Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

emk jelentkezes

A+ A A-

GYERMEKMENÜ

gyerekmenu

Szülőként kötelességünk odafigyelni gyermekeink táplálkozására. Ha a szülő ezt komolyan veszi, akkor a gyermekének felnőttkorára nagy hatással lehet, hiszen a gyermekkori táplálkozás a felnőttkori egészségért is felelős.

Miért fontos egészségesen táplálkozni?

1

A felnőtt- vagy időskori halálokok 46 %-a az elhízásra és az egészségtelen táplálkozásra vezethető vissza. Ezzel jó tisztában lenni, mert odafigyelve, akár éveket nyerhetünk az életünkből.

A legfontosabb anyagcsere folyamat a táplálkozás, mely testünk ellátásához, működéséhez, fejődéséhez és növeléséhez elengedhetetlen. A helyes táplálkozásnál fontos az elfogyasztott ételek mennyisége, minősége, összetétele, és nem utolsó sorban a változatosság. Ami fontos, hogy az étel, amit eszünk legyen elegendő, tápláló, változatos, és az is fontos szempont, hogy finom legyen, hogy élvezettel tudjuk elfogyasztani.

A helyes táplálkozásban az ételek összetevői közül a következőket kell figyelembe venni: a szénhidrátokat, a zsírokat, fehérjéket, a vitaminokat és az ásványi anyagokat egyaránt.

Az egészséges táplálkozás alapjait gyermekkorban kell elsajátítani.

2

Az Új DIÉTA újságban megjelent összefoglaló szerint: „…a gyermekek egyharmada reggeli nélkül indul el otthonról…minden ötödik gyermek túlsúlyosnak vagy elhízottnak bizonyult már a legkisebb korcsoportban is…a vizsgált 4–10 éves gyermekek táplálkozásában már felfedezhetők a felnőtt lakosságra is jellemző hibák nyomai. A túlzott zsírfogyasztásra és annak kedvezőtlen – bár a felnőtt mintánál még kedvezőbb – összetételére, a gyermekek egynegyedénél tapasztalható, hiányos élelmirost-felvételre, valamint a túlzott sófogyasztásra vezető, helytelen táplálkozási szokások rögzülése tovább növelheti a későbbi életkorokban kialakuló, idült betegségek (szív-érrendszeri vagy szénhidrátanyagcsere-betegségek) kialakulásának kockázatát. A kalciumfelvétel nem elégséges, s ezt tovább rontja a nátrium és a foszfor igen nagy arányú, valamint a D-vitamin egyértelműen hiányos fogyasztása.

3

A különböző élelmiszercsoportok fogyasztásának mintázata is nagyon jellegzetes, a felnőtt korosztályra jellemző képet mutat. Ilyen, helytelen szokások a fehér lisztből készült kenyereknek, pékáruknak az ajánlottnál jóval nagyobb, míg a tejtermékek kisebb fogyasztása, vagy a sovány felvágottak háttérbe szorulása a félzsírosakkal szemben.

A kapott eredmények bizonyítják, hogy a gyermekek egészséges táplálkozásra és életmódra nevelése kiemelt jelentőségű, s ebben fontos szerepe van a szülők aktív közreműködésének, valamint minden érintett – kormányzat, egészségügyi- és oktatási intézmények, szakmai szervezetek, élelmiszer-ipari szereplők – bevonásával folyó, oktatási programoknak.”

Ennek tükrében érthető igazán, hogy miért kell az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, a helyes táplálkozási szokások kialakítását már gyermekkorban elkezdeni. Ez az az időszak, amikor megalapozhatjuk a majdani felnőtt egészségét, amikor megfelelő mennyiségű és minőségű étrenddel, aktív életmóddal, egészségmegőrző szemléletet alakíthatunk ki gyermekeinkben. Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges legyen. S ha elfogadja, hogy ennek két legfontosabb eleme a kiegyensúlyozott étrend, a változatos táplálkozás, valamint a testmozgásban gazdag életmód kialakítása – már sokat tesz gyermeke egészségéért.

Mit is egyenek a gyerekek?

4

Téved, aki azt hiszi, hogy egy egészséges gyerek számára létezik tiltólista. A fejlődésben levő gyermek étrendjében (figyelembe véve az életkort) minden ételnek, élelmiszernek helye van, de vannak betartandó mennyiségek a napi ötszöri étkezés mellett.

Nem elég csupán ebédre jóllakni, vagy éppen kiadósan reggelizni. Ahhoz, hogy a gyerekek szellemi és testi teljesítőképességük legjavát adhassák, hogy egészséges mértékben fejlődhessenek, valamennyi étkezés, így a reggeli, a tízórai, az ebéd, az uzsonna és a vacsora is szükséges.

A legtöbbet rostokban gazdag gabonafélékből, zöldségből és gyümölcsből kellene fogyasztani, erre épülnek a tej és tejtermékek valamint a húsok és húskészítmények. A szervezet számára kisebb mennyiségben szükségesek a zsiradékban gazdag ételféleségek és az édességek.

A táplálkozáson kívül a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás is fontos szerepet játszik a szervezet élettani folyamataiban. Gyermekeink elmerülhetnek a játékban, így elfelejtenek inni, ezért gyakran meg kell kínálnunk őket folyadékkal, hiszen az ő szervezetük érzékenyebben reagál az elégtelen folyadékfelvételre. Ilyenkor a legjobb választás a tiszta víz.

5

Összefoglalva: a kiegyensúlyozott táplálkozásnak óriási szerepe van a gyermekkori egészséges életmód kialakításában, de emellett a napi egy órányi aktív testmozgás, a szabad levegőn eltöltött játék, sport, az életkornak megfelelő mennyiségű tanulás és pihenés mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy gyerekeink egészségesen fejlődjenek.
A legújabb, gyermekek szóló táplálkozási ajánlást erről a honlapról töltheted le:
http://www.okostanyer.hu/okostanyer-gyermek/

valamint, energiaigény kalkulátort, élelmiszer-adagolási útmutatót és receptötleteket is találsz, érdemes átolvasni.

Ebben a hónapban különösen sok ötletet kaphatsz ebben a témában zárt csoportunkban is, itt tudsz jelentkezni:

https://www.facebook.com/groups/366839256768190/.

További szép napot kívánok,

Starkné Szabó Eszter, dietetikus

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

STABILITÁS ÉS DINAMIZMUS...

mdosz nyit

... avagy az ÉLETFA PROGRAM az MDOSZ évértékelő rendezvényén

Az Életfa Országos Egészségőrző Program több éve működik együtt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével. Büszke vagyok arra, hogy a dietetikusi szakma országos képviselői előtt is elismert teljesítményt nyújtunk és a közös munka eredményeképpen, Schmidt Ferenc Igazgató Úrral együtt újra meghívást kaptunk az MDOSZ évértékelő rendezvényére.

3

A rendezvényen azon partnercégek vehettek részt, akik az elmúlt években szoros kapcsolatot építettek ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével és folyamatosan, egymást támogatva haladnak közös céljaik felé. Az évzáró megbeszélés alkalmával Kubányi Jolán elnök asszony bemutatta a szakmai szervezet 2019-ben végzett munkáját és elért eredményeit, majd Szűcs Zsuzsanna főtitkár felvázolta a 2020. évi terveiket is.

5

Az MDOSZ éves szakmai konferenciáján az Életfa Program évek óta állandó kiállítóként szerepel, illetve rendszeresen publikálunk a táplálkozástudománnyal foglalkozó magyar szakemberek szakmai folyóiratában, az Új DIÉTA újságban.

8

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hivatalos, lektorált folyóirata rendszeresen nyomon követi a hazai és nemzetközi kutatási-, gyakorlati eredményeket és segítséget nyújt a táplálkozás területén dolgozóknak abban, hogy munkájukat eredményesebbé, színvonalasabbá tegyék.

A kölcsönös együttműködés keretében az MDOSZ publikációit, eredményeit az Életfa Program szakmai munkájában is rendszeresen felhasználjuk.

6

Mindig különleges élményt jelent számomra, amikor az Életfa Programot szakmai körökben is képviselhetjük. Tudásom legjavát adva támogatom a szakmai munkaközösségek munkáját, melyek a közösen kitűzött célok elérését, a szakmai fejlődést, megújulást leginkább szolgálják.

A célom az, hogy a Just és a Nahrin termékein keresztül mutassam meg azt a több évtizedes tudást és értéket, amit magas minőségben képviselünk. Szívügyem, hogy beszéljek az Életfa Program küldetéséről, a tematikusan zajló, komoly egészségfejlesztő munkáról, amely véleményem szerint példaértékű Magyarországon.

A minőségi egészségfejlesztő munka egyik kulcseleme a folyamatos szakmai fejlődés, illetve a szakmai támogatás, melyet a továbbképzések, konferenciák, előadások, tanulás és tapasztalatcsere egyensúlya biztosít.

7Eredményeink közös munka, tehetség, szorgalom és kitartás eredménye.

Hálásan köszönöm a lehetőséget Schmidt Ferencnek, az Életfa Program megalkotójának, a cég összes dolgozójának, vezetőjének és regisztrált tagjának és Neked, kedves Olvasó, hogy hozzájárultál ahhoz, hogy ez az eredmény megszülethessen!

 


Szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

TÉLRE HANGOLT TÁPLÁLKOZÁS

th nyit

A hideg idő beköszöntével egyre kevesebb a szabadba csalogató, melengető napfény és a pihenni térő természetet követve mi is inkább hajlamosak vagyunk a „bevackolódásra”.
A téli hónapok alatt általában nem mozgunk eleget, mindemellett – az ünnepek jegyében – gyakrabban fogyasztunk energiadúsabb étkeket, s így könnyen felszedhetünk néhány felesleges kilót.
Bár a nyári repertoárhoz képest szűkebb a választék a szervezet védekező rendszerét támogató friss gyümölcsből és zöldségből, az idényjellegű nyersanyagok között is szép számmal találunk olyanokat, amelyek hatékonyan képesek fokozni szervezetünk fertőző betegségekkel szembeni ellenállását.

mikormit

Az egyes zöldségek, gyümölcsök szezonja alatt azok természetes betakarítási időszakát értjük. Tavasszal jellemzően a zsenge leveles növények szezonja van, míg nyáron a legtöbb gyümölcs és zöldség elérhető. Ősszel pedig a lassan termő zöldségekből válogathatunk, melyek nagy előnye, hogy sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Télen csak kevés növény számára adottak a feltételek, ezért ilyenkor a hosszan tárolhatókra kell koncentrálnunk. Természetesen van néhány téli gyümölcsünk is, pl. a kökény, a naspolya, vagy a csipkebogyó, melyek kivételes koncentrációban tartalmaznak értékes tápanyagokat.

emk page1

Többször felhívtam már a figyelmet a szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának fontosságára, de ebben az évben, amikor a tematikában ilyen hangsúlyos szerepet kapnak az évszakok, még többször kerül majd „terítékre”.
Ma szinte bármit bármikor megkaphatsz, ezért sokan nem értik miért olyan fontos ez.

Az alábbi érveket jó, ha tudod:

 • A természet biztosítja az adott zöldségek, gyümölcsök érlelését. Csak a nap sugarainak hatására működik hibátlanul a fotoszintézis, ami a növényben lévő igen fontos szerves anyagok létrehozásáért felelős, mint pl. a klorofil, vagy a karotinok. Szezonon kívül csak mesterségesen, etiléngázzal érlelt társaikat vehetjük meg.
 • A termelőknek kevesebb vegyszerre van szükségük a hozam eléréséhez, így a magasabb vitamintartalom mellett kevesebb káros anyagot is tartalmaznak. Biogazdálkozás is igazán csak szezonon belül lehetséges.
 • A termékek valószínűleg egy helyi termelőtől érkeznek hozzád és nem a világ másik részéről. A frissesség mellett így fogyasztásod kisebb terhet ró a környezetre és pénzeddel a lokális közösséget támogatod.
 • Minden zöldség és gyümölcs szezonban a legolcsóbb, sőt akár többszörös árkülönbségek is előfordulnak.
 • Érdemes tehát szezonálisan vásárolni és lehetőleg piacon. Ha lehetőséged van rá kedvenceid ilyenkor fagyaszd le, vagy pl. befőtt formájában tartósítsd, hogy az év többi részében is ehesd őket.

Foglaljuk is össze most táplálkozási szempontból mindazt, amire érdemes figyelnünk ahhoz, hogy kellően felvértezzük szervezetünket a téli időszakra.

Védelmi stratégia a hideg ellen

mez

Ahhoz, hogy szervezetünk felvehesse a harcot a kórokozókkal szemben, fontos, hogy rendszeresen, kellő mennyiségben gondoskodjunk ehhez tápanyagokról és folyadékról. A megfelelő folyadékellátottságnak a hideg beálltával elmaradhatatlan részét képezik a meleg innivalók, a különböző teafélék (pl.: gyógynövényes tea, citromos csipkebogyótea magas C-vitamin tartalmával). A kiegyensúlyozott táplálkozás keretein belül a betegségmegelőzés szempontból kitüntetett szerepe van a C-vitaminnak. Vízben oldódó lévén könnyen kiürül a szervezetből, ezért fontos, hogy nap mint nap, folyamatosan fedezzük elegendő bevitelét. 
Megtalálható a friss zöldségekben és gyümölcsökben, nagyobb mennyiségben pl. a citrusfélékben, kiviben, de ne feledkezzünk el a hazánkban tradicionális téli C-vitaminforrásról, a savanyú káposztáról, valamint a télálló körtéről, almáról se.

emk page2

Immunrendszerünk erősítését szolgálja, ha a sárgarépa, a sütőtök, a zöldleveles zöldségek rendszeres fogyasztásával gondoskodunk testünk kielégítő béta-karotin ellátottságáról. A télen is elérhető egyéb zöldségfélék – petrezselyemgyökér, zeller, cékla, karalábé, retek, fekete retek –, valamint a hüvelyesek – szárazbab, lencse, sárgaborsó – felhasználása nemcsak vitamin- és ásványi anyag, hanem rosttartalmuk miatt is ajánlott.

magvak

E-vitamin szükségletünket fedezni tudjuk kevés mandula, mogyoró, napraforgómag, napraforgó olaj, búzacsíra, búzacsíra olaj vagy avokádó étrendbe iktatásával. Lényeges, hogy szervezetünk számára megfelelő arányban szolgáltassuk a különböző ásványi anyagokat, köztük a cinket, a szelént is. Cinkben bővelkednek a vörös húsfélék, a teljes kiőrlésű kenyerek és gabonafélék. A szelén megtalálható pl. a napraforgómagban, a tengeri halakban: tonhalban, tőkehalban.

foki

Mindemellett ismerünk vírusellenes hatású növényeket is, melyek közül pl. a fokhagyma a magyar konyha egyik jellegzetes ízesítőanyaga.
A pre- és probiotikumok rendszeres fogyasztása támogatja bélflóránk megfelelő működését, s ezen keresztül nagymértékben hozzájárul szervezetünk védelméhez.
Ha végignézünk a felsorolt élelmiszer alkotóelemeken, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy hazánk étkeiben is visszaköszönnek ezek az összetevők. A hozzájuk fűződő legendákról – pl. a fokhagyma mézzel, vagy az alma dióval, mint az egészség szimbóluma – olykor kiderülhet, hogy valóságalapjuk is van.

Téli ízelítő
Az előzőekben említett, testünk védekezése szempontjából kiemelkedő jelentőségű összetevők megtalálhatóak egy jól összeállított étrendben. Az alábbiakban következzen ehhez néhány ötlet:

tel

Reggeli: probiotikus gyümölcsjoghurt zabpehellyel, főtt gabonakása friss gyümölccsel, mandulával
Tízórai /uzsonna: mézes sárgarépa-alma saláta, szezámmagos káposztás tönkölypogácsa
Ebéd:  laskagombás csirkeraguleves, fokhagymás grillezett hal, céklasaláta, fahéjas sült alma

vagy

lencseleves, göngyölt csirkemell, zöldséges barnarizs, sütőtökpuding
Vacsora: avokádókrém magos zsemlével, citrommal ízesítve, köles körözött teljes kiőrlésű tönkölykenyérrel
Ha figyelünk a fentiekre nem átvészelni, hanem élvezni fogjuk a telet és bizakodóbban  nézhetünk elébe az új esztendőnek.

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

Forrás:
mdosz.hu
Táplálkozási Akadémia
hellovidek.hu

 

NÉPEK KONYHÁJA : ÁZSIA - INDIA GASZTRONÓMIÁJA 1.

nyit

India  harmincötször nagyobb hazánknál, 1,2 milliárd lakosú, a hindi és az angol mellett 20 hivatalos nyelvvel, valamint 1600 nyelvjárással, rengeteg szokás, és számos világvallás földje, így nem meglepő, hogy minimum 37 nagyobb gasztronómiai régiót lehet elkülöníteni.

Az évek során India gasztronómiája folyamatosan fejlődött, bővült. A bevándorlók és kereskedők által behozott és meghonosított alapanyagok, főzési technikák, a tejtermékekre vonatkozó vallás általi megkötések és a több mint ötezer éves testet-leket gyógyító tudomány, az Ayurveda  mind mély nyomot hagyott a konyhaművészeten.

Szusruta már az Kr. e. 1000 évvel leírta Szamhita c. művében: „Kinek teste egyensúlynak örvend, kinek emésztése, szövetei és anyagcseréje egészségesen működnek, kinek énje, elméje és érzékei szakadatlanul a belső boldogság állapotában vannak, őt nevezzük egészségesnek!”

Minden terület történelme, földrajza, éghajlata, mezőgazdasága és hagyománya tetten érhető az adott régió konyhájában.
Indiai lakosságának körülbelül egyharmada vegetáriánus, mely az ételeken, étkezési szokásaikon is látszik. Ám az ayurvedikus tanok a vegetáriánus és húsalapú ételek vegyítését tartják az egészséges étrend alapjának.

biryani

Indiában 74 fajta rizst termesztenek és fogyasztanak. A rizs szinte minden ételben megtalálható a levesektől kezdve egészen a desszertekig (pl.: a biryani-k egy sült rizsből, húsból, magvakból, szárított gyümölcsökből és zöldségekből készül). Sok indiai ételbe kerül csicseriborsó, lencse, borsó és bab a rizs mellé.

Sokszínűsége ellenére a legtöbb étel alapja hasonló : a fűszerek (római kömény, bors, mustármag, stb.) és/vagy a hagyma, gyömbér, fokhagyma ghí-ben (tisztított vaj)  esetleg olajban történő pirításával kezdődik szinte minden, majd hús, zöldségek, a joghurthoz hasonló ízesítők, és más fűszerek kerülnek bele. Az ételeket végül a friss zöldfűszerekkel (koriander, bazsalikom,) és citromlével teszik teljessé.

Egy hindusztáni szakácstól hallottam azt a mondást, hogy az indiai ételek fűszerezése ott kezdődik, ahol magyarok abba hagyják. És valóban, a fűszerek mennyiségét, változatos, ám az egészségre gyakorolt hatásának tudatos használatát, csak meglepődve nézzük, mi magyarok, akik büszkék vagyunk a ízesítési tudományunkra. Az indiaiak körülbelül 25-30 fűszerből produkálják a különböző karis-aromákat, egy-egy ételbe általában hat-nyolcféle fűszert tesznek. A fűszereket frissen, közvetlen a fogyasztás előtt őrlik és a megadott mennyiségben adagolják az ételekbe.

Indiában minden étkezést édességgel zárnak. Köztük olyan fantasztikus desszertekkel, mint például a fagyi szerű kulfi, ami karamellizált sűrített tejből, pirított diópasztából és pürésített gyümölcslevekből készül. Vagy a soan papdi, ami lisztből, ghee-ből (tisztított vaj), cukorból készül, karmamom és egy kevés rózsavíz hozzáadásával. Nem is szólva az ünnepeken elengedhetetlen ladoo-ról.
Aki bő olajban sült édességekre és rizslisztes ánk-okra vágyik, az is biztosan talál magának valami ínyencséget.

indiai ételek

Az indiai ételek egészségesek! Az emberek többsége csípős, fűszeres, zsíros, nehéz, egészségtelen jelzőkkel illeti az indiai konyhát, tévesen. Mert inkább a finom, izgalmas, változatos, egzotikus ízű jelzők fejezik ki a valóságot. Ne feledjük milyen régi alapokon nyugszik a gasztronómiájuk, valamint, hogy alapjai az ayurvédában, az indiai gyógyítás tudományában, keresendők, az indiai ételekben a fűszerek szerepe nem csupán az ízesítés, hanem a test gyógyítása is. A fűszerezés köztudottan növeli az étvágyat, segít az emésztésben, ezért is fontos, tény, hogy az autentikus indiai ételekhez használt fűszereknek az ízesítés mellett fontos szerepe van az egészségmegőrzésben is. Többek között a kurkumáról, a gyömbérről, a fokhagymáról, fahéjról, szegfűszegről vagy a zöld chiliről már kutatások bizonyították be gyógyító hatásukat.

Az indiaiak fűszerként használják a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, de ide sorolják a sót valamint a cukrot is. A nálunk kizárólag sütemények, édességek ízesítésére szolgáló fahéjat, szegfűszeget, ánizst, kókuszreszeléket Indiában sós ételek alkotórészeként is használják.

A rizs mellett a másik közkedvelt alapanyag a joghurt, aminek szintén ismertek az egészségre gyakorolt jótékony hatásai: a fermentált tejjel készült ételek a tejben levő jó baktériumoknak köszönhetően karbantartják az emésztőrendszert, ráadásul a joghurt tele van kalciummal, ami a csontok megóvásában játszhat fontos szerepet.
Elképesztő mennyiségű friss zöldséggel és gyümölccsel készülnek az ételek, olyan technikák felhasználásával (ellentétben sok más kultúrára jellemző főzési módszerekkel), melyek segítik megőrizni a zöldségek, gyümölcsök frissességét és tápanyag-tartalmát. A tradicionális indiai ételek mindig friss alapanyagokból készülnek mindenféle mesterséges adalékanyag felhasználása nélkül. Az indiai konyhára jellemző, hogy a menüt túlfőzik, így biztos baktériummentesek.

India társadalmát évezredek óta a kasztrendszer határozza meg. A hinduk négy nagy kaszt valamelyikébe születnek, ezek a bráhmin-ok (a papok), a ksatrijá-k (a harcosok), a vaisjá-k (eredetileg a parasztok, majd a kereskedők, ipari munkások, a legtöbb mesterember) és a súdrá-k (a szolgálók).
A legmagasabb kasztbélieknek, a bráhminoknak, mivel szellemi tevékenységet folytatnak, testüket óvniuk kell mindenfajta fizikai és rituális tisztátalanságtól, így a húsevéstől is. Azonban, mivel mindenki csak a saját kasztja vagy magasabb kaszt főztjét eheti, a szakácsoknak bráhminoknak kell lenniük.
A második rendbe tartozó ksatriják, harcosok lévén elsősorban testi cselekedettel foglalkoznak, ezért nekik nem kell tartózkodniuk a húsfogyasztástól.
A dolgozó rendet alkotó vaisjáknak sem kell megtagadniuk a húsevést, hisz ők hasznos tevékenységet folytatva, nagyon igénybe veszik testüket.
A negyedik kasztbéli súdrákra, akik munkájuk kapcsán szennyes tárgyakkal érintkeznek (közülük kerülnek ki például dhobik, vagyis a ruhamosók) szintén nem vonatkozik a húsevés tilalma.
A haridzsánok (az érinthetetlenek), a kaszton kívülieket képviselik, ők azok, akik tisztátalan tevékenységük folyamán állatot is ölnek, halásznak, állatokat darabolnak fel, állatbőrökkel foglalkoznak, bábáskodnak, temetnek, utcát sepernek, latrinát tisztítanak stb. sokféle húst, sertés- és csirkehúst ehetnek, hasonlóan, ahogy azt India legtöbb "primitív" törzse teszi.
A páriák, az érinthetetlenek érinthetetlenjeinek kasztja, a legalacsonyabb rangú kaszton kívüli kaszt. A pária tamilul dobost jelent, bár Ők inkább dalitnak nevezik magukat. Ezek a kasztrendszerből kizárt tisztátalanok, a népesség mintegy egyhatodát teszik ki.
A kasztrendszer lényegi része a hinduizmusnak. A mind a mai napig meghatározó kasztszabályok az élet minden területére, így például az együtt étkezésre is kihatnak, előírják, hogy mikor és mit kell-, mit mivel lehet enni, illetőleg, hogy ki kivel étkezhet. Ma már nem jellemző, de régen általános szabály volt, hogy főtt ételt vagy vizet csak az azonos vagy a magasabb kasztba tartozóktól lehetett elfogadni.
A legnagyobb hindu irányzat, a Visnu-izmus minden tagja számára tiltja a húsevést, de ettől még nem válhatnak tisztává az érinthetetlenek, legfeljebb a következő életükben.

indiai kaja

A nők nagy százaléka már egészen kicsi korban megtanult főzni, de sok férfi is,  és egész életüket végig kíséri az étkezés, az étel és az alapanyag iránti tisztelet. Az étkezési kultúra a közösségek fontos alkotóeleme.
Az indiai háziasszonyok naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt, állott ételt már nem tálalják fel (gondoljunk arra, hogy hatalmas területeken a népesség jelentős részénél, még ma sincs hűtőszekrény).
A kész ételt azonnal, frissen felszolgálják. A menük általában 3-4 fogásból állnak, figyelve arra, hogy az ételekben a különféle színek, aromák, illatok, ízek és formák harmonizáljanak egymással, a cél, hogy az evés az ember összes érzékszervének élvezetet nyújtson, ezért (is) esznek kézzel, hogy a tapintás se maradjon ki az érzékelésből.
A helyesen összeállított étrendben egyaránt szerepel valamilyen csípős, savanyú, édes, keserű, lédús és száraz étel, és ez már akkor így volt, amikor még az európai konyha ki sem alakult.

A higiénia fontos a főzés és az étkezés gyakorlatában. Egy szakács vagy háziasszony számára elképzelhetetlen, hogy bármelyik fogást megízlelje az elkészítés során.

indiai ételek tálalása

Az indiai ételek fő jellemzője, hogy merész íz világa miatt lehetetlen nem megéhezni, ha csak rájuk gondol az ember.
Főzésük titka, hogy először mindenképp érdemes recept alapján főzni, majd ha már megvan a kellő rutin, csak utána érdemes kísérletezgetni az különféle indiai ételek receptjeivel. A menük összeállításában érvényesül egy fontos dolog: olyan ételeket tálalnak egymás mellé, amelyek ízesítésükben, aromájukban tekintve egymás ellentétei, így adnak különleges íz élményt mindenki számára!
Az ételkészítésben általános alapelv, hogy zsiradékon a fűszereket enyhén megpirítják, így előjönnek az aromák, sokkal fűszeresebb lesz az étel, ezt követően kerül hozzá a többi alkotóelem. Ha szeretünk egész fűszereket használni, ahogy az indiaiak, szükség van mozsárra. Az ebben összetört magok íze erőteljesebb, intenzívebb, mint a kész őrleményeké. Viszont az őrölt fűszereket/keverékeket már nem pirítják!

Aki szereti az indiai ízvilágot, vagy csak ismerkedik vele, annak érdemes egy fűszer alapkészletet otthon kialakítani. Egyrészt mert így főzhetünk spontán, másrészt mert nem biztos, hogy minden sarki boltban beszerezhető fűszerekről van szó. Szerencsére vannak már online boltok illetve a nagyobb városokban vannak ázsiai-, keleti fűszereket áruló üzletek, így alapvetően nem bonyolult a beszerzése1. Nem kell persze megvenni az egész listát, kezdőknek egy-két jó fűszerkeverék már fél siker.

indiai fűszerek

Alapfűszerek : (áruk 300-500 forint/csomag körül van, és nagyon sok alkalomra elég)
római kömény (szemes vagy őrölt), fekete és zöld kardamom, koriandermag, édesköménymag, szegfűszeg, fahéj, fekete bors, mustármag

Fűszerkeverékek: (300-750 forint, sokáig elég) garam masala, tandori masala, sambhar

Zöldfűszerek, egyebek: gyömbér (általában 4-6 adagnyi ételhez 2 cm-es darabot írnak a receptek), menta (300-500 Ft cserépben, élelmiszer boltokban is kapható), zöld koriander (na ez kihívás, mert ritkán, kevés helyen kapható, de amikor kapok felaprítva lefagyasztom), chili (200-800 Ft), fokhagyma, hagyma, vörös lencse, kókusztej (300,- Ft +, méret függvényében, de könnyű otthon elkészíteni), kesudió (5-600,- Ft/csomag), földimogyoró, mandula, kókuszolaj (1400 Ft/l ), tisztított vaj (sima is használható).

A főzésnél is a jól szervezettség segít időt megtakarítani. Például tervezzük meg, hogy milyen sorrendben fogjuk elkészíteni a fogásokat.
Aki még csak most ismerkedik az indiai főzés tudományával, annak számára hasznos lehet, ha előre kikészíti az összes hozzávalót és fűszert, így teljesebb figyelmet szentelhet majd a főzés folyamatának.
Olyan ételekkel kezdjük, amelyeket hosszabb ideig tart megfőzni, például a dal-lal és a főtt csatni-val. Ha az egyik étel elkészítése bonyolult, időigényes, célszerű egyszerűen, gyorsan elkészíthető kísérőket választani hozzá. A kenyérféléket és a csemegéket mindig a végén süssük meg, hogy forrón tálalhassuk fel őket.
Az Indiaiaknak természetes, hogy könnyebb az elmét tisztán tartani és higiénikusabb, ha főzés közben mindig elmossák azokat az eszközöket, amelyekre már nincs szükségük, és letörölik a munkafelületeket.
Egy jól elkészített indiai ételnek gyönyörködtetnie kell a szemet, az orrot és végül a nyelvet. Indiában valamennyi fogást egyszerre tálalják fel. A színek összehangolása valódi művészet: a lepény, leves, rizs, citromszeletekkel és friss korianderlevéllel díszített zöldségételek, különböző színű és formájú édességek kellemes látványt nyújtanak.
Étkezés után pár szem ánizst, és/vagy kardamomot rágcsálnak, ez frissíti a szájat és nyugtatja a gyomrot.

Egy jól elkészített, forrón és időben felszolgált bőséges ebéd még nagyobb elégedettséget nyújt, ha az, aki kínálja, teljes szívéből próbálja elégedetté tenni vendégét. A régi magyar mondás szerint az ember szívéhez a gyomrán át vezet az út, és a vaisnava írások szerint is a szeretet szép kimutatása ételt adni és elfogadni.

biryani

Végül következzen az indiai étel szótár, pár ételtípus elnevezése

Biryani: rizses egytálétel hússal vagy anélkül, joghurttal vagy nélküle.
Chapati, roti, papadam, naan, paratha: különböző lepénykenyerek, melyek mind más-más lisztből, és más sütési technikával (tandoor, grill lap, olaj) készülnek.
Dahl: hüvelyes(ek)ből készült egytálétel, vegetáriánus, de lehet vegán is.
Curry, masala: változó fűszerkeverékekből (friss és szárított) készült szószos egytálételek, általában rizzsel tálalva, a garam masala egy jellemző fűszerkeverék, általában bors, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, vagy szerecsendió virág, babérlevél, cardamom és római kömény keveréke.
Paneer: egy túrószerű, de annál szárazabb, viszonylag ízetlen sajtféle, többféleképpen ízesítik, szószos vegetáriánus ételként tálalják.
Samosa: olajban sült tésztabatyu, húsos és vegetáriánus változat is létezik, bár az eredeti vegetáriánus. Menta és/vagy tamarind-szósszal tálalják előételként.
Raita: főtt vagy nyers zöldségek, ritkábban gyümölcsök joghurtban, salátaszerű étel, uborkás változata a tzatzikire hasonlít.
Lassi: joghurtból, vagy savóból gyümölccsel készült frissítő ital, édes és sós változata is van.

Kedvcsináló receptek, az Indiai konyha - Ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre c. könyvből

Indiai karfiol leves (6 személyre):

indiai karfiolleves

1 ek ghí (tiszított vaj) vagy olaj, 1 kisebb karfiol rózsáira szedve, 2 közepes burgonya felkockázva, 3 ek víz, 1 tk fokhagymakrém, 1 ek gyömbérkrém (vagy 1 tk őrölt gyömbér), 2 tk őrölt kurkuma, 1 tk fekete mustármag, 1 tk rómaikömény-mag, 1 ek koriandermag kissé szétnyomkodva, 1 liter zöldség alaplé, só, bors, 300 g natúr (görög) joghurt

Elkészítés
Hevítsük fel a ghít (vagy olajat) egy fazékban, adjuk hozzá a rózsáira szedett karfiolt, a felkockázott burgonyát és a vizet, majd forraljuk fel. Mérsékeljük a lángot és főzzük lefedve 10 percig.
Tegyük bele a fokhagyma- és a gyömbérkrémet (vagy port), a kurkumát, a mustármagot és a koriandert, majd állandó kevergetés mellett 3 percig pároljuk. Öntsük hozzá a zöldség alaplét, ízesítsük sóval, borssal. Forraljuk fel. Mérsékeljük a lángot, és főzzük fedő alatt 20 percig.
Vegyük le a főzőedényt a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. A levest pürésítsük turmixgépben vagy botmixerrel, majd töltjük vissza a főzőedénybe és keverjük bele a joghurtot. Enyhén forrósítsuk fel a levest.
Tipp: ha különlegesen finom aromát és élénkebb színt szeretnénk, a kurkumát helyettesíthetjük fél teáskanál sáfránnyal. Petrezselyemzölddel, dinsztelt vöröshagymával megszórva forrón tálaljuk.

A mung dahl fűszeres mungóbab főzelék, 4 adag (elkészítettem már sárgaborsóból, és csicseriborsóból is)

MungDahl

Sokféle receptváltozat létezik. Van, aki sűrűbben, van, aki hígabban készíti; van, aki puhára főzi, van, aki szinte kásaszerűre (hagyja teljesen szétfőni). A titok a fűszerezésében rejlik, nagyon finom ízt ad neki a curry, a római kömény, a friss, reszelt gyömbér és a fokhagyma. Friss korianderrel vagy petrezselyemzölddel az íz élmény fokozható.

Hozzávalók: 40 dkg mungóbab, 2 ek extra szűz olívaolaj, 2 vöröshagyma apróra vágva, 3-4 zúzott fokhagyma, 2 centis gyömbérgumó apróra reszelve, 1 tk curry, 1 mk kurkuma, 2 babérlevél, őrölt bors, só, őrölt római kömény (ízlés szerint), szárított chili pehely ízlés szerint (elhagyható).
Elkészítés
A beáztatott mungóbabot/sárgaborsót szűrjük le, öblítsük át, majd sós, babérleveles vízben tegyük fel főni. Főzzük puhára (kb 30-40 perc), de tovább is főzhető. Figyelni kell arra, ahogy sűrűsödik keverni kell, mert leéghet. Érdemes hamarabb elkészíteni, mint a többi ételt, mert álltában sűrűsödik.

Közben egy magas falú serpenyőben vajon/vagy olívaolajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a gyömbért. Ha megpirult, vegyük le a tűzhelyről és fűszerezzük. A por állagú fűszereket már ne pirítsuk, különben kesernyés ízt kapunk. Ha a bab puhára főtt, öntsük bele a gyömbéres-hagymás-fűszeres keveréket, keverjük alaposan össze. Görög joghurttal, frissen facsart citromlével ízesíthetjük.

A vajas csirke (murgh makhani) Pandzsabi recept /http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/indiai-vajas-csirke/, talán az egyik legismertebb, egyben a legízletesebb, legteltebb ízű indiai étel, garantáltan a család és mindenki kedvence lesz, aki egy kicsit is nyitott a pörköltön túli ízekre!

Indiai vajas csirke

A vaj, a mandula, a csirke és a tejszín már magukban is rendkívül íz gazdag kombinációt ígérnek, de ha ehhez hozzávesszük a 15-féle különböző fűszer íz ajándékát, akkor könnyen megértjük, hogy miért lett ez az étel világszerte az egyik legkedveltebb és leggyakrabban fogyasztott képviselője az indiai konyhának. A vajas csirke elkészítése egyébként nem olyan bonyolult, mint amilyennek a hozzávalók listáját és a leírás hosszát látva az ember gondolná. Ez a recept kifejezetten sok szósszal készül, és a mennyiség 6 személy részére elegendő.

Hozzávalók: 1 kg csirke mell filé kockára vágva, 1,5 dl sűrű (görög) joghurt, 2 ek. citromlé (kb. fél citrom leve), 4 gerezd fokhagyma, 1 tk. őrölt gyömbér (vagy 3-4 tk. reszelt kb. 2 cm), 1 tk. őrölt csili (teljesen vagy részben pirospaprika), 1 tk. kurkuma, 2 fej közepes hagyma (kb. 200g), 30 db mandula, 2+2 dkg vaj, 2+2 ek. olívaolaj, 1 adag vajas fűszerkeverék (makhani masala recept lejjebb), 1 ek. garam masala, l/2 liter tejszín.

Elkészítés:

 • a csirkét, lehetőleg egy éjszakára bepácoljuk, de ha ez nem megy, akkor 3-4 órára. Ehhez elkeverjük a joghurtot, a citromlét, 4 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 tk. őrölt gyömbért, 1 tk. őrölt csilit, 1 tk. kurkumát, 2 tk. sót és 1 kg csirkét.
 • Közben elkészítjük vajas fűszerkeveréket.
 • 30 db mandulát beáztatunk pár percre forró vízbe, lehéjazzuk és kb. fél dl vízzel pürésítjük mixerben vagy botmixerrel. Használhatunk őrölt mandulát is, akkor gyorsabb....
 • A hagymát felaprítjuk.
 • 2 dkg vaj és 2 ek. olívaolaj keverékén megpirítjuk a csirke minden oldalát közepes lángon kb. 5-6 percig, majd kivesszük és félre tesszük.

Ugyanabban a lábasban, további 2 ek. olívaolajon megpároljuk a hagymát, szintén közepes lángon, kb. 4-5 perc alatt.

 • Hozzá adjuk a mandulát, keverjük el és hagyjuk pirulni még 1 percig. Ha túl száraz a keverék, teszünk hozzá egy kevés vizet, nehogy megégjen.
 • Beletesszük a vajas fűszerkeveréket (makhani masala), felöntjük kb. 2 dl vízzel, és kis lángon főzzük, időnként megkeverve 10-15 percig.
 • Ekkor kerül bele a csirke, és fedő alatt főzzük 10 percig.
 • Hozzáadjuk az 1 evőkanál garam masalát, beleöntjük a fél liter tejszínt, és egyszer forralunk rajta.
 • Elzárjuk alatta a lángot, majd belekeverünk 2 dkg vajat, amint elolvadt tálaljuk.

Az indiai vajas csirke tökéletes a klasszikus indiai köretekkel, pl. rizzsel vagy kenyérrel.

Makhani masala, vajasfűszer keverék

makhani masala

Ez az indiai masala (fűszerkeverék) egyfajta sűrű, paradicsomos szósz, rendkívül kellemes és telt, indiai ízesítéssel. A makhani szó azt jelenti, hogy vajas, vajjal készült. Ez a mennyiség nagyjából 1 kg csirkehúshoz vagy kb. 350 g lencséhez elegendő.

Hozzávalók: 3 dkg ghí (vagy vaj), 2 ek. olívaolaj, 2 rúd fahéj, 4 db zöld kardamom, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. reszelt gyömbér, 1 tk. őrölt fahéj, 1 ek. szárított görögszéna, 1 tk. őrölt chili (vagy részben pirospaprika), 1/2 tk. só, 1,5 liter passzírozott paradicsom, 1/2 liter forró víz, Friss zöld chili ízlés szerint

Elkészítés:

 • Egy lábasban forrósítsd fel a vajat és az olajat. Tedd bele a fahéj rudat és a zöld kardamomot, és pirítsd kb. 1 percig. Én előtte egy mozsárban párszor rácsaptam a kardamomra, hadd engedje ki az ízeket!
 • Vágd apróra a fokhagymát (vagy nyomd át, esetleg reszeld le), és a gyömbért is reszeld le. (A fokhagyma és gyömbér mennyisége reszelve kb. azonos legyen.) Tedd a lábasba, és pirítsd ezeket is kb. egy percig.
 • Öntsd hozzá a másfél liter passzírozott paradicsomot, adj hozzá 1 teáskanál őrölt fahéjat, 1 evőkanál szárított görögszénát, 1 teáskanál őrölt chilit, a felaprított friss chilit és fél teáskanál sót.
 • Öntsd fel fél liter forró vízzel, és fedő alatt takaréklángon főzd 45-50 percig.

Ezt a vajas fűszerkeveréket önmagában nem szokták fogyasztani, de szinte bármi megfőzhető benne, és további fűszerezéssel (vagy akár a nélkül) kiváló indiai ízek érhetők el. A receptekhez tejszínt és vajat szoktak még adni, így érhető el az igazán telt, vajas íz (kivéve a vegán verzióban).

A következő részben a négy égtáj szerint járjuk körbe India konyháját.

NAMASTE!
Berecz Ildikó

Pilisszentiván, 2019. Márgsírs 10.

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/India
https://hu.wikipedia.org/wiki/Indiai_konyham%C5%B1v%C3%A9szet
https://erzsebetrosta.hu/india-ahogy-megismertem/egyeb/etkezesi-szokasok.html
https://www.mindmegette.hu/indiai-izek-es-etelek-
http://jeindia.hu/index.php/glossary/bh%C3%A1t
http://mek.oszk.hu/00100/00134/00134.htm
http://www.asha.hu/indiai_konyha.html
Aladdin konyhája, Minerva, 1986, 131-154. oldal
http://hu.hair-action.com/hirek/26-legjobb-indiai-eteleket-es-azok-megfelelo-kaloriatartalmat/

[1] Én Budapesten a Wesswlényi u. 36. alatt található "Szép kis India"-ban, vagy az Ázsia Centerben vásárolok.

 

ELÖLJÁRÓBAN INDIÁRÓL

indinyit

 

Mielőtt a Népek Konyhájában India gasztronómiája kerül terítékre, úgy éreztem szükség van egy kis ismerkedésre ezzel a kontinensnyi országgal. India mindig is gyönyörű volt, s a sok háborús és a brit gyarmatosítás ellenére, lenyűgöző csodás épületeit, páratlan kultúráját és szépségét mai napig megőrizte.

“Keressetek, kutassatok, mert az egész világ egyetlen nemzete sem talál annyi kincset kultúrájának gyarapítására, mint a magyar társadalom az ősi indiai kultúra tárházában.” írta Kőrösi Csoma Sándor

India, hivatalosan Indiai Köztársaság, független dél-ázsiai ország, a Föld hetedik legnagyobb területű, és második legnépesebb országa. A 28 államot és 7 szövetségi területet magába foglaló ország partjait délen az Indiai-óceán, nyugaton az Arab-tenger, keleten a Bengáli-öböl övezi, fővárosa Újdelhi. Maguk az - általunk- indiainak nevezett nép, jobban szereti a hindusztáni megnevezést, illetve az országot is Hindusztánnak nevezik. A hindu kifejezés eredete eredendően földrajzi meghatározás, a Sz-indu, vagyis az Indus folyón túli emberekre, tehát az indiai emberekre vonatkozott.

terkep

India körülbelül 1,2 milliárd lakosával a világ második legnépesebb országa Kína után, és az előrejelzések szerint a következő évtizedekben átveszi a vezető helyet ebben a rangsorban. Az ország gazdasága - annak ellenére, hogy rengeteg jelentős ásványkinccsel rendelkezik - elsősorban a szolgáltatásokra épül. Jelenleg a legtöbb bank és multinacionális cég call centere (telefonos vevő-, és ügyfélszolgálat) és IT (informatikai) részlege Indiában található.

India népei számára, hasonlóan az ókor többi népéhez, a kedvező életkörülményeket a víz közelsége jelentette. Ezért itt is a folyók, például az Indus völgyében alakultak ki az első falvak és később az első nagy városok. Utóbbiak Kr.e. 3000 körül élték virágkorukat. Ezek voltak a hatalom, vallási élet és kereskedelem központjai. A lakosság igen sokszínű vallási, etnikai és nyelvi szempontból egyaránt. Ma 22 hivatalos nyelven túl 1307 nyelvjárást különböztetnek meg, melyek mindegyike eltérő kulturális kötődést jelöl. Ma a hindi India egyik hivatalos nyelve, s a világon több mint 500 millió ember (370 millió anyanyelvként) beszéli az indoeurópai nyelvek legősibb ismert képviselőjéből, a szanszkritból származó hindit, melynek írását dévanágarinak neveznek. A dévanagarai szótagírás, mely balról jobbra halad.

51H7EwD0JRL. SY450

A hindi tulajdonságait tekintve az agglutináló (ragozó) nyelvek (mivel a ragokat a szó végére teszi, de külön írja) és az indoeurópai nyelvek (mivel két főnévi nemet különböztet meg) között áll. Testvérnyelve az urdú, korábban a kettőt összefoglalóan hindusztáninak is nevezték. A hindi India, az urdú Pakisztán hivatalos nyelve.

“India az emberiség bölcsője, az emberi beszéd szülőhelye, a történelem anyja, a legendák nagyanyja és a tradíciók dédanyja. Az emberiség történetének legértékesebb és a 
legtöbb megoldást nyújtó kincsét őrzi India!” írta Mark Twain.

Az indiai kultúra mindenkit vonz. Legyen az indiai építészet, gyógyítás, klasszikus tánc vagy zene, bármilyen mozgásművészet és mozgáskultúra, indiai harcművészet vagy jóga elbűvöli mind a gyakorlót, mind a nézőt. India bűvöletéhez tartozik, hogy ha egyszer belecsöppen valaki az élő, tradicionális indiai kultúrába, akkor annak részesévé válik. Nem tud semleges maradni.

A tradicionális spirituális indiai kultúra a parampa-n (hagyomány) alapul, a tanítványi láncolatokon öröklődött tovább. Sokáig nem írták le a tudást, csak a Mesterek gyakorolták majd kiválasztott tanítványoknak adták tovább a lelki tudományokat és művészeteket. Itt ez még ma is élő tradicionális oktatási formája a “gurukula”, ahol az asramba beköltözött tanoncok általános műveltségéért szakavatott tanítók, guruk felelnek. A több évezredes tradíció élő továbböröklődésének hatékony formája.

India fölénye a tudomány és a technológia terén már az ókorban elismert volt, és a tudósok nagy távolságokat utaztak, hogy tanuljanak a hindu mesterektől és guruktól.

dron

Hosszú az a lista, mely feltünteti, mi mindent köszönhet a tudomány az ősi indiai civilizációnak. Többek között az atomelmélet, a trigonometrikus függvények, a nulla fogalma, a csillagászat, a heliocentrikus világkép, a navigáció, a hajózástan művészete, a plasztikai sebészet, a várostervezés, az első egyetem mind ősi indiai gyökerekre vezethető vissza. Az acélgyártás kezdete szintén Indiához fűződik, elsőként alkalmaztak különleges kohászati eljárást.

Az ayurvéda egy olyan gyógymód, aminek nincs mellékhatása, más néven „az élet tudománya” vagy „a hosszú élet gyakorlata”. Az öt elem tanán alapuló ősi hindu gyógyítási tudomány tudósai részletes anatómiai és sebészeti ismeretekkel rendelkeztek. Az egyik legkorábbi védikus szöveg, az Atharvavéda, (~i.e. 1500) már tartalmaz orvoslással kapcsolatos fejezeteket, amelyre az ájurvédikus orvosi gyakorlat is alapul. Ayurvédikus kézikönyveket írtak Csaraka, Szusruta, és Vagbhata (Kr.u. 1–4. század), amelyekben részletesen leírják a korabeli orvosi gyakorlatokat. Csaraka felsorolt mintegy 500 orvosi szert, Szusruta több mint 700 gyógynövényt ismertetett, és ő volt az ember, aki az első szürkehályog műtétet végezte. Szusruta Szamhita c. művében a modern orvostudomány számos eredménye már megtalálható volt az ősi Indiában. A híres sebész könyvében említ egy (a himlőt jellemző) lázas kiütéses betegséget, de többek között közli a cukorbetegség tüneteit, orr-plasztikai vagy sérvműtétet, továbbá a császármetszést is. Emellett számos sebészeti műszert és beavatkozást ír le, többek között egy olyan precíz sebészeti műszert, mely függőlegesen kettévágott egy hajszálat.

A vallás és kultúra nem választható szét egymástól, sőt a transzcendenciára való fogékonyság és a vallás sokkal élénkebben van jelen a hétköznapokban, mint mifelénk. Szinte mindenki hívő, az indiaiak jelentős része már a külsejével jelzi a vallási hovatartozását. A különböző vallásúak között mélyek az árkok, az emberek könnyebben fanatizálhatók vallási alapon, és gyakoriak a véres vallási villongások.

India területéről ered két nagy világvallás, a hinduizmus és a buddhizmus, valamint két másik szintén jelentős vallás, a dzsainizmus és a szikhizmus is, de az ország kulturális fejlődését alapvetően befolyásolta az első évezredben megjelent zoroasztrizmus, továbbá az iszlám, a kereszténység és a zsidó vallás is.

A hindu dharma egyik nagy értéke, hogy sosem indult nevében térítő háború. A Bhagavad-gítá végkövetkeztetése, hogy a lelkiség a valláson túl gyakorolható igazán. A vallásgyakorlás csak felkészíti a gyakorlót lelki élet gyakorlására.

Az iszlám megjelenése Indiában véres csatározások útján történt. A korai arab expanzió csak az ország északi részeit, az Indus folyóig terjedő területeket érintette. Ez a térség már az első ezredforduló előtt is a hódítások elsődleges célpontja volt.

Guru Nának (†1539) megalapította a hinduizmus és iszlám egységét és felcserélhetőségét hirdető szikh vallást. A hindu politeizmus azonban a többség számára alapvető kulturális és vallási eszme volt, ezért a századok folyamán hamarosan szembekerült a muszlim kisebbséggel.

A dzsainizmus egy olyan ősi aszketikus eredetű vallás és filozófia, elnevezése a dzsina (hódító) szóból származik. Ők az erőszak nélküliség (ahimszá) komoly követői, a hívek nagyon jámbor emberek. Az ortodox dzsainisták szigorú vegetáriánusok, és hagymát vagy fokhagymát sem esznek. Nem művelnek földet sem, hogy elkerüljék a földben lakó rovarok és kis állatok elpusztítását. Kerülik a hazugságot, a haszontalan tevékenységeket, a felesleges beszédet vagy gondolatokat, s csak tiszta ételt esznek. Azt vallják, hogy az ember tudatállapotát rendkívüli mértékben befolyásolja az, hogy milyen táplálékot eszik.

“Az indiai életmód a hamisítatlan, valódi élet. Mi természetellenes álarcokkal takarjuk el önmagunkat. India arcán láthatók a gyengéd kifejezések, melyek a Teremtő kezének nyomait hordozzák.” G.B. Shaw

Legismertebb ünnepek
(a többit itt lehet megnézni: https://hu.wikipedia.org/wiki/Indiai_%C3%BCnnepek)

diwali

A Díwálí - fény ünnep, a hindu holdnaptár Kárttika hónapjában (október-november) az újhold napjára esik, a hindu vallás legjelentősebb ünnepe, amely a fényeket élteti. Este lámpásokat gyújtanak, kiteszik őket az ablakba, hogy Laksmi istennő, aki a gazdagság és jólét és jószerencse képviselője, és ő osztja el a szükséges javakat az emberek között, megtalálja az utat a házhoz. Laksmi a fények ünnepén házról-házra jár, és megáld minden szépen kivilágított házat. Mindenki birtokolni akarja, de senkinél sem marad sokáig. Laksmi istennő a Dívali alkalmával a tökéletes háziasszony formájában van jelen. Ezért ilyenkor a háziasszonyok ajándékot kapnak, valami olyasmit, amit a konyhában vagy a vendégek fogadásánál tudnak használni. Ez is azt segíti, hogy a jólét megalapozódjon a házban. Ilyenkor sokat sütnek-főznek, nagyon sokféle édesség is kerül az asztalokra. Ám a Dívali nemcsak az anyagi jólét ünnepe, hanem a spirituális fényé és felemelkedésé is. Ilyenkor az Istennő Mahálaksmi (mahá=nagy) formáját is tisztelik, aki segít elűzni a tudatlanság sötétségét, és segíti az embereket a megvilágosodás, lelki felemelkedés útján.

Eid, a Ramadán (Ramadán ünnep, perzsa kiejtés alapján ramazán az iszlám holdnaptár 9. hónapja, amely alatt a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. 2020-ban 04.23- 05.23-ig tart), a böjt végét jelenti, amikor nagy lakomákat rendeznek, és édességet ajándékoznak egymásnak. Ez az ünnep az áldozati ünneppel együtt a muszlimok számára olyan jelentőségű, mint a keresztényeknek a húsvét.

Hólí, vagy színek fesztiválja, több napon át tartó, hindu tavaszköszöntő ünnep Indiában. Az ünnep Phálgun hónap teliholdas napjára, azaz február-márciusra esik. (2020-ban 03.9-10.) Az ünnep nem egy napig tart, helytől is függően tarthat kettőtől akár tizenhat napig is (Krisna szülőföldjén, Vrindávan környékén tizenhat napig tart az ünneplés, Rádhá Krisna iránti szerelmének szentelve emléket). A Hólí elsősorban a tavasz köszöntése és télbúcsúztató, könyörgés a jó termésért; rituáléi közé tartozik pl. a Hóliká-bábu égetése, ami nagyon hasonlít az európai szalmabáb-égető tavaszünnepekhez is, mint a Busójárás Mohácson. Az emberek tüzeket gyújtanak, másnap pedig színes festékekkel és porokkal szórják be egymást, tehát ha valaki véletlenül Indiában jár ebben az időszakban, ne a legjobb ruháját vegye föl, mert egész biztosan részese lesz a szín kavalkádnak.

Szokások

 • A kézfogás kerülendő, hacsak az indiai fél nem kezdeményezi, különösen az ellenkező nem részéről.
 • Evéskor csak a jobb kezet illik használni, a bal kéz az illemhely használatára van fenntartva.
 • Megbotránkoztatja a járókelőket, ha az utcán valakinek a kezét fogod, valakit megölelsz, vagy ha valakit megpuszilsz/csókolsz.
 • Az otthonokba való belépés előtt a cipőt le kell vennünk.
 • A fejrázás sosem egyenes választ rejt, jelenthet igent, nemet és azt, hogy nem tudom.
 • A valakihez lábbal való hozzáérést a legnagyobb tiszteletlenségnek és a legnagyobb tisztátalanságnak tartják.
 • Ha egy istenábrázoláshoz hozzáérsz, akkor az személyes sértés a vallás összes gyakorlójának, mivel bemocskoltad a szentélyüket.
 • Közhiedelemmel ellentétben nem csak a nőknek kell bizonyos épületekben kendővel eltakarni a fejüket, hanem a férfiaknak is, pl.: templomokban.
 • A vallási szentélyek többségét csak a hívek látogathatják.
 • Tilos fényképezni a vallási élettel összekapcsolható területeken, a szertartásokon, a temetéseken, a ceremóniákon, gyakorlatilag mindenhol.

ruha

Öltözet

A kortárs indiai öltözet és divat az ország 4000 éves gazdag történelmén alapszik.

A ruházati stílus nyugaton is továbbít információkat, ez Indiában még inkább jellemző. Egy hozzáértő meg tudja állapítani, hogy melyik etnikai régióból, mely kasztból származik az egyén, mi a vallása. Az indiai öltözködés régiónként változnak, még a legegyszerűbb fajtáknál is, függetlenül attól, hogy női száriról vagy férfi dhótiról van-e szó különbözhet a kivágás, a szegély, a díszítés vagy az anyag. A kiegészítők, mint amilyenek a nőknél a fejdísz, férfiaknál a turbán és mindkét nemnél a hangsúlyos egyéb indiai ékszerek, valamint a testre festett tilak jelekről vagy henna motívumokról szintén sokat elárulnak viselőjükről.

Tradicionális női ruhák, indiai viseletek: salwar (nadrág, amit gumi vagy mandzsetta fog össze a bokánál), kameez vagy panjabi, (felső) dupatta (stóla). A lenge nadrág és egy tunikaszerű felső, melynek az oldalvarrása deréktól lefelé szabadon van hagyva, így rendkívül kényelmes mozgásszabadságot ad. Egyszerű anyagból, kevés dísszel mindennapi viselet, de létezik luxus változata is.

A huszonegyedik század elejére a szári és a salwar-kameez-dupatta együttes globalizálódott (tanúsítom: nagyon kényelmes viselet!). Aladdin nadrágként ismert leginkább.

A szári megőrizte hétköznapi, praktikus és luxuskivitelű rangját is.

Ünnepi alkalomkor a nők az salwar helyett gyakran hosszú, gazdagon díszített szoknyát választanak. Ez a lehenga, egy hosszú, hímzett és rakott szoknya. Alapanyaga lehet selyem, pamut, khadi, gyapjú, krepp, szatén, brokát és sifon. A szöveten kívül a dekoratív varrási minták is szerepet játszanak a díszítésben. Ez a ruhadarab széles választékot kínál: a legegyszerűbbtől az aranyszálas, hímzett, gyöngyökkel és flitterekkel ékesített luxus kivitelig.

Az indiai nők hagyományosan saarí-t (szári) hordanak, ami egy darabból álló, 5–9 m hosszú, 1m széles színes textil, amit kapcsok vagy gombok alkalmazása nélkül, rengeteg variációban rögzítenek a testre, alatta alsószoknyát viselnek. A choli, az a rövid kis blúz az ókori Indiában a nők által viselt háromrészes öltözetből alakult ki. Általában szabadon hagyja a köldököt, ezért különösen alkalmas viselet az indiai forró nyárban. Ezt viselik a szári alatt.

A britek elárasztották az indiai piacot saját termékeikkel. A brit uralkodás idején a kormányzati állásokban a férfiaknak főleg nyugati ruhákat kellett viselniük. Sok ember erőszak hatására hagyta el a hagyományos dhótit, kurtát, mert ez volt a követelmény. Mára már megszokott a nadrág és az ing viselése.

A viselet ilyen radikális megváltoztatása nem volt elfogadható a nők számára. A férfiakat sem akarták, hogy a nők is felhagyjanak a számukra fontos hagyománnyal. A nőket a munkahelyek sem kényszerítették a nyugati ruhák viselésére.

A férfi "szárit" dhótinak nevezik, szintén egy egyenes (bár a szárinál rövidebb) textilcsík, ami a nadrág szerepét tölti be. Az indiai férfiruhára is jellemző a gazdag színválaszték. Még a világos, nálunk „nőiesnek” tartott színek is megtalálhatóak, de a díszítés és a hozzárendelt színkombináció mindenképpen férfias jelleget ad az ilyen ruhának is.

Az indiai férfi ing a kurta. Lehet rövid és hosszú ujjú, csípőig vagy térdig érő. Még ma is előkelő öltözködésnek számít a jó minőségű, színes dhóti és kurta, melyhez mellényt is felvehetnek. Selyemből, brokátból is készül, ünnepi alkalmakra elegáns viselet.

A salwar, a bokánál keskeny laza nadrág, amit derékban öv húz össze nem csak a nők de a férfiak számára is kényelmes viselet. Változatosságot ad a térdig érő vagy jóval a térd alatti hosszúságú tunika vagy kabát jár hozzá. India északi és nyugati részén a turbánt viseltek ezekkel az együttesekkel.

A sherwani, egy vastagabb anyagból készült kabátszerű ruhanemű mogul hatást mutat. Szorosan simul a testhez, elöl gombolódik. Gazdagon díszített, hímezett változata ünnepélyes alkalomra, például esküvőre való.

mohejodaro

Érdekességek

 • Kr.e. 2600-ban olyan városállamok léteztek, mint Harappa, Mohenjo daro, ahol csatornázott utcák, fürdőszobás házak, kutak, központi gabonatárolók voltak. Ez utóbbit épen, szinte teljes mértékben megtalálták 1980-as években, az Indus-völgyi civilizáció egyik legnagyobb és legszervezettebb városának romja, a mai Pakisztán Szindh tartományában. Harappában az 1990-es évek végén kezdtek hozzá komolyabban az ásatásoknak.
 • Az indiai feleségek birtokolják a világ arany készletének 11%-át. (ez több mint a Németország, Svájc, USA és a Nemzetközi Valuta Alap tartalékai összesen)
 • A világ legnagyobb munkáltató vállalata az indiai vasút társaság, 1,6 millió embert alkalmaz.
 • Az Amritsarban lévő Arany Templom napi szinten több ezer rászoruló embernek biztosít ételt. Tekintet nélkül származására, nemzetiségére, vallási hovatartozására.
 • Indiai család viseli a világ legnagyobb családja címet: Egy férj, 34 feleség 94 gyerek (az adat 2016-os, azóta bővülhetett a család létszáma.)
 • A sampont az indiaiak találták fel. Az első samponok persze nem tubusban kaphatók voltak, és a samponozás is mást jelentett, egész pontosan a haj gyógynövényekkel való bedörzsölését. A sampon szó a szanszkrit „champu” szóból származik, ami annyit jelent: masszírozni.
 • India a világ második legnagyobb angolul beszélő országa, csak az Egyesült Államok előzi meg az angolul beszélők számát tekintve. Az országban 125 millióan beszélik az angol nyelvet, azonban ez a szám az elkövetkezendő évek során nagy valószínűséggel tovább nő majd.
 • Itt él a világ legtöbb vegetáriánusa: személyes, vagy éppen vallási okokból, de India népességének 20-40%-a követ vegetáriánus étrendet.
 • India a világ legnagyobb tejtermelő országa, több mint 140 millió tonna/év mennyiséggel.
 • Itt ettek először cukrot az emberek: India volt az első ország, ahol kifejlesztették a cukor kinyerésének technológiáját. Számos külföldi látogató itt találkozott először a cukorral és ismerhette meg a feldolgozásához szükséges módszereket.
 • Rabindranáth Tagore1 indiai költő nem csak az indiai, hanem a bangladesi nemzeti himnusz szerzője is. A művésznek brit lovagi címet is ajánlottak, azonban az Amritszári mészárlás után visszautasította azt.
 • Freddie Mercury és Ben Kignsley is indiai származásúak. Freddie Mercury, a Queen legendás frontembere párszi származású volt, és eredetileg a Farrokh Bulsara nevet kapta. Az Oscar-díjas színész, Ben Kingsley (Gandhi c. film, 1983) eredeti neve pedig Krishna Pandit Bhanji.
 • Indiában a gépjármű üzemanyag fogyasztását nem 100 km-re, hanem 1 liter üzemanyaggal megtett távolságban határozzák meg. Mi pedig nem sokat tudunk azzal kezdeni, hogy egy autó 28,8 km-t megy el egy liter üzemanyaggal.
 • A Miss World (világ szépe) címet 6 ízben nyerte hindusztáni hölgy (1966,1994,1997,1999, 2000, 2017), Miss Univers (univerzum szépe) címet kétszer (1994, 2000) tudhatta magáénak India. 1994-ben és 2000-ben mindkét díjat hazavitték.

aishwarya rai bachchan

 • India a világ legnagyobb filmgyártója, ugyanis itt készül évente a legtöbb film - évente több mint 1000. Minden bollywoodi film indiai, de nem minden indiai film bollywoodi. Az iparág központja Mumbai, azaz gyarmati nevén Bombay. A Hollywood és Bombay szavak összevonása nyomán nevezik ezt a központot Bollywoodnak. Ezek a filmek egyedülálló színt képviselnek a világ filmes piacán, mert a hagyományos „maszálá ” fűszerkeverékről elnevezett filmekben megjelenő műfaji keveredésű darabok sehol máshol nem készülnek. A gyökerei visszanyúlnak a több ezer éves indiai kulturális hagyományokhoz, rendkívül látványosak, színesek, számos műfajt ötvöznek egymással (pl. szerelmi románc, vígjáték, akciójelenetek, melodráma), mert a közönség szinte minden rétegét és korosztályát meg kell szólítania. Szinte elmaradhatatlan elemük a zene és hagyományosan a pazar kiállítású táncjelenetek, melyekben a sztárok különleges helyszíneken, óriási tánckarral és számos egzotikus jelmezt felvonultatva kápráztatják el a közönséget. A szépségversenyek győzteseiből négy is bollywoodi sztár lett, nemzetközileg a legismertebb Aishwarya Rai Bachchan, akinek több filmjét láthattuk itthon is.2

M.K. Gandhi szavaival fejezem be írásomat:
“Légy magad a változás, mit a világban látni szeretnél”

 

NAMASTE!
Berecz Ildikó
Honismereti és Kultúra szirom 
vezetője


 

[1] Tagore (Kalkutta, 1861. május 7. – Kalkutta, 1941. augusztus 7)  kiterjedt magyar kapcsolatokkal rendelkezett, 1920 és 1925 között mintegy 30 művét adták ki magyarul. 1926. október 26. és november 12. között európai turnéja során járt Magyarországon, ahol szívpanaszai miatt hosszabb időt töltött a balatonfüredi szanatóriumban Korányi Sándor professzor felügyelete alatt
[2] Szinkronizált filmjei: A rózsaszín párduc 2. (2009), Az utolsó légió (2007), Fűszermesternő/Szerelemmel fűszerezve (2005), Mátkaság és legény élet (2004),

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/India_t%C3%B6rt%C3%A9nelme
https://hu.wikipedia.org/wiki/Indiai_%C3%BCnnepek
https://indiaitanc.hu/india/india-civilizacio-bolcsoje
https://hirmagazin.sulinet.hu/hu/civilizacio/mohendzsodaro-es-harappa
http://hinduizmus.hu/hindu-istenek
https://www.vitorlazas.hu/20-megdobbento-dolog-indiarol.html 
https://index.hu/kulfold/2019/11/16/india_hindu_nacionalizmus_ajodhja_itelet_birosag_rama_per_istenseg/?fbclid=IwAR1LSZDD7OXp0BbtIg5xbRr7gK7NwU5djUiAZEdRTJpONWXKEjDyv6Q5I2Q
Baktay Ervin: India művészete I.-II. Budapest: Képzőművészeti Alap. 1981. ISBN 9633362768
https://bharata.hu/tanulmanyok/indiai-ruhak-indiai-viselet/

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok