Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

emk jelentkezes

A+ A A-

Újragondolt főzőklub Budapesten

ufb

2018. a pozitív változás éve volt az Életfa Programban. Sok területen indult változás, szökkent szárba ötlet. Nem volt ez máshogy a budapesti főzőklubban sem. Az év utolsó 2 hónapjában igyekeztünk a főzést még közelebb hozni a klub látogatóihoz, interaktív módon megmutatni, hogy rövid idő alatt is finomabbnál finomabb fogások készíthetőek a Nahrin konyhai termékeivel.

Folytatva az irányt, 2019-ben igyekszünk olyan innovatív főzőklubokat szervezni, ami személyesebb jellegű, közelebb hozza az embert az étkezés kultúrájához, amitől a táplálkozás élmény alapúvá válhat és egyben közösség teremtő ereje is lesz. Mindezt könnyen kivitelezhető, lebonyolítható formában és hasznos, az értékesítést támogató programként.

ufb 3

Már az első alkalommal fantasztikus évindító főzőklubunk volt január 16-án Budapesten.

A hónap témájából indultunk, részletesen elemeztük a magyarok egészségi mutatóit, majd megbeszéltük mi milyen arányban lehet felelős a problémák kialakulásáért és természetesen szóba került a prevenció is.

"Az egészségét az ember teremti és éli meg..." ;-)

Ezután, amíg készült a fűszeres édesburgonya leves, Berecz Ildikót kérdezgettem arról, kitől tanult főzni, hogyan-kivel főz otthon, milyen alapanyagokat használ. Szórakoztató, barátságos, emberközeli interjú készült, ahol szó esett legújabb "szerelméről" az indiai konyháról is.

ufb 1

Ebben a hónapban kiemelt figyelmet fordítottunk a Kurkuma kapszulánkra, mely szinte az összes magyarországi népbetegség prevenciójában "bevethető" és természetesen nem maradhatott ki a menüből a Curry fűszerünk sem.

Második fogásként, a rostfogyasztás népszerűsítése érdekében zabtortával készültem, ami pillanatok alatt elkészíthető, cukormentes fogásként kerülhet az asztalunkra.

Meglepetésként pedig fantasztikus desszertekkel kápráztatott el bennünket Podhorszki Jolcsa, akitől még az egészséges gumicukor receptjét is megtanulhattuk.

ufb 2

Fantasztikus délután volt!

Szívből köszönöm a résztvevők figyelmét, érdeklődését és aktivitását!

A következő alkalmat február 13-ra tervezzük, amikor Petróczi Adrienn lesz a vendégem és mesél arról, hogyan lehet megoldani a főzést 3 gyerek mellett illetve megmutat nekünk olyan forrásokat, ahol igazán minőségi alapanyagokat tudunk a főzéshez beszerezni. Természetesen a kóstoló sem marad el!

Kíváncsian várom és várunk Téged is szeretettel!

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

5+1 tipp utazáshoz

A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást hétköznap sem könnyű megoldani. Minőségi, egészséges ételeket magunkhoz venni egy átlagos munkanap sem egyszerű feladat. De mi van akkor, ha nem a megszokott környezetben, az otthoni konyhában készülődünk, hanem elutazunk?
Felborul a megszokott rend?
5p1tuMit teszünk, ha éppen útközben tör ránk a farkaséhség?

Van egy jó hírem: szinte mindenre fel lehet készülni :-)

Hogyan?

Kell egy JÓ TERV!

Az egészséges étkezés legfontosabb tényezője a tervezés. A mindennapokban is akkor tudunk a legkönnyebben finom és jó minőségű ételeket fogyasztani, ha előre megtervezzük a menüt, ráérősen bevásárolunk, alaposan megnézve az alapanyagok minőségét és otthon elkészítjük. A vacsora maradékából pedig csomagolunk másnap a munkahelyünkre is, így nem kell a legnagyobb éhségroham közepén hirtelen beszereznünk valami ehetőt.

Pont így van ez utazás közben is, érdemes előre tervezni.

Van 5 tippem ahhoz, hogy az úton is egészségesen együnk-igyunk:

1. FOLYADÉK

5p1tu 1Soha ne induljunk úgy útra, hogy a táskánkban nem lapul innivaló. Ez lehet egy palack szénsavmentes ásványvíz, de csomagolhatsz magadnak gyümölcsteát vagy akár gyógyteákat is. Vannak olyan készítmények, melyeket instant formában is magunkkal tudunk vinni az útra és csapvíz hozzáadásával, pillanatok alatt értékes ital nyerhető belőlük. Bodza, menta, hársfa és ezek különböző keverékei igazán érdekesek és izgalmasak tudnak lenni. Nem kell hozzá betegség vagy probléma, hogy élvezzük őket, télen, de akár egész nyáron hidegen és melegen is fogyaszthatóak.
Vezetéshez különösen jól jöhet a zöld vagy fehér tea, ugyanis hosszan, de a kávénál sokkal gyengédebben tart ébren.
Amennyiben túrákat is teszel az út során, vihetsz magaddal akár izotóniás italokat is, amik jó szolgálatot tehetnek az elhasznált ásványi anyagok pótlására.

2. GYÜMÖLCS

5p1tu 2Praktikus, talán a legjobb választás betenni pár szem gyümölcsöt a hátizsákunkba, ami mindig kéznél van, azonnal elfogyasztható és gyümölcscukor tatalma energiával lát el bennünket. Gyerekeknek szerencsésebb darabolni és dobozolni, így út közben is kedvükre falatozhatnak. A nyári melegben előző este hűtőbe rakott gyümölcs, pedig igazi frissítő csemege lehet a forróságban.
Próbáltad már a fagyasztott málnát, epret, cseresznyét hűtőtáskában magaddal vinni a strandra? Jobban szeretik a gyerekek, mint a jégkrémet vagy éppen a cukros fagyit ;-)
A legnagyobb túlélők azonban a szárított gyümölcsök, hiszen jól bírják a hideget / meleget és bármiféle különösebb figyelem nélkül elvannak a csomagban.

3. ZÖLDSÉG

5p1tu 3Kirándulás, autózás közben is nagyon jó ötlet nyers zöldséget rágcsálni. A szép sárgarépát, szárzellert, uborkát vagy éppen karalábét tisztítás után érdemes vékony csíkokra feldarabolni és már mehet is egy zacskóba vagy műanyag dobozba. Ha van rá idő, egy kis fűszeres mártogatóst is készíthetünk hozzá paradicsomból, céklából vagy akár csicseriborsóból. Ilyenkor arra figyelj, hogy ne használj tejterméket az elkészítés során, így hűtés nélkül is, egy napig biztosan kibírja a krém az utazást.

4. SZENDVICS

5p1tu 4Sokak számára kínos előszedni a saját készítésű szendvicset, pedig higgyétek el, nincs annál nagyobb luxus, mint amikor az ember azt eheti, amit tényleg akar. Friss, teljes kiőrlésű kenyérből vagy péksüteményből, minőségi sajttal, zöldséggel, ízlés szerint. Akinek nem mindegy, mit tesz a testébe, annak nagyon megéri rászánni tíz percet. Így biztos lehetsz abban, hogy jó minőséget eszel. Indulás előtti este is elkészíthetjük, még mindig jobb lesz, mint amit útközben a legtöbb helyen vehetünk.

5. MAGOK

5p1tu 5Dió, mandula, mogyoró, kesudió, pisztácia…
Pár szem olajos mag nemcsak telítetlen zsírsavbevitelünkről gondoskodik, hanem remek éhségűző is lehet. A legjobb, ha a sótlan változatokat választod.

+ 1 TIPP

Étkezés és tisztaság

Lehetőleg ne vezetés és utazás közben együnk! Annyi pihenő mindenkinek kell, hogy megálljunk és nyugodtan fogyasszuk el az útravalót! Utazás közben, ha nincs lehetőség kézmosásra, evés előtt és után használjunk kíméletesen fertőtlenítő kézgélt vagy tisztító kendőt.

Jó utat kívánok!

Starkné Szabó Eszter

ÉLETFA PROGRAM AZ MDOSZ KONFERENCIÁN

epamk

Az Életfa Országos Egészségőrző Program több éve működik együtt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével. Büszke vagyok arra, hogy a dietetikusi szakma országos képviselői előtt is elismert teljesítményt nyújtottunk és a közös munka eredményeképpen, Schmidt Ferenc Igazgató Úrral együtt, meghívást kaptunk 2018. november 26-ra, az MDOSZ évzáró rendezvényére.

A megbeszélésen azon partnercégek vehettek részt, akik az elmúlt években szoros kapcsolatot építettek ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével és folyamatosan, egymást támogatva haladnak közös céljaik felé. Az évzáró megbeszélés alkalmával Kubányi Jolán elnök asszony bemutatta a szakmai szervezet 2018-ban elért eredményeit, valamint felvázolta a 2019-2020. évi terveiket is.

epamk 1Az MDOSZ éves szakmai konferenciáján az Életfa Program évek óta állandó kiállítóként szerepel, illetve rendszeresen publikálunk a táplálkozástudománnyal foglalkozó magyar szakemberek szakmai folyóiratában, az Új DIÉTA újságban. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hivatalos, lektorált folyóirata rendszeresen nyomon követi a hazai és nemzetközi kutatási-, gyakorlati eredményeket és segítséget nyújt a táplálkozás területén dolgozóknak abban, hogy munkájukat eredményesebbé, színvonalasabbá tegyék.
A kölcsönös együttműködés keretében az MDOSZ publikációit, eredményeit az Életfa Program szakmai munkájában is rendszeresen felhasználjuk. A legújabb táplálkozási ajánlásról, a gyermek OKOSTÁNYÉR-ról is hírt adtunk magazinunk, az Életfa Infó legújabb számában.

http://www.okostanyer.hu/okostanyer-gyermek/

epamk 2Mindig különleges élményt jelent számomra, amikor az Életfa Programot szakmai körökben is képviselhetjük. Tudásom legjavát adva támogatom a szakmai munkaközösségek munkáját, melyek a közösen kitűzött célok elérését, a szakmai fejlődést, megújulást leginkább szolgálják.

A célom az, hogy elsősorban a Nahrin termékein keresztül mutassam meg azt a több évtizedes tudást és értéket, amit magas minőségben képviselünk. Szívügyem, hogy beszéljek az Életfa Program küldetéséről, a már 3 éve, tematikusan zajló, komoly egészségfejlesztő munkáról, amely véleményem szerint példaértékű Magyarországon.

A minőségi egészségfejlesztő munka egyik kulcseleme a folyamatos szakmai fejlődés, illetve a szakmai támogatás, melyet a továbbképzések, konferenciák, előadások, tanulás és tapasztalatcsere egyensúlya biztosít.

Eredményeink közös munka, tehetség, szorgalom és kitartás eredménye.

Hálásan köszönöm a lehetőséget Schmidt Ferencnek, az Életfa Program megalkotójának, a cég összes dolgozójának, vezetőjének és regisztrált tagjának és Neked, kedves Olvasó, hogy hozzájárultál ahhoz, hogy ez az eredmény megszülethessen!

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

FŰSZERKALAUZ: KÉT FŰSZER EGY FÁRÓL - SZERECSENDIÓ ÉS „VIRÁGA”

enkf

Ha máskor nem is, de a karácsonyi menü összeállításakor, a receptek keresgélésekor a szerecsendió azoknak is a kezébe kerül, akik az év többi részében megfeledkeznek róla.

A Myristica fragrans latin névre hallgató kétlaki, örökzöld növény, származási helye a Csendes-óceánban fekvő, az indonéz szigetvilághoz tartozó Maluku-szigetek, mely nem véletlenül kapta a Fűszer-szigetek elnevezést. A szerecsendiónak is ez az őshazája, és a 19. századig az egyetlen beszerzési helyszíne is. A termőterülete az indonéz szigetvilágon kívül ma már Pápua Új-Guineára, Malajziára, Indiára, sőt a Karib-szigetekre is kiterjed.

Az óriási magasságú, 10-20 méteresre is megnövő, örökzöld fák akár száz évig is elélnek, és egész évben teremnek. A fa a telepítés után hét évvel hozza először csonthéjas gyümölcsét, amelynek héja éréskor kettéválva felfedi a magját és annak nagy részét burokként fedő pirosas magleplet. Ami a szerecsendiónál kisebb tömegének köszönhetően értékesebb a magnál. Illatra, ízre a korábban körülölelt dióra emlékeztet, de annál sokkal aromásabb, 1 teáskanál virág őrleménye nagyjából 1 evőkanál szerecsendiónak felel meg.

Szép, aranyló színt kölcsönöz az ételnek, mint a sáfrány. Húsleveshez, tejszínes levesekhez, szárnyasokhoz és húsos ételekhez javasolt. De ízesíthetünk vele desszerteket is, akár a kávé, akár a forró csokoládé ízét is teltebbé tehetjük egy darabka szerecsendió-virággal.

enkf 1A virágot három osztályba sorolják, az első osztályú virágból lesz a fűszer, a másod- illetve harmadosztályú árut tartósítószerekhez, illetve kozmetikai szerekhez használják fel alapanyagként.

A szerecsendió rendszertanilag nem dió, a szerecsendiófa kemény magjának belét nevezik így (muskátdió), a frissen rikítóan piros, szárítva sárgás rózsaszín magköpeny, vagyis a „virága”, a muskátvirág (macidis flos) is közkedvelt fűszernek számít, így aztán szokatlan módon egy növényből két különböző fűszer készül.
Termőterületén gyümölcsét is fogyasztják: a napon kiszárítva félig fermentálják, az íze a kandírozott gyömbéréhez hasonlít.
Az érett terméseket tűz felett szárítják, majd a magot kifejtik, és őrölt vagy darabolt formában forgalmazzák. Ázsiában dohányhoz adagolva, orron keresztül szívják, olykor pedig az éretlen termés héjából édes zselét készítenek, emésztési zavarok ellen, szélhajtóként használják.
Magas olaj- és fehérjetartalmán alapul a vörösbarna színű, erős illatú muskátvaj gyártása, a kakaóvaj helyettesítésére szolgál, illetve reuma elleni kenőcsök kiváló alapanyaga.
A magas cserzőanyag tartalmú dióhéjat kerti utak töltőanyagául használják fel.

Az ősi indiai védikus írások fájdalom- és lázcsillapítóként, arab írásokban gyomorbántalmak gyógyítására és afrodiziákumként említik.

Már az i.e. első században ír róla idősebb Plinius1 római író.

A középkorban arab közvetítéssel került ismét Velencébe, majd vált egész Európában a nemesi asztalok nélkülözhetetlen fűszerévé. A borshoz hasonlóan nagyon értékes fűszernek számított, kereskedtek vele, pénzként használták, és valóban "borsos" ára volt: egy 14. századi német ártábla alapján 1 font (45 dkg) szerecsendió hét kövér ökröt ért.
Nem véletlenül ugyanis a középkori Európában a pestis egyik ellenszerének tartották. A pestis elleni higanykezelés és a többi kártékony gyógymóddal ellentétben a szerecsendió ért is valamit. A mai kutatások szerint a kórokozókat terjesztő bolhák valóban nem kedvelik az illatát.

A 16. század elejéig az arabok kezében volt a fűszerkereskedelem, őket Vasco da Gamanak2 és a tengeri útvonalak felfedezésének köszönhetően a portugálok váltották fel, majd a fahéjhoz3 hasonlóan a Holland Kelet-indiai Társaság vette át az uralmat a szigetek és a fűszer felett, és sokkal rámenősebb üzletpolitikát alkalmazva a 17. században.
Míg a portugálok beérték a szimpla kereskedéssel (és a csillagászati haszonnal), a hollandok monopóliumban gondolkodtak, s ennek eléréséhez a legbrutálisabb eszközöktől sem riadtak vissza. A bennszülötteknek halálbüntetés terhe mellett megtiltották, hogy kereskedjenek a szerecsendióval, s mikor ezt a helybéliek figyelmen kívül hagyták, a társaság vezetője, Jan Pieterszoon Coen elrendelte minden 15. életévét betöltött bennszülött férfi felnégyelését.4

enkf 2

Az angolok később a Holland Kelet-indiai Társaság szerecsendió-egyeduralmát megelégelve ott keserítették meg a hollandok életét, ahol csak tudták, s akik végül a békéért cserébe feláldoztak egy jelentéktelennek tűnő gyarmatot a távoli nyugaton: az aprócska szigetet ma Manhattannek hívják. A hollandoknak a kegyelemdöfést végül egy néhány évig tartó angol fennhatóság jelentette, ami lehetővé tette a briteknek, hogy saját gyarmataikon elkezdjék termeszteni a kincset érő fűszert. Így válhatott a Karibi-térségben található Grenada szigete – amit szó szerint egy fél világ választ el az eredeti termőhelytől – a világ második legnagyobb szerecsendió-termesztőjévé.
Ennek a monopóliumnak egy francia kertész (Pierre Poivre, aki Mauritiuson hozott létre szerecsendió-ültetvényt) véget vetett a 18. század végén. Az új ültetvények által elterjedt a szerecsendió és így az ára is jelentősen csökkent.

enkf 3

Hosszas listák szólnak arról, hogy mennyi mindenre hat pozitívan a rendszeres fogyasztása. Lehet, hogy meglepően hangzik, de akár hisszük, akár nem, valójában mindenre jó!
Összesen 40 komponenst fedeztek fel a dióban és az olajában, a magban 5-16%-, magköpenyben akár 15% olajat is tartalmazhat. Olajában illóolajok, monoterpének, pinenek, szabinén, és a fő alkotórésze a kb. 13%-ban jelenlévő miriszticin, 5-7% elemicin, szafrol, fenol, aromás éterek és lignanok találhatók.

Ezek az anyagok hangulatjavító hatásúak, nyálkaoldók, hasmenés esetén székletfogók, jótékony hatásúak menstruációs nehézségek esetén, javítják az emésztést, inhalációs adalék köhögéskor, javítja a vérkeringést, kiváló nyálkaoldók....

  1. Legelőnyösebb tulajdonsága, hogy antioxidáns hatású, azonban jóval magasabb arányban tartalmaz antioxidánsokat, mint más fűszerek. Ezért is érdemes rendszeresen étkezéseinkbe iktatni egy csipetnyit, ha fiatalosak és egészségesek akarunk maradni!
  2. A markáns illatú fűszer vágykeltő tulajdonságát a magjában lévő illóolajoknak köszönheti. A kb. 40 komponens mindegyike pozitívan hat ránk.
  3. A fő hatóanyagának tekinthető miriszticinnek köszönhetően fokozódnak az agyműködési folyamatok, javul a memória, és megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását úgy, hogy annak kialakulását okozó enzim működését teljesen blokkolja. (a kávé is hasonló tulajdonsággal bír!)
  4. Szintén illóolajának köszönhetően gátolja a "hangulatrontó" tevékenységeket a szervezetben, csökkenti a fáradtságot, természetes antidepresszáns.
  5. A frissen őrölt szerecsendió egy kis mézzel fogyasztva kiválóan segít a hányinger leküzdésében
  6. Rengeteg vitamin és nyomelem található a fűszerben, ami segít egyensúlyban tartani egészségünket, ellenállóbbá teszi a szervezetet. (eugenol)
  7. Kis mennyiségben jótékony befolyással bír a vérnyomásra, segíti annak egészséges szintjének fenntartását, így a szívműködést is javítja, élénkíti a szívet és a vérkeringést. (réztartalom)
  8. A szerecsendió olaját a masszázs területén is előszeretettel használják, mert enyhíti az ízületi gyulladásokat, és az izomfájdalmakat.
  9. enkf 4A magas vastartalmának köszönhetően egyrészt pótolja a hiányos állapotot a szervezetben, másrészt vérképző.
  10. A frissen őrölt szerecsendiót inhalációs adalékként használják légcsőhurut okozta köhögéseknél, gyakori összetevője a köhögéscsillapító tinktúráknak is.
  11. Kicsit drága, de kiváló bőrradírként, több kozmetikai termék is alkalmazza a bőrradír készítményekben a reszeléket, de a legszerencsésebb, ha mi magunk készítjük el. Ez olcsó és bőrbarát eljárás is egyben! Elegendő egy kis kanálnyi őrölt szerecsendiót, egy kis olíva-, vagy kókuszolaj összekeverni.
  12. Mivel a szerecsendió antibakteriális hatással is bír, így mindenféle bőrfertőzés esetén érdemes bevetni. Arcpakolásba téve is kihasználhatjuk öregedést gátló hatását.
  13. A szerecsendió olaja kiváló töredezett hajvégek ápolására, csökkenti a hajhullást, a fejbőr vérkeringését serkenti, így a gyorsabb hajnövekedéshez is hozzájárul és ragyogást is biztosít.
  14. A homeopátia is használja, az ilyen készítményekhez a brazíliai szerecsendiófa sértett kérgéből származó piros nedvet dolgozzák fel. Erősen gyulladáscsökkentő, furunkulusoknál, keléseknél, a kéz és láb ujjainak gennyes gyulladásainál, valamint nyirokcsomó-gyulladásnál javasolt. Hatása hasonlít az Echinaceához (bíbor kasvirág) jól is kombinálható vele.
  15. Étvágyjavító hatása is van, gyomor tonikok alapanyaga, mert segít hasmenés, Crohn-betegség esetén.
  16. Aromaterápiás eljárásoknál is nagy becsben van a szerecsendió-olaj. Élénkítőleg hat, stimulálja a szívet és a vérkeringést, ellazulást és szellemi tisztaságot hoz. Kiválóan alkalmas illatlámpák aromakeverékeihez vagy fürdővízadalékként. Ez a jótékony fürdő erősíti az ellenálló képességet hideg ellen.

VISZONT: A mag-, és az illóolaj főhatóanyaga a miriszticin5 a szervezetbe jutva a meszkalinhoz hasonló szerkezetű- és hatású anyaggá bomlik.
Erős aromája miatt a szerecsendiót, a virágát, és olaját fűszerként mindig takarékosan használjuk. Túlzott mértékű használata mérgezéshez vezethet. A mérgezési tünetekre jellemző lehet rosszullét, hasi fájdalom, hányás, szájszárazság, pupillatágulat, eufória, szédülés, görcsök, zavartság, mámoros állapotok, hallucinációk, erős szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, halálfélelem, kómás állapotok. Ilyenkor orvosi beavatkozásra is szükség lehet.

Fontos hogy gyerekek elől gondosan elzárva tároljuk ezt a fűszert!
Valamint szerecsendió tartalmú ételmaradékot soha ne adjunk a háziállatoknak, mert miriszticin-tartalma révén számukra ártalmas, akár halálos lehet.

enkf 5A szerecsendiót édes és sós ételek ízesítésére egyaránt alkalmazhatjuk, tehát a mindennapi főzéshez (nem csak az ünnepi ételekhez) is használhatjuk, mert pl. kakukkfűvel keverve tökéletes íz harmóniát hoz létre.
Zöldségételekben leggyakrabban krumpli, spenót és tök mellett jelenik meg, az italok világában pedig a forralt bor, a rumpuncs, illetve a tojáslikőr kedvelt összetevője.
Az egyszerű krumplipüré is különlegessé válik egy csipet szerecsendiótól.
Ha ínyencséget szeretnénk, próbáljuk ki a vaníliával és szerecsendióval fűszerezett túrót. 25dkg túrót villával törjünk meg, majd enyhén hintsük meg szerecsendió és vanília őrleménnyel, keverjük ki.
Őszi zöldségeinket is fűszerezhetjük szerecsendióval, kellemes ízt ad a párolt karfiolnak, brokkolinak vagy a sütőben sült burgonyának egyaránt.

Sütőtökös gombóc chilis sajtmártással

Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 35 dkg sütőtök, 5 dkg bacon, 2 csipet só, 1 kávéskanál, szerecsendió, 1 tojás, csipet zsálya, 35 dkg finomliszt, 2,5 dl főzőtejszín, 10 dkg scamorza, 2 kisebb szárított chilipaprika

Elkészítés: A tököt és a krumplit felkockázom, és fólia alatt a sütőben megpárolom (úgy 200 fokon, kis vizet öntök alá). Egy nagy tálban krumplinyomóval aprólékosan szétnyomkodom. Sózom, kis szerecsendiót reszelek rá, hozzáadom a tojást és a lisztet, tésztává gyúrom.
Egy lábasban sós vizet forralok, serpenyőben megpirítom a bacont.
A tésztából - vizes kézzel - gombócokat formálok, majd a forrásba lévő vízben megfőzöm. Amikor a felszínre jön, leszűröm őket, és átteszem a serpenyőbe. A serpenyő alatt úgy állítom be a lángot, hogy meg ne égjen, csak kellemesen piruljon.
Ezután egy kisebb lábasban felfőzőm a tejszínt a lereszelt sajttal, egy csipet só és az összetört chilit. A tányérra szedett gombócokat nyakon öntöm a mártással és tálalom.

Jó étvágyat hozzá!

Szeretettel:
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra Team vezetője


[1] Idősebb Plinius, teljes nevén Caius Plinius Secundus Maior római író, polihisztor, ókori enciklopédista.
     ( i. sz. 23., Como, Olaszország - Meghalt: i. sz. 79. augusztus 25., Stabiae)
[2] Vasco da Gama portugál tengerész, felfedező ( Sines, Portugália- Meghalt: 1524. december 24., Kocsín, India)
[3] https://eletfaprogram.hu/index.php/eletfa-klubok/elet-fa-mod-klub/2798-fuszerkalauz-fahej-a-gondolat-ebreszto-ugyanakkor-gonduzo
[4] A hollandok érkezésekor a szigetcsoport populációja 15 ezer körül volt, 15 évvel később mindössze 600 főt számlált.
[5] Ez a MDA nevű drog alapanyaga, mértéktelen használata hallucinációhoz vezet.

forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerecsendi%C3%B3
http://www.mindmegette.hu/ketto-az-egyben-a-szerecsendio-46756/
https://diningguide.hu/szerecsendio-kalandos-tortenete/
https://terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/szerecsendio.html
fotók:
http://www.mindmegette.hu/ketto-az-egyben-a-szerecsendio-46756

Honismeret nélkül nincs hazaszeretet!

hnnh

"A múltat tiszteld, s a jelent vele kösd a jövőhöz!"
(Vörösmarty)1

A Honismereti szirom hónapjának kapcsán elgondolkodtam a szón: mi a honismeret?

S nekem mit jelent? Mi teszek érte?

A honismeret fogalom jelentése természetesen hon ismerete, amiből a hon szavunk a haza régies szinonimája (pl. honvéd, otthon, itthon). Ezért úgy érzem, hogy a honismeret szolgálja azt a célt, hogy minél otthonosabban érezzük magunkat szülő-, és/vagy lakóhelyünkön – vagyis itthonunkban – szűkebb környezetünkben, ám végső soron az egész hazában.

hnnh 1Ez nálunk magyaroknál különösen fontos, ahol az ország és a nemzet nem esik egybe.

A honismeret belső igény kell legyen, s nem egy mozgalom (bár jó, hogy van ilyen), ami önkéntes, nemtől, kortól, vallástól, párt(ok)tól független. Egyaránt lehet egyéni-, és csoportos, és közösségi tevékenység, amely a HON földrajzának, történelmének, múltjának, jelenének, kultúrájának megismerését, tiszteletét jelenti, mert ez a nép önbecsülését szolgálja.

A honismeret egyik fő oszlopa a helytörténet, ami a „köztörténet hajszálgyökérzete”, a honismeret akkor „nemzettudatunk környezetvédelme”. Hiszen az a bizonyos gyökérzet annál biztosabban tartja az (élet)fát, minél sokrétűbb, minél összetettebb, ahol összeér a múlt a jelennel akkor kapcsolódhat  a jövővel is.

Minden nép  jövőjéhez, fennmaradásához elengedhetetlen az, hogy ragaszkodjon az értékeihez, mert egyaránt  kulturális és történelmi kincs az, ami az országának tájaiban megtalálható.

hnnh 2

De számunkra különösen fontossá kell váljon az a több mint ezer éves épített- és szellemi örökség, amit történelmi hazánkban létrehoztunk és megtartottunk, vagy inkább az tartott meg bennünket.

Ebben a tájban, ebben az épített környezetben, az elszakított területeken máig élnek magyar közösségek, akik a beolvadás és az elvándorlás helyett az otthonmaradást, a kitartást választották. Ezeken alapszik az a szellemiség, amivel a Kárpát-medence egységét tudjuk sugározni.

,,A szülőföldhöz való vonzódás fontos lelki erőforrás. Nem szerethetjük azonban igazán azt, amit nem ismerünk!'' – írta levelében Kováts Dániel2 nyugalmazott főiskolai tanár, aki elindítója volt a honismereti mozgalomnak Borsodban.

Igazgató úrtól hallhattuk többször az Örökség című dalból: "...megtanulom, megőrzöm, tanítom, tovább adom!"

hnnh 3Mert amit nem ismerek, azt nem érthetem, ezért tisztelni sem tudom, és megőrizni sem fogom és akkor nem lesz mit tovább adni. Aki foglalkozik a honismerettel, az tudja igazán átérezni, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy valahol otthon érezhetjük magunkat. Erőt nyerhetünk mai gondjaink megoldásához elődeink küzdelmeiből és tapasztalataiból. A honismeret művelője saját ismereteinek bővítéséhez és egy fontos közösségi tevékenységhez egyaránt hozzájárul. Legyünk és tegyünk hát minél többen!

Szeretettel:
Berecz Ildikó


[1] Hazajáró Honismereti- és Turista Egyletet mottója
[2] Kováts Dániel (Abaújnádasd, 1929. december 22. ) főiskolai tanár, irodalmár, nyelvművelő, szerkesztő, helytörténész. A Honismeret folyóirat szerkesztőbizottságának, a Magyar Comenius Társaság és a Kazinczy Ferenc Társaság elnökségének tagja.

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok