Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

emk jelentkezes

A+ A A-

CHIA: AZ AZTÉK- ÉS A GALAMB ZSÁLYA

chia

A chia szó, azték chian - szóból származtatható, jelentése olajos, de használták, mint az erő megnevezését is.
A chia növény az életet szimbolizálta az aztékok és a maják számára. Egyik fő élelmiszerük volt a kukorica és a babfélék mellett, még az amarántot is megelőzte. Ugyanakkor gyógyítottak is vele: magkásáját borogatásként fertőzésekre alkalmazták, a magot a szemek gyógyítására, tisztítására is használták, a szembe rakva (?), serkenti a könnytermelést, közben a fertőzést, gyulladást is csökkenti. Fertőtlenítő és lázcsillapító hatását is alkalmazták. Része volt a vallási szertartásoknak is.

Az aztékok hittek abban, hogy a chia misztikus és természetfeletti képességeket ad.

A tizenhatodik századi Mendoza-kódex1 írja, hogy az aztékok már termesztettek zsályát a Kolumbusz előtti időkben. A 38 azték tartományi államból 28-ban éves sarcként adták az emberek az uralkodóknak, de az általuk leigázott népek is adót fizettek vele.
A mag fogyasztása hosszan tartó energiaszint-emelkedést okoz, Edward Palmer2 botanikai és zoológiai kutató mexikói útja során jegyezte fel, hogy egy teáskanál chia mag elég volt egy indiánnak ahhoz, hogy 24 órán keresztül erőltetett menetben haladjon, ezért hívták a ,,futók ételének'' is.
Annyira értékes volt, hogy amikor 1519-ben Hernando Cortez kapitány vezetésével a spanyol hódítók megérkeztek, meg voltak győződve arról, hogy ha a hódítóknak sikerül elpusztítani a chiát, legyőzhetik az aztékokat. Ennek köszönhetően majdnem ki is pusztult ez a nagyszerű növény. Mexikó spanyol meghódítása után juthatott a chia magja Spanyolországba a XVI. században. Carl von Linné, a híres svéd természettudós és botanikus nevezte el Salvia hispanica L.-nek (spanyol zsálya), mert behurcolása után Spanyolország egyes elszigetelt területein vadon nőtt.
chia 1Chia-ként két növény magját forgalmazzák.
Az egyik az azték zsálya (Salvia hispanica L.) a Lamiales (ajakosvirágúak) rendjén belül a Lamiaceae (árvacsalán félék) családjába tartozó nyári évelő lágyszárú növény. Ennek a növénynek különböző színű virágai lehetnek, a fehértől a liláig. Dél-Amerikában őshonos, Mexikóban és Guatemalában nő.
A másik a galambzsálya (Salvia columbariae), más néven kaliforniai- vagy sivatagi chia. Ez egynyári növény, melynek magjait ugyanúgy használják, mint Salvia hispanica-t. Kaliforniában, Nevadában, Arizonában, Új-Mexikóban található, nagy mennyiségben termesztik.

chia 2Az azték zsálya szép évelő növény, minden kertben helyet érdemel, ugyanis egyáltalán nem igényes, könnyen termeszthető és begyűjthető. A kertben akár nagyobb bokor vagy kisebb fa méretűre nőhet, ha cserépben neveljük, hagyjunk neki elég helyet, hiszen így is magasabbra nő, mint más a cserépben nevelt gyógy- és fűszernövény. A pici magnak nem kell mély gödröt ásni, mint a máknak, finoman felpuhított földbe, gyommentes területre célszerű ültetni, egyszerűen kézzel vagy gereblye segítségével. Naponta öntözni kell, így egy héten belül kicsíráznak. Ha cserépben csíráztattuk ki, amikor a hajtások 5-10 cm magasságot elérték, kiültethetők, egyetlen hátránya nem bírja a gyomot.
Amikor a legtöbb virág szirma lehullott, akkor kell a magokat begyűjteni. A virágfejeket egy száraz nyitott papírzacskóba szedjük, vagy tálcán tároljuk és biztosítva a levegő áramlását, hagyjuk megszáradni. Ha megszáradt, szétmorzsoljuk a virágokat és szitán/szűrőn szeleltetve (régen a száraz babot, vagy a mákot tették így el) gyűjtjük be a magokat. A levelét - a zsályához hasonlóan - fűszerként használhatjuk.

chia 3A chia nagyon könnyen csírázó növény, érdemes ilyenkor télen kipróbálni. Bár a kis magvak önmagukban is nagyon finomak és egészségesek, a kicsíráztatott chia magokban az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak, illetve a rengeteg nyomelem mellett megjelenik a klorofill, a növényi anyagcsere legfontosabb alkotóeleme, ami az emberi szervezetet több funkciójában is támogat. Többek között segíti a sejtek regenerálódását, a vörösvértest-képzést, vértisztító hatású, erősíti a májat és támogatja annak méregtelenítő tevékenységét, továbbá karbantartja és javítja a bélflórát, illetve fokozza a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező képességét. Mindezek mellett gátolja a rákkeltő anyagok aktivitását is.

A chia mag kiváló fehérjeforrás (100 grammban kb. 15 gramm található), ami kiegyensúlyozott aminosav összetétellel párosul.
Jelentős rosttartalma (40 gramm/100 gramm), segít kitakarítani a bélrendszert, aminek következtében jobb lesz a tápanyagok felszívódása.
Magas az antioxidáns tartalma, melyet főzés, sütés hatására sem veszít el, mint a legtöbb zöldség és gyümölcs, ezáltal immunerősítő, öregedést gátló. Az ásványi anyag tartalma kiemelkedő, különösen a kalcium-, a vas-, a magnézium-, és a kálium tekintetében. Gazdag niacinban, tartalmaz thiamint, cinket és mangánt.
Egy kis összehasonlítás:

  • 2x annyi proteint tartalmaz, mint a gabonamagok
  • 5x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
  • 2x több káliumot tartalmaz, mint a banán
  • 3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának
  • 3x több vasat tartalmaz, mint a spenót

Segíti a szervezet méregtelenítését, és hozzájárulhat a fogyáshoz.
chia 4Cukorbetegek számára is kiváló, mert segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet.
Magas az esszenciális (létfontosságú) egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsav tartalma, melyek az agy működését is segítik és antidepresszáns hatásuk is van. A benne lévő omega-3 és omega-6  zsírsav védő hatást gyakorol a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. A chia fogyasztása növeli a koncentrálóképességet és érzelmi egyensúlyt biztosít, főként gyerekeknek és serdülőknek.
A chia gél fogyasztása lelassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakítását. Az elfogyasztott ételből az emésztés során az energia folyamatosan, egyenletesen szabadul fel, ezért a cukorbetegek számára különösen értékes. Nem tartalmaz glutént, ezért a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

A chia eredményesen alkalmazható pajzsmirigy problémák-, cukorbetegség-, az alacsony vércukor szint-, gyomorégés-, reflux esetén, valamint a koleszterinszint-csökkentésére.
Koleszterinszint csökkentését az Arizonai Egyetemen végzett állatkísérlet igazolta. Patkányokat chia maggal etettek 30 napon át, aminek eredményeként az állatok koleszterinszintje és egyéb szívbetegség-kockázati tényezők jelentősen csökkentek.

Cukorbetegség: a kanadai St. Michael Kórházban Vladimir Vuksan3 vezetésével végzett vizsgálat eredménye szerint a chia mag számottevően csökkenti a szív- és keringési problémákat a 2-es típusú cukorbetegeknél. A Torontói Egyetem kutatása szerint a chia mag rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást a benne levő esszenciális zsírsavak és nagy rosttartalom által.

Az argentínai Santa Fé egyetemen4 végeztek eredményes állatkísérleteket, mely szerint a zsályamag igen jó hatású volt a patkányok lipid- és glukózegyensúlyára.

Sportolók számára is hasznos a fogyasztása, mert növeli az állóképességet. A híres fittnessz guru Paul Bragg is úgy hivatkozott a chia magra, mint szupertáplálékra. James Scheer könyvében elhangzik, hogy Bragg5 végzett egy állóképességi kísérletet, amikor egy 36 órás hegyi túrához az önkénteseket két csoportra osztotta, és az egyik csoport csak chia magot evett a túra alatt, a másik csoport pedig tetszése szerint étkezett. A chiát evő csoport nyerte meg a versenyt: négy órával előbb értek fel a kaliforniai Mt. Wilson hegy csúcsára.

chia 5Az azték zsályamag az Európai Unióban ún. "új élelmiszernek'' minősül. Az új élelmiszerek forgalmazását szigorú és speciális engedélyezési folyamat előzi meg, amit a tagállamokkal együttműködve az Európai Bizottság végez. Bár a termékeken fel kell tüntetni a napi limitet, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) szerint nincs megkötés a napi mennyiséget illetően. Ugyanakkor érdemes apránként emelni az adagot, mert egyes vélemények szerint a mag nagy mennyiségű fogyasztása - ha ritkán is, de - mellékhatásokkal járhat, befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatásfokát (diabetikus, vérnyomáscsökkentő, alvadásgátló). Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 gramm chia magnál nem lehet többet fogyasztani. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti, hogy nem zárható ki az aztékzsálya-mag esetleges allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.
A Natural Standard Research Collaboration nevű szervezet alapítója, Catherine Ulbricht6 úgy véli, ahogy a többi "szuper étel", úgy az azték zsályamag esetében sem szabad univerzális csodaszerre gondolni. "A természetes anyagok kapcsán az emberek gyakran azt gondolják, hogy annyit fogyaszthatnak belőlük, amennyit akarnak... De minden dolog, ami valamilyen hatással van a szervezetünkre, ugyanúgy valamilyen ellenreakciót is kiválthat" - hangoztatta.

chia 6

Felhasználása a konyhában

Sok lehetőséget kínál a mindennapi étrendben, ugyanis bármilyen élelmiszerhez adva nyersen, teaként elkészítve vagy csíráztatva is fogyasztható. Semleges kellemes íze lehetővé teszi, hogy kész ételekre szórjuk, mint magas tápértékű "dekoráció". Könnyen tárolható, akár évekig megőrzi ízét, illatát, tápértékét. Minden olyan receptben használható, amelyben a lenmag. Kiváló szószokhoz, vajhoz, pudinghoz, shake-hez adva. Növeli az ételek tápértékét. Magja darálva sütemények tésztájához is adható. A csíráztatott magok kiválóak salátákhoz, vagy szendvicsbe. Vízben áztatva 12-14-szeresére dagad.
Üdítő ital is készíthető belőle, ha a magokat hideg vízbe áztatjuk. A megpirított magokból nagyon finom pép készíthető, amit még forró állapotában kell vízzel felönteni, majd turmixolni.

Chia zselé: 1 adag chia magot, keverjük össze 7 adag vízzel vagy gyümölcslével. Hagyjuk állni 20 percet, időnként keverjük meg. Fogyaszthatjuk friss gyümölccsel, mézzel, fahéjjal, kakaóval ízesítve.

Nagyon tápláló és finom ital készíthető belőle bármilyen gyümölcs- vagy zöldség levével, vagy limonádéval keverve (2 ek. chia magot hagyjunk ázni kis mennyiségű folyadékban min. 10 percig, néha keverjük meg, majd öntsük bele a többi folyadékot). Ízesíthetjük citrommal, mentával. Kiváló frissítő sportolók és fogyókúrázók számára is.

Puding chiából: 2-2,5 dl növényi tejben 3 teáskanál chia magot elkeverünk, egy evőkanál Nahrofit vaníliával édesítésként, (de a kávés is finom). 1-2 óra hosszat állni hagyjuk, hogy a chia mag zselésedjen, és besűrűsödjön a tej. Fogyasztás előtt friss gyümölccsel megszórjuk a tetejét (én áfonyát és összevágott őszibarackot használtam, de lehet bármilyen szezonális gyümölcs), majd egy kis agavé szirupban elkevert kakaóporral lelocsoltam, ez lett a csoki öntet. Eszter könyvének – Receptek az egészségért - 55.oldalán is van recept.

Összességében az azték zsálya újrafelfedezését kísérő kutatások igazolják, hogy miért volt olyan fontos növény az aztékok idején és azóta is. Gazdag hatóanyagai és tápértéke nagy lehetőséget rejtenek ennek az ősi növénynek a modern táplálkozásba történő beépítéséhez. Éljünk vele!

Pilisszentiván, 2018. január 22.
Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] A Mendoza-kódex egy 1542-ben készült illusztrált jelentés, melyet Antonio Mendoza spanyol alkirály rendelt meg, hogy bemutassa a gazdagság forrásait, a területi adókat, az aztékok lakta területeket, a mindennapi életet és a társadalmi változásokat. A kódex virtuális dokumentumként interaktív változatban végiglapozható.
[2] brit botanikus és kora-amerikai régész (1853-1911) Jelentést készített az észak-amerikai indiánok élelmiszer termeléséről (1871) , amely az etnobotanika gyűjtés úttörő munkája volt.  Összegyűjtött és bemutatott 61 növényfaj közül 24-et, ismertetve felhasználásukat is.
[3] Dr. Vuksan a Li Ka Shing Tudás Intézet kutatója és a St. Michael's Kórház kockázati tényező módosító központjának igazgatója, a Torontói Egyetem táplálkozástudományi tanszékének professzora. His research focuses on the development of novel nutritional therapies for modifiable, conventional, and emerging risk factors for diabetes mellitus (DM) and cardiovascular disease (CVD). Kutatása elsősorban a diabetes mellitus (DM) és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) megváltoztatható, konvencionális és felmerülő kockázati tényezőinek új táplálkozási terápiák kifejlesztésére összpontosít. Over the past 20 years, his research has identified three therapies including a propriety blend of viscous fibre originating in Asia, an ancient whole grain used by the Aztec civilization, and various types of ginseng roots and their chemical fractions.
A sikeres klinikai kísérlet leírása: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17686832 Preliminary data from these studies have demonstrated that when taken either alone or in combination with conventional medicine and lifestyle changes, these novel therapies effectively improve glycemic control, reduce cholesterol levels, blood pressure, arterial stiffness, low-grade body inflammation, improved fibrinolysis, as wDr. Vuksan currently holds a grant from the Canadian Diabetes Association to study the effects of combining all three therapies as a complementary strategy for controlling cardiovascular risk factors in Type 2 Diabetes.
[4] A kutatás leírása: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18492301
[5] Paul ​Bragg a leghíresebb amerikai élet meghosszabbítási szakértő, a Böjt csodája c. könyv szerzője
[6] Catherine (Kate) Elizabeth Ulbricht a Natural Standard Research Collaboration társalapítója.  Massachusetts-i általános kórház vezető gyógyszerésze.  Tagja a Harvard Egészségügyi Kiadványok szerkesztő bizottságának, az American Nutraceutical Association folyóirat és a Gyógyszerészeti Gyakorlati Hírekben szerkesztőségének, a Journal of Dietary Supplements főszerkesztője.

Forrás:

www.rawreform.com
http://www.chiamag.com/tablazatos-osszehasonlitas/
http://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/szenzacio-vagy-igazsag-mi-van-az-aztekzsalyamag-korul
http://ossejt-terapia.shp.hu/hpc/web.php?a=ossejt-terapia&o=aztek_zsalya__s8UX
http://www.chiamag.com/hatasa/
http://eletmodszer.com/blog/chia-mag-nagy-ero-egy-kicsiny-magban.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17686832
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18492301

Jót egyél, hogy jól legyél

 

A Nahrin AG, 1954-es alapítása óta egyike a legnagyobb direkt eladási vállalkozásoknak Svájcban.
A Nahrin termékek kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával, önálló kutatással és gyártással, a legmodernebb előállító berendezéseken, a legmagasabb minőségi jellemzőkkel készülnek.

jehjl

A kezdetektől alapszempont, hogy a természetes anyagokat a legmagasabb minőségű termékekké dolgozzák fel és modern, egészséges élelmiszereket, étrend-kiegészítőket állítsanak elő.

jehjl 1A természetes anyagokat a legmagasabb minőségű termékekké feldolgozni - ez is NAHRIN

Tegyél jót, egyél jót – ez a Nahrin jelmondata.
A termékek fejlesztésénél és az előállításnál a következő alapszempontokat tartják be:

  • kevés vagy semmi zsír
  • kevés vagy semmi cukor
  • mértékletes vagy semmi só
  • alapvetően kevés kalória
  • lehetőség szerint cukorbetegek is fogyaszthassák
  • lehetőleg gluténmentes

A Nahrin immár 25 éve van jelen Magyarországon és termékeinek széles termékválasztékával biztosítja a modern és egészséges táplálkozás teljességének lehetőségét.
Mindennapi életünk természetes igénye, hogy testileg-lelkileg kitűnő erőben és állapotban legyünk - ehhez nyújt segítséget a magyar családoknak a Nahrin.

Magyarországon programjainkkal komplex egészségőrző szolgáltatást nyújtunk, a termékektől a tanácsadáson át egészen az üzleti lehetőségekig. Ha Te is jól akarsz járni, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe vezetőnk, Schmidt Ferenc írását:
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/hivatalos/2435-jol-akarsz-jarni

A NAHRIN 64 éve Svájcban, 25 éve Magyarországon megbízható és biztos pont az étrend-kiegészítők piacán.

A NAHRIN termékekről további hasznos információ az alábbi honlapokon érhető el:
www.nahrin.hu
www.nahrin.com

2018-ban a pozitív változás évét kezdtük az Életfa Programban.
Idén is minden hónapban 1-1 új témát járunk körbe és igyekszünk számotokra használható, gyakorlatias, ugyanakkor hiteles és átadható tudást adni egészségetek megőrzéséhez.
Schmidt Ferenc Igazgató Úr a következő jelmondatot adta ez évi programunknak „2018: A VIRÁGZÓ EGÉSZSÉGÉRT”.

Hogy miért? Ebben az évben az ÉLETFA program virágjának szirmain lépegetünk és az alábbi témákat érintjük:

  • jehjl 2január: NAHRIN
  • február: JUST
  • március: EGÉSZSÉG
  • április: CSAPATÉPÍTÉS
  • május: KULTÚRA
  • június: VÁLLALKOZÁS
  • július: PÉNZÜGY
  • augusztus: CSALÁD
  • szeptember: MOZGÁS
  • október: GYEREK
  • november: HONISMERET
  • december: ÜDÜLÉS

Tarts velünk és légy teljesebb Te is a programunkkal!

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

FŰSZERKALAUZ: KERTI ZSÁZSA, A LAKÁSBAN TARTHATÓ VITAMINBOMBA

fk kzs

A kerti zsázsa hazánkban ismert, de napjainkban alig használt fűszere, pedig majd négyezer éve élvezhetjük előnyeit. Ugyanis a növény a "legfinomabb saláta"ként szerepel egy i. e. 1500 körüli kínai feljegyzésben. Már akkor tudták, hogy nem csak az íze miatt, hanem hatását tekintve is különleges, hiszen amikor a szervezetnek sürgős vitamin-utánpótlásra van szüksége, a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldást tudja nyújtani a kerti zsázsa, lévén a legrövidebb tenyészidejű fűszer.

A keresztesvirágúak családjának zsázsa nemzetségébe tartozó kerti zsázsa (Lepidium sativum) világszerte ismert, termesztett, étkezésre is felhasznált növény.
Dél-eurázsiai, más nézet szerint, az etióp magasföld a származáshelye. Elsősorban a mérsékelt és szubtrópusi területeken termesztik: jelentős mennyiségben Indiában, Európában, a Szovjetunióban, Észak-Amerikában.

Mint sok fűszerünk ez is a rómaiak közvetítésével jutott el a Kárpát-medencébe.
Néhány ókori szerző tanúsága szerint a rómaiak afrodiziákumként, a nemi gerjedelmet elősegítő szerként tartották számon, ami nem igazolható ugyan, de annyi bizonyos, hogy a népi gyógyászatban a későbbiekben is általános erősítő, vértisztító, vérképző, légzőszervi hurutcsökkentő hatást tulajdonítottak neki.
Az ájurvéda évezredek óta alkalmazza, többek között hasmenésre, izomfájdalmakra és szexuális kedvetlenségre.

Népi nevei: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű.
Külföldi útjainkon a kerti zsázsát angol nyelvterületen Garden Cress, a német nyelvű országokban Kresse, oroszoknál "kressz-szalát", Itáliában crescione, Szlovákiában zerucha siata néven találjuk meg.
Előfordulhat, hogy zsázsának neveznek más, hasonló növényt, például a vízi tormát (Nastutium officiale).

fk kzs 1A kerti zsázsa meglehetősen igénytelen, egyszerűen termeszthető. Akár lakásban is hajtatható, a vetés után néhány nappal már kikelnek a kis hajtások, és 6-8 cm-esre nőve, körülbelül két hét alatt már "szüretelhetők". Így különösen abban az időszakban érdemes foglalkozni vele, amikor a téli hónapokban vagy tavasz elején már nagyon vágyunk valami friss zöldségfélére és a szervezetünknek is sürgős szüksége van vitamin-utánpótlásra. A friss levelek íze kellemes, enyhén csípős, kicsit a mustárra vagy a tormára emlékeztet (nem véletlenül kapta a népnyelvben az ezekkel rokon neveket), ami a benne lévő mustárolaj-glikozidának, a glüko-tropeolinnak köszönhető.

A biokertészetek köztesnövényként is ültetik biológiai védelmet biztosítva más haszonnövényeknek, például a gyümölcsfáknak levéltetvek ellen, illetve a káposzta- és a salátaféléknek a csigák kártétele ellen.

Mivel gyorsan kikel, ezért sorjelzésre is alkalmas, például a sokkal lassabban növő petrezselyemmel együtt vetve. Mire az kikel, a zsázsa már le is szedhető.
Dísznövénynek is termesztik, szárítva virágkötéshez használják.
A kerti zsázsa neveléséhez sem erkélyre, sem kertre nincs szükségünk. Rendkívül helytakarékos és egyszerű a zsázsatermesztés agyag- vagy műanyag csíráztató edénnyel.
Ideális, ha a kerti zsázsát mindig közvetlenül fogyasztás előtt szedjük le.

Bálint gazda kifejezetten a zsázsát ajánlja a kerttel nem rendelkezőknek, mert egy tálban, vagy itatóspapíron is nevelhető. Ezért alkalmas, hogy gyerekeknek megmutassuk egy növény életfolyamatait, bevezessük őket a kertészkedés csodájába.

Sötét helyen világos színű, B-vitaminban gazdag csírák fejlődnek, világos helyen növekedve, üde zöld lesz és C-vitaminban gazdag.
A csírákat érdemes 3-4 napon fogyasztani, mert ilyenkor tartalmazzák a legtöbb hasznos tápanyagot. Magas az A-, B-, C- és E-vitamin-tartalmuk, valamint B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaznak. Az ásványi anyagok közül jelentős a kálium, a kalcium, a foszfor, a vas és a nátrium tartalmuk is. A növény baktériumölő, ún. fitoncid anyagot is tartalmaz. Jelentős C-vitamin tartalmán (30 mg/100 g) kívül karotint, B-vitaminokat továbbá jelentős mennyiségben különböző ásványi sókat, elsősorban káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, jódot és vasat tartalmaz.

A kerti zsázsa azonban nemcsak ízében dobja fel az ételeket, valójában egy rendkívül erős gyógynövény. A cukorbetegség megelőzésére éppúgy alkalmas, mint a vesekő-, a gyomor-bél-, tüdő-, menstruációs panaszok vagy a daganat.

A kerti zsázsa több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amelyek kitűnő szerré teszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.
Pl. "vérhígító” hatású: gátolja a túlzott vérrögösödést, és ezáltal csökkenti a szív- és az agyi érkatasztrófa rizikóját. Ugyanakkor biztosítja az erek ellazulását, és ily módon megelőzi az érszűkületet és vérnyomás-szabályozó. Ez különösen magas vérnyomásnál észrevehető. Az észrevehető hatásért azonban naponta releváns mennyiségben kell fogyasztani, de megelőzésként és egyéb hatásait felhasználva mindenképp érdemes.

fk kzs 2Az összetört zsázsamagból és vízből álló paszta helyi bőrproblémákat képes enyhíteni. Egy ilyen paszta a töredezett ajkak, a száraz bőr vagy a napégés kezelésére is alkalmas.
Mint azt a Just kerti zsázsa krémjéről is tudjuk, a kerti zsázsa semlegesíti a szabad gyököket, melyek a bőrsejtek lipideit és proteinjeit károsítják (oxidálják). A proteaszómák aktivitását fokozza, így több protein tud képződni és a bőr regenerációja javul, halványítja/megszűnteti a pigment foltokat. Nem utolsó sorban a bőr fiatalságának megőrzését szolgálja.

Emésztésszabályzó- és antimikrobiális hatása révén a kerti zsázsa gyomorrontásnál, hasmenésnél, székrekedésnél és puffadásnál egyaránt alkalmazható. Ehhez a zsázsamag por és a méz keveréke igen alkalmas.
Az őrölt zsázsamag folyadékkal érintkezve, nyálkát képez, mely védőrétegként működik az emésztőszervek belső falán, így a kerti zsázsa gátolja a gyomor-bél traktus betegségeinél és fertőzéseinél az irritációkat.

A légutak akut-, és krónikus betegségei nagyon jól reagálnak a zsázsával történő kezelésre. A zsázsa itt nyákoldó és gyulladást gátló hatású, hörgőtágító. Az elrágott zsázsamag enyhíti a torokfájást, a köhögést és az asztmás tüneteket is.

A kerti zsázsa sok ételnek adja meg a meghatározó fűszeres frissességet. Akár krumpli saláta, töltött tojás, halételek, levesek vagy tészták a kerti zsázsától különleges tormához hasonló, de enyhébben csípős ízt kap.
Bár finom mártás, vagy leves készíthető belőle magas C-vitamin-tartalmának megőrzése miatt inkább nyersen fogyasszuk. Különösképp gondoljunk rá zöldturmixok készítésekor.
Csírája müzlibe keverhető, vajas kenyér, vagy szendvicskrémek ízesítésére, a tojásos, túrós vagy sajtos ételekhez vagy vegyes salátákhoz is alkalmazzuk bátran.
Mélyhűtőben lefagyasztva egész évben feldobhatjuk salátáinkat.

Zsázsa saláta

50 dkg zsázsa, 2 tojás, 1 kanál tejszín, csipet szerecsendió, 2 szelet kenyér felkockázva, megpirítva és megszórva tengeri algás fűszer sóval, 3 evőkanál olívaolaj
Tetszőleges saláta öntet: én legjobban 1-1-1 evőkanál méz-mustár-olíva keverékbe tett saláta fűszereset szeretem hozzá.
A zsázsát kiválogatom, megmosom, lecsepegtetem. A tojást és a tejszínt összekeverem, fűszerezem szerecsendióval pici tengeri algás sóval. Kissé olajozott teflonban megsütöm, majd megfordítom, lefedem, és a még meleg serpenyőben, 10 percig készre sütöm. Ha kihűlt, kisebb kockákra szeletelem. A toast kenyeret apró kockákra vágva, olajon arany barnára pirítom. Az előkészített zsázsát megforgatom az öntetben, majd hozzáadom a tojást és a pirított kenyérdarabkákat.

Fűszeres töltött tojás

8 tojás, tejföl, vaj, sajt, fűszerek: tengeri algás fűszer só, 3 bors, Gourmet fűszer, zsázsa.
A főtt tojásokat kettévágom, sárgájukat vajjal és tejföllel áttörve, ízlés szerint fűszerezem (nálam az Inyenc fűszer a nyerő), megszórom reszelt sajttal, majd összekeverve visszatöltöm a tojások fehérjéjébe.
Francia-, vagy almás-sajtos-kukorica salátával tálalom, zsázsalevéllel díszítve.

Zsázsás gombás barnarizs

25 dkg gomba, 1-2 evőkanál olaj, 25 dkg pulyka/csirkemell kocka, 5 dkg szalonna apró kockára vágva, 1 zöldhagyma aprítva, kaliforniai paprika kockázva, Nahrin zöldség leves, fokhagyma és baromfi fűszer, 1 csomó zsázsa,  20 dkg rizs.
A barnarizst felteszem főzni zöldséglevessel és szárított zöldséggel. (kb 40 perc).
A gombát felszeletelve, 1-2 evőkanál forró olajban, megdinsztelem. Mellédobom a szalonnát, amikor pirult, a hagymát, majd a húst. Gyakran keverve addig sütöm, amíg a hús kifehéredik  ekkor megszórom a baromfi fűszerrel a zsázsaleveleket, és a kaliforniai paprikát hozzá teszem, esetleg pici vizet teszek hozzá,  és takaréklángon kb. 20 percig főzöm. A rizzsel keverve tálalom.

Zsázsatea

A friss növényből forrázatot készítünk, lehűlés után szűrjük, mézzel édesítjük.

Meleg szendvics zsázsával

Szeletelt (kocka alakú) kenyér, vaj, só, reszelt sajt, tojás, tejszín, Nahrom, zsázsalevél.
Kivajazott tepsi alját lefedem szeletelt kenyérrel.
A tojást felverem tejszínnel, megszórom Nahrommal, belekeverem az aprított zsázsát, majd a kenyerekre öntöm. (Ha a zsázsa nem egyenletesen oszlik el eligazgatom, hogy minden kenyérre jusson) Az egészet megszórom reszelt sajttal, előmelegítette sütőben szép barnára sütöm.
Nyáron a sajt alá paradicsom szeletet is teszek, akkor egy kis bazsalikom is kerül rá. Nagyon-nagyon finom.

Pilisszentiván, 2017. december 12.

Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


forrás:

www.wellnesscafe.hu/wellness/2015-06/kerti-zsazsa-a-lakasban-tarthato-vitaminbomba/
www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/kerti_zsazsa_kar_kihagyni/20070406133305
www.terebes.hu
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/egeszseg/2755-kerti-zsazsa-krem-a-makulatlan-fiatalos-borert-2

fotó:

Profimedia – Red Dot

 

ÍZEKET AZ ÉVEKNEK, AVAGY AZ IDŐS EMBER TÁPLÁLKOZÁSA

iaeaaiet

Egészséges életmóddal, ezen belül kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testedzéssel várható élettartamunkat jelentősen növelhetjük. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az egészségőrző táplálkozást nem elég idős korban elkezdeni. A preventív táplálkozás, amely lehetővé teszi az öregkor elérését, már a születés előtt elkezdődik és egy egész életen át tart. A kiegyensúlyozott táplálkozás ugyanolyan fontos csecsemőkorban, gyermekkorban, felnőttkorban is, hiszen az addigi táplálkozás káros hatásai teljesednek ki időskorban és alakulnak ki belőle különböző táplálkozás eredetű megbetegedések, illetve ezek következményei.

Ha életünket betegségek nem rövidítik meg, akár 95-115 éves korig is élhetünk, de az öregedési folyamatok már 40-50 éves kor táján elkezdődnek. Öregkorban a lebontó folyamatok túlhaladják az építőket. Az öregedési folyamat elindulásával a szervezet különböző élettani változásokon megy keresztül: csökken az aktivitás és az alapanyagcsere, romlik az emésztés és a felszívódás, a tápanyagok hasznosulása, csökken a vese vizeletkiválasztó képessége, romlik a bélmozgás, nehezítetté válhat a rágás, a nyelés, csökken az ízérzet stb.

iaeaaiet 1A fentiekhez azonban alkalmazkodni érdemes, hogy továbbra is minőségi életet élhessünk. Az egészséges tápláltsági állapot fenntartása az egyik kulcs, hiszen az elhízás és a soványság egyaránt csökkenti az élettartamot. Az élettani változásokhoz alkalmazkodva a bevitt tápanyagok arányát érdemes megváltoztatni. Kerülni kell az üres kalóriákat tartalmazó magas cukortartalmú ételeket, italokat, csökkenteni a zsírbevitelt és növelni a fehérjék arányát, melyhez elsősorban jó minőségű fehérjeforrásokra van szükség (tej és tejtermékek, hús, hal, tojás). Az értékes fehérjetartalom mellett a tengeri halakban található omega-3 zsírsavak csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Az ásványi anyagok bevitelét is érdemes figyelemmel kísérni és egyéni igényekre szabni. Általánosságban elmondható, hogy kiemelt figyelmet igényel ebben az életkorban a kalcium, a kálium, a magnézium, a vas és a cink, a vitaminok közül főként a C, B1, B3, B12, D, A és a folsav.

Alapvető szempont, hogy a kielégítő tápanyagbevitelt a megfelelően összeállított étrend fedezze és ha ez nem lehetséges, akkor nyúljunk étrend-kiegészítő készítményekhez. Ilyen esetben pedig olyan készítményeket érdemes választani, amelyek a kiegészítő tápanyagokat az élettanilag szükséges arányban tartalmazzák, és nem bontják meg az egyébként is labilisabbá váló szervezeten belüli egyensúlyt.

A bélmozgás elősegítése érdekében növelni érdemes a rostban gazdag alapanyagok bevitelét. Minden nap ajánlott nyers gyümölcs, zöldség fogyasztása. A gabonaipari termékekből is ajánlott a korpával dúsított vagy teljes kiőrlésű gabonából készült termékek előnyben részesítése a fehér lisztből készült pékáruk helyett. Ugyancsak nem elhanyagolható szempont a bélflóra épségben tartása. E célra leginkább a fermentált tejkészítmények (pl.: aludttej, kefir, joghurt) fogyasztása ajánlható és érdemes időközönként gondoskodni a jótékony bélbaktériumok pótlásáról is.

iaeaaiet 2

Nagy hangsúlyt érdemes fektetni a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztásra, mivel csökken a szomjúságérzet és az idős emberek egyébként is hajlamosak a kiszáradásra. A folyadékszükséglet 2-2,5 l. A kellő folyadékmennyiség megivása teremti meg a kielégítő mennyiségű nyál- és emésztőnedv termelés feltételét, és így tulajdonképpen a rágást és a nyelést, az emésztést teszi lehetővé. Figyelem! - Lázas állapot, hasmenés, hányás alkalmával akár duplájára is nőhet a folyadékszükséglet.

A napi étkezések száma sem elhanyagolható. Naponta több kisebb étkezés célszerű, így kevésbé terhelődik az emésztőrendszer és nincs kellemetlen közérzet étkezés után. Ha az idős ember étvágytalan, ne tegyünk sok ételt egyszerre a tányérra. Az esztétikus terítésre és tálalásra is fordítsunk kellő figyelmet, mert az emésztőenzimek elválasztása már a látvány alapján is beindul.

Az idősek csökkenő ízérzése erőteljesebb ízeket kíván, amit intenzívebb fűszerezéssel érhetünk el. A fűszerek bőséges használata lehetővé teszi a sózás mellőzését, mely szintén kívánatos volna.
iaeaaiet 3A fűszerek biológiai hatásának idős korban különleges értéke van: megindítják, fokozzák a nyálelválasztást, ezzel elősegítik a rágást, a nyelést, az emésztési folyamatot. Ebben az életkorban az enyhe savanyítás (főként citrommal), a gyömbér, a curry, a csemege paprika szolgálhatja ezt a célt. A kesernyés ízű fűszerek, amelyeket az „étvágygerjesztő” italokban is használnak, megindítják a gyomornedv termelését. A mustár elősegíti a vékonybélmozgást, a bélnedv elválasztását, az itteni alapfontosságú emésztési folyamatokat. A fokhagyma a normális bélműködés és a bélflóra fenntartásában segédkezik. Az epe elválasztását fokozza a kurkuma, a mentol, a hagyma, a retek stb. Az ürömfű a hasnyálmirigy emésztőnedvének termelődését serkenti.

Számos fűszer (pl.: oregano, curry, kakukkfű) az élelmi rostokhoz hasonlóan megköti a bélben az epesavakat, gátolja a felszívódásukat, így kedvező a vérzsír-értékek szempontjából.

Sajnos ebben az életkorban romlik a memória és a gondolkodás is lassul, melynek megelőzésében a kielégítő fehérje-, C vitamin, folsav, B1, B2, B3-, B6-, B12 vitaminellátottságnak is különleges fontossága van.

Igen gyakran különböző megbetegedések is kísérhetik az időskort. A táplálkozásnak (diétának) ilyenkor kettős feladata van: egyrészt az idős korhoz társult betegségekre kell jótékony befolyással lennie, másrészt lehetőleg késleltetnie kell az öregedéssel járó elváltozásokat. Hozzáértő, szakértő segítségért ilyen esetben mindig érdemes dietetikus szakemberhez fordulni.

Szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Forrás:

Rigó János: Dietetika
Barna Mária: Táplálkozás – Diéta
Veresné Bálint Márta: Gyakorlati Dietetika

A CUKORBETEGSÉG ÉS MEGELŐZÉSE

acem

A cukorbetegségben érintett személyek száma világszerte és hazánkban is folyamatosan, évről évre nő. Főleg az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegek száma mutat jelentős növekedést és nagyon sokan vannak, akiknél még nem került felfedezésre ez a betegség, pedig megfelelő étrenddel és életmóddal sokat tehetünk a megelőzéséért.

acem 1

A cukorbetegség egy tünet együttes, mely vércukorszint emelkedéssel, ezzel együtt a fehérje- és a zsíranyagcsere zavarával, valamint késői következményekkel jár. Lényegében komplex anyagcserezavar, ahol a szénhidrát-anyagcsere zavara dominál.

A betegség oka az inzulin hiánya, vagy az inzulin biológiai hatásának hiánya (csökkent hatékonyság, inzulinrezisztencia), vagy mindkettő.

Az inzulint a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelik.

Az inzulin hatása:

  • elősegíti a cukor (glükóz) bejutását a sejtbe a sejthártyán át, ezzel felhasználhatóvá teszi,
  • a májban a glükózból glikogént képez, a glükóz így raktározódik.

Inzulin hiányában a szervezet sem a bélből felszívott cukrot nem képes felhasználni, sem a májban nem tudja glikogén formájában raktározni. A vércukorszint emelkedik, a sejtek mindemellett „éheznek”. A cukrot a vese ilyenkor felhasználatlanul üríti ki.

Sokféleképpen osztályozták, csoportosították már ezt a betegséget. A leggyakrabban előforduló, közismert formái a következők:

Az 1-es típusú cukorbetegséget abszolút inzulinhiány jellemzi, már gyermekkorban kialakul, kezelése csak inzulinnal lehetséges.

A 2-es típusú (korábban időskorinak nevezett) cukorbetegség a helytelen életmód következményeképpen alakul ki az élet bármely szakaszában és kezelése étrenddel, gyógyszerrel vagy inzulinnal is lehetséges a betegség súlyosságától függően.

acem 2

Terhességi (gesztációs) cukorbetegség a terhesség során kerül felismerésre és az esetek többségében a terhességet követően meg is szűnik. Sajnos az érintetteknél évekkel később gyakran alakul ki valódi cukorbetegség.
Sőt! Érdekes kutatási adat, hogy nemcsak a terhességi cukorbetegségben szenvedő asszonyok, de azok gyermekei is gyakrabban betegszenek meg életük során 2-es típusú cukorbetegségben. Ezért is van olyan nagy szerepe a megelőzésnek.

A diagnózis felállítása

A rutin laboratóriumi vizsgálatok során, 6,0 - 7,0 mmol/l közötti vércukorértéket károsodott éhomi vércukornak (impaired fasting glucose, IFG) nevezzük. Ez a cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatát jelezheti.

A 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó oldat éhgyomorra történő megivását követő, ún. terheléses vércukor érték érzékeny mutatója a kóros cukor-anyagcserének. Amennyiben a terhelés után 2 órával mért vércukor 7,8-11,0 mmol/l közötti, a cukorbetegség kialakulásának kockázata jelentősen fokozott. Ezt csökkent glukóz toleranciának (impaired glucose tolerance, IGT) nevezzük. 11,1 mmol/l és azt meghaladó terheléses vércukor már kialakult cukorbetegséget jelez.

A 6,1 - 7,0 mmol/l közötti éhomi és a 7.8 – 11,0 mmol/l közötti terheléses vércukorértékek a cukorbetegség előfutárai lehetnek. Azok, akiknek ilyen laboratóriumi eredményei vannak még nem cukorbetegek, de hónapokkal, évekkel később azzá válhatnak. Életmód- és étrend változtatással azonban ezekben az esetekben is megelőzhető a cukorbetegség kialakulása.

Táplálkozással, életmóddal befolyásolható tényezők

  • acem 3A túlsúly és az elhízás 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, ezért törekedjünk a normál testsúly megtartására (kutatási eredmények szerint a túlsúly háromszoros, az elhízás tízszeres kockázatfokozódást jelent).
  • A hasi régióra lokalizálódó zsírfelesleg (ún. alma típusú elhízás) jóval nagyobb kockázatot jelent, mint a nőies, csípőtájra lokalizálódó zsír. Férfiaknál a 94 cm feletti, nőknél a 80 cm feletti haskörfogat a cukorbetegség magasabb kockázatával jár.
  • A rendszeres testmozgás a legjobb módja az egészséges testsúly fenntartásának. A mozgásszegény életmód növeli az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. Már napi 30 perc fizikai aktivitás is jelentősen csökkenti a betegség kockázatát.
  • Az életmódi tényezők közül jelentős szerepe van a megelőzésben a dohányzás kerülésének. A dohányfüst összetevői ronthatják az inzulinérzékenységet és az inzulin elválasztást is.

A cukorbetegség szövődményei

A vércukorszint ingadozása mellett vese-, szemfenék-, és idegrendszeri komplikációk, súlyos esetben látásvesztés, illetve veseelégtelenség is kialakulhat.
Cukorbetegségben korábban és gyakrabban lép fel szívkoszorúér-betegség, szívinfarktus, az agyi erek súlyos érelmeszesedése, illetve az alsó végtag érszűkülete.

Mit (t)ehetünk a megelőzés érdekében?

  • A cukorbetegséget megelőző étrend lényegében a korszerű táplálkozás elveit követi
  • Egyénre szabott energiatartalom:
  • normális súlyú egyének számára olyan energiabevitel javasolt, amely biztosítja számukra testsúlyuk, munkaképességük megőrzését,
  • túlsúllyal rendelkezők estében a cél a testtömeg normalizálása, ezért az energiabevitel mérséklésére van szükség.
  • A gyakori (5-6-szori) étkezéssel egyrészt mérsékelhető az egyes étkezések által okozott vércukor-emelkedés, másrészt a táplálék több kisebb részre osztása mérsékli a testtömeg-gyarapodás esélyét
  • Az étrend gerincét az alacsony glikémiás indexű, kis energiatartalmú zöldségfélék, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült lisztek, kenyerek, tészták adják
  • hetente legalább négyszer válasszunk ebédre főzeléket, párolt zöldséget vagy salátát a krumpli, rizs vagy tészta köret helyett
  • Fehér rizs helyett válasszuk a barnát, tésztákból a teljes kiőrlésű változatokat részesítsük előnyben
  • A fehérjebevitelt alacsony zsírtartalmú tejjel és tejtermékekkel, sovány húsokkal, húskészítményekkel, halakkal, valamint a vesét kevésbé terhelő szárazhüvelyesekkel fedezzük
  • Az ételek készítéséhez kevés növényi zsiradékot használjunk, részesítsük előnyben a zsír/olajszegény ételkészítési módokat (gőzölés, párolás, sütőzacskó, alufólia, agyagedény stb.)
  • Kerüljük a vércukrot gyorsan emelő és felesleges többlet energiát szolgáltató cukrozott italokat, ételeket, valamint a zsírban gazdag készítményeket
  • Az ételek, italok édesítésére édesítőszereket használhatunk

acem 4

Egészséges életmóddal, sok mozgással és korszerű táplálkozással nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a 2. típusú cukorbetegség kialakulását. Téged is érdekel a megelőzés? Foglalkoztat az egészséges táplálkozás? Szeretnél ehhez hiteles forrásból, minőségi információkhoz jutni? Jelentkezz az Élet(fa)mód Klubba és iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Várlak szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok