Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk kat

A+ A A-

SZILVA, AZ A GYÜMÖLCS, AMI PIROS AMIKOR ZÖLD!

szesz

"Amiből lekvárt főzhetsz, abból pálinkát is!" ez a mondás jutott az eszembe ma reggel, mikor a szomszédból (köszi Brigi!) áthullott szilvát szedtem fel. Mivel pálinkához kevés volt (nincs is min megfőznöm!), így lekvár készült belőle. Magozás közben felötlött, hogy a népi gyógyászat több helyen is említi a szilva és a szilvapálinka alkalmazását különböző "kórságok" kezelésére, és hogy a szilvórium a legtöbb házi patikában helyet kapott. A lekvár kavarása (és nem keverése!) közben azon kaptam magam, hogy már ezt a szösszenetet fogalmazom. Így le kellett írnom....

Ez a gyümölcsfa, amibe itt a Kárpát-medence bármely területén bárhol belebotlunk, különösen azóta, hogy sok település fő utcáját vér szilvafákkal (Prunus Cerasifera Woodii) telepítették be. Kis mérete, gyors növekedése, gyönyörű sötét bordó levele és rózsaszín virágai miatt lett kedvelt dísznövény.

Régen az elszegényedett nemességnek is volt legalább hét szilvafája, ebből mára annyi maradt, hogy hazánkban minden negyedik gyümölcsfa szilva, és a statisztikák szerint minden lakosra két fa jut. Népszerűségét mutatja számos szilvás település nevünk, mint Szilvásvárad, Szilvágy, Szilvás, Szilvásszentmárton, Vasszilvágy. Kevés gazdaságosabb és praktikusabb haszonnövényünk van, mert nincs nagy gondozási igénye, bár meghálálja, elvadultan is bőven terem.

Eredetét a Földközi tenger keleti medencéjébe teszik, őshazája Szíria, Irán illetve az örmények és a törökök.Kis-Ázsiából a görögöktől, és a Kaukázus vidékéről a rómaiak hozták magukkal, majd terjesztették el szerte Európában, ahol a mérsékelt égövön mindenhol megterem. Franciaországból került át Nagy Britanniába, majd onnan Amerikába. A ringlófélék (desszert szilvák) nevüket I. Ferenc francia király felesége, Britanniai Claudia (Reine Claude) után kapták.Ez német közvetítéssel jutott el hozzánk, így lett belőle előbb ringlotte, majd ringló.

A szilvák "családja" roppant népes és változatos. Ha csak a színüket vesszük: vannak köztük zöldek (Zöld ringló), lilák (Ageni, Althann), kékek (Besztercei, Stanley), pirosak (Vörös szilva) és sárgák (Mirabella).Mérete alapján cseresznyeszilva, damaszkuszi és a kökényszilva. Formájukat tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is. Magvaváló vagy nem magvaváló voltuk, valamint érési idejük alapján is megkülönböztetjük őket.A nálunk termelt sok szilvafajta közül a legfontosabb a Besztercei, amelyet az egész országban kedvelnek, ízes, kék, hamvas gyümölcse miatt, ami kellemes, muskotályos zamatú. A szilva (Prunus domestica) a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. Évente és fejenként átlagosan hat-hét kiló gyümölcsöt fogyasztunk belőle. Igazán most kezdjük újra felfedezni, az eddig póriasnak tartott gyümölcs értékeit.Jogos ez a rehabilitáció, mert a kutatások alátámasztják mindazt a hatást, ami miatt a őseink fogyasztották, és amiért bekerült a nép gyógyászatába is. Megnézve a benne található vitaminok, elektrolitok ásványok, fitotápanyagok  sorát és mennyiségét, több hasznos anyagot találunk benne, mint némely étrend kiegészítőben, így hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.

http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcs-az-asztalon/szilva-taperteke-fogyasztasa/3517/

Egyik legjobb vértisztító növényünkés csökkenti a vérnyomást . Serkenti az emésztést, a legeredményesebb a székrekedés ellen a benne lévő rost, szorbit elősegítik az anyagcserét, mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak az emésztőrendszerben. A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns, segíti a szervezetet a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban. Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium (757mg/100g sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást, segít a test salakanyagainak kiürítésében), vas (vörösvérsejtképző) és fluorid. Értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak, így jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére. Gazdag B-vitamin komplexekben (niacin, a B6-vitamin, pantoténsav), melyek elősegítik a szervezet protein- és  zsíranyagcseréjét. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

Cukortartalma magas, ezért fogyókúrázók csak mértékkel élvezzék kalóriaértékben csak a dió és a mandula haladja túl.

Akkor lássuk, mi is készült nálunk!

Vörösboros szilvalekvár sütőben

A receptet Anyósomtól tanultam, és nagyon bevált, mert cukormentes, finom és "asszonykímélő".

A kimagozott érett szilvához - ha több féle még jobb-, kg-ként 0,5 dl vörösbort teszek. Megszórom (ízlés szerint) fahéjjal és őrölt szegfűszeggel (vagy üvegbe 1-2 csepp Just téli olajat teszek lezárás előtt), összekeverem és olyan edényben, aminek fém füle van a légkeveréses sütőbe teszem, 180 fokra. Az időtartam függ a szilva fajtájától, de tapasztalatom szerint átlag kg/30 perc. Nem kell keverni, csak ha a teteje nagyon szikkadna, beleforgatni a többibe, de a sütőajtót nyitogatni kell, hogy a pára kijöjjön. Aki darabosan szereti annak elkészült, töltheti üvegekbe, aki simán kedveli, az bot mixerrel, vagy passzírozóval, törje át. Húshoz süteményhez egyaránt kiváló.

Itt egy részletesebb, másféle leírás a netről
http://divany.hu/alapkonyha/2013/09/08/szilvalekvar_sutoben_kevergetes_nelkul/

Ecetes szilva

A szokásos savanyúság lé receptjével mindenki kipróbálhatja. A kissé zöld szilvákat kimagozva üvegekbe tesszük, felöntjük a savanyú lével, légmentesen lezárva dunsztoljuk. Nagyon finom vad és vörös húsokhoz.

Szilva szörp: http://igyk.pte.hu/files/tiny_mce/File/rendezvenyek/modern_mult/receptek.pdf

Aszalt szilva: http://igyk.pte.hu/files/tiny_mce/File/rendezvenyek/modern_mult/receptek.pdf

Kevéssé ismert , hogy a szilvadarabok nagyon jók salátában.

szesz 1

kép:Palinka cimke szilvorium 1908

A 16. századig az égetett szesz gyógyszernek számított.

K. Mátyus István erdélyi orvos1 munkájában a következőket írja:

„Hallottam hiteles emberek’ fel-vetéséböl, hogy a’mikor ennek a’ gyümöltsnek [szilva] böv termése vagyon, könnyen készülhet Erdéllybe ötven ezer veder szilva-égett-bor, vagy a’mint néhol hívják Gugyi; vagy a’ mái tisztesebb neve szerint Silvorium”.

A királynévíz vagy magyar víz (franciául: eau de Hongrie vagy eau de la Reine de Hongrie) volt az első európai alkohol (borpárlat) bázisú orvosság és parfüm. Károly Róbert felesége, Erzsébet magyar királyné parancsára készült el. A legenda szerint a királynévíz hivatalosan először az akkori Magyarországon kívül 1370 környékén jelent meg, amikor V. Károly francia király vásárolt magának belőle. Használatban volt Európa területén egészen a 18. századig. A pontos receptet elnyelte a történelem vihara, nem tudható, hogy ki készítette, de az bizonyos, hogy összetevői között volt rozmaring, levendula, menta, zsálya, majoránna, narancsvirág és citrom. A királynévíz – más növényi olajokhoz hasonlóan – nem csak illatosításra volt alkalmas, hanem a gyógyászatban, bedörzsölőként ízületi bántalmakra,  mint orvosságot is használták. Az akkori orvosi receptek mind szájon át, mind külsőleg történő alkalmazását (mosakodás) javasolták.

Máig a szilvapálinka Magyarország legelterjedtebb, leggyakrabban fogyasztott pálinkája. Nincs is olyan pálinkaház nálunk, ahol ne főznének legalább egyféle szilvapálinkát, de nem ritkán három-négy fajtát is kínálnak. A szatmári szárazabb, szikárabb, gyak­rabban készül belőle afféle klasszikus fér­fias pálinka. Van persze a szilvapálinkának játéko­sabb, "nőiesebb" változata is, a debreceni mus­kotályos szilvából készült , mert itt a cefrébe nem kerül bele a gyümölcs magja. Aszalt szilvával is megágyazhatunk a pálinká­nak. Teltebb, árnyaltabb, hosszabb aro­mát kap így.

Annak idején a gyulladást, fogfájás, de még a szem betegségeit is gyógyították a pálinkából készült alkoholos főzettel.

Mind a mai napig közszájon forgó gyógymód például, hogy a fájós fogra egy korty pálinkát kell tartani mintegy harminc másodpercig, majd - alkattól, habitustól függően- kiköpni vagy lenyelni. Ha ezt kétszer-háromszor megismételjük, főleg, ha az utóbbi módszert választjuk, egy időre elfeledhetjük a fogfájást de biztosan jót alhatunk.

Annak idején gyógyszerként is nagy sikerrel használták a pálinkát a köszvény kezelésére, a népgyógyászatban ismerté vált a pálinkás-alkoholos bedörzsölés a különféle csúzok kikúrálásában.

Pálinkás bedörzsölést használtak az ütő erek felett, magas láz leszorítása végett is. A szesz párolgása hőt vont el.

A pálinka képes a magas vérnyomást is szabályozni, néhány gerezd foghagymát kell pár napig pálinkába áztatni, majd éhgyomorra kis kupicával elfogyasztani.

Vannak területek, ahol  a szívre is jó hatásúnak tartják és alkalmazzák, de az biztos, hogy a miénktől eltérő higiéniájú országokba utazva, célszerű étkezések előtt védőitalként egy-egy kortyot lehúzni belőle, mert a gyomrot remekül fertőtleníti.

2007 óta a magyar pálinka napja : december 6. és Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje.

Szeretettel:

Berecz Ildikó
az Életfa Program Honismereti és
Kultúra szirmának vezetője


[1] Ó és új diaetetica című (5. köt. Pozsony, 1792. p. 382.o.)

Irodalom jegyzék:

Makay Béla-Kiss József: Népi gyógyítások Szatmárban, 1988 Népszava Kiadó
Oláh Andor: Új Hold Új Király, a magyar népi orvoslás életrajza, 1986. Gondolat Kiadó
http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1linka
http://magyarkonyhaonline.hu/szilvorium
http://www.lelekvirag.hu/hirlevel-archivum/archive/view/listid-1-mailinglist/mailid-24-orvossagok-foeldanya-kertjebol.html
Kóczián Géza, Szabó István, Dr Szabó László: a Kalotaszegi népgyógyászati adatok 1977. január Gyógyszerészet (21„ 5-1'') 

NAHRIN TESTKONTROLL PROGRAM- TESTTÖMEG CSÖKKENTÉS

Testkontroll kiadvany

„Magyarországon 2014-ben a felnőtt lakosság 65%-a túlsúlyos vagy elhízott volt. A nők 62%-a, a férfiak 67%-a, összesen mintegy 5 millió ember rendelkezett súlytöbblettel. Az életkorral nő a túlsúlyosak és elhízottak aránya: a fiatal nők több mint egyharmada, a középkorúak kétharmada, illetve az idősek több mint háromnegyede súlyfelesleggel rendelkezik.” (OTÁP 2014).

Az egészség szempontjából igen fontos szerepe van az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal például a szív- és érrendszeri betegségek közel háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada megelőzhető. Az egészségben töltött élet meghosszabbítható.

Az elhízás és a túlsúly számos krónikus betegség rizikófaktora (cukorbetegség, magasvérnyomás, szívinfarktus, szélütés, daganat, stb.), azonban már 10-15 %-os testsúlycsökkenés is kedvezően befolyásolja ezeket az értékeket.

Sok szeretettel ajánlom figyelmedbe megújult Testkontroll Kiadványunkat.

A bővített és aktualizált kiadványból megismerheted:

  • az elhízás megállapításra alkalmazható módszerek közül a BMI számolás, a testzsírszázalék-, és a haskörfogat mérés módszerét és értékelését
  • a Nahrin Testkontroll Program testsúlycsökkentésre vonatkozó ajánlásait
  • az alacsony energiatartalmú étrend jellemzőit, a nyersanyag válogatás fő szempontjait

Olvashatsz a testtömegcsökkentő kezelésben javasolható Nahrin készítményekről, az Egyen-súly csomagokról és egy napi mintaétrendet is találsz a füzet végén, segítségképpen.

Itt az idő, hogy végre fogyási céljaid ne csak álmok maradjanak, hanem meg is tudd őket valósítani.

Bízom benne, ez a kiadvány hozzájárul céljaid eléréséhez!

"Hinned kell magadban, ez a titka mindennek."
(Charlie Chaplin)

Szeretettel: Starkné Szabó Eszter
dietetikus

NAHRIN SEGÍTSÉG TÁPLÁLÉKALLERGIÁSOKNAK 2016

Allergia kiadvany

Kedves Életfás!

Az Életfa Program céljai között nagyon fontos szerepet tölt be a szakmai hitelesség, továbbá a fogyasztók megfelelő tájékoztatása. Ezeket figyelembe véve szeretnék egy eszközt a figyelmedbe ajánlani.

A lakosság egyre nagyobb hányada szenved allergiás megbetegedésben, melyek közül sokat a különféle élelmi anyagok és élelmiszeripari termékek okoznak. A táplálékallergiában/intoleranciában szenvedő ember számára alapvetően fontos, hogy azokat az élelmiszereket, élelmiszer összetevőket, amelyek a tüneteket kiváltják, ne fogyassza.

Magyarországon a leggyakrabban allergiát/intoleranciát kiváltó kilenc összetevő a következő:

  • Tejfehérje
  • Tejcukor (laktóz)
  • Tojás
  • Szója
  • Glutén
  • Földimogyoró
  • Benzoesav és származékai
  • Azoszinezékek
  • Kéndioxid és származékai

2016-ben a Nahrin Cég kiadott egy Tanúsítványt, melyben közel az összes Nahrin készítmény szerepel, a fenti kilenc összetevő alapján.

Ennek az évnek a végéig, tehát 2016. december 31.-ig, a Nahrin Cég garantálja, hogy az ebben a Tanúsítványban megjelent készítmények összetételét a feltüntetett időpontig nem változtatja meg oly módon, hogy az adott anyagtól való mentességet befolyásolná.

Fontos, hogy ezt a Tanúsítványt évente frissítik, tehát csak a megadott határidőig érvényes!

A Tanúsítvány alapján készítettünk egy kiadványt, mely reményeink szerint nagymértékben fogja segíteni az egyes táplálékallergiában, táplálékintoleranciában szenvedő betegek mindennapjait. A Nahrin Cég által kiadott Tanúsítvány a kiadvány végén megismerhető.

Kívánom, hogy forgasd haszonnal ezt a kiadványt és mikor egy táplálékallergiás fogyasztóval találkozol, segíts neki a magas minőségű Nahrin termékek ajánlásával, melyeket biztonsággal beépíthet a mindennapjaiba!

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

ITT A TAVASZ! TEHERMENTESÍTSÜNK!

teherm„Aki erős, egészséges és fiatal akar maradni, éljen mértékletesen, eddze testét, lélegezzen tiszta levegőt és kínját inkább böjtöléssel, mintsem gyógyszerekkel gyógyítsa” (Hippokratész – a mai orvostudomány megalapítója)

A téli időszakban az emberek többsége egészségtelenebbül táplálkozik, mint nyáron. Előtérbe kerülnek a nehezebben emészthető, zsírdúsabb, fűszeres ételek és általában a szükségleteinknél nagyobb mennyiségű táplálékot fogyasztunk, ami terhet ró az emésztőrendszerünkre, elsősorban a hasnyálmirigyre, a májra, valamint a bélrendszerre. Mindezt fokozza, hogy a téli időszakban kevesebbet mozgunk, nincs annyi friss zöldség és gyümölcs, mint nyáron, így csökken a vitamin-, ásványi anyag és élelmirost-bevitelünk is.

Jogos igényként merül fel, hogy tavasszal kicsit felfrissítsük, tehermentesítsük szervezetünket, akár hosszabb-rövidebb böjtök étrendbe iktatásával.

Tudatosan nem használom a „méregtelenítés” szót, hisz az emberi szervezet természetes védekező rendszere a gyomor- és bélrendszer, a vese kiválasztása, a tüdő és a bőr egészséges működése önmagában biztosítja a szervezet “méregtelenítését”.

teherm2A böjt szellemi és testi felajánlás, amely a táplálék teljes vagy részleges, de mindenképp tudatos és fokozatos elhagyásával jár. Eredetét tekintve nem fogyókúra, de a hosszabb távú táplálékbevitel-csökkentés, illetve többfajta élelmiszer kihagyása az étrendből óhatatlanul a testsúly csökkenéséhez vezet.

A böjt lényege tehát a spirituális dimenzióin túl a szervezet tehermentesítése, méregtelenítő szerveink támogatása, az emésztőrendszer kímélése, a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése.

Egy tudatosan felépített böjt 3 szakaszból áll.

  1. Leépítés vagy átállás:
    teherm3A böjtre fel kell készülni - fontos, hogy az étrend fokozatosan alakuljon át böjtté. Először általában a magas zsírtartalmú, fűszeres, nehéz ételek és a hús kerüljenek ki az étrendből, csökkentsük az adagokat, az utolsó fázisra általában csak a zöldségek, gyümölcsök, illetve azok levei maradjanak és növeljük a folyadékfogyasztást - így a szervezet fokozatosan alkalmazkodik a táplálék megvonásához.
  2. Böjt: Az egészséges böjt szakmai körökben elfogadott időtartama három egymást követő nap. Az egyhetes vagy ennél hosszabb étrendi megszorítás még egészséges embernek is csak szakember felügyelete mellett javasolt.
    A folyadékról böjt idején sem szabad lemondanunk, mert ezzel is segítjük a kiválasztási folyamatokat. Az ajánlott folyadékfogyasztás mértéke a testtömegtől függően naponta két-három-négy liter. Forrásvíz, gyógyteák vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztása javasolható.
  3. Felépítés – visszaállás a normál étrendre:
    A böjt alatt, főleg a hosszabb böjtök esetében az emésztőrendszer is „tartalékra” kapcsol, az emésztőenzimek kiválasztása lecsökken. A böjt után, hasonlóan a leépítéshez, fokozatosan térjünk vissza a bőségesebb étkezésre, ami lehetőleg igazodjon az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez.

A legtöbb ma alkalmazott böjtterápia részleges böjt, jellemzően egy nagyon alacsony energia-bevitelt biztosító, zöldség, gyümölcs (esetleg gabona) alapú étrend.

  • Léböjt (folyékony nyers étrend): nyers gyümölcsök és zöldségek kipréselt levét fogyasztjuk egész nap.
  • Szilárd nyers étrend: a napi étrend vegyesen összeállított, nyers gyümölcsökből és zöldségekből áll.
  • Bővített nyers étrend: a nyers gyümölcsöket és zöldségféléket teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyérrel, párolt főzelékfélékkel, héjában sült burgonyával egészíthetjük ki.
  • Gyümölcsnap: különböző gyümölcsökből készítünk gyümölcstálat, napi öt-hat étkezésre elosztva.

A rövid (1-3 nap) és általában a részleges böjtöt jelentő módszerek egészséges emberek esetében biztonságosan alkalmazhatóak. Teljes böjt, terápiás célú böjt, 3 napnál hosszabb böjt viszont már csak szakember, pontosabban böjt-team vezetése mellett ajánlott. Egy böjt-teambe elvileg beletartozna egy orvos, egy dietetikus és az alkalmazott kiegészítő módszerek megfelelően képzett szakemberei.

Fontos! Túlzásba vitt böjtölés esetén előbb-utóbb tápanyaghiányos állapot alakul ki.

teherm1A böjt jótékonyan hat szervezetünkre az energia-, fehérje-  és nátriumszegény étrendnek köszönhetően. A C-vitaminban, káliumban és magnéziumban gazdag táplálékkal elősegítjük az elektrolit-egyensúly áthangolását a káliumbőség irányába, lúgos irányba toljuk a vizelet kémhatását. A nyers étrendek sok élelmi rostot tartalmaznak, ezért serkentik a bélmozgásunkat, ily módon a salakanyagok rövidebb ideig tartózkodnak a bélrendszerben.

Különösen ajánlott a böjtkúra elvégzése:

  • túlsúly, szív- és keringési betegségek, székrekedés, köszvény esetén, valamint
  • fáradékonyság, migrén, bizonyos bőrbetegségek, menstruációs problémák jelentkezésekor.

teherm4A nyers étrendet, gyümölcsnapot havonta legalább egyszer érdemes beiktatni az étrendünkbe. Fogyókúrázóknak és székrekedésben szenvedőknek pedig hetente egyszer vagy kétszer is érdemes nyers étrendet fogyasztani.

Mikor nem javasolt a böjt?

Nem javasolt a radikális böjt tartós gyógyszerszedés esetén (például pszichiátriai betegség miatt kezeltek vagy szteroidot szedők számára), veseelégtelenségben, májműködés zavaraiban, vérképzőszervi betegségekben, tuberkulózisban, pajzsmirigy-túlműködésben, erős testi-szellemi és lelki kimerültség, intenzív stressz esetén, valamint terhesség és szoptatás alatt.

Az Életfa Program Nahrin termékkínálatából remekül beilleszthető ebbe a tehermentesítő kúrába a Barackíró vagy az Almaíró - attól függ, melyiket szereted.

Az elkészített ital energiaszegény, értékes írófehérjét tartalmaz és ásványi sókban gazdag. Fogyókúrák, diéták kitűnő kiegészítője, méregtelenítő szerveink segítője.

Alkalmazható:

  • rendszeresen naponta 1-1 étkezés helyett vagy diétás étkezés mellett,
  • kúraszerűen, hetente 1 böjtnap étrendbe iktatásával.

Cukorbetegek is fogyaszthatják a szénhidráttartalom beszámításával (100 ml kész ital 6,6 g szénhidrátot tartalmaz).

Elkészítés: 2 evőkanál port rázz össze 2 dl vízzel, és idd meg éhgyomorra. Bőségesen igyál hozzá folyadékot!

E készítmények különlegessége a porított író kitűnő tisztító hatása és magas értékű ásványi anyag tartalma mellett a benne található inulin, melyet cikóriából vonnak ki.

Ez a növényi eredetű rostanyag a rostok összes jó tulajdonságával rendelkezik, valamint támogatja az egészséges bélflórát is.

Összegezve elmondható, hogy az Alma- vagy Barackíróval kiegészített nyers étrend, illetve a gabonákkal bővített zöldség-, gyümölcsalapú étrend már pár napos kúra esetén is elősegítheti az ödémák megszűnését és a salakanyagok kiürülését a szervezetből. Mindez segítheti a nyálkahártyák regenerálódását és a bőr tisztulását, csökkentheti a gyulladásos folyamatokat, továbbá kedvezően hat az immunrendszerre.

Itt a tavasz, segítsük, támogassuk szervezetünket is a megújulásban!

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Élet(FA)mód Klub

Mit egyen, hogy a szíve egészséges legyen?

mehaszel 0

Mediterrán konyha szívünk egészségére

Tudtad, hogy a Földközi-tenger környékén élő emberek körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya? Mi a titok?

mehaszelBizonyított tény, hogy Európa földközi-tengeri partvidékén élő népek egészségi állapota jelentősen jobb, mint a kontinens más részén élőké. De nemcsak a szív-érrendszeri betegségek előfordulása, hanem a daganatok és az időskori elbutulás is jóval ritkább e népesség körében, mely elsősorban étrendjüknek és életmódjuknak köszönhető.

A mediterrán étkezési szokások követése akár harmadával is csökkentheti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A déliek étkezési szokásai egészségesek, könnyen követhetőek, az ételek gyorsan elkészíthetőek és nem utolsó sorban rendkívül ízletesek.

Mitől lesz "mediterrán" a mediterrán konyha?

  • olívaolaj használata
  • 25-30g olajos mag/nap
  • mehaszel 1teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru vagy magvas kenyér
  • magas rost és vitamintartalmú durumtészta
  • zöldségek, gyümölcsök frissen, párolva
  • rengeteg friss zöldfűszer, kevesebb só
  • sok hal, a vörös húsok háttérbe szorulnak
  • alkoholfogyasztási kultúra

+ rendszeres testmozgás, pozitív életszemlélet, jellegzetes mediterrán életritmus (délutáni szieszta)

Az étrend egyik legjelentősebb komponense az olívaolaj.

Az olívaolaj a Földközi-tenger vidékén honos Olea europaea (olajfa) termésének sárga-zöldessárga színű, jellegzetes illatú, sajátos, kellemes, de markáns ízű olaja. Sokféle olívaolaj van forgalomban, a különbség elsősorban a préselés módjában keresendő.

mehaszel 2

Az érett bogyók egyszerű mechanikus préselésével gyártják a szűz olívaolajat, a visszamaradó törköly (olaszul pomace) további sajtolása, szerves oldószeres kivonása gyengébb minőségű olajat eredményez (ezek pomace, sansa és egyéb fantázianevekkel vannak forgalomban, de címkéjükön semmiképpen nem szerepelhet a szűz jelző). A szűz kategórián belül az extra szűz olívaolaj jelenti a legmagasabb minőségi szintet.

Az olívaolaj kedvező zsírsavösszetételű, benne A-vitamin, E-vitamin, szkvalén, fitoszterinek, klorofill és karotinoidok vannak.

Az olívaolaj „titkát” többen is vizsgálták, az egyik legjelentősebb közleményt e témában 2005. szeptemberében Beauchamp és munkatársai adták ki.

Az amerikai kutatók beszámoltak arról, hogy az extra szűz olívaolajból egy új, jelentős gyulladáscsökkentő hatással rendelkező vegyületet azonosítottak, amely az oleokantal nevet kapta. Az oleokantal az ibuprofenhez hasonlóan gátolja a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó ciklooxigenáz enzimeket. Valószínűsíthető, hogy az olívaolaj szív-érrendszeri védő hatásában nem csupán kedvező zsírsavösszetétele, hanem ez a vegyület is szerepet játszik.

Az oleokantal mennyisége az első préseléssel kinyert extra szűz olívaolajban a legmagasabb, érthető, hogy ezt a típust tartják a legértékesebbnek. A másodpréseléssel vagy egyéb eljárással előállított nem szűz olajok is egészségesek, azonban hatásuk feltehetőleg nem kedvezőbb, mint más, telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajaké, például a napraforgóolajé.

Spanyolországban és Olaszországban az egy főre eső éves olívaolaj-fogyasztás 14 liter, Görögországban még ezt is meghaladó, évi 26 liter (napi 70 ml) az egy főre eső adag. Magyarországon ezzel szemben 0,6-0,8 l/év az egy főre jutó mennyiség. Ugye van még mit javítanunk?!

Fogyasszunk extra szűz olívaolajat, amit nem melegítünk, hanem salátára csorgatva, vagy a már kész ételhez adagolva fogyasztunk el.

Szív-, érrendszeri betegségek megelőzésében kifejezetten ajánlható ételek, élelmiszerek:

mehaszel 3

  • víz: a megfelelő folyadékfogyasztás a keringésünknek is nagyon fontos. Ha eleget iszunk, a vér is hígabb, így könnyebb a szívnek keringetni és sokkal kevésbé valószínű a vérrögképződés, így csökken a szívinfarktus kockázata is.
  • olajbogyó, olívaolaj: kedvező zsírsavösszetétele mellett a benne lévő oleokantal gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően jelentős a szív-érrendszeri védő hatása
  • hal: kiemelkedően fontos szerepe van a hideg-tengeri halaknak a szív-keringési megbetegedések megelőzésében, a bennük lévő különleges ω-3 zsírsavaknak köszönhetően. A halak könnyen emészthető, értékes fehérjeforrásunk, vitamin és ásványi anyag tartalma is nagyon értékes, D-, E-, A-vitamin, a B-vitaminok közül elsősorban B12-vitamint tartalmaz, valamint fogyasztása hozzájárul a szervezet kalcium, magnézium, vas, szelén, jód és főként cink ellátásához is.
  • fokhagyma: bár a legújabb kutatási eredmények szerint nem csökkenti a káros LDL koleszterin szintet, a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása nem zárható ki.
  • mandula: előnyös zsírsavösszetételénél fogva elsősorban az LDL-koleszterin-szint mérséklésében van nagy szerepe. A mandula vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag: B1-, B2-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz.
  • keserű csokoládé: a flavonoidokban gazdag, sötét, jó minőségű keserű csokoládénak egészségvédő tulajdonságai vannak, mely elsősorban a vérlemezkék összetapadásának gátlásában nyilvánul meg. Természetesen itt is fontos a mérték, hisz egy kevés jó étcsokoládé alkalmanként elfogyasztva egészséges lehet, de óvakodjunk a túlzott fogyasztástól.
  • vörösbor: a száraz, jó minőségű vörösbor mértékletes fogyasztása szív és érrendszeri védő tényező. Magas flavonoidtartalma miatt jó antioxidáns (a sejtkárosító szabadgyökök ellen véd) hatású, és gátolja az érelmeszesedést. Egészséges felnőtt nőknek naponta 1-1,5 dl, férfiak részére 2-2,5 dl vörösbor fogyasztása ajánlott.
  • Shii take gomba: rendszeres fogyasztása (eritadenin-tartalma miatt) jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, így véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen, továbbá szerepet játszik az agyvérzés megelőzésében. Az eritadine kivonat ezen kívül májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő, vérnyomáscsökkentő, LDL-koleszterinszintet csökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító, valamint általános erősítő és élénkítő hatással rendelkezik.
  • articsóka: hatóanyagai csökkentik a vér LDL és triglicerid szintjét, aktiválják a májműködést, fokozzák a zsíranyagcserét. Az articsóka fő hatása az epe termelésének és normális összetételének fenntartása, az epetermelés fokozása és az epe hígabbá tétele. Elősegíti az epeutak összehúzódását, az megszűnteti az epehólyag atóniás állapotát és az epebántalmakra visszavezethető emésztési panaszokat. Alkalmazható kóros elhízás kezelésében, de vizelethajtó hatása is van. Reumás folyamatok kezelésében és érelmeszesedés ellen is alkalmazzák.
  • zöldtea: nagy mennyiségben tartalmaz polifelonokat, melyek antioxidáns hatású anyagok, és fontos sejtvédő tulajdonságokkal rendelkeznek. Japán kutatások szerint, akik napi öt csésze zöld teát ittak, csökkent a halálozási kockázat, különösen a stroke veszélye. A zöld tea jó hastással van az erek állapotára, és folyadéktartalmánál fogva serkenti a vérlemezkék megfelelő elosztását, azaz higítja a vért, így a vérlemezkék összecsapódása ellen hat.
  • okostojás: zsírsavösszetétele sokkal kedvezőbb a hagyományos tojásénál. A természetes omega-3 zsírsavban gazdag takarmányokkal etetett haszonállatok tojása harmincszor annyi omega-3 zsírsavat és ötször annyi E-vitamint tartalmaz, mint egy átlag tyúktojás és benne az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya megközelíti az ideális.

De a táplálkozás további összetevőiről sem szabad megfeledkeznünk, a kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, zsírban, cukorban és sóban szegény étrend csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet. Ételkészítéshez használjunk kevesebb zsiradékot, részesítsük előnyben a zsírszegény ételkészítési módokat (gőzölés, párolás, grillezés, sütőzacskóban-, agyagedényben való elkészítés) és inkább a növényi olajokat részesítsük előnyben az állati zsírokkal szemben.

A sófogyasztás csökkentésével tehermentesítsük a szervezetet. Só helyett használjunk zöld fűszereket vagy a konyhasó helyettesítésének egyik alternatívája lehet olyan „sópótlók” alkalmazása, melyek használatával közel azonos sós ízhatás mellett, kevesebb nátriumot juttatunk szervezetünkbe.

Az egészségmegőrzéshez hasznos tippekért, receptötletekért keress bennünket a  Facebook zárt csoportjában - Élet(fa) mód Klub

Várlak szeretettel!

mehaszel 4

További szép napot kívánok,
Starkné Szabó Eszter, dietetikus

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Források:

Dr. Rodler Imre, Dr. Zajkás Gábor: Az egészséges táplálkozásról
Kovács Lajos, Csupor Dezső, Lente Gábor, Gunda Tamás: Száz kémiai mítosz. Tévhitek, félreértések, magyarázatok
http://www.mnsza.hu/hirek/taplalkozas/fokhagyma.php
http://www.mnsza.hu/hirek/taplalkozas/fokhagyma_megis.php
http://www.szivbarat.hu/index.php?content=83
http://americancollegeofnutrition.org/content/the-journal/cgi/content/abstract/29/3/189
www.euuzlet.hu/kommunikacio/2012/tottosi-adrienn.pdf
http://www.nature.com/nature/journal/v437/n7055/abs/437045a.html
http://www.mdosz.hu/

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok