Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

DIÓ, A GYÓGYÍTÓ CSONTHÉJAS

dehnl

Egy házban négyen laknak,
Ahol se ajtó, se ablak,
Fán van a ház, amíg zöldek,
Megbarnulva érnek földet.
Ha megérik, nagyot pattan,
Olyan kerek, majd kicsattan.
Fogacskádon ám kifog,
Bizony, nem fog rajta fog.
Szegény, hiába sajog.
De ha kővel kupán vered,
Recseg, ropog, s kettéreped.
Mi az? 

A mákról szóló írásomban ígértem, hogy részletesen írok a dióról is. Akkor lássuk...

Számtalan pozitív élettani hatása ellenére általában nagyon keveset fogyasztunk belőle. Ennek mi lehet az oka?

dehnl 1A dióval kapcsolatban közismert, hogy magas kalóriatartalommal rendelkezik, talán ez a magyarázat arra, miért eszünk az optimális mennyiségnél kevesebbet belőle. Ugyanakkor jótékony összetevőiről, a szervezetre gyakorolt pozitív élettani hatásairól már viszonylag ritkán hallani.
dehnl 2Érdekes megfigyelni - újra felfedezni? - Természet Anyánk hogyan gondoskodik rólunk:

  • a dió olyan formájú, mint az agyvelő, most már kutatások igazolták, hogy segíti az agyműködést,
  • más metszete szív alakú, bizonyítottan támogatja szív/ érrendszer működését.

A jóléti társadalmunkban minden kapható, mi szem szájnak ingere. Ez vezetett oda, hogy étkezésünkben kevésbé van jelen a szezonális táplálkozás.
A dió egész télen eltartható élelmiszer, ezért régen húsvétig rendszeresen fogyasztották. Bár nem tudták, hogy telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin) tartalmaz, de ismerték gyógyító tulajdonságait, többek között, hogy gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Azt sem tudták eleink, hogy csökkenti a koleszterinszintet, de azt igen, hogy egy-egy nehezebb étel elfogyasztása után jótékony a dióból készült desszert. Tudták, hogy beteg gyermekek, legyengült szervezetű felnőttek számára kiváló erősítőszer (a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően), valóságos energiabomba, amely segíti a gyógyulást.

Nézzük, mit is tud a dió?
Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, jelentős mennyiségű omega-3 zsírsav és E-vitamin (alpha-, delta-, és gamma-tocopherol) található benne. Magas A-vitamin, B1-, B3- és B6-vitamin, C-vitamin (thiamin; ribofavin), folsav és K-vitamin tartalommal bír, ezért hatékony immunerősítő az őszi-téli megfázásos időszakban. Az E-vitamin magas szintjén keresztül érvényesül a dióbél szívvédő funkciója, és az ellagénsav szabad gyököket lekötő hatásával segíti az immunrendszert a sejtek védelmében.

Jelentős mennyiségű káliumot (450mg), foszfort (380mg) és kalciumot (99mg) tartalmaz, de cink, réz, mangán, magnézium, vas és szelén is található benne, igaz csak szerényebb mennyiségben. A dióbél vérnyomáscsökkentő, jó hatással van az erekre, az agyi erekre is, gyakorlatilag nátriummentes, viszont magas kalcium-tartalma a fogakat, a csontokat erőssé teszi.
Napi 30-40 gramm dió elfogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is: az értékes összetevőkben gazdag csonthéjas emellett gátolja a vérrögképződést és javítja az érfalak rugalmasságát.

A magas energiatartalom sem mindig hátrány, ezért öröm az ürömben, hogy a dió bár hizlal, azonban ennek a tulajdonságának természetes következménye, hogy egyúttal hatékonyan segíti a zsírban oldódó vitaminok szervezetben való felszívódását is.
Antioxidánsainak köszönhetően a rákmegelőzésben is szerepet játszhat. Segíti az emésztést, jó szolgálatot tehet a gyomor- és vagy bélhuruttal küszködő betegek tüneteinek enyhítésében.
Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, a csontnövekedést a gyerekeknél is segíti.
Számos jótékony hatását a kozmetikai ipar sem nézte tétlenül. Bőrbetegségekre, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén ezek lemosására, borogatására, gyulladásgátlásra használják, a dióolaj évszázadokon át kedvelt hajápoló volt (még az én gyerekkoromban is).

A diófa Perzsiából származik, melynek 21 fajtája ismert a világban. A fa csonthéjas gyümölcse a dió. Neve a latin Juglans regia-ból származik, mely király diót jelent. Elnevezéséhez többféle történet is kapcsolódik. Egyesek szerint Jupiter főistenről kapta dicső nevét, hiszen az istenek kedvelt gyümölcse volt, mások szerint azért kapta a királyi titulust, mert a diófa koronája hatalmas.
Őseink a Volga vidékén ismerkedtek meg a dióval és hozták magukkal, ezért már hazánkban őshonos növény. A legismertebb és legjobb termőhelyek a mai Tiszacsécse és Milota környékén találhatóak. A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A hungarikum kategóriájú különlegesség eddig kevéssé volt ismert, de egyre többen fedezik fel, és válik népszerűvé.

A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet - szinte minden része értékes. A levert diókat haladéktalanul össze kell gyűjteni és megtisztítani, mert a zöld héj fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfítja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakjuk, és abban egy napig füllesztjük. Ezután a héj könnyen lebontható. Egy kiló héjas dióból fél kiló belet fejthetünk ki.

Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazható.

dehnl 3A dióból sajtolt olaj igazi kuriózum, az egészséges és modern konyha egyik fontos alapanyaga. Erőteljes, markáns íze kiválóan ízesíti a salátákat, salátaszószokat, leveseket, mártásokat. Hamar avasodik, ezért felbontás után még hűtőben se tartogassuk sokáig. A növényhez hasonlóan védi az immunrendszert, javítja a memóriát, jótékonyan hat az agyműködésre, egészségmegőrző és gombaölő hatású. Magas E-vitamintartalmának köszönhetően kiválóan ápolja hajunkat, bőrünket.

A friss diót mindig nyersen fogyasszuk, a süteményekbe vagy egyéb főtt/sült ételféleségekbe kerüljön inkább a tavalyi (már ha van otthon "elfekvő" diónk). Egyébként a régről maradt, öreg diót frissebbé varázsolhatjuk, ha a fogyasztása előtt éjszakára beáztatjuk, és csak azután törjük fel (a hámozott dióval szintén megtehetjük ugyanezt a tálalás előtt).
Az ünnepek közeledtével a dió előkerül a kamra mélyéből, hiszen a sütemények kedvelt összetevője. Pedig a dióból nemcsak desszert készíthető, hanem főétel, levesbetét, saláta, köret, likőr, olaj, szósz is. Mindehhez csak a képzeletünk szabhat határt! 

dehnl 4A zöld csoda: nem csak finom, egészséges is!
A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás-, és a használt recept pontos betartása követi.
Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek.
A zöld dió azon kevés ételek egyike, amelyet nem kizárólag egyetlen fogáshoz lehet fogyasztani, köretként, desszertként egyaránt igazi ínyencség. Bár a legmagasabb minőségű dióként tartják számon, mégis csak most indult újra hódító útjára. A kulináris ínyencség adalékmentes, kiváló különböző húsokhoz, kacsa, liba, vad. Kiváló alkotója a sajttálaknak, különösen a szárnyas májból készült ételek és a füstölt sajtok ízét egészíti ki karakteresen. Desszertként gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, vagy fagylaltféleségekhez is kiválóan illik. A zöld dió leginkább szirupban található meg a polcokon, egyelőre csak az ország néhány tucat specializált elárusítóhelyén, illetve az interneten.

Elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirupban figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.

Recept: ZÖLD DIÓCSKA TÉLIRE

hozzávalók /12 főre/

1 kg zöld dió
1 kg cukor és 1,5 pohár víz sziruphoz
1/2 citrom leve
ahány dió, annyi szem szegfűszeg

Elkészítés: kisebb, nagyon zsenge zölddiókról éles késsel vékony rétegben meghámozzuk a diók külső héját, majd vágjunk le egy pici szeletet a két csúcsnál. (Kesztyűben dolgozzunk, mert a dió barnára festi a kezünket, amely sokáig megmarad!)
Forraljunk vizet, dobjuk bele a diócskákat 2-3 percre, öntsük le a vizet és ezt ismételjük meg még kétszer, mindig friss vízzel (így veszti el a kesernyés ízét), majd öntsük le a vizet, a diókat szurkáljuk meg a kocsányánál, szorítsuk ki belőlük a benne maradt vizet, majd a keletkezett lyukakba szúrjunk egy szegfűszeget.

A 1,5 pohár vizet tegyünk fel forrni az 1 kg cukorral, tegyük bele a diókat, gyöngyözve forraljuk 15-20 percig, a habját le-leszedve, hagyjuk kihűlni a lábosban. Ha kihűlt, újraforraljuk még egyszer, most már ellenőrizve a szirupunkat (ha egy kistányérra cseppentve a szirup megáll, akkor már jó). Ha besűrűsödött, elzárjuk a gázt, és a fél citrom levét belefacsarjuk, hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, nagyon tiszta, hermetikusan zárható üvegekbe osztjuk.
Felhasználás: Bármikor, kis tányérkában saját szirupjában kínálva egy pohár jó hideg vízzel. Gyümölcskenyerekbe, krémekbe, krémekre díszítésként...

A cikk írása közben találtam ezt az állítólag 100 éves zölddió lekvár receptet, de bevallom - zöld dió híján - még nem próbáltam. Ha valaki ismerné és próbálta, vagy van rövidebb elkészítési módja, kérem írjon róla, vagy a változatáról! Június vége és július eleje a zölddió szedésének (mikor még puha a belseje, addig jó).

ZÖLDDIÓ LEKVÁR

dehnl 5Hozzávalók: 1 kg zölddió, 3 db fahéj, 10-12 db szegfűszeg, 1 kg cukor. 

A diót megszurkáljuk 2-3-helyen villával, utána berakjuk egy nagy befőttes üvegbe, és vízzel leöntjük.
9 napig áztatjuk, minden nap tiszta vizet teszünk rá, majd félpuhára főzzük és leszűrjük. Ismét megszurkáljuk. 1:1 arányú szirupot készítünk, egy liter vízhez egy liter cukrot keverünk és felforraljuk, a fahéjjal és a szegfűszeggel (esetleg Téli aromával!)

A diót szűrőbe tesszük, beledobjuk a forró szirupba, kétszer rottyanjon, majd sziruppal együtt eltesszük 2 napra pihenni.
3. nap megint rottyantunk rajta, ismét két napot pihentetni kell, majd megint rottyantunk rajta egyet.
Forrón üvegbe rakjuk és a sziruppal leöntjük. Semmi tartósítószer nem kell rá és dunsztolni sem kell. Mennyei finomságú. 

A következő részben a dióval kapcsolatos kutatásokról írok, és a különböző megbetegedések esetén használatos diós ételek receptjeit osztom meg veletek.

Szeretettel
Berecz Ildi

 

RECEPTEK AZ EGÉSZSÉGÉRT

20161202

Megtisztelő, felemelő érzés és egyben hatalmas öröm számomra az, hogy kedvenc receptjeimet saját készítésű fotókkal illusztrált szakácskönyvben foglalhattam össze.
Kihívás is, hisz manapság rengeteg gyönyörű szakácskönyv van a piacon. Ez a kötet a megközelítése, szemléletmódja miatt mégis egyedi és izgalmas - mint a Nahrin fűszerei.

20161202 1A könyvben található közel 50 recept között mindenképpen érdemes körülnézni. Finom reggelik, könnyen elkészíthető levesek mellett ínycsiklandó húsételek, fenséges halak és kényeztető édességek várják az olvasót.

A kötet különlegessége, hogy a jóízű és gyorsan elkészíthető fogásokat az egészségőrzés jegyében terveztem és Nahrin fűszerekkel ízesítem, melyekről részletes leírást is találsz az oldalakon.

Kívánom, hogy ez a könyv hozza meg a kedvet a főzéshez és olyan gyűjteményként foglaljon helyet a polcokon, amihez szükség esetén bátran fordulhattok, ha egészségeset, gyorsat és finomat szeretnétek enni!

Próbáld ki! Mert nem csak enni, főzni is jó…

20161202 2

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

A KÖNYV DECEMBER 1-TŐL MEGVÁSÁROLHATÓ!

Személyesen

Életfa Központ: 3530 Miskolc Papszer u. 24.
Életfa Logisztikai Központ: 3527 Miskolc József Attila u. 74. fszt. 1-3.
Életfa Budapesti Képviselet: 1068 Budapest Benczúr u. 45. 2. em 203.

Rendelés

Telefonon: +3646/509590
Faxon: +3646/509030
Mobilon: +3670/4572700
Online: http://www.eletfaprogram.hu
E-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Az Élet(FA)mód Klub hírei

emk versenyek

Eltelt fél év és 2016. október 31-én lezárult a „Súlyozd az egyensúlyod” verseny.

A kihívásban az Életfa Program azon tagjai vettek részt, akik egyben az Élet(FA)mód Klub tagjai is. Ők az EGYEN-SÚLY csomagok vásárlásával gyűjtöttek pontokat, melyeket megszoroztunk annyival, ahány hónap Nahrin terméket vásárolt a résztvevő. Kiegyensúlyozott, szoros versenyben a következő eredmények születtek:

  1. helyezett: Gali Károlyné
  2. helyezett: Veresné Borsányi Éva
  3. helyezett: Bogdánné Kunkli Mária

Sok szeretettel gratulálok a nyerteseknek!

emk nyertesek

De mit is tartalmaznak az EGYEN-SÚLY csomagok?

Ha 1-1 mondatban kellene megfogalmaznom, akkor a következőket:

  • Affiline: „vízhajtás természetes módon”
  • Barackíró vagy Almaíró: „méregtelenítő szerveink segítői”
  • NahroFit Kávé vagy NahroFit Vanília: „komplett étkezés vacsorára”
  • Basico: „szervezetünk egyensúlyának őrzője”
  • Articsóka: „a májműködés támogatója”

A csomagok úgy lettek kialakítva, hogy kedved és ízlésed szerint a fenti termékek 12 variációjából választhatsz!

emk egyensuly

Kinek ajánljuk a csomagokat?

  • aki fogyni szeretne – eredményesen, biztonságosan, természetes úton, jo-jo effektus nélkül
  • aki figyel az egészségére és túlsúly nélkül is fontosnak tartja az egészséges táplálkozást és életmódot
  • aki időhiányban szenved és túlhajszolt életet él
  • mindenkinek, aki tenni akar saját egészségéért és teljes értékű életet szeretne élni

A hatékony fogyókúra megvalósítása természetesen nem terjedhet ki csak a táplálkozási szokások módosítására, hanem életmódváltást is igényel. Az egészséges étrend és az ajánlott termékek mellé beépítve a mozgást, egymás hatását is erősítve dolgoznak, így biztosítható az optimális ütemű testtömegvesztés és a tartós eredmény.

Az Élet(FA)mód Klub ebben is segítségedre lehet! Gyere és használd ki Te is a klubban rejlő lehetőségeket!

Várlak szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ AZ MDOSZ SZAKMAI KONFERENCIÁJÁRÓL

mdosz konf

2016. november 05-én a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének XVIII. Szakmai Konferenciáján járt az Életfa Program.

Hatalmas öröm és nagy megtiszteltetés ért, hisz több hónapos egyeztetés után Kubányi Jolán elnök asszony méltónak találta arra, hogy ezen a nívós szakmai rendezvényen előadást tartsak és bemutassam az Életfa Országos Egészségőrző Programot, az itt folyó egészségfejlesztő munkát. Előadásom címe: Egészségfejlesztés, prevenció az Életfa Programban—a dietetikus szemével.

http://mdosz.hu/a-magyar-dietetikusok-orszagos-szovetsege-xviii-szakmai-konferenciaja/

A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban évtizedek óta rossz, a születéskor várható átlagos élettartamok kedvezőtlenek. Az egészségi állapotra vonatkozó adatok azt mutatják, hogy a magyar lakosság fiatalabban betegszik meg és hamarabb hal meg, mint az európai országok többségében élők, valamint kevesebb egészségben eltöltött életévre számíthat. Azért, hogy ezen változtatni tudjunk, fel kell hívnunk a figyelmet az egyén felelősségére és a megelőzés fontosságára. Előadásomban az „Egészséget az országnak” példáján keresztül mutattam be, hogy mi dietetikusok is milyen sokat tehetünk a prevenció területén.

mdosz konf 1Országos rendezvényként közel 300 dietetikus kolléga hallgatta végig beszámolómat az Életfa Országos Egészségőrző Programban zajló egészségfejlesztő munkáról. Arról az igazán aktív, egészségfejlesztő programsorozatról, mely hónapról hónapra más témát /szervrendszert/ betegségcsoportot jár körbe és szakmailag hiteles, használható információkat ad a betegségekről és megelőzésük lehetőségeiről. Beszéltem az Életfa Program küldetéséről, szakmai kapcsolatairól, az Egészségügyi Teamről, az Élet(FA)mód Klubról, a benne elért eredményekről és nem hagyhattam ki a főzőklubban lezajlott újításokat sem.

mdosz konf 2A rendezvény kiállítói standján Varga Gyula hálózati vezető volt segítségemre, akinek ezúton is köszönöm, hogy a szakmai rendezvényhez méltó, magas minőséggel képviselte programunkat és nyújtott tájékoztatást az őt felkereső dietetikusoknak. A legnagyobb figyelem a Vitaflor kapszulánk részvételével zajló preklinikai vizsgálat iránt volt, de érdeklődőek voltak a szakemberek a sötétített kapszulás Halolaj, valamint a jól felszívódó, magas minőségű, gyümölcs alapú Narosan vitamincsalád iránt is.

Felemelő érzés volt a rendezvényen képviselni az Életfa Programot, fogadni az elismeréseket, gratulációkat. Külön öröm volt számomra, hogy a Konferenciát Schmidt Ferenc Igazgató Úr is megtisztelte jelenlétével és közösen tapasztalhattuk meg Programunk erejét és elismertségét.

Hálásan köszönöm a lehetőséget, a közreműködők munkáját és Nektek azt, hogy folyamatosan hírét viszitek ennek a remek, szakmai körökben is elismert kezdeményezésnek!

Eredményeink biztatóak, nem állunk meg, már a 2017-es évre is megvan a tervünk, de erről majd november 19-én az Életfa Konferencián…

Várlak szeretettel!

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

Kedves Életfások!

Mindig különleges élményt jelent, amikor az Életfa Programot szakmai körökben képviselhetjük. A célunk pedig az, hogy be is mutassuk és elfogadtassuk azt a 164 éves tudást és értéket, amit magas minőségben képviselünk. Legyünk együtt büszkék arra, hogy a dietetikusi szakma országos képviselői előtt két fronton is elismert teljesítményt nyújtottunk: a kiállítók között és az előadók között! Az én osztályzatom: kitűnő! Köszönöm a szervezőknek, a szereplőknek és minden életfásnak, hogy egy újabb sikert érhettünk el!

Szeretettel:
Schmidt Ferenc

 

BIRS? BÍRLAK!

birsA befőzési szezon végét jelzi, amikor a birs kerül sorra. A birsalma és a birskörte csak alakjában különbözik, ugyanarról a növényről van szó. Színe, illata, íze, hatóanyag tartalma felhasználhatósága ugyanaz.

Gyerekkoromban nem szerettem, később megkedveltem Anyukám által készített diós birsalma sajtot, most - már a lemez B oldalán - kedvencem minden változatban elkészítve: gyümölcs leves, szósz, lekvár, kompót, sajt, sütemény bármilyen formában jöhet. A családom kedvence főtt marhahúshoz szószként elkészítve, vagy vörösborban megpárolt birskarika, juhtúrós krémsajttal a tetején, sültlibához köretként, Márton napkor.

A birs latin nevének (Cydonia Oblonga) fordítása: krétai alma.

Állítólag Paris trójai királyfi, "aranyalmája" egy birs volt, mellyel eldöntötte az istennők szépségversenyét. Ezért a szerelem, a termékenység és a boldogság gyümölcsjelképévé vált. Az esküvői szertartások kihagyhatatlan eleme volt a görögöknél. Ez a történet is mutatja, hogy már az ókorban ismerték és szerették.

Őshazáját Perzsiába, Turkesztánba, a Kaukázus vidékére és Törökországba valószínűsítik. Ez utóbbi ország a világ legnagyobb birs felhasználó állama. Koreában nagy népszerűségnek örvend a birs szárított gyümölcséből készült tea.

Erős zamatának és illatanyagának köszönhetően nemcsak nagyanyáink, hanem már az ókori rómaiak is szoba-illatosítóként használták. Magas pektin tartalma miatt a mai dzsemek és lekvárok őse. Portugáliában birsből készítették az első lekvárt, a „marmalada”-t.

Hozzánk Európa déli részéről érkezett, első magyar említése 1395-ből maradt fenn. A világon a 200 féle fajtából 40-50 birsfajtát szaporítanak, ezek közül Magyarországon 10-15 közismert.

A népi gyógyászatban ismert volt a nyákoldó hatása (pektin tartalom), magját köhögéscsillapításra és kíméletes hashajtóként alkalmazták. Nyálka-és cseranyagban gazdag levét a száj- és a garat gyulladásának enyhítésére és bélproblémák ellenszereként alkalmazták. Kálium tartalma jótékony a magas vérnyomás enyhítésére. Segíti az anyagcserét, székrekedésnek és a hasmenésnek egyaránt ellenszere. Minden gyomorpanaszt enyhít, segít puffadáskor, remek görcsoldó: csökkenti a menstruációs fájdalmat, kordában tartja a koleszterin szintet. A jó kedély megőrzése érdekében rendszeresen fogyasztották (a depressziót még nem ismerték).

Cervantes művében Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását birssel kúrálta.

birs 1A szépségipar is felfedezte és elterjedten használja, nyugtató, hűsítő hatásának köszönhetően a kozmetikumok kedvelt összetevője. Hidratálja, feszesíti, a száraz, gyulladt, berepedezett, érzékeny bőrt, kíméletesen ápolja a napozás által meggyötört kültakarót. Kisimítja a szem alatti ödémát, összehúzza a pórusokat, csökkenti a ráncokat, látványosan frissíti az arcot, dekoltázst. Birs hatóanyagait alkalmazzák a fogyókúrás szerekben is, mert serkenti a bélműködést és méregtelenít.

Amit a régiek nem tudták miért, "csak" tapasztalták jótékony hatását, a tudomány ezt a tapasztalatot igazolta. A birs a pektin mellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat és csersavat tartalmaz. A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin, illetve 27 féle ásványi anyag (többek között foszfor, kálium, vas, kalcium, magnézium) található benne. 100 g gyümölcs átlagosan 15,3 g szénhidrátot, 12,5 g cukrot, 1,9 g rostot, 0,4 g fehérjét, 83 g vizet és 60 kcalt tartalmaz.

A birsalmát nyersen csak a mediterráneumban fogyasztják, ahol teljesen megérik, mert az itthon termett fajták húsa túl kemény és íze nagyon fanyar, feldolgozva, megsütve vagy megfőzve azonban igazi csemege. Erdélyben a káposztás és babos ételeket ízesítik vele, keresztapám a savanyított káposztába is tett belőle.

Mivel a hámozása, felszeletelése komoly erőpróba, minden asszonyi fortélyt bevetek, hogy az uram magára vállalja ezt a kemény feladatot. Attól függően, hogy milyen a kedve (vagy van-e autós műsor a tv-ben, mert akkor türelmesebb!) készül hámozott vagy héjas birsből a sajt és/vagy a lekvár. Ez a színét is befolyásolja, a héj nélküli változat pirosas, sötétebb színű lesz és áttetszőbb, míg a héjával készített sárgás marad, és kásásabb, de mindenhogy finom.

Sem a lekvárhoz, sem a sajthoz nem használok cukrot, sztíviával tettem el, viszont teszek bele JUST Téli olajat, (üvegenként 2 csepp), ha az nincs akkor őrölt fahéjat és szegfűszeget is, nagyon finom lett.

Egy igazi októberi süti recept, én Faragó Zsuzsától tanultam, bár lehet sokan felszisszennek a fehér liszt és a kristálycukor, mint összetevő láttán. Várom az alternatív megoldásokat!

FaZsu birses crumble-ja (morzsasüti)

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 5 nagyobb szem birs
  • csipetnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
  • vaníliafagyi ízlés szerint

birs 2
A lisztet, a vajat és a cukrot robotgép dagasztó feltétjével, vagy kézzel, az ujjaink közt morzsolgatva dolgozzuk össze, amíg daraszerűen összeáll. A gyümölcsöt vágjuk egyenletes szeletekre. Egy lapos sütőformát kivajazunk, az aljára kristálycukrot szórunk, mintha liszteznénk és ráfektetjük a birs szeleteket, melyet megszórunk fahéjjal, szegfűszeggel, majd ujjnyi vastag rétegben szórjuk a tetejére a tésztát. Közepes lángon addig kell sütni, míg a teteje (tálaláskor az alja) aranybarna lesz (kb. 15-20 perc). A morzsa-tészta egészen ropogósra fog sülni és ezalatt a gyümölcsök is megpuhulnak, a cukor rákaramellizálódik.

Tegyük tányérra, és kínáljunk mellé vaníliafagyit.

Birs helyett almával is nagyon finom.

Szeretettel:

Berecz Ildikó


receptek még:

http://www.mindmegette.hu/valogatas/illatos-birsalmas-finomsagok-498
http://www.mindmegette.hu/birsajandekok-a-konyhaból-47639
http://www.mindmegette.hu/birsalmasajt-birsalmalekvar-hetszeres-termelekenyseggel.recept

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok