BIRS? BÍRLAK!
- Írta: Berecz Ildikó
- Kategória: Élet(FA)mód klub
- Találatok: 5559
A befőzési szezon végét jelzi, amikor a birs kerül sorra. A birsalma és a birskörte csak alakjában különbözik, ugyanarról a növényről van szó. Színe, illata, íze, hatóanyag tartalma felhasználhatósága ugyanaz.
Gyerekkoromban nem szerettem, később megkedveltem Anyukám által készített diós birsalma sajtot, most - már a lemez B oldalán - kedvencem minden változatban elkészítve: gyümölcs leves, szósz, lekvár, kompót, sajt, sütemény bármilyen formában jöhet. A családom kedvence főtt marhahúshoz szószként elkészítve, vagy vörösborban megpárolt birskarika, juhtúrós krémsajttal a tetején, sültlibához köretként, Márton napkor.
A birs latin nevének (Cydonia Oblonga) fordítása: krétai alma.
Állítólag Paris trójai királyfi, "aranyalmája" egy birs volt, mellyel eldöntötte az istennők szépségversenyét. Ezért a szerelem, a termékenység és a boldogság gyümölcsjelképévé vált. Az esküvői szertartások kihagyhatatlan eleme volt a görögöknél. Ez a történet is mutatja, hogy már az ókorban ismerték és szerették.
Őshazáját Perzsiába, Turkesztánba, a Kaukázus vidékére és Törökországba valószínűsítik. Ez utóbbi ország a világ legnagyobb birs felhasználó állama. Koreában nagy népszerűségnek örvend a birs szárított gyümölcséből készült tea.
Erős zamatának és illatanyagának köszönhetően nemcsak nagyanyáink, hanem már az ókori rómaiak is szoba-illatosítóként használták. Magas pektin tartalma miatt a mai dzsemek és lekvárok őse. Portugáliában birsből készítették az első lekvárt, a „marmalada”-t.
Hozzánk Európa déli részéről érkezett, első magyar említése 1395-ből maradt fenn. A világon a 200 féle fajtából 40-50 birsfajtát szaporítanak, ezek közül Magyarországon 10-15 közismert.
A népi gyógyászatban ismert volt a nyákoldó hatása (pektin tartalom), magját köhögéscsillapításra és kíméletes hashajtóként alkalmazták. Nyálka-és cseranyagban gazdag levét a száj- és a garat gyulladásának enyhítésére és bélproblémák ellenszereként alkalmazták. Kálium tartalma jótékony a magas vérnyomás enyhítésére. Segíti az anyagcserét, székrekedésnek és a hasmenésnek egyaránt ellenszere. Minden gyomorpanaszt enyhít, segít puffadáskor, remek görcsoldó: csökkenti a menstruációs fájdalmat, kordában tartja a koleszterin szintet. A jó kedély megőrzése érdekében rendszeresen fogyasztották (a depressziót még nem ismerték).
Cervantes művében Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását birssel kúrálta.
A szépségipar is felfedezte és elterjedten használja, nyugtató, hűsítő hatásának köszönhetően a kozmetikumok kedvelt összetevője. Hidratálja, feszesíti, a száraz, gyulladt, berepedezett, érzékeny bőrt, kíméletesen ápolja a napozás által meggyötört kültakarót. Kisimítja a szem alatti ödémát, összehúzza a pórusokat, csökkenti a ráncokat, látványosan frissíti az arcot, dekoltázst. Birs hatóanyagait alkalmazzák a fogyókúrás szerekben is, mert serkenti a bélműködést és méregtelenít.
Amit a régiek nem tudták miért, "csak" tapasztalták jótékony hatását, a tudomány ezt a tapasztalatot igazolta. A birs a pektin mellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat és csersavat tartalmaz. A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin, illetve 27 féle ásványi anyag (többek között foszfor, kálium, vas, kalcium, magnézium) található benne. 100 g gyümölcs átlagosan 15,3 g szénhidrátot, 12,5 g cukrot, 1,9 g rostot, 0,4 g fehérjét, 83 g vizet és 60 kcalt tartalmaz.
A birsalmát nyersen csak a mediterráneumban fogyasztják, ahol teljesen megérik, mert az itthon termett fajták húsa túl kemény és íze nagyon fanyar, feldolgozva, megsütve vagy megfőzve azonban igazi csemege. Erdélyben a káposztás és babos ételeket ízesítik vele, keresztapám a savanyított káposztába is tett belőle.
Mivel a hámozása, felszeletelése komoly erőpróba, minden asszonyi fortélyt bevetek, hogy az uram magára vállalja ezt a kemény feladatot. Attól függően, hogy milyen a kedve (vagy van-e autós műsor a tv-ben, mert akkor türelmesebb!) készül hámozott vagy héjas birsből a sajt és/vagy a lekvár. Ez a színét is befolyásolja, a héj nélküli változat pirosas, sötétebb színű lesz és áttetszőbb, míg a héjával készített sárgás marad, és kásásabb, de mindenhogy finom.
Sem a lekvárhoz, sem a sajthoz nem használok cukrot, sztíviával tettem el, viszont teszek bele JUST Téli olajat, (üvegenként 2 csepp), ha az nincs akkor őrölt fahéjat és szegfűszeget is, nagyon finom lett.
Egy igazi októberi süti recept, én Faragó Zsuzsától tanultam, bár lehet sokan felszisszennek a fehér liszt és a kristálycukor, mint összetevő láttán. Várom az alternatív megoldásokat!
FaZsu birses crumble-ja (morzsasüti)
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg cukor
- 5 nagyobb szem birs
- csipetnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
- vaníliafagyi ízlés szerint
A lisztet, a vajat és a cukrot robotgép dagasztó feltétjével, vagy kézzel, az ujjaink közt morzsolgatva dolgozzuk össze, amíg daraszerűen összeáll. A gyümölcsöt vágjuk egyenletes szeletekre. Egy lapos sütőformát kivajazunk, az aljára kristálycukrot szórunk, mintha liszteznénk és ráfektetjük a birs szeleteket, melyet megszórunk fahéjjal, szegfűszeggel, majd ujjnyi vastag rétegben szórjuk a tetejére a tésztát. Közepes lángon addig kell sütni, míg a teteje (tálaláskor az alja) aranybarna lesz (kb. 15-20 perc). A morzsa-tészta egészen ropogósra fog sülni és ezalatt a gyümölcsök is megpuhulnak, a cukor rákaramellizálódik.
Tegyük tányérra, és kínáljunk mellé vaníliafagyit.
Birs helyett almával is nagyon finom.
Szeretettel:
Berecz Ildikó
receptek még:
http://www.mindmegette.hu/valogatas/illatos-birsalmas-finomsagok-498
http://www.mindmegette.hu/birsajandekok-a-konyhaból-47639
http://www.mindmegette.hu/birsalmasajt-birsalmalekvar-hetszeres-termelekenyseggel.recept