Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

MEGÚJULT AZ ALLERGÉN LISTA

maal

A lakosság egyre nagyobb hányada szenved allergiás megbetegedésben, melyek közül sokat a különféle élelmi anyagok és élelmiszeripari termékek okoznak. A táplálékallergiában / intoleranciában szenvedő ember számára alapvetően fontos, hogy azokat az élelmiszereket, élelmiszer összetevőket, amelyek a tüneteket kiváltják, ne fogyassza.

2021-ben megújulva, már a honlapról is könnyedén letölthető formátumban kerülnek megjelenítésre a Magyarországon forgalmazott Nahrin termékek allergénjei.
Az allergén lista a Nahrin Cég által kiadott jegyzék alapján készült és tartalmazza az összes, jelenleg Magyarországon forgalmazott Nahrin készítményt. 

A listában az alábbi allergén összetevőket jelöltük:

  • Glutént tartalmazó gabonafélék
    Cöliakia (lisztérzékenység) esetén nem alkalmazható (glutén> 2 mg / 100 g)
  • Rákfélék és ezekből készült termékek
  • Tojás és abból készült termékek
  • Halak és azokból készült termékek
  • Földimogyoró és abból készült termékek
  • Szójabab és abból készült termékek
  • Tej és abból készült termékek (beleértve a laktózt is)
  • Csonthéjas termésű gyümölcsök, diófélék
  • Zeller és abból készült termékek
  • Mustár és abból készült termékek
  • Szezámmag és abból készült termékek
  • Kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben
  • Csillagfürt és abból készült termékek
  • Puhatestűek és a belőlük készült termékek
Fontos tudni, hogy ezt a listát rendszeres időközönként frissítik, így érdemes időnként ellátogatni erre az oldalra és az aktuális formátumban letölteni.

Az Élet(FA)mód Klub tagjait az esetleges változásokról mindig aktuálisan tájékoztatom, ezért is érdemes közénk tartozni.

Szeretettel várlak:

Starkné Szabó Eszter
Élet(FA)mód Klub
vezető dietetikus

Az aktuális Allergén élelmiszer összetevők listája ide kattintva letölthető:
https://eletfaprogram.hu/index.php/letoltesek/send/8-elet-fa-mod-klub/2727-allergen-lista-2021-marcius

 

AZ ÉDESBURGONYA, AVAGY BATÁTA

batata nyit

A TERMÉSZET SZÍNPOMPÁS AJÁNDÉKA AZ ASZTALUNKRA

Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó növényfaj, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatók. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá.

Noha a szulákfélék - ebbe a családba tartozik a batáta - a mai Kelet-India területéről származnak, a ma ismert édesburgonya őse Latin-Amerikában, valahol a Yucatán-félsziget és az Orinoco-folyó közötti területen fejlődhetett ki; első nemesített változata pedig mintegy ötezer esztendővel ezelőtt jelenhetett meg Közép- vagy Dél-Amerikában.
Európába Kolumbusz Kristóf hozta el, első, 1492-es felfedezőútjáról hazatérve. Spanyolországból terjedt el, eleinte, mint kerti dísznövény, majd, mint haszonnövény. Először egy 1604-ben, Angliában megjelent szakácskönyv említi.
Eredeti termőhelyén évelő növénynek számít, de mivel a fagyot nem tűri, a mérsékelt égövön egynyári növényként termesztik.
Kevesen tudják, de ma már Magyarországon is egészen komoly múltja van a batátatermesztésnek; elsősorban Csongrád megyében, Ásotthalom és Mórahalom környékén, de egyre több édesburgonya-termelőt találunk szerte az országban, egyebek mellett Zala és Pest megye területén is.
Betakarítása jellemzően az őszi időszakra esik. Napsütötte, nedves helyen növekszik leginkább, 24 fokos nappali hőmérséklet és meleg éjszakák mellett.

az édesburgonya tartható szobanövényként isjpg

2019-ben a világ 91,8 millió tonna édesburgonyájának 56,4%-a Kínában termett.

Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványianyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.

A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal). Ha még nem kóstoltad meg mind a hatfélét, nehéznek tűnhet a választás, melyik is a kedvedre/ízlésedre való?

Ami közös bennük:

  • Beltartalmi értékei szinte azonosak, egyaránt tökéletesen beilleszthetőek az egészséges életmódba.
  • A batátában található lassú/hosszú felszívódású szénhidrátok révén hosszan és egyenletesen energizálnak.
  • Ezért ajánlott a diétázóknak, a testépítőknek, a nehéz fizikai munkát végzőknek, a gyermekeknek (1 éves kortól), és fogyaszthatják a cukorbetegeknek is! 
  • Fogyaszthatják gluténérzékenyek, mert nem tartalmaznak glutént.
  • Antioxidánst tartalmaznak, ezzel segítik a szervezetet minden betegség legyőzésében.
  • Jelentős mennyiségben tartalmaznak C-, B2-, B6-, és E-vitamint, valamint foszfort, szelént, magnéziumot, vasat és mangánt.
  • Glikémiás terhelésük alacsony, nem terheli az emésztőrendszert.
  • Magas kalciumtartalma révén segíti a csontépülést. Ez nagyon fontos időskorban.
  • Csökkenthetik a stresszt

batata1

A különböző színű édesburgonyák eltérései:

  • az egyes fajták közti különbséget főként a bennük lévő színanyagok és azok mennyisége jelenti: pl. a sárga húsú kiemelkedően gazdag béta-karotinban1 (a többi színvariációban is megtalálható, de nem ekkora mennyiségben), míg a lila húsú elképesztő mennyiségű antocianint tartalmaz. Mindkét vegyület erős antioxidáns, így kiemelten fontos szerepük van szervezetünk egészségének megőrzésében.
  • Mindegyik fajta nevéhez hűen édeskés alapízű, de az édesség mértékében-, valamint a különböző színű fajták ízének jellegzetességében eltérések vannak. 

Nálunk a három leginkább kapható fajta a fehér, a sárga/narancs és a lila.

Fehér húsú édesburgonya, nevezik az arany középútnak is.

  • Ha valaki ismerkedik a batátával érdemes ezzel kezdenie, ugyanis nem túl édes, a legnaturálisabb ízű fajta, leginkább ennek az íze hasonlít a hagyományos burgonya ízéhez. Ezt a hasonlóságát kihasználva a fehérhúsú édesburgonya különösen alkalmas a magyaros ételek elkészítéséhez. Remekül harmonizál pikáns fűszerekkel, a fűszerpaprikával és a füstölt paprikával, a rozmaringgal és a chilivel.
  • Társaitól leginkább abban különbözik, hogy ízét és színét tekintve semmiben sem kiemelkedő. Ahogyan nincs jellegzetes színe, úgy nincs jellegzetes íze sem, valódi értéke azonban pontosan ebben rejlik.
  • A többinél nagyobb nedvességtartalma révén nagyon gyorsan elkészíthető, textúrája lágyabb.
  • Bár kevesebb béta-karotint tartalmaz, mint a sárga húsú, de beltartalmi értékeit tekintve szinte mindenben egyenértékű azzal.
  • Fehér és lila héjú változata is létezik, de a héjszín kivételével mindenben azonosak.

A sárga húsú batáta a legtöbb helyen kapható, így a legismertebb, és a legnépszerűbb is nálunk.

  • Ez a fajta a leggazdagabb béta-karotinban, ennek köszönheti élénk narancssárga színét. Jót tesz az emésztésnek, segíti a szív- és érrendszer működését, és jó hatással van a szemre is.
  • Első kóstoláskor jellegzetes, édeskés íze inkább a sütőtökre, mint krumplira hasonlít, de megfelelő fűszerezéssel helyettesíthetjük vele a hagyományos burgonyát. Tökéletesen érzi magát szinte bármilyen fűszer környezetében. A sótól a chilin át a fahéjig édes, sós, pikáns vagy natúr ízvilággal is hihetetlenül jól harmonizál.
  • Különleges ízvilágának köszönhetően hihetetlenül széles körben felhasználható a konyhában. Kellő kreativitással akár 4 fogásos, egészséges lakomát is készíthetünk belőle az előételtől kezdve a fő fogáson át a desszertig és frissítőig.

A lila húsú édesburgonya, ami egészséges és egyedi.

  • Már színvilágával is kitűnik, és leginkább a céklát juttatja eszünkbe. A lila színét a benne található hatalmas mennyiségű antocianinnak köszönheti, ami természetes antioxidáns és rendkívül fontos szervezetünk számára a szabad gyökök semlegesítéséhez. Ez a színanyag található meg az eperben, áfonyában és a meggyben is. Mind közül ez rendelkezik a legnagyobb szárazanyag-tartalommal.
  • A többi fajtához képest édessége közepesnek mondható. Íze talán ennek a legjellegzetesebb mind közül, és a gesztenye ízére emlékeztet. Olyannyira, hogy hamis gesztenyepüré is készíthető belőle, vagy más édesség, desszert.
  • Húsa szárazabb a többi fajtáénál, de kicsivel tovább főzve azokhoz hasonló textúrát vesz fel.
  • Ízlés kérdése ugyan, de sütőben sütve talán ez a legfinomabb. Főzve, párolva is megőrzi üde lila színét, olajban sütve viszont hamar elsötétedhet, így pedig kevésbé esztétikus.
  • Felhasználásának csak a fantázia szab határt, de annyi bizonyos, hogy a belőle készült ételekre szinte mindenki rácsodálkozik. Jól lehet vele színezni más ételeket.
  • Az okinawai lila édesburgonya2 kívülről olyan, mint a normál burgonya, de a húsa élénk lila. Édes, diószerű íze van. Főzhetjük, párolhatjuk, süthetjük, számos különböző típusú étel készíthető belőle.

Az édesburgonya hatása az emberi szervezetre

  • Kordában tartja a vércukorszintet. Mivel a bennük lévő szénhidrátok másképp szívódnak fel, mint például a hagyományos burgonyában lévők. Közepes glikémiás értéke mellett tápanyagai olyan kombinációban vannak jelen, melyek ellensúlyozzák a szénhidrátok gyors felszívódását. Ezért nem okoz hirtelen vércukorszint növekedést és zuhanást, mint a burgonya3, így glikémiás terhelése alacsony. Az édesburgonya fogyasztásakor azonban a vércukorszint változása sokkal nyújtottabb és egyenletesebb görbét ír le. Hatására a vércukorszint nem túlzott mértékben, lassan és egyenletesen emelkedik, majd áll vissza. Az American Journal of Clinical Nutrition szerint ezért sokkal kedvezőbb a fogyasztása még a cukorbetegek számára is. Az édesburgonya mérsékelt mennyiségben segíthet fenntartani az egészséges vércukorszintet még diabétesz esetén is.
  • Segít helyreállítani az emésztőrendszer működését, pl. annak fertőzése esetén, ilyenkor a fogyasztása jótékony hatással van a gyógyulására. A legtöbb ember sajnos nem fogyaszt elég rostot naponta4. A megfelelő rostbevitel csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát is, mint a szívbetegség, cukorbetegség, székrekedés és a diverticulitis.
  • Bizonyos rákos megbetegedések megelőzhetők a segítségével. A zöldségek és gyümölcsök között legnagyobb mennyiségben tartalmazza a béta-karotint, egy rendkívül hasznos antioxidánst! A Harvard School of Public Health Department of Nutrition egyik tanulmánya szerint a fiatalabb férfiak esetében a béta-karotin védelmet nyújthat a prosztatarák kialakulásával szemben. Egy japán tanulmány pedig kimutatta, hogy a béta-karotin csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
  • Segíti a látást, mivel minden élelmiszer, ami béta-karotint5 tartalmaz, kedves a szemnek (pl. sárgarépa). Kiemelkedő antioxidáns tartalma mellett a C- és E-vitamin tartalma is segít a szem degeneratív károsodásának megakadályozását.
  • Mangán tartalma révén segít a PreMenstruációsSzindróma leküzdésében. Tanulmányok igazolják, hogy 1 - 5,6 mg mangán segítheti a PMS esetén a nőknek a hangulatváltozások és a görcsök csökkentésében. A mangán nagy mennyiségben egészségtelen, a szakértők becslése szerint a lakosság egyharmadának nem éri el a mangánbevitele az ajánlott (RDI) szintet az étrendjükben.
  • Az édesburgonyában is megtalálható növényi alapú vas szignifikánsan növeli a termékenységet, segíti a hormonháztartás egyensúlyát szülés előtt6. Az A-vitamin és a béta-karotin szintén fontos az egészséges hormonháztartás biztosításában a terhesség és szoptatás alatt.
  • Csökkenti a gyulladást, ugyanis jó kolin forrás. Ehhez a mikrotápanyaghoz – ami a B-vitaminok családjába tartozik – főként tojásból és húsfélékből juthatunk könnyen. A kolin segíti az alvást, az izommozgást, a tanulási- és memóriazavar csökkentését és fontos szerepe van a krónikus gyulladások leküzdésében is.
  • Csökkenti az általános halálozási arányt, mert a magas kálium tartalmú növények közé tartozik, 20%-al csökken a halál kockázata minden halálokot tekintve! 500 mg káliumot tartalmaz egy közepes gumó.

 Hogyan készíthetjük el az édesburgonyát úgy, hogy a legtöbb tápanyagot megőrizhesse?

edesburgonya rosztiTudományos kísérletekkel vizsgálták az egyes elkészítési módok édesburgonyára gyakorolt hatásait, majd kidolgoztak belőlük egyet, melyben ötvözték a különböző módszerek előnyeit, és igyekeztek elhagyni a hátrányokat.

A glikémiás érték változása: kimutatták, hogy minél hosszabb ideig éri magas hőmérséklet az édesburgonyát, annál magasabbra szökik a glikémiás indexe az elkészítés során. A magas hőmérséklet persze nemcsak az édesburgonyában, hanem minden más élelmiszerben is hasonlóképp alakítja át a szénhidrátokat egyszerű cukrokká, így ez a jelenség általánosítható.
A serpenyőben sült édesburgonya 82, a sütőben sült 94, míg a főtt édesburgonya 46-os glikémiás index értékkel rendelkezik.

A főzés hatása: Számos tanulmányban vizsgálták az édesburgonyában lévő béta-karotin biohasznosulását, vagyis, hogy felszívódik-e hasznosítható formában, a szervezetünkben. Kimutatták, hogy a főtt, tört édesburgonya fogyasztása megemeli az A-vitamin szintjét a vérben. Az édesburgonya percek alatt megfő, így közepes marad a glikémiás indexe főzés után, ami szintén kedvező, viszont a főzéskor beltartalmi értékeinek egy része a főzővízbe távozik.

A sütés hatása: Több vizsgálat is igazolta, hogy jobban hasznosul az édesburgonyából származó béta-karotin, ha az elkészült étel tartalmaz egy kis zsiradékot. Az A-vitamin köztudottan zsírban oldódik! Már 3-5 gramm zsiradék elegendő 4 személy számára készített adagnál a béta-karotin ilyen módon történő átalakításához. Ez a kevés zsiradék ugyanis lehetővé teszi a béta-karotinnak, hogy egy speciális micelláris formába alakuljon, lehetővé teszi, hogy a zsírban oldódó anyagok - mint a béta-karotin -mozoghassanak zsírmentes környezetben is, mint például a víz alapú vér. Emellett a felszívódását is segíti. A béta-karotin ilyen, jól felvehető formába történő átalakulása 93 °C fokon már 5 perc alatt végbemegy. Az ilyen sütéshez akár egy evőkanál olíva olaj is elegendő.
Sütésnél jóval kevésbé oldódnak ki a tápanyagok az édesburgonyából, azonban a magasabb hőmérséklet nagyobb mértékben károsítja a hőre érzékeny tápanyagait.

Ezért a legegészségesebb formája az elkészítésnek itt is a párolás: a kis mennyiségű zsírt (egy evőkanál extra szűz olíva olaj) közvetlenül párolás után adjuk a még forró édesburgonyához. Ily módon elkerülhetjük, hogy a túlzottan felforrósodott olaj károsítsa a hőre érzékeny tápanyagokat, azonban segít a béta-karotin jól hasznosítható formába történő átalakulásában. Ez úgy történjen, hogy pároláskor egy mélyebb edény aljára töltsünk 2 centiméternyi vizet. Amíg a víz felforr, vágjuk fel az édesburgonyát kb. 1,5 cm-es kockákra. Tegyünk az edénybe pároló rácsot/szitát, arra helyezzük a gőzbe az édesburgonya kockákat 7 percre. A gázról levéve adjunk hozzá egy evőkanál extra szűz olíva olajat. Ezzel a módszerrel egyszerrel kerülhetjük el a főzés és sütés hátrányait, és élvezhetjük azok előnyeit. Párolással nem oldódnak ki értékes tápanyagok, és a túl forró olaj sem károsítja azokat.

Töltött édesburgonya sajttalLegyünk bátrak az édesburgonyával! Kár lenne kizárólag húsok mellé szánt köretként gondolnunk rá. A belsejét kivájva megtömhetjük zöldségekkel, a tetejére rásüthetünk sajtot, vagy megkenhetjük tejföllel, önthetünk rá szószt is. De az benne a legjobb, hogy -akárcsak a sütőtök - készülhet belőle édeskés ízvilágú krémleves, sőt tehetjük pitékbe, tarte-ba és muffinba is.

Különleges elkészítési módja, hogy hosszában felvágjuk szeletekre, megpirítjuk (akár kenyérpirítóban), és tehetünk rá bármit. Kenhetjük vagy megpakolhatjuk szendvicsként is.

Turmix vagy juice formájában meg is ihatjuk! A frissen készített zöldség- és gyümölcslevek kedvelőinek körében igen népszerű az édesburgonyát almával, naranccsal vagy sárgarépával keverni. Az élénk narancssárga lé vitaminokban és éltető enzimekben gazdag, egyszerre kellemesen frissítő hatású és édeskés ízű. Az édesburgonya pikáns, fűszeres ízével kifejezetten feldobhatunk egy pohár turmixot vagy juice-t.

az édesburgonya tartható szobanövényként isjpg

Az egészséges táplálkozáshoz azonban nemcsak az ételeink elkészítési módjára, de a megfelelő alapanyagok beszerzésére is nagy gondot kell fordítanunk. Természetesen, mint minden mást, az édesburgonyát is ma már egyre több helyről megvásárolhatjuk. Akkor friss és életerős igazán egy zöldség, ha a legrövidebb utat teszi meg a termelőtől a vásárlóig. A magyar földben termett édesburgonya közel sem marad el minőségében a tengeren túlitól, sőt! Hazánk egyedülállóan értékes termőföldje könnyedén utasítja maga mögé számos ország termőterületeit. Ha van kerted, és szeretsz is kertészkedni, máris minden feltétel adott, hogy Te is belépj a kiskerti édesburgonya termesztés világába! Az alábbi videóban lépésről lépésre megtekintheted az édesburgonya termesztésének menetét palántázástól a betakarításig.

https://edesburgonya.bio/kiskerti-edesburgonyatermesztes-gondoltad-volna-hogy-ilyen-egyszeru/

Aki nem bízik a saját palántanevelő tudásában, rendelhet is palántát 200Ft/db áron az alábbi linken: https://edesburgonya.bio/termek/bio-edesburgonya-palanta-20db/

Végül néhány különlegesebb batáta recept.

Csípős édesburgonya-leves

lila levesHozzávalók

  • 1 l forró hús- vagy csontleves
  • 30-40 dkg tisztított batáta
  • 3 ek. frissen facsart narancslé
  • egy leheletnyi narancshéj
  • késhegynyi őrölt fehér bors
  • ízlés szerint erős paprika elmorzsolva
  • 1 pohár tejszín
  • a tetejére apróra vágott zöldpetrezselyem

Elkészítése: A levest felforrósítjuk, közben meghámozzuk, és kockákra vágjuk a batátát. Beletesszük a levesbe, és puhára főzzük. Ha kész, botmixerrel pépesítjük. Beletesszük a többi hozzávalót, együtt főzzük még negyed órán át, kóstoljuk, ha kell utánsózzuk. Tetején apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

desburgonya püréÉdesburgonya püré

Hozzávalók

  • 1,5 kg édesburgonya
  • 1 doboz kókusztej
  • fahéj, só

Hámozzuk meg az édesburgonyát, és vágjuk 2 cm-es kockákra. Tegyünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és főzzük kb. 30 percig, amíg megpuhul (sötét lilára színeződik). Szűrjük le, adjuk hozzá a kókusztejet és ízlés szerinti fahéjat, majd pürésítsük. Ha szükséges, sózzuk.

Vegán édesburgonya-tápióka puding

Hozzávalók

  • 1/2 lila édesburgonya (kb. egy csészényi)
  • kb. 2 bögre víz
  • ¼ csésze aprószemű tápióka
  • 1 csésze cukormentes mandulatej vagy sima tej
  • 3 evőkanál kókuszkrém
  • ¼ kávéskanál só
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál juharszirup (vagy édesítőszer)
  • díszítéshez kókuszjoghurt és fekete szezámpaszta

Csomagoljunk alufóliába egy megmosott édesburgonyát, és süssük 180 °C-on kb. 60-65 percig, amíg teljesen megpuhul. Ha kihűlt, hámozzuk meg.
Forraljuk fel a két bögre vizet, öntsük a tápiókaszemeket a forrásban lévő vízbe, és főzzük 2 percig. Ezután vegyük le a tűzről, és fedő alatt hagyjuk állni 20-30 percig, amíg a tápiókaszemek teljesen átlátszóvá válnak.
Szűrjük le tápiókát nagyon sűrű szitán keresztül, és öblítsük le hideg vízzel. Tegyük félre. (A tápiókát előre is elkészíthetjük, hűtőben tárolható.)
Turmixgépben keverjük össze a mandulatejet, a fél édesburgonyát, a kókuszkrémet, sót, vaníliát és juharszirupot. A simára kevert masszát tegyük egy tálba, és habverővel keverjük bele a tápiókát.
A krémet adagoljuk poharakba, és ízlés szerint tegyünk joghurtot a tetejére. A tápiókapuding hidegen a legjobb, úgyhogy fogyasztás előtt legalább 2 órán át álljon a hűtőben. Tálalás előtt díszítsük szezámpasztával.

Lila édesburgonya fagylalt (paleo)

Hozzávalók

  • ½ kg lila édesburgonya
  • 1 piros alma (kimagozva)
  • 2 bögre kókusztej
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 evőkanál nyílgyökérliszt
  • 3 evőkanál kókuszcukor (pálmacukor)
  • 2 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál citromlé
  • csipet só

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Rendezzük el az édesburgonyákat és az almát egy nagy tepsiben, és kenjük meg 1 evőkanál kókuszzsírral. A sütő középső szintjén süssük egy órán át.
Eközben keverjünk össze ¼ bögre kókusztejet 1 evőkanál nyílgyökérliszttel, és tegyük félre.
Egy lábasban közepes hőmérsékleten forrósítsuk fel a maradék kókusztejet a kókuszcukorral. Ne hagyjuk felforrni. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a korábban elkészített kókusztej-nyílgyökérliszt keveréket. Keverjük jól össze (a keverék sűrűsödni fog). Tegyük félre, várjuk meg, amíg kihűl.
Ha az édesburgonya és az alma megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni. Ha már nem éget, hámozzuk meg.
Tegyük turmixgépbe az összes hozzávalót, és keverjük nagyon simára, végül tegyük 20 percre fagylaltgépbe. Azonnal fogyasztható.

Jó étvágyat kívánok szeretettel:
Berecz Ildikó


1A karotinoidok antioxidánsok, melyek rendkívül fontos szerepet játszanak a szervezetünkben lévő szabad gyökök féken tartásában. A béta-karotin az A-vitamin (retinol) provitaminja. Nagyobb mennyiségben a sárga és piros színű zöldségekben, gyümölcsökben van jelen (sárga batáta, répa, sütőtök, sárgadinnye…), de megtalálható a falevelekben is, csak ott a zöld színű krolofill eltakarja. Az ősz érkeztével a levelek sárgulásának egyik oka az, hogy a klorofill hamarabb bomlik le, így láthatóvá válik a béta-karotin a levelekben.

2Okinawa Japán egyik szigete, ahol a világon a legtöbb 100 év feletti ember él. Az itt élők LDL-koleszterin szintje alacsony, amit egyes kutatók szerint az édesburgonya fogyasztásának köszönhetnek. A batáta, Japánban satsuma-imo - emellett gyulladáscsökkentő hatású is, és káliumban, C-vitaminban, karotinoidokban és rostban is gazdag.
3A krumpli fogyasztásakor ugyanis a hirtelen vércukorszint emelkedésre szervezetünk válaszreakcióként nagy mennyiségű inzulintermeléssel reagál, melynek hatására a felszökött vércukorszint hirtelen zuhan vissza, általában még túlságosan is, a normál érték alá. Minél kevésbé darabos a krumpli ez annál inkább jelentkezi (legerősebben a püré változatnál), ez pedig újra megjelenő éhségérzetet okoz, melynek valljunk be, sokszor engedünk is kis nassolgatással.
4Az amerikai National Institute of Medicine szerint az ajánlott napi rostbevitel: nőknél 21-25 gr, férfiaknál 30-38 gr.
5A béta-karotin az A-vitamin (retinol) előanyaga. Az A-vitamin hiányakor a foto receptorok külső szegmense romlik, aminek hatására a látás károsul.
6A Harvard Medical School kutatásai szerint

forrás:

http://ecolony.hu/2020/06/28/edesburgonya-batata-palanta-csiraztatas-ultetes-es-neveles/

https://www.natursziget.com/egeszseg/20160603-100-evesek-etele-a-lila-edesburgonya

https://www.tomandiet.com/magazin/mindent-az-edesburgonyarol/

https://edesburgonya.bio

TÉLRE HANGOLT TÁPLÁLKOZÁS

th nyit

A hideg idő beköszöntével egyre kevesebb a szabadba csalogató, melengető napfény és a pihenni térő természetet követve mi is inkább hajlamosak vagyunk a „bevackolódásra”.
A téli hónapok alatt általában nem mozgunk eleget, mindemellett – az ünnepek jegyében – gyakrabban fogyasztunk energiadúsabb étkeket, s így könnyen felszedhetünk néhány felesleges kilót.
Bár a nyári repertoárhoz képest szűkebb a választék a szervezet védekező rendszerét támogató friss gyümölcsből és zöldségből, az idényjellegű nyersanyagok között is szép számmal találunk olyanokat, amelyek hatékonyan képesek fokozni szervezetünk fertőző betegségekkel szembeni ellenállását.

mikormit

Az egyes zöldségek, gyümölcsök szezonja alatt azok természetes betakarítási időszakát értjük. Tavasszal jellemzően a zsenge leveles növények szezonja van, míg nyáron a legtöbb gyümölcs és zöldség elérhető. Ősszel pedig a lassan termő zöldségekből válogathatunk, melyek nagy előnye, hogy sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Télen csak kevés növény számára adottak a feltételek, ezért ilyenkor a hosszan tárolhatókra kell koncentrálnunk. Természetesen van néhány téli gyümölcsünk is, pl. a kökény, a naspolya, vagy a csipkebogyó, melyek kivételes koncentrációban tartalmaznak értékes tápanyagokat.

emk page1

Többször felhívtam már a figyelmet a szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának fontosságára, de ebben az évben, amikor a tematikában ilyen hangsúlyos szerepet kapnak az évszakok, még többször kerül majd „terítékre”.
Ma szinte bármit bármikor megkaphatsz, ezért sokan nem értik miért olyan fontos ez.

Az alábbi érveket jó, ha tudod:

  • A természet biztosítja az adott zöldségek, gyümölcsök érlelését. Csak a nap sugarainak hatására működik hibátlanul a fotoszintézis, ami a növényben lévő igen fontos szerves anyagok létrehozásáért felelős, mint pl. a klorofil, vagy a karotinok. Szezonon kívül csak mesterségesen, etiléngázzal érlelt társaikat vehetjük meg.
  • A termelőknek kevesebb vegyszerre van szükségük a hozam eléréséhez, így a magasabb vitamintartalom mellett kevesebb káros anyagot is tartalmaznak. Biogazdálkozás is igazán csak szezonon belül lehetséges.
  • A termékek valószínűleg egy helyi termelőtől érkeznek hozzád és nem a világ másik részéről. A frissesség mellett így fogyasztásod kisebb terhet ró a környezetre és pénzeddel a lokális közösséget támogatod.
  • Minden zöldség és gyümölcs szezonban a legolcsóbb, sőt akár többszörös árkülönbségek is előfordulnak.
  • Érdemes tehát szezonálisan vásárolni és lehetőleg piacon. Ha lehetőséged van rá kedvenceid ilyenkor fagyaszd le, vagy pl. befőtt formájában tartósítsd, hogy az év többi részében is ehesd őket.

Foglaljuk is össze most táplálkozási szempontból mindazt, amire érdemes figyelnünk ahhoz, hogy kellően felvértezzük szervezetünket a téli időszakra.

Védelmi stratégia a hideg ellen

mez

Ahhoz, hogy szervezetünk felvehesse a harcot a kórokozókkal szemben, fontos, hogy rendszeresen, kellő mennyiségben gondoskodjunk ehhez tápanyagokról és folyadékról. A megfelelő folyadékellátottságnak a hideg beálltával elmaradhatatlan részét képezik a meleg innivalók, a különböző teafélék (pl.: gyógynövényes tea, citromos csipkebogyótea magas C-vitamin tartalmával). A kiegyensúlyozott táplálkozás keretein belül a betegségmegelőzés szempontból kitüntetett szerepe van a C-vitaminnak. Vízben oldódó lévén könnyen kiürül a szervezetből, ezért fontos, hogy nap mint nap, folyamatosan fedezzük elegendő bevitelét. 
Megtalálható a friss zöldségekben és gyümölcsökben, nagyobb mennyiségben pl. a citrusfélékben, kiviben, de ne feledkezzünk el a hazánkban tradicionális téli C-vitaminforrásról, a savanyú káposztáról, valamint a télálló körtéről, almáról se.

emk page2

Immunrendszerünk erősítését szolgálja, ha a sárgarépa, a sütőtök, a zöldleveles zöldségek rendszeres fogyasztásával gondoskodunk testünk kielégítő béta-karotin ellátottságáról. A télen is elérhető egyéb zöldségfélék – petrezselyemgyökér, zeller, cékla, karalábé, retek, fekete retek –, valamint a hüvelyesek – szárazbab, lencse, sárgaborsó – felhasználása nemcsak vitamin- és ásványi anyag, hanem rosttartalmuk miatt is ajánlott.

magvak

E-vitamin szükségletünket fedezni tudjuk kevés mandula, mogyoró, napraforgómag, napraforgó olaj, búzacsíra, búzacsíra olaj vagy avokádó étrendbe iktatásával. Lényeges, hogy szervezetünk számára megfelelő arányban szolgáltassuk a különböző ásványi anyagokat, köztük a cinket, a szelént is. Cinkben bővelkednek a vörös húsfélék, a teljes kiőrlésű kenyerek és gabonafélék. A szelén megtalálható pl. a napraforgómagban, a tengeri halakban: tonhalban, tőkehalban.

foki

Mindemellett ismerünk vírusellenes hatású növényeket is, melyek közül pl. a fokhagyma a magyar konyha egyik jellegzetes ízesítőanyaga.
A pre- és probiotikumok rendszeres fogyasztása támogatja bélflóránk megfelelő működését, s ezen keresztül nagymértékben hozzájárul szervezetünk védelméhez.
Ha végignézünk a felsorolt élelmiszer alkotóelemeken, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy hazánk étkeiben is visszaköszönnek ezek az összetevők. A hozzájuk fűződő legendákról – pl. a fokhagyma mézzel, vagy az alma dióval, mint az egészség szimbóluma – olykor kiderülhet, hogy valóságalapjuk is van.

Téli ízelítő
Az előzőekben említett, testünk védekezése szempontjából kiemelkedő jelentőségű összetevők megtalálhatóak egy jól összeállított étrendben. Az alábbiakban következzen ehhez néhány ötlet:

tel

Reggeli: probiotikus gyümölcsjoghurt zabpehellyel, főtt gabonakása friss gyümölccsel, mandulával
Tízórai /uzsonna: mézes sárgarépa-alma saláta, szezámmagos káposztás tönkölypogácsa
Ebéd:  laskagombás csirkeraguleves, fokhagymás grillezett hal, céklasaláta, fahéjas sült alma

vagy

lencseleves, göngyölt csirkemell, zöldséges barnarizs, sütőtökpuding
Vacsora: avokádókrém magos zsemlével, citrommal ízesítve, köles körözött teljes kiőrlésű tönkölykenyérrel
Ha figyelünk a fentiekre nem átvészelni, hanem élvezni fogjuk a telet és bizakodóbban  nézhetünk elébe az új esztendőnek.

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

Forrás:
mdosz.hu
Táplálkozási Akadémia
hellovidek.hu

 

ÍZEKET AZ ÉVEKNEK, AVAGY TÁPLÁLKOZÁS IDŐS KORBAN

nyit

 

tanc

Egészséges életmóddal, ezen belül kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testedzéssel várható élettartamunkat jelentősen növelhetjük. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az egészségőrző táplálkozást nem elég idős korban elkezdeni. A preventív táplálkozás, amely lehetővé teszi az öregkor elérését, már a születés előtt elkezdődik és egy egész életen át tart. A kiegyensúlyozott táplálkozás ugyanolyan fontos csecsemőkorban, gyermekkorban, felnőttkorban is, hiszen az addigi táplálkozás káros hatásai teljesednek ki időskorban és alakulnak ki belőle különböző táplálkozás eredetű megbetegedések, illetve ezek következményei.

Ha életünket betegségek nem rövidítik meg, akár 95-115 éves korig is élhetünk, de az öregedési folyamatok már 40-50 éves kor táján elkezdődnek. Öregkorban a lebontó folyamatok túlhaladják az építőket. Az öregedési folyamat elindulásával a szervezet különböző élettani változásokon megy keresztül: csökken az aktivitás és az alapanyagcsere, romlik az emésztés és a felszívódás, a tápanyagok hasznosulása, csökken a vese vizeletkiválasztó képessége, romlik a bélmozgás, nehezítetté válhat a rágás, a nyelés, csökken az ízérzet stb.

gyumolcs

A fentiekhez azonban alkalmazkodni érdemes, hogy továbbra is minőségi életet élhessünk. Az egészséges tápláltsági állapot fenntartása az egyik kulcs, hiszen az elhízás és a soványság egyaránt csökkenti az élettartamot. Az élettani változásokhoz alkalmazkodva a bevitt tápanyagok arányát érdemes megváltoztatni. Kerülni kell az üres kalóriákat tartalmazó magas cukortartalmú ételeket, italokat, csökkenteni a zsírbevitelt és növelni a fehérjék arányát, melyhez elsősorban jó minőségű fehérjeforrásokra van szükség (tej és tejtermékek, hús, hal, tojás). Az értékes fehérjetartalom mellett a tengeri halakban található omega-3 zsírsavak csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Az ásványi anyagok bevitelét is érdemes figyelemmel kísérni és egyéni igényekre szabni. Általánosságban elmondható, hogy kiemelt figyelmet igényel ebben az életkorban a kalcium, a kálium, a magnézium, a vas és a cink, a vitaminok közül főként a C, B1, B3, B12, D, A és a folsav.

Alapvető szempont, hogy a kielégítő tápanyagbevitelt a megfelelően összeállított étrend fedezze és ha ez nem lehetséges, akkor nyúljunk étrend-kiegészítő készítményekhez. Ilyen esetben pedig olyan készítményeket érdemes választani, amelyek a kiegészítő tápanyagokat az élettanilag szükséges arányban tartalmazzák, és nem bontják meg az egyébként is labilisabbá váló szervezeten belüli egyensúlyt.

A bélmozgás elősegítése érdekében növelni érdemes a rostban gazdag alapanyagok bevitelét. Minden nap ajánlott nyers gyümölcs, zöldség fogyasztása. A gabonaipari termékekből is ajánlott a korpával dúsított vagy teljes kiőrlésű gabonából készült termékek előnyben részesítése a fehér lisztből készült pékáruk helyett. Ugyancsak nem elhanyagolható szempont a bélflóra épségben tartása. E célra leginkább a fermentált tejkészítmények (pl.: aludtej, kefir, joghurt) fogyasztása ajánlható és érdemes időközönként gondoskodni a jótékony bélbaktériumok pótlásáról is.

Nagy hangsúlyt érdemes fektetni a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztásra, mivel csökken a szomjúságérzet és az idős emberek egyébként is hajlamosak a kiszáradásra. A folyadékszükséglet 2-2,5 l. A kellő folyadékmennyiség megivása teremti meg a kielégítő mennyiségű nyál- és emésztőnedv termelés feltételét, és így tulajdonképpen a rágást és a nyelést, az emésztést teszi lehetővé. Figyelem! - Lázas állapot, hasmenés, hányás alkalmával akár duplájára is nőhet a folyadékszükséglet.

A napi étkezések száma sem elhanyagolható. Naponta több kisebb étkezés célszerű, így kevésbé terhelődik az emésztőrendszer és nincs kellemetlen közérzet étkezés után. Ha az idős ember étvágytalan, ne tegyünk sok ételt egyszerre a tányérra. Az esztétikus terítésre és tálalásra is fordítsunk kellő figyelmet, mert az emésztőenzimek elválasztása már a látvány alapján is beindul.

oras bacsi

Az idősek csökkenő ízérzése erőteljesebb ízeket kíván, amit intenzívebb fűszerezéssel érhetünk el. A fűszerek bőséges használata lehetővé teszi a sózás mellőzését, mely szintén kívánatos volna.
A fűszerek biológiai hatásának idős korban különleges értéke van: megindítják, fokozzák a nyálelválasztást, ezzel elősegítik a rágást, a nyelést, az emésztési folyamatot. Ebben az életkorban az enyhe savanyítás (főként citrommal), a gyömbér, a curry, a csemege paprika szolgálhatja ezt a célt. A kesernyés ízű fűszerek, amelyeket az „étvágygerjesztő” italokban is használnak, megindítják a gyomornedv termelését. A mustár elősegíti a vékonybélmozgást, a bélnedv elválasztását, az itteni alapfontosságú emésztési folyamatokat. A fokhagyma a normális bélműködés és a bélflóra fenntartásában segédkezik. Az epe elválasztását fokozza a kurkuma, a mentol, a hagyma, a retek stb. Az ürömfű a hasnyálmirigy emésztőnedvének termelődését serkenti.

Számos fűszer (pl.: oregano, curry, kakukkfű) az élelmi rostokhoz hasonlóan megköti a bélben az epesavakat, gátolja a felszívódásukat, így kedvező a vérzsír-értékek szempontjából.

Sajnos ebben az életkorban romlik a memória és a gondolkodás is lassul, melynek megelőzésében a kielégítő fehérje-, C vitamin, folsav, B1, B2, B3-, B6-, B12 vitaminellátottságnak is különleges fontossága van.

Igen gyakran különböző megbetegedések is kísérhetik az időskort. A táplálkozásnak (diétának) ilyenkor kettős feladata van: egyrészt az idős korhoz társult betegségekre kell jótékony befolyással lennie, másrészt lehetőleg késleltetnie kell az öregedéssel járó elváltozásokat. Hozzáértő, szakértő segítségért ilyen esetben mindig érdemes dietetikus szakemberhez fordulni.

További szép napot kívánok,
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

www.eletfaprogram.hu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

GYERMEKMENÜ

gyerekmenu

Szülőként kötelességünk odafigyelni gyermekeink táplálkozására. Ha a szülő ezt komolyan veszi, akkor a gyermekének felnőttkorára nagy hatással lehet, hiszen a gyermekkori táplálkozás a felnőttkori egészségért is felelős.

Miért fontos egészségesen táplálkozni?

1

A felnőtt- vagy időskori halálokok 46 %-a az elhízásra és az egészségtelen táplálkozásra vezethető vissza. Ezzel jó tisztában lenni, mert odafigyelve, akár éveket nyerhetünk az életünkből.

A legfontosabb anyagcsere folyamat a táplálkozás, mely testünk ellátásához, működéséhez, fejődéséhez és növeléséhez elengedhetetlen. A helyes táplálkozásnál fontos az elfogyasztott ételek mennyisége, minősége, összetétele, és nem utolsó sorban a változatosság. Ami fontos, hogy az étel, amit eszünk legyen elegendő, tápláló, változatos, és az is fontos szempont, hogy finom legyen, hogy élvezettel tudjuk elfogyasztani.

A helyes táplálkozásban az ételek összetevői közül a következőket kell figyelembe venni: a szénhidrátokat, a zsírokat, fehérjéket, a vitaminokat és az ásványi anyagokat egyaránt.

Az egészséges táplálkozás alapjait gyermekkorban kell elsajátítani.

2

Az Új DIÉTA újságban megjelent összefoglaló szerint: „…a gyermekek egyharmada reggeli nélkül indul el otthonról…minden ötödik gyermek túlsúlyosnak vagy elhízottnak bizonyult már a legkisebb korcsoportban is…a vizsgált 4–10 éves gyermekek táplálkozásában már felfedezhetők a felnőtt lakosságra is jellemző hibák nyomai. A túlzott zsírfogyasztásra és annak kedvezőtlen – bár a felnőtt mintánál még kedvezőbb – összetételére, a gyermekek egynegyedénél tapasztalható, hiányos élelmirost-felvételre, valamint a túlzott sófogyasztásra vezető, helytelen táplálkozási szokások rögzülése tovább növelheti a későbbi életkorokban kialakuló, idült betegségek (szív-érrendszeri vagy szénhidrátanyagcsere-betegségek) kialakulásának kockázatát. A kalciumfelvétel nem elégséges, s ezt tovább rontja a nátrium és a foszfor igen nagy arányú, valamint a D-vitamin egyértelműen hiányos fogyasztása.

3

A különböző élelmiszercsoportok fogyasztásának mintázata is nagyon jellegzetes, a felnőtt korosztályra jellemző képet mutat. Ilyen, helytelen szokások a fehér lisztből készült kenyereknek, pékáruknak az ajánlottnál jóval nagyobb, míg a tejtermékek kisebb fogyasztása, vagy a sovány felvágottak háttérbe szorulása a félzsírosakkal szemben.

A kapott eredmények bizonyítják, hogy a gyermekek egészséges táplálkozásra és életmódra nevelése kiemelt jelentőségű, s ebben fontos szerepe van a szülők aktív közreműködésének, valamint minden érintett – kormányzat, egészségügyi- és oktatási intézmények, szakmai szervezetek, élelmiszer-ipari szereplők – bevonásával folyó, oktatási programoknak.”

Ennek tükrében érthető igazán, hogy miért kell az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, a helyes táplálkozási szokások kialakítását már gyermekkorban elkezdeni. Ez az az időszak, amikor megalapozhatjuk a majdani felnőtt egészségét, amikor megfelelő mennyiségű és minőségű étrenddel, aktív életmóddal, egészségmegőrző szemléletet alakíthatunk ki gyermekeinkben. Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges legyen. S ha elfogadja, hogy ennek két legfontosabb eleme a kiegyensúlyozott étrend, a változatos táplálkozás, valamint a testmozgásban gazdag életmód kialakítása – már sokat tesz gyermeke egészségéért.

Mit is egyenek a gyerekek?

4

Téved, aki azt hiszi, hogy egy egészséges gyerek számára létezik tiltólista. A fejlődésben levő gyermek étrendjében (figyelembe véve az életkort) minden ételnek, élelmiszernek helye van, de vannak betartandó mennyiségek a napi ötszöri étkezés mellett.

Nem elég csupán ebédre jóllakni, vagy éppen kiadósan reggelizni. Ahhoz, hogy a gyerekek szellemi és testi teljesítőképességük legjavát adhassák, hogy egészséges mértékben fejlődhessenek, valamennyi étkezés, így a reggeli, a tízórai, az ebéd, az uzsonna és a vacsora is szükséges.

A legtöbbet rostokban gazdag gabonafélékből, zöldségből és gyümölcsből kellene fogyasztani, erre épülnek a tej és tejtermékek valamint a húsok és húskészítmények. A szervezet számára kisebb mennyiségben szükségesek a zsiradékban gazdag ételféleségek és az édességek.

A táplálkozáson kívül a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás is fontos szerepet játszik a szervezet élettani folyamataiban. Gyermekeink elmerülhetnek a játékban, így elfelejtenek inni, ezért gyakran meg kell kínálnunk őket folyadékkal, hiszen az ő szervezetük érzékenyebben reagál az elégtelen folyadékfelvételre. Ilyenkor a legjobb választás a tiszta víz.

5

Összefoglalva: a kiegyensúlyozott táplálkozásnak óriási szerepe van a gyermekkori egészséges életmód kialakításában, de emellett a napi egy órányi aktív testmozgás, a szabad levegőn eltöltött játék, sport, az életkornak megfelelő mennyiségű tanulás és pihenés mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy gyerekeink egészségesen fejlődjenek.
A legújabb, gyermekek szóló táplálkozási ajánlást erről a honlapról töltheted le:
http://www.okostanyer.hu/okostanyer-gyermek/

valamint, energiaigény kalkulátort, élelmiszer-adagolási útmutatót és receptötleteket is találsz, érdemes átolvasni.

Ebben a hónapban különösen sok ötletet kaphatsz ebben a témában zárt csoportunkban is, itt tudsz jelentkezni:

https://www.facebook.com/groups/366839256768190/.

További szép napot kívánok,

Starkné Szabó Eszter, dietetikus

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok