TÖREKEDJ, HOGY NE TÖRJ EL!
- Írta: Starkné Szabó Eszter
- Kategória: Élet(FA)mód klub
- Találatok: 2700
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek mellett a legjelentősebb népegészségügyi probléma a csontritkulás.
Magyarországon a becslések szerint 800 ezer-1 millió főre becsülhető a betegek száma.
Mi a csontritkulás?
A csontszövet olyan mértékű minőségi és mennyiségi csökkenését jelenti, amitől már csekély sérülés következtében is kialakulhat csonttörés.
Melyek a csontritkulás tünetei?
Ez a betegség tünetmentesen zajlik. Mire a betegség jellegzetes tünete: a hajlott testtartás, testmagasság csökkenés, a törések jelentkeznek, a betegség rendszerint előrehaladott stádiumban van. Éppen ezért a megelőzés és a betegség korai felismerése nagyon fontos annak érdekében, hogy a súlyosabb következményeket elkerülhessük.
Tegyünk ellene idejében!
A megelőzést már fiatal korban el kell kezdeni, amikor a csontok még épülnek.
A táplálkozás szerepe:
Csontjaink egészsége szorosan kapcsolódik táplálkozásunk egészségéhez.
A csontrendszer megfelelő szilárdságának kialakításában a kalciumnak és a D-vitaminnak van döntő szerepe, de az energia- és fehérjebevitel, C-, A és K-vitamin, a fluorid, a foszfor, a magnézium, a réz, a mangán, a cink, a nátrium is részt vesz a csontképzésben.
Kalcium, a csontépítő ásványi anyag
A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, ez csontjaink fő alkotója. A test kalciumtartalmának 99 százaléka a csontokban és a fogakban található, 1 százaléka bekapcsolódik számos anyagcsere-folyamatba. Amennyiben nincs elegendő kalcium a vérben, a szervezet a csontokból vonja el azt. Ez pedig a csontok meggyengüléséhez, szilárdságuk elvesztéséhez vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy az erős, szilárd csontozat kifejlődéséhez és megtartásához kalciumban gazdag étrendet alakítsunk ki.
A Ca szükséglet életkoronként változik:
Arra is érdemes figyelni, hogy a kalcium beépülését bizonyos tényezők segítik, mások viszont gátolják:
A kalcium mellett, illetve vele együtt a D-vitaminnak van meghatározó szerepe a csontanyagcsere folyamatában. A D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását és a csontba történő beépülését.
D-vitamin található néhány halban, a tojás sárgájában és a májban és a napfény ultraibolya sugarainak a hatására bőrünkben is képződik.
A D vitaminról manapság egyre több kutatási eredményt tesznek közzé, melyekből egyértelműen kiderül, hogy nem csak a csontok felépítésében, hanem számos élettani folyamatban, betegség megelőzésében is jó hatásai vannak:
- a daganatos betegségek megelőzésében
- magasvérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek,
- cukorbetegség és
- az immunbetegségek kockázatának csökkentésében,
- az idegrendszer egészségének megőrzése szempontjából
A D vitaminról bővebben olvashattok itt is:
http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2014_03_d_vitamin.pdf.
Egyéb táplálkozási tényezők 15 pontban
- Az alacsony energiabevitel, csökkent izomerő időskorban növelheti a csonttörés kockázatát
- A nagyobb testtömeg csökkenti a csontritkulás kockázatát
- Fogyókúra idején számításba kell venni, hogy alacsony (<1200 kcal/nap) energiatartalmú étrenddel nem lehet fedezni a szervezet kalciumszükségletét
- Az alacsony energia-, és magas fehérjetartalmú étrend növeli a kalciumürítést
- A csontok egészsége szempontjából mind a fehérjehiány, mind a túlzott fehérjebevitel kedvezőtlen
- Az élelmi rostok csökkentik a kalcium felszívódását
- A túlzott só (nátrium) bevitel növeli a kalciumürítést; megnövelheti a csontritkulás veszélyét
- Igaz, hogy a foszfor a csontok egyik építőeleme, de sajnos csak egy bizonyos mennyiségig hasznos, afölött gátolja a kalcium felszívódását és beépülését a csontokba
- A tej és a tejtermékek rendszeres napi fogyasztása nemcsak azért szükséges, mert jelentős a kalciumtartalmuk, hanem ez a kalcium igen jól hasznosul is
- A zöldségfélék, gyümölcsök, olajos magvak magnéziumtartalma szintén hozzájárul az erős csontozat kialakításához
- Húsok, húskészítmények fogyasztásakor (az engedélyezett foszfátadalékok használata miatt) nem szabad túlzásokba esni
- A halak, különösen a tengeri halak magas fluortartalma viszont növeli a csontok és a fogak szilárdságát
- Az alkohol számos olyan élettani és anyagcsere-folyamatot megzavar, amelyek a kalcium csontokba való beépülését elősegítenék, ezért a túlzott alkoholfogyasztás elősegíti a csontritkulás kialakulását
- Az üdítőitalok között a nagy foszfortartalmúak ugyancsak kedvezőtlenül hatnak a kalcium hasznosulására
- Koffeintartalmánál fogva a kávéból egyetlen csésze akár 8-10%-kal is növelheti a kalciumszükségletet, és tannintartalma csökkenti a csontépítéshez nélkülözhetetlen egyéb nyomelemek felszívódását is
További szép napot kívánok!
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.