Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk kat

A+ A A-

RECEPTEK AZ EGÉSZSÉGÉRT

20161202

Megtisztelő, felemelő érzés és egyben hatalmas öröm számomra az, hogy kedvenc receptjeimet saját készítésű fotókkal illusztrált szakácskönyvben foglalhattam össze.
Kihívás is, hisz manapság rengeteg gyönyörű szakácskönyv van a piacon. Ez a kötet a megközelítése, szemléletmódja miatt mégis egyedi és izgalmas - mint a Nahrin fűszerei.

20161202 1A könyvben található közel 50 recept között mindenképpen érdemes körülnézni. Finom reggelik, könnyen elkészíthető levesek mellett ínycsiklandó húsételek, fenséges halak és kényeztető édességek várják az olvasót.

A kötet különlegessége, hogy a jóízű és gyorsan elkészíthető fogásokat az egészségőrzés jegyében terveztem és Nahrin fűszerekkel ízesítem, melyekről részletes leírást is találsz az oldalakon.

Kívánom, hogy ez a könyv hozza meg a kedvet a főzéshez és olyan gyűjteményként foglaljon helyet a polcokon, amihez szükség esetén bátran fordulhattok, ha egészségeset, gyorsat és finomat szeretnétek enni!

Próbáld ki! Mert nem csak enni, főzni is jó…

20161202 2

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

A KÖNYV DECEMBER 1-TŐL MEGVÁSÁROLHATÓ!

Személyesen

Életfa Központ: 3530 Miskolc Papszer u. 24.
Életfa Logisztikai Központ: 3527 Miskolc József Attila u. 74. fszt. 1-3.
Életfa Budapesti Képviselet: 1068 Budapest Benczúr u. 45. 2. em 203.

Rendelés

Telefonon: +3646/509590
Faxon: +3646/509030
Mobilon: +3670/4572700
Online: http://www.eletfaprogram.hu
E-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Az Élet(FA)mód Klub hírei

emk versenyek

Eltelt fél év és 2016. október 31-én lezárult a „Súlyozd az egyensúlyod” verseny.

A kihívásban az Életfa Program azon tagjai vettek részt, akik egyben az Élet(FA)mód Klub tagjai is. Ők az EGYEN-SÚLY csomagok vásárlásával gyűjtöttek pontokat, melyeket megszoroztunk annyival, ahány hónap Nahrin terméket vásárolt a résztvevő. Kiegyensúlyozott, szoros versenyben a következő eredmények születtek:

  1. helyezett: Gali Károlyné
  2. helyezett: Veresné Borsányi Éva
  3. helyezett: Bogdánné Kunkli Mária

Sok szeretettel gratulálok a nyerteseknek!

emk nyertesek

De mit is tartalmaznak az EGYEN-SÚLY csomagok?

Ha 1-1 mondatban kellene megfogalmaznom, akkor a következőket:

  • Affiline: „vízhajtás természetes módon”
  • Barackíró vagy Almaíró: „méregtelenítő szerveink segítői”
  • NahroFit Kávé vagy NahroFit Vanília: „komplett étkezés vacsorára”
  • Basico: „szervezetünk egyensúlyának őrzője”
  • Articsóka: „a májműködés támogatója”

A csomagok úgy lettek kialakítva, hogy kedved és ízlésed szerint a fenti termékek 12 variációjából választhatsz!

emk egyensuly

Kinek ajánljuk a csomagokat?

  • aki fogyni szeretne – eredményesen, biztonságosan, természetes úton, jo-jo effektus nélkül
  • aki figyel az egészségére és túlsúly nélkül is fontosnak tartja az egészséges táplálkozást és életmódot
  • aki időhiányban szenved és túlhajszolt életet él
  • mindenkinek, aki tenni akar saját egészségéért és teljes értékű életet szeretne élni

A hatékony fogyókúra megvalósítása természetesen nem terjedhet ki csak a táplálkozási szokások módosítására, hanem életmódváltást is igényel. Az egészséges étrend és az ajánlott termékek mellé beépítve a mozgást, egymás hatását is erősítve dolgoznak, így biztosítható az optimális ütemű testtömegvesztés és a tartós eredmény.

Az Élet(FA)mód Klub ebben is segítségedre lehet! Gyere és használd ki Te is a klubban rejlő lehetőségeket!

Várlak szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ AZ MDOSZ SZAKMAI KONFERENCIÁJÁRÓL

mdosz konf

2016. november 05-én a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének XVIII. Szakmai Konferenciáján járt az Életfa Program.

Hatalmas öröm és nagy megtiszteltetés ért, hisz több hónapos egyeztetés után Kubányi Jolán elnök asszony méltónak találta arra, hogy ezen a nívós szakmai rendezvényen előadást tartsak és bemutassam az Életfa Országos Egészségőrző Programot, az itt folyó egészségfejlesztő munkát. Előadásom címe: Egészségfejlesztés, prevenció az Életfa Programban—a dietetikus szemével.

http://mdosz.hu/a-magyar-dietetikusok-orszagos-szovetsege-xviii-szakmai-konferenciaja/

A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban évtizedek óta rossz, a születéskor várható átlagos élettartamok kedvezőtlenek. Az egészségi állapotra vonatkozó adatok azt mutatják, hogy a magyar lakosság fiatalabban betegszik meg és hamarabb hal meg, mint az európai országok többségében élők, valamint kevesebb egészségben eltöltött életévre számíthat. Azért, hogy ezen változtatni tudjunk, fel kell hívnunk a figyelmet az egyén felelősségére és a megelőzés fontosságára. Előadásomban az „Egészséget az országnak” példáján keresztül mutattam be, hogy mi dietetikusok is milyen sokat tehetünk a prevenció területén.

mdosz konf 1Országos rendezvényként közel 300 dietetikus kolléga hallgatta végig beszámolómat az Életfa Országos Egészségőrző Programban zajló egészségfejlesztő munkáról. Arról az igazán aktív, egészségfejlesztő programsorozatról, mely hónapról hónapra más témát /szervrendszert/ betegségcsoportot jár körbe és szakmailag hiteles, használható információkat ad a betegségekről és megelőzésük lehetőségeiről. Beszéltem az Életfa Program küldetéséről, szakmai kapcsolatairól, az Egészségügyi Teamről, az Élet(FA)mód Klubról, a benne elért eredményekről és nem hagyhattam ki a főzőklubban lezajlott újításokat sem.

mdosz konf 2A rendezvény kiállítói standján Varga Gyula hálózati vezető volt segítségemre, akinek ezúton is köszönöm, hogy a szakmai rendezvényhez méltó, magas minőséggel képviselte programunkat és nyújtott tájékoztatást az őt felkereső dietetikusoknak. A legnagyobb figyelem a Vitaflor kapszulánk részvételével zajló preklinikai vizsgálat iránt volt, de érdeklődőek voltak a szakemberek a sötétített kapszulás Halolaj, valamint a jól felszívódó, magas minőségű, gyümölcs alapú Narosan vitamincsalád iránt is.

Felemelő érzés volt a rendezvényen képviselni az Életfa Programot, fogadni az elismeréseket, gratulációkat. Külön öröm volt számomra, hogy a Konferenciát Schmidt Ferenc Igazgató Úr is megtisztelte jelenlétével és közösen tapasztalhattuk meg Programunk erejét és elismertségét.

Hálásan köszönöm a lehetőséget, a közreműködők munkáját és Nektek azt, hogy folyamatosan hírét viszitek ennek a remek, szakmai körökben is elismert kezdeményezésnek!

Eredményeink biztatóak, nem állunk meg, már a 2017-es évre is megvan a tervünk, de erről majd november 19-én az Életfa Konferencián…

Várlak szeretettel!

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

Kedves Életfások!

Mindig különleges élményt jelent, amikor az Életfa Programot szakmai körökben képviselhetjük. A célunk pedig az, hogy be is mutassuk és elfogadtassuk azt a 164 éves tudást és értéket, amit magas minőségben képviselünk. Legyünk együtt büszkék arra, hogy a dietetikusi szakma országos képviselői előtt két fronton is elismert teljesítményt nyújtottunk: a kiállítók között és az előadók között! Az én osztályzatom: kitűnő! Köszönöm a szervezőknek, a szereplőknek és minden életfásnak, hogy egy újabb sikert érhettünk el!

Szeretettel:
Schmidt Ferenc

 

BIRS? BÍRLAK!

birsA befőzési szezon végét jelzi, amikor a birs kerül sorra. A birsalma és a birskörte csak alakjában különbözik, ugyanarról a növényről van szó. Színe, illata, íze, hatóanyag tartalma felhasználhatósága ugyanaz.

Gyerekkoromban nem szerettem, később megkedveltem Anyukám által készített diós birsalma sajtot, most - már a lemez B oldalán - kedvencem minden változatban elkészítve: gyümölcs leves, szósz, lekvár, kompót, sajt, sütemény bármilyen formában jöhet. A családom kedvence főtt marhahúshoz szószként elkészítve, vagy vörösborban megpárolt birskarika, juhtúrós krémsajttal a tetején, sültlibához köretként, Márton napkor.

A birs latin nevének (Cydonia Oblonga) fordítása: krétai alma.

Állítólag Paris trójai királyfi, "aranyalmája" egy birs volt, mellyel eldöntötte az istennők szépségversenyét. Ezért a szerelem, a termékenység és a boldogság gyümölcsjelképévé vált. Az esküvői szertartások kihagyhatatlan eleme volt a görögöknél. Ez a történet is mutatja, hogy már az ókorban ismerték és szerették.

Őshazáját Perzsiába, Turkesztánba, a Kaukázus vidékére és Törökországba valószínűsítik. Ez utóbbi ország a világ legnagyobb birs felhasználó állama. Koreában nagy népszerűségnek örvend a birs szárított gyümölcséből készült tea.

Erős zamatának és illatanyagának köszönhetően nemcsak nagyanyáink, hanem már az ókori rómaiak is szoba-illatosítóként használták. Magas pektin tartalma miatt a mai dzsemek és lekvárok őse. Portugáliában birsből készítették az első lekvárt, a „marmalada”-t.

Hozzánk Európa déli részéről érkezett, első magyar említése 1395-ből maradt fenn. A világon a 200 féle fajtából 40-50 birsfajtát szaporítanak, ezek közül Magyarországon 10-15 közismert.

A népi gyógyászatban ismert volt a nyákoldó hatása (pektin tartalom), magját köhögéscsillapításra és kíméletes hashajtóként alkalmazták. Nyálka-és cseranyagban gazdag levét a száj- és a garat gyulladásának enyhítésére és bélproblémák ellenszereként alkalmazták. Kálium tartalma jótékony a magas vérnyomás enyhítésére. Segíti az anyagcserét, székrekedésnek és a hasmenésnek egyaránt ellenszere. Minden gyomorpanaszt enyhít, segít puffadáskor, remek görcsoldó: csökkenti a menstruációs fájdalmat, kordában tartja a koleszterin szintet. A jó kedély megőrzése érdekében rendszeresen fogyasztották (a depressziót még nem ismerték).

Cervantes művében Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását birssel kúrálta.

birs 1A szépségipar is felfedezte és elterjedten használja, nyugtató, hűsítő hatásának köszönhetően a kozmetikumok kedvelt összetevője. Hidratálja, feszesíti, a száraz, gyulladt, berepedezett, érzékeny bőrt, kíméletesen ápolja a napozás által meggyötört kültakarót. Kisimítja a szem alatti ödémát, összehúzza a pórusokat, csökkenti a ráncokat, látványosan frissíti az arcot, dekoltázst. Birs hatóanyagait alkalmazzák a fogyókúrás szerekben is, mert serkenti a bélműködést és méregtelenít.

Amit a régiek nem tudták miért, "csak" tapasztalták jótékony hatását, a tudomány ezt a tapasztalatot igazolta. A birs a pektin mellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat és csersavat tartalmaz. A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin, illetve 27 féle ásványi anyag (többek között foszfor, kálium, vas, kalcium, magnézium) található benne. 100 g gyümölcs átlagosan 15,3 g szénhidrátot, 12,5 g cukrot, 1,9 g rostot, 0,4 g fehérjét, 83 g vizet és 60 kcalt tartalmaz.

A birsalmát nyersen csak a mediterráneumban fogyasztják, ahol teljesen megérik, mert az itthon termett fajták húsa túl kemény és íze nagyon fanyar, feldolgozva, megsütve vagy megfőzve azonban igazi csemege. Erdélyben a káposztás és babos ételeket ízesítik vele, keresztapám a savanyított káposztába is tett belőle.

Mivel a hámozása, felszeletelése komoly erőpróba, minden asszonyi fortélyt bevetek, hogy az uram magára vállalja ezt a kemény feladatot. Attól függően, hogy milyen a kedve (vagy van-e autós műsor a tv-ben, mert akkor türelmesebb!) készül hámozott vagy héjas birsből a sajt és/vagy a lekvár. Ez a színét is befolyásolja, a héj nélküli változat pirosas, sötétebb színű lesz és áttetszőbb, míg a héjával készített sárgás marad, és kásásabb, de mindenhogy finom.

Sem a lekvárhoz, sem a sajthoz nem használok cukrot, sztíviával tettem el, viszont teszek bele JUST Téli olajat, (üvegenként 2 csepp), ha az nincs akkor őrölt fahéjat és szegfűszeget is, nagyon finom lett.

Egy igazi októberi süti recept, én Faragó Zsuzsától tanultam, bár lehet sokan felszisszennek a fehér liszt és a kristálycukor, mint összetevő láttán. Várom az alternatív megoldásokat!

FaZsu birses crumble-ja (morzsasüti)

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 5 nagyobb szem birs
  • csipetnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
  • vaníliafagyi ízlés szerint

birs 2
A lisztet, a vajat és a cukrot robotgép dagasztó feltétjével, vagy kézzel, az ujjaink közt morzsolgatva dolgozzuk össze, amíg daraszerűen összeáll. A gyümölcsöt vágjuk egyenletes szeletekre. Egy lapos sütőformát kivajazunk, az aljára kristálycukrot szórunk, mintha liszteznénk és ráfektetjük a birs szeleteket, melyet megszórunk fahéjjal, szegfűszeggel, majd ujjnyi vastag rétegben szórjuk a tetejére a tésztát. Közepes lángon addig kell sütni, míg a teteje (tálaláskor az alja) aranybarna lesz (kb. 15-20 perc). A morzsa-tészta egészen ropogósra fog sülni és ezalatt a gyümölcsök is megpuhulnak, a cukor rákaramellizálódik.

Tegyük tányérra, és kínáljunk mellé vaníliafagyit.

Birs helyett almával is nagyon finom.

Szeretettel:

Berecz Ildikó


receptek még:

http://www.mindmegette.hu/valogatas/illatos-birsalmas-finomsagok-498
http://www.mindmegette.hu/birsajandekok-a-konyhaból-47639
http://www.mindmegette.hu/birsalmasajt-birsalmalekvar-hetszeres-termelekenyseggel.recept

 

MÁK: MÉLTÁNYTALANUL MELLÉKVÁGÁNYON

mmm

Egy természetgyógyászok között gyakorta emlegetett történet - valóságtartamáért nem kezeskedem! - szerint, Schirilla Györgyöt és Oláh Andort a 90-es években régész ismerősük elhívta egy XIX. század eleji, csallóközi temető feltárására. Itt kétszáz évvel ezelőtti emberek csontmaradványait vizsgálták.
Mivel a csontvázak egyikénél sem találtak csontritkulásos tüneteket (a csont keménysége, porozitása normális volt, a gerincek állapota is jónak volt mondható) felmerült a kérdés, mi ennek az oka. A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy a választ megtalálják.
A magyarázat az akkori emberek életmódjában, táplálkozási szokásaiban lelhető fel. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, saját termesztésű zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, kevés vörös húst ettek, ami javarészt saját tartású volt, ami jóval egészségesebb és rengeteg mákot ettek – talán ez volt a legfőbb oka az egészséges csontrendszernek?!

mmm 1

Országunkban az (volt) a szokás, hogy minden ünnepen készítettek mákos ételt, a vendéget is mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, ezért a mák mennyiségének egész évben elegendőnek kellett lennie. A hűtő nélküli korszakban a nép olyan alapanyagból készített ételeket evett, amit jól lehetett tárolni. Télen a két alapvitamin- és ásványi anyag-forrás a dió és a mák volt.

A mindkettő nagyon egészséges.

A mák nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek. Kiemelkedően magas kalciumtartalma mellet magas a magnézium és a vastartalma (a nagy vastartalomtól fekete).

A dió telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca) és vitaminokat (E-, B-vitamin) tartalmaz, gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású (bővebben egy következő cikkben).

MÁK történelem

A mák az alváshoz és a halálhoz kapcsolódik, Morpheus1 növényének tartották. Latin neve - Papaver Somniferum - második tagjának jelentése álomhozó.

A mákgubó számtalan magja miatt a bőséget jelképezi, ugyanakkor a kábítószerként és fogamzásgátlóként a hiábavalóság szimbóluma.

Már Hippokratész (i. e. 460) említi, hogy a görögök és az egyiptomiak a zöld máktok nedvét, mint gyógyszert ismerték és fájdalmak csillapítására, valamint görcsoldóként használták.

A görögök az ókorban az ópiumot fertőtlenítő füstölésre és jövendőmondásra is alkalmazták. Bemutatták áldozatként isteneiknek, kábítószer gyanánt pedig orgiákon, lakomák során vették magukhoz.

Indiában gyógyszerként, méregként és ellenméregként is alkalmazták. Az ajurvédikus gyógyászatban az őrölt mákot vízzel keverve krémet készítenek, amit bőrmegújító-, hidratálóként alkalmaznak.

mmm 2Asszíroknál a mák az "öröm növénye"-ként szerepel.

A rómaiak mézzel keverve fogyasztották.

Kínában érzéki kalandok előtt használták.

Oroszországban esővarázslásokhoz használták: aszály idején megszentelt mákszemeket szórtak szét és bottal verték vagy kavarták fel a vizet, hogy eleredjen végre az eső.

A néphitben boszorkányokkal kapcsolatban, mágiában, ráolvasásokban, jóslásokban gyakran szerepelt a mák, mint mágikus növény. Termékenységvarázslás céljából az ifjú házasokra mák magvait szórták, hogy különleges szaporodási képessége legyen az ifjú párnak.

Fertőtlenítő-, érzéstelenítő- és fájdalomcsillapító hatása közismert volt már évezredekkel ezelőtt is, de a középkortól alkalmazták köhögést csillapító- és görcsoldó hatását is. Kevéssé ismert, de a mák hatékonyan oltja a szomjérzetet, csökkenti a lázat, a gyulladást, enyhíti a székrekedést és az alhas irritációját.

A magyar nyelvben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: a mákszem például a kicsinység mértéke, a rosszcsont gyerekeket pedig "mákvirágnak" hívják.

A mák zöld termésének megvágása után képződő tejnedve, az ópium, több mint két tucat alkaloidot tartalmaz. Kabay János gyógyszerész nevéhez fűződik a mákgubóból való hatóanyagok kivonásának kidolgozása (1931).

Több kutatás is bizonyítja, hogy a gyakori, hetente legalább háromszor fogyasztott mák igen jó hatással van a csontritkulásra, mivel magas a kalcium tartalma (968 mg/ 100g).

Fontos tudni, hogy a mákmag önmagában egy abszolút mértékben egészséges és ártalmatlan élelmiszer, amely méltán szerepelhet az egészséges étrendben.

A mák kifejezetten gazdag ásványi anyagokban, amelyeket szervezetünk könnyen felhasználhat. A mák, a mákolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért avasodik, célszerű hűtőben tartani mindkettőt.

A táplálkozástudomány szerint tápanyagtartalma önmagáért beszél, 100 g mákra vetítve:

  • Energiatartalma: 537 kcal
  • Fehérje: 20,5 g
  • Szénhidrát: 23,9 g
  • Zsír: 38,2 g zsír
  • Vitaminok: E vitamin, pantoténsav, B6-vitamin
  • Ásványi anyagok: kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas

A kerti mák hatóanyagai:

  • alkaloidok: morfin, narkotin, kodein, tebain, papaverin

Előfordulása

A nemzetség több faját (pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák) dísznövénynek ültetik, bár az utóbbi időkben sokat veszítettek népszerűségükből, pedig élénk színű virágai kellemes színfoltja lesz a kertnek. A mák vadon nem fordul elő, élelmiszer-, olaj- és gyógynövényként termesztik.

mmm 3Egyéves kultúrnövény. Szára 50-150 cm magas, fajtánként változóan alig vagy kifejezetten elágazó, hamvas, kékeszöld. Június második felétől július közepéig virágzik.Virágai magánosak, a szirmok színe változó, van fehér, rózsaszínű, piros, lila színű is. A termés együregű, sokrekeszű tok, melynek alakja szintén fajtánként változó: majdnem gömbölyű, tojásdad, körte alakú, hordószerűen megnyúlt vagy szélesebb, mint hosszú.

A növény tejnedvet (máktej, ópium) tartalmaz.

Felhasznált részei:

  • gubó (hatóanyagait a gyógyszeripar hasznosítja) ill. virágkötők,
  • mag,
  • dísznövényként a virág.

Felhasználás formái

A mákgubó a vegyipar és a gyógyszeripar fontos alapanyaga. A belőle kivont hatóanyagokból készült gyógyszereket az orvostudomány széles körben alkalmazza, pl. köhögéscsillapítás, görcsoldás, fájdalomcsillapításra.

Tea: régebben a gubóból a népi hagyomány teát főzött, főképp kisebb gyermekek alvásának elősegítésére.

A máktok házszerként történő alkalmazása a szervezetre veszélyes. 2006.01.01-től a fehérvirágú mák drognak minősül!!!

mmm 4Élelmiszerként: a magyar konyha különösen gazdag a mákos ételek elkészítésének tekintetében. Gondoljunk csak a mákos gubára, a rétesre, a mákos tésztára, a bejglire stb.2

Gyógyszerként: a terápiában használatos gyógyszereket csak orvos alkalmazhatja, mert fontos a pontos adagolásuk, mivel ezek erős hatású fájdalomcsillapító szerek.

Az egyik leghatékonyabb mellékhatás mentes szere a csontritkulásnak.
A csontritkulás megelőzése és csontépítés céljából egyaránt alkalmazható. A szakirodalmi adatok javaslata alapján a mák kalciumtartalmának (968 mg) legalább fele mennyiségű magnézium szükségeltetik (506 mg), a foszfor 800 mg mennyiségben van jelen 100 g mákszemben, ezért az arány a felszívódáshoz optimális.

Bél- és emésztőrendszeri problémák során
A mag a bélfal tisztításában is segíthet, kíméletesen kisepri a bélfalra tapadt lerakódásokat, kitakarítja az egész béltraktust, magához köti a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat, ezért mákos ételek fogyasztásakor különösen fontos a fokozott folyadékbevitel.

A mákot székletfogóként és szélhajtóként is alkalmazzák. Hatását az egész emésztőrendszeren belül kifejti, óvja a gyomor nyálkahártyáját és csökkenti a hasi görcsöket.
Vastagbélhurut esetén a fogyasztása nem ajánlott.

Bőrre gyakorolt jótékony hatása
Ekcéma és gyulladás esetén: mákkal hatékonyan kezelhető az ekcéma, a mák magas a linolénsav tartalma kapcsán. Vízbe vagy tejbe áztatott mák citromlével összeturmixolva finom állagú krém lesz, amely csökkenti az égető érzést, a viszketést, egyben fájdalomcsillapító hatású is, mivel enyhíti a bőrgyulladás okozta fájdalmat.

Arcra való bőrradír elkészítéséhez keverjünk össze 2 teáskanál mákot túróval.Gyengéden, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át vele az előzőleg letisztított arcot és nyakat, majd mossuk le.

Idegrendszeri hatás
A mák fogyasztása sokat segíthet, ha idegi kimerültségben szenvedünk, túl stresszes időszakon megyünk keresztül, illetve sokat érezzük magunkat feszültnek.

Macskagyökérrel elegyítve hatásos idegerősítő szert kapunk, míg ha a mákot szerecsendióval keverjük, azzal akár a pánikbetegség is visszaszorítható lehet.

A mák magja minimális mennyiségű ópiátot is tartalmaz, ezért altató hatású. A várható lefekvés előtt körülbelül fél órával érdemes bevenni. A máknak illetve olajának bár nyugtató hatása van az idegrendszerre is, mégsem okoz függőséget, és nem számít kábítószernek.

Fiatalság őrző hatás
A mákból készült szerek kifejezetten ajánlottak, ha szeretnénk lassítani az öregedés folyamatát. Egyszerre védi csontjainkat az elhasználódástól, óvja a belső szerveinket a felesleges salakanyagoktól és ápolja idegrendszerünket is, hogy megfelelő állapotban maradjon a minket ért stresszhelyzetek ellenére is.

Szív- és keringési betegségek kapcsán
Zsírsavtartalma csökkenti a vérszérum koleszterinszintjét, az erekben felhalmozódott lerakódásokat, ezáltal akár a magas vérnyomást is segít megelőzni. A mák vagy olajának rendszeres használatával a vér össz-lipidszintje normalizálható.

Emellett megfelelő zsírsav összetételének köszönhetően megakadályozhatja a trombózis és az embólia kialakulását is.

Pilisszentiván, 2016. Földanya hava 12.

Szeretettel
Berecz Ildi


[1] http://hu.wikipedia.org/wiki/Morpheusz
[2] kellemes mákos receptek többek között itt találhatóak:

http://www.nosalty.hu/alapanyag/mak
http://www.mindmegette.hu/makviragoknak-46086    

forrás:

Kovács József: Az olajok gyógyító ereje. Bp.:Kinizsi nyomda, 2011
Száraz György www.boldognapot.hu
https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/egeszseges-taplalkozas/a-mak-jotekony-hatasa-15-pontban
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html