot, puffadást, fokozott gázképződést, hasfájást, de kellemetlen leheletet is okozhat. Ráadásként az érintetteknél fokozódik a különböző betegségek, pl. aranyér, vastagbél kitüremkedés, fissura (végbélrepedés), rectalis prolapsus (végbél előesés) kialakulása. Ugye nem éri meg hallgatni?

Mi lehet a megoldás? Elsősorban Mi magunk! Változtassunk szokásainkon! Szakítsunk időt a rendszeres mozgásra, idősebb korban különösen fontos a rendszeres fizikai aktivitás! Fogyasszunk ballasztanyagokban (azaz rostban gazdag!) dús ételeket! Csökkentsük a stresszfaktort! Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

ÉS MINDIG LEGYEN OTTHON NAHRIN NAPI SZIRUP!

Minden napra ajánlott új termékünk nem mindennapi, ha kipróbálod, nálad is a házipatika első helyére kerül! Két közkedvelt gyümölcs, a füge és szilva mellett értékes papaya kivonatot is tartalmaz, így az íze egyszerűen varázslatos, ám a titka nem ebben rejlik!

● Elősegíti az emésztést.
● Beindítja a bélműködést.
● Enyhe hashajtó hatású.

füge

Minek köszönheti hatékonyságát? A gondosan, „Nahrin módra” kiválasztott összetevőinek!

Füge: rendkívül finom íze miatt mindenhol közkedvelt gyümölcs, ám amit talán kevesebben tudnak, igazi gyomorbarát csemege! Általános hashajtó hatása a leginkább ismert, de emellett csökkenti a puffadást, segíti a bélrendszer működését. Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, a B-vitamin (B1, B2), valamint káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és egyéb ásványi anyagokat.

Szilva: a maghéjas gyümölcsök közé tartozik, és eredetileg Ázsiából származik, onnan indult világhódító útjára. Hazánkban is több fajtája ismert, jótékony hatásairól azonban mintha elfeledkeztük volna. Hagyományosan székrekedés esetén alkalmazzák, ugyanis természetes hashajtó. Többek között kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, C-vitamint, rostokat és gyümölcscukrot tartalmaz.

Papaya

Papaya: a dinnyefafélék családjába tartozik, trópusokról származó gyümölcs. Gazdag A-, C-, B, és E-vitaminban, kalciumban, vasban, nátriumban, és káliumban. Pluszként olyan fehérjebontó enzimeket is tartalmaz, mint a papain. Emésztés-serkentőként és hashajtóként egyaránt hatásos. A növény minden részét használják a természetgyógyászatban, nem véletlenül.

Szorbitol: a cukoralkoholok közé tartozó anyag, számtalan gyümölcsben megtalálható, mint pl. körte, alma, sárgabarack, őszibarack, legnagyobb mennyiségben a szilvában fordul elő Elsősorban édesítőszerként használják, egészségre gyakorolt hatása azonban nem merül ki ebben, ugyanis fokozza a bélmozgást, az emésztési folyamatokat, hashajtó hatású.

Sárga tárnics: Európa hegyvidékein, főleg az Alpokban élő növény, amelyet már az ókori görögök is ismertek. Gyökere, illetve annak kivonata jellegzetes, erősen keserű ízű és különösen értékes! Hosszú ideje likőrök, aperitif italok kedvelt alapanyaga. Régóta alkalmazzák gyomorbántalmak, emésztési problémák (bélrenyheség), étvágytalanság esetén.

napi szir

Tudjuk, mindig akadnak kétkedők, őket arra kérjük ne higgyenek nekünk, de próbálják ki a Nahrin új (minden)Napi szirupját, beszéljenek helyettünk a felszabadult mosolyok, beszéljünk az egészség nyelvén!

Alkalmazása végtelenül egyszerű, fogyasszunk el belőle 1-2 evőkanállal naponta akár magában, akár vízzel hígítva. Bátran ajánlható a család bármely tagjának, gyerekektől a felnőttekig!

Amennyiben cikkünk olvastán kérdésed merül fel vagy további információt szeretnél kapni, esetleg személyre szabott tanácsadásra lenne szükséged keress minket bátran! Kollegáink és az Egészségügy Team szakember gárdája rendelkezésedre áll!

Hajdu Viktor
Marketing munkatárs

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok