Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

MÁK: MÉLTÁNYTALANUL MELLÉKVÁGÁNYON

mmm

Egy természetgyógyászok között gyakorta emlegetett történet - valóságtartamáért nem kezeskedem! - szerint, Schirilla Györgyöt és Oláh Andort a 90-es években régész ismerősük elhívta egy XIX. század eleji, csallóközi temető feltárására. Itt kétszáz évvel ezelőtti emberek csontmaradványait vizsgálták.
Mivel a csontvázak egyikénél sem találtak csontritkulásos tüneteket (a csont keménysége, porozitása normális volt, a gerincek állapota is jónak volt mondható) felmerült a kérdés, mi ennek az oka. A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy a választ megtalálják.
A magyarázat az akkori emberek életmódjában, táplálkozási szokásaiban lelhető fel. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, saját termesztésű zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, kevés vörös húst ettek, ami javarészt saját tartású volt, ami jóval egészségesebb és rengeteg mákot ettek – talán ez volt a legfőbb oka az egészséges csontrendszernek?!

mmm 1

Országunkban az (volt) a szokás, hogy minden ünnepen készítettek mákos ételt, a vendéget is mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, ezért a mák mennyiségének egész évben elegendőnek kellett lennie. A hűtő nélküli korszakban a nép olyan alapanyagból készített ételeket evett, amit jól lehetett tárolni. Télen a két alapvitamin- és ásványi anyag-forrás a dió és a mák volt.

A mindkettő nagyon egészséges.

A mák nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek. Kiemelkedően magas kalciumtartalma mellet magas a magnézium és a vastartalma (a nagy vastartalomtól fekete).

A dió telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca) és vitaminokat (E-, B-vitamin) tartalmaz, gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású (bővebben egy következő cikkben).

MÁK történelem

A mák az alváshoz és a halálhoz kapcsolódik, Morpheus1 növényének tartották. Latin neve - Papaver Somniferum - második tagjának jelentése álomhozó.

A mákgubó számtalan magja miatt a bőséget jelképezi, ugyanakkor a kábítószerként és fogamzásgátlóként a hiábavalóság szimbóluma.

Már Hippokratész (i. e. 460) említi, hogy a görögök és az egyiptomiak a zöld máktok nedvét, mint gyógyszert ismerték és fájdalmak csillapítására, valamint görcsoldóként használták.

A görögök az ókorban az ópiumot fertőtlenítő füstölésre és jövendőmondásra is alkalmazták. Bemutatták áldozatként isteneiknek, kábítószer gyanánt pedig orgiákon, lakomák során vették magukhoz.

Indiában gyógyszerként, méregként és ellenméregként is alkalmazták. Az ajurvédikus gyógyászatban az őrölt mákot vízzel keverve krémet készítenek, amit bőrmegújító-, hidratálóként alkalmaznak.

mmm 2Asszíroknál a mák az "öröm növénye"-ként szerepel.

A rómaiak mézzel keverve fogyasztották.

Kínában érzéki kalandok előtt használták.

Oroszországban esővarázslásokhoz használták: aszály idején megszentelt mákszemeket szórtak szét és bottal verték vagy kavarták fel a vizet, hogy eleredjen végre az eső.

A néphitben boszorkányokkal kapcsolatban, mágiában, ráolvasásokban, jóslásokban gyakran szerepelt a mák, mint mágikus növény. Termékenységvarázslás céljából az ifjú házasokra mák magvait szórták, hogy különleges szaporodási képessége legyen az ifjú párnak.

Fertőtlenítő-, érzéstelenítő- és fájdalomcsillapító hatása közismert volt már évezredekkel ezelőtt is, de a középkortól alkalmazták köhögést csillapító- és görcsoldó hatását is. Kevéssé ismert, de a mák hatékonyan oltja a szomjérzetet, csökkenti a lázat, a gyulladást, enyhíti a székrekedést és az alhas irritációját.

A magyar nyelvben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: a mákszem például a kicsinység mértéke, a rosszcsont gyerekeket pedig "mákvirágnak" hívják.

A mák zöld termésének megvágása után képződő tejnedve, az ópium, több mint két tucat alkaloidot tartalmaz. Kabay János gyógyszerész nevéhez fűződik a mákgubóból való hatóanyagok kivonásának kidolgozása (1931).

Több kutatás is bizonyítja, hogy a gyakori, hetente legalább háromszor fogyasztott mák igen jó hatással van a csontritkulásra, mivel magas a kalcium tartalma (968 mg/ 100g).

Fontos tudni, hogy a mákmag önmagában egy abszolút mértékben egészséges és ártalmatlan élelmiszer, amely méltán szerepelhet az egészséges étrendben.

A mák kifejezetten gazdag ásványi anyagokban, amelyeket szervezetünk könnyen felhasználhat. A mák, a mákolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért avasodik, célszerű hűtőben tartani mindkettőt.

A táplálkozástudomány szerint tápanyagtartalma önmagáért beszél, 100 g mákra vetítve:

  • Energiatartalma: 537 kcal
  • Fehérje: 20,5 g
  • Szénhidrát: 23,9 g
  • Zsír: 38,2 g zsír
  • Vitaminok: E vitamin, pantoténsav, B6-vitamin
  • Ásványi anyagok: kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas

A kerti mák hatóanyagai:

  • alkaloidok: morfin, narkotin, kodein, tebain, papaverin

Előfordulása

A nemzetség több faját (pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák) dísznövénynek ültetik, bár az utóbbi időkben sokat veszítettek népszerűségükből, pedig élénk színű virágai kellemes színfoltja lesz a kertnek. A mák vadon nem fordul elő, élelmiszer-, olaj- és gyógynövényként termesztik.

mmm 3Egyéves kultúrnövény. Szára 50-150 cm magas, fajtánként változóan alig vagy kifejezetten elágazó, hamvas, kékeszöld. Június második felétől július közepéig virágzik.Virágai magánosak, a szirmok színe változó, van fehér, rózsaszínű, piros, lila színű is. A termés együregű, sokrekeszű tok, melynek alakja szintén fajtánként változó: majdnem gömbölyű, tojásdad, körte alakú, hordószerűen megnyúlt vagy szélesebb, mint hosszú.

A növény tejnedvet (máktej, ópium) tartalmaz.

Felhasznált részei:

  • gubó (hatóanyagait a gyógyszeripar hasznosítja) ill. virágkötők,
  • mag,
  • dísznövényként a virág.

Felhasználás formái

A mákgubó a vegyipar és a gyógyszeripar fontos alapanyaga. A belőle kivont hatóanyagokból készült gyógyszereket az orvostudomány széles körben alkalmazza, pl. köhögéscsillapítás, görcsoldás, fájdalomcsillapításra.

Tea: régebben a gubóból a népi hagyomány teát főzött, főképp kisebb gyermekek alvásának elősegítésére.

A máktok házszerként történő alkalmazása a szervezetre veszélyes. 2006.01.01-től a fehérvirágú mák drognak minősül!!!

mmm 4Élelmiszerként: a magyar konyha különösen gazdag a mákos ételek elkészítésének tekintetében. Gondoljunk csak a mákos gubára, a rétesre, a mákos tésztára, a bejglire stb.2

Gyógyszerként: a terápiában használatos gyógyszereket csak orvos alkalmazhatja, mert fontos a pontos adagolásuk, mivel ezek erős hatású fájdalomcsillapító szerek.

Az egyik leghatékonyabb mellékhatás mentes szere a csontritkulásnak.
A csontritkulás megelőzése és csontépítés céljából egyaránt alkalmazható. A szakirodalmi adatok javaslata alapján a mák kalciumtartalmának (968 mg) legalább fele mennyiségű magnézium szükségeltetik (506 mg), a foszfor 800 mg mennyiségben van jelen 100 g mákszemben, ezért az arány a felszívódáshoz optimális.

Bél- és emésztőrendszeri problémák során
A mag a bélfal tisztításában is segíthet, kíméletesen kisepri a bélfalra tapadt lerakódásokat, kitakarítja az egész béltraktust, magához köti a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat, ezért mákos ételek fogyasztásakor különösen fontos a fokozott folyadékbevitel.

A mákot székletfogóként és szélhajtóként is alkalmazzák. Hatását az egész emésztőrendszeren belül kifejti, óvja a gyomor nyálkahártyáját és csökkenti a hasi görcsöket.
Vastagbélhurut esetén a fogyasztása nem ajánlott.

Bőrre gyakorolt jótékony hatása
Ekcéma és gyulladás esetén: mákkal hatékonyan kezelhető az ekcéma, a mák magas a linolénsav tartalma kapcsán. Vízbe vagy tejbe áztatott mák citromlével összeturmixolva finom állagú krém lesz, amely csökkenti az égető érzést, a viszketést, egyben fájdalomcsillapító hatású is, mivel enyhíti a bőrgyulladás okozta fájdalmat.

Arcra való bőrradír elkészítéséhez keverjünk össze 2 teáskanál mákot túróval.Gyengéden, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át vele az előzőleg letisztított arcot és nyakat, majd mossuk le.

Idegrendszeri hatás
A mák fogyasztása sokat segíthet, ha idegi kimerültségben szenvedünk, túl stresszes időszakon megyünk keresztül, illetve sokat érezzük magunkat feszültnek.

Macskagyökérrel elegyítve hatásos idegerősítő szert kapunk, míg ha a mákot szerecsendióval keverjük, azzal akár a pánikbetegség is visszaszorítható lehet.

A mák magja minimális mennyiségű ópiátot is tartalmaz, ezért altató hatású. A várható lefekvés előtt körülbelül fél órával érdemes bevenni. A máknak illetve olajának bár nyugtató hatása van az idegrendszerre is, mégsem okoz függőséget, és nem számít kábítószernek.

Fiatalság őrző hatás
A mákból készült szerek kifejezetten ajánlottak, ha szeretnénk lassítani az öregedés folyamatát. Egyszerre védi csontjainkat az elhasználódástól, óvja a belső szerveinket a felesleges salakanyagoktól és ápolja idegrendszerünket is, hogy megfelelő állapotban maradjon a minket ért stresszhelyzetek ellenére is.

Szív- és keringési betegségek kapcsán
Zsírsavtartalma csökkenti a vérszérum koleszterinszintjét, az erekben felhalmozódott lerakódásokat, ezáltal akár a magas vérnyomást is segít megelőzni. A mák vagy olajának rendszeres használatával a vér össz-lipidszintje normalizálható.

Emellett megfelelő zsírsav összetételének köszönhetően megakadályozhatja a trombózis és az embólia kialakulását is.

Pilisszentiván, 2016. Földanya hava 12.

Szeretettel
Berecz Ildi


[1] http://hu.wikipedia.org/wiki/Morpheusz
[2] kellemes mákos receptek többek között itt találhatóak:

http://www.nosalty.hu/alapanyag/mak
http://www.mindmegette.hu/makviragoknak-46086    

forrás:

Kovács József: Az olajok gyógyító ereje. Bp.:Kinizsi nyomda, 2011
Száraz György www.boldognapot.hu
https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/egeszseges-taplalkozas/a-mak-jotekony-hatasa-15-pontban
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok