Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

BIRS? BÍRLAK!

birsA befőzési szezon végét jelzi, amikor a birs kerül sorra. A birsalma és a birskörte csak alakjában különbözik, ugyanarról a növényről van szó. Színe, illata, íze, hatóanyag tartalma felhasználhatósága ugyanaz.

Gyerekkoromban nem szerettem, később megkedveltem Anyukám által készített diós birsalma sajtot, most - már a lemez B oldalán - kedvencem minden változatban elkészítve: gyümölcs leves, szósz, lekvár, kompót, sajt, sütemény bármilyen formában jöhet. A családom kedvence főtt marhahúshoz szószként elkészítve, vagy vörösborban megpárolt birskarika, juhtúrós krémsajttal a tetején, sültlibához köretként, Márton napkor.

A birs latin nevének (Cydonia Oblonga) fordítása: krétai alma.

Állítólag Paris trójai királyfi, "aranyalmája" egy birs volt, mellyel eldöntötte az istennők szépségversenyét. Ezért a szerelem, a termékenység és a boldogság gyümölcsjelképévé vált. Az esküvői szertartások kihagyhatatlan eleme volt a görögöknél. Ez a történet is mutatja, hogy már az ókorban ismerték és szerették.

Őshazáját Perzsiába, Turkesztánba, a Kaukázus vidékére és Törökországba valószínűsítik. Ez utóbbi ország a világ legnagyobb birs felhasználó állama. Koreában nagy népszerűségnek örvend a birs szárított gyümölcséből készült tea.

Erős zamatának és illatanyagának köszönhetően nemcsak nagyanyáink, hanem már az ókori rómaiak is szoba-illatosítóként használták. Magas pektin tartalma miatt a mai dzsemek és lekvárok őse. Portugáliában birsből készítették az első lekvárt, a „marmalada”-t.

Hozzánk Európa déli részéről érkezett, első magyar említése 1395-ből maradt fenn. A világon a 200 féle fajtából 40-50 birsfajtát szaporítanak, ezek közül Magyarországon 10-15 közismert.

A népi gyógyászatban ismert volt a nyákoldó hatása (pektin tartalom), magját köhögéscsillapításra és kíméletes hashajtóként alkalmazták. Nyálka-és cseranyagban gazdag levét a száj- és a garat gyulladásának enyhítésére és bélproblémák ellenszereként alkalmazták. Kálium tartalma jótékony a magas vérnyomás enyhítésére. Segíti az anyagcserét, székrekedésnek és a hasmenésnek egyaránt ellenszere. Minden gyomorpanaszt enyhít, segít puffadáskor, remek görcsoldó: csökkenti a menstruációs fájdalmat, kordában tartja a koleszterin szintet. A jó kedély megőrzése érdekében rendszeresen fogyasztották (a depressziót még nem ismerték).

Cervantes művében Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását birssel kúrálta.

birs 1A szépségipar is felfedezte és elterjedten használja, nyugtató, hűsítő hatásának köszönhetően a kozmetikumok kedvelt összetevője. Hidratálja, feszesíti, a száraz, gyulladt, berepedezett, érzékeny bőrt, kíméletesen ápolja a napozás által meggyötört kültakarót. Kisimítja a szem alatti ödémát, összehúzza a pórusokat, csökkenti a ráncokat, látványosan frissíti az arcot, dekoltázst. Birs hatóanyagait alkalmazzák a fogyókúrás szerekben is, mert serkenti a bélműködést és méregtelenít.

Amit a régiek nem tudták miért, "csak" tapasztalták jótékony hatását, a tudomány ezt a tapasztalatot igazolta. A birs a pektin mellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat és csersavat tartalmaz. A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin, illetve 27 féle ásványi anyag (többek között foszfor, kálium, vas, kalcium, magnézium) található benne. 100 g gyümölcs átlagosan 15,3 g szénhidrátot, 12,5 g cukrot, 1,9 g rostot, 0,4 g fehérjét, 83 g vizet és 60 kcalt tartalmaz.

A birsalmát nyersen csak a mediterráneumban fogyasztják, ahol teljesen megérik, mert az itthon termett fajták húsa túl kemény és íze nagyon fanyar, feldolgozva, megsütve vagy megfőzve azonban igazi csemege. Erdélyben a káposztás és babos ételeket ízesítik vele, keresztapám a savanyított káposztába is tett belőle.

Mivel a hámozása, felszeletelése komoly erőpróba, minden asszonyi fortélyt bevetek, hogy az uram magára vállalja ezt a kemény feladatot. Attól függően, hogy milyen a kedve (vagy van-e autós műsor a tv-ben, mert akkor türelmesebb!) készül hámozott vagy héjas birsből a sajt és/vagy a lekvár. Ez a színét is befolyásolja, a héj nélküli változat pirosas, sötétebb színű lesz és áttetszőbb, míg a héjával készített sárgás marad, és kásásabb, de mindenhogy finom.

Sem a lekvárhoz, sem a sajthoz nem használok cukrot, sztíviával tettem el, viszont teszek bele JUST Téli olajat, (üvegenként 2 csepp), ha az nincs akkor őrölt fahéjat és szegfűszeget is, nagyon finom lett.

Egy igazi októberi süti recept, én Faragó Zsuzsától tanultam, bár lehet sokan felszisszennek a fehér liszt és a kristálycukor, mint összetevő láttán. Várom az alternatív megoldásokat!

FaZsu birses crumble-ja (morzsasüti)

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 5 nagyobb szem birs
  • csipetnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
  • vaníliafagyi ízlés szerint

birs 2
A lisztet, a vajat és a cukrot robotgép dagasztó feltétjével, vagy kézzel, az ujjaink közt morzsolgatva dolgozzuk össze, amíg daraszerűen összeáll. A gyümölcsöt vágjuk egyenletes szeletekre. Egy lapos sütőformát kivajazunk, az aljára kristálycukrot szórunk, mintha liszteznénk és ráfektetjük a birs szeleteket, melyet megszórunk fahéjjal, szegfűszeggel, majd ujjnyi vastag rétegben szórjuk a tetejére a tésztát. Közepes lángon addig kell sütni, míg a teteje (tálaláskor az alja) aranybarna lesz (kb. 15-20 perc). A morzsa-tészta egészen ropogósra fog sülni és ezalatt a gyümölcsök is megpuhulnak, a cukor rákaramellizálódik.

Tegyük tányérra, és kínáljunk mellé vaníliafagyit.

Birs helyett almával is nagyon finom.

Szeretettel:

Berecz Ildikó


receptek még:

http://www.mindmegette.hu/valogatas/illatos-birsalmas-finomsagok-498
http://www.mindmegette.hu/birsajandekok-a-konyhaból-47639
http://www.mindmegette.hu/birsalmasajt-birsalmalekvar-hetszeres-termelekenyseggel.recept

 

MÁK: MÉLTÁNYTALANUL MELLÉKVÁGÁNYON

mmm

Egy természetgyógyászok között gyakorta emlegetett történet - valóságtartamáért nem kezeskedem! - szerint, Schirilla Györgyöt és Oláh Andort a 90-es években régész ismerősük elhívta egy XIX. század eleji, csallóközi temető feltárására. Itt kétszáz évvel ezelőtti emberek csontmaradványait vizsgálták.
Mivel a csontvázak egyikénél sem találtak csontritkulásos tüneteket (a csont keménysége, porozitása normális volt, a gerincek állapota is jónak volt mondható) felmerült a kérdés, mi ennek az oka. A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy a választ megtalálják.
A magyarázat az akkori emberek életmódjában, táplálkozási szokásaiban lelhető fel. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, saját termesztésű zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, kevés vörös húst ettek, ami javarészt saját tartású volt, ami jóval egészségesebb és rengeteg mákot ettek – talán ez volt a legfőbb oka az egészséges csontrendszernek?!

mmm 1

Országunkban az (volt) a szokás, hogy minden ünnepen készítettek mákos ételt, a vendéget is mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, ezért a mák mennyiségének egész évben elegendőnek kellett lennie. A hűtő nélküli korszakban a nép olyan alapanyagból készített ételeket evett, amit jól lehetett tárolni. Télen a két alapvitamin- és ásványi anyag-forrás a dió és a mák volt.

A mindkettő nagyon egészséges.

A mák nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek. Kiemelkedően magas kalciumtartalma mellet magas a magnézium és a vastartalma (a nagy vastartalomtól fekete).

A dió telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca) és vitaminokat (E-, B-vitamin) tartalmaz, gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású (bővebben egy következő cikkben).

MÁK történelem

A mák az alváshoz és a halálhoz kapcsolódik, Morpheus1 növényének tartották. Latin neve - Papaver Somniferum - második tagjának jelentése álomhozó.

A mákgubó számtalan magja miatt a bőséget jelképezi, ugyanakkor a kábítószerként és fogamzásgátlóként a hiábavalóság szimbóluma.

Már Hippokratész (i. e. 460) említi, hogy a görögök és az egyiptomiak a zöld máktok nedvét, mint gyógyszert ismerték és fájdalmak csillapítására, valamint görcsoldóként használták.

A görögök az ókorban az ópiumot fertőtlenítő füstölésre és jövendőmondásra is alkalmazták. Bemutatták áldozatként isteneiknek, kábítószer gyanánt pedig orgiákon, lakomák során vették magukhoz.

Indiában gyógyszerként, méregként és ellenméregként is alkalmazták. Az ajurvédikus gyógyászatban az őrölt mákot vízzel keverve krémet készítenek, amit bőrmegújító-, hidratálóként alkalmaznak.

mmm 2Asszíroknál a mák az "öröm növénye"-ként szerepel.

A rómaiak mézzel keverve fogyasztották.

Kínában érzéki kalandok előtt használták.

Oroszországban esővarázslásokhoz használták: aszály idején megszentelt mákszemeket szórtak szét és bottal verték vagy kavarták fel a vizet, hogy eleredjen végre az eső.

A néphitben boszorkányokkal kapcsolatban, mágiában, ráolvasásokban, jóslásokban gyakran szerepelt a mák, mint mágikus növény. Termékenységvarázslás céljából az ifjú házasokra mák magvait szórták, hogy különleges szaporodási képessége legyen az ifjú párnak.

Fertőtlenítő-, érzéstelenítő- és fájdalomcsillapító hatása közismert volt már évezredekkel ezelőtt is, de a középkortól alkalmazták köhögést csillapító- és görcsoldó hatását is. Kevéssé ismert, de a mák hatékonyan oltja a szomjérzetet, csökkenti a lázat, a gyulladást, enyhíti a székrekedést és az alhas irritációját.

A magyar nyelvben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: a mákszem például a kicsinység mértéke, a rosszcsont gyerekeket pedig "mákvirágnak" hívják.

A mák zöld termésének megvágása után képződő tejnedve, az ópium, több mint két tucat alkaloidot tartalmaz. Kabay János gyógyszerész nevéhez fűződik a mákgubóból való hatóanyagok kivonásának kidolgozása (1931).

Több kutatás is bizonyítja, hogy a gyakori, hetente legalább háromszor fogyasztott mák igen jó hatással van a csontritkulásra, mivel magas a kalcium tartalma (968 mg/ 100g).

Fontos tudni, hogy a mákmag önmagában egy abszolút mértékben egészséges és ártalmatlan élelmiszer, amely méltán szerepelhet az egészséges étrendben.

A mák kifejezetten gazdag ásványi anyagokban, amelyeket szervezetünk könnyen felhasználhat. A mák, a mákolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért avasodik, célszerű hűtőben tartani mindkettőt.

A táplálkozástudomány szerint tápanyagtartalma önmagáért beszél, 100 g mákra vetítve:

  • Energiatartalma: 537 kcal
  • Fehérje: 20,5 g
  • Szénhidrát: 23,9 g
  • Zsír: 38,2 g zsír
  • Vitaminok: E vitamin, pantoténsav, B6-vitamin
  • Ásványi anyagok: kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas

A kerti mák hatóanyagai:

  • alkaloidok: morfin, narkotin, kodein, tebain, papaverin

Előfordulása

A nemzetség több faját (pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák) dísznövénynek ültetik, bár az utóbbi időkben sokat veszítettek népszerűségükből, pedig élénk színű virágai kellemes színfoltja lesz a kertnek. A mák vadon nem fordul elő, élelmiszer-, olaj- és gyógynövényként termesztik.

mmm 3Egyéves kultúrnövény. Szára 50-150 cm magas, fajtánként változóan alig vagy kifejezetten elágazó, hamvas, kékeszöld. Június második felétől július közepéig virágzik.Virágai magánosak, a szirmok színe változó, van fehér, rózsaszínű, piros, lila színű is. A termés együregű, sokrekeszű tok, melynek alakja szintén fajtánként változó: majdnem gömbölyű, tojásdad, körte alakú, hordószerűen megnyúlt vagy szélesebb, mint hosszú.

A növény tejnedvet (máktej, ópium) tartalmaz.

Felhasznált részei:

  • gubó (hatóanyagait a gyógyszeripar hasznosítja) ill. virágkötők,
  • mag,
  • dísznövényként a virág.

Felhasználás formái

A mákgubó a vegyipar és a gyógyszeripar fontos alapanyaga. A belőle kivont hatóanyagokból készült gyógyszereket az orvostudomány széles körben alkalmazza, pl. köhögéscsillapítás, görcsoldás, fájdalomcsillapításra.

Tea: régebben a gubóból a népi hagyomány teát főzött, főképp kisebb gyermekek alvásának elősegítésére.

A máktok házszerként történő alkalmazása a szervezetre veszélyes. 2006.01.01-től a fehérvirágú mák drognak minősül!!!

mmm 4Élelmiszerként: a magyar konyha különösen gazdag a mákos ételek elkészítésének tekintetében. Gondoljunk csak a mákos gubára, a rétesre, a mákos tésztára, a bejglire stb.2

Gyógyszerként: a terápiában használatos gyógyszereket csak orvos alkalmazhatja, mert fontos a pontos adagolásuk, mivel ezek erős hatású fájdalomcsillapító szerek.

Az egyik leghatékonyabb mellékhatás mentes szere a csontritkulásnak.
A csontritkulás megelőzése és csontépítés céljából egyaránt alkalmazható. A szakirodalmi adatok javaslata alapján a mák kalciumtartalmának (968 mg) legalább fele mennyiségű magnézium szükségeltetik (506 mg), a foszfor 800 mg mennyiségben van jelen 100 g mákszemben, ezért az arány a felszívódáshoz optimális.

Bél- és emésztőrendszeri problémák során
A mag a bélfal tisztításában is segíthet, kíméletesen kisepri a bélfalra tapadt lerakódásokat, kitakarítja az egész béltraktust, magához köti a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat, ezért mákos ételek fogyasztásakor különösen fontos a fokozott folyadékbevitel.

A mákot székletfogóként és szélhajtóként is alkalmazzák. Hatását az egész emésztőrendszeren belül kifejti, óvja a gyomor nyálkahártyáját és csökkenti a hasi görcsöket.
Vastagbélhurut esetén a fogyasztása nem ajánlott.

Bőrre gyakorolt jótékony hatása
Ekcéma és gyulladás esetén: mákkal hatékonyan kezelhető az ekcéma, a mák magas a linolénsav tartalma kapcsán. Vízbe vagy tejbe áztatott mák citromlével összeturmixolva finom állagú krém lesz, amely csökkenti az égető érzést, a viszketést, egyben fájdalomcsillapító hatású is, mivel enyhíti a bőrgyulladás okozta fájdalmat.

Arcra való bőrradír elkészítéséhez keverjünk össze 2 teáskanál mákot túróval.Gyengéden, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át vele az előzőleg letisztított arcot és nyakat, majd mossuk le.

Idegrendszeri hatás
A mák fogyasztása sokat segíthet, ha idegi kimerültségben szenvedünk, túl stresszes időszakon megyünk keresztül, illetve sokat érezzük magunkat feszültnek.

Macskagyökérrel elegyítve hatásos idegerősítő szert kapunk, míg ha a mákot szerecsendióval keverjük, azzal akár a pánikbetegség is visszaszorítható lehet.

A mák magja minimális mennyiségű ópiátot is tartalmaz, ezért altató hatású. A várható lefekvés előtt körülbelül fél órával érdemes bevenni. A máknak illetve olajának bár nyugtató hatása van az idegrendszerre is, mégsem okoz függőséget, és nem számít kábítószernek.

Fiatalság őrző hatás
A mákból készült szerek kifejezetten ajánlottak, ha szeretnénk lassítani az öregedés folyamatát. Egyszerre védi csontjainkat az elhasználódástól, óvja a belső szerveinket a felesleges salakanyagoktól és ápolja idegrendszerünket is, hogy megfelelő állapotban maradjon a minket ért stresszhelyzetek ellenére is.

Szív- és keringési betegségek kapcsán
Zsírsavtartalma csökkenti a vérszérum koleszterinszintjét, az erekben felhalmozódott lerakódásokat, ezáltal akár a magas vérnyomást is segít megelőzni. A mák vagy olajának rendszeres használatával a vér össz-lipidszintje normalizálható.

Emellett megfelelő zsírsav összetételének köszönhetően megakadályozhatja a trombózis és az embólia kialakulását is.

Pilisszentiván, 2016. Földanya hava 12.

Szeretettel
Berecz Ildi


[1] http://hu.wikipedia.org/wiki/Morpheusz
[2] kellemes mákos receptek többek között itt találhatóak:

http://www.nosalty.hu/alapanyag/mak
http://www.mindmegette.hu/makviragoknak-46086    

forrás:

Kovács József: Az olajok gyógyító ereje. Bp.:Kinizsi nyomda, 2011
Száraz György www.boldognapot.hu
https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/egeszseges-taplalkozas/a-mak-jotekony-hatasa-15-pontban
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html

SZILVA, AZ A GYÜMÖLCS, AMI PIROS AMIKOR ZÖLD!

szesz

"Amiből lekvárt főzhetsz, abból pálinkát is!" ez a mondás jutott az eszembe ma reggel, mikor a szomszédból (köszi Brigi!) áthullott szilvát szedtem fel. Mivel pálinkához kevés volt (nincs is min megfőznöm!), így lekvár készült belőle. Magozás közben felötlött, hogy a népi gyógyászat több helyen is említi a szilva és a szilvapálinka alkalmazását különböző "kórságok" kezelésére, és hogy a szilvórium a legtöbb házi patikában helyet kapott. A lekvár kavarása (és nem keverése!) közben azon kaptam magam, hogy már ezt a szösszenetet fogalmazom. Így le kellett írnom....

Ez a gyümölcsfa, amibe itt a Kárpát-medence bármely területén bárhol belebotlunk, különösen azóta, hogy sok település fő utcáját vér szilvafákkal (Prunus Cerasifera Woodii) telepítették be. Kis mérete, gyors növekedése, gyönyörű sötét bordó levele és rózsaszín virágai miatt lett kedvelt dísznövény.

Régen az elszegényedett nemességnek is volt legalább hét szilvafája, ebből mára annyi maradt, hogy hazánkban minden negyedik gyümölcsfa szilva, és a statisztikák szerint minden lakosra két fa jut. Népszerűségét mutatja számos szilvás település nevünk, mint Szilvásvárad, Szilvágy, Szilvás, Szilvásszentmárton, Vasszilvágy. Kevés gazdaságosabb és praktikusabb haszonnövényünk van, mert nincs nagy gondozási igénye, bár meghálálja, elvadultan is bőven terem.

Eredetét a Földközi tenger keleti medencéjébe teszik, őshazája Szíria, Irán illetve az örmények és a törökök.Kis-Ázsiából a görögöktől, és a Kaukázus vidékéről a rómaiak hozták magukkal, majd terjesztették el szerte Európában, ahol a mérsékelt égövön mindenhol megterem. Franciaországból került át Nagy Britanniába, majd onnan Amerikába. A ringlófélék (desszert szilvák) nevüket I. Ferenc francia király felesége, Britanniai Claudia (Reine Claude) után kapták.Ez német közvetítéssel jutott el hozzánk, így lett belőle előbb ringlotte, majd ringló.

A szilvák "családja" roppant népes és változatos. Ha csak a színüket vesszük: vannak köztük zöldek (Zöld ringló), lilák (Ageni, Althann), kékek (Besztercei, Stanley), pirosak (Vörös szilva) és sárgák (Mirabella).Mérete alapján cseresznyeszilva, damaszkuszi és a kökényszilva. Formájukat tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is. Magvaváló vagy nem magvaváló voltuk, valamint érési idejük alapján is megkülönböztetjük őket.A nálunk termelt sok szilvafajta közül a legfontosabb a Besztercei, amelyet az egész országban kedvelnek, ízes, kék, hamvas gyümölcse miatt, ami kellemes, muskotályos zamatú. A szilva (Prunus domestica) a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. Évente és fejenként átlagosan hat-hét kiló gyümölcsöt fogyasztunk belőle. Igazán most kezdjük újra felfedezni, az eddig póriasnak tartott gyümölcs értékeit.Jogos ez a rehabilitáció, mert a kutatások alátámasztják mindazt a hatást, ami miatt a őseink fogyasztották, és amiért bekerült a nép gyógyászatába is. Megnézve a benne található vitaminok, elektrolitok ásványok, fitotápanyagok  sorát és mennyiségét, több hasznos anyagot találunk benne, mint némely étrend kiegészítőben, így hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.

http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcs-az-asztalon/szilva-taperteke-fogyasztasa/3517/

Egyik legjobb vértisztító növényünkés csökkenti a vérnyomást . Serkenti az emésztést, a legeredményesebb a székrekedés ellen a benne lévő rost, szorbit elősegítik az anyagcserét, mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak az emésztőrendszerben. A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns, segíti a szervezetet a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban. Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium (757mg/100g sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást, segít a test salakanyagainak kiürítésében), vas (vörösvérsejtképző) és fluorid. Értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak, így jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére. Gazdag B-vitamin komplexekben (niacin, a B6-vitamin, pantoténsav), melyek elősegítik a szervezet protein- és  zsíranyagcseréjét. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

Cukortartalma magas, ezért fogyókúrázók csak mértékkel élvezzék kalóriaértékben csak a dió és a mandula haladja túl.

Akkor lássuk, mi is készült nálunk!

Vörösboros szilvalekvár sütőben

A receptet Anyósomtól tanultam, és nagyon bevált, mert cukormentes, finom és "asszonykímélő".

A kimagozott érett szilvához - ha több féle még jobb-, kg-ként 0,5 dl vörösbort teszek. Megszórom (ízlés szerint) fahéjjal és őrölt szegfűszeggel (vagy üvegbe 1-2 csepp Just téli olajat teszek lezárás előtt), összekeverem és olyan edényben, aminek fém füle van a légkeveréses sütőbe teszem, 180 fokra. Az időtartam függ a szilva fajtájától, de tapasztalatom szerint átlag kg/30 perc. Nem kell keverni, csak ha a teteje nagyon szikkadna, beleforgatni a többibe, de a sütőajtót nyitogatni kell, hogy a pára kijöjjön. Aki darabosan szereti annak elkészült, töltheti üvegekbe, aki simán kedveli, az bot mixerrel, vagy passzírozóval, törje át. Húshoz süteményhez egyaránt kiváló.

Itt egy részletesebb, másféle leírás a netről
http://divany.hu/alapkonyha/2013/09/08/szilvalekvar_sutoben_kevergetes_nelkul/

Ecetes szilva

A szokásos savanyúság lé receptjével mindenki kipróbálhatja. A kissé zöld szilvákat kimagozva üvegekbe tesszük, felöntjük a savanyú lével, légmentesen lezárva dunsztoljuk. Nagyon finom vad és vörös húsokhoz.

Szilva szörp: http://igyk.pte.hu/files/tiny_mce/File/rendezvenyek/modern_mult/receptek.pdf

Aszalt szilva: http://igyk.pte.hu/files/tiny_mce/File/rendezvenyek/modern_mult/receptek.pdf

Kevéssé ismert , hogy a szilvadarabok nagyon jók salátában.

szesz 1

kép:Palinka cimke szilvorium 1908

A 16. századig az égetett szesz gyógyszernek számított.

K. Mátyus István erdélyi orvos1 munkájában a következőket írja:

„Hallottam hiteles emberek’ fel-vetéséböl, hogy a’mikor ennek a’ gyümöltsnek [szilva] böv termése vagyon, könnyen készülhet Erdéllybe ötven ezer veder szilva-égett-bor, vagy a’mint néhol hívják Gugyi; vagy a’ mái tisztesebb neve szerint Silvorium”.

A királynévíz vagy magyar víz (franciául: eau de Hongrie vagy eau de la Reine de Hongrie) volt az első európai alkohol (borpárlat) bázisú orvosság és parfüm. Károly Róbert felesége, Erzsébet magyar királyné parancsára készült el. A legenda szerint a királynévíz hivatalosan először az akkori Magyarországon kívül 1370 környékén jelent meg, amikor V. Károly francia király vásárolt magának belőle. Használatban volt Európa területén egészen a 18. századig. A pontos receptet elnyelte a történelem vihara, nem tudható, hogy ki készítette, de az bizonyos, hogy összetevői között volt rozmaring, levendula, menta, zsálya, majoránna, narancsvirág és citrom. A királynévíz – más növényi olajokhoz hasonlóan – nem csak illatosításra volt alkalmas, hanem a gyógyászatban, bedörzsölőként ízületi bántalmakra,  mint orvosságot is használták. Az akkori orvosi receptek mind szájon át, mind külsőleg történő alkalmazását (mosakodás) javasolták.

Máig a szilvapálinka Magyarország legelterjedtebb, leggyakrabban fogyasztott pálinkája. Nincs is olyan pálinkaház nálunk, ahol ne főznének legalább egyféle szilvapálinkát, de nem ritkán három-négy fajtát is kínálnak. A szatmári szárazabb, szikárabb, gyak­rabban készül belőle afféle klasszikus fér­fias pálinka. Van persze a szilvapálinkának játéko­sabb, "nőiesebb" változata is, a debreceni mus­kotályos szilvából készült , mert itt a cefrébe nem kerül bele a gyümölcs magja. Aszalt szilvával is megágyazhatunk a pálinká­nak. Teltebb, árnyaltabb, hosszabb aro­mát kap így.

Annak idején a gyulladást, fogfájás, de még a szem betegségeit is gyógyították a pálinkából készült alkoholos főzettel.

Mind a mai napig közszájon forgó gyógymód például, hogy a fájós fogra egy korty pálinkát kell tartani mintegy harminc másodpercig, majd - alkattól, habitustól függően- kiköpni vagy lenyelni. Ha ezt kétszer-háromszor megismételjük, főleg, ha az utóbbi módszert választjuk, egy időre elfeledhetjük a fogfájást de biztosan jót alhatunk.

Annak idején gyógyszerként is nagy sikerrel használták a pálinkát a köszvény kezelésére, a népgyógyászatban ismerté vált a pálinkás-alkoholos bedörzsölés a különféle csúzok kikúrálásában.

Pálinkás bedörzsölést használtak az ütő erek felett, magas láz leszorítása végett is. A szesz párolgása hőt vont el.

A pálinka képes a magas vérnyomást is szabályozni, néhány gerezd foghagymát kell pár napig pálinkába áztatni, majd éhgyomorra kis kupicával elfogyasztani.

Vannak területek, ahol  a szívre is jó hatásúnak tartják és alkalmazzák, de az biztos, hogy a miénktől eltérő higiéniájú országokba utazva, célszerű étkezések előtt védőitalként egy-egy kortyot lehúzni belőle, mert a gyomrot remekül fertőtleníti.

2007 óta a magyar pálinka napja : december 6. és Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje.

Szeretettel:

Berecz Ildikó
az Életfa Program Honismereti és
Kultúra szirmának vezetője


[1] Ó és új diaetetica című (5. köt. Pozsony, 1792. p. 382.o.)

Irodalom jegyzék:

Makay Béla-Kiss József: Népi gyógyítások Szatmárban, 1988 Népszava Kiadó
Oláh Andor: Új Hold Új Király, a magyar népi orvoslás életrajza, 1986. Gondolat Kiadó
http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1linka
http://magyarkonyhaonline.hu/szilvorium
http://www.lelekvirag.hu/hirlevel-archivum/archive/view/listid-1-mailinglist/mailid-24-orvossagok-foeldanya-kertjebol.html
Kóczián Géza, Szabó István, Dr Szabó László: a Kalotaszegi népgyógyászati adatok 1977. január Gyógyszerészet (21„ 5-1'') 

NAHRIN TESTKONTROLL PROGRAM- TESTTÖMEG CSÖKKENTÉS

Testkontroll kiadvany

„Magyarországon 2014-ben a felnőtt lakosság 65%-a túlsúlyos vagy elhízott volt. A nők 62%-a, a férfiak 67%-a, összesen mintegy 5 millió ember rendelkezett súlytöbblettel. Az életkorral nő a túlsúlyosak és elhízottak aránya: a fiatal nők több mint egyharmada, a középkorúak kétharmada, illetve az idősek több mint háromnegyede súlyfelesleggel rendelkezik.” (OTÁP 2014).

Az egészség szempontjából igen fontos szerepe van az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal például a szív- és érrendszeri betegségek közel háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada megelőzhető. Az egészségben töltött élet meghosszabbítható.

Az elhízás és a túlsúly számos krónikus betegség rizikófaktora (cukorbetegség, magasvérnyomás, szívinfarktus, szélütés, daganat, stb.), azonban már 10-15 %-os testsúlycsökkenés is kedvezően befolyásolja ezeket az értékeket.

Sok szeretettel ajánlom figyelmedbe megújult Testkontroll Kiadványunkat.

A bővített és aktualizált kiadványból megismerheted:

  • az elhízás megállapításra alkalmazható módszerek közül a BMI számolás, a testzsírszázalék-, és a haskörfogat mérés módszerét és értékelését
  • a Nahrin Testkontroll Program testsúlycsökkentésre vonatkozó ajánlásait
  • az alacsony energiatartalmú étrend jellemzőit, a nyersanyag válogatás fő szempontjait

Olvashatsz a testtömegcsökkentő kezelésben javasolható Nahrin készítményekről, az Egyen-súly csomagokról és egy napi mintaétrendet is találsz a füzet végén, segítségképpen.

Itt az idő, hogy végre fogyási céljaid ne csak álmok maradjanak, hanem meg is tudd őket valósítani.

Bízom benne, ez a kiadvány hozzájárul céljaid eléréséhez!

"Hinned kell magadban, ez a titka mindennek."
(Charlie Chaplin)

Szeretettel: Starkné Szabó Eszter
dietetikus

NAHRIN SEGÍTSÉG TÁPLÁLÉKALLERGIÁSOKNAK 2016

Allergia kiadvany

Kedves Életfás!

Az Életfa Program céljai között nagyon fontos szerepet tölt be a szakmai hitelesség, továbbá a fogyasztók megfelelő tájékoztatása. Ezeket figyelembe véve szeretnék egy eszközt a figyelmedbe ajánlani.

A lakosság egyre nagyobb hányada szenved allergiás megbetegedésben, melyek közül sokat a különféle élelmi anyagok és élelmiszeripari termékek okoznak. A táplálékallergiában/intoleranciában szenvedő ember számára alapvetően fontos, hogy azokat az élelmiszereket, élelmiszer összetevőket, amelyek a tüneteket kiváltják, ne fogyassza.

Magyarországon a leggyakrabban allergiát/intoleranciát kiváltó kilenc összetevő a következő:

  • Tejfehérje
  • Tejcukor (laktóz)
  • Tojás
  • Szója
  • Glutén
  • Földimogyoró
  • Benzoesav és származékai
  • Azoszinezékek
  • Kéndioxid és származékai

2016-ben a Nahrin Cég kiadott egy Tanúsítványt, melyben közel az összes Nahrin készítmény szerepel, a fenti kilenc összetevő alapján.

Ennek az évnek a végéig, tehát 2016. december 31.-ig, a Nahrin Cég garantálja, hogy az ebben a Tanúsítványban megjelent készítmények összetételét a feltüntetett időpontig nem változtatja meg oly módon, hogy az adott anyagtól való mentességet befolyásolná.

Fontos, hogy ezt a Tanúsítványt évente frissítik, tehát csak a megadott határidőig érvényes!

A Tanúsítvány alapján készítettünk egy kiadványt, mely reményeink szerint nagymértékben fogja segíteni az egyes táplálékallergiában, táplálékintoleranciában szenvedő betegek mindennapjait. A Nahrin Cég által kiadott Tanúsítvány a kiadvány végén megismerhető.

Kívánom, hogy forgasd haszonnal ezt a kiadványt és mikor egy táplálékallergiás fogyasztóval találkozol, segíts neki a magas minőségű Nahrin termékek ajánlásával, melyeket biztonsággal beépíthet a mindennapjaiba!

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok