Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

TÖREKEDJ, HOGY NE TÖRJ EL!

nyitemk

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek mellett a legjelentősebb népegészségügyi probléma a csontritkulás.
Magyarországon a becslések szerint 800 ezer-1 millió főre becsülhető a betegek száma.

Mi a csontritkulás?
A csontszövet olyan mértékű minőségi és mennyiségi csökkenését jelenti, amitől már csekély sérülés következtében is kialakulhat csonttörés.

KEP1

Melyek a csontritkulás tünetei?
Ez a betegség tünetmentesen zajlik. Mire a betegség jellegzetes tünete: a hajlott testtartás, testmagasság csökkenés, a törések  jelentkeznek, a betegség rendszerint előrehaladott stádiumban van. Éppen ezért a megelőzés és a betegség korai felismerése nagyon fontos annak érdekében, hogy a súlyosabb következményeket elkerülhessük.

Tegyünk ellene idejében!
A megelőzést már fiatal korban el kell kezdeni, amikor a csontok még épülnek.

A táplálkozás szerepe:
Csontjaink egészsége szorosan kapcsolódik táplálkozásunk egészségéhez.
A csontrendszer megfelelő szilárdságának kialakításában a kalciumnak és a D-vitaminnak van döntő szerepe, de az energia- és fehérjebevitel, C-, A és K-vitamin, a fluorid, a foszfor, a magnézium, a réz, a mangán, a cink, a nátrium is részt vesz a csontképzésben.

Kalcium, a csontépítő ásványi anyag
A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, ez csontjaink fő alkotója. A test kalciumtartalmának 99 százaléka a csontokban és a fogakban található, 1 százaléka bekapcsolódik számos anyagcsere-folyamatba. Amennyiben nincs elegendő kalcium a vérben, a szervezet a csontokból vonja el azt. Ez pedig a csontok meggyengüléséhez, szilárdságuk elvesztéséhez vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy az erős, szilárd csontozat kifejlődéséhez és megtartásához kalciumban gazdag étrendet alakítsunk ki.

A Ca szükséglet életkoronként változik:

KEP2

Arra is érdemes figyelni, hogy a kalcium beépülését bizonyos tényezők segítik, mások viszont gátolják:

KEP3

A kalcium mellett, illetve vele együtt a D-vitaminnak van meghatározó szerepe a csontanyagcsere folyamatában. A D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását és a csontba történő beépülését.
D-vitamin található néhány halban, a tojás sárgájában és a májban és a napfény ultraibolya sugarainak a hatására bőrünkben is képződik.

A D vitaminról manapság egyre több kutatási eredményt tesznek közzé, melyekből egyértelműen kiderül, hogy nem csak a csontok felépítésében, hanem számos élettani folyamatban, betegség megelőzésében is jó hatásai vannak:

  • a daganatos betegségek megelőzésében
  • magasvérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek,
  • cukorbetegség és
  • az immunbetegségek kockázatának csökkentésében,
  • az idegrendszer egészségének megőrzése szempontjából

A D vitaminról bővebben olvashattok itt is:
http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2014_03_d_vitamin.pdf.

KEP4

Egyéb táplálkozási tényezők 15 pontban

  1. Az alacsony energiabevitel, csökkent izomerő időskorban növelheti a csonttörés kockázatát
  2. A nagyobb testtömeg csökkenti a csontritkulás kockázatát
  3. Fogyókúra idején számításba kell venni, hogy alacsony (<1200 kcal/nap) energiatartalmú étrenddel nem lehet fedezni a szervezet kalciumszükségletét
  4. Az alacsony energia-, és magas fehérjetartalmú étrend növeli a kalciumürítést
  5. A csontok egészsége szempontjából mind a fehérjehiány, mind a túlzott fehérjebevitel kedvezőtlen
  6. Az élelmi rostok csökkentik a kalcium felszívódását
  7. A túlzott só (nátrium) bevitel növeli a kalciumürítést; megnövelheti a csontritkulás veszélyét
  8. Igaz, hogy a foszfor a csontok egyik építőeleme, de sajnos csak egy bizonyos mennyiségig hasznos, afölött gátolja a kalcium felszívódását és beépülését a csontokba
  9. A tej és a tejtermékek rendszeres napi fogyasztása nemcsak azért szükséges, mert jelentős a kalciumtartalmuk, hanem ez a kalcium igen jól hasznosul is
  10. A zöldségfélék, gyümölcsök, olajos magvak magnéziumtartalma szintén hozzájárul az erős csontozat kialakításához
  11. Húsok, húskészítmények fogyasztásakor (az engedélyezett foszfátadalékok használata miatt) nem szabad túlzásokba esni
  12. A halak, különösen a tengeri halak magas fluortartalma viszont növeli a csontok és a fogak szilárdságát
  13. Az alkohol számos olyan élettani és anyagcsere-folyamatot megzavar, amelyek a kalcium csontokba való beépülését elősegítenék, ezért a túlzott alkoholfogyasztás elősegíti a csontritkulás kialakulását
  14. Az üdítőitalok között a nagy foszfortartalmúak ugyancsak kedvezőtlenül hatnak a kalcium hasznosulására
  15. Koffeintartalmánál fogva a kávéból egyetlen csésze akár 8-10%-kal is növelheti a kalciumszükségletet, és tannintartalma csökkenti a csontépítéshez nélkülözhetetlen egyéb nyomelemek felszívódását is

További szép napot kívánok!

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok