Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk kat

A+ A A-

BORSIKAFŰ, AZ ISTENEK ELEDELE

 baie

A borsikafű (Satureja hortensis) az ajakos virágúak, vagy más néven az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába, a mintegy 200 fajt számláló Satureja nemzetségbe tartozó fűszernövény.

A magyar népnyelv borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csombor bors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén neveken is ismeri.

Dél-, Délkelet-Európában és Nyugat-Ázsiában honos növény, Európa több részén termesztik, de elvadulva is találkozhatunk vele.

baie 1

Alacsony, 20–50 cm magas, bokros, erősen elágazó, fényigényes, szárazságot is tűrő növény, apró lila virágokkal, és szürkészöld keskeny, hosszúkás levelekkel. Lilásrózsaszín virágait júliustól-szeptemberig hozza, kedvező termőhelyen (napos, meleg helyen) virágos hajtásai a bazsalikomhoz hasonlóan, akár kétszer is begyűjthető. Virágzás idején sarlóval vagy kaszával az alsó elágazásnál vágjuk.

A levágott friss növénytömeget - szellős helyen kiterítve - azonnal szárítani kell, többnyire csokrokba kötik és tövével felfelé felakasztják, majd szárítás után a növényt lemorzsolják és rostálják.

Vetéskor szokták a babbal felváltva ültetni, így természetes növényvédelmet biztosítanak, a csombor védőhatását1 is kihasználva. Talaj- és termőhely igénye a majoránnáéval egyező, de annál kevesebb öntözéssel is beéri. Téli időszakban cserépben, ládában, fűtött helyiségben is nevelhetünk borsfüvet.

Már az ókorban az istenek eledelének tartották igen erős illata miatt, az arabok és a perzsák is tudták, hogy mennyire sokoldalúan lehet használni a konyhában. A borsikafüvek egyik alfajának, a Satureja thyba-nak2 az ókori görögöknél volt nagy keletje, mert ezzel ízesítették a helyi borokat.

Térségünkben az ókori rómaiak tették ismertté. Vergilius3 azt írta a csomborról, hogy a legaromásabb zöldfűszer. Előszeretettel használták, s mert úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye (latin neve is innen származik: satureja), ezért nagy meggyőződéssel, és igen gyakran alkalmazták szerelmi kötésekhez, bájitalokhoz és mindenféle szexuális zavar kezelésére.

Pár évszázaddal később Shakespeare is megemlékezett róla. Az első angol telepesek is borsikafüvet ültettek az új világban kertjeikben, hogy emlékeztesse őket az óhazára, valamint hogy kezelhessék vele a gyomorbántalmaikat.

baie 2

A 16. századi füvészkönyvek is említik, mint fűszer-, és gyógynövényt. E leírások szerint vászonzsákba varrva, a levendulához hasonlóan molyirtóként is használták.

A bazsalikomhoz és a majoránnához hasonlóan frissen és morzsolt állapotban (Satureiae herba) fogyaszthatjuk.

A levél - ezt használjuk fűszerként-  magas illóolaj (főként karvakrol) tartalmú, cseranyagot, nyálkát, keserű anyagot tartalmaz, antioxidatív-, antibakteriális- és gombaölő.

Ezért a tulajdonságáért érdemes a nehezebb káposzta és babételeket4 fűszerezni vele, mert csökkenti azok negatív hatásait5. Külön értéke, hogy azok is fogyaszthatják, akik egészségi okokból erős fűszerektől tartózkodni kényszerülnek - borspótlásra ajánlják.

baie 3Gyógyhatása emésztést-elősegítő, fogyasztó és enyhén vérnyomásemelő hatású, gyomorerősítő, gátolja a felfúvódást, étvágygerjesztő és görcsoldó hatással bír. A füveskönyvek szerint a friss, szétmorzsolt hajtások enyhítik a rovarcsípések okozta fájdalmat, a belőle készített kenőcsökkel horzsolásokat és kiütéseket kezeltek, kihasználva a növény antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságait. A gyógynövényből nyert olaj bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően ma is gyakori alapanyaga a kozmetikai termékeknek (fogkrém, szappan), sőt a borsikafű olajjal, különféle italokat, gyomorkeserűket, vermutokat ízesítenek, mert jó hatással van a gyomorra.

Teája enyhén emeli az alacsony vérnyomást, segít felfúvódás, bélhurut, hasmenés esetén, valamint torokfájáskor, köhögés ellen is használhatjuk, gyomorerősítő, étvágynövelő és görcsoldó.

Túladagolásakor a csípősségen túl a keserű íz dominál.

Várandósok számára mérsékelt fogyasztása javasolt.

Jellegzetes, borsra emlékeztető, de annál kevésbé csípős, fűszeres illatú- és ízű növény, mely érdekes aromája miatt kedvelt fűszer, főleg Erdélyben, de a világban általánosan elterjedt. A levelekkel húsokat, hurkát, kolbászt és mártásokat ízesíthetünk, de nagyon jó és klasszikus kísérője a savanyú- és fejes káposztából készített ételeknek, a babos, gombás, krumplis ételeknek is, valamint gyakori eleme a pácoknak, jól kiemeli a halak, a tojásos ételek, a sajtok ízét. Dél-Franciaországban kecskesajtot pácolnak borsikafüves szószban.

A zöldségek közül a legjobban a paradicsomhoz illik, érdemes kipróbálni paradicsommártásokba, de a cukkínihez is ajánlom. Az olaszok gyakorta készítenek olyan fűszerkeveréket, amelyben a kakukkfű, az oregánó, a majoránna és a zsálya mellett a borsikafű is szerephez jut.

Kedvelt nyári főzelékem, a csomboros káposzta (kovászolt nyári káposztából).

Nyári káposzta receptem, ahogy a kövesdiek főzik  

  • Hozzávalók:
    1 kg kovászolt káposzta (a legyalult káposztát, úgy fűszerezve, mint a kovászos uborkát, üvegben, kenyérrel/krumplival a teraszon, napos helyen elkészítem előre, majd hűtőben tárolom)
  • 75 dkg pulykacomb kockázva (lehet mell is)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma / Nahrin fokhagyma, ízlés szerint: én 3-szor rázom meg az asztali szórót
  • pirospaprika
  • Nahrin Tengeri algás fűszer só, vagy amikor szárnyas fűszer
  • 2 teáskanál borsikafű a szárítottból, a frissből kevesebb kell
  • 2 babérlevél

baie 4Elkészítés

A hagymát olajon megdinsztelem, a kockára vágott húst kifehérítem rajta, majd paprikázom, fokhagymát adok hozzá, lefedem és párolom, ha kell egy kis vizet öntök alá. Amikor puha a hús: Tengeri algás fűszer sóval ízesítem, a káposztát ráterítem a tetejére a levével együtt, majd megszórom borsikafűvel, mellétűzöm a babérleveleket, összeforgatom a hússal. Lefedem és takarékon főzöm, kuktában kb. 25perc. Amikor megpárolódott a káposzta, félreteszem, dunsztolom, reggelig így hagyom. Tálaláskor tejföllel gazdagítom.

További receptek csomborral >>> http://www.mindmegette.hu/kereses/csombor/

Pilisszentiván, 2017. február 02.

Szeretettel

Berecz Ildikó
Az Életfa Program Honismereti-
és Kultúra szirmának vezetője


[1] antibakteriális- és gombaölő.

[2] Egy Trójához közeli faluról, Thybráról nevezték el.

[3] római költő (Kr.e. 70- 19)

[4] a német neve Bohnenkraut, azaz babfű.

[5] Felfújódást csökkentő 

forrás:

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények
Dános Béla: Farmakobotanika
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/csombord.html
http://www.mindmegette.hu/csombor-borsfu-borsikafu-47242/
https://unnep.mentha.hu
https://kulinarisvilag.hu

RÉGI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYVEK

 armszb

A régi magyar szakácskönyveket lapozgatva nemcsak teljesen ismeretlen és idegen eszközökkel, főzési eljárásokkal és ételekkel találkozhatunk, hanem ma már meglepő fűszerekkel, vagy azok meglepő felhasználásával.

A só-bors-pirospaprika szentháromsága csak úgy, mint a mára tipikus magyar ételnek számító gulyás vagy pörkölt a 19. század hozománya, korábban ennél jóval színesebb gasztronómia volt jellemző a magyar konyhára. Sokszínű, de egyúttal egysíkú is, mert, bár sokféle alapanyaggal, fűszerrel főztek elődeink, még is úgy tűnik, hogy a hal-, hús-, zöldség- és tésztaételek nagyon hasonlóan készültek el akkoriban.

Az életmódunk változása kevésbé időigényes, ugyanakkor ízletes, ám egészséges táplálékot igényel. Ezt nagyban segíti a konyhatechnológia fejlődése, itt az Életfában a kész Nahrin fűszerkeverékek is, de az őseink által használt, mára háttérbe szorult, zöld fűszerek alkalmazása szintén támogatják ezt a törekvést.

Sorozatunkban olyan fűszereket fogok bemutatni, amiket legkésőbb a Kárpát-medencébe érkezéskor ismerhettek meg őseink, de az évszázadok alatt valahogy kikoptak a köztudatból,  a „keleti” (bors) vagy a „nyugati” (paprika) fűszerek kiszorították őket a magyar konyhából. Pedig nagyon finomak, és gyógynövényként sem lebecsülendőek, érdekes módon ez utóbbi tulajdonságuk kevésbé merült feledésbe, hiszen a tudományos kutatások igazolják a tapasztalati úton megszerzett hatásukat.

A fűszer- és gyógynövények, ahogy régen közös szóval illették ezeket, a "füszerszámok", nem csak tápértéküknél, hanem gyógyító voltuknál fogva is értékesek számunkra. Ismerjük meg, alkalmazzuk: az egészségünk megőrzésére, testünk működésének támogatására, lelkünk hasznára!

Szeretettel: Berecz Ildikó

A JÓ KEDÉLY VIRÁGA: KERTI BORÁGÓ (BORAGO OFFICINALIS L.)

armszb 1A kerti borágó a borágófélék, vagy más néven az érdes levelűek (Boraginaceae) családjába tartozik, amely elnevezés a külsejére utal.

A Földközi-tenger vidékéről1 származik, 30–160 cm-re növő, egynyári fűszer- és dísznövény.

A magyar népnyelv uborkaszagú fűnek is nevezi, de egyéb népies nevei is ismertek: borrach, borrágó, borvirág, báránynyelv, hegyes útifű, kerti ökörnyelv, pirító fű, ürömfű, ökörnyelv, tetűvirág.

A répaszerű, erősen elágazó oldalgyökerű-, üreges szárú-, könnyen bokrosodó növény levelei szórt állásúak, tojásdad alakúak, mely hosszú nyelű alsó levelekkel rendelkezik. Könnyen szaporodik, a házi kertekben az elhullatott magról rendszeresen felújul. Az idősebb növényeket fele hosszra visszavágva új hajtásokat hoznak.

Érdemes erkélyre vagy a teraszra ültetni a növényt, mert cserépben, vagy dézsában is nevelhető. A borágó terebélyes levélzetével és dekoratív virágaival igazán szépen mutat. Nektárban gazdag virágai csalogatják a méheket.

Orvosi használata és folyamatos fogyasztása azért szorult vissza, mert kis mennyiségű pirrolizidin-alkaloid tartalma miatt májproblémák esetén ajánlatosabb kerülni a fogyasztását.

Gyógynövényként a magas C-vitamin tartalma, kalcium-, kálium-, kovasav, szaponin-, és nyálkaanyag2 tartalma miatt kitűnő. Tisztító hatása3 révén megkönnyíti a vese és a hólyag munkáját, szilícium tartalma miatt a köröm- és a haj állapotát javítja (kötőszövetek felépítése). Közismert vizelethajtó, de alkalmazták vese- és hólyagbántalmak esetén, illetve toroköblítőként is.

Külsőleg kelések érlelésére alkalmazták borogatóként, tudományosan is igazolták, hogy jótékony hatást fejt ki neurodermatitis (allergiás- vagy idegi alapú bőrbetegségek) esetén, hatóanyagai támogatják a bőr vérellátását.

A borágó leveleinek forrázata serkenti a stresszre reagáló mellékvesék működését, tehát alkalmazható például pánikbetegség esetén a szorongás oldására. A friss borágó leveleket tejbe áztatva búskomorság és ideges eredetű szívdobogás gyógyítására használta a népi orvoslás, ezért a „jó kedély virágának” is nevezték. Már az ókorban is említést tesznek róla, hogy a borágó jókedvre derít. A harcba induló keresztes vitézek búcsúitalába tették, mivel azt tartották róla, hogy bátorságot ad.

Csillag alakú virágait akkor hullatja el, amikor azok ehetővé válnak.

armszb 2Magjaiból kinyert olaját hideg sajtolással állítják elő, a gyógyszeripar és a szépségápolás ipar is felhasználja, mert a liget szépéhez hasonlóan magas a gamma-linolénsav (GLA)4 tartalma. Gyulladt és/vagy száraz bőr ápolására-, ekcéma, nehezen gyógyuló sebek, valamint fekélyek kezelésére is alkalmas. Erőteljes antioxidáns hatása miatt bőrfiatalító-, bőrfeszesítő- és rugalmasító tulajdonságú (hirtelen fogyás esetén kifejezetten ajánlott), valamint helyreállítja az ultraibolya sugárzás okozta bőrkárosodásokat.

A kerti borágó felhasználása nem csak a gyógyászatban, de az élelmezésben is elterjedt volt. Érdemes feleleveníteni alkalmazási lehetőségeit.

A fiatal leveleket és hajtásokat mártások készítésekor, savanyú főzelékek ízesítésekor, és savanyú uborka berakásakor alkalmazták.

A levele apróra vágva savanykás, tejfölös levesek- mártások, hideg italok, krémsajt, szendvicsek, saláták, túró, tojás és halételeket ízesítésére alkalmas. Kitűnő fűszer sószegény diéta esetére. A virágát használhatjuk savanyúság eltevésénél, köretek és sütemények díszítésére, a legtöbb esetben szárítva is. Kellemes, enyhén sárgadinnyére emlékeztető illata jól illik a limonádéhoz. Frissen használjuk, főtt ételek ízesítésénél - úgy mint a Nahrin fűszereket- csak a főzés végén adjuk hozzá az adott ételhez. Ehető virágaival hidegtálakat és italokat díszíthetünk, vagy jégkockába téve megfagyaszthatjuk. A frankfurti zöld mártás (Grüne Soße,) egyik fontos alkotó része.5

ÖTLETEK A KIPRÓBÁLÁSÁHOZ

Borágós vaj

armszb 4

A borágó zsenge levelét vágjuk apróra, és keverjük bele fűszervajba. Finom ízt kölcsönöz neki önmagában is, de fokozzuk az élvezetet valamelyik Nahrin fűszerrel: pl. Nahrom, vagy Gourmet.

Borágós zöldsaláta

A zsenge borágó leveleket vágjuk apróra, és tegyük zöldsalátákhoz, mert a növény uborkára emlékeztető illata kellemes ízt ad neki.

Jeges tea borágóval

Készítsünk nyári nagy melegben Nahrin Barackos, vagy Citromos Ice teát és áztassunk bele 5-6 db borágó levelet. Kellemesen frissítő hatású.

Uborkasaláta borágóval: a megszokott módon elkészített uborkasalátába aprítsunk 5- 6 db fiatal borágó levelet. Az uborkasaláta tejfölös változatába is kitűnő.

armszb 3Vegyes saláta borágóval: 5- 6 db fiatal borágó levél, 1 uborka, 2 paprika, 2 hagyma, só, cukor, ecet, bors. A megmosott borágó levelet felaprítjuk, hozzáadjuk a legyalult uborkát, az apróra vágott paprikát és hagymát, megszórjuk Nahrin saláta fűszerrel és/vagy Tengerialgás sópótlóval, kicsit állni hagyjuk, majd, balzsamecettel, 3 borssal/citrom borssal ízesítjük.

Salátaöntet borágóval

Mossunk meg 3-4 frissen szedett borágó levelet, kevés citromfüvet és tárkonyt, 1 csokor kaprot, csepegtessük le és vágjuk fel őket apróra. 1 kis fej hagymát is aprítsunk közé. Keverjünk össze 1 dl írót 2-3 evőkanál tejjel, majd adjuk hozzá a fűszernövényeket és a hagymát, aztán az egészet alaposan keverjük össze. Végül ízesítsük Nahrin 3 borssal, Nahrin Curryvel, Tengeri algás sópótlóval. Az öntet jól megy uborka- és burgonyasalátához, nyers zöldségekhez, valamint otthon készített zöldség chipshez mártogatósként.

Kellemes kóstolgatást kívánok!

Pilisszentiván, 2016. Vízkereszt hava 13.

Szeretettel:
Berecz Ildikó


[1] Afrikában, Kis-Ázsiában és Dél-Európában őshonos

[2] Nyálkaanyagai csillapítják a köhögést és enyhítik a hörghurutot.

[3] vizelethajtó, vértisztító: Vese, szív, reumapanaszoknál is segít.

[4] ez az értékes zsírsav csökkenti a vér zsír- és koleszterin-szintjét, gyógyszerek alkotórésze, segíthet különböző gyulladásos állapotok enyhítésében, a nőknél hozzájárul a normális menstruációs ciklus fenntartásához, a mellben, méhben illetve a petefészekben megfékezheti a már beindult sejtburjánzásokat.

[5] A frankfurtiszósz  mindig hét féle friss fűszernövényt tartalmaz, klasszikusan : petrezselyem, turbolya, snidling, vérfű, borágó, zsázsa, sóska.  A mártás szezonja hagyományosan zöld-csütörtökön (nagy-csütörtökön) kezdődik, Frankfurtban pedig tavasztól a piacokon hatalmas, kész csokrokban árulják a hét zöldfűszert.

forrás:

Magyar Konyha Kiadó „Fűszerkert - 22 fűszer, 60 recept
http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/borago/26
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%A1g%C3%B3
http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/fuszernovenyek/856-cserepbe-is-ueltethet-az-egszinkek-borago-fszer-es-gyogynoeveny
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/borago.html
https://logout.hu/cikk/elfeledett_fuszereink.html
fotók: http://www.botanic.jp/plants-ha/borage.html

DIÓ, A CSONTHÉJAS GYÓGYÍTÓ II.

 dacsgy

Aranyosi Ervin: Hull a dió
Odakint lágyan fúj a szél,
a diófánk életre kél.
Hajlongva lassú táncba kezd.
Nézem, s a látvány nem ereszt.
Levelek közt a napsugár,
maga is kedves táncot jár.
Mint gyertyaláng, vígan lobog,
ütemre, hogy a szív dobog.
Megannyi apró dobbanás…
de csitt, mi ez a koppanás?
Földre hulló, apró dió,
– magvában rejlő földi jó.

A fejlett országokban - így nálunk is - vezető halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés, amely egyik formája a vérfalon lerakódó koleszterin által létrejött érszűkület. Általában feltételezik, hogy a vér koleszterinszintje és a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága között összefüggés van. Erre alapozva végeztek és végeznek összefüggés-vizsgálatokat a táplálék összetétele és a vér koleszterinszintje között, abból kiindulva, hogy a koleszterinszint csökkentése mérsékli a szív- és érrendszeri kockázatokat. Több ilyen vizsgálatot is lefolytattak.

Jelenleg a Barcelonai Egyetem (Spanyolország) és a Loma Linda-i Egyetem (Dél-Kalifornia, USA) 7-8 éven át tartó közös vizsgálatát tekintik alapvetőnek ebben a témában, ami egy nagy méretű, jól szervezett vizsgálat volt.

dacsgy 1

Dr. Luis Masana a Rovira és Virgili Egyetemen (Spanyolország) 70 gyermeken, 57 felnőtt férfin és 47 idős férfin 16 héten át végzett táplálkozási kísérlettel megállapította, hogy napi kis mennyiségű (2-3 dkg) dióféle rendszeres fogyasztása a vér LDL-koleszterin szintjét mindhárom korcsoportban, 2-10 %-os mértékben csökkentette. A vizsgálat során az úgynevezett Mediterrán Diéta elnevezésű étrend volt a vizsgálatba bevont személyek alap-tápláléka, ami azt jelenti, hogy a zsírok (lipidek) felvételének fő forrását a növényi olajok képezték, állati zsír nem szerepelt a táplálékban. (Napi kis mennyiségű vörösbor fogyasztása is szerepel a diétában.)

Kaliforniában - nem lévén hagyománya a mediterrán étkezésnek - hasonlóan, állati zsíroktól mentes étrendet állítottak össze. A vizsgált - 28 és 72 év közötti - férfiakat és nőket két csoportra osztották. Az egyik csoport hat hónapon át a mediterránhoz hasonló Nyugati Vidéki Diéta (Western Countries Diet) szerinti táplálkozást kapott, a másik csoport pedig - Barcelonában is, Kaliforniában is - ezen felül elfogyasztott naponta egy marék dióbelet, olyan formában, ahogy óhajtották, salátában, desszertben vagy előételként. A kutatásban hét országból 583, eltérő koleszterinszinttel rendelkező férfi és nő vett részt. A kísérlet ideje alatt a páciensek nem kaptak semmilyen koleszterin szabályozó gyógyszert. De átlagosan napi 97 gramm diót vagy diófélét fogyasztottak el. Ide tartozott a dió, mandula, pekándió, pisztácia, mogyoró is.

A vizsgálat előtt is ismert volt, hogy a vér koleszterin-tartalmának 1 mg/l-es csökkenése megfelel 1 %-os kockázatcsökkenésnek.

Az eredmény a következő volt:

5,1%-kal csökkent a teljes koleszterinszint,
7,4 %-kal a jó koleszterinszint és
8,3%-kal a rossz koleszterinszint.

Ezenkívül 10, 2%-os trigliceridszint csökkenésről is beszámoltak, de csak azoknál, akiknél előzőleg ez nagyon magas volt.

Amint azt várták, a Mediterrán Diéta, valamint a hasonló, állati zsírtól mentes étrend önmagában jelentősen, szignifikánsan csökkentette az LDL-koleszterin szintjét. Amit nem vártak, a többlet diófogyasztás mindkét országban tovább csökkentette az LDL-koleszterin szintjét, Barcelonában, ahol hagyománya van a mediterrán étkezésnek, 6 %-kal, Loma Linda-ban pedig 16 %-kal!

Dr. Ros, a vizsgálat vezetője szerint bár mindkét helyen megközelítőleg azonos arányban biztosították a táplálékban a (többszörösen) telítetlen zsírsavakat, a kiegészítő dió-tápláléknak más étrendi, orvosi hatása is lehet. Társa, dr. Juan Carlos Laguna hozzátette, hogy a többlet dió a vizsgálat 6 hónapja alatt nem eredményezett súlytöbbletet a vizsgált személyeknél.

dacsgy 2

A vizsgálatvezető tömör összefoglalása: „Egyen naponta egy marék dióbelet, és az Ön vérének koleszterin-szintje csökkenni fog!”

A vizsgálatvezető az egy marék dióbelet napi 5 dkg-ban pontosította, amit otthon bárki bármilyen formában elfogyaszthat. De emellett takarékoskodni kell egyéb zsíranyagok fogyasztásával, ekkor a szívbetegség és az érrendszeri betegségek kockázata 11 %-kal csökken.

Dr. Joan Sabaté, a Loma Linda Egyetem tanára szerint a dióbél az ipari országok vezető halálozási okának, a szívbetegségeknek természetes megelőző gyógyszere. A dióbél fogyasztása tehát bizonyítottan csökkenti a kis sűrűségű koleszterin mennyiségét a vérben, jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatokat, a növényi olajokon alapuló táplálkozás mellett is, annak jótékony hatásán túlmenően. A vizsgálat előtt a mediterrán diétát tekintették a legegészségesebb étkezésnek, a szív- és érrendszeri kockázatok csökkentése szempontjából, ezt most diófogyasztással egészítették ki. Természetesen, a diófogyasztás sem tudja teljesen megszüntetni a kockázatokat, mert az étkezésen kívül más (genetikai, életmódbeli) tényezők is kockázati tényezőt jelentenek, de ezek most nem képezték a vizsgálat tárgyát.

2000. április 4-én tették közzé, de nálunk még ma sem túl ismertek ezek az eredmények.

Az alapkutatást természetesen azóta igen sok kiegészítő vizsgálat követte, amelyek mind megerősítik a dióbél és olajainak egészségvédő hatását.

2004-ben a Pennsylvania Állami Egyetem végzett ugyanebben a témában nagyobb kutatást. Azon túl, hogy a korábbi, hasonló kutatások eredményei újbóli megerősítésre kerültek, tehát, hogy a diófogyasztás, a dióolaj csökkenti az úgynevezett káros koleszterin szintjét a vérben, a lényeges új eredményt az képezte, hogy egyben, a diós diéta hatására csökkent a vérben az úgynevezett C-reaktív protein (CRP) szintje, amely fehérjét a gyulladásos folyamatokkal hoznak összefüggésbe. Dr. Penny Kris-Etherton vizsgálatvezető szerint ezért fontos, hogy a dió beépüljön étrendünkbe.

A vizsgálat alanyai magas szív- és érrendszeri rizikófaktorral rendelkező férfiak és nők voltak, az amerikai veszélyeztetett lakosságcsoport jellemzői szerint kiválasztva, a vizsgálatban és annak kiértékelésében pedig mintegy tíz kutató és professzor vett részt.

A dióbél-fogyasztás koleszterinszint-csökkentő hatása talán azzal magyarázható, hogy a dióolaj esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen olajsavakat tartalmaz. A szervezet értelemszerűen a számára megfelelőbb (mert nélkülözhetetlen) zsírsavak feldolgozását részesíti előnyben, és egyben igyekszik megszabadulni az ezáltal feleslegessé vált zsírsavaktól. Egy német tanácsadó (Eric E. deWitt) szerint a diófogyasztás eredményeként javul az érfalak rugalmassága, és az is bizonyítást nyert, hogy a dió olajsavai a véredényrendszer falainak gyulladását is visszafogják.

Önmagában az E-vitamin magas szintjén keresztül is érvényesül a dióbél szívvédő funkciója, és az ellagénsav szabad gyököket lekötő hatása által segíti az immunrendszert a sejtek védelmében. Nem beszélve a dióbél rostanyagainak kedvező élettani hatásáról.

dacsgy 3

Diós roboráló (erősítő) recept: 30 dkg dióbelet, 30dkg aszalt barackkal (vigyázat, a kénezett import aszalt barack nem jó!) és egy egész citrommal, héjastól, húsdarálón le kell darálni. 3 dl mézzel jól el kell keverni. Hűtőben kell tartani!

Naponta 2 kávéskanállal rendszeres fogyasztása rendben tartja a beleket, normalizálja a bélműködést. Főleg idős korúak esetében hasznos.

Székrekedés megszűntetésére a dió olajtartalma segít, a megnedvesített dióbelek támogatja a rendszeres székletürítést. Ehhez 20 db dióbélhez keverjünk kevés aszalt fügét, aszalt barackot, egy egész citromot, mazsolát, aszalt szilvát. Robotgéppel jól dolgozzuk el. Naponta két evőkanállal együnk belőle. Nemcsak a bélműködést serkenti, hanem bőséges vitaminforrás, emellett igen finom is, ezért nem kényszerűség fogyasztása.

Hasmenés mérséklésére: Naponta a reggelihez kell néhány gerezddel fogyasztani. Felfúvódás esetén pirított tört dióbelet is lehet naponta 2-3-szor ennünk. Elég egy késhegynyi belőle. Étvágytalanság ellen is jó.

A szívizmot is erősíti, tonizálja az idegrendszert, és csökkenti a fejfájást, ha naponta 3 dkg dióbelet, 2 dkg mazsolát fogyasztunk kiegészítve 2 dkg sajttal.

Gyomorfekély kezelése dióbéllel: Egy liter étolajban két hétig 10 dkg dióbelet áztatunk zárt üvegben, naponta felrázva. Az elkészül diós olajat 1:1 arányban kell mézzel összekeverni. Naponta, étkezések előtt kell 1 teás kanálnyit bevenni belőle.

Másik népi ajánlás a gyomorfekély gyógyítására: Diótejet készítünk, 2 dkg dióbelet mozsárban összetörünk, 1 dl forró vízzel elkeverjük. Összerázás után szűrjük, hűtjük és 1-2 kávéskanál mézet keverünk hozzá. Étkezés után félórával kell egy kávéskanállal kanalazni belőle. Érdemes kipróbálni!

Azok a májbetegek, akik nem ehetnek zsiradékot, fogyaszthatnak diót, mert serkenti a máj működését, és az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is.

Mézes dióbelet köhögés ellen is használhatunk. 1:1 arányban keverjük össze a darált dióbelet mézzel, és vízzel hígítjuk. Kis kortyokban iszogatunk belőle napközben, naponta 1-2 pohárral összesen.

Köszvény esetén is jó a dióbél fogyasztása bármilyen formában, mert purinmentes.

Külsőleg az összevágott dióbelet kelésre kötötték, nem csak nálunk, hanem a cári Oroszország katonakórházaiban is, valamint a sebek gyorsabb gyógyulása érdekében használtak őrölt dióbelet külsőleg. Máig használják sebekre, kelésekre, daganatokra. (összehúzó hatás)

Éjszakai izzadás estén mézzel kevert dióbelet ettek naponta 4-5 evőkanállal, állítólag csökken az izzadás. (Ha még sem: akkor a nassolást jól álcázták!)

dacsgy 4A dióbél foszfortartalma miatt javítja a memóriát, magnézium-tartalma stresszoldó hatású. Mivel a dióbél az ember számára teljes értékű élelmiszernek tekinthető, rendszeres fogyasztása nyomán az egészség szemmel láthatóvá válik. Élettel telítődik a bőr és a haj is. Valahol betegség a nem kielégítő nemi aktivitás is. A nemi vágyat és képességet is növeli a dióbél-fogyasztás.

Végül egy Diólevél "tea", amit "permetezésre" alkalmazok: 2 liter vizet felforralok, majd belegyűrök jó sok diófalevelet, amit a levélnyéllel szedtem le. Kihűlés után kiszedem a leveleket, és spriccelős flakonba teszem. Levél megy a komposztba, elriasztja a legyeket, meg a hangyákat. Az összes növényre jó, a sóskára, spenótra is fújtam, meg a salátákra is.”

Fogadjuk meg tehát Dr. Joan Sabate1, ajánlását: a dióbél az ipari országok vezető halálozási okának, a szívbetegségeknek természetes megelőző gyógyszere. Az egészségünk megőrzéséért naponta min. 40 gr dióbelet fogyasszunk el. A tanulmány készítői azt is megállapították, hogy a tévhitek ellenére, nem rendelkeztek súlyfelesleggel azok, akik ezt a mennyiségű diót, olajos magvat napi szinten elfogyasztották.

Tehát: Napi marék dióbél,  és az ember tovább él!

Pilisszentiván, 2016.11.22.

Szeretettel

Berecz Ildi


[1] Loma Lindai Egyetem tanára

forrás:

http://www.nosalty.hu/recept/zold-diocska-telire
http://www.magazinedonna.hu/index.php/egeszseg/gyogynoevenyek-gyogyteak/428-mit-tud-a-diobel
https://en.wikipedia.org/wiki/Loma_Linda_University_School_of_Public_Health,_Department_of_Nutrition
Orosz Péter: Könyv a diósról
Michel Ducros: LE LIVRE DE LA NOIX (könyv a dióról)
Szentiványi Péter- Kállay tamásné (szerk) : A Dió Mezőgazda Kiadó
Einstock Ildikó: A dió Házi praktikák, a növény és receptek Cser Kiadó 2011 Bp. 

AZ ÉLET(FA)MÓD KLUB HÍREI

Eltelt fél év és 2016. október 31-én lezárult a „Súlyozd az egyensúlyod” verseny.

A kihívásban az Életfa Program azon tagjai vettek részt, akik egyben az Élet(FA)mód Klub tagjai is. Ők az EGYEN-SÚLY csomagok vásárlásával gyűjtöttek pontokat, melyeket megszoroztunk annyival, ahány hónap Nahrin terméket vásárolt a résztvevő. Kiegyensúlyozott, szoros versenyben a következő eredmények születtek:

1. helyezett: Gali Károlyné
2. helyezett: Veresné Borsányi Éva
3. helyezett: Bogdánné Kunkli Mária 

Gratulálunk a nyerteseknek!

emk nyertesek

De mit is tartalmaznak az EGYEN-SÚLY csomagok?

Ha 1-1 mondatban kellene megfogalmaznom, akkor a következőket:

  • Affiline: „vízhajtás természetes módon”,
  • Barackíró vagy Almaíró: „méregtelenítő szerveink segítői”,
  • NahroFit Kávé vagy NahroFit Vanília: „komplett étkezés vacsorára”,
  • Basico: „szervezetünk egyensúlyának őrzője”,
  • Articsóka: „a májműködés támogatója”.

A csomagok úgy lettek kialakítva, hogy kedved és ízlésed szerint a fenti termékek 12 variációjából választhatsz!

 emk egyensuly

Kinek ajánljuk a csomagokat?

  • Aki fogyni szeretne – eredményesen, biztonságosan, természetes úton, jo-jo effektus nélkül
  • Aki figyel az egészségére és túlsúly nélkül is fontosnak tartja az egészséges táplálkozást és életmódot
  • Aki időhiányban szenved és túlhajszolt életet él
  • Mindenkinek, aki tenni akar saját egészségéért és teljes értékű életet szeretne élni

A hatékony fogyókúra megvalósítása természetesen nem terjedhet ki csak a táplálkozási szokások módosítására, hanem életmódváltást is igényel. Az egészséges étrend és az ajánlott termékek mellé beépítve a mozgást, egymás hatását is erősítve dolgoznak, így biztosítható az optimális ütemű testtömegvesztés és a tartós eredmény.
Mivel különböző módon élünk, táplálkozunk, más az alkatunk és személyiségünk, eltérő a napi ritmusunk, nagyon fontos, hogy a táplálkozásunk is személyre szabott legyen, ezért a jövőben is lehetőséged lesz egyéni kérdéseidet feltenni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Az Élet(FA)mód klub legfontosabb feladatai közé tartozik a prevenció támogatása, a családok tartós egészségének megőrzése, a fizikális állóképesség javítása, a betegségekkel szembeni védelem erősítése, mely elsősorban egy egész életre szóló, kiegyensúlyozott táplálkozási szokások kialakítására épít.

Nagyon boldog vagyok és köszönettel tartozom Nektek azért, hogy az elmúlt 1 évben a szakmai vezetésem alatt működő Élet(FA)mód Klubban ilyen nagy érdeklődés volt a programok iránt.

Tagságunk létszáma több, mint megháromszorozódott és bízom benne, hogy a tematikusan felépített programokban is sok hasznos információval lettetek gazdagabbak, amit nem csak a munkátokban, de a saját és családotok egészségmegőrzésében is tudtatok kamatoztatni.

A novemberi Nahrin Konferencián bemutattam az Életfa Program új, 2017-es évi egészségfejlesztő programját, melynek címe „Egészséget az évekhez”.

emk eae

Az éves tematikához igazodva, az Élet(FA)mód Klub hírleveleiből továbbra is hiteles forrásból származó információkra, érthető, gyakorlatias tájékoztatásra számíthattok. Főleg az egészséges táplálkozással kapcsolatos érdekességekről, aktualitásokról, illetve a betegségek megelőzési lehetőségeiről írok majd a legújabb szakmai, tudományos eredmények tükrében.

Ezeket a tájékoztató leveleket a klubtagok továbbra is vasárnaponként, az általuk megadott e-mail címre kapják. Ha Te is szeretnél klubtag lenni, a regisztrációhoz szükséges adatlapot a www.eletfaprogram.hu oldalon tudod kitölteni. Ne feledd, hogy a klubhoz való csatlakozás díjmentes!
Ha még nem vagy Életfa Program tag, de érdeklődsz az egészséges táplálkozás iránt és szeretnéd Te is megkapni a leveleket, kérlek, írj e-mailt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre és felveszlek a levelezőlistára.

A hírleveleken kívül a klub működését szemléletes előadások és főzőklub is támogatja. Előadásaimmal Budapesten minden hónap 2. szerdáján - mely egyben főzőklub is - Miskolcon pedig minden 3. kedden várlak szeretettel. A miskolci központi főzőklub minden hónap 2. keddjén várja az új ízek és az egészséges táplálkozás iránt érdeklődőket.

A modern kor lehetőségeit kihasználva, a regisztrált tagok zárt facebook csoportunkban bármilyen konyhai kérdéssel, táplálkozással összefüggő egészségi problémával kereshettek és recepteket, főzési ötleteket, praktikákat osztunk meg egymással.

Írásaimmal, előadásaimmal és tanácsadó munkámmal igyekszem segítséget nyújtani mindazoknak, akik egészségesebbé, harmonikusabbá, boldogabbá szeretnék tenni saját és családjuk életét.

Remélem, hamarosan Téged is a klub tagjai között köszönthetlek! Gyere és használd ki Te is a klubban rejlő lehetőségeket!

Várlak szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

emk SSzE

 

DIÓ, A GYÓGYÍTÓ CSONTHÉJAS

dehnl

Egy házban négyen laknak,
Ahol se ajtó, se ablak,
Fán van a ház, amíg zöldek,
Megbarnulva érnek földet.
Ha megérik, nagyot pattan,
Olyan kerek, majd kicsattan.
Fogacskádon ám kifog,
Bizony, nem fog rajta fog.
Szegény, hiába sajog.
De ha kővel kupán vered,
Recseg, ropog, s kettéreped.
Mi az? 

A mákról szóló írásomban ígértem, hogy részletesen írok a dióról is. Akkor lássuk...

Számtalan pozitív élettani hatása ellenére általában nagyon keveset fogyasztunk belőle. Ennek mi lehet az oka?

dehnl 1A dióval kapcsolatban közismert, hogy magas kalóriatartalommal rendelkezik, talán ez a magyarázat arra, miért eszünk az optimális mennyiségnél kevesebbet belőle. Ugyanakkor jótékony összetevőiről, a szervezetre gyakorolt pozitív élettani hatásairól már viszonylag ritkán hallani.
dehnl 2Érdekes megfigyelni - újra felfedezni? - Természet Anyánk hogyan gondoskodik rólunk:

  • a dió olyan formájú, mint az agyvelő, most már kutatások igazolták, hogy segíti az agyműködést,
  • más metszete szív alakú, bizonyítottan támogatja szív/ érrendszer működését.

A jóléti társadalmunkban minden kapható, mi szem szájnak ingere. Ez vezetett oda, hogy étkezésünkben kevésbé van jelen a szezonális táplálkozás.
A dió egész télen eltartható élelmiszer, ezért régen húsvétig rendszeresen fogyasztották. Bár nem tudták, hogy telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin) tartalmaz, de ismerték gyógyító tulajdonságait, többek között, hogy gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Azt sem tudták eleink, hogy csökkenti a koleszterinszintet, de azt igen, hogy egy-egy nehezebb étel elfogyasztása után jótékony a dióból készült desszert. Tudták, hogy beteg gyermekek, legyengült szervezetű felnőttek számára kiváló erősítőszer (a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően), valóságos energiabomba, amely segíti a gyógyulást.

Nézzük, mit is tud a dió?
Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, jelentős mennyiségű omega-3 zsírsav és E-vitamin (alpha-, delta-, és gamma-tocopherol) található benne. Magas A-vitamin, B1-, B3- és B6-vitamin, C-vitamin (thiamin; ribofavin), folsav és K-vitamin tartalommal bír, ezért hatékony immunerősítő az őszi-téli megfázásos időszakban. Az E-vitamin magas szintjén keresztül érvényesül a dióbél szívvédő funkciója, és az ellagénsav szabad gyököket lekötő hatásával segíti az immunrendszert a sejtek védelmében.

Jelentős mennyiségű káliumot (450mg), foszfort (380mg) és kalciumot (99mg) tartalmaz, de cink, réz, mangán, magnézium, vas és szelén is található benne, igaz csak szerényebb mennyiségben. A dióbél vérnyomáscsökkentő, jó hatással van az erekre, az agyi erekre is, gyakorlatilag nátriummentes, viszont magas kalcium-tartalma a fogakat, a csontokat erőssé teszi.
Napi 30-40 gramm dió elfogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is: az értékes összetevőkben gazdag csonthéjas emellett gátolja a vérrögképződést és javítja az érfalak rugalmasságát.

A magas energiatartalom sem mindig hátrány, ezért öröm az ürömben, hogy a dió bár hizlal, azonban ennek a tulajdonságának természetes következménye, hogy egyúttal hatékonyan segíti a zsírban oldódó vitaminok szervezetben való felszívódását is.
Antioxidánsainak köszönhetően a rákmegelőzésben is szerepet játszhat. Segíti az emésztést, jó szolgálatot tehet a gyomor- és vagy bélhuruttal küszködő betegek tüneteinek enyhítésében.
Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, a csontnövekedést a gyerekeknél is segíti.
Számos jótékony hatását a kozmetikai ipar sem nézte tétlenül. Bőrbetegségekre, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén ezek lemosására, borogatására, gyulladásgátlásra használják, a dióolaj évszázadokon át kedvelt hajápoló volt (még az én gyerekkoromban is).

A diófa Perzsiából származik, melynek 21 fajtája ismert a világban. A fa csonthéjas gyümölcse a dió. Neve a latin Juglans regia-ból származik, mely király diót jelent. Elnevezéséhez többféle történet is kapcsolódik. Egyesek szerint Jupiter főistenről kapta dicső nevét, hiszen az istenek kedvelt gyümölcse volt, mások szerint azért kapta a királyi titulust, mert a diófa koronája hatalmas.
Őseink a Volga vidékén ismerkedtek meg a dióval és hozták magukkal, ezért már hazánkban őshonos növény. A legismertebb és legjobb termőhelyek a mai Tiszacsécse és Milota környékén találhatóak. A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A hungarikum kategóriájú különlegesség eddig kevéssé volt ismert, de egyre többen fedezik fel, és válik népszerűvé.

A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet - szinte minden része értékes. A levert diókat haladéktalanul össze kell gyűjteni és megtisztítani, mert a zöld héj fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfítja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakjuk, és abban egy napig füllesztjük. Ezután a héj könnyen lebontható. Egy kiló héjas dióból fél kiló belet fejthetünk ki.

Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazható.

dehnl 3A dióból sajtolt olaj igazi kuriózum, az egészséges és modern konyha egyik fontos alapanyaga. Erőteljes, markáns íze kiválóan ízesíti a salátákat, salátaszószokat, leveseket, mártásokat. Hamar avasodik, ezért felbontás után még hűtőben se tartogassuk sokáig. A növényhez hasonlóan védi az immunrendszert, javítja a memóriát, jótékonyan hat az agyműködésre, egészségmegőrző és gombaölő hatású. Magas E-vitamintartalmának köszönhetően kiválóan ápolja hajunkat, bőrünket.

A friss diót mindig nyersen fogyasszuk, a süteményekbe vagy egyéb főtt/sült ételféleségekbe kerüljön inkább a tavalyi (már ha van otthon "elfekvő" diónk). Egyébként a régről maradt, öreg diót frissebbé varázsolhatjuk, ha a fogyasztása előtt éjszakára beáztatjuk, és csak azután törjük fel (a hámozott dióval szintén megtehetjük ugyanezt a tálalás előtt).
Az ünnepek közeledtével a dió előkerül a kamra mélyéből, hiszen a sütemények kedvelt összetevője. Pedig a dióból nemcsak desszert készíthető, hanem főétel, levesbetét, saláta, köret, likőr, olaj, szósz is. Mindehhez csak a képzeletünk szabhat határt! 

dehnl 4A zöld csoda: nem csak finom, egészséges is!
A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás-, és a használt recept pontos betartása követi.
Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek.
A zöld dió azon kevés ételek egyike, amelyet nem kizárólag egyetlen fogáshoz lehet fogyasztani, köretként, desszertként egyaránt igazi ínyencség. Bár a legmagasabb minőségű dióként tartják számon, mégis csak most indult újra hódító útjára. A kulináris ínyencség adalékmentes, kiváló különböző húsokhoz, kacsa, liba, vad. Kiváló alkotója a sajttálaknak, különösen a szárnyas májból készült ételek és a füstölt sajtok ízét egészíti ki karakteresen. Desszertként gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, vagy fagylaltféleségekhez is kiválóan illik. A zöld dió leginkább szirupban található meg a polcokon, egyelőre csak az ország néhány tucat specializált elárusítóhelyén, illetve az interneten.

Elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirupban figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.

Recept: ZÖLD DIÓCSKA TÉLIRE

hozzávalók /12 főre/

1 kg zöld dió
1 kg cukor és 1,5 pohár víz sziruphoz
1/2 citrom leve
ahány dió, annyi szem szegfűszeg

Elkészítés: kisebb, nagyon zsenge zölddiókról éles késsel vékony rétegben meghámozzuk a diók külső héját, majd vágjunk le egy pici szeletet a két csúcsnál. (Kesztyűben dolgozzunk, mert a dió barnára festi a kezünket, amely sokáig megmarad!)
Forraljunk vizet, dobjuk bele a diócskákat 2-3 percre, öntsük le a vizet és ezt ismételjük meg még kétszer, mindig friss vízzel (így veszti el a kesernyés ízét), majd öntsük le a vizet, a diókat szurkáljuk meg a kocsányánál, szorítsuk ki belőlük a benne maradt vizet, majd a keletkezett lyukakba szúrjunk egy szegfűszeget.

A 1,5 pohár vizet tegyünk fel forrni az 1 kg cukorral, tegyük bele a diókat, gyöngyözve forraljuk 15-20 percig, a habját le-leszedve, hagyjuk kihűlni a lábosban. Ha kihűlt, újraforraljuk még egyszer, most már ellenőrizve a szirupunkat (ha egy kistányérra cseppentve a szirup megáll, akkor már jó). Ha besűrűsödött, elzárjuk a gázt, és a fél citrom levét belefacsarjuk, hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, nagyon tiszta, hermetikusan zárható üvegekbe osztjuk.
Felhasználás: Bármikor, kis tányérkában saját szirupjában kínálva egy pohár jó hideg vízzel. Gyümölcskenyerekbe, krémekbe, krémekre díszítésként...

A cikk írása közben találtam ezt az állítólag 100 éves zölddió lekvár receptet, de bevallom - zöld dió híján - még nem próbáltam. Ha valaki ismerné és próbálta, vagy van rövidebb elkészítési módja, kérem írjon róla, vagy a változatáról! Június vége és július eleje a zölddió szedésének (mikor még puha a belseje, addig jó).

ZÖLDDIÓ LEKVÁR

dehnl 5Hozzávalók: 1 kg zölddió, 3 db fahéj, 10-12 db szegfűszeg, 1 kg cukor. 

A diót megszurkáljuk 2-3-helyen villával, utána berakjuk egy nagy befőttes üvegbe, és vízzel leöntjük.
9 napig áztatjuk, minden nap tiszta vizet teszünk rá, majd félpuhára főzzük és leszűrjük. Ismét megszurkáljuk. 1:1 arányú szirupot készítünk, egy liter vízhez egy liter cukrot keverünk és felforraljuk, a fahéjjal és a szegfűszeggel (esetleg Téli aromával!)

A diót szűrőbe tesszük, beledobjuk a forró szirupba, kétszer rottyanjon, majd sziruppal együtt eltesszük 2 napra pihenni.
3. nap megint rottyantunk rajta, ismét két napot pihentetni kell, majd megint rottyantunk rajta egyet.
Forrón üvegbe rakjuk és a sziruppal leöntjük. Semmi tartósítószer nem kell rá és dunsztolni sem kell. Mennyei finomságú. 

A következő részben a dióval kapcsolatos kutatásokról írok, és a különböző megbetegedések esetén használatos diós ételek receptjeit osztom meg veletek.

Szeretettel
Berecz Ildi

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok