Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

emk jelentkezes

A+ A A-

FŰSZERKALAUZ: KÉT FŰSZER EGY FÁRÓL - SZERECSENDIÓ ÉS „VIRÁGA”

enkf

Ha máskor nem is, de a karácsonyi menü összeállításakor, a receptek keresgélésekor a szerecsendió azoknak is a kezébe kerül, akik az év többi részében megfeledkeznek róla.

A Myristica fragrans latin névre hallgató kétlaki, örökzöld növény, származási helye a Csendes-óceánban fekvő, az indonéz szigetvilághoz tartozó Maluku-szigetek, mely nem véletlenül kapta a Fűszer-szigetek elnevezést. A szerecsendiónak is ez az őshazája, és a 19. századig az egyetlen beszerzési helyszíne is. A termőterülete az indonéz szigetvilágon kívül ma már Pápua Új-Guineára, Malajziára, Indiára, sőt a Karib-szigetekre is kiterjed.

Az óriási magasságú, 10-20 méteresre is megnövő, örökzöld fák akár száz évig is elélnek, és egész évben teremnek. A fa a telepítés után hét évvel hozza először csonthéjas gyümölcsét, amelynek héja éréskor kettéválva felfedi a magját és annak nagy részét burokként fedő pirosas magleplet. Ami a szerecsendiónál kisebb tömegének köszönhetően értékesebb a magnál. Illatra, ízre a korábban körülölelt dióra emlékeztet, de annál sokkal aromásabb, 1 teáskanál virág őrleménye nagyjából 1 evőkanál szerecsendiónak felel meg.

Szép, aranyló színt kölcsönöz az ételnek, mint a sáfrány. Húsleveshez, tejszínes levesekhez, szárnyasokhoz és húsos ételekhez javasolt. De ízesíthetünk vele desszerteket is, akár a kávé, akár a forró csokoládé ízét is teltebbé tehetjük egy darabka szerecsendió-virággal.

enkf 1A virágot három osztályba sorolják, az első osztályú virágból lesz a fűszer, a másod- illetve harmadosztályú árut tartósítószerekhez, illetve kozmetikai szerekhez használják fel alapanyagként.

A szerecsendió rendszertanilag nem dió, a szerecsendiófa kemény magjának belét nevezik így (muskátdió), a frissen rikítóan piros, szárítva sárgás rózsaszín magköpeny, vagyis a „virága”, a muskátvirág (macidis flos) is közkedvelt fűszernek számít, így aztán szokatlan módon egy növényből két különböző fűszer készül.
Termőterületén gyümölcsét is fogyasztják: a napon kiszárítva félig fermentálják, az íze a kandírozott gyömbéréhez hasonlít.
Az érett terméseket tűz felett szárítják, majd a magot kifejtik, és őrölt vagy darabolt formában forgalmazzák. Ázsiában dohányhoz adagolva, orron keresztül szívják, olykor pedig az éretlen termés héjából édes zselét készítenek, emésztési zavarok ellen, szélhajtóként használják.
Magas olaj- és fehérjetartalmán alapul a vörösbarna színű, erős illatú muskátvaj gyártása, a kakaóvaj helyettesítésére szolgál, illetve reuma elleni kenőcsök kiváló alapanyaga.
A magas cserzőanyag tartalmú dióhéjat kerti utak töltőanyagául használják fel.

Az ősi indiai védikus írások fájdalom- és lázcsillapítóként, arab írásokban gyomorbántalmak gyógyítására és afrodiziákumként említik.

Már az i.e. első században ír róla idősebb Plinius1 római író.

A középkorban arab közvetítéssel került ismét Velencébe, majd vált egész Európában a nemesi asztalok nélkülözhetetlen fűszerévé. A borshoz hasonlóan nagyon értékes fűszernek számított, kereskedtek vele, pénzként használták, és valóban "borsos" ára volt: egy 14. századi német ártábla alapján 1 font (45 dkg) szerecsendió hét kövér ökröt ért.
Nem véletlenül ugyanis a középkori Európában a pestis egyik ellenszerének tartották. A pestis elleni higanykezelés és a többi kártékony gyógymóddal ellentétben a szerecsendió ért is valamit. A mai kutatások szerint a kórokozókat terjesztő bolhák valóban nem kedvelik az illatát.

A 16. század elejéig az arabok kezében volt a fűszerkereskedelem, őket Vasco da Gamanak2 és a tengeri útvonalak felfedezésének köszönhetően a portugálok váltották fel, majd a fahéjhoz3 hasonlóan a Holland Kelet-indiai Társaság vette át az uralmat a szigetek és a fűszer felett, és sokkal rámenősebb üzletpolitikát alkalmazva a 17. században.
Míg a portugálok beérték a szimpla kereskedéssel (és a csillagászati haszonnal), a hollandok monopóliumban gondolkodtak, s ennek eléréséhez a legbrutálisabb eszközöktől sem riadtak vissza. A bennszülötteknek halálbüntetés terhe mellett megtiltották, hogy kereskedjenek a szerecsendióval, s mikor ezt a helybéliek figyelmen kívül hagyták, a társaság vezetője, Jan Pieterszoon Coen elrendelte minden 15. életévét betöltött bennszülött férfi felnégyelését.4

enkf 2

Az angolok később a Holland Kelet-indiai Társaság szerecsendió-egyeduralmát megelégelve ott keserítették meg a hollandok életét, ahol csak tudták, s akik végül a békéért cserébe feláldoztak egy jelentéktelennek tűnő gyarmatot a távoli nyugaton: az aprócska szigetet ma Manhattannek hívják. A hollandoknak a kegyelemdöfést végül egy néhány évig tartó angol fennhatóság jelentette, ami lehetővé tette a briteknek, hogy saját gyarmataikon elkezdjék termeszteni a kincset érő fűszert. Így válhatott a Karibi-térségben található Grenada szigete – amit szó szerint egy fél világ választ el az eredeti termőhelytől – a világ második legnagyobb szerecsendió-termesztőjévé.
Ennek a monopóliumnak egy francia kertész (Pierre Poivre, aki Mauritiuson hozott létre szerecsendió-ültetvényt) véget vetett a 18. század végén. Az új ültetvények által elterjedt a szerecsendió és így az ára is jelentősen csökkent.

enkf 3

Hosszas listák szólnak arról, hogy mennyi mindenre hat pozitívan a rendszeres fogyasztása. Lehet, hogy meglepően hangzik, de akár hisszük, akár nem, valójában mindenre jó!
Összesen 40 komponenst fedeztek fel a dióban és az olajában, a magban 5-16%-, magköpenyben akár 15% olajat is tartalmazhat. Olajában illóolajok, monoterpének, pinenek, szabinén, és a fő alkotórésze a kb. 13%-ban jelenlévő miriszticin, 5-7% elemicin, szafrol, fenol, aromás éterek és lignanok találhatók.

Ezek az anyagok hangulatjavító hatásúak, nyálkaoldók, hasmenés esetén székletfogók, jótékony hatásúak menstruációs nehézségek esetén, javítják az emésztést, inhalációs adalék köhögéskor, javítja a vérkeringést, kiváló nyálkaoldók....

  1. Legelőnyösebb tulajdonsága, hogy antioxidáns hatású, azonban jóval magasabb arányban tartalmaz antioxidánsokat, mint más fűszerek. Ezért is érdemes rendszeresen étkezéseinkbe iktatni egy csipetnyit, ha fiatalosak és egészségesek akarunk maradni!
  2. A markáns illatú fűszer vágykeltő tulajdonságát a magjában lévő illóolajoknak köszönheti. A kb. 40 komponens mindegyike pozitívan hat ránk.
  3. A fő hatóanyagának tekinthető miriszticinnek köszönhetően fokozódnak az agyműködési folyamatok, javul a memória, és megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását úgy, hogy annak kialakulását okozó enzim működését teljesen blokkolja. (a kávé is hasonló tulajdonsággal bír!)
  4. Szintén illóolajának köszönhetően gátolja a "hangulatrontó" tevékenységeket a szervezetben, csökkenti a fáradtságot, természetes antidepresszáns.
  5. A frissen őrölt szerecsendió egy kis mézzel fogyasztva kiválóan segít a hányinger leküzdésében
  6. Rengeteg vitamin és nyomelem található a fűszerben, ami segít egyensúlyban tartani egészségünket, ellenállóbbá teszi a szervezetet. (eugenol)
  7. Kis mennyiségben jótékony befolyással bír a vérnyomásra, segíti annak egészséges szintjének fenntartását, így a szívműködést is javítja, élénkíti a szívet és a vérkeringést. (réztartalom)
  8. A szerecsendió olaját a masszázs területén is előszeretettel használják, mert enyhíti az ízületi gyulladásokat, és az izomfájdalmakat.
  9. enkf 4A magas vastartalmának köszönhetően egyrészt pótolja a hiányos állapotot a szervezetben, másrészt vérképző.
  10. A frissen őrölt szerecsendiót inhalációs adalékként használják légcsőhurut okozta köhögéseknél, gyakori összetevője a köhögéscsillapító tinktúráknak is.
  11. Kicsit drága, de kiváló bőrradírként, több kozmetikai termék is alkalmazza a bőrradír készítményekben a reszeléket, de a legszerencsésebb, ha mi magunk készítjük el. Ez olcsó és bőrbarát eljárás is egyben! Elegendő egy kis kanálnyi őrölt szerecsendiót, egy kis olíva-, vagy kókuszolaj összekeverni.
  12. Mivel a szerecsendió antibakteriális hatással is bír, így mindenféle bőrfertőzés esetén érdemes bevetni. Arcpakolásba téve is kihasználhatjuk öregedést gátló hatását.
  13. A szerecsendió olaja kiváló töredezett hajvégek ápolására, csökkenti a hajhullást, a fejbőr vérkeringését serkenti, így a gyorsabb hajnövekedéshez is hozzájárul és ragyogást is biztosít.
  14. A homeopátia is használja, az ilyen készítményekhez a brazíliai szerecsendiófa sértett kérgéből származó piros nedvet dolgozzák fel. Erősen gyulladáscsökkentő, furunkulusoknál, keléseknél, a kéz és láb ujjainak gennyes gyulladásainál, valamint nyirokcsomó-gyulladásnál javasolt. Hatása hasonlít az Echinaceához (bíbor kasvirág) jól is kombinálható vele.
  15. Étvágyjavító hatása is van, gyomor tonikok alapanyaga, mert segít hasmenés, Crohn-betegség esetén.
  16. Aromaterápiás eljárásoknál is nagy becsben van a szerecsendió-olaj. Élénkítőleg hat, stimulálja a szívet és a vérkeringést, ellazulást és szellemi tisztaságot hoz. Kiválóan alkalmas illatlámpák aromakeverékeihez vagy fürdővízadalékként. Ez a jótékony fürdő erősíti az ellenálló képességet hideg ellen.

VISZONT: A mag-, és az illóolaj főhatóanyaga a miriszticin5 a szervezetbe jutva a meszkalinhoz hasonló szerkezetű- és hatású anyaggá bomlik.
Erős aromája miatt a szerecsendiót, a virágát, és olaját fűszerként mindig takarékosan használjuk. Túlzott mértékű használata mérgezéshez vezethet. A mérgezési tünetekre jellemző lehet rosszullét, hasi fájdalom, hányás, szájszárazság, pupillatágulat, eufória, szédülés, görcsök, zavartság, mámoros állapotok, hallucinációk, erős szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, halálfélelem, kómás állapotok. Ilyenkor orvosi beavatkozásra is szükség lehet.

Fontos hogy gyerekek elől gondosan elzárva tároljuk ezt a fűszert!
Valamint szerecsendió tartalmú ételmaradékot soha ne adjunk a háziállatoknak, mert miriszticin-tartalma révén számukra ártalmas, akár halálos lehet.

enkf 5A szerecsendiót édes és sós ételek ízesítésére egyaránt alkalmazhatjuk, tehát a mindennapi főzéshez (nem csak az ünnepi ételekhez) is használhatjuk, mert pl. kakukkfűvel keverve tökéletes íz harmóniát hoz létre.
Zöldségételekben leggyakrabban krumpli, spenót és tök mellett jelenik meg, az italok világában pedig a forralt bor, a rumpuncs, illetve a tojáslikőr kedvelt összetevője.
Az egyszerű krumplipüré is különlegessé válik egy csipet szerecsendiótól.
Ha ínyencséget szeretnénk, próbáljuk ki a vaníliával és szerecsendióval fűszerezett túrót. 25dkg túrót villával törjünk meg, majd enyhén hintsük meg szerecsendió és vanília őrleménnyel, keverjük ki.
Őszi zöldségeinket is fűszerezhetjük szerecsendióval, kellemes ízt ad a párolt karfiolnak, brokkolinak vagy a sütőben sült burgonyának egyaránt.

Sütőtökös gombóc chilis sajtmártással

Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 35 dkg sütőtök, 5 dkg bacon, 2 csipet só, 1 kávéskanál, szerecsendió, 1 tojás, csipet zsálya, 35 dkg finomliszt, 2,5 dl főzőtejszín, 10 dkg scamorza, 2 kisebb szárított chilipaprika

Elkészítés: A tököt és a krumplit felkockázom, és fólia alatt a sütőben megpárolom (úgy 200 fokon, kis vizet öntök alá). Egy nagy tálban krumplinyomóval aprólékosan szétnyomkodom. Sózom, kis szerecsendiót reszelek rá, hozzáadom a tojást és a lisztet, tésztává gyúrom.
Egy lábasban sós vizet forralok, serpenyőben megpirítom a bacont.
A tésztából - vizes kézzel - gombócokat formálok, majd a forrásba lévő vízben megfőzöm. Amikor a felszínre jön, leszűröm őket, és átteszem a serpenyőbe. A serpenyő alatt úgy állítom be a lángot, hogy meg ne égjen, csak kellemesen piruljon.
Ezután egy kisebb lábasban felfőzőm a tejszínt a lereszelt sajttal, egy csipet só és az összetört chilit. A tányérra szedett gombócokat nyakon öntöm a mártással és tálalom.

Jó étvágyat hozzá!

Szeretettel:
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra Team vezetője


[1] Idősebb Plinius, teljes nevén Caius Plinius Secundus Maior római író, polihisztor, ókori enciklopédista.
     ( i. sz. 23., Como, Olaszország - Meghalt: i. sz. 79. augusztus 25., Stabiae)
[2] Vasco da Gama portugál tengerész, felfedező ( Sines, Portugália- Meghalt: 1524. december 24., Kocsín, India)
[3] https://eletfaprogram.hu/index.php/eletfa-klubok/elet-fa-mod-klub/2798-fuszerkalauz-fahej-a-gondolat-ebreszto-ugyanakkor-gonduzo
[4] A hollandok érkezésekor a szigetcsoport populációja 15 ezer körül volt, 15 évvel később mindössze 600 főt számlált.
[5] Ez a MDA nevű drog alapanyaga, mértéktelen használata hallucinációhoz vezet.

forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerecsendi%C3%B3
http://www.mindmegette.hu/ketto-az-egyben-a-szerecsendio-46756/
https://diningguide.hu/szerecsendio-kalandos-tortenete/
https://terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/szerecsendio.html
fotók:
http://www.mindmegette.hu/ketto-az-egyben-a-szerecsendio-46756

Honismeret nélkül nincs hazaszeretet!

hnnh

"A múltat tiszteld, s a jelent vele kösd a jövőhöz!"
(Vörösmarty)1

A Honismereti szirom hónapjának kapcsán elgondolkodtam a szón: mi a honismeret?

S nekem mit jelent? Mi teszek érte?

A honismeret fogalom jelentése természetesen hon ismerete, amiből a hon szavunk a haza régies szinonimája (pl. honvéd, otthon, itthon). Ezért úgy érzem, hogy a honismeret szolgálja azt a célt, hogy minél otthonosabban érezzük magunkat szülő-, és/vagy lakóhelyünkön – vagyis itthonunkban – szűkebb környezetünkben, ám végső soron az egész hazában.

hnnh 1Ez nálunk magyaroknál különösen fontos, ahol az ország és a nemzet nem esik egybe.

A honismeret belső igény kell legyen, s nem egy mozgalom (bár jó, hogy van ilyen), ami önkéntes, nemtől, kortól, vallástól, párt(ok)tól független. Egyaránt lehet egyéni-, és csoportos, és közösségi tevékenység, amely a HON földrajzának, történelmének, múltjának, jelenének, kultúrájának megismerését, tiszteletét jelenti, mert ez a nép önbecsülését szolgálja.

A honismeret egyik fő oszlopa a helytörténet, ami a „köztörténet hajszálgyökérzete”, a honismeret akkor „nemzettudatunk környezetvédelme”. Hiszen az a bizonyos gyökérzet annál biztosabban tartja az (élet)fát, minél sokrétűbb, minél összetettebb, ahol összeér a múlt a jelennel akkor kapcsolódhat  a jövővel is.

Minden nép  jövőjéhez, fennmaradásához elengedhetetlen az, hogy ragaszkodjon az értékeihez, mert egyaránt  kulturális és történelmi kincs az, ami az országának tájaiban megtalálható.

hnnh 2

De számunkra különösen fontossá kell váljon az a több mint ezer éves épített- és szellemi örökség, amit történelmi hazánkban létrehoztunk és megtartottunk, vagy inkább az tartott meg bennünket.

Ebben a tájban, ebben az épített környezetben, az elszakított területeken máig élnek magyar közösségek, akik a beolvadás és az elvándorlás helyett az otthonmaradást, a kitartást választották. Ezeken alapszik az a szellemiség, amivel a Kárpát-medence egységét tudjuk sugározni.

,,A szülőföldhöz való vonzódás fontos lelki erőforrás. Nem szerethetjük azonban igazán azt, amit nem ismerünk!'' – írta levelében Kováts Dániel2 nyugalmazott főiskolai tanár, aki elindítója volt a honismereti mozgalomnak Borsodban.

Igazgató úrtól hallhattuk többször az Örökség című dalból: "...megtanulom, megőrzöm, tanítom, tovább adom!"

hnnh 3Mert amit nem ismerek, azt nem érthetem, ezért tisztelni sem tudom, és megőrizni sem fogom és akkor nem lesz mit tovább adni. Aki foglalkozik a honismerettel, az tudja igazán átérezni, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy valahol otthon érezhetjük magunkat. Erőt nyerhetünk mai gondjaink megoldásához elődeink küzdelmeiből és tapasztalataiból. A honismeret művelője saját ismereteinek bővítéséhez és egy fontos közösségi tevékenységhez egyaránt hozzájárul. Legyünk és tegyünk hát minél többen!

Szeretettel:
Berecz Ildikó


[1] Hazajáró Honismereti- és Turista Egyletet mottója
[2] Kováts Dániel (Abaújnádasd, 1929. december 22. ) főiskolai tanár, irodalmár, nyelvművelő, szerkesztő, helytörténész. A Honismeret folyóirat szerkesztőbizottságának, a Magyar Comenius Társaság és a Kazinczy Ferenc Társaság elnökségének tagja.

FŰSZER KALAUZ: ÉSZAK OLÍVÁJA, A REPCE

eoar

Kora tavasztól szeptemberig minden évben felfigyelhetünk a csodálatos sárga színével pompázó, óriási táblákban virágzó repcére, melynek nemcsak a látványa elképesztő, de az élettani hatásai is bámulatosak. Itt az ideje nekünk is újra felfedezni a repcét és az olaját, mert a Nahrin termékekben az eddig alkalmazott kókuszzsírt nem véletlenül cserélik folyamatosan repceolajra.

A repce ősi alakja nem ismert a kutatók előtt, csupán elvadult alakjai maradtak fenn önmegtermékenyülő tulajdonságuk révén.

Feltételezett őshazájának Dél-Nyugat-Európát, Észak-Afrikát, Ázsiát egyaránt tekintik. A legelterjedtebb fajtája a káposztarepce, ami valószínűleg a káposzta és a kerekrépa természetes kereszteződéséből származik, ennek a lehetőségét az ókorban-középkorban történő együttes termesztésük alakíthatta ki.

Azt, hogy a repce közel sem új keletű növény, védikus írások bizonyítják, az Indus völgyében időszámításunk előtt 3000-ben már termesztették.

Az ókorban eljutott Kínába és Japánba is, s az utazók terjesztették el a mérsékelt éghajlati övben. Főleg a nyugati (hűvösebb éghajlatú) országokban tudták termeszteni, ahol a napraforgó nagyobb napfény- és hőmérséklet igénye miatt nem maradt meg.

A 12-13. századtól a keresztes hadjáratok után az addigi olívaolaj helyett a repce olaját („Rüböl") használták világítóolajként és a templomi örökmécsesekben is, de kenőanyagként is alkalmazták.

A 20. században lendült fel ismét a repce termesztése, és ekkor már az étkezésben étolajként is hasznosították. 

Ipari hasznosítása is kiszélesedett: a nehéziparban a kohászatban és fémmegmunkálások során edző-hűtőfolyadékként szerepelt, de nyersanyaga a festék-, szappan- és mosószergyártásnak, segédanyag a textil-, bőr-, gumi- és műanyagiparban.

Kénnel keverve gumigyártásban kaucsukszerű anyag képződik, a hadiipar nitroglicerin gyártására használja.

Különböző kozmetikai cikkek, kenőcsök, margaringyártásra történő felhasználását, mint alapanyag az olvadáspontjának megváltoztatása tette lehetővé.

Napjainkban a repceolaj másik fő felhasználási területe a biodízel előállítás. Finomítatlan változatából ipari kenőanyag készül. Továbbá a gyógyszeripari és kozmetikai felhasználása is jelentős.

eoar 1A repce (Brassica napus) a káposztafélék (Brassicaceae) családjának Brassica nemzetségébe tartozik, rokon növényei  a réparepce, karórépa, tarlórépa, feketemustár, káposzta.

Szára kerek keresztmetszetű, egyenesen feláll, majd bokrosan elágazik, a növény 75–125 cm magas lehet.

Levelei kékeszöldek, az alsók nyelesek, borzasan szőrösek, a felsők kopaszak, szárölelők.

Virágai fürtökben nőnek; az egyes virágok 15–30 mm-esek. A csészénél kétszer hosszabb sziromlevelei jellegzetesen élénksárgák. Az egyes fajták áprilistól szeptemberig nyílnak.

Becő termésű, ami 5–10 cm hosszú, keskeny, egy-egy becőben 15–40 magot találhatunk.

Tavaszonként Nagymamám azt mondta: Kikelt a repce, hamarosan jönnek a gyomok is!

eoar 2A olajat két fajtájából a réparepcéből- és a káposztarepcéből állítják elő. Nálunk inkább a káposztarepce terjedt el. Ennek őszi és tavaszi változata is van, de hazánkban a tavasziak termése bizonytalan. A réparepce gyengébb, homokos talajokon is termeszthető, a káposztarepcénél fagytűrőbb, rövid tenyészidejű, magva apróbb és termése kevesebb. Úgyszintén van őszi és tavaszi változata is.

A repce olaj fogyasztásának hanyatlását a 20. század második felének végén az okozta, hogy az akkor termesztett fajták olaja hosszú láncú zsírsavakat, erukasavat és eikozénsavat is tartalmaztak, melyek lerakódnak az emberi-és állati szervezetben, és nehezen bomlanak le.

E hátrányok kiküszöbölése érdekében Kanadában1 1965-től olyan repcefajtákat nemesítettek ki, amelynek olajában nincs se erukasav, se eikozénsav. Ezeket az új fajtákat "nullás repcének" nevezik. Mindkét típusú olaj linol- és linolénsavat tartalmaz, tokoferol (E vitamin) tartalmuk 600–800 mg/kg, magas klorofill tartalmuk miatt zöldes barna színük van.

A kedvező élettani hatások eléréséhez a különböző vad repce fajtákat keresztezik és nemesítik, ennek következtében a reformétkezés területén a kedvező Omega-3 zsírsav összetétele miatt fogyasztását javasolják.

Ami a rendszeres fogyasztását illeti, mi sem könnyebb, mint felvenni az étlapra a repceolajat.

eoar 3A finomított repceolaj sütéshez ideális, mert 242 °C-fokot is kibírja károsodás nélkül. De salátához vagy zöldségkrémhez használhatjuk. Ne feledjük, hogy a szakemberek szerint a napi energiaszükséget 30-35 százalékát a zsíroknak kell kitenniük.

A repcetermesztés nagyon hasznos "mellék"terméke a repceméz, mely folyékonyan világos színű, de napok alatt hófehér, apró szemcsékké kristályosodik. Krémméz előállítására kiválóan alkalmas, általában a sütőiparban használják fel. A gyakrabban termelt mézek közül ez az egyetlen enyhén lúgos kémhatású fajta, ezért a gyomorsavtúltengés jó ellenszerének számít.

A repceolaj élettani hatásai:

  • ajánlott szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére,
  • cukorbetegeknek kedvező,
  • csökkenti a magas vérnyomást,
  • erősíti a bőr nedvességmegtartó képességét,
  • immunerősítő,
  • jelentős szerepe van a koleszterinszint csökkentésében, kedvezően befolyásolja a vérzsír szinteket, mert optimális az Omega-6 és Omega-3 zsírsavak aránya (3:1),
  • kiváló az idegrendszerre,
  • segít megőrizni a vérerek rugalmasságát,
  • serkenti az agyműködést,
  • védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulásával szemben,
  • védi, nyugtatja a bőrt a káros környezeti hatásokkal szemben,
  • gazdag E-vitaminban, így lassítja a bőr öregedését, ráncosodását,
  • véralvadásra gyakorolt pozitív hatása is bizonyított.

A fenti állítások hitelét különböző kutatások igazolják.2

eoar 4Egészségkutatók állítása szerint a repceolaj étrendünkbe való bevezetése segíthet leküzdeni a hason felrakódott zsírréteget, ami megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma- és a cukorbetegség kialakulásának rizikóját. A repceolaj azonban a benne lévő egyszeresen telített zsírsav miatt képes csökkenteni a lerakódó káros zsírok mennyiségét, mindemellett jótékony hatása az eddigi kutatási eredmények szerint kifejezetten a hasi zsírrétegekre specializálódik.

1.) Ezt brit kutatócsoport tesztelte, összehasonlítva öt különböző növényi olaj hatását résztvevőkön. Minden tesztalany metabolikus szindrómára hajlamosító tünetek legalább egyikével rendelkezett (magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy magas vércukorszint, alacsony HDL-koleszterin szint -  az ún. jó koleszterin - , és hasi zsírfelesleg). A résztvevők négyhetes, előre megszabott étrendet követtek, amelyek normál-, magas zsírsavtartalmú-, magas zsírsavtartalmú hozzáadott omega-3-zsírsavval dúsított repceolajat, kukorica-/sáfrány-, vagy lenmag-/sáfrányolaj valamelyikét tartalmazta. A vizsgált személyek két, a napi energiaszükségletüknek megfelelő kalóriatartalmú turmixot, (smoothie-t) fogyasztottak naponta, amely narancsból készült fagylaltot, alacsony zsírtartalmú tejet, fagyasztott epret és valamelyik vizsgált olajat tartalmazott. A repceolaj tartalmú italt fogyasztók a négy hetes vizsgálat után 100 g-mal kevesebb hasi zsírfelesleggel távoztak, mint a másfajtát fogyasztó társaik.

2.) A repceolaj a kanadai St. Michael Kórház kutatói szerint a legegészségesebb választás a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára is. Dr. David Jenkins munkatársaival olyan 2-es típusú betegek csoportjait hasonlította össze, akik vagy repceolajjal készült kenyeret tartalmazó, alacsony glikémiás indexű étrenden, vagy teljes kiőrlésű kenyeret tartalmazó, alacsony glikémiás indexű étrenden éltek. A Diabetes Care3 2002. június 14-i számában megjelent tanulmányuk kimutatta, hogy a repceolajos étrendet követőkben a vércukorszint és a káros LDL koleszterin szintje is jelentősen csökkent.

Még ennél is érdekesebb eredmény az, hogy a repceolajjal készült kenyér éppen azokra gyakorolja a legjelentősebb pozitív hatást, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre: azokra, akiknek a vércukorszintet mérő HbA1c tesztje a legmagasabb értéket mutatta az előző 2-3 hónapban. 

Dr. Jenkins, aki a Torontói Egyetem professzora is, elmondta, hogy a vizsgált személyekben kimutatott LDL koleszterinszint csökkenés a szív-érrendszeri események kockázatának körülbelül 7 %-os csökkenésének felel meg. Az előny ezen kívül úgy is értelmezhető, mintha a résztvevők további 20 mg dózis koleszterincsökkentő sztatint vettek volna be, ami a szabványos adag duplája.

3.) Kísérleti állatokban a repceolaj csökkenti a vastagbéldaganatok méretét és előfordulási gyakoriságát, erről számolt be a Dél-Dakotai Állami Egyetem gyógyszerész karának professzora, Chandradhar Dwivedi, aki tanulmányában részletezte: kísérleteik alapján a repceolaj patkányonként csaknem 60 százalékkal csökkentette a daganat előfordulási gyakoriságát, az előforduló tumorok méretét pedig 90 százalékkal szorította vissza. A kutatók úgy vélik, a repceolaj használata a mindennapos főzésben védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulásával szemben.

4.) A vitaminbomba: a repceolajban megtalálható a béta-karotin, ami az A-vitamin elő anyaga. Az A-vitamin felel a fényérzékelésért, a hámszövetek állapotáért és az immunfolyamatok helyes működésében is szerepet játszik.

A repceolajban - mint a legtöbb olajfajtában - E-vitamin is található, ami hozzájárul az A-vitamin felszívódásához, valamint véd a szabadgyököktől, hasznos a szívnek és az agynak is. Hiánya esetén a férfiaknál akár terméketlenség is felléphet, a nőknek pedig fontos a magzat növekedése szempontjából.

A K-vitamin a máj méregtelenítését és a véralvadást is elősegíti, sőt a legújabb kutatások már arra utalnak, hogy a csont felépítésekor is szüksége van szervezetnek rá. A repcén kívül zöld leveles növényekben, a tejtermékekben és a májban található meg.

5.) A repceolaj az említett antibakteriális tulajdonság miatt a szőrtüszőgyulladások ellen is remekül bevethető, a fejbőrt kíméletesen fertőtleníti, ezért a korpásodás megelőzésében, leküzdésében is jó szolgálatot tehet, ricinusolajsav-tartalma pedig hozzájárul a hajnövekedés serkentéséhez, így gyorsítható vele a növekedés. Ez az olajsav helyreállítja a sok kémiai termék használatától megborult fejbőr pH-ját, természetes antioxidáns, így támogatja a keratin beépülését a hajba, és segít erősebbé, simábbá tenni azt.

6.) Nemcsak a szervezetre hat jótékonyan a repceolaj: védi a bőrt a környezet káros hatásai ellen, és nyugtató hatása miatt is érdemes alkalmazni. Emellett magas E-vitamin tartalmának köszönhetően lassítja a bőr öregedését és a ráncok kialakulását, úgyhogy szokásos arcpakolást érdemes dúsítani repceolajjal.

eoar 5Mivel a finomított repceolaj nem érzékeny a hőre, ezért bátran használhatjuk sütéshez, főzéshez is. A hidegen sajtolt változatot, illetve a szűz megjelöléssel ellátott repceolaj saláták készítéséhez és ízesítéshez javasolt.

Végül fogadjátok szeretettel a vizsgálatban említett repceolajos kenyér receptjét:

Hozzávalók: 2 ek aktív száraz élesztő, 1 ek méz, 3 és 1/4 csésze meleg víz, 1 ek tengeri só, 1 csésze búzasikér, 7 csésze teljes kiőrlésű liszt, 1/2 csésze nyers nádcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer, 1/4 csésze repce olaj

Elkészítés: az élesztőt és a mézet feloldjuk a langyos vízben, nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. Miután az élesztő felfutott, adjuk hozzá a lisztes keverékhez a repceolajjal együtt. Ezután gyúrjuk össze a tésztát, kb. 10 perc alatt lehet simára dolgozni. 3 részre osztva helyezzük formában (jénai tál). Konyharuhával letakarva kelesztjük, 1 órát (hőmérsékletfüggő), miután megkelt 230 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Le is lehet fagyasztani. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője
Pilisszentiván, 2018. 10.10.


[1] A repceolaj az angolszász országokban ismert neve, a canola, a Canada és az ola (olaj) szavak összevonásából alakul ki. A Manitoba Egyetemen készítették először az 1970-es években repcéből. A repceolaj csupán 7 százalék telített zsírt tartalmaz, alig felét annak, amennyit az egészségügyi előnyeiről híres olívaolaj tartalmaz.
[2] http://www.lenmagolaj.hu/tudomanyos/
[3]  http://care.diabetesjournals.org/content/25/9/1652

Forrás:

www.lenmagolaj.hu/tudomanyos/
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/repce.html
http://tgy-magazin.hu/egeszseges-eletmod/gyogyhatasu-olajok
http://www.vitalzone.hu/lassitsd-a-rancosodast-repceolajjal.html#ixzz5S0sFT6TT
https://hu.wikipedia.org/wiki/Repce

https://hu.wikipedia.org/wiki/Repceolaj
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_repceolaj_csokkentheti_a_cukorbetegek_kardiovaszkularis_kockazatat_is
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/hasznaljon_repceolajat_a_vastagbelrak_ellen/2011042900020

Ideális gyermekmenü

igymSzülőként kötelességünk odafigyelni gyermekeink táplálkozására. Ha a szülő ezt komolyan veszi, akkor a gyermekének felnőttkorára nagy hatással lehet, hiszen a gyermekkori táplálkozás a felnőttkori egészségért is felelős.

Miért fontos egészségesen táplálkozni?

A felnőtt- vagy időskori halálokok 46 %-a az elhízásra és az egészségtelen táplálkozásra vezethető vissza. Ezzel jó tisztában lenni, mert odafigyelve, akár éveket nyerhetünk az életünkből.

A legfontosabb anyagcsere folyamat a táplálkozás, mely testünk ellátásához, működéséhez, fejődéséhez és növeléséhez elengedhetetlen. A helyes táplálkozásnál fontos az elfogyasztott ételek mennyisége, minősége, összetétele, és nem utolsó sorban a változatosság. Ami fontos, hogy az étel, amit eszünk legyen elegendő, tápláló, változatos, és az is fontos szempont, hogy finom legyen, hogy élvezettel tudjuk elfogyasztani.

igym 1A helyes táplálkozásban az ételek összetevői közül a következőket kell figyelembe venni: a szénhidrátokat, a zsírokat, fehérjéket, a vitaminokat és az ásványi anyagokat egyaránt.

Az egészséges táplálkozás alapjait gyermekkorban kell elsajátítani.

Az Új DIÉTA 2014/5 számában megjelent összefoglaló szerint: „…a gyermekek egyharmada reggeli nélkül indul el otthonról…minden ötödik gyermek túlsúlyosnak vagy elhízottnak bizonyult már a legkisebb korcsoportban is…a vizsgált 4–10 éves gyermekek táplálkozásában már felfedezhetők a felnőtt lakosságra is jellemző hibák nyomai. A túlzott zsírfogyasztásra és annak kedvezőtlen – bár a felnőtt mintánál még kedvezőbb – összetételére, a gyermekek egynegyedénél tapasztalható, hiányos élelmirost-felvételre, valamint a túlzott sófogyasztásra vezető, helytelen táplálkozási szokások rögzülése tovább növelheti a későbbi életkorokban kialakuló, idült betegségek (szív-érrendszeri vagy szénhidrátanyagcsere-betegségek) kialakulásának kockázatát. A kalciumfelvétel nem elégséges, s ezt tovább rontja a nátrium és a foszfor igen nagy arányú, valamint a D-vitamin egyértelműen hiányos fogyasztása.

A különböző élelmiszercsoportok fogyasztásának mintázata is nagyon jellegzetes, a felnőtt korosztályra jellemző képet mutat. Ilyen, helytelen szokások a fehér lisztből készült kenyereknek, pékáruknak az ajánlottnál jóval nagyobb, míg a tejtermékek kisebb fogyasztása, vagy a sovány felvágottak háttérbe szorulása a félzsírosakkal szemben.

A kapott eredmények bizonyítják, hogy a gyermekek egészséges táplálkozásra és életmódra nevelése kiemelt jelentőségű, s ebben fontos szerepe van a szülők aktív közreműködésének, valamint minden érintett – kormányzat, egészségügyi- és oktatási intézmények, szakmai szervezetek, élelmiszer-ipari szereplők – bevonásával folyó, oktatási programoknak.”

Ennek tükrében érthető igazán, hogy miért kell az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, a helyes táplálkozási szokások kialakítását már gyermekkorban elkezdeni. Ez az az időszak, amikor megalapozhatjuk a majdani felnőtt egészségét, amikor megfelelő mennyiségű és minőségű étrenddel, aktív életmóddal, egészségmegőrző szemléletet alakíthatunk ki gyermekeinkben. Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges legyen. S ha elfogadja, hogy ennek két legfontosabb eleme a kiegyensúlyozott étrend, a változatos táplálkozás, valamint a testmozgásban gazdag életmód kialakítása – már sokat tesz gyermeke egészségéért.

Mit is egyenek a gyerekek?

igym 2Téved, aki azt hiszi, hogy egy egészséges gyerek számára létezik tiltólista. A fejlődésben levő gyermek étrendjében (figyelembe véve az életkort) minden ételnek, élelmiszernek helye van, de vannak betartandó mennyiségek a napi ötszöri étkezés mellett.

Nem elég csupán ebédre jóllakni, vagy éppen kiadósan reggelizni. Ahhoz, hogy a gyerekek szellemi és testi teljesítőképességük legjavát adhassák, hogy egészséges mértékben fejlődhessenek, valamennyi étkezés, így a reggeli, a tízórai, az ebéd, az uzsonna és a vacsora is szükséges.

igym 3A legtöbbet rostokban gazdag gabonafélékből, zöldségből és gyümölcsből kellene fogyasztani, erre épülnek a tej és tejtermékek valamint a húsok és húskészítmények. A szervezet számára kisebb mennyiségben szükségesek a zsiradékban gazdag ételféleségek és az édességek.

A táplálkozáson kívül a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás is fontos szerepet játszik a szervezet élettani folyamataiban. Gyermekeink elmerülhetnek a játékban, így elfelejtenek inni, ezért gyakran meg kell kínálnunk őket folyadékkal, hiszen az ő szervezetük érzékenyebben reagál az elégtelen folyadékfelvételre. Ilyenkor a legjobb választás a tiszta víz.

igym 4Összefoglalva: a kiegyensúlyozott táplálkozásnak óriási szerepe van a gyermekkori egészséges életmód kialakításában, de emellett a napi egy órányi aktív testmozgás, a szabad levegőn eltöltött játék, sport, az életkornak megfelelő mennyiségű tanulás és pihenés mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy gyerekeink egészségesen fejlődjenek.
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe az MDOSZ új táplálkozási ajánlását GYERMEKEK számára. A Gyerek Okostányér® megmutatja, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kellene a 6-17 évesek tányérjára kerülnie.

Kalkulátorral és képes adagolást segítő útmutatóval itt letölthető:

http://www.okostanyer.hu/okostanyer-gyermek/

További szép napot kívánok,
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

 

FŰSZERKALAUZ: PETREZSELYEM, AZ ÍZESÍTÉS MESTERE

fk petrezselyem

Ez az a fűszer, mely mindig Édesanyámat juttatja eszembe. Nem volt olyan zöldséges leves amibe ne tett volna petrezselymet (felét belefőzte, a másik felét nyersen - apróra vágva- a leves elkészültekor).

Ez az a növény, amely egyetlen háztartásból sem hiányzik, szinte minden nap az asztalunkra kerül valamilyen formában. Használjuk salátákban, levesekben, főzelékekben vagy díszítjük vele az elkészült ételeket. Eredetileg Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén honos, azonban mára az egész világon elterjedt.
A görögök is ismerték, sőt ültették, kultikus célokra is használták.
A rómaiak már nagy mennyiségben fogyasztották, leheletfrissítőnek használták, valamint szájüregi fertőzések kezelésére. Olyan népszerű volt, hogy a legtöbb ételbe beletették, ezért azt az embert, aki mindenbe beleártotta magát, petrezselyemnek nevezték.
A középkorban azt tartották, hogy csak hűséges házastársak udvarán terem meg. Nagy Károly egyenesen előírta a termesztését.
Néhány más növény népies nevében is benne van a petrezselyem szó, így a koriandert kínai-, vagy cigány petrezselyemnek hívják, a turbolyát pedig édes petrezselyemnek is nevezik.
A levél petrezselyem a kertek elmaradhatatlan fűszernövénye. Mutatós lombozata miatt díszkertbe is ültetik. Konyha ablakban, cserépben is jól tartható.
Neve a latin petroselium szóból származik, mely a görög petrosz, (kő- vagy szikla, utalva az vad termő helyére) és selion (növény) szavakból ered.
Népies nevei: petruska, petrezselem, petrezsirom.
Petroselinum hortense (P. crispum), az ernyősvirágzatúak répafélék nemzettségébe (Umbelliferae/Apiaceae), a zellerfélék családjába tartozik, ismert kb. 60 cm magasra növő bokros gyógy-, és fűszernövény, ami rendelkezik gyógyításra is alkalmas hatóanyagokkal.
Két alaptípusa van: a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem.
Három fajtáját egyesek külön fajnak, míg mások egyazon faj három változatának tekintik.

fk petrezselyem 1

A fodros/sodort levelű petrezselyem a (P. crispum var. Crispum), elsősorban az ételeket dekorálják, de mutatós ágyás szegély, amit díszkertek esetében is alkalmaznak.
A sima levelű, olasz (P. crispum var. Neapolitanum) aromája jellegzetesen erős. Rózsával ültetve erősíti a rózsák illatát.
A gyökérpetrezselyem, (P. crispum var. Tuberosum), amit a gyökeréért és a leveléért termesztenek. Német változatként ismert, de ez az igazi ,,magyar” petrezselyem, melynek gyökerét helytelenül fehérrépának is mondják napjainkban (bővebbet később). Helyesen petrezselyem gyökér, ami alacsony kalóriájú, ásványi sókban, vasban, káliumban gazdag, hűtőben hetekig tárolható.
Mit tud ez a szerénynek látszó növény, hogy világszerte ilyen népszerűségre tett szert? Minden része, a gyökere, szára, levelei és virágai egészségvédő hatóanyagokat tartalmaz, A-, B- C-, E- és K-vitaminokat, foszfort, kalciumot, vasat, folsavat, illóolajakat, valamint antioxidáns flavonoidokat. Káliumtartalma a legmagasabb a zöldségnövények között, ennek tulajdonítható a kiválasztó szervekre gyakorolt kedvező hatása.

  • Fokozza az anyagcserét, ezáltal hozzájárul a salakanyagok gyorsabb távozásához, a vastagbél kiürüléséhez, a máj működésének javításával elősegíti a szervezet méregtelenítési folyamatait, javítja az emésztést. Rendszeresen nyers petrezselyem fogyasztásakor enyhülni fog a gyomorpanasz, megszabadít a puffadástól, a visszatérő hányingertől. Nyers hagyma evése után fogyasztva enyhíti/megszűnteti (hagyma fajtától függ) a hagymaszagot.
  • Magas kálium tartalma révén nagyon hatékony vízhajtó, ezért csökkenti a vérnyomást is, fogyasztásával elősegíthetjük a hólyag- és a vesék megtisztítását, valamint megelőzhetjük a vesekő és a húgyúti fertőzések kialakulását.
  • A benne található nagyobb mennyiségű klorofillnak köszönhetően részt vesz a káros mikroorganizmusok (gombák, baktériumok) semlegesítésében.
  • Hatékony antioxidánsként, immunerősítő flavonoidjainak és jelentős folsav-, valamint C-vitamin-tartalmának köszönhetően, jól használható daganatos- és szívbetegségek, és gyulladások megelőzésére, illetve kezelésére.
  • Antioxidánsként semlegesíti a szabadgyököket, melyek a sejtek így a bőr öregedését segítik elő.
  • Dohányosoknak különösen ajánlott, mert mérsékli – bár nem szünteti meg – a cigarettafüst káros hatásait.
  • Érvédő tulajdonságú, csökkenti a magas vérnyomást, szabályozza a vérkeringést, segít megelőzni és kezelni az érelmeszesedést – utóbbi elsősorban béta-karotin- és folsavtartalmának eredménye, ez a két anyag rákellenes és gyulladáscsökkentő hatásához is hozzájárul.
  • Magas vastartalma miatt, vérszaporító, lúgosítja a szervezetet.
  • Teája enyhíti az asztma, a megfázás és az influenza tüneteit.
  • fk petrezselyem 2Szabályozza a vércukorszintet, a cukorbetegek számára is jó szolgálatot tehet.
  • Csillapítja az ízületi- és bőrgyulladásokat, külsőleg alkalmazva (lemosóként vagy bedörzsölve) gyorsítja a csípések és a felületi sebek gyógyulását.
  • Fogfájás esetén érdemes a petrezselyem főzetével öblögetni, ami étkezések után friss leheletet is biztosít, egyúttal elpusztítja a szájban elszaporodó baktériumokat.
  • Mivel rendkívül jó hatású vértisztító, természetes antihisztamin, az allergiás tünetek egyik leghatásosabb természetes gyógyszere lehet. A hörgők tisztításával segíti az allergiás tüsszögések, köhögések csillapítását.
  • A petrezselyemgyökeret a menstruációs fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák.
  • A vitamin tartalma támogatja a szem egészségét, hozzájárul(hat) a szürkületi vakság megelőzéséhez.
  • A friss növény jó a szúnyogcsípések ellen is, a szabadon maradt testrészeket friss növénnyel bedörzsölve távol maradnak a szúnyogok.
  • A túlzásba vitt napozás fájdalmainak enyhítésében is segít.
  • A homeopátia is alkalmazza a petrezselymet: húgyúti betegségek, gyomorbántalmak, meghűlés és prosztatabántalmak ellen.

A rendkívül hatékony gyógynövényt érdemes akár kúraszerűen is fogyasztani.
Ugyanakkor nem javasolt a vese nem bakteriális gyulladása esetén, továbbá az áldott állapotban lévő nőknek és a szoptatós anyáknak. Nagyobb adagban rongálhatja a májat és a vesét, ezért nem ajánlatos a petrezselyem magjait alkalmazni, mert ezekben tízszer több a hatóanyag, mint a gyökérben és a levelekben. A magból nyert illóolaj hallucinációt- és epilepsziához hasonló görcsöket okozhat.
Szakszerű alkalmazása a biztosíték arra, hogy nem okoz veszélyt!

fk petrezselyem 3

A cikk elején említettem, hogy téves a fehér répa elnevezés a petrezselyem esetében, ugyanis ezt a paszternák (pasztinák, peszternák, olasz répa, de ezt helytelenül édesgyökérnek is nevezik) birtokolja.
A pasztinák (Pastinaca sativa) az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjébe, ezen belül a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó faj, amely a sárgarépával (Daucus carota subsp. sativus) rokon. Az Európában őshonos gyökérzöldséget, már az ókorban ismerték, és csak a burgonya érkezése után szorult vissza fogyasztása.
A paszternák- és a petrezselyemgyökeret az különbözteti meg, aki tudja. Laikusként összekeverhető, legfeljebb csak egymás mellett látható a különbség, ami a levél és a korona esetében szembetűnő. A kereskedelemben többnyire levél nélkül kapható, ezért a koronát kell megnézni alaposan, ha bizonytalanok lennénk az azonosításban. A petrezselyemgyökér koronája, fölfele kúposan keskenyedik, a pasztinák koronája ellenben a gyökér felé homorú, és a répatesthez képest kicsi.
A zelleréhez hasonlító levele van, ám a zellerrel és a petrezselyemmel ellentétben nem használható semmire, sőt érzékeny bőrűeknek kesztyűben ajánlatos hozzányúlni, mert a levél érintése bőrpírt, viszketést okoz(hat).
fk petrezselyem 4A petrezselyem gyökérnél nagyobb tápértékű, 16-22 centiméter hosszú de általában vaskosabb répatestet fejlesztő gyökér, édeskésen fűszeres ízű, sima felületű, de sötétebb árnyalatú. A gyökér és a mag a petrezselyemhez hasonló ízű, csak kissé édesebb, ám a levelét nem használják. Hús-, vagy gulyáslevesbe téve ügyelni kell a mennyiségre, mert édessé teheti. Ugyanakkor minden olyasmire használható, amire a krumpli, vagy a zeller, leves/krémleves, chips, püré, gratin, olajban sütött és vízben főzött, párolt módon köretként, vagy salátában. Én legjobban vajban sütve/párolva, mint a spárgát, szeretem a legjobban.
Mivel mindenki sokféle ételben felhasználja a petrezselymet, ezért kevéssé ismert recepteket választottam cikkem végére.

Petrezselyem pesto

Hozzávalók:
20 dkg petrezselyem, 2 maréknyi dió-, vagy mandulabél, napraforgó mag, fél maréknyi durvára reszelt parmezán sajt, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl extra szűz olívaolaj, tengeri algás fűszersó, 3 borsfűszer

Elkészítés: A megmosott és leszárított petrezselyemleveleket durvára vágjuk, turmixgépbe dobjuk. Hozzáadjuk az előzetesen száraz serpenyőben illatosra pirított magokat, a fokhagymát és a sajtot. Az egészet pépesítjük, majd lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat.
Végül sóval és borssal ízesítjük, kis üvegekbe töltjük, a fedő alatt fóliával zárjuk. (A megbontott üveget hűtőszekrényben tároljuk.)

Petrezselyem fűszerolaj

6 csomó leveles szárat 15 másodpercig blancholjunk (egy pillanatra forró vízbe dobunk), hűtjük, majd törlőpapírral szárogassuk le. 2 dl olívát öntünk rá, és északára hűtőbe tesszük. Másnap finom vászonkendőn szűrjük át, és öntsük jól zárható sterilizált edénybe.

Tabbouleh ( arab : تبولة tabūla , tabouleh , tabbouli , vagy taboulah)

fk petrezselyem 5A nagy melegben kiváló vegetáriánus saláta, ami rengeteg apróra vágott petrezselyemmel, paradicsommal, mentával , hagymával , bulgurral, készül.
Ha egy szóval kellene jellemezni ezt a "salátát", vagy hideg köretet, az a frissesség lenne. A citrom és a petrezselyem annyira intenzíven van jelen. Eredetileg a libanoniak vallják magukénak, de az arab népeknél mindenütt meg van a saját változata.
A receptekben a zöld- és szárított fűszerek változatosan fordulnak elő (menta helyett citromfű, koriander, vagy kapor is lehet, de van ahol tesznek a szószhoz fahéjat, illetve őrölt köményt), ezért szinte megunhatatlan. Kóstoltam már mazsolás, csicseriborsós, olíva-, kapribogyós, fetasajtos és grillezett zöldséges változatot is. Ehetjük grill húsokkal, sült sajtokkal, halakkal, de önállóan is nagyon finom, sok helyen pita-, vagy naan kenyérrel fogyasztják.

Libanoni tabbouleh

Hozzávalók:
3 csokor petrezselyem, 1 csésze bulgur, 2 csésze víz, 1 csokor újhagyma (vagy lila)
1 csésze kockázott paradicsom, negyed csésze aprított menta, 1 tk zöldség leves, tengeri algás fűszer só, citrombors, 1 citrom leve, reszelt héja (ha nincs citrom jó citromolaj is, de akkor balzsam ecet kell hozzá) negyed csésze olívaolaj

Elkészítés: A bulgurt 2 csésze forró vízzel (melyben elkevertem a Nahrin zöldséglevest) felöntöm, lefedem. A petrezselymet megmosom és felaprítom, elkeverem az olajjal, citrommal, mentával, fűszerekkel. Hozzáadom az apróra vágott paradicsomot, hagymát. Egy éjszakát állni hagyom. Hidegen megkóstolom és ha szükséges tengeri algás fűszer sóval után ízesítem. Jó étvágyat kívánok!

Pilisszentiván, 2018.Új kenyér hava 22.

Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Petrezselyem
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/petrezselyem_az_izesites_mestere/20080111070513
http://www.mindmegette.hu/petrezselyem-mania-46786/
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/petrezselyem.html2018-05-03
https://igyteljesazelet.hu/taplalkozas-rovat/
http://kertlap.hu/petrezselyem/

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok