Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

TUDJ MEG TÖBBET A D-VITAMINRÓL

maadv

A D-vitamin a szteroid hormonok családjába tartozó vitamin és egyben aktív hormon, amely zsírban oldódik és hővel szemben ellenálló.

Két formájáról beszélhetünk:

 • D2-vitamin (ergokalciferol), amit a táplálékkal veszünk fel és a
 • D3-vitamin (kolekalciferol), amely a bőrben napfény vagy mesterséges besugárzás hatására keletkezik az előanyagából, a 7-dehidrokoleszterinből, illetve a táplálékkal jut be a szervezetbe.

A bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin forrása, és mivel zsírban oldódik, a szervezet 2-3 hónapig raktározza a zsírszövetekben.

A D-vitamin fő táplálkozási forrásai közé tartoznak a zsíros halak, a halak mája, a halmáj olaj, a tojássárgája, valamint a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, például a gabonakészítmények, tejkészítmények. Általánosságban elmondható, hogy az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak.

maadv 1

Tíz-tizenöt perces, az arcot, végtagokat, vagy a hátat érő nyári, nappali (10 és 15 óra közötti) napfény elegendő az optimális D-vitamin szérumszint kialakulásához, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D3-vitamin képző hatása viszont elenyésző. A D3-vitamin képzés az életkorral jelentősen csökken, a fiatalok bőrében a D-vitamin szintézis kb. kétszer olyan intenzív, mint az idősekében.
Érdemes tudni, hogy a szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás nem alkalmas D3-vitamin képzésére.

Miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin hozzájárul:

 • a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához,
 • a vér normál kalciumszintjének fenntartásához,
 • az egészséges csontozat fenntartásához,
 • az egészséges izomfunkció fenntartásához,
 • a normál fogazat fenntartásához,
 • az immunrendszer normál működéséhez, valamint
 • szerepet játszik a sejtosztódásban.

A D-vitamin legfőbb szerepén kívül a legújabb kutatások szerint szabályozza a sejtek növekedését, befolyásolja az immunfunkciókat, valamint az inzulin és a vérnyomás szabályozásában is közreműködik.

Hiánya számos betegség kialakulásának a kockázatát erősíti fel: csontritkulás, bőrbetegségek, autoimmun betegségek, szív- és érrendszeri elváltozások, daganatos betegségek, cukorbetegség, nőgyógyászati problémák.

D-vitamin hiány?

Ma már van lehetőség a D-vitamin szintjének ellenőrzésére. A vizsgálathoz vérmintát vesznek, a D-vitamin a vérszérumból és a vérplazmából egyaránt mérhető.
Igaz, hogy reprezentatív nagyságrendben Magyarországon eddig nem végeztek D-vitamin szérumszint méréseket, ennek ellenére erősen valószínűsíthető, hogy a lakosság jelentős része, főleg télen-tavasszal D-vitamin hiányban szenved.

A 2014-ben lezajlott Országos Tápláltsági Állapotmérés (OTÁP 2014) közzétett adataiból egyértelműen látszik, hogy a magyar lakosság körében kritikusan alacsony a D-vitamin bevitel. A felmérésből az is kiderült, hogy ez az a vitamin, amire a lakosságnak leginkább szüksége van.

maadv 2

maadv 3A WHO a gyerekeknek (0 hónapostól 18 évig) és 50 év alatti felnőtteknek napi 5 µg (200 NE) bevitelét javasolja (beleértve a várandós és szoptató nőket), az 51-65 éveseknek 10 µg-ot (400 NE), és a 65 évesnél idősebbek számára 15 µg-ot (600 NE).

A D-vitamin jótékony hatásaira vonatkozó legújabb kutatások eredményei alapján, bizonyos betegségek fokozott kockázata esetén, a megelőzésben és a kezelésben ezen mennyiségek többszöröse, akár tízszerese is ajánlott lehet. Ilyen esetekben a kiegészítést egyénre szabottan kell alkalmazni. A D-vitamin pótlás esetén figyelembe kell venni az életkort, az egészségi állapotot, a gyógyszer kölcsönhatásokat, az évszakot, a szabadban töltött időt, a lakóhelyet, a táplálkozási tényezőket, stb.

Magzati korban a D-vitamin ellátottság az anya D-vitamin szintjével arányos. Az anyatej rendkívül kevéset tartalmaz, ezért a csecsemők D-vitamin pótlása elengedhetetlenül fontos. Ez kisgyermekkorban az őszi–téli hónapokban folytatandó.

D-vitamin kapszulák kalciummal, csalán kivonattal, inulinnal és folsavval

d vitamin kalciummal

A Nahrin által kifejlesztett étrend-kiegészítő, alapja a D3-vitamin, de ezen kívül még tartalmaz

 • kalciumot (kalciumkarbonát, kalciumlaktát, kalciumfoszfát),
 • csalán kivonatot, mely ideális kiegészítő, mivel tartalamaz kovasavat és szilíciumdioxidot,
 • inulint és
 • folsavat.

Felhasználás: naponta 1 kapszulát egy kis vízzel vegyen be, lehetőleg étkezéskor.

Optimálisan kombinálható ez a termék a Basico porral vagy a Basico tablettákkal, így nem csak a hatékonyabb felszívódásról, de a megfelelő ásványi anyag bevitelről is gondoskodhatunk.

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus


Forrás:

https://www.ogyei.gov.hu/otap_2014/
http://mdosz.hu/
Orvosi hetilap, 2012. 153. évfolyam, Szupplementum

LÁBÁPOLÁS JUST MÓDRA

lábápolás

A tudósok szerint az ember átlagosan 400 millió lépést tesz meg élete során. Ez az egyenlítő teljes hosszának háromszor történő végigsétálásával ér fel. A sétálás során nem csupán a távolságot tesszük meg, hanem még súlyt is cipelünk, arról nem is beszélve, ha közben még nehéz fizikai munkát is végzünk, vagy sportolunk. A lábunk értünk tett szolgálata felbecsülhetetlen.

Mi mivel támogatjuk a lábunkat?
A lábápolásra igazából napi néhány perc elegendő. Ezeket a perceket bizonyos okokból sajnáljuk tőlük. Talán nem tartjuk fontosnak, hiszen, amíg nincs probléma, addig általában nem is foglalkozunk vele. Mintha nem is tartoznának a testünkhöz. Pedig a testünk táplálékot, folyadékot, energiát és pihenést igényel. És ez ugyanúgy vonatkozik a lábunkra. A lábpanaszok sokszor megelőzhetőek és néhány természetes házi gyógymóddal enyhíthetőek. A Just lábápolási termékek ebben jelentős segítséget nyújtanak.

Ha az úgy nevezett „nincs időm semmire”, vagy „nem érek rá ezzel foglalkozni” szindrómában szenvedünk, akkor használjuk a Just lábápolási termékcsaládot, ami azonnali segítséget nyújt lábunknak.

A Pedi Lábkrém egy lágy, de nagyon hatásos termék, és rendkívül gazdaságos! Kis mennyiségben használjuk naponta 1-2-szer (elalvás előtt mindenképpen!) a száraz, tiszta lábbőrre. Könnyedén masszírozzuk be, a lábunk szinte fellélegzik tőle!

A Pedibon Lábspray erős fertőtlenítő és gombaölő hatású, izzadásgátló és szagtalanító. Használhatjuk szükség szerint bármelyik napszakban és évszakban.

A Pedi Lábfürdősó nemcsak a fáradt, meggyötört lábakat nyugtatja, de az egész közérzetünket is javítja. Érdemes hetente 2-3-szor használni.

A Pedi Lábbalzsamot naponta legalább kétszer használjuk. Ennek fő feladata a lábödéma csökkentése, a vér- és nyirokkeringés javítása és a lábizmok ellazítása. Ezt a terméket mindenkinek javasoljuk, de állómunkát végzőknek és sportolóknak feltétlenül. Akinek visszértágulata van, tegye kötelezővé és rendszeressé e termék használatát.

A közismerten visszértágulatnak nevezett állapot legtöbbször az alsó végtagon alakul ki (kivéve az aranyeret, amely a végbélnyílás visszereinek tágulata). A legtöbb ember számára a visszértágulat csupán enyhe kellemetlenséget jelent. Súlyosabb esetben azonban a visszértágulatban pangó vérből folyadék jut a környező szövetekbe; a folyadék bokaduzzadást idéz elő, majd a bőr pikkelyes lesz és viszketni kezd. Gyakran az egész láb elnehezül, fájdalmassá válik, különösen hosszabb állás után. A visszeres állapot kezelés nélkül általában romlik.

A visszértágulatok kialakulásában elsősorban genetikai és hormonális tényezők játszanak szerepet. A kialakulás iránti hajlam családon belül öröklődik. Ezenkívül a túlsúlyosság és a terhesség nagy szerepet játszik a visszértágulat kialakulásában.Négyszer gyakoribb a nők körében, mint a férfiaknál. Jó lenne ezt az állapotot megelőzni. A Pedi Balzsam ebben segíthet, főleg a benne lévő vadgesztenye, csodabogyó és a kasvirág kombinációjának köszönhetően. Kialakult visszértágulat esetén viszont a kezelés mellett nagy segítséget nyújt. Nyáron különösen jó érzést ad az, hogy hűti és frissíti a lábakat. Fontos az, hogy mindig alulról felfelé haladva körkörös mozdulatokkal kenjük be és masszírozzuk meg a lábunkat. Ha az időnk engedi, főleg este jót tesz, ha ezután néhány percre vízszintesen tesszük a lábunkat vagy akár 5-15 percig felpolcoljuk őket.

shutterstock 75696994

Szeptemberben megérkezett hozzánk egy várva várt új termék, a vénák ápolására, a Just Véna gél, amit kifejezetten a seprűvénás lábakra terveztek.

A seprűvénák (alsóvégtagi teleangiectasiak) nem csupán esztétikai problémát jelentenek, hanem a túlterhelt vénák első jeleiként értelmezhetőek. Többnyire nőknél, de előfordul, hogy férfiaknál is megjelenik. Gyakran láthatók lábakon, lábfejeken, bokán (öröklődési hajlam nagy szerepet játszik benne, de hormonális eredetűek is lehetnek, illetve terhesség, és elhízás során gyakran jelentkezik), és csak ritkán okoznak fájdalmat. Ezek a bőr apró vénáinak elváltozásai, amelyek apró folt-, ág-, vagy csillag alakban összefutó vérerek formájában jelennek meg. Előfordul, hogy messziről szinte foltosnak tűnnek a lábak, sajnos a nyári barnulás sem segít ezek elfedésében. A seprűvénás lábak ápolására nagy segítséget nyújt a Véna gél.

A Véna gél fő növényi összetevői 

Vadgesztenye: Nyugat és Közép-Európában őshonos. Antioxidáns, gyulladásgátló, véna erősítő, vérzéscsillapító, és érfal tágulat gátló. Egyik összetevője az Escin, ami erősítő, kellemes érzést biztosít a bőrnek.

Egértövis: Földközi-tenger vidékről, Dél-Alpokról származik. Vérellátás javító, görcsoldó, vénaerősítő, viszketés csökkentő, gyulladásgátló. Egyik összetevője a Ruscogenin, ami vízhajtó, gyulladásgátló, erősíti a vénákat és kapillárisokat.

Antennaria: Kizárólag csak a Just számára elérhető, garantált svájci minőségű biokertészetből. Hámszövet erősítő, bőrvédő, regeneráló.

Spirulina: Vitaminokban gazdag, kék algafaj. Sejtmegújító, a bőr mikro-cirkulációját erősítő.

Mentol: Mentából nyert hatóanyag. Hűsít, frissít, élénkít, csillapítja a fájdalmat és enyhíti a viszketést.

A fentieken kívül a gél ásványi pigmenteket is tartalmaz, amelyek optikailag enyhítik a seprűvéna és a visszér megjelenését!

Összességében a gél élénkíti az elnehezült lábakat, csökkenti a feszítő érzést, zsibbadást és viszketést, hűsíti a lábakat, könnyű érzést biztosít. Rendszeres használat során elfedi, illetve csökkenti a seprűvénák látványát. A lábak kevésbé lesznek „foltosak”, nem csak nekünk, de a környezet számára is. Tehát elégedettebbek leszünk lábunk látványával.

NatasA gélt naponta legalább kétszer javasolt használni (reggel és este), de többször is lehet. A comb irányába vigyünk fel egy kisebb mennyiséget, és gyöngéden, simogató mozdulatokkal masszírozzuk be. Ott, ahol feltűnőbbek a seprűvénák, oda lehet kenni még egy kis adagot. A gél vékony harisnyarétegen (DEN 20-ig) kerekeresztül is használható! Akinek visszér tágulata van, és emiatt használja a Pedi Lábbalzsamot, nyugodtan kombinálhatja a Véna géllel úgy, hogy először bekenni a Lábbalzsammal, majd kis idő múlva felvinni a Véna gélt a seprűvénák területeire.

Érdemes megváltoztatni az étkezési szokásokat (rendbe kell hozni az emésztést, hogy ne legyen szorulás), igyekezni felesleges súlyt csökkenteni sok mozgással, gyaloglással. Igyunk több folyadékot, hiszen ez a legjobb vízhajtó. És csak nagyon ritka alkalmakkor hordjunk magas sarkú cipőt.

Ne felejtsük el, hogy lábaink igazi szövetségeseink. Ne hagyjuk őket cserben!

Szeretettel és tisztelettel
Dr. Dacko Natalja
Egészségügyi Team

BORÓKAFÜRDŐ

Borokafurdo

Frissítő fürdőesszencia tiszta borókaolajjal és kivonattal, valamint olyan értékes éterikus olajokkal, mint a cédrus, ciprus és mirtusz. Kellemes, melegítő hatása van, segít ellazulni a testi-lelki megerőltetés, stressz után.

Első ránézésre luxus termék, de ha megkapargatjuk a "mázat" sok minden kiderül!

Volt-e már csillapíthatatlan köhögésed?
Hólyaggyulladásod, ami erős fájdalommal járt?
Láttál-e már köszvényes embert, akinek be van gyulladva a csomó a lábán? Szerinted mennyi pénzt adna azért, hogy ne jöjjön elő soha többet?
És akinek ízületi gyulladások miatt deformálódnak el az ujjai?

A Juniperus communis az egyetlen olyan boróka fajta, amely fel tudja oldani a köszvényes kristályokat! Pont ez a fajta van ebben a fürdőben!

Fontos neked, hogy kirobbanó formában érezhesd magad a bőrödben?
Fontos neked a biztonság, amit a 85 éves svájci cég kutatómunkája jelent?
Fontos neked, hogy kényelmesen, egy kellemes fürdővel összekötve méregtelenítsd a tested?
Elvárod a minőség garanciáját tőlem?

Hát én mindezt megadom neked ebben a fürdőben.

A boróka olaja annyira drága, hogy szinte megfizethetetlen tisztán a 10 ml.
Az atlaszcédrus illóolaját nem hallottam használni eddig sehol, de a légút fertőtlenítő hatása egyedülálló.
Ez a fürdő 12 gyógynövény aroma olajának és kivonatának a keveréke. Igazi kuriózum, egy Galenusi fürdő recept alapján készül.

Több összetevő hat a húgyutak és a tüdő gyulladásos betegségeire. Jó akár lázcsillapításra is.

Alkalmazás

10ml (1 evőkanál) fürdőesszenciát a lehetőleg kb. 33-37 Celsius fokos vízzel teli kádba önteni és a vizet egyenletesen kevergetve eloszlatni, majd 15-20 percet relaxálni az elkészített fürdőben. A fürdőesszencia habképző anyagot nem tartalmaz!

Én e nélkül nem megyek a télnek!

Szeretettel:
Dr. Harsányi Edit
orvos-marketing igazgató

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok