Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK

hf

Húgyúti fertőzésen a vizeletkiválasztó és -elvezető rendszer egy vagy több részének gyulladását értjük. A húgyúti rendszerhez a két vese, két húgyvezeték, a hólyag és a húgycső tartozik. A vesék bab alakú szervek, amelyek hátul, a gerinc két oldalán, a 12. bordák magasságában helyezkednek el. Feladatuk, hogy kiszűrjék a vérből a salakanyagokat és vizeletet válasszanak ki, ezáltal a káros anyagokat és a folyadékfelesleget a szervezetből eltávolítsák. Lényegében a vese szerepe, hogy szűrő legyen és kimossa a felesleges anyagokat a szervezetből. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, gondoskodnunk kell arról, hogy legalább 2 liter folyadékot igyunk meg naponta, hiszen csak így képes maradéktalanul ellátni a feladatát. A vizelet a vesékből a húgyvezetékeken keresztül a húgyhólyagba jut, ahol ideiglenesen tárolódik, majd telítődésekor a húgycsövön keresztül távozik a vizelet.

hf 1A külvilágból a húgycsőbe került kórokozók húgyúti fertőzéseket okozhatnak. Ezek a húgycső falához tapadnak, szaporodnak és a húgycső mentén a hólyagba jutnak. Bár húgyúti fertőzést többfajta baktérium okozhat, az esetek többségében (80-90%) az E. coli a kórokozó, amely a bélrendszerben, a székletben általánosan előforduló baktérium.

A húgyúti fertőzés bárkinél, bármilyen életkorban előfordulhat, mégis nőknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki. Ez részben anatómiai okokra vezethető vissza, mivel a nők húgycsöve rövidebb (a baktériumoknak kisebb távolságot kell megtenniük), továbbá a végbél és a hüvely viszonylag közel van a húgycsőhöz. Ezen kívül bármi, ami a vizelet kiürülését lassítja, annak útját gátolja, vagy baktériumok bejutásához vezet a húgyúti rendszerbe, növelheti a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Például: anatómiai rendellenességek, a hólyag nem ürül ki teljesen, a vizelet rendellenes irányú áramlása, vesekövek, várandósság, hólyagkatéterezés, cukorbetegség, bármilyen, az immunrendszert gyengítő állapot, megnagyobbodott prosztata.

hf 2A húgyúti fertőzések általában az alsó szakaszra (húgycső és hólyag) korlátozódnak, ahol kellemetlen tüneteket okoznak, például égő/csípő érzést vizeletürítéskor, de viszonylag könnyen kezelhetők. Ezek a fertőzések a legtöbb esetben a kezelésre jól reagálnak, de nem megfelelő terápia esetén feljebb terjedhetnek a húgyvezetékek mentén, a vesékbe. A veséket is érintő fertőzés jóval veszélyesebb és visszafordíthatatlan szervkárosodáshoz is vezethet.

Érdemes tehát inkább megelőzni a betegség kialakulását. Mivel a leggyakoribb kórokozó az E. coli az emberi székletben jelentős mennyiségben található, sok esetben ezzel fertőződik fel a vizeletelvezető rendszer. Megfelelő személyi higienével, helyes szokások kialakításával (gyermekeknél, főleg lányoknál különösen fontos a WC használat után a helyes törlés megtanítása: mindig elölről hátrafelé), megfelelő fehérnemű kiválasztásával már sokat tehetünk a megelőzésért. Az arra érzékenyek óvakodjanak attól, hogy hideg helyre üljenek le, derekukat, lábukat óvják a hidegtől.

A természet patikájából a tőzegáfonya lehet segítségünkre, amely magas antioxidáns és C-vitamin tartalommal bír és proantocianidin tartalmánál fogva megakadályozza az E-coli megtapadását a húgyutakban. A kamilla talán legismertebb gyógynövényünk, gyulladáscsökkentő, antimikrobális, nyugtató, görcsoldó hatású. A boróka vizelethajtó, vesekőképződést gátló hatású és illóolajának fertőtlenítő hatása szintén a megelőzést szolgálja. E három gyógynövény csodálatos kombinációját élvezhetjük a Nahrin legújabb termékében, a Tőzegáfonya Plusz-ban.

Szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

 

A CUKORBETEGSÉG ÉS MEGELŐZÉSE

acem

A cukorbetegségben érintett személyek száma világszerte és hazánkban is folyamatosan, évről évre nő. Főleg az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegek száma mutat jelentős növekedést és nagyon sokan vannak, akiknél még nem került felfedezésre ez a betegség, pedig megfelelő étrenddel és életmóddal sokat tehetünk a megelőzéséért.

acem 1

A cukorbetegség egy tünet együttes, mely vércukorszint emelkedéssel, ezzel együtt a fehérje- és a zsíranyagcsere zavarával, valamint késői következményekkel jár. Lényegében komplex anyagcserezavar, ahol a szénhidrát-anyagcsere zavara dominál.

A betegség oka az inzulin hiánya, vagy az inzulin biológiai hatásának hiánya (csökkent hatékonyság, inzulinrezisztencia), vagy mindkettő.

Az inzulint a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelik.

Az inzulin hatása:

 • elősegíti a cukor (glükóz) bejutását a sejtbe a sejthártyán át, ezzel felhasználhatóvá teszi,
 • a májban a glükózból glikogént képez, a glükóz így raktározódik.

Inzulin hiányában a szervezet sem a bélből felszívott cukrot nem képes felhasználni, sem a májban nem tudja glikogén formájában raktározni. A vércukorszint emelkedik, a sejtek mindemellett „éheznek”. A cukrot a vese ilyenkor felhasználatlanul üríti ki.

Sokféleképpen osztályozták, csoportosították már ezt a betegséget. A leggyakrabban előforduló, közismert formái a következők:

Az 1-es típusú cukorbetegséget abszolút inzulinhiány jellemzi, már gyermekkorban kialakul, kezelése csak inzulinnal lehetséges.

A 2-es típusú (korábban időskorinak nevezett) cukorbetegség a helytelen életmód következményeképpen alakul ki az élet bármely szakaszában és kezelése étrenddel, gyógyszerrel vagy inzulinnal is lehetséges a betegség súlyosságától függően.

acem 2

Terhességi (gesztációs) cukorbetegség a terhesség során kerül felismerésre és az esetek többségében a terhességet követően meg is szűnik. Sajnos az érintetteknél évekkel később gyakran alakul ki valódi cukorbetegség.
Sőt! Érdekes kutatási adat, hogy nemcsak a terhességi cukorbetegségben szenvedő asszonyok, de azok gyermekei is gyakrabban betegszenek meg életük során 2-es típusú cukorbetegségben. Ezért is van olyan nagy szerepe a megelőzésnek.

A diagnózis felállítása

A rutin laboratóriumi vizsgálatok során, 6,0 - 7,0 mmol/l közötti vércukorértéket károsodott éhomi vércukornak (impaired fasting glucose, IFG) nevezzük. Ez a cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatát jelezheti.

A 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó oldat éhgyomorra történő megivását követő, ún. terheléses vércukor érték érzékeny mutatója a kóros cukor-anyagcserének. Amennyiben a terhelés után 2 órával mért vércukor 7,8-11,0 mmol/l közötti, a cukorbetegség kialakulásának kockázata jelentősen fokozott. Ezt csökkent glukóz toleranciának (impaired glucose tolerance, IGT) nevezzük. 11,1 mmol/l és azt meghaladó terheléses vércukor már kialakult cukorbetegséget jelez.

A 6,1 - 7,0 mmol/l közötti éhomi és a 7.8 – 11,0 mmol/l közötti terheléses vércukorértékek a cukorbetegség előfutárai lehetnek. Azok, akiknek ilyen laboratóriumi eredményei vannak még nem cukorbetegek, de hónapokkal, évekkel később azzá válhatnak. Életmód- és étrend változtatással azonban ezekben az esetekben is megelőzhető a cukorbetegség kialakulása.

Táplálkozással, életmóddal befolyásolható tényezők

 • acem 3A túlsúly és az elhízás 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, ezért törekedjünk a normál testsúly megtartására (kutatási eredmények szerint a túlsúly háromszoros, az elhízás tízszeres kockázatfokozódást jelent).
 • A hasi régióra lokalizálódó zsírfelesleg (ún. alma típusú elhízás) jóval nagyobb kockázatot jelent, mint a nőies, csípőtájra lokalizálódó zsír. Férfiaknál a 94 cm feletti, nőknél a 80 cm feletti haskörfogat a cukorbetegség magasabb kockázatával jár.
 • A rendszeres testmozgás a legjobb módja az egészséges testsúly fenntartásának. A mozgásszegény életmód növeli az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. Már napi 30 perc fizikai aktivitás is jelentősen csökkenti a betegség kockázatát.
 • Az életmódi tényezők közül jelentős szerepe van a megelőzésben a dohányzás kerülésének. A dohányfüst összetevői ronthatják az inzulinérzékenységet és az inzulin elválasztást is.

A cukorbetegség szövődményei

A vércukorszint ingadozása mellett vese-, szemfenék-, és idegrendszeri komplikációk, súlyos esetben látásvesztés, illetve veseelégtelenség is kialakulhat.
Cukorbetegségben korábban és gyakrabban lép fel szívkoszorúér-betegség, szívinfarktus, az agyi erek súlyos érelmeszesedése, illetve az alsó végtag érszűkülete.

Mit (t)ehetünk a megelőzés érdekében?

 • A cukorbetegséget megelőző étrend lényegében a korszerű táplálkozás elveit követi
 • Egyénre szabott energiatartalom:
 • normális súlyú egyének számára olyan energiabevitel javasolt, amely biztosítja számukra testsúlyuk, munkaképességük megőrzését,
 • túlsúllyal rendelkezők estében a cél a testtömeg normalizálása, ezért az energiabevitel mérséklésére van szükség.
 • A gyakori (5-6-szori) étkezéssel egyrészt mérsékelhető az egyes étkezések által okozott vércukor-emelkedés, másrészt a táplálék több kisebb részre osztása mérsékli a testtömeg-gyarapodás esélyét
 • Az étrend gerincét az alacsony glikémiás indexű, kis energiatartalmú zöldségfélék, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült lisztek, kenyerek, tészták adják
 • hetente legalább négyszer válasszunk ebédre főzeléket, párolt zöldséget vagy salátát a krumpli, rizs vagy tészta köret helyett
 • Fehér rizs helyett válasszuk a barnát, tésztákból a teljes kiőrlésű változatokat részesítsük előnyben
 • A fehérjebevitelt alacsony zsírtartalmú tejjel és tejtermékekkel, sovány húsokkal, húskészítményekkel, halakkal, valamint a vesét kevésbé terhelő szárazhüvelyesekkel fedezzük
 • Az ételek készítéséhez kevés növényi zsiradékot használjunk, részesítsük előnyben a zsír/olajszegény ételkészítési módokat (gőzölés, párolás, sütőzacskó, alufólia, agyagedény stb.)
 • Kerüljük a vércukrot gyorsan emelő és felesleges többlet energiát szolgáltató cukrozott italokat, ételeket, valamint a zsírban gazdag készítményeket
 • Az ételek, italok édesítésére édesítőszereket használhatunk

acem 4

Egészséges életmóddal, sok mozgással és korszerű táplálkozással nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a 2. típusú cukorbetegség kialakulását. Téged is érdekel a megelőzés? Foglalkoztat az egészséges táplálkozás? Szeretnél ehhez hiteles forrásból, minőségi információkhoz jutni? Jelentkezz az Élet(fa)mód Klubba és iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Várlak szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

KÍNOZ A REFLUX?

nyit

A reflux (GER – gastrooesophagealis reflux) azt jelenti, hogy a savas gyomortartalom visszacsorog a nyelőcsőbe. Ilyen esetekben a nyelőcsőt és gyomrot elválasztó izomgyűrű nem zár tökéletesen, ezért tud a gyomortartalom visszaáramolni a nyelőcsőbe. A savas gyomortartalom maró hatása károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, így akár maradandó elváltozásokat is okozhat. A betegek egy részében már a nyelőcső nyálkahártyájának gyulladása is kimutatható.

gyomor

A nyelőcső alsó részén lévő záróizom egészséges állapotban csak a felülről érkező falat áthaladásakor nyílik ki. A záróizom gyengesége esetén azonban a hasból érkező nyomás hatására is kinyílik alulról és átengedi felfelé a gyomor tartalmát.

Hozzávetőleg az emberek 20-50%-a küzd ilyen jellegű problémával.

A reflux oka nem ismert pontosan, hátterében sokféle táplálkozási és emésztőrendszeri ok húzódhat meg.

A tünetek sokrétűek: általában szegycsont mögött jelentkező, égő fájdalmat okoz, savas felböfögéssel, kellemetlen szájízzel. A folyamatos irritáció következtében mandulagyulladást, de a fogak romlását is okozhatja. Sokszor a tünetek légzőszervi betegséget utánoznak, köhögéssel, krákogással, mellkasi fájdalommal járnak együtt. A statisztikák szerint reflux a felelős minden ötödik krónikus köhögés kialakulásáért.

Különösen veszélyeztetettek azok, akik testsúlyfelesleggel rendelkeznek, akik légúti betegségben szenvednek és a kismamák.

A betegséget megelőzni nem lehet, de a szövődmények ellen lehet védekezni, valamint életmódunk módosításával csökkenteni lehet a gyomorégés kiújulásának gyakoriságát.

okostanyer

Étrendi, életmódbeli javaslatok

 • Az egészséges táplálkozási ajánlásokban megfogalmazott napi négy-ötszöri étkezést ilyen esetekben különösen fontos betartani. Ha naponta többször étkezünk, akkor elkerülhető, hogy túl hosszú idő teljen el két étkezés között, így kisebb az esély, hogy az üres gyomor irritációja előforduljon a sav miatt, valamint elkerülhető, hogy a nagy adag étel miatt nagyobb mennyiségű sav termelődjön.
 • Tartsa karban testsúlyát, mert az elhízás, a túlsúly fokozhatja a tüneteket.
 • Lassan egyen, az ételt alaposan rágja meg ahelyett, hogy egészben lenyelné.
 • Evés után legalább 1 órán át ne feküdjön le, esti lefekvés előtt 2 órával már ne egyen. Alváskor megemelt fejvégű testhelyzetet érdemes biztosítani.
 • Ajánlatos kerülni a savtermelést serkentő ízesítőanyagokat: csípős paprika, bors, mustár, torma, ecet, túl sós, pácolt és füstölt készítmények.
 • Zöldfűszereket használhat ízesítésre: petrezselyemzöld, zeller zöld, kapor, babérlevél, rozmaring, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű stb.
 • Jó hatásúak a könnyen emészthető zsiradékok, mert csökkentik a savtermelést és bevonják a nyálkahártyát, így a gyomorsav károsító hatása kevésbé érvényesül (ilyenek pl.: tejszín, tejföl, vaj, olívaolaj).
 • Az esti lefekvés előtt ne fogyasszon édességet és gyümölcsöt se! Legjobb, ha a vacsora „száraz”, például szendvics, péksütemény vagy más lisztes termék, esetleg puffasztott pelyhek (rizs-, kukoricapehely), zabpehely.
 • Kerülni érdemes a nyelőcső alsó izomgyűrűjének nyomását csökkentő ételeket, italokat. (pl: alkohol, csokoládé, menta, fokhagyma, vöröshagyma, koffein, szénsavas italok stb.)
 • A kávét csökkentse napi egy-kettőre, a dohányzás mellőzendő.
 • Ajánlható konyhatechnikai eljárások: főzés, gőzölés, párolás, teflonedényben, sütőzacskóban sütés.
 • Közvetlenül evés után kerülje az intenzívebb testmozgást és a hajolgatást.
 • Ne viseljen szoros ruhát vagy nadrágot, mert így nyomást gyakorolhat a gyomrára, és a gyomorsavat felfelé, a nyelőcső felé kényszeríti.
 • Kerülje a stresszes életmódot, ez ugyanis fokozza a savtermelést.

basico

Segítséget jelenthet ilyen problémáknál a Basico, mely ásványi anyagokból, nyomelemekből és értékes inulinból álló keverék. Pótolja a létfontosságú ásványi anyagokat, az inulinnak köszönhetően pedig a bélből sokkal hatékonyabban szívódnak fel ezek a hasznos anyagok.

Alkalikus tulajdonságai jól érvényesülnek a savkötő képességben is. A savtúltengésben szenvedőknek éhgyomorra, illetve lefekvés előtt közvetlenül érdemes fogyasztani, így vegyhatásánál fogva semlegesíti a kellemetlen gyomorsavat, így az éjszaka nem fog zavarni bennünket.

Összefoglalva: ha a reflux tünetei csak ritkán jelentkeznek, akkor annak oka általában egy stresszesebb nap vagy egy nagyobb lakmározás, ami egy kis odafigyeléssel, a fenti tanácsok betartásával megszüntethető. Viszont, ha mindennapos jelenséggé válik és napközben is kellemetlen panaszokat okoz, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni.

Szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

MEGÚJULT AZ ALLERGÉN LISTA

maal

A lakosság egyre nagyobb hányada szenved allergiás megbetegedésben, melyek közül sokat a különféle élelmi anyagok és élelmiszeripari termékek okoznak. A táplálékallergiában / intoleranciában szenvedő ember számára alapvetően fontos, hogy azokat az élelmiszereket, élelmiszer összetevőket, amelyek a tüneteket kiváltják, ne fogyassza.

2021-ben megújulva, már a honlapról is könnyedén letölthető formátumban kerülnek megjelenítésre a Magyarországon forgalmazott Nahrin termékek allergénjei.
Az allergén lista a Nahrin Cég által kiadott jegyzék alapján készült és tartalmazza az összes, jelenleg Magyarországon forgalmazott Nahrin készítményt. 

A listában az alábbi allergén összetevőket jelöltük:

 • Glutént tartalmazó gabonafélék
  Cöliakia (lisztérzékenység) esetén nem alkalmazható (glutén> 2 mg / 100 g)
 • Rákfélék és ezekből készült termékek
 • Tojás és abból készült termékek
 • Halak és azokból készült termékek
 • Földimogyoró és abból készült termékek
 • Szójabab és abból készült termékek
 • Tej és abból készült termékek (beleértve a laktózt is)
 • Csonthéjas termésű gyümölcsök, diófélék
 • Zeller és abból készült termékek
 • Mustár és abból készült termékek
 • Szezámmag és abból készült termékek
 • Kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben
 • Csillagfürt és abból készült termékek
 • Puhatestűek és a belőlük készült termékek
Fontos tudni, hogy ezt a listát rendszeres időközönként frissítik, így érdemes időnként ellátogatni erre az oldalra és az aktuális formátumban letölteni.

Az Élet(FA)mód Klub tagjait az esetleges változásokról mindig aktuálisan tájékoztatom, ezért is érdemes közénk tartozni.

Szeretettel várlak:

Starkné Szabó Eszter
Élet(FA)mód Klub
vezető dietetikus

Az aktuális Allergén élelmiszer összetevők listája ide kattintva letölthető:
https://eletfaprogram.hu/index.php/letoltesek/send/8-elet-fa-mod-klub/2727-allergen-lista-2021-marcius

 

AZ ÉDESBURGONYA, AVAGY BATÁTA

batata nyit

A TERMÉSZET SZÍNPOMPÁS AJÁNDÉKA AZ ASZTALUNKRA

Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó növényfaj, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatók. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá.

Noha a szulákfélék - ebbe a családba tartozik a batáta - a mai Kelet-India területéről származnak, a ma ismert édesburgonya őse Latin-Amerikában, valahol a Yucatán-félsziget és az Orinoco-folyó közötti területen fejlődhetett ki; első nemesített változata pedig mintegy ötezer esztendővel ezelőtt jelenhetett meg Közép- vagy Dél-Amerikában.
Európába Kolumbusz Kristóf hozta el, első, 1492-es felfedezőútjáról hazatérve. Spanyolországból terjedt el, eleinte, mint kerti dísznövény, majd, mint haszonnövény. Először egy 1604-ben, Angliában megjelent szakácskönyv említi.
Eredeti termőhelyén évelő növénynek számít, de mivel a fagyot nem tűri, a mérsékelt égövön egynyári növényként termesztik.
Kevesen tudják, de ma már Magyarországon is egészen komoly múltja van a batátatermesztésnek; elsősorban Csongrád megyében, Ásotthalom és Mórahalom környékén, de egyre több édesburgonya-termelőt találunk szerte az országban, egyebek mellett Zala és Pest megye területén is.
Betakarítása jellemzően az őszi időszakra esik. Napsütötte, nedves helyen növekszik leginkább, 24 fokos nappali hőmérséklet és meleg éjszakák mellett.

az édesburgonya tartható szobanövényként isjpg

2019-ben a világ 91,8 millió tonna édesburgonyájának 56,4%-a Kínában termett.

Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványianyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.

A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal). Ha még nem kóstoltad meg mind a hatfélét, nehéznek tűnhet a választás, melyik is a kedvedre/ízlésedre való?

Ami közös bennük:

 • Beltartalmi értékei szinte azonosak, egyaránt tökéletesen beilleszthetőek az egészséges életmódba.
 • A batátában található lassú/hosszú felszívódású szénhidrátok révén hosszan és egyenletesen energizálnak.
 • Ezért ajánlott a diétázóknak, a testépítőknek, a nehéz fizikai munkát végzőknek, a gyermekeknek (1 éves kortól), és fogyaszthatják a cukorbetegeknek is! 
 • Fogyaszthatják gluténérzékenyek, mert nem tartalmaznak glutént.
 • Antioxidánst tartalmaznak, ezzel segítik a szervezetet minden betegség legyőzésében.
 • Jelentős mennyiségben tartalmaznak C-, B2-, B6-, és E-vitamint, valamint foszfort, szelént, magnéziumot, vasat és mangánt.
 • Glikémiás terhelésük alacsony, nem terheli az emésztőrendszert.
 • Magas kalciumtartalma révén segíti a csontépülést. Ez nagyon fontos időskorban.
 • Csökkenthetik a stresszt

batata1

A különböző színű édesburgonyák eltérései:

 • az egyes fajták közti különbséget főként a bennük lévő színanyagok és azok mennyisége jelenti: pl. a sárga húsú kiemelkedően gazdag béta-karotinban1 (a többi színvariációban is megtalálható, de nem ekkora mennyiségben), míg a lila húsú elképesztő mennyiségű antocianint tartalmaz. Mindkét vegyület erős antioxidáns, így kiemelten fontos szerepük van szervezetünk egészségének megőrzésében.
 • Mindegyik fajta nevéhez hűen édeskés alapízű, de az édesség mértékében-, valamint a különböző színű fajták ízének jellegzetességében eltérések vannak. 

Nálunk a három leginkább kapható fajta a fehér, a sárga/narancs és a lila.

Fehér húsú édesburgonya, nevezik az arany középútnak is.

 • Ha valaki ismerkedik a batátával érdemes ezzel kezdenie, ugyanis nem túl édes, a legnaturálisabb ízű fajta, leginkább ennek az íze hasonlít a hagyományos burgonya ízéhez. Ezt a hasonlóságát kihasználva a fehérhúsú édesburgonya különösen alkalmas a magyaros ételek elkészítéséhez. Remekül harmonizál pikáns fűszerekkel, a fűszerpaprikával és a füstölt paprikával, a rozmaringgal és a chilivel.
 • Társaitól leginkább abban különbözik, hogy ízét és színét tekintve semmiben sem kiemelkedő. Ahogyan nincs jellegzetes színe, úgy nincs jellegzetes íze sem, valódi értéke azonban pontosan ebben rejlik.
 • A többinél nagyobb nedvességtartalma révén nagyon gyorsan elkészíthető, textúrája lágyabb.
 • Bár kevesebb béta-karotint tartalmaz, mint a sárga húsú, de beltartalmi értékeit tekintve szinte mindenben egyenértékű azzal.
 • Fehér és lila héjú változata is létezik, de a héjszín kivételével mindenben azonosak.

A sárga húsú batáta a legtöbb helyen kapható, így a legismertebb, és a legnépszerűbb is nálunk.

 • Ez a fajta a leggazdagabb béta-karotinban, ennek köszönheti élénk narancssárga színét. Jót tesz az emésztésnek, segíti a szív- és érrendszer működését, és jó hatással van a szemre is.
 • Első kóstoláskor jellegzetes, édeskés íze inkább a sütőtökre, mint krumplira hasonlít, de megfelelő fűszerezéssel helyettesíthetjük vele a hagyományos burgonyát. Tökéletesen érzi magát szinte bármilyen fűszer környezetében. A sótól a chilin át a fahéjig édes, sós, pikáns vagy natúr ízvilággal is hihetetlenül jól harmonizál.
 • Különleges ízvilágának köszönhetően hihetetlenül széles körben felhasználható a konyhában. Kellő kreativitással akár 4 fogásos, egészséges lakomát is készíthetünk belőle az előételtől kezdve a fő fogáson át a desszertig és frissítőig.

A lila húsú édesburgonya, ami egészséges és egyedi.

 • Már színvilágával is kitűnik, és leginkább a céklát juttatja eszünkbe. A lila színét a benne található hatalmas mennyiségű antocianinnak köszönheti, ami természetes antioxidáns és rendkívül fontos szervezetünk számára a szabad gyökök semlegesítéséhez. Ez a színanyag található meg az eperben, áfonyában és a meggyben is. Mind közül ez rendelkezik a legnagyobb szárazanyag-tartalommal.
 • A többi fajtához képest édessége közepesnek mondható. Íze talán ennek a legjellegzetesebb mind közül, és a gesztenye ízére emlékeztet. Olyannyira, hogy hamis gesztenyepüré is készíthető belőle, vagy más édesség, desszert.
 • Húsa szárazabb a többi fajtáénál, de kicsivel tovább főzve azokhoz hasonló textúrát vesz fel.
 • Ízlés kérdése ugyan, de sütőben sütve talán ez a legfinomabb. Főzve, párolva is megőrzi üde lila színét, olajban sütve viszont hamar elsötétedhet, így pedig kevésbé esztétikus.
 • Felhasználásának csak a fantázia szab határt, de annyi bizonyos, hogy a belőle készült ételekre szinte mindenki rácsodálkozik. Jól lehet vele színezni más ételeket.
 • Az okinawai lila édesburgonya2 kívülről olyan, mint a normál burgonya, de a húsa élénk lila. Édes, diószerű íze van. Főzhetjük, párolhatjuk, süthetjük, számos különböző típusú étel készíthető belőle.

Az édesburgonya hatása az emberi szervezetre

 • Kordában tartja a vércukorszintet. Mivel a bennük lévő szénhidrátok másképp szívódnak fel, mint például a hagyományos burgonyában lévők. Közepes glikémiás értéke mellett tápanyagai olyan kombinációban vannak jelen, melyek ellensúlyozzák a szénhidrátok gyors felszívódását. Ezért nem okoz hirtelen vércukorszint növekedést és zuhanást, mint a burgonya3, így glikémiás terhelése alacsony. Az édesburgonya fogyasztásakor azonban a vércukorszint változása sokkal nyújtottabb és egyenletesebb görbét ír le. Hatására a vércukorszint nem túlzott mértékben, lassan és egyenletesen emelkedik, majd áll vissza. Az American Journal of Clinical Nutrition szerint ezért sokkal kedvezőbb a fogyasztása még a cukorbetegek számára is. Az édesburgonya mérsékelt mennyiségben segíthet fenntartani az egészséges vércukorszintet még diabétesz esetén is.
 • Segít helyreállítani az emésztőrendszer működését, pl. annak fertőzése esetén, ilyenkor a fogyasztása jótékony hatással van a gyógyulására. A legtöbb ember sajnos nem fogyaszt elég rostot naponta4. A megfelelő rostbevitel csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát is, mint a szívbetegség, cukorbetegség, székrekedés és a diverticulitis.
 • Bizonyos rákos megbetegedések megelőzhetők a segítségével. A zöldségek és gyümölcsök között legnagyobb mennyiségben tartalmazza a béta-karotint, egy rendkívül hasznos antioxidánst! A Harvard School of Public Health Department of Nutrition egyik tanulmánya szerint a fiatalabb férfiak esetében a béta-karotin védelmet nyújthat a prosztatarák kialakulásával szemben. Egy japán tanulmány pedig kimutatta, hogy a béta-karotin csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
 • Segíti a látást, mivel minden élelmiszer, ami béta-karotint5 tartalmaz, kedves a szemnek (pl. sárgarépa). Kiemelkedő antioxidáns tartalma mellett a C- és E-vitamin tartalma is segít a szem degeneratív károsodásának megakadályozását.
 • Mangán tartalma révén segít a PreMenstruációsSzindróma leküzdésében. Tanulmányok igazolják, hogy 1 - 5,6 mg mangán segítheti a PMS esetén a nőknek a hangulatváltozások és a görcsök csökkentésében. A mangán nagy mennyiségben egészségtelen, a szakértők becslése szerint a lakosság egyharmadának nem éri el a mangánbevitele az ajánlott (RDI) szintet az étrendjükben.
 • Az édesburgonyában is megtalálható növényi alapú vas szignifikánsan növeli a termékenységet, segíti a hormonháztartás egyensúlyát szülés előtt6. Az A-vitamin és a béta-karotin szintén fontos az egészséges hormonháztartás biztosításában a terhesség és szoptatás alatt.
 • Csökkenti a gyulladást, ugyanis jó kolin forrás. Ehhez a mikrotápanyaghoz – ami a B-vitaminok családjába tartozik – főként tojásból és húsfélékből juthatunk könnyen. A kolin segíti az alvást, az izommozgást, a tanulási- és memóriazavar csökkentését és fontos szerepe van a krónikus gyulladások leküzdésében is.
 • Csökkenti az általános halálozási arányt, mert a magas kálium tartalmú növények közé tartozik, 20%-al csökken a halál kockázata minden halálokot tekintve! 500 mg káliumot tartalmaz egy közepes gumó.

 Hogyan készíthetjük el az édesburgonyát úgy, hogy a legtöbb tápanyagot megőrizhesse?

edesburgonya rosztiTudományos kísérletekkel vizsgálták az egyes elkészítési módok édesburgonyára gyakorolt hatásait, majd kidolgoztak belőlük egyet, melyben ötvözték a különböző módszerek előnyeit, és igyekeztek elhagyni a hátrányokat.

A glikémiás érték változása: kimutatták, hogy minél hosszabb ideig éri magas hőmérséklet az édesburgonyát, annál magasabbra szökik a glikémiás indexe az elkészítés során. A magas hőmérséklet persze nemcsak az édesburgonyában, hanem minden más élelmiszerben is hasonlóképp alakítja át a szénhidrátokat egyszerű cukrokká, így ez a jelenség általánosítható.
A serpenyőben sült édesburgonya 82, a sütőben sült 94, míg a főtt édesburgonya 46-os glikémiás index értékkel rendelkezik.

A főzés hatása: Számos tanulmányban vizsgálták az édesburgonyában lévő béta-karotin biohasznosulását, vagyis, hogy felszívódik-e hasznosítható formában, a szervezetünkben. Kimutatták, hogy a főtt, tört édesburgonya fogyasztása megemeli az A-vitamin szintjét a vérben. Az édesburgonya percek alatt megfő, így közepes marad a glikémiás indexe főzés után, ami szintén kedvező, viszont a főzéskor beltartalmi értékeinek egy része a főzővízbe távozik.

A sütés hatása: Több vizsgálat is igazolta, hogy jobban hasznosul az édesburgonyából származó béta-karotin, ha az elkészült étel tartalmaz egy kis zsiradékot. Az A-vitamin köztudottan zsírban oldódik! Már 3-5 gramm zsiradék elegendő 4 személy számára készített adagnál a béta-karotin ilyen módon történő átalakításához. Ez a kevés zsiradék ugyanis lehetővé teszi a béta-karotinnak, hogy egy speciális micelláris formába alakuljon, lehetővé teszi, hogy a zsírban oldódó anyagok - mint a béta-karotin -mozoghassanak zsírmentes környezetben is, mint például a víz alapú vér. Emellett a felszívódását is segíti. A béta-karotin ilyen, jól felvehető formába történő átalakulása 93 °C fokon már 5 perc alatt végbemegy. Az ilyen sütéshez akár egy evőkanál olíva olaj is elegendő.
Sütésnél jóval kevésbé oldódnak ki a tápanyagok az édesburgonyából, azonban a magasabb hőmérséklet nagyobb mértékben károsítja a hőre érzékeny tápanyagait.

Ezért a legegészségesebb formája az elkészítésnek itt is a párolás: a kis mennyiségű zsírt (egy evőkanál extra szűz olíva olaj) közvetlenül párolás után adjuk a még forró édesburgonyához. Ily módon elkerülhetjük, hogy a túlzottan felforrósodott olaj károsítsa a hőre érzékeny tápanyagokat, azonban segít a béta-karotin jól hasznosítható formába történő átalakulásában. Ez úgy történjen, hogy pároláskor egy mélyebb edény aljára töltsünk 2 centiméternyi vizet. Amíg a víz felforr, vágjuk fel az édesburgonyát kb. 1,5 cm-es kockákra. Tegyünk az edénybe pároló rácsot/szitát, arra helyezzük a gőzbe az édesburgonya kockákat 7 percre. A gázról levéve adjunk hozzá egy evőkanál extra szűz olíva olajat. Ezzel a módszerrel egyszerrel kerülhetjük el a főzés és sütés hátrányait, és élvezhetjük azok előnyeit. Párolással nem oldódnak ki értékes tápanyagok, és a túl forró olaj sem károsítja azokat.

Töltött édesburgonya sajttalLegyünk bátrak az édesburgonyával! Kár lenne kizárólag húsok mellé szánt köretként gondolnunk rá. A belsejét kivájva megtömhetjük zöldségekkel, a tetejére rásüthetünk sajtot, vagy megkenhetjük tejföllel, önthetünk rá szószt is. De az benne a legjobb, hogy -akárcsak a sütőtök - készülhet belőle édeskés ízvilágú krémleves, sőt tehetjük pitékbe, tarte-ba és muffinba is.

Különleges elkészítési módja, hogy hosszában felvágjuk szeletekre, megpirítjuk (akár kenyérpirítóban), és tehetünk rá bármit. Kenhetjük vagy megpakolhatjuk szendvicsként is.

Turmix vagy juice formájában meg is ihatjuk! A frissen készített zöldség- és gyümölcslevek kedvelőinek körében igen népszerű az édesburgonyát almával, naranccsal vagy sárgarépával keverni. Az élénk narancssárga lé vitaminokban és éltető enzimekben gazdag, egyszerre kellemesen frissítő hatású és édeskés ízű. Az édesburgonya pikáns, fűszeres ízével kifejezetten feldobhatunk egy pohár turmixot vagy juice-t.

az édesburgonya tartható szobanövényként isjpg

Az egészséges táplálkozáshoz azonban nemcsak az ételeink elkészítési módjára, de a megfelelő alapanyagok beszerzésére is nagy gondot kell fordítanunk. Természetesen, mint minden mást, az édesburgonyát is ma már egyre több helyről megvásárolhatjuk. Akkor friss és életerős igazán egy zöldség, ha a legrövidebb utat teszi meg a termelőtől a vásárlóig. A magyar földben termett édesburgonya közel sem marad el minőségében a tengeren túlitól, sőt! Hazánk egyedülállóan értékes termőföldje könnyedén utasítja maga mögé számos ország termőterületeit. Ha van kerted, és szeretsz is kertészkedni, máris minden feltétel adott, hogy Te is belépj a kiskerti édesburgonya termesztés világába! Az alábbi videóban lépésről lépésre megtekintheted az édesburgonya termesztésének menetét palántázástól a betakarításig.

https://edesburgonya.bio/kiskerti-edesburgonyatermesztes-gondoltad-volna-hogy-ilyen-egyszeru/

Aki nem bízik a saját palántanevelő tudásában, rendelhet is palántát 200Ft/db áron az alábbi linken: https://edesburgonya.bio/termek/bio-edesburgonya-palanta-20db/

Végül néhány különlegesebb batáta recept.

Csípős édesburgonya-leves

lila levesHozzávalók

 • 1 l forró hús- vagy csontleves
 • 30-40 dkg tisztított batáta
 • 3 ek. frissen facsart narancslé
 • egy leheletnyi narancshéj
 • késhegynyi őrölt fehér bors
 • ízlés szerint erős paprika elmorzsolva
 • 1 pohár tejszín
 • a tetejére apróra vágott zöldpetrezselyem

Elkészítése: A levest felforrósítjuk, közben meghámozzuk, és kockákra vágjuk a batátát. Beletesszük a levesbe, és puhára főzzük. Ha kész, botmixerrel pépesítjük. Beletesszük a többi hozzávalót, együtt főzzük még negyed órán át, kóstoljuk, ha kell utánsózzuk. Tetején apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

desburgonya püréÉdesburgonya püré

Hozzávalók

 • 1,5 kg édesburgonya
 • 1 doboz kókusztej
 • fahéj, só

Hámozzuk meg az édesburgonyát, és vágjuk 2 cm-es kockákra. Tegyünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és főzzük kb. 30 percig, amíg megpuhul (sötét lilára színeződik). Szűrjük le, adjuk hozzá a kókusztejet és ízlés szerinti fahéjat, majd pürésítsük. Ha szükséges, sózzuk.

Vegán édesburgonya-tápióka puding

Hozzávalók

 • 1/2 lila édesburgonya (kb. egy csészényi)
 • kb. 2 bögre víz
 • ¼ csésze aprószemű tápióka
 • 1 csésze cukormentes mandulatej vagy sima tej
 • 3 evőkanál kókuszkrém
 • ¼ kávéskanál só
 • 1 kávéskanál vaníliakivonat
 • 2 evőkanál juharszirup (vagy édesítőszer)
 • díszítéshez kókuszjoghurt és fekete szezámpaszta

Csomagoljunk alufóliába egy megmosott édesburgonyát, és süssük 180 °C-on kb. 60-65 percig, amíg teljesen megpuhul. Ha kihűlt, hámozzuk meg.
Forraljuk fel a két bögre vizet, öntsük a tápiókaszemeket a forrásban lévő vízbe, és főzzük 2 percig. Ezután vegyük le a tűzről, és fedő alatt hagyjuk állni 20-30 percig, amíg a tápiókaszemek teljesen átlátszóvá válnak.
Szűrjük le tápiókát nagyon sűrű szitán keresztül, és öblítsük le hideg vízzel. Tegyük félre. (A tápiókát előre is elkészíthetjük, hűtőben tárolható.)
Turmixgépben keverjük össze a mandulatejet, a fél édesburgonyát, a kókuszkrémet, sót, vaníliát és juharszirupot. A simára kevert masszát tegyük egy tálba, és habverővel keverjük bele a tápiókát.
A krémet adagoljuk poharakba, és ízlés szerint tegyünk joghurtot a tetejére. A tápiókapuding hidegen a legjobb, úgyhogy fogyasztás előtt legalább 2 órán át álljon a hűtőben. Tálalás előtt díszítsük szezámpasztával.

Lila édesburgonya fagylalt (paleo)

Hozzávalók

 • ½ kg lila édesburgonya
 • 1 piros alma (kimagozva)
 • 2 bögre kókusztej
 • 1 evőkanál kókuszzsír
 • 1 evőkanál nyílgyökérliszt
 • 3 evőkanál kókuszcukor (pálmacukor)
 • 2 evőkanál őrölt fahéj
 • 1 kávéskanál vaníliakivonat
 • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
 • 1 kávéskanál citromlé
 • csipet só

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Rendezzük el az édesburgonyákat és az almát egy nagy tepsiben, és kenjük meg 1 evőkanál kókuszzsírral. A sütő középső szintjén süssük egy órán át.
Eközben keverjünk össze ¼ bögre kókusztejet 1 evőkanál nyílgyökérliszttel, és tegyük félre.
Egy lábasban közepes hőmérsékleten forrósítsuk fel a maradék kókusztejet a kókuszcukorral. Ne hagyjuk felforrni. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a korábban elkészített kókusztej-nyílgyökérliszt keveréket. Keverjük jól össze (a keverék sűrűsödni fog). Tegyük félre, várjuk meg, amíg kihűl.
Ha az édesburgonya és az alma megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni. Ha már nem éget, hámozzuk meg.
Tegyük turmixgépbe az összes hozzávalót, és keverjük nagyon simára, végül tegyük 20 percre fagylaltgépbe. Azonnal fogyasztható.

Jó étvágyat kívánok szeretettel:
Berecz Ildikó


1A karotinoidok antioxidánsok, melyek rendkívül fontos szerepet játszanak a szervezetünkben lévő szabad gyökök féken tartásában. A béta-karotin az A-vitamin (retinol) provitaminja. Nagyobb mennyiségben a sárga és piros színű zöldségekben, gyümölcsökben van jelen (sárga batáta, répa, sütőtök, sárgadinnye…), de megtalálható a falevelekben is, csak ott a zöld színű krolofill eltakarja. Az ősz érkeztével a levelek sárgulásának egyik oka az, hogy a klorofill hamarabb bomlik le, így láthatóvá válik a béta-karotin a levelekben.

2Okinawa Japán egyik szigete, ahol a világon a legtöbb 100 év feletti ember él. Az itt élők LDL-koleszterin szintje alacsony, amit egyes kutatók szerint az édesburgonya fogyasztásának köszönhetnek. A batáta, Japánban satsuma-imo - emellett gyulladáscsökkentő hatású is, és káliumban, C-vitaminban, karotinoidokban és rostban is gazdag.
3A krumpli fogyasztásakor ugyanis a hirtelen vércukorszint emelkedésre szervezetünk válaszreakcióként nagy mennyiségű inzulintermeléssel reagál, melynek hatására a felszökött vércukorszint hirtelen zuhan vissza, általában még túlságosan is, a normál érték alá. Minél kevésbé darabos a krumpli ez annál inkább jelentkezi (legerősebben a püré változatnál), ez pedig újra megjelenő éhségérzetet okoz, melynek valljunk be, sokszor engedünk is kis nassolgatással.
4Az amerikai National Institute of Medicine szerint az ajánlott napi rostbevitel: nőknél 21-25 gr, férfiaknál 30-38 gr.
5A béta-karotin az A-vitamin (retinol) előanyaga. Az A-vitamin hiányakor a foto receptorok külső szegmense romlik, aminek hatására a látás károsul.
6A Harvard Medical School kutatásai szerint

forrás:

http://ecolony.hu/2020/06/28/edesburgonya-batata-palanta-csiraztatas-ultetes-es-neveles/

https://www.natursziget.com/egeszseg/20160603-100-evesek-etele-a-lila-edesburgonya

https://www.tomandiet.com/magazin/mindent-az-edesburgonyarol/

https://edesburgonya.bio

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok