Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

emk jelentkezes

A+ A A-

NÉPEK KONYHÁJA - Mediterrán Konyha 8. - Spanyolország

sp nyito

Spanyolország szintén eltérő karakterű tartományokkal rendelkezik, mint Olaszország, vagy Franciaország, ám amíg a francia-  és az olasz konyha remekeit jól ismerjük, a spanyol gasztronómiáról felületes ismereteink sincsenek. Legjobb esetben néhány elnevezést tudunk, talán a  spanyol sonkát (hamon serrano)  ismerjük, de azon túl legfeljebb egy-két étel nevével találkoztunk, lehet kóstoltuk is. Viszont az nagyon ritka, hogy otthon készítsünk valamit a spanyol konyha remekeiből.

A Granadai Emírség bukásával 1492-ben Kasztília és Aragónia perszonálunióra lépett: belőlük alakult ki a mai Spanyolország. Több királyság összevonásával (Andalúzia, Galícia,  Katalónia, Portugál grófság, Valencia, León stb), majd Kolumbusz felfedezése után az amerikai kontinensen elfoglalt területekkel alakult ki a spanyolbirodalom. 

Azért sem beszélhetünk egységes spanyol konyháról, mert a történelme miatt főleg római, mór és zsidó gyökerei vannak. Többek között a történelemnek köszönhető az is, hogy a disznóhús itt igen népszerű, hiszen ez volt a keresztény gyökerek (a „tiszta spanyol vér) kifejezőeszköze, hiszen a muszlim és a zsidó vallás tiltja a disznóhús fogyasztását.

Az Amerikából Európába behozott zöldségek először Spanyolországban jelentek meg, és a mai modern spanyol konyha elengedhetetlen összetevője a burgonya, a paradicsom, a paprika és a bab. Főleg ezek a sajátosságok különböztetik meg a spanyol konyhát a többi mediterrán gasztronómiától.

paprika paradicsom n

A spanyol konyhát jellemző ételek földrajzi egységenként és éghajlati övenként változnak, hiszen a múlt század elejéig a hatalmas távolságok és földrajzi akadályok (hegyek, külön szigetek) miatt a kommunikáció nehézkes volt Spanyolország tartományai között. Ezért jellemzői területről területre változnak, bizonyos sajátosságok megegyeznek, és létrejöttek olyan nemzeti ételek is, amit az ország minden táján fogyasztanak. Ezeket ismerik aztán világszerte: paella, tortilla, tapas.

A spanyolok viszonylag korán reggeliznek, de nem túl bőségesen. Az ebéd és a vacsora különösen nyáron a nagy meleg miatt későbbre tolódik.
Az ételek sora hasonló a mienkhez, levessel kezdődik, az előétel viszont tartalmasabb húst, vagy tengergyümölcseit tartalmazó saláta. Egy spanyolszólás szerint a saláta elkészítéséhez négy ember kell: egy bölcs, aki a sót méri, egy fukar, aki ez ecetet adja hozzá, egy pazarló aki az olajat teszi bele, és egy bolond, aki összekeveri az egészet.
A fő ételek rendkívül változatosak, szinte minden hús féle szerepet kap, de a tenger kincseit sokkal bőségesebben alkalmazzák, mint nálunk.

A főzés alapanyaga az olívaolaj, (Spanyolország a világ olívaolaj-termelésének 44 %-át adja).
Sok étel alapja a sofrito, ami egy sűrítmény, amit fokhagymából, hagymából, paradicsomból olívaolajban főznek össze.
A húsok közül a birkát, a bárányt kedvelik, ezeket gyakran egészben nyárson sütik, de felhasználnak marha-, borjú- és sertéshúst, a szárnyasok közül pedig a csirkét kedvelik. Tengeri ország lévén a halnak annyiféle fajtáját, elkészítésük annyi változatát tapasztalhatjuk meg, ami nálunk elképzelhetetlen.
Fogalom a spanyol sonka, amit vékony szeletekben, nyersen szolgálnak fel, hasonlóan az olasz prosciuttohoz.
Kenyeret szinte minden mellé esznek, és a nyári hónapokban salátát mindig fogyasztanak. Ehhez sokféle alapanyagot használnak, a zöldsalátán, a paprikán, a paradicsomon, uborkán kívül a rizst, a karfiolt és a gyümölcsöket is. Olajos, hagymás dresszingeket készítenek hozzá általában, de sokszor rögtönöznek, és ami éppen kéznél van, abból készül öntet. Ilyen az ánizs, a rozmaring, a kapri, a gránátalma és a leve, vagy sherry.
Népszerűek a különböző különleges sajtok (juh-, tehén- és kecskesajtok, gyakran vegyesen is) és kolbászok is.
Sok étel készül babból, vagy különféle hüvelyesből.

Crema Catalana foto Stijn Nieuwendijk
Desszertnek általában tejtermékeket (népszerűek a pudingok, pl. a rizspuding: arroz con leche) vagy gyümölcsöt, gyümölcssalátát, krémeket, fagylaltokat fogyasztanak, süteményeket és tortát csak különleges alkalmakkor, a „fiestára” készítenek, az ünnepekre hagyományos diós, mandulás süteményeik is vannak.
A fogások mellé szinte mindig bort kortyolnak, melyek kellemes, könnyű száraz, kissé fanyar ízűek. Főzéshez használva pedig érdekes kivételes ízt ad egy-egy ételnek.

Spanyolország egyik fő nemzeti étele a paella, mely a spanyol gasztronómia világhírű nagykövete lett. Pedig eredetileg Valenciából származik, ami bár spanyolországi terület, de az itt élők "valenciaók"-nak vallják magukat. Fő összetevői a rizs, a sáfrány és az olívaolaj, ezenkívül tengeri falatokkal és/vagy hússal és zöldségekkel készítik, sofrito alappal. A serpenyő alján lévő rizst megpirítják.
Az étel a serpenyőről kapta a nevét, amelyben készítik, az igazi paella csakis szabad tűzön, társasági eseményként készül. Olyan szokás ez arrafelé, mint nálunk egy bográcsozás, összejön a társaság és közösen készítik el az ételt, melyet a serpenyőből fogyasztanak el. Magának a „paella” szónak az eredetéről két teória is kering: az egyik a szót a latin nyelvből származtatja, a másik szerint viszont arab eredetű. Az utóbbi tűnik valószínűbbnek, mert a rizst eredetileg az Észak-Afrikából érkező mórok1 honosították meg Spanyolországban még a VIII. században.

boroshordo
A legenda szerint az első paellát valamikor a XV-XVI. században készítették az albuferai2 rizsföldeken dolgozó munkások, valószínűleg azokból hozzávalókból, amik éppen a kezük ügyébe kerülhetett (csirkehús, nyúl, csiga, friss zöldségek és persze rizs). Ehhez adtak hozzá egy kis adag sáfrányt − innen a jellegzetes, sárgás szín − és az olívaolajon megpirított húsokat felfőzték a rizzsel. A tüzet a narancsfák ágaiból rakták, amitől még karakteresebb lett az íze. Az első írott recept a XVIII. századból származik, ekkor még valenciai rizs néven jegyezték le. Innentől kezdve aztán megállíthatatlanul terjedt a híre az Ibériai-félszigeten, s a következő évszázadban már nem csak Spanyolországban, hanem a környező országokban is felfedezték ezt az egyszerű, de nagyon ízletes ételt, és előszeretettel készítette mindenki a saját receptje alapján. Az elmúlt években a valenciai szakácsok összefogtak és visszatértek az eredeti receptúrához, amelyet hivatalosan is bejegyeztettek. Így ma már csak azt nevezhető valenciai paellának, amelyben az eredeti összetevők szerepelnek.
A változatok között talán a legismertebb a tenger gyümölcseivel készült, illetve a vegetáriánus, de ezen kívül számtalan más receptúra ismert.
Arról, hogy mennyiféleképpen készíthető el, elterjedt egy érdekes történet, ami még a spanyol függetlenségi háborúban esett meg. A spanyolok a napóleoni seregek ellen harcoltak 1808 és 1814 között. A történet szerint egy francia tábornokot annyira lenyűgözött az étel, hogy egyezséget kötött a nővel, aki készítette neki: minden újabb változatért szabadon enged egy spanyol foglyot. A nő pedig minden kreativitását bevetve 176-féle rizses ételt tett a tábornok elé, aki be is tartotta ígéretét.

Madridban és környékén a hagyomány szerint csütörtökönként szokás paellát enni, az éttermek és bárok ennek megfelelően szinte minden csütörtökön tartanak is belőle a napi menü fogásai között. A furcsa szokásra több magyarázatot is adtak már, kezdve a tengerparti halszállítmányok érkezésétől egészen a szolgálólányok szabadnapjáig. A legérdekesebb elmélet mégis csupán az 1950-es évekig nyúlik vissza, és a Franco diktatúra egyik népi hiedelmén alapszik, mely szerint maga Franco tábornok nagyon kedvelte a paellát, és csütörtökönként szeretett a főváros valamelyik találomra kiválasztott éttermében ebédelni, természetesen azzal a megkötéssel, hogy kiváló paellát főzzenek az adott helyen. A vendéglősök idővel összefogtak annak érdekében, hogy csökkentsék az őket érő „szerencse” esélyét és elhatározták, mindegyikük készít az ételből csütörtökönként. A nagy választéknak köszönhetően ezáltal kisebb volt az esély arra, hogy a Caudillo (diktátor) éppen az ő éttermüket válassza aznap.
A spanyol vendéglők közönség kedvence otthon leginkább az ünnepi étkezések és a nagyobb családi összejövetelek sztárja, mert a hosszadalmas előkészületek és főzési idő miatt nem lehet hétköznapi vacsora menü.

A cocido tipikus spanyol főételnek, reprezentatív nemzeti ételének számít, főleg a középső és északi területeken. Más-más néven ismeretes az egyes területeken escudella, olla illetve pote (mint nálunk az öreg lebbencs, öhön, kuhin, cserászka..stb). Sok változata ismert, a csicseriborsó felhasználásával készített változata, a cocido de garbanzos. Legfontosabb alapanyaga a marha hús, hüvelyesek és egyéb zöldségfélék, ebből lesz egy nagyon húzós egytálétel. Az étel levét általában külön fogásként, mint levest tálalják.

Tapas foto Christopher Chan

Népszerű szokás a tapa fogyasztása (többes száma: tapas), ami ezerféle apró falat lehet, rendelt ital mellé szolgálják fel. Összefügg a kora esti (19-22), vacsora előtti falatozás, beszélgetés, társadalmi élet kultúrájával, amit a spanyolok igen bölcsen követnek.
A szó eredete - a legelterjedtebb változat szerint - a középkorig nyúlik vissza, ugyanis  a boros pohárra kistányért raktak, hogy ne szálljon bele a por vagy a bogarak. Ezekre a takaró-tányérokra (spanyolul tapa) rakták azokat az apró falatokat, amelyeket a bor mellé fogyasztottak. A tapa(s) általában többféle, igen erősen ízesített tengeri falatokból, esetleg húsból és kolbászból áll. Ha kiszeretnénk próbálni, mindenképp kérjünk patatas bravast és aliolit (paradicsomos-paprikás és fokhagymás szósszal nyakon öntött sült krumpli), tortilla espanolát (burgonyás omlett) és croquetast (besameles-sonkás krokett). Ezek csak az alapok, vannak még a sajtok, a grill-lapon sült rákok, polipok és egyéb extrák.A tortilla de patata, amit csak tortillának hívnak, ami gyakorlatilag tojásból készült omlett sült paradicsommal.

gazpacho m

A gazpacho Andalúziából származik, de egész Spanyolországban találkozhatunk vele. A hidegen felszolgált leves fontos összetevője a paradicsom, ezenkívül olíva olajat, fokhagymát, uborkát, erős paprikát, száraz kenyeret, ecetet tartalmazhat, de nincs két étterem vagy két település, ahol ugyan úgy készítenék.

Katolikus ország révén minden nagyobb ünnepnek  meg van a saját süteménye, melyben nagy szerep jut a csokoládénak, a mandulának és a gyümölcsöknek. Süteményeik finomak, a miénknél édesebbek, sokféle mézzel készült desszertjük van.

churros
Ismert spanyol desszert a churro, ami ropogós édesség és általában forró csokoládéba mártogatnak (chocolate con churros), illetve a katalán krém (crema Catalan), amit sokszor - tévesen - azonosítanak a franciák Creme Bruleé-jével. Pedig ez utóbbi csak a 17.században készült először, míg a katalánok zsidó hagyományokon alapuló krémje már a 14. században megjelent. A legenda szerint egy monostorban az apácák flan-t (karamelles puding) szerettek volna készíteni az oda érkező püspök tiszteletére, de az nem sikerült. Hogy feljavítsák, tettek hozzá kukoricalisztet és egy felizzított vas segítségével égettek rá cukrot, majd úgy vitték oda a püspöknek, aki így kiáltott fel: “crema” (égett). Innentől kezdve lett a neve Crema Quemada, azaz égetett krém, illetve mai ismertebb nevén Crema Catalan. A különleges történelmi esemény után vált szokássá minden év március 19-én, Szent József napján elkészíteni ezt a mennyei desszertet.

¡Te deseo un intento agradable y buen apetito! (kellemes kipróbálást és jó étvágyat kívánok!)

RECEPTEK:

paella

Paella 4 személyre:

 • 500 g kerek szemű rizs  • 400 g csirkehús  • 200 g zöld lapos bab  • 50 g fehér bab  • 4 gerezd  fokhagyma  • 1 érett paradicsom  • sáfrány  • só, pirospaprika  • olívaolaj

Egy paella készítő tálba (serpenyő is jó, én wokban szoktam) teszünk 5 evőkanál olíva olajat, és sót - ízlés szerint. Amikor az olaj felforrósodott, tegyük bele a feldarabolt húst és pirítsuk arany barnára. Ha kész a hús, adjuk hozzá az előzőleg lecsöpögtetett zöldségeket és a hússal együtt pirítsuk meg. Amikor ezzel készen vagyunk, csináljunk egy kis kört a serpenyő közepén és adjuk hozzá a fokhagymát valamint az átpasszírozott paradicsomot. Ezt hagyjuk egy-két percig pirulni.
Ezek után tegyünk bele egy kis pirospaprikát és keverjük el úgy, hogy mindenhová jusson. Öntsük fel 1200 ml vízzel − Zöldséglevessel, de a Mediterrán zöldséglevessel még finomabb!− és forraljuk 15 percig. A rizst és a sáfrányt3 ezután tesszük csak bele. Végül hagyjuk még 10 percig nagy lángon, majd 10 percig kis lángon főni. Tálalás előtt hagyjuk pihenni pár percig, hogy még finomabb legyen!
A hívő spanyolok a rizst mindig kereszt alakban adják hozzá a paellához

Madridi Concido ( Concido Madrileno)

30dkg marhahús, 30dkg sertéshús (Ha van birkahúsunk, azt is hozzáadjuk, 30dkg-ot.), 30dkg csirkeaprólék, 1 nagy fej vöröshagyma, 5dkg kolbász, 1 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér, 1/2 zeller, 1/2 karalábé, 30 dkg burgonya, 1 csomó petrezselyem, 2 levél zeller zöld, egy-egy csipet gyömbér, só, bors, szerecsendió

A Cocido készítése - kb. 2 óra: akkor jó, ha gulyás szerűen sűrű, inkább egytál ételt, mint levest kapunk.
Mivel az étel különféle húsokból készül, először a feldarabolt marhahúst feltesszük főni. Amikor kezd puhulni, mellé tesszük a sertéshúst. Beletesszük a felaprított vöröshagymát, a fokhagymát, leveszöldséget, zellert, karalábét, zöldpetrezselymet és zeller zöldet, gyömbért.
Megsózzuk, megborsozzuk, majd egy idő után beletesszük a kockára vágott burgonyát, 2-3 szelet szalonnát, csirke vagy esetleg libaaprólékot, karikára vágott kolbászt.
Ha nagyon gazdagon akarjuk készíteni, főzhetünk bele apró máj- vagy húsgombócokat is.
Szerecsendióval fűszerezzük.
A fentieken kívül főzhetünk bele tonhalat, paradicsomot, paprikát, zöldborsót, zöldbabot, gombát, káposztát, karfiolt stb., ízlésünktől és a rendelkezésünkre álló nyersanyagoktól függően. Csurgatott tésztát vagy rizst is főzhetünk bele betétként. Brutál laktató.

szeretettel, Berecz Ildikó

Pilisszentiván, 2019.10.22.


[1] A mórok (spanyolul moros) észak-afrikai eredetű középkori népcsoport, akik az Ibériai-félsziget nagy részét a 8. századtól a 15. század végéig megszállás alatt tartották. Tulajdonképpen arabok és berberek voltak, akik a Gibraltári-szoroson keresztül érkeztek a félszigetre; a mór kifejezést Spanyolországban használták rájuk a keresztényektől való vallási és etnikai megkülönböztetés értelmében: vagyis minden iszlám vallású személyt mórnak neveztek.
[2] a mai Portugália területén.
[3] lásd a sáfrányról szóló írásomat, ugyanitt paella recept is van.   https://eletfaprogram.hu/index.php/eletfa-klubok/elet-fa-mod-klub/2718-fuszerkalauz-safrany-a-fuszerek-fuszere

forrás:

https://utazas-nyaralas.info/spanyolorszag/spanyol-konyha.html
https://www.origo.hu/tafelspicc/20130708-a-spanyol-gasztronomia-regioi.html
https://www.3szek.ro/load/cikk/61474/a-spanyol-konyha-es-etkezesi-szokasok-nepek-konyhaja
Fejér Anikó és Utazás-Nyaralás-Spanyol konyha
https://gasztroabc.hu/spanyol-konyha/
https://www.kulturtapas.hu/gasztro/paella-spanyol-konyha-vilaghiru-nagykovete/
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%B3ro

HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK

hf

Húgyúti fertőzésen a vizeletkiválasztó és -elvezető rendszer egy vagy több részének gyulladását értjük. A húgyúti rendszerhez a két vese, két húgyvezeték, a hólyag és a húgycső tartozik. A vesék bab alakú szervek, amelyek hátul, a gerinc két oldalán, a 12. bordák magasságában helyezkednek el. Feladatuk, hogy kiszűrjék a vérből a salakanyagokat és vizeletet válasszanak ki, ezáltal a káros anyagokat és a folyadékfelesleget a szervezetből eltávolítsák. Lényegében a vese szerepe, hogy szűrő legyen és kimossa a felesleges anyagokat a szervezetből. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, gondoskodnunk kell arról, hogy legalább 2 liter folyadékot igyunk meg naponta, hiszen csak így képes maradéktalanul ellátni a feladatát. A vizelet a vesékből a húgyvezetékeken keresztül a húgyhólyagba jut, ahol ideiglenesen tárolódik, majd telítődésekor a húgycsövön keresztül távozik a vizelet.

hf 1A külvilágból a húgycsőbe került kórokozók húgyúti fertőzéseket okozhatnak. Ezek a húgycső falához tapadnak, szaporodnak és a húgycső mentén a hólyagba jutnak. Bár húgyúti fertőzést többfajta baktérium okozhat, az esetek többségében (80-90%) az E. coli a kórokozó, amely a bélrendszerben, a székletben általánosan előforduló baktérium.

A húgyúti fertőzés bárkinél, bármilyen életkorban előfordulhat, mégis nőknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki. Ez részben anatómiai okokra vezethető vissza, mivel a nők húgycsöve rövidebb (a baktériumoknak kisebb távolságot kell megtenniük), továbbá a végbél és a hüvely viszonylag közel van a húgycsőhöz. Ezen kívül bármi, ami a vizelet kiürülését lassítja, annak útját gátolja, vagy baktériumok bejutásához vezet a húgyúti rendszerbe, növelheti a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Például: anatómiai rendellenességek, a hólyag nem ürül ki teljesen, a vizelet rendellenes irányú áramlása, vesekövek, várandósság, hólyagkatéterezés, cukorbetegség, bármilyen, az immunrendszert gyengítő állapot, megnagyobbodott prosztata.

hf 2A húgyúti fertőzések általában az alsó szakaszra (húgycső és hólyag) korlátozódnak, ahol kellemetlen tüneteket okoznak, például égő/csípő érzést vizeletürítéskor, de viszonylag könnyen kezelhetők. Ezek a fertőzések a legtöbb esetben a kezelésre jól reagálnak, de nem megfelelő terápia esetén feljebb terjedhetnek a húgyvezetékek mentén, a vesékbe. A veséket is érintő fertőzés jóval veszélyesebb és visszafordíthatatlan szervkárosodáshoz is vezethet.

Érdemes tehát inkább megelőzni a betegség kialakulását. Mivel a leggyakoribb kórokozó az E. coli az emberi székletben jelentős mennyiségben található, sok esetben ezzel fertőződik fel a vizeletelvezető rendszer. Megfelelő személyi higienével, helyes szokások kialakításával (gyermekeknél, főleg lányoknál különösen fontos a WC használat után a helyes törlés megtanítása: mindig elölről hátrafelé), megfelelő fehérnemű kiválasztásával már sokat tehetünk a megelőzésért. Az arra érzékenyek óvakodjanak attól, hogy hideg helyre üljenek le, derekukat, lábukat óvják a hidegtől.

A természet patikájából a tőzegáfonya lehet segítségünkre, amely magas antioxidáns és C-vitamin tartalommal bír és proantocianidin tartalmánál fogva megakadályozza az E-coli megtapadását a húgyutakban. A kamilla talán legismertebb gyógynövényünk, gyulladáscsökkentő, antimikrobális, nyugtató, görcsoldó hatású. A boróka vizelethajtó, vesekőképződést gátló hatású és illóolajának fertőtlenítő hatása szintén a megelőzést szolgálja. E három gyógynövény csodálatos kombinációját élvezhetjük a Nahrin legújabb termékében, a Tőzegáfonya Plusz-ban.

Szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

 

VESÉZZÜK KI A VESÉT!

vkav 0

A vese (ren) vörösesbarna színű, bab alakú, páros szerv, mely a XII. háti és a II. ágyékcsigolya között, közvetlenül a gerinc két oldalán helyezkedik el.

Feladata a szervezetben sokrétű, pedig hosszú ideig az gondolták, hogy a vese kizárólagos működése a vizeletképzés és ezáltal a salakanyagok kiválasztása a szervezetből. Ma már tudjuk, hogy ezen túlmenően más fontos funkciói is vannak, például:

 • a víz- és elektrolitforgalom, valamint a sav-bázis egyensúly szabályozása,
 • erythropoetint termel, mely a vörösvérsejt képzés egyik legerősebb serkentője és
 • fontos feladata a hatásos D vitamin kialakítása is.

vkav

A vese fontos szerepet játszik a vér állandó pH-jának fenntartásában. A vér vegyhatása ugyanis szigorúan szabályozott, állandó 7.35-7.42 közötti pH érték, melynek biztosításában a vese is részt vesz oly módon, hogy az egészséges vese a vizelet vegyhatását pH 4,5 és pH 8,5 között képes változtatni.

A vér vegyhatásának biztosítása nagyon összetett, bonyolult folyamat, melyben a vesén kívül a vérplazmában található bikarbonát puffer rendszer, a plazma fehérjéi, a vörösvérsejtekben levő hemoglobin és a tüdő is részt vesz. A vesének abban van feladata, hogy amint a vér pH-ja savanyú irányba tolódik el, a vesén keresztül kevesebb Na+, de több H+ ürül, aminek következtében savanyú vegyhatású vizelet ürül. Amikor pedig a vér vegyhatása lúgos irányba tolódik, akkor több Na+- és bikarbonát-ion, és kevesebb H+ ürül, ami a vizelet vegyhatását lúgossá változtatja.

Összefoglalva tehát, bármilyen táplálkozási módosítással nem a vér, hanem a vizelet kémhatására tudunk befolyással lenni.

vkav 1

Célirányosan táplálkozással a vizelet pH értékén különösen vesekő esetén érdemes változtatni, a kő típusától függően. Ilyenkor az étrendi kezelés célja a kövek növekedésének és új kövek képződésének a megakadályozása. Például húgysavkő esetén főleg lúgos vegyhatású vizeletet eredményező táplálékok szerepeljenek az étrendben, mert bázikus közegben a húgysavak nehezebben csapódnak ki. E mellett csökkenteni érdemes a savas vegyhatást eredményező nyersanyagok, élelmiszerek mennyiségét. Cisztinkő esetén szintén ez javasolható, míg foszfátkő esetén a vizelet savanyítására kell törekedni, mert foszfátkő keletkezésekor a vizelet vegyhatása lúgos irányba tolódik el.

Egyes táplálékok csoportosítása a vizelet vegyhatására gyakorolt befolyásuk alapján

Savas vegyhatást eredményező élelmiszer-nyersanyagok és élelmiszerek

Hús, húskészítmény, hal, szárnyas, kagyló, tojás, sajtok, szalonna, földimogyoró, diófélék, kenyér (főként a teljes kiőrlésű lisztből készültek), reggeli pelyhek, száraz sós sütemények, makaróni, spagetti, főtt tészták, rizs, lencse, kukorica, szilva, ringló, áfonya, édes sütemények.

Lúgos vegyhatást eredményező élelmiszer-nyersanyagok és élelmiszerek

Tej, tejtermékek (sajtok, vaj kivételével), tejszín, író, mandula, gesztenye, kókuszdió, valamennyi zöldség-, főzelékféle (lencse, kukorica kivételével), répafélék, gyökerek, petrezselyem zöldje, spenót, valamennyi gyümölcs (szilva, ringló, áfonya kivételével), melasz.

Semleges vegyhatást eredményező élelmiszer-nyersanyagok és élelmiszerek

Vaj, margarin, sütőzsiradék, olajok, cukor, szirupok, méz, cukorkák, kávé, tea.

(Forrás: Dr. Bíró, Dr. Lindner: Tápanyagtáblázat)

vkav 2

Vesekövesség megelőzésében az alkalmazott étrendi kezelés fő alapelve a folyadékbőség, ilyenkor 2,5-3 l folyadék fogyasztása is javasolható naponta.

A vese megbetegedései esetén a vérben és a vizeletben is specifikus elváltozások jelentkeznek, melyek segítségével a betegség diagnosztizálható.

Annak érdekében, hogy veséink hosszú ideig, egészségben tudjanak működni és feladataikat maximálisan el tudják látni, mi is sokat tehetünk. Elsősorban azzal, hogy megisszuk a számunkra szükséges folyadékmennyiséget.

De mennyi a szükséges?

vkav 3Egy felnőtt embernek naponta, minimum 1,5 - 2 liter folyadékra van szüksége. Ezt a mennyiséget levesek, valamint zöldségek és gyümölcsök bőséges fogyasztásával tudjuk kiegészíteni.

Szomjoltásra, folyadékpótlásra a legmegfelelőbb választás a tiszta víz. Ásványvizekből érdemes az alacsony (500 mg/l alatti) ásványianyag-tartalmúak között válogatni és váltogatva, változatosan fogyasztani.

Sokak által kedvelt formája a folyadékpótlásnak a teázás, különösen télen. Ilyenkor érdemes a zöld-, illetve gyümölcsteákat fogyasztani, melyek édesítés nélkül is finomak. A cukros, szénsavas üdítőket lehetőleg kerüljük, erős fekete teát és kávét csak mértékkel fogyasszunk.

Milyen legyen a táplálkozásunk?

A vesebetegségek megelőzéséhez az egészséges táplálkozás irányelveit érdemes követni, melynek legújabb ajánlását a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) dolgozta ki és az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az útmutató a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kellene a tányérunkra kerülnie.

vkav 4

Az ajánlásról bővebben az alábbi honlapon tájékozódhatsz, ahol recepteket és menüjavaslatokat is találsz az egészséges étrend összeállításához:
http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

Vesénk egészségéért:

 • igyunk rendszeresen és bőségesen folyadékot, lehetőleg tiszta vizet,
 • törekedjünk a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásra,
 • kerüljük a túlzott fehérjebevitelt, a naponta elfogyasztott fehérje fele állati, fele növényi eredetű legyen,
 • tartózkodjunk a túlzott sózástól,
 • előzzük meg a betegségeket, gyógyszert csak valóban indokolt esetben, orvosi rendelvényre és az általa előírt ideig szedjünk,
 • rendszeresen, hetente legalább 3 alkalommal iktassunk a napirendünkbe valamilyen testmozgást.

 

Szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Élet(fa)mód Klub
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

TÖREKEDJ, HOGY NE TÖRJ EL!

nyitemk

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek mellett a legjelentősebb népegészségügyi probléma a csontritkulás.
Magyarországon a becslések szerint 800 ezer-1 millió főre becsülhető a betegek száma.

Mi a csontritkulás?
A csontszövet olyan mértékű minőségi és mennyiségi csökkenését jelenti, amitől már csekély sérülés következtében is kialakulhat csonttörés.

KEP1

Melyek a csontritkulás tünetei?
Ez a betegség tünetmentesen zajlik. Mire a betegség jellegzetes tünete: a hajlott testtartás, testmagasság csökkenés, a törések  jelentkeznek, a betegség rendszerint előrehaladott stádiumban van. Éppen ezért a megelőzés és a betegség korai felismerése nagyon fontos annak érdekében, hogy a súlyosabb következményeket elkerülhessük.

Tegyünk ellene idejében!
A megelőzést már fiatal korban el kell kezdeni, amikor a csontok még épülnek.

A táplálkozás szerepe:
Csontjaink egészsége szorosan kapcsolódik táplálkozásunk egészségéhez.
A csontrendszer megfelelő szilárdságának kialakításában a kalciumnak és a D-vitaminnak van döntő szerepe, de az energia- és fehérjebevitel, C-, A és K-vitamin, a fluorid, a foszfor, a magnézium, a réz, a mangán, a cink, a nátrium is részt vesz a csontképzésben.

Kalcium, a csontépítő ásványi anyag
A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, ez csontjaink fő alkotója. A test kalciumtartalmának 99 százaléka a csontokban és a fogakban található, 1 százaléka bekapcsolódik számos anyagcsere-folyamatba. Amennyiben nincs elegendő kalcium a vérben, a szervezet a csontokból vonja el azt. Ez pedig a csontok meggyengüléséhez, szilárdságuk elvesztéséhez vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy az erős, szilárd csontozat kifejlődéséhez és megtartásához kalciumban gazdag étrendet alakítsunk ki.

A Ca szükséglet életkoronként változik:

KEP2

Arra is érdemes figyelni, hogy a kalcium beépülését bizonyos tényezők segítik, mások viszont gátolják:

KEP3

A kalcium mellett, illetve vele együtt a D-vitaminnak van meghatározó szerepe a csontanyagcsere folyamatában. A D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását és a csontba történő beépülését.
D-vitamin található néhány halban, a tojás sárgájában és a májban és a napfény ultraibolya sugarainak a hatására bőrünkben is képződik.

A D vitaminról manapság egyre több kutatási eredményt tesznek közzé, melyekből egyértelműen kiderül, hogy nem csak a csontok felépítésében, hanem számos élettani folyamatban, betegség megelőzésében is jó hatásai vannak:

 • a daganatos betegségek megelőzésében
 • magasvérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek,
 • cukorbetegség és
 • az immunbetegségek kockázatának csökkentésében,
 • az idegrendszer egészségének megőrzése szempontjából

A D vitaminról bővebben olvashattok itt is:
http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2014_03_d_vitamin.pdf.

KEP4

Egyéb táplálkozási tényezők 15 pontban

 1. Az alacsony energiabevitel, csökkent izomerő időskorban növelheti a csonttörés kockázatát
 2. A nagyobb testtömeg csökkenti a csontritkulás kockázatát
 3. Fogyókúra idején számításba kell venni, hogy alacsony (<1200 kcal/nap) energiatartalmú étrenddel nem lehet fedezni a szervezet kalciumszükségletét
 4. Az alacsony energia-, és magas fehérjetartalmú étrend növeli a kalciumürítést
 5. A csontok egészsége szempontjából mind a fehérjehiány, mind a túlzott fehérjebevitel kedvezőtlen
 6. Az élelmi rostok csökkentik a kalcium felszívódását
 7. A túlzott só (nátrium) bevitel növeli a kalciumürítést; megnövelheti a csontritkulás veszélyét
 8. Igaz, hogy a foszfor a csontok egyik építőeleme, de sajnos csak egy bizonyos mennyiségig hasznos, afölött gátolja a kalcium felszívódását és beépülését a csontokba
 9. A tej és a tejtermékek rendszeres napi fogyasztása nemcsak azért szükséges, mert jelentős a kalciumtartalmuk, hanem ez a kalcium igen jól hasznosul is
 10. A zöldségfélék, gyümölcsök, olajos magvak magnéziumtartalma szintén hozzájárul az erős csontozat kialakításához
 11. Húsok, húskészítmények fogyasztásakor (az engedélyezett foszfátadalékok használata miatt) nem szabad túlzásokba esni
 12. A halak, különösen a tengeri halak magas fluortartalma viszont növeli a csontok és a fogak szilárdságát
 13. Az alkohol számos olyan élettani és anyagcsere-folyamatot megzavar, amelyek a kalcium csontokba való beépülését elősegítenék, ezért a túlzott alkoholfogyasztás elősegíti a csontritkulás kialakulását
 14. Az üdítőitalok között a nagy foszfortartalmúak ugyancsak kedvezőtlenül hatnak a kalcium hasznosulására
 15. Koffeintartalmánál fogva a kávéból egyetlen csésze akár 8-10%-kal is növelheti a kalciumszükségletet, és tannintartalma csökkenti a csontépítéshez nélkülözhetetlen egyéb nyomelemek felszívódását is

További szép napot kívánok!

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A CUKORBETEGSÉG ÉS MEGELŐZÉSE

acem

A cukorbetegségben érintett személyek száma világszerte és hazánkban is folyamatosan, évről évre nő. Főleg az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegek száma mutat jelentős növekedést és nagyon sokan vannak, akiknél még nem került felfedezésre ez a betegség, pedig megfelelő étrenddel és életmóddal sokat tehetünk a megelőzéséért.

acem 1

A cukorbetegség egy tünet együttes, mely vércukorszint emelkedéssel, ezzel együtt a fehérje- és a zsíranyagcsere zavarával, valamint késői következményekkel jár. Lényegében komplex anyagcserezavar, ahol a szénhidrát-anyagcsere zavara dominál.

A betegség oka az inzulin hiánya, vagy az inzulin biológiai hatásának hiánya (csökkent hatékonyság, inzulinrezisztencia), vagy mindkettő.

Az inzulint a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelik.

Az inzulin hatása:

 • elősegíti a cukor (glükóz) bejutását a sejtbe a sejthártyán át, ezzel felhasználhatóvá teszi,
 • a májban a glükózból glikogént képez, a glükóz így raktározódik.

Inzulin hiányában a szervezet sem a bélből felszívott cukrot nem képes felhasználni, sem a májban nem tudja glikogén formájában raktározni. A vércukorszint emelkedik, a sejtek mindemellett „éheznek”. A cukrot a vese ilyenkor felhasználatlanul üríti ki.

Sokféleképpen osztályozták, csoportosították már ezt a betegséget. A leggyakrabban előforduló, közismert formái a következők:

Az 1-es típusú cukorbetegséget abszolút inzulinhiány jellemzi, már gyermekkorban kialakul, kezelése csak inzulinnal lehetséges.

A 2-es típusú (korábban időskorinak nevezett) cukorbetegség a helytelen életmód következményeképpen alakul ki az élet bármely szakaszában és kezelése étrenddel, gyógyszerrel vagy inzulinnal is lehetséges a betegség súlyosságától függően.

acem 2

Terhességi (gesztációs) cukorbetegség a terhesség során kerül felismerésre és az esetek többségében a terhességet követően meg is szűnik. Sajnos az érintetteknél évekkel később gyakran alakul ki valódi cukorbetegség.
Sőt! Érdekes kutatási adat, hogy nemcsak a terhességi cukorbetegségben szenvedő asszonyok, de azok gyermekei is gyakrabban betegszenek meg életük során 2-es típusú cukorbetegségben. Ezért is van olyan nagy szerepe a megelőzésnek.

A diagnózis felállítása

A rutin laboratóriumi vizsgálatok során, 6,0 - 7,0 mmol/l közötti vércukorértéket károsodott éhomi vércukornak (impaired fasting glucose, IFG) nevezzük. Ez a cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatát jelezheti.

A 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó oldat éhgyomorra történő megivását követő, ún. terheléses vércukor érték érzékeny mutatója a kóros cukor-anyagcserének. Amennyiben a terhelés után 2 órával mért vércukor 7,8-11,0 mmol/l közötti, a cukorbetegség kialakulásának kockázata jelentősen fokozott. Ezt csökkent glukóz toleranciának (impaired glucose tolerance, IGT) nevezzük. 11,1 mmol/l és azt meghaladó terheléses vércukor már kialakult cukorbetegséget jelez.

A 6,1 - 7,0 mmol/l közötti éhomi és a 7.8 – 11,0 mmol/l közötti terheléses vércukorértékek a cukorbetegség előfutárai lehetnek. Azok, akiknek ilyen laboratóriumi eredményei vannak még nem cukorbetegek, de hónapokkal, évekkel később azzá válhatnak. Életmód- és étrend változtatással azonban ezekben az esetekben is megelőzhető a cukorbetegség kialakulása.

Táplálkozással, életmóddal befolyásolható tényezők

 • acem 3A túlsúly és az elhízás 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, ezért törekedjünk a normál testsúly megtartására (kutatási eredmények szerint a túlsúly háromszoros, az elhízás tízszeres kockázatfokozódást jelent).
 • A hasi régióra lokalizálódó zsírfelesleg (ún. alma típusú elhízás) jóval nagyobb kockázatot jelent, mint a nőies, csípőtájra lokalizálódó zsír. Férfiaknál a 94 cm feletti, nőknél a 80 cm feletti haskörfogat a cukorbetegség magasabb kockázatával jár.
 • A rendszeres testmozgás a legjobb módja az egészséges testsúly fenntartásának. A mozgásszegény életmód növeli az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. Már napi 30 perc fizikai aktivitás is jelentősen csökkenti a betegség kockázatát.
 • Az életmódi tényezők közül jelentős szerepe van a megelőzésben a dohányzás kerülésének. A dohányfüst összetevői ronthatják az inzulinérzékenységet és az inzulin elválasztást is.

A cukorbetegség szövődményei

A vércukorszint ingadozása mellett vese-, szemfenék-, és idegrendszeri komplikációk, súlyos esetben látásvesztés, illetve veseelégtelenség is kialakulhat.
Cukorbetegségben korábban és gyakrabban lép fel szívkoszorúér-betegség, szívinfarktus, az agyi erek súlyos érelmeszesedése, illetve az alsó végtag érszűkülete.

Mit (t)ehetünk a megelőzés érdekében?

 • A cukorbetegséget megelőző étrend lényegében a korszerű táplálkozás elveit követi
 • Egyénre szabott energiatartalom:
 • normális súlyú egyének számára olyan energiabevitel javasolt, amely biztosítja számukra testsúlyuk, munkaképességük megőrzését,
 • túlsúllyal rendelkezők estében a cél a testtömeg normalizálása, ezért az energiabevitel mérséklésére van szükség.
 • A gyakori (5-6-szori) étkezéssel egyrészt mérsékelhető az egyes étkezések által okozott vércukor-emelkedés, másrészt a táplálék több kisebb részre osztása mérsékli a testtömeg-gyarapodás esélyét
 • Az étrend gerincét az alacsony glikémiás indexű, kis energiatartalmú zöldségfélék, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült lisztek, kenyerek, tészták adják
 • hetente legalább négyszer válasszunk ebédre főzeléket, párolt zöldséget vagy salátát a krumpli, rizs vagy tészta köret helyett
 • Fehér rizs helyett válasszuk a barnát, tésztákból a teljes kiőrlésű változatokat részesítsük előnyben
 • A fehérjebevitelt alacsony zsírtartalmú tejjel és tejtermékekkel, sovány húsokkal, húskészítményekkel, halakkal, valamint a vesét kevésbé terhelő szárazhüvelyesekkel fedezzük
 • Az ételek készítéséhez kevés növényi zsiradékot használjunk, részesítsük előnyben a zsír/olajszegény ételkészítési módokat (gőzölés, párolás, sütőzacskó, alufólia, agyagedény stb.)
 • Kerüljük a vércukrot gyorsan emelő és felesleges többlet energiát szolgáltató cukrozott italokat, ételeket, valamint a zsírban gazdag készítményeket
 • Az ételek, italok édesítésére édesítőszereket használhatunk

acem 4

Egészséges életmóddal, sok mozgással és korszerű táplálkozással nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a 2. típusú cukorbetegség kialakulását. Téged is érdekel a megelőzés? Foglalkoztat az egészséges táplálkozás? Szeretnél ehhez hiteles forrásból, minőségi információkhoz jutni? Jelentkezz az Élet(fa)mód Klubba és iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Várlak szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok