Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

ÉMK SZÜLINAPI VERSENY 2023.

10evesemk

Áprilisban 10 éves lesz az Élet(FA)mód Klub. A jeles nap alkalmából egy versennyel szeretnénk Nektek kedveskedni.
A fókusz a termékvásárlás mellett az aktivitásotokról is szól majd. Hiszen a legaktívabb, az Élet(FA)mód klub életében rendszeresen jelen lévő, a tartalmakat olvasó, hozzászóló, lelkes tagokat szeretnénk most jutalmazni.

Hogy hogyan? Itt vannak a részletek:

Általános feltételek:
A versenyben az Életfa Program tagjai és az Élet(FA)mód Klub tagok vehetnek részt, de az induláshoz nem feltétel, hogy az induló Élet(FA)mód Klub tag is legyen. Fontos azonban, hogy a verseny időszaka alatt valamikor, de mindenképpen még a verseny lezárása előtt, regisztrálni kell az Élet(FA)mód Klubba is. Ha a regisztráció a klubba a verseny lezárása előtt nem történik meg, illetve időközben megszűnik a tagság, úgy a versenyző nem kerül díjazásra.

Versenyidőszak:
2023. március 01.- 2023. május 31.

Részletek:
A verseny időszaka alatt a JUST és NAHRIN termékek vásárlásával pontokat lehet gyűjteni. Egy vásárlás után annyi versenypont jár, ahány termékpontot ér az adott vásárlás.

De ez nem elég!
A havi versenypontodat megszorozzuk, ha az aktuális hónap végi Facebook statisztika alapján az első 10 legaktívabb ÉMK tagok között vagy. Az aktuális havi első tag tízszerezi, a második kilencszerezi, a harmadik nyolcszorozza, a negyedik hétszerezi, az ötödik hatszorozza, a hatodik ötszörözi, a hetedik négyszerezi, a nyolcadik háromszorozza, a kilencedik duplázza, a tizedik pedig másfélszerezi a versenypontjait.

Mindhárom hónapban figyeljük a havi vásárlást és a havi aktivitást az ÉMK zárt csoportjában. A verseny végén a 3 hónap összesített eredménye számít.

Jutalom:
1. helyezett: 2 éjszakás wellness hétvége, az általa választott szállodában 250.000 Ft értékben
2. helyezett: Nahrin és Just exkluzív termékcsomag 100.000 Ft értékben
3. helyezett: Nahrin és Just termékcsomag 50.000 Ft értékben

A versenyt 2 kategóriában hirdetjük meg.

1. KATEGÓRIA (új belépők*)
*új belépők: akik 2023.01.01. után, akár a versenyidőszak alatt regisztrál az Életfa Program tagjai közé

2. KATEGÓRIA (ÉP tagok**)
**ÉP tagok:
2022.12.31. előtt regisztrált az Életfa Program tagságához

A versenyben az összes JUST és NAHRIN termék részt vesz.

A cél, minél több versenypontot gyűjteni.

Ezzel a versennyel szeretnénk megjutalmazni azt az Élet(FA)mód Klub tagot, aki a legtöbb figyelemmel, aktivitással van a csoportban, azaz a legtöbbet nyilvánít véleményt, „lájkol”, ötletel, szól hozzá posztokhoz vagy éppen ő posztol valamiről vagy kezdeményez beszélgetést.

Játékra fel! 🙂

Jelentkezés:
A játékban mindenki részt vesz, aki regisztrált Életfa Program és Élet(FA)mód Klub tag vagy a verseny időszaka alatt Élet(FA)mód Klub taggá válik.

Érvényes Élet(FA)mód Klub tagság = jelentkezési lapot online vagy offline formában kitöltötte, szerepel a levelezési listán, vasárnaponként kapja az Élet(FA)mód Klub hírleveleit és természetesen tagja az Élet(FA)mód Klub zárt Facebook csoportjának.

Online jelentkezési lap az Élet(FA)mód Klubba: http://www.eletfaprogram.hu/index.php/eletfa-klubok/elet-fa-mod-klub/1325-eletfamodklub-jelentkezes

A versenyhez sok sikert és sportszerű versenyzést kívánunk!

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

ITT A TAVASZ! TEHERMENTESÍTSÜNK!

teherm„Aki erős, egészséges és fiatal akar maradni, éljen mértékletesen, eddze testét, lélegezzen tiszta levegőt és kínját inkább böjtöléssel, mintsem gyógyszerekkel gyógyítsa” (Hippokratész – a mai orvostudomány megalapítója)

A téli időszakban az emberek többsége egészségtelenebbül táplálkozik, mint nyáron. Előtérbe kerülnek a nehezebben emészthető, zsírdúsabb, fűszeres ételek és általában a szükségleteinknél nagyobb mennyiségű táplálékot fogyasztunk, ami terhet ró az emésztőrendszerünkre, elsősorban a hasnyálmirigyre, a májra, valamint a bélrendszerre. Mindezt fokozza, hogy a téli időszakban kevesebbet mozgunk, nincs annyi friss zöldség és gyümölcs, mint nyáron, így csökken a vitamin-, ásványi anyag és élelmirost-bevitelünk is.

Jogos igényként merül fel, hogy tavasszal kicsit felfrissítsük, tehermentesítsük szervezetünket, akár hosszabb-rövidebb böjtök étrendbe iktatásával.

Tudatosan nem használom a „méregtelenítés” szót, hisz az emberi szervezet természetes védekező rendszere a gyomor- és bélrendszer, a vese kiválasztása, a tüdő és a bőr egészséges működése önmagában biztosítja a szervezet “méregtelenítését”.

teherm2A böjt szellemi és testi felajánlás, amely a táplálék teljes vagy részleges, de mindenképp tudatos és fokozatos elhagyásával jár. Eredetét tekintve nem fogyókúra, de a hosszabb távú táplálékbevitel-csökkentés, illetve többfajta élelmiszer kihagyása az étrendből óhatatlanul a testsúly csökkenéséhez vezet.

A böjt lényege tehát a spirituális dimenzióin túl a szervezet tehermentesítése, méregtelenítő szerveink támogatása, az emésztőrendszer kímélése, a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése.

Egy tudatosan felépített böjt 3 szakaszból áll.

 1. Leépítés vagy átállás:
  teherm3A böjtre fel kell készülni - fontos, hogy az étrend fokozatosan alakuljon át böjtté. Először általában a magas zsírtartalmú, fűszeres, nehéz ételek és a hús kerüljenek ki az étrendből, csökkentsük az adagokat, az utolsó fázisra általában csak a zöldségek, gyümölcsök, illetve azok levei maradjanak és növeljük a folyadékfogyasztást - így a szervezet fokozatosan alkalmazkodik a táplálék megvonásához.
 2. Böjt: Az egészséges böjt szakmai körökben elfogadott időtartama három egymást követő nap. Az egyhetes vagy ennél hosszabb étrendi megszorítás még egészséges embernek is csak szakember felügyelete mellett javasolt.
  A folyadékról böjt idején sem szabad lemondanunk, mert ezzel is segítjük a kiválasztási folyamatokat. Az ajánlott folyadékfogyasztás mértéke a testtömegtől függően naponta két-három-négy liter. Forrásvíz, gyógyteák vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztása javasolható.
 3. Felépítés – visszaállás a normál étrendre:
  A böjt alatt, főleg a hosszabb böjtök esetében az emésztőrendszer is „tartalékra” kapcsol, az emésztőenzimek kiválasztása lecsökken. A böjt után, hasonlóan a leépítéshez, fokozatosan térjünk vissza a bőségesebb étkezésre, ami lehetőleg igazodjon az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez.

A legtöbb ma alkalmazott böjtterápia részleges böjt, jellemzően egy nagyon alacsony energia-bevitelt biztosító, zöldség, gyümölcs (esetleg gabona) alapú étrend.

 • Léböjt (folyékony nyers étrend): nyers gyümölcsök és zöldségek kipréselt levét fogyasztjuk egész nap.
 • Szilárd nyers étrend: a napi étrend vegyesen összeállított, nyers gyümölcsökből és zöldségekből áll.
 • Bővített nyers étrend: a nyers gyümölcsöket és zöldségféléket teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyérrel, párolt főzelékfélékkel, héjában sült burgonyával egészíthetjük ki.
 • Gyümölcsnap: különböző gyümölcsökből készítünk gyümölcstálat, napi öt-hat étkezésre elosztva.

A rövid (1-3 nap) és általában a részleges böjtöt jelentő módszerek egészséges emberek esetében biztonságosan alkalmazhatóak. Teljes böjt, terápiás célú böjt, 3 napnál hosszabb böjt viszont már csak szakember, pontosabban böjt-team vezetése mellett ajánlott. Egy böjt-teambe elvileg beletartozna egy orvos, egy dietetikus és az alkalmazott kiegészítő módszerek megfelelően képzett szakemberei.

Fontos! Túlzásba vitt böjtölés esetén előbb-utóbb tápanyaghiányos állapot alakul ki.

teherm1A böjt jótékonyan hat szervezetünkre az energia-, fehérje-  és nátriumszegény étrendnek köszönhetően. A C-vitaminban, káliumban és magnéziumban gazdag táplálékkal elősegítjük az elektrolit-egyensúly áthangolását a káliumbőség irányába, lúgos irányba toljuk a vizelet kémhatását. A nyers étrendek sok élelmi rostot tartalmaznak, ezért serkentik a bélmozgásunkat, ily módon a salakanyagok rövidebb ideig tartózkodnak a bélrendszerben.

Különösen ajánlott a böjtkúra elvégzése:

 • túlsúly, szív- és keringési betegségek, székrekedés, köszvény esetén, valamint
 • fáradékonyság, migrén, bizonyos bőrbetegségek, menstruációs problémák jelentkezésekor.

teherm4A nyers étrendet, gyümölcsnapot havonta legalább egyszer érdemes beiktatni az étrendünkbe. Fogyókúrázóknak és székrekedésben szenvedőknek pedig hetente egyszer vagy kétszer is érdemes nyers étrendet fogyasztani.

Mikor nem javasolt a böjt?

Nem javasolt a radikális böjt tartós gyógyszerszedés esetén (például pszichiátriai betegség miatt kezeltek vagy szteroidot szedők számára), veseelégtelenségben, májműködés zavaraiban, vérképzőszervi betegségekben, tuberkulózisban, pajzsmirigy-túlműködésben, erős testi-szellemi és lelki kimerültség, intenzív stressz esetén, valamint terhesség és szoptatás alatt.

Az Életfa Program Nahrin termékkínálatából remekül beilleszthető ebbe a tehermentesítő kúrába a Barackíró vagy az Almaíró - attól függ, melyiket szereted.

Az elkészített ital energiaszegény, értékes írófehérjét tartalmaz és ásványi sókban gazdag. Fogyókúrák, diéták kitűnő kiegészítője, méregtelenítő szerveink segítője.

Alkalmazható:

 • rendszeresen naponta 1-1 étkezés helyett vagy diétás étkezés mellett,
 • kúraszerűen, hetente 1 böjtnap étrendbe iktatásával.

Cukorbetegek is fogyaszthatják a szénhidráttartalom beszámításával (100 ml kész ital 6,6 g szénhidrátot tartalmaz).

Elkészítés: 2 evőkanál port rázz össze 2 dl vízzel, és idd meg éhgyomorra. Bőségesen igyál hozzá folyadékot!

E készítmények különlegessége a porított író kitűnő tisztító hatása és magas értékű ásványi anyag tartalma mellett a benne található inulin, melyet cikóriából vonnak ki.

Ez a növényi eredetű rostanyag a rostok összes jó tulajdonságával rendelkezik, valamint támogatja az egészséges bélflórát is.

Összegezve elmondható, hogy az Alma- vagy Barackíróval kiegészített nyers étrend, illetve a gabonákkal bővített zöldség-, gyümölcsalapú étrend már pár napos kúra esetén is elősegítheti az ödémák megszűnését és a salakanyagok kiürülését a szervezetből. Mindez segítheti a nyálkahártyák regenerálódását és a bőr tisztulását, csökkentheti a gyulladásos folyamatokat, továbbá kedvezően hat az immunrendszerre.

Itt a tavasz, segítsük, támogassuk szervezetünket is a megújulásban!

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Élet(FA)mód Klub

10 JÓ TANÁCS A BABAVÁLLALÁS KÜSZÖBÉN

holding hands 918990 1280

Ebben a hónapban a „Felkészülés a fogantatásra” témakörét járjuk körül. Az alábbi tanácsokkal abban szeretnélek segíteni, hogy tested a legjobb formába hozd a gyermekvállalás előtt és ezáltal önmagadnak és a babának is a legjobb esélyeket biztosítsd az egészséges életre.

1. Készítsd fel a tested

Amikor meghoztuk a döntést, akkor elérkezett az idő a fogamzásgátlás felfüggesztésére. Tablettás hormon-készítmény esetén mindenképpen szedd végig a megkezdett tabletta adagot az adott hónapban, hogy elkerüld a rendszertelen vérzést. Ezt követően néhány hónapra szükség lesz, hogy ciklusod visszatérjen a normális kerékvágásba és szervezetedből kitisztuljon a gyógyszer.

A májra hárul ilyenkor a legtöbb feladat, így érdemes gyógynövényekkel segíteni a munkáját. A máriatövis, az articsóka, a sárga tárnics, a kondurángó és a csalán is segítségedre lehet ebben.

A szervezet egészét érdemes ilyenkor tisztítani, tehermentesíteni. A máj támogatása mellett a bélrendszer tisztításáról zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona bőséges fogyasztásával gondoskodhatunk. Természetesen nem szabad megfeledkezni ilyenkor a bőséges, akár napi 2,5-3 liter folyadék, tiszta víz fogyasztásáról sem.

2. Kerüld a káros szenvedélyeket

Ha dohányzol, itt az ideje a felfüggesztésének. A dohányzás közvetlenül is befolyásolja a termékenységet, csökkenti a partner spermium-számát és ez igaz a passzív dohányosokra is.

Egyes drogok hosszú időre felhalmozódhatnak a szervezetben, hatásuk kifejtése után is. A dohányzás és a droghasználat nagyon káros a magzatra és egyenes következménye lehet a vetélés, a koraszülés vagy a kis súllyal születés.

Az alkohol fogyasztása sem szerencsés ebben az időszakban. Csökkentsd minimálisra az elfogyasztott kávé, tea, kóla mennyiségét vagy válts koffeinmentesre!

3. Táplálkozz egészségesen

Célozd meg a számodra ideális testsúlyt! Tanulmányokkal igazolták, hogy a 20 alatti és 30 feletti BMI-vel (testtömeg index) rendelkező hölgyek teherbeesési esélyei kisebbek.
Ha jelentősebb probléma van a testsúlyoddal, keress fel egy dietetikust, aki személyre szóló tanácsokkal segít Neked a megoldásában.

Naponta fogyassz legalább 1-2 darab gyümölcsöt és a főétkezéseid tartalmazzanak valamilyen zöldségfélét!  Fogyassz minél több teljes kiőrlésű gabonából készült ételt! A kalcium bevitel megoldható tejtermékekkel, vagy kalciummal dúsított narancslével. A hal a legkitűnőbb fehérjeforrás, hetente kétszer mindenképpen iktasd az étrendedbe.

Az egészséges táplálkozásról bővebben ezen a linken tájékozódhatsz:
http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

4. Töltsd fel a szervezeted

Nem egyszerű dolog a testnek biztosítani az összes szükséges tápanyagot. Ebben az időszakban kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás mellett is érdemes gondoskodni a folsav pótlásáról. A tervezett várandósság előtt 3 hónappal és az első trimeszterben mindenképpen szükség van rá a fejlődési rendellenességek (nyitott gerinc, arc-fejlődési rendellenesség) megelőzéséhez. A napi irányadó dózis kétszerese, azaz napi 400 μg folsav bevitele ajánlott ilyenkor.

Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök.

A folsav mellett gondoskodj a vasraktárak feltöltéséről, a megfelelő D vitamin ellátottságról és a jódbevitelről is.

Étrend-kiegészítő fogyasztása esetén mindig jó minőségű, megbízható forrásból származó, ellenőrzött minőséget válassz!

5. Kerüld a környezeti megterhelést

Néhány foglalkozás veszélyeztetheti a babát és téged is. Ha rendszeresen sugárzásnak vagy kitéve, vagy vegyszerekkel dolgozol, akkor ezen érdemes változtatni. Tartsd szem előtt, hogy némely tisztítószer, rovarirtó, folttisztító veszélyes lehet a fejlődő babára. Ahogy az sem mindegy, hogy milyen hajfestéket, testápolót, krémet és sminkszereket használsz.

6. Zárd ki a fertőzések lehetőségét

Rendkívül fontos, hogy elkerüld a fertőzésveszélyt, különösen azokat, melyek a baba fejlődését, egészségét károsíthatják (pl.: bárányhimlő, rózsahimlő). Kerüld a nem pasztörizált tejtermékek, a nem kellőképpen hőkezelt húsok, illetve a nyers és félig főtt hal fogyasztását.
Rendszeresen moss kezet! Kertészkedéshez ajánlott a kesztyű viselése. A macskaalom takarítását pedig bízd másra, hogy a toxoplazmózist vagy más fertőzéseket elkerüld.

7. Lelki egyensúly

A lelki egyensúly megteremtése különösen fontos ebben az időszakban és a várandósság alatt, de majd a baba megszületése után is. Az a nő, aki depressziós, annak kétszer akkora az esélye arra, hogy termékenységi problémája legyen, mint az, aki ettől a betegségtől nem szenved. A folyamatos aggodalom, feszültség, stressz nem segíti a termékenységet. Stresszoldó technikák elsajátításával, légző gyakorlatokkal, meditációval, jógával sokat tehetünk ennek leküzdésében.

8. Legyen edzésterved

A stressz leküzdésében is nagy segítség, ha rendszeresen valamilyen mozgást iktatsz a napjaidba. A tornázás kiváló stresszoldó, így elősegítheti a teherbeesést is. A rugalmasság növelése érdekében csináljunk nyújtógyakorlatokat, vagy esetleg jógázzunk, mely a szülésben is segít majd.

9. Keresd fel az orvosod

A számodra legmegfelelőbb nőgyógyászt keresd meg, akiben megbízol és bármilyen kérdéssel fordulhatsz hozzá a további időszakban is. Amennyiben egy évnél régebben jártál nőgyógyásznál, vizsgálatra és hüvelykenet vételre is számíthatsz. Indokolt esetben a szexuális úton terjedő betegségek szűrővizsgálata is javasolt. Az orvos valószínűleg kikérdez majd, így érdemes felkészülni saját, illetve a családod kórtörténetével, fertőző betegségeiddel, védőoltásaiddal kapcsolatban is. Érdeklődni fog az utolsó menstruáció időpontjáról, pillanatnyi egészségi állapotodról, valamint a szedett gyógyszerekről is. Bátran tedd fel Te is kérdéseidet neki!

Kérj időpontot fogorvoshoz!
A terhesség során fellépő hormonális változások fogékonyabbá tesznek az ínygyulladásra. Egyes kutatások szerint a szájüregi fertőzés a koraszülés és a kis súllyal születés okozója lehet. Érdemes megelőzni, illetve időben orvosolni az ilyen problémákat.

10. Tedd fel a kezed és lazíts!

Élvezd ki életed ezen időszakát, hódolj kedvenc időtöltéseidnek, hobbidnak. Legyél minél többet a szabd levegőn, kirándulj, érezd jól magad! Merülj el egy illatos, meleg vízzel teli kádban és lazíts!
Életed egy korszaka hamarosan lezárul, helyébe egy új, de annál csodálatosabb időszak lép, amihez minden jót kívánok Neked!

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

 

NAGY BERNADETT ISMÉT EURÓPA CSÚCSÁN

nyitókép

A női 76 kilogrammos Nagy Bernadett megállíthatatlan volt Bulgáriában, a döntőben a litvánt is magabiztos birkózással győzte le és U23-as Európa-bajnoki címet szerzett.

Berni mindhárom mérkőzését úgy nyerte meg, hogy még csak pontot sem csináltak rajta ellenfelei.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy évek óta együtt dolgozhatunk és a Nahrin étrend-kiegészítő termékeivel, valamint a Just gyógynövényes krémeivel támogathattuk Berni felkészülését.

berni2


Berni 2017-es bemutatkozásáról és a közösen elért első eredményekről itt olvashatsz:

https://eletfaprogram.hu/index.php/mozgas/2701-jovobeli-celom-kijutni-az-olimpiara

https://eletfaprogram.hu/index.php/eletfa-klubok/elet-fa-mod-klub/2726-szarajevotol-athenig

Ha arra vagy kíváncsi, hogy milyen fő termékekkel készül a versenyekre, akkor ezt a cikket ajánlom figyelmedbe:

berni1https://eletfaprogram.hu/index.php/mozgas/2964-kenyszerpihenotol-az-eb-aranyig

Gratulálunk az újabb aranyhoz!

További sok sikert kívánunk!

Szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK

hf

Húgyúti fertőzésen a vizeletkiválasztó és -elvezető rendszer egy vagy több részének gyulladását értjük. A húgyúti rendszerhez a két vese, két húgyvezeték, a hólyag és a húgycső tartozik. A vesék bab alakú szervek, amelyek hátul, a gerinc két oldalán, a 12. bordák magasságában helyezkednek el. Feladatuk, hogy kiszűrjék a vérből a salakanyagokat és vizeletet válasszanak ki, ezáltal a káros anyagokat és a folyadékfelesleget a szervezetből eltávolítsák. Lényegében a vese szerepe, hogy szűrő legyen és kimossa a felesleges anyagokat a szervezetből. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, gondoskodnunk kell arról, hogy legalább 2 liter folyadékot igyunk meg naponta, hiszen csak így képes maradéktalanul ellátni a feladatát. A vizelet a vesékből a húgyvezetékeken keresztül a húgyhólyagba jut, ahol ideiglenesen tárolódik, majd telítődésekor a húgycsövön keresztül távozik a vizelet.

hf 1A külvilágból a húgycsőbe került kórokozók húgyúti fertőzéseket okozhatnak. Ezek a húgycső falához tapadnak, szaporodnak és a húgycső mentén a hólyagba jutnak. Bár húgyúti fertőzést többfajta baktérium okozhat, az esetek többségében (80-90%) az E. coli a kórokozó, amely a bélrendszerben, a székletben általánosan előforduló baktérium.

A húgyúti fertőzés bárkinél, bármilyen életkorban előfordulhat, mégis nőknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki. Ez részben anatómiai okokra vezethető vissza, mivel a nők húgycsöve rövidebb (a baktériumoknak kisebb távolságot kell megtenniük), továbbá a végbél és a hüvely viszonylag közel van a húgycsőhöz. Ezen kívül bármi, ami a vizelet kiürülését lassítja, annak útját gátolja, vagy baktériumok bejutásához vezet a húgyúti rendszerbe, növelheti a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Például: anatómiai rendellenességek, a hólyag nem ürül ki teljesen, a vizelet rendellenes irányú áramlása, vesekövek, várandósság, hólyagkatéterezés, cukorbetegség, bármilyen, az immunrendszert gyengítő állapot, megnagyobbodott prosztata.

hf 2A húgyúti fertőzések általában az alsó szakaszra (húgycső és hólyag) korlátozódnak, ahol kellemetlen tüneteket okoznak, például égő/csípő érzést vizeletürítéskor, de viszonylag könnyen kezelhetők. Ezek a fertőzések a legtöbb esetben a kezelésre jól reagálnak, de nem megfelelő terápia esetén feljebb terjedhetnek a húgyvezetékek mentén, a vesékbe. A veséket is érintő fertőzés jóval veszélyesebb és visszafordíthatatlan szervkárosodáshoz is vezethet.

Érdemes tehát inkább megelőzni a betegség kialakulását. Mivel a leggyakoribb kórokozó az E. coli az emberi székletben jelentős mennyiségben található, sok esetben ezzel fertőződik fel a vizeletelvezető rendszer. Megfelelő személyi higienével, helyes szokások kialakításával (gyermekeknél, főleg lányoknál különösen fontos a WC használat után a helyes törlés megtanítása: mindig elölről hátrafelé), megfelelő fehérnemű kiválasztásával már sokat tehetünk a megelőzésért. Az arra érzékenyek óvakodjanak attól, hogy hideg helyre üljenek le, derekukat, lábukat óvják a hidegtől.

A természet patikájából a tőzegáfonya lehet segítségünkre, amely magas antioxidáns és C-vitamin tartalommal bír és proantocianidin tartalmánál fogva megakadályozza az E-coli megtapadását a húgyutakban. A kamilla talán legismertebb gyógynövényünk, gyulladáscsökkentő, antimikrobális, nyugtató, görcsoldó hatású. A boróka vizelethajtó, vesekőképződést gátló hatású és illóolajának fertőtlenítő hatása szintén a megelőzést szolgálja. E három gyógynövény csodálatos kombinációját élvezhetjük a Nahrin legújabb termékében, a Tőzegáfonya Plusz-ban.

Szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok