Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

emk jelentkezes

A+ A A-

ORSZÁGOS DIETETIKUS CÍMTÁR TRÉNINGEN JÁRTUNK ÉS ÚJ SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉS SZÜLETETT

mdosz 20180414

Mi is az az Országos Dietetikus Címtár?
Nos ez az alábbi linken http://dietetikuskereso.mdosz.hu elérhető lista, aminek segítségével fel tudod venni a lakóhelyedhez legközelebb lévő (a listában szereplő) dietetikussal a kapcsolatot.

A címtárban szereplő dietetikusok számára szervezett tréningre kapott meghívást az Életfa Program az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) elnökétől, Kubányi Jolántól. A március 3-i dietetikus tréning egyik előadójaként Az Életfa Program egészségfejlesztő munkája, szakmai kapcsolatai és tudományos eredményei címmel tartottam előadást a hallgatóságnak. Ezen kívül kiállítóként is szerepelhettünk, így a rendezvény alkalmával a szakemberek testközelből is megismerkedhettek az Életfa Programmal és az Új Diéta újságból már megismert Narosan vitaminjainkat is megkóstolhatták.

A program után megkeresés érkezett hozzám a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékéről, Dr. Tátrai-Németh Katalin tanszékvezető asszonytól, amelyben felkértek bennünket dietetikai szakmai együttműködésre.
„Ennek formáját olyan együttműködésben látjuk, amely a kölcsönös szakmai elismerésből és segítségnyújtásból, támogatásból áll.” – állt a levélben.
Hihetetlen boldog voltam, hogy az Életfa Program egészségfejlesztő munkája és az Élet(FA)mód Klub működése felkeltette a szakma érdeklődését is.

Nem egészen egy hónap múlva, április 14-én már a Tanszék által szervezett II. Táplálkozástudományi Szimpóziumon képviselhettük Programunkat és ismertethettük meg a résztvevőkkel küldetésünket, szemléletünket és termékeinket.

mdosz 20180414 1

A rendezvény kiváló lehetőség volt a szakmai kapcsolatok építésére, nyitott, befogadó szakemberekkel találkoztunk, akik elismerően nyilatkoztak Programunkról és az itt végzett munkáról valamint a jövőben további szakmai együttműködések és közös fejlesztések is szóba kerültek.

Engedjétek meg, hogy megosszak veletek is pár gondolatot, az elhangzott előadásomból:

3 pontban foglaltam össze, hogy dietetikusként miért az Életfa Programot választottam:

  1. A 18 éve működő Életfa Országos Egészségőrző Program küldetése, szemléletmódja nagyon közel áll az én elképzeléseimhez és eddigi egészségfejlesztő munkámhoz, tapasztalataimhoz.
    Cél, hogy tanítsuk a magyar embereket a megelőzés fontosságára, arra, hogy az egészségéért mindenki saját maga felelős. Ez a program nemcsak felhívja erre a figyelmet, hanem egyben segítséget, eszközöket is ad abban, hogy hogyan figyeljünk magunkra, a testünkre, a lelkünkre, a környezetünkre.
  1. A Just és a Nahrin termékei magas minőséget képviselnek.
    86 éves múltra visszatekintő svájci vállalat termékei, melyek ma is megfelelnek a szakma legmagasabb szintjének, a piac követelményeinek és a világ közel 50 országában forgalmazzák őket.
  2. Szakmai kapcsolatok – a teljesség igénye nélkül

JNS Hungária Kft. folyamatos kapcsolatban áll az OGYÉI-vel, hiszen az Életfa Program hátterét adó termékeket ő, mint forgalmazó jelenti be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez.

Mivel ma már csak bejelentési kötelezettség van, a JNS Hungária Kft. fontosnak tartja, hogy ezt a minőséget hazai körülmények között is visszaigazolják, vizsgálják, ezért több Nahrin terméket vizsgált már a KÉKI, illetve ma már, mint ÉKI működik és az általuk kiállított szakvéleményekből egyértelműen kiderül, hogy a termékek valóban azt tartalmazzák, ami a címkére van írva (manapság ez nem minden étrend-kiegészítő esetében van így, sajnos) és megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek.

Az Életfa Program aktív sportolói által fogyasztott legnépszerűbb Nahrin termékek a Wessling laboratórium által végzett doppingteszten is átestek.

2013-ban a Program részt vett egy preklinikai vizsgálatban az Eszterházy Károly Főiskola és az Egerfood Egri Regionális Tudásközpont segítségével a Nahrin pre– és probiotikus termékeket vizsgálták in vitro humán gasztrointesztinális modellben.
A kutatást Dr. Naár Zoltán vezette és a kutatási eredmények igazolták a probiotikus termékekben lévő baktériumok megfelelő számát, életképességét, kolonizációját valamint a patogén baktériumok visszaszorítását és a prebiotikus termékek vastagbélflórában jelenlévő probiotikus baktériumokra gyakorolt pozitív élettani hatását.

A vezetőség rendszeresen részt vesz étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos rendezvényeken, képzéseken és a JNS Hungária Kft. csatlakozott a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületéhez (MÉKISZ). Az Egyesület tagjai a mindenkori jogszabályi előírásokat komolyan veszik, igyekeznek segíteni olyan piaci magatartásformák kialakítását és hatékony gyakorlását, amik javítják, megőrzik, és emelik az étrend-kiegészítők piaci jó hírét.

Az Életfa Program több éve együttműködik a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével, kiállítóként szerepel, illetve rendszeresen publikál az Új Diétában. A kölcsönös együttműködés keretében az MDOSZ publikációit, eredményeit az Életfa program szakmai munkájában is rendszeresen felhasználjuk. A legújabb táplálkozási ajánlásról, az OKOSTÁNYÉR-ról is hírt adtunk magazinunkban. (Életfa Infó XVII. évfolyam 4. szám)

Közös munkánk legújabb eredménye pedig a SEMMELWEIS EGYETEM Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékével való dietetikai szakmai együttműködés, mely bízom benne hosszútávú és mindkét fél részére gyümölcsöző kapcsolatban bontakozik ki.

mdosz 20180414 2

Nagyon örülök, hogy ilyen sikereket érhettünk el. Eredményeink közös munka, tehetség, szorgalom és kitartás eredménye. Hálásan köszönöm a lehetőséget Schmidt Ferencnek, az Életfa Program megalkotójának, a cég összes dolgozójának, vezetőjének és regisztrált tagjának, aki a legapróbb rezdülésével is hozzájárult ahhoz, hogy ez az eredmény megszülethessen.

 „Minden alkotó embert már gyermekkorától befolyásol a környezete, tanára, az intézmények, ahol tanult, a tudósok, akik mellett dolgozott és egy kicsit a jósors vagy a balsors is.”
(Szalay Sándor)

Aki velünk tart, az jól jár!

Szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

 

FŰSZERKALAUZ: FAHÉJ, A GONDOLAT ÉBRESZTŐ UGYANAKKOR GONDŰZŐ

fahej

A fahéj önállóan nem található meg a Nahrin fűszerpalettáján, de a Curryben, a Szárnyas fűszerben valamint a Just Téli olajában összetevőként szerepel.
A kutatások előterébe került fűszerről mind több, és több tapasztalati úton történő felhasználási módjáról bizonyítja be a tudomány, hogy megalapozott. Lássuk melyek ezek.

A fahéj valóban a “fa héja”, a fahéjfa és/vagy a kasszia fa kérgéből készült fűszer, amely a trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérgéből készül. Összefoglaló neve Cinnamomum, a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozik. Angolul Cinnamon, Ceylon Cinnamon, Cassia Cinnamon néven ismert, németül Zimt-nek hívják. Ezért van, hogy az idősebbek hazánk egyes területein még ma is c(z)imetnek nevezik. A vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérge a jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer (Cinnamomi cortex), ezt használjuk többnyire por (pulvis) formájában.
A fényes zöld levelű fahéjfák 10-15 méter magasra nőnek, a termesztett példányokat évente visszavágják, nem engedik 3 m-nél magasabbra nőni. A fahéjat az ujjnyi vastag, fiatal hajtások kérge adja, melyet vadon is gyűjtenek, de nagyrészt ültetvényekről származik. A leszüretelt kérget fermentálják és szárítják, porítva, darabolva vagy egészben kerül forgalomba. A növény minden része gazdag illóolajokban. Virágai zöldes fehér vagy krémszínűek, aprók és füzérszerű virágzatba tömörülnek. Bogyóterméseik éretlenül zöldek, éretten pirosas, bíborvörös színűek.

fahej 1A fahéjkéreg max. 4%-os illóolajának fő hatóanyaga a fahéjaldehid (65 to 75%) és az eugenol 2-metoxi-fenol (5 – 10%).
A fahéj levelének 1%-os illóolaj összetétele a kéregétől eltérő, főként eugenolt tartalmaz (70-95%), és érdekes módon ízében annyira hasonlatos a szegfűszeghez, hogy a szegfűszeg helyettesítésére használják.
A gyökér szintén illóolaj tartalmú, és összetétele teljesen eltér az előbbiekétől. Domináns hatóanyaga a kámfor (60%), ezért gyökér olaja a kereskedelemben nem használatos.

A faágakat levágják, lehámozzák, aminek következtében a belső héj feltekeredik.  A fiatal ágak lehántott és a külső parakéregtől megtisztított, milliméternél vékonyabb, papírszerű, feltekeredő kérge a fahéjrúd. A szabálytalan, nem tökéletes rudakból készül az őrölt fahéj. Illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz.

A fahéjfa Srí Lankán és a Szunda-szigeteken honos, Cinnamomum verum, syn. avagy Cinnamomum zeylanicum, valódi fahéjfa, ceyloni fahéjfa, cimetfa.
A kasszia fa Kínában él, Cinnamomum cassia, syn. ill. Cinnamomum aromaticum, nálunk  kínai fahéjfa, kasszia fahéj, babérkasszia néven ismert.

A két főbb variáns íze különböző. Az amerikai konyhában népszerű kínai (kasszia) fahéjban a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni (zeylanicum) fajta enyhébb, fűszeresebb ízű. Őröletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető: a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás. Lsd. a képen.

Kisebb mennyiségben, inkább csak a termő területükön használt fahéjakmég: a vietnámi fahéj (Cinnamomum lourei), és a malabári fahéj (Cinnamomum citriodorum) is.
A fahéj rokon fajtája: Cinnamomum camphora, azaz a kámforfa1.

Az indiai ajurvédikus-, és a kínai orvoslás egyaránt több ezer éve használja gyógyhatásai miatt. A Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos drogként (szárított gyógynövényként) szerepel:

  • Cinnamomi zeylanici corticis aetheroleum,  a ceylon-i kéregből kivont olaj
  • Cinnamomi cassiae aetheroleum, a kasszia kéregből készült olaj
  • Cinnamomi zeylanici folii aetheroleum, a ceylon-i fahéjfa leveléből kinyert olaj
  • Cinnamomi corticis tinctura, a ceylon-i kéregből előállított tinktúra
  • Cinnamomi cortex, maga a ceyloni fahéjfa kérge

fahej 2A fahéjról már az Ótestamentum is említést tesz. Mivel már az ókorban is rendkívül keresett volt, az utazók vitték Egyiptomba, ahol balzsamokba keverték.
A héberek, a görögök Indiából és Srí Lankáról már 2000 évvel ezelőtt "importálták".
A rómaiak elsősorban fűszernek és illatszernek használták, valamint különféle emésztési zavarokat orvosoltak vele, de a lélek egyensúlyának visszaállítására is alkalmazták.
A keresztes vitézek szerelmi bájitalt készítettek belőle, de a 12. században Hildegard apátnő homloküreg-gyulladás-, megfázás-, nátha-, krónikus köhögés- és az ízületi gyulladás ellenszereként is javasolta.
Hazánkba a 15. században érkezett, és gyorsan beépült a nemesi konyha fűszerei közé.
A 17. századi Európában csak a konyhában alkalmazták. A fahéjat a 18. század végén hatalmas mennyiségben hozták be Európába. A hollandok valóságos fahéjhegyeket égettek el, hogy megakadályozzák árának zuhanását, ám az hamarosan így is annyira mérséklődött, hogy már mindenki asztalára jutott belőle.
Gyógyító képességeit a 19. században fedezték fel újra, gyomor- és méhbántalmakra2 használták, felfúvódás, hasmenés, hányás és emésztési zavarok kezeltek.
Mára a fahéj egyáltalán nem drága fűszer - még akkor sem, ha a régi magyar konyhához hűen nemcsak az édes alapú recepteknél, hanem a levesekhez és a sültekhez kínált mártásokba is teszünk belőle egy-egy csipetnyit.

Nálunk főképpen édességek, mézeskalács, befőtt, gyümölcsleves készítéséhez használjuk, a tejberizs elmaradhatatlan alkotója, de kevéssé ismert, hogy kiválóan illik marha- és bárányhúsokhoz, paradicsomos- és padlizsános ételekhez is.
Mediterrán és a keleti konyha egyik alapvető, sós fogásokhoz használt fűszere, kísérletezzünk ilyen receptekkel, könnyen találunk kedvünkre valót!

A fahéj melegítő-, serkentő- és lágyító hatású, étvágyjavító és segíti a zsíros ételek megemésztését, szabályozza a vércukorszintet. Alkalmanként fogyasztva hányinger és émelygés csillapítására hasznos, ezt a hatását, a katechin tartalmának köszönheti. Élvezeti teaként is fogyasztható, a finom, fűszeres téli teakeverékek, a forralt bor alkotója.

fahej 3A fahéjolaja igazoltan baktérium- és gombaölő hatással bír, simaizom-görcsoldó hatása is van, a fahéjaldehidnek köszönhetően. A levelekből készült illóolaj kozmetikumok, fogkrémek összetevője, mert gátolja a fogszuvasodást és csillapítja a fogfájást, amíg a fogorvoshoz érünk, de ínygyulladások kezelésére alkalmas szerek összetevőjeként is találkozhatunk vele.

Várandósok, a fahéjra és a perubalzsamra allergiások, lázas betegek, gyomor- és nyombélfekélyben szenvedők ne fogyasszák. Húgyúti gyulladás esetén ellenjavallt, mert irritálhatja a vesét.
A túlzásba vitt fahéjfogyasztás a száj kisebesedését is okozhatja egy benne található aldehidnek köszönhetően, amely nagy mennyiségben allergiás reakciót válthat ki. A túl sok (5gr/nap) fahéj hatására az íny és a nyelv is megduzzadhat, és égő, viszkető érzés jelentkezhet a szájüregben. Ezek a tünetek - bár nem veszélyesek - jelentős diszkomfort érzetet okozhatnak, ezért érdemes mértékletesnek lenni a fahéjat tartalmazó cukorkákkal és rágógumikkal is. Kismértékű fogyasztásnál ilyesmire nem kell számítani, mivel a nyál megakadályozza, hogy a káros anyag túl sokáig érintkezzen a száj nyálkahártyájával.

A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy olyan, 12 hetes vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást.
A londoni, Imperial College kutatói abból a korábbi eredményből indultak ki, mely szerint napi fél teáskanál fahéj a II. típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a triglicerid-szintet, az LDL (káros koleszterin) és a teljes koleszterin szintjét. Ezután megállapították, hogy három hónapig napi 2 g fahéj elfogyasztása csökkenti a rosszul kontrollált II. típusú cukorbetegek HbA1c szintjét és magas vérnyomását. Ezért a fahéj étrend-kiegészítőként való fogyasztása egy újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására – természetesen a gyógyszeres kezelés mellett. Ugyanakkor növel(het)i a cukorbetegségre szedett gyógyszerek hatékonyságát, így aki ilyesmit szed, legyen különösen óvatos a fogyasztásával.

A pamonai Western University of Health Sciences munkatársai is kimutatták, hogy a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőt szedő 2-es típusú cukorbetegek alacsonyabb éhgyomri plazma glükózszinttel rendelkeztek, mint azok, akik nem szedtek ilyen kiegészítőt. Az is kiderült, hogy a fahéj a szív egészségének számos fontos jellemzőjét is javította: csökkentette a totál koleszterin, a rossz LDL koleszterin és a triglicerid szintjét, és növelte a jó HDL koleszterin szintjét - áll a The Annals of Family Medicine szeptember 9-i internetes kiadásában.

fahej 4

A fahéj segíti az egészséges emésztést, a benne lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően. Teaként alkalmazva a gyomor-béltraktus működését serkenti, Indiában rendszeresen használják puffadás ellen, mert megakadályozza a gázok kialakulását az emésztés során. Mivel serkenti az emésztőnedvek termelését, gyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segítségre van diéták során is, ugyanis csípős-édeskés íze elnyomja a cukor utáni sóvárgást. Az emésztés folyamán a fahéj hatására lassul a gyomor kiürülése, így nem érezed magad rögtön éhesnek. Mézzel összekeverve a gyomorfekély megelőzésében is fontos szerepet játszhat. A cukorbetegek diétájába – hosszú távon is – könnyen beilleszthető. Mindössze napi egynegyed teáskanálnyi fahéj képes 10-30 százalékkal csökkenteni a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is.

A fahéj jellegzetes aromája az agyműködésnek is nagyon jót tesz, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja. Egy amerikai kutatás során bizonyították, hogy azok az önkéntesek, akik fahéj ízesítésű rágógumit rágtak, sokkal jobban teljesíttek a kognitív képességeket vizsgáló teszteken, mint azok, akik natúr- vagy mentolos rágót kaptak. A fahéjban található egyik hatóanyag, melyet CEppt-nek neveztek el, az Alzheimer-kór kialakulását is késleltetheti.

A Rush Egyetem kórházának neurológus tudósa, professzor Kalipada Pahan szerint "Az egereken végzett kutatások eredményei szerint a fűszernövény segíthet a szklerózis multiplexes betegeken is... A fahéjban lévő gyulladás gátló összetevők, gátolják a gliasejtek aktiválódását. A jelenlegi gyógyszeres kezelés költséges, sok a mellékhatásuk, és csak a betegek 30-40 százalékánál hatásos. Ha a tanulmányunk sikerrel zárul, eljöhet az a nap, mikor egy pohár tejben, teában vagy kevés mézben oldott őrölt fahéj segíthet, és havi 10 dollárra csökkenthetné le a gyógyszerköltségeket."

A fahéjban nagy számban fordulnak elő antioxidánsok, pl. remek mangánforrás, ezért a világon fellelhető 10 legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike. Ha fahéjjal szórjuk be a friss gyümölcsünket, akkor nem csak kellemes illatot és egy plusz ízt adunk neki, de egyben a gyümölcsök erjedését is megakadályozzuk, vagy legalábbis lassítjuk. Ezért is alkalmazzák befőttek, kompótok készítésekor. Kiváló a különböző vírusok és baktériumok ellen is, ezért megfázás vagy bármilyen téli fertőzés esetén kiváló segítség lehet.

Kiváló a tonizáló hatása is, ápolja, szépíti a bőrt, Egyiptomban már kétezer évvel ezelőtt is használták hasonló célokra, de ma is használják bőrfiatalító hatása miatt szépségipari készítményekben, masszázsolajokban vérkeringést okozó és zsírégető hatását egyaránt kihasználják. A fahéj bőrrel érintkezve, vérbőséget, melegségérzetet okoz, így a narancsbőrt okozó sejtek gyorsabban tudnak lebomlani és távozni szervezetünkből.

Erős fungicid hatású, nagyon hatékony a gombás fertőzések ellen. Erre legjobb formája a fahéj olaj, de a lábgombás fertőzésekre több esetben a vízbe kevert fahéjjal történő kenegetés is használt. Egy német tudományos vizsgálat során a fahéjjal átitatott vécépapír használatával teljes mértékben vissza lehetett szorítani a fertőzésekért felelős élesztőgombát.

fahej 5Ízületi gyulladás esetén naponta egy pohár meleg vízben elkevert 2 kanál méz és 1 kiskanál fahéj rendszeresen fogyasztása jelentősen csökkenti a krónikus arthritis tüneteit. A Copenhaven-i egyetemen végzett kísérletekben részt vett 200 betegből 73-nál teljesen megszűntek a fájdalmak. Ugyanis a fahéj gátolja a prosztaglandin (hormonhatású lipidek) termelődését (ezért nem ajánlott pl. várandósoknál), melyek a szervezetben allergiás rohamoknál, gyulladásnál szabadulnak fel, melyek hatására fájdalom, láz lép fel.

Aromaterápiás hatásnak köszönhetően egészen különlegesen hat az emberi szervezetre, a kellemes fahéjillattól, máris jobb kedvünk lesz Nem véletlen, hogy az ügyes ingatlanosok lakás eladáskor alkalmazzák, mert a vevő házi süteményre történő asszociálása és a hangulatuk javulása fokozza a vásárló kedvet.
Ha fahéjolajat párologtatunk, javítja a közérzetet, ami gondolatébresztő és gondűző hatású. Afrodiziákumként is használható: illatosíthatjuk vele a hálószobát, már ha nem csak aludni akarunk benne.

Most nem írok receptet, hiszen a húsvéti süteményekbe biztos bőven kerül. Inkább néhány kevéssé ismert, egyéb érdekességet teszek közzé.

Jótékony hatásai között szerepel, hogy fertőzésmegelőző. Kisebb sebek fertőtlenítésére is használhatjuk.

Ha fahéjjal keverjük a fogkrémet, akkor már önmagában csak a fűszer is képes gátolni a fogszuvasodást és elpusztítja a baktériumokat a szájban.
Nemcsak jó ízt ad süteményeinknek, hanem a bennük lévő zsírokat is képes lebontani, ezzel is könnyíti az emésztést.

Nagyon fontos még egyszer kiemelnem: várandós nők fűszerként se használják, mert izgat(hat)ja a méhizomzatot, ezzel veszélyezteti a magzatot!

Az őrölt fahéj segítséget jelent növényeink egészségének megóvásában is, használatával mindamellett, hogy lényegesen olcsóbb, mint a vegyszerek, környezetünk és saját egészségünket is óvjuk.

fahej 6Rovarok, bogarak elűzése: Pl. Hangyák esetében: mivel a hangyák nem kedvelik az olyan útvonalat ami nem a saját illatanyagukkal van bevonva, ezért ha őrölt fahéjba botlanak, elkerülik azt. Viszont nem pusztulnak el, a fűszertől.
Lakáson belül és kívül is felhasználható (kert, homokozó, pince)

Gyökereztető szer: hasonló a hatásmechanizmusa, mint a gyökereztető hormonoké, egyszerűen mártsuk a dugvány szárának végét fahéjba. Tegyünk egy kanálnyit egy darab papírtörlőre és forgassuk meg benne a benedvesített szárvéget, majd ültessük el a dugványt friss palántaföldbe. A fahéj erőteljesebbé teszi a gyökeresedést, és távol tartja a betegségeket okozó gombákat.

A fahéj mint gombaölő szer: a hervadásos betegség egy gomba okozta probléma, amely a növekedésnek induló kis palántákat sújtja de az idősebb növényeket megtámadó egyéb gombabetegségek esetén is hatásos ha fahéjas permetet készítünk.
Keverjünk el egy kis őrölt fahéjat meleg vízben, majd hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap szűrjük le a folyadékot és töltsük permetező flakonba, és vigyük fel a problémás növények szárára, leveleire, esetleg a földjére.

Kellemes fahéjillatú napokat kívánok, szeretettel!
Berecz Ildikó

Pilisszentiván, 2018. március


[1] Ázsiában honos, 30 méter magasra növő, örökzöld fa, melynek feldarabolt gyökereiből és kérgéből nyerik lepárlással a fehér, kristályos kámfort, mely a a kámforolaj alapanyaga. Krémekbe, inhaláló szerekbe keverik bele, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és keringésjavító hatása van.
[2] A méhre gyakorolt hatásáról különböző vélemények vannak, ezért nem fejtem ki.

Forrás:

Tonia Reinherd Phd: Étrend A Föld legegészségesebb ennivalói
Lesley Bremnes, Fűszer- és gyógynövények.
Szabó Mária, Gyógyító természet.
Szendrei Kálmán-Csupor Dezső, Gyógynövénytár.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fah%C3%A9j
https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/fahejjal_a_cukorbetegseg_ellen/20130912102539
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/neurologia/cikkek/fahejjal_a_szklerozis_multiplex_ellen/20110703000200
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/fahej.html
http://www.ng.hu/Tudomany/2016/02/28/A-fahej-hatasa-a-szervezetre
https://www.boresegeszsegbolt.hu/a_fahejrol_90

fotók:

www.activeonegroup.com, www.atortphotography.com, www.dieschwangerschaft.com, www.idealb2b.com,
www.lookfordiagnosis.com, www.organicfacts.net, www.pixshark.com, www.tradewindsfruit.com, www.wereldsethee.nl.

 

ITT A TAVASZ! TEHERMENTESÍTSÜNK!

teherm„Aki erős, egészséges és fiatal akar maradni, éljen mértékletesen, eddze testét, lélegezzen tiszta levegőt és kínját inkább böjtöléssel, mintsem gyógyszerekkel gyógyítsa” (Hippokratész – a mai orvostudomány megalapítója)

A téli időszakban az emberek többsége egészségtelenebbül táplálkozik, mint nyáron. Előtérbe kerülnek a nehezebben emészthető, zsírdúsabb, fűszeres ételek és általában a szükségleteinknél nagyobb mennyiségű táplálékot fogyasztunk, ami terhet ró az emésztőrendszerünkre, elsősorban a hasnyálmirigyre, a májra, valamint a bélrendszerre. Mindezt fokozza, hogy a téli időszakban kevesebbet mozgunk, nincs annyi friss zöldség és gyümölcs, mint nyáron, így csökken a vitamin-, ásványi anyag és élelmirost-bevitelünk is.

Jogos igényként merül fel, hogy tavasszal kicsit felfrissítsük, tehermentesítsük szervezetünket, akár hosszabb-rövidebb böjtök étrendbe iktatásával.

Tudatosan nem használom a „méregtelenítés” szót, hisz az emberi szervezet természetes védekező rendszere a gyomor- és bélrendszer, a vese kiválasztása, a tüdő és a bőr egészséges működése önmagában biztosítja a szervezet “méregtelenítését”.

teherm2A böjt szellemi és testi felajánlás, amely a táplálék teljes vagy részleges, de mindenképp tudatos és fokozatos elhagyásával jár. Eredetét tekintve nem fogyókúra, de a hosszabb távú táplálékbevitel-csökkentés, illetve többfajta élelmiszer kihagyása az étrendből óhatatlanul a testsúly csökkenéséhez vezet.

A böjt lényege tehát a spirituális dimenzióin túl a szervezet tehermentesítése, méregtelenítő szerveink támogatása, az emésztőrendszer kímélése, a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése.

Egy tudatosan felépített böjt 3 szakaszból áll.

  1. Leépítés vagy átállás:
    teherm3A böjtre fel kell készülni - fontos, hogy az étrend fokozatosan alakuljon át böjtté. Először általában a magas zsírtartalmú, fűszeres, nehéz ételek és a hús kerüljenek ki az étrendből, csökkentsük az adagokat, az utolsó fázisra általában csak a zöldségek, gyümölcsök, illetve azok levei maradjanak és növeljük a folyadékfogyasztást - így a szervezet fokozatosan alkalmazkodik a táplálék megvonásához.
  2. Böjt: Az egészséges böjt szakmai körökben elfogadott időtartama három egymást követő nap. Az egyhetes vagy ennél hosszabb étrendi megszorítás még egészséges embernek is csak szakember felügyelete mellett javasolt.
    A folyadékról böjt idején sem szabad lemondanunk, mert ezzel is segítjük a kiválasztási folyamatokat. Az ajánlott folyadékfogyasztás mértéke a testtömegtől függően naponta két-három-négy liter. Forrásvíz, gyógyteák vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztása javasolható.
  3. Felépítés – visszaállás a normál étrendre:
    A böjt alatt, főleg a hosszabb böjtök esetében az emésztőrendszer is „tartalékra” kapcsol, az emésztőenzimek kiválasztása lecsökken. A böjt után, hasonlóan a leépítéshez, fokozatosan térjünk vissza a bőségesebb étkezésre, ami lehetőleg igazodjon az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez.

A legtöbb ma alkalmazott böjtterápia részleges böjt, jellemzően egy nagyon alacsony energia-bevitelt biztosító, zöldség, gyümölcs (esetleg gabona) alapú étrend.

  • Léböjt (folyékony nyers étrend): nyers gyümölcsök és zöldségek kipréselt levét fogyasztjuk egész nap.
  • Szilárd nyers étrend: a napi étrend vegyesen összeállított, nyers gyümölcsökből és zöldségekből áll.
  • Bővített nyers étrend: a nyers gyümölcsöket és zöldségféléket teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyérrel, párolt főzelékfélékkel, héjában sült burgonyával egészíthetjük ki.
  • Gyümölcsnap: különböző gyümölcsökből készítünk gyümölcstálat, napi öt-hat étkezésre elosztva.

A rövid (1-3 nap) és általában a részleges böjtöt jelentő módszerek egészséges emberek esetében biztonságosan alkalmazhatóak. Teljes böjt, terápiás célú böjt, 3 napnál hosszabb böjt viszont már csak szakember, pontosabban böjt-team vezetése mellett ajánlott. Egy böjt-teambe elvileg beletartozna egy orvos, egy dietetikus és az alkalmazott kiegészítő módszerek megfelelően képzett szakemberei.

Fontos! Túlzásba vitt böjtölés esetén előbb-utóbb tápanyaghiányos állapot alakul ki.

teherm1A böjt jótékonyan hat szervezetünkre az energia-, fehérje-  és nátriumszegény étrendnek köszönhetően. A C-vitaminban, káliumban és magnéziumban gazdag táplálékkal elősegítjük az elektrolit-egyensúly áthangolását a káliumbőség irányába, lúgos irányba toljuk a vizelet kémhatását. A nyers étrendek sok élelmi rostot tartalmaznak, ezért serkentik a bélmozgásunkat, ily módon a salakanyagok rövidebb ideig tartózkodnak a bélrendszerben.

Különösen ajánlott a böjtkúra elvégzése:

  • túlsúly, szív- és keringési betegségek, székrekedés, köszvény esetén, valamint
  • fáradékonyság, migrén, bizonyos bőrbetegségek, menstruációs problémák jelentkezésekor.

teherm4A nyers étrendet, gyümölcsnapot havonta legalább egyszer érdemes beiktatni az étrendünkbe. Fogyókúrázóknak és székrekedésben szenvedőknek pedig hetente egyszer vagy kétszer is érdemes nyers étrendet fogyasztani.

Mikor nem javasolt a böjt?

Nem javasolt a radikális böjt tartós gyógyszerszedés esetén (például pszichiátriai betegség miatt kezeltek vagy szteroidot szedők számára), veseelégtelenségben, májműködés zavaraiban, vérképzőszervi betegségekben, tuberkulózisban, pajzsmirigy-túlműködésben, erős testi-szellemi és lelki kimerültség, intenzív stressz esetén, valamint terhesség és szoptatás alatt.

Az Életfa Program Nahrin termékkínálatából remekül beilleszthető ebbe a tehermentesítő kúrába a Barackíró vagy az Almaíró - attól függ, melyiket szereted.

Az elkészített ital energiaszegény, értékes írófehérjét tartalmaz és ásványi sókban gazdag. Fogyókúrák, diéták kitűnő kiegészítője, méregtelenítő szerveink segítője.

Alkalmazható:

  • rendszeresen naponta 1-1 étkezés helyett vagy diétás étkezés mellett,
  • kúraszerűen, hetente 1 böjtnap étrendbe iktatásával.

Cukorbetegek is fogyaszthatják a szénhidráttartalom beszámításával (100 ml kész ital 6,6 g szénhidrátot tartalmaz).

Elkészítés: 2 evőkanál port rázz össze 2 dl vízzel, és idd meg éhgyomorra. Bőségesen igyál hozzá folyadékot!

E készítmények különlegessége a porított író kitűnő tisztító hatása és magas értékű ásványi anyag tartalma mellett a benne található inulin, melyet cikóriából vonnak ki.

Ez a növényi eredetű rostanyag a rostok összes jó tulajdonságával rendelkezik, valamint támogatja az egészséges bélflórát is.

Összegezve elmondható, hogy az Alma- vagy Barackíróval kiegészített nyers étrend, illetve a gabonákkal bővített zöldség-, gyümölcsalapú étrend már pár napos kúra esetén is elősegítheti az ödémák megszűnését és a salakanyagok kiürülését a szervezetből. Mindez segítheti a nyálkahártyák regenerálódását és a bőr tisztulását, csökkentheti a gyulladásos folyamatokat, továbbá kedvezően hat az immunrendszerre.

Itt a tavasz, segítsük, támogassuk szervezetünket is a megújulásban!

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Élet(FA)mód Klub

Bőrszépítő táplálkozás

borszt

Bőrünk nem csupán esztétikai, hanem védelmi szempontból is lényeges szervünk, hiszen a külső és a belső környezet (a test) határát képezi. A megfelelő táplálkozás kellő alapokat biztosít bőrünk szépségéhez. De az alapok mellett aki erre tényleg figyel, az:

  • kellően kialussza magát (a bőr anyagcseréje ilyenkor felgyorsul, ekkor regenerálódik),
  • egészségesen táplálkozik (pl.: sok zöldséget, gyümölcsöt, folyadékot fogyaszt),
  • rendszeresen mozog,
  • sokszor van friss levegőn,
  • lelki harmóniában él,
  • ép az immunrendszere (góc-, méreg- és salakmentes a szervezete)

A bőr felépítése:
A bőr a legnagyobb szervünk, amely testsúlyunk majdnem 15%-át, összfelülete pedig átlagosan 1,4-1,6 négyzetmétert tesz ki. Kültakarónk feladata rendkívül sokrétű, így a közvetlen védelmen túl többek között részt vesz a hőszabályozásban, és a kiválasztó működésben is.

borszt 1

A hámréteg:

  • legvékonyabb a szemhéjon, legvastagabb a talpon és a tenyéren
  • folyamatosan megújuló sejtsorból áll, ezek a sejtek a hámban mindig egyre feljebb kerülnek, majd végül élettelen szarupikkelyek formájában leválnak - ez az elszarusodás folyamata, amely kb. 4 hétig tart
  • a felhám erőteljes napfény és fokozott UV-sugárzás hatására képes sötét színű festéket (melanin) termelni, mely védi bőrünket a sugárzástól, ezeknek a festékanyagoknak a felszaporodásával alakulnak ki az anyajegyek, a szeplők

Az irha réteg:

  • a bőr hámfelület alatt elhelyezkedő következő rétege, rugalmas rostokat és zsírszövetet tartalmaz, amely a bőrt ellenállóvá és rugalmassá teszi
  • erekkel gazdagon behálózott, így a tápanyagellátás mellett a folyadékháztartásban és hőszabályozásban is jelentős szerepet tölt be

A bőralja:

  • irha alatt rétegződik a bőralja, ami már lényegesen vastagabb az előző kettőnél, zsírsejtek párnázzák ki a bőrt, ezáltal fokozódik a hőszigetelés és a mechanikai védelem
  • ide nyúlnak le a különböző mirigyek és szőrtüszők is
  • itt már véredény rendszereket is találunk, ha ezek nem jól működnek, a bőrnek keringési zavarai lesznek (pl.: szederjesség, értágulatok, sápadtság)

A bőr baktériumflórája
Az egészséges ember bőrének felszínén betegséget nem okozó (apatogén), ún. hasznos baktériumok élnek. Ezek segítik a bőr normális működését. A „hasznos" baktériumflóra megszűnése vagy túlburjánzása komoly bőrbetegségek kialakulását vonhatja maga után.

Az ún. vírus- és baktériumölő tisztálkodó szerek a normális baktériumflórát is elpusztítják! Az antibiotikumok szedése is teljesen tönkre teheti a bőr baktérium flóráját.

Mit jelez a bőr?

Táplálkozásunk nemcsak alakunkon, belső szerveinek állapotán, hanem bőrünkön is meglátszik. A kiegyensúlyozott vitamindús táplálkozás és az életmódváltás tehát nemcsak a szív- és érrendszeri, illetve az egyéb anyagcsere-betegségek rizikóját csökkenti, hanem a szépségünkhöz is hozzájárul.

Magyarország lakóinak jelentős része valamilyen táplálkozással kapcsolatos betegségben szenved, amely sok esetben a bőr állapotán, a külső megjelenésen is nyomot hagy. Az egészségtelenül táplálkozók a kelleténél jóval több zsírt, sót és édességet fogyasztanak, gyümölcsből, zöldségből viszont a szükséges mennyiségnél lényegesen kevesebbet esznek.

Aki rendszeresen fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, sokkal kevésbé teszi ki magát az emésztőrendszeri, érrendszeri és izületi betegségeknek, s ezzel együtt egy sor kozmetikai problémának, mint azok, akik a magas zsír- és koleszterintartalmú, valamint a finomított élelmiszereket részesítik előnyben.

borszt 2A kozmetikai szalonokban megforduló vendégek egyik leggyakoribb panasza a tisztátalan, pattanásos bőr, ami gyakran (természetesen nem minden esetben) a helytelen táplálkozási szokások miatt alakul ki. A bőr kiválasztószerv, a mértéken felüli fehérjefogyasztás (húsfélék, tejtermékek), a felszívódó méreganyagok hatása (székrekedés) előbb-utóbb a bőrön is láthatóvá válik. A kiváltó okok megszüntetésével - a fehérjebevitel csökkentésével, a zöldségek-gyümölcsök mennyiségének emelésével - sok esetben látványos javulás tapasztalható a bőr állapotában.

Az élelmiszerek helyes arányainak betartására mindenkinek sokkal jobban kellene figyelnie:

  • a zsírban, cűukorban, fehér lisztben gazdag táplálkozás gyakran hagy nyomot bőrünkön pattanások formájában
  • a száraz, hámló, fakó bőr jelezheti például A-vitamin hiányát
  • a foltos, ráncos, petyhüdt bőr jelezhet fénykárosodást, melynek mértéke C- és E-vitaminnal csökkenthető
  • a kevés folyadékfogyasztás jelentkezhet a szem körüli szarkalábak elmélyülésben, karikás szemek formájában
  • a B-vitamin hiánya viszonylag ritka, leggyakrabban alkoholistákra jellemző, ebben az esetben bőrgyulladás alakulhat ki

Kiegyensúlyozott étrend
borszt 3Ahhoz, hogy a bőr összes feladatát elláthassa, – a megfelelő ápolás mellett – szüksége van több olyan létfontosságú összetevőre, amelyhez elsősorban a táplálkozás révén juthat hozzá.

Az ideális az lenne, ha a legtöbbet gabonafélékből, zöldségekből és gyümölcsökből fogyasztanánk - napi öt étkezésre elosztva. Ügyelni kellene azonban arra is, hogy a magunkhoz vett táplálékmennyiség legalább 50 %-át friss növények tegyék ki, mert a szervezet csak így juthat hozzá azokhoz az éltető anyagokhoz (vitaminok, enzimek stb.), amelyekre az egészsége biztosításához szüksége van.

A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!

borszt 4

Táplálkozási ajánlások:
Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá a teljes kiőrlésű gabonák

Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok, tojás, tészta, száraz hüvelyesek

Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok

Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

További szép napot kívánok,
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

FŰSZERKALAUZ: A CURRYPOR - INDIA ÍZE

fk acpie

Kevéssé ismert, hogy a curry nem egy növény, ezért először is tegyünk rendet a curry háza táján.

A curry elnevezést eredetileg három, a kari, a karhí és karee, egymástól független indiai kifejezésből hozták össze a britek Hindusztán megszállása1 alatt. A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik, a curry szó az angolok révén vált általános kifejezéssé, amivel az indiai konyha jellegzetes ízű, szószos fogásait foglalják össze.

A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, főleg vegetáriánus ételekhez. Elsősorban a friss levelet használják, amely a dél-indiai piacokon mindig kapható. A szárított kari levél aromája meg sem közelíti a frissét, de itthon egyelőre csak szárított formában szerezhető be ez a fűszer, és csak igen ritkán lehet vele találkozni. A karilevél hindí neve: karípattá (करी पत्ता)

A karhí pedig egy nyugat-indiai étel, borsólisztből készült gombócok, édeskés-savanykás fűszeres szószban.

A curry, a tamil karee/kari (करी) szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, melynek jelentése szósz/mártás.

fk acpie 1Mára a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli, de pontosabb a fogalmazás, ha curry por-t mondunk. A mártás és a curry por jellegzetes színét a kurkumától kapja. Mivel nincs egy általánosan bejegyzett recept, ezért szinte minden családnak megvan a maga jól bevált fűszerkeveréke Indiában, ahány ház, annyi curry por. Összetétele erősen változó lehet és általában nagyon ritkán tartalmaz kari levelet. Legfőbb alkotóelemei: a tiszta, citromos ízű koriandermag, római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika. Ezeken kívül számtalan egyéb fűszer is megjelenhet benne (jellemző még a fekete bors, a fekete mustármag, Cayenne-bors, szegfűszeg, kassziafa héj, valamint szerecsendió-virág). Különféle fantázianeveket – például indiai városok neveit – szokták adni az egyes keverékeknek.

fk acpie 2Az utóbbi években a hipermarketekben kapható cserepes fűszernövények között néha felbukkan egy "curry fű" becenévre (Helichrysum italicum) hallgató palánta. Eredetileg Dél-Európából származik, legjobban mérsékelt éghajlaton fejlődik, örökzöld, nem téltűrő alacsony, bokros növésű félcserje. Selymes levelei keskenyek, ezüstös zöldek, és sárga virágai nyár végén nyílnak kellemes curryillatot árasztanak, ezért is nevezik karifűnek. A levelei keserűek, illatát csak egy kezdő össze tévesztheti a curry fűszerkeverékével. Az apró ágakat főzik az ételbe, levesekbe, pörköltekbe, rizsbe, zöldségekbe és más ételekbe. Levelei savanyúságok, tojásos és csirkés ételek ízesítésére alkalmas. Egy csokrocska karifű a kamrába és a szekrénybe, a molyok máris elmenekülnek. Az íze kellemes, de ennek a nevű növénynek sem botanikailag, sem íz hatás szempontjából semmi köze nincsen a valódi kari levélhez. Ha egy receptben szeretnénk helyettesíteni a kari levelet valamivel, akkor a néhány másodpercig pirított lepkeszeg maghoz adjunk hozzá citromhéjat, és kevés rozmaringot.

Minden egyes indiai étel tükrözi a hatalmas ország több ezer éves gasztronómiai fejlődésének eszenciáját. Bár minden tájegységnek megvan a maga jellegzetes főzési szokása, a menü összeállításában mindenütt érvényesül egy közös vonás: olyan ételeket tálalnak egymás mellé, amelyek ízesítésükben, aromájukban, sőt hőmérsékletüket és állagukat tekintve is egymás ellentétei, így adnak különleges íz élményt az éhes vendégnek. Tudnunk kell, hogy Indiában használják a legtöbb és legerősebb fűszert.

Az indiaiak körülbelül 25-30 fűszerből produkálják a különböző karis-aromákat, egy-egy ételbe általában hat-nyolc fűszert tesznek. A fűszereket frissen, közvetlen a fogyasztás előtt őrlik és a megadott mennyiségben adagolják az ételekbe.

fk acpie 3A különféle - saját készítésű- fűszerkeverékeket maszalának (मसाला) nevezik. A legáltalánosabb összetevői: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld- vagy fekete kardamom, fekete bors, szegfűszeg, szerecsendió-virág. Az összetevőket száraz serpenyőben megpirítják - ezáltal az ízek intenzívebbek lesznek -, majd vagy egészben, de leggyakrabban őrlemény formájában használják a főzéshez. Zöldséges ételekhez, húsokhoz, halakhoz használt fűszerkeverék. Felhasználják: mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek készítéséhez.

A „garam” jelentése csípős, a „masala” pedig keveréket jelent (गरम मसाला), az egyik legismertebb indiai fűszerkeverék, sokféle változatban készül. Klasszikus változatát köményből, édesköménymagból, fekete borsból, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamomból, fahéjból és szegfűszegből, őrölt szerecsendió-virágból készítik. Az alap garam maszala kiegészülhet szezámmaggal, mákkal, kókuszdióval, karilevéllel, cayenne borssal, kurkumával, csillagánizzsal, fokhagymával is. A garam maszala-t aztán a recepttől függően egyéb fűszernövényekkel, hagymával, kókusztejjel, ecettel, tisztított vajjal vagy más zsiradékkal pasztásítják, ezt pedig garam masala krémnek hívják, amit a már majdnem kész ételekbe tesznek. Gyakorlatilag minden egyes indiai családnak saját receptje van, és a hozzávalók régiónként is különböznek.

A garam maszalát megvehetjük készen, a nagyobb üzletek fűszerpolcain általában megtalálható, de amikor ázsiai - hetet tartanak, akkor biztosan.

Ám, ha kontrollálni szeretnék az hozzávalók arányát és frissességét, készíthetjük házilag is. Általában húsokhoz és a csirkéhez adott hagymaalapú mártásokhoz használják.

Ez egy lehetséges variáció, ha valaki házilag szeretne maszalát készíteni:

fk acpie 44 evőkanál egész koriandermag, 1 evőkanál római kömény, 1 evőkanál szemes fekete bors, 1 evőkanál szárított gyömbér, 3-4 szem fekete kardamom, ¾ evőkanál szegfűszeg, ¾ evőkanál fahéj, ¾ evőkanál babérlevél, 1 mokkás kanál chili pehely.

A szárított gyömbér kivételével vastag falú (öntött vas) edényben gyakran kevergetve óvatosan megpirítom az alapanyagokat (kb. 4 perc). Miután kihűlt, kiszedem a kardamomból az apró magokat, hozzákeverem a többi fűszerhez és a szárított gyömbérhez.

Kávédarálóval/kézi mozsárral őrölöm/töröm meg a masalát. Üvegben, sötét, száraz helyen akár hónapokig is tárolhatjuk.

A kész keverékeket, például a curryt vagy a garam masalát az indiai háziasszonyok és a szakácsok maguk állítják össze. Persze ki-ki a saját titkos receptje alapján. A fűszernövényeket nemcsak ízük, aromájuk és illatuk alapján választják ki, hanem azt is figyelembe veszik, hogyan hatnak az egészségre. Itt a videón látható egy másik recept, és az elkészítési mód is: https://www.youtube.com/watch?v=B7MCeQXfebk

A garam masala pasztát szószok esetén érdemes a főzés végén az ételhez adni, de a tandoori csirke például garam masalával (is) ízesített pácban pihen. Használhatjuk előételekhez, levesekhez, joghurtos salátákhoz, de Indiában készítenek garam masalás édességeket is.

receptek:

Currys karfiolsaláta: azért - is- szeretem, mert előre elkészíthető

1 kg tisztított karfiol, 5 evőkanál olívaolaj (vagy egyéb salátaolaj), 1 teáskanál Nahrom currypor, 1 teáskanál kurkuma, balzsam ecet, tengerialgás só, ízlés szerint édesítő (én mézzel szoktam). A rózsáira szedett karfiolt sütő kosárba/tésztaszűrőbe teszem és enyhén sós, forrásban lévő vízbe mártom annyi időre, amíg újra forrni nem kezd (blansírozás). A fazékból kivéve lecsepegtetem, és ráborítok egy fedőt, hogy lassabban hűljön. Salátalevet keverek vízzel, és a fűszerekkel, és a még langyos karfiolt beleforgatom, és letakarom, a lében hagyom kihűlni. Többször óvatosan átkeverem, hogy a salátalé jól átjárja. Legalább 1 napig hűtőszekrényben érlelem. Fogyasztás előtt átkeverem, levét leszűröm, és az olívaolajjal meglocsolom.

Currys mártogatós:

3 evőkanál mascarpone, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál Nahrom curry por, 2 paradicsom

1 csokor koriander, fél mangó. Zöldségek mártogatni, ki mit szeret (sárgarépa, uborka, cukkini, paprika, grissini, szárzeller)

A majonézt összekeverem a curryvel és a mascarponéval. A paradicsomokat lereszelem (engem nem zavar a magja). A mangót meghámozom, apróra kockázom, a koriander zöldet felaprítom, az alapanyagokat összekeverem. A zöldségeket megtisztítom, és 8-10 centis hasábokra vágom, a lehűtött mártogatóssal kínálom.

Currys hagymalekvár: (igazából ez egy sűrűbbre készített hagyma csatni2).

50 dkg lilahagyma, 25 dkg cukor (igen az!), 1 dl vörösborecet (vagy vörösbor), 1/2 dl balzsamecet, 1,5 kiskanál currypor, diónyi vaj, mokkáskanál tengeri algás só, 

A hagymát szálasra, vékonyra felszeletelem, közben felolvasztom a vajat, puhára párolom a megsózott hagymaszeleteket, folyamatos keverés mellett picit lekapatom, hogy megkaramellizálódjon. Hozzáadom a cukrot, majd miután felolvadt, az eceteket és a curryport is. Tovább főzöm, amíg lekvár sűrűségű nem lesz.

Csirke tikka masala: (Az első indiai étel, amit kóstoltam. Tikka: darab, masala: fűszerkeverék) 80 dkg csirkemell (vagy comb), 3,5 dl natúr joghurt, 5+2ek. tandoori fűszerkeverék, 1/2 citrom leve, 2 dl tejszín, 700 g hagyma (kb. 8 db közepes vagy 3-4 nagyobb), 6 ek. olaj, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 tk. reszelt friss vagy 1 tk. szárított gyömbér, Csili ízlés (és csípősség) szerint, 1 ek. római kömény, 1 tk. mustármag, 2 tk. őrölt koriandermag, 2 ek. garam masala, 3 tk. kurkuma, 3,5 dl paradicsompüré, 1 kis sűrített paradicsom konzerv, Só, 1 tk. görögszéna

A felkockázott húst  3,5 dl natúr joghurt, 5 evőkanál tandori fűszerkeverék, fél citrom leve és kb. 1 evőkanál só keverékében bepácolom, és legalább 4 órára, vagy akár egy egész éjszakára hűtőbe teszem.

fk acpie 5A szószhoz apróra vágom a hagymát és a fokhagymát, lereszelem a gyömbért. Egy nagyobb lábasban közepes tűzön, megpárolom a vöröshagymát, amikor éppen elkezd fonnyadni, de még nem sárgul, hozzáadom a fokhagymát, a gyömbért, és 1-2 percig pirítom. Attól függően, hogy milyen csípős, ilyenkor adom hozzá 1-4 db apróra vágott csilipaprikát. Hozzákeverem az egész római köményt, mustármagot, és további egy percig pirítom. Ekkor jönnek az őrölt fűszerek, a garam masala, a kurkuma és még 2 evőkanál tandori fűszerkeverék, fölöntöm egy kevés vízzel (max. 1/2 dl), és párolom 1-2 percig. Belekerül a paradicsom. Én 1 kisebb üveg passzírozott paradicsomot (passata) és 1 kisebb konzerv sűrített paradicsomot használok, de ezek aránya tetszés szerint változtatható, nyáron friss paradicsomból készül. Ekkor jön bele ízlés szerint kb. 1 evőkanál tengeri algás fűszer só.  A paradicsomos szószt kb. 15 percig főzöm, amíg a hagyma jó pürés lesz, közben időnként öntök hozzá egy kis vizet. A 15 perc alatt kb. 2-3 dl vizet vesz fel, de ezt apránként öntöm rá, mint ahogy a vadpörköltnél a vörösbort szokás. Ennél a pontnál botmixerrel lehet pürésíteni, akkor egynemű éttermi jellegű szószt kapsz, ha nem turmixolom, akkor sokkal rusztikusabb lesz, érezni benne a hagymadarabokat.

Ekkor teszem bele a bepácolt húst a fűszeres joghurttal együtt. Jól elkeverem és 15-20 percig, a húskockák méretétől függően főzöm. Ha nagyon besűrűsödne, egy kis vizet öntök rá, de összességében azért sűrű szószt kell készíteni. A végén hozzáadom a 2 dl tejszínt, elkeverem,  és egyszer felforralom.

Tálaláskor egy kevés görögszénával és ízlés szerint apróra vágott csilipaprikával szórom meg a tetejét. Basmati rizs, naan kenyér és natúr joghurt illik hozzá.

Kívánok hozzá jó étvágyat!

Pilisszentiván, 2018.02.07.

Szeretettel
Berecz Ildi
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője

A fűszer a Nahrin kínálatában is elérhető!

fk acpie 6Aki szeretne többet is tudni az indiai fűszerekről, szívből ajánlom Chitra Banerjee Divakaruni: A Fűszer mesternő című könyvét, illetve az ebből készült The Mistress of Spices/Fűszerek hercegnője, de van ahol Szerelemmel fűszerezve címmel jelent meg/ (2005) című filmet. Kellemes kikapcsolódást jelent, bármelyiket választod.
A gyönyörű Tilo (Aishwarya Rai Bachchan) mestere a fűszereknek, beszéli a nyelvüket és használja az erejüket. Kivételes képességével belelát vásárlói életébe, a fűszerek segítségével pedig segít megoldani a gondjaikat. Doug (Dylan McDermott) azonban teljesen felkavarja szigorú szabályokhoz kötött életét, és Tilo akarata ellenére is beleszeret a nagyvilágban élő amerikai férfiba. Tilónak hamarosan választania kell: megmarad a küldetése mellett, vagy mindent, még az életét is kockára téve, enged a szívének.


[1] Brit-India a Brit Birodalom része volt 1858. augusztus 2. – 1947. augusztus 15.-ig,  magába foglalta a mai India, Pakisztán, Mianmar (Burma) és Banglades területeit.
[2] A csatni dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleség. Íze széles skálán mozoghat, lehet édes vagy savanyú, csípős, általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik.

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Curry
http://jeindia.hu
http://www.mindmegette.hu
http://www.hundia.hu

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok