Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

Fűszerkalauz: Majoránna, az öröm és boldogság növénye

fk m

A Nahrin hús-, és burgonyafűszerének alap ízéhez nagyban hozzájáruló majoránna (Origanum majorana), az egyik legismertebb és legrégebben használt fűszerünk. A népdalok is megemlékeznek róla „bimbós majoránna", és a népi díszítő motívumokban is jelen van. Régi népi szokás, hogy azok a lányok, akik szép házasságot szeretnének, a kelengyéjük közé majoránna levelet tesznek.

fk m 1Az ajakosok (Labiatae) családján belül az egyik legismertebb növény. Egyéves, lágy szárú növény. Gyökérzete vékony, sekély elhelyezkedésű járulékos gyökér képzésére hajlamos. Szára 25-30 cm magas, dúsan elágazó, szürkészöld, szőrös, szögletes, az idősebb növények felkopaszodásra hajlamosak. Levelei tojásdadok, ép szélek, keresztben átellenesek, szürkésen molyhosak. Virágzata tömött álfüzér, jellegzetesek tobozszerű murvalevelei, ezek hónaljában nyílnak apró fehér virágai. Melegigényessége fényigénnyel is párosul, még gyenge árnyékot sem tűr. Kifejezetten a napos oldalak növénye, virágainak kialakulásához hosszú nappalokra van szükség. A föld feletti részét (virágos, leveles szárát) használjuk gyógyászati célokra.

Hazája a Földközi-tenger keleti partvidékén, Észak-Afrikában, Elő-Indiában található. Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában egyaránt termesztik, a Kárpát-medencébe a 16. században a törökök hozták be, és terjesztették el. Külföldön nagy keletje van a magyar majoránnának, hazánkban a Duna környéki mikroklíma alkalmas a termesztésére.

Neve latin jövevény szó, de ismert még: majorána, majoranna, pecsenyevirág néven. Ez utóbbi, beszélő név, hisz sokunk kedvenc fűszere sültekhez, főzelékekhez, levesekhez és pörköltökhöz, nagyon jól illik a sertéstől a csirkéig. Nemcsak finomabbá, hanem jobban emészthetőbbé és egészségesebbé is teszi az ételeket.

fk m 3Az ókorban szent növénynek tartották, a boldogság szimbólumaként, Aphrodité/Vénusz istennő kedvelt gyógyfüve volt, és afrodiziákumnak tartották. A hagyomány szerint gyógyítja a szomorúságot és a lelki fájdalmat, megóv a gonosztól és megkönnyebbülést hoz a nehéz szívnek. A mágikus szertartások során soha nem hiányozhatott a szerelmi bájitalokból vagy a házasságkötésekről. Azon növények egyike, amelyeket az eltávozott lelkek nyugalmának megóvására ültettek a megboldogultak sírjain.
Nem véletlen, hogy olajának üzenete: ,,Lépj ki a sötétségből a világosságba!"

A majoránna az erdélyi konyha népszerű fűszere is, már a 17. század eleji szakácskönyvekben említik. Adják levesekbe, főzelékekhez, nehezebb, zsíros ételekbe, különféle húsokhoz, hüvelyesekhez, káposztafélékhez, különösen vadas ételekhez, mivel előnyösen hat az emésztésre, segíti az epe kiválasztását és megelőzi a felfújódást.
A középkorban gyomorpanaszok és fejfájás ellen, illetve emésztési gondok, puffadás és hasgörcs esetén használták, és gyógyborokat ízesítettek vele, emellett fokozatosan terjed a légzési nehézségek, valamint az ízületi gyulladások kezelésében.
Napjaink kutatásai révén a majoránna bizonyítottan étvágygerjesztő és emésztést segítő hatású levélének forrázata köptető, vizelethajtó és izzasztó hatású, görcsoldó, nyugtató és fájdalomcsökkentő.
Ezek a hatások elsősorban a benne lévő illóolajok: a kámfornak és borneolnak köszönhető, melyek köptető hatásúak. A cser- és keserűanyagok (pl. a terpenol), serkentik az étvágyat és az emésztést. A rozmaringsav tartalma antibakteriális és antivirális hatású, az ásványi sókkal együtt lerövidíti a betegség utáni felépülési időt, és erősítik a szervezetet. A karotinoidok (A-provitamin) és a C-vitamin megvédik a sejteket a szabad gyököktől, és erősítik a szervezet ellenálló képességét.
A majoránna az idegrendszerre is hat, nyugtató, harmonizáló. A leveleiből készített forrázat belsőleg segít fejfájás, idegkimerültség, ingerlékenység és alvászavar esetén, különösen jótékony a kimerültség és a túlzott lelki terhelés miatt kialakult fejfájásra.
Kora tavasszal nagyon könnyen megfázhatunk a szélsőséges időjárási viszonyok miatt, a majoránnának kissé hűsítő és nyugtató hatása révén teáját megfázásos megbetegedések ellen használják. Ha a majoránnát kakukkfűvel keverjük, még jobb hatást érhetünk el.
fk m 2A tea elkészítése igazán egyszerű, egy teáskanál majoránnára és kakukkfűre forrásban lévő vizet öntünk, állni hagyjuk 5 percig. A leszűrt folyadékot ízesítés nélkül is elfogyaszthatjuk. A gyógyteákat nem ajánlatos huzamosabb ideig alkalmazni, a majoránna tea pl. több héten át tartó fogyasztása esetén fejfájást okozhat, illetve a magas vérnyomással rendelkezőknek is ajánlott odafigyelni a bevitt mennyiségre.
Külsőleg is segít fejfájás, idegkimerültség, ingerlékenység és alvászavar esetén, ha a főzetet fürdőbe öntjük és/vagy belélegezzük.

A majoránna azok közé a gyógynövények közé tartozik, amelyek szárítás után is megőrzik erejük nagy részét. A majoránna egészben szárított levelei tovább megőrzik aromájukat, mint a morzsolt változat. Törekedjünk arra, hogy friss majoránnát használjunk, amely ízletesebb és több vitamint tartalmaz.
A majoránna nagyon hatásos ízesítő kakukkfűvel, bazsalikommal, borssal és rozmaringgal keverve. A főzés elején csak a majoránna kis részét adjuk az ételhez, majd az elkészült ételt fűszerezzük a maradék mennyiséggel, mert így intenzívebben élvezhetjük aromáját.

A majoránnaolaj, amelyet a majoránna leveleinek gondos desztillációja útján nyernek, segít fejfájás esetén, és nyugtató hatású. Mivel 200 kg növény kell 1 liter olaj kinyeréséhez a drágább olajok közé tartozott sokáig. A mai modern eljárások során, könnyebb a minőségi olaj előállítása, a terápiás minőségű illóolajokat leggyakrabban alacsony hőmérsékletű, nyomás alatti vízgőz-desztillációs eljárással vonják ki. A kivont olaj legjobb minőségének és helyes összetételének biztosítására a hőmérséklet és a nyomás szigorú ellenőrzés alatt áll. A több néven is ismert „wintersweet” vagy a „hegyek öröme” mindkét, a gasztronómiai és az egészséges előnyei miatt gyakran használt illóolaj.
Hatása a növénnyel megegyező, de intenzívebb pl. a baktériumölő tulajdonsága. Enyhíti a görcsöket, csillapítja a menstruációs fájdalmakat és a fogfájást is, pozitív hatást gyakorol az idegrendszerre, támogatja az immunfunkciót és a szív- és érrendszer egészséges működését. Serkenti az emésztést, segít emésztőrendszeri panaszok, székrekedés vagy puffadás esetén, és csillapítja az eltúlzott evés következményeit. Az illóolajokat az érzelmi és fizikai jólét megteremtésére egyaránt alkalmazhatjuk. Használható aromalámpában, fürdőben, bőrre kenve. Várandós nőknél ellenjavallt!

RECEPTEK

Majoránnás kacsasült
Kacsa comb, 4-5 gerezd fokhagyma, majoránna, szárnyas fűszer só.
A húst tisztítás után belsejét és külsejét egyaránt erősen fűszerezzük. Én szeretem, ha áll a fűszerekben 1-2 órát. Tepsibe tesszük, 1,5 dl száraz fehérbort vagy rosét öntünk alá, és alufóliával letakarva 45 percen át pároljuk, majd ha elfőtte a folyadékot és megpuhult, levesszük róla a fóliát és pirosra sütjük.

Majoránnás töltött dagadó
80 dkg dagadó, 2 zsemle, egy kis fej vöröshagyma, paradicsom, zöldpaprika, 2 tojás, 1 csomó zöldpetrezselyem, egy marék friss majoránna (1 ek. szárított), 3bors, Nahrom, tengerialgás só.
A beáztatott zsemlét kinyomkodjuk. Hozzákeverjük a megpirított vöröshagymát, az apróra vágott paradicsomot és zöldpaprikát, a nyers tojást, az aprított petrezselymet. Fűszerekkel ízesítjük, majd a töltelékkel a dagadóba nyomkodjuk, hústűvel lezárjuk, majd kívül is megfűszerezzük majoránnával. Tepsibe rakjuk, kevés vizet öntünk alá, fóliával letakarjuk és puhára pároljuk, miközben a levével locsolgatjuk.

fk m 4Majorannás zöldborsó püré (kb. 2 adag)
1 közepes vöröshagymát megtisztítunk és lereszelünk. 2 darab burgonyát hámozás után kis kockákra vágunk. Felhevítünk 1 ek. zsiradékot (én vajat szoktam), majd hozzáadjuk a lereszelt vöröshagymát. Keverés után beletesszük a zöldborsót és a burgonyát, felengedjük 4 dl Nahrin zöldséglevessel és hozzáadjuk a majoránna 1/3-át, puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.  

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Pilisszentiván, Pünkösd hava 25.

szeretettel, Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


forrás:

http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/majoranna.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Major%C3%A1nna
http://blog.egeszsegeletmod.hu/gyogynovenyek/nemcsak-az-izesitesben-remek-a-majoranna/
https://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/majoranna.html
https://www.receptmuhely.hu/recept/majorannas-zoldborso-pure
Michael Kraus: Aroma lexikon
Biggelbauer Pál: Gyógyító illatok

Fűszerkalauz: Kurkuma, a világ legegészségesebb fűszere

fk kurkuma

A kurkumát elsősorban, mint előző cikkemben is írtam, a curry por1 alapanyagaként ismerik, ettől kapja jellegzetes sárga színét. A Worcester-szósz összetevőjeként is említik több helyen, de ennek az összetétele titkos, így bizonyítékom nincs rá.
Amiben viszont biztosan megtalálható a Nahrin nálunk kapható palettáján, az a Szárnyas fűszer, a Curry- és a Mustárpor.
Ha valaki nem elszánt indiai (ázsai) ételrajongó (mint én), ritkán találkozik vele, bár ahogy az étrendkiegészítő-ipar felfedezte, a reklámokból sokkal ismertebb lett. Remélem a cikket olvasók bátrabban nyúlnak érte főzéskor, ugyanis számtalan egészségügyi előnye már rég bebizonyosodott. Legegyszerűbb kipróbálni bármilyen zöldségkrém levesben. Amikor így leteszteltük a család kurkuma befogadó képességét, már bátrabban használhatjuk szószok, raguk ízesítésére is.

Miért tartják a legegészségesebb fűszernek? A különböző vizsgálatok nyomán világviszonylatban az alábbi besorolásokban tartják már számon:

  • az 5 leghatékonyabb anyagcserét (emésztést serkentő, étvágygerjesztő, béltisztító) befolyásoló-;
  • az 5 legjobb fájdalom csillapító-;
  • az 5 legjobb gyulladáscsökkentő-;
  • az 5 legjobb antioxidáns-;
  • az 5 legjobb antimikrobiális-;
  • az 5 legjobb mozgásszervi megbetegedést megelőző (elősegítik a kollagén termelést, rendkívül kedvezőn hat az ízületekre)-;
  • az 5 legjobb szív- és érrendszert óvó (vértisztító) fűszer.

A kutatások sorra igazolták az ősi indiai hiedelmeket, hogy a legtöbb sejt biokémiai reakcióinak láncolatában fontos helyeken avatkozik be.

Eredeti hazája Dél- és Délkelet-Ázsia, de ma már a trópusokon mindenütt termesztik, és használják. A világ termelésének 90%-át India adja.
Népi neve: indiai-, vagy hamis sáfrány, kurkuma, kurkuma gyökér, kurkunna,
Angol neve:Turmeric
Szanszkrit, hindi neve: harida, haldi

A Curcumae Longa a gyömbérfélék (Zingiberacea) családjába tartozó, 1 méteresre megnövő rózsaszín virágú, termesztett fűszer- és gyógynövény. A nagy, fényes, hegyes, elliptikus levelek alapjuknál ölelik a szárat. Indonéziában halételeket ízesítenek vele. A virágokat és fiatal hajtásokat Thaiföldön zöldségként fogyasztják.
A fűszert a szárított, porított, ragyogó narancsszínű gyöktörzsből (Curcumae rhizoma) készítik. Nem véletlen, hogy Ázsia szerte, mint festőnövény is ismert, selyem és gyapjú színezésére használják többek között a buddhista papok narancssárga ruhájának festéséhez. Elterjedt alapanyaga a szépség- és az élelmiszer iparnak is.

A hatezer éves indiai (ájurvéda) orvoslás fő szere a kurkuma, mert számos betegséget megelőz és gyógyít, s ennek nyomait írásos emlékek is őrzik. Alapvetően antimikrobiális tulajdonsága miatt elsősorban emésztésre ható- és vértisztító, fiatalító szerként használják, de igazi panaceanak, univerzális gyógyszernek, számít. Adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. Légzési nehézségeknél kurkuma főzettel inhaláltak, mézben vagy tisztított vajban (ghí) feloldva köptető- és köhögéscsillapító hatású szer készül belőle.
A kurkuma gyöktörzsből készített pépet alkalmazták skorpió- és pókcsípésre, kígyómarásra egyaránt. A friss leveleit ekcéma, bárányhimlő, övsömör, allergia, rüh esetén alkalmazták.

A nyugati orvoslás az 1990-es években kezdett célzottan foglalkozni a kurkumával.
Hatóanyagai: kurkuminoidok /elsősorban kurkumin (C21H20O6) 5% /, tumeron (30%), α-tumeron (23,6%), zingiberon (25%), illóolajok: 1,8-cineol (1%), alfa-fellandrén (1%), szabinén (0,6%), borneol (0,5%).
Felismerték, hogy a kurkumin nevű2 polifenol rendkívül erős antioxidáns. Terápiásan alkalmazva hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobális, immunstimuláló vegyület.
A kurkumin pH-indikátor is, 8-9 pH-nál átcsap sárgából (savas) vörösbe (lúgos), többek között ezért is használják élelmiszerekben adalékanyagként, természetes színezőként.
A közvetlen antioxidáns hatás mellett a kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejtek oxidatív stressz elleni védekezését. A kurkumin laboratóriumi körülmények között többféle betegség, így például a diabéteszes vesekárosodás, az alkoholos májfibrózis3 modellkísérletében mutatott előnyös tulajdonságokat.
Más kísérletekben, laboratóriumi körülmények között, a kurkumin hatékony gyulladáscsökkentőnek bizonyult, mert több ponton is befolyásolta a gyulladás kórélettani folyamataiban kulcsszerepet játszó különböző jelző- és szabályozó anyagok működését.
Traumás agysérülés állatmodelljében egyes fehérvérsejtek és gliasejtek aktivitásának csökkentésével az idegszövet gyulladását gátolta, és javította az idegsejtek túlélését.

Statisztikai tény, hogy Indiában ritka az Alzheimer-kór, és a demencia, ami összefügghet a táplálkozási szokásokkal.

fk kurkuma 1

Alzheimer-kórban a kurkumin több ponton is fékezi a betegség folyamatát, laboratóriumi- és állatkísérletek igazolták, hogy egyaránt gátolja az agyban a kórra jellemző, úgynevezett béta-amiloid fehérjék kóros lerakódását, az amiloid okozta gyulladásos reakciókat és oxidatív stresszt. Aktiválja a lerakódott béta-amiloid plakkokat eltakarító falósejteket, és javítja az idegsejtek túlélését, ezért nagy reményt fűznek hozzá az Alzheimer kór megelőzésében, kezelésében egyaránt.
Ausztráliában a RMIT Egyetemen készült vizsgálat célja az volt, hogy megvizsgálják azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a leépülés folyamatát. A vizsgálat kitért azon növényekre, melyeket hagyományos népi orvoslásban szellemi karbantartó szerekként tartanak számon. Több gyógynövény (kurkuma, ginzeng, vörös gyökerű zsálya) esetében kimutatták az ún. anti-amilodiogén aktivitást. Számos klinikai vizsgálat igazolta ezen gyógynövények demencia és az Alczheimer  kór elleni hatásosságát, és ígéretesek a vizsgálati eredmények a bipoláris depresszió kezelésének lehetőségei kapcsán is.
A kétszeres Oscar díjas, világhírű színész Michael Caine azt állítja, hogy 85 éves korára megtartott szellemi frissességét, és kiváló egészségét indiai felesége által készített ételeknek, azon belül is a rengeteg kurkumának köszönheti.

Cukorbetegség megelőzésére is alkalmasnak találták a kutatók a kurkumint.
Mivel az oxidatív stressz és a gyulladás a 2-es típusú diabétesz kialakulásában is szerepet játszhat, számos laboratóriumi és állatkísérletet végeztek arra, hogy a kurkumin hasznos-e a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és/vagy kezelésében.
A kettős vak-, placebokontrollált vizsgálatban a résztvevők véletlenszerű csoportosításban kilenc hónapig kurkuminoidokat, illetve placebót kaptak. A kísérlethez olyan betegeket válogattak ki, akiknél korábban csökkent glukóz toleranciát (cukorbetegséget megelőző állapotot) diagnosztizáltak. Azoknál, akik kurkuminoidokat kaptak, nem alakult ki a cukorbetegség, míg a placebóval kezelt betegek 16%-a diabéteszessé vált.
Ezen túlmenően a kurkumin csökkentette az inzulinrezisztenciát, javította a glukóz toleranciát és a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek működését.
Egy másik placebokontrollált kettős vak vizsgálatban 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegekben csökkentette a hemoglobin A1c értékét, az éhgyomorral mért vércukorszintet, a vérzsírok és a koleszterin szintjét.
Más klinikai vizsgálatok szerint cukorbetegeknél a kurkumin javítja az erek falának működését és csökkenti a diabéteszes vesekárosodást.

Daganatellenes szerekkel kapcsolatban számos klinikai vizsgálat folyik a kurkumin kapcsán. Mivel a korábbi kutatásokból tudható, hogy a kurkumin fokozza egyes daganatellenes szerek hatását, ezért a vizsgálatokkal első lépésben a kurkuminnal együtt adott daganatellenes szerek minimális, de hatékony, főleg a betegek számára elviselhető adagját próbálják megállapítani. A vizsgált daganatok többek között vastagbél-, emlő-, hasnyálmirigyrák, illetve egyes leukémiák.
Daganatok esetében a szájon át adott kurkumin állatkísérletekben gátolta a kémiailag előidézett szájüregi, gyomor-, máj-, illetve vastagbélrákok kialakulását. Hasonló eredményeket kaptak egyes daganatképződésre genetikailag hajlamossá tett egértörzsekben. Bár az állatkísérletek ígéretesek, emberre vonatkozóan egyelőre nagyon kevés adat áll rendelkezésre. Egy kis létszámú klinikai vizsgálatban a kurkumin csökkentette a vastagbélben található rákmegelőző elváltozások számát.
A kurkumin vastagbél-, végbél- és mellrák ellenes hatására találtak bizonyítékot a University of Texas tudósai. A Clinical Cancer Research-ben megjelent kutatásban4 arról számolnak be, hogy blokkolja angiogenézist (a daganat kifejlődését támogató fehérjét), ami a rákos sejtek növekedését, burjánzását és szóródását okozza, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. Annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, ugyanis ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez.
2013-ban végzett vizsgálat megerősítette a kurkumin vese-, szív- és érrendszeri betegségek esetén történő hatékony használatát, illetve ízületi gyulladás, többféle rák, és irritábilis szindróma esetén alkalmazott jótékony hatását, valamint a gombaellenes és antibakteriális hatását is.
A németországi Goethe Egyetemen átütő eredményt értek el pikkelysömör5 kezelésében végzett kísérletekben. Közepesen súlyos, vagy súlyos pszoriázisban szenvedő betegek kurkuma kivonat mellett különböző fényterápiában részesültek.  A kezelés mellékhatás-mentesnek bizonyult. A fényterápia fajtájától függően az eredményesség 76-81% között változott. A kísérlet eredményeképpen elmondható, hogy az alternatívák sokkal hatásosabbnak bizonyultak, mint a jelenleg használatos terápiák a pszoriázis kezelésében.

Premenstruációs szindrómában is placebo kontrollált vizsgálatot végeztek, amelyben a tíz napon át adott kurkumin (200 mg/nap) csökkentette a tünetek súlyosságát.

A kurkumin laborkísérletekben gátolta a vér lemezek összetapadását, ami azt jelenti, hogy alvadást gátló gyógyszerrel együtt alkalmazva fokozhatja ezen készítmények egyik tipikus mellékhatásának, a vérzéseknek a veszélyét.

Az étkezéssel, különböző formákban, fűszerekkel bevitt kurkumin mennyisége erősen változó. Például a curry porban található indiai sáfrány mennyisége és hatóanyagtartalma is gyártmánytól függően eltérő, ezért az így a bevitt kurkumával mennyi kurkumin jut a szervezetbe kiszámíthatatlan.
Fűszerként alkalmazva felszívódását a fekete bors elősegíti, de ha célunk az, hogy a vastagbélbe jusson (vastagbélrák megelőzésére, például), nem kell fekete borssal társítani.

Indiában nagy tisztelet övezi a kurkumát, az ősi kultúrákban mindenhol szerepel az étel Istennek való, tiszteletteljes felajánlása. Ez az egyik leggyakoribb formája a „szentség” kinyilvánításának, a punya-arjana, a jó karma elnyerését szolgálja.

A Bhandara, az az ünnep a mikor a kurkumát felajánlják az isteneknek, a részvevők a vágyaktól való megszabadulás révén próbálnak közelebb kerülni az istenségekhez ezért a levegőben oszlatják el a port, beborítva mindent. Ezen a 6 napig tartó ünnepen szinte minden és mindenki sárga színben pompázik, a levegő is sárga színűvé válik.
A Haldi-ceremónia: Indiában a házasságkötés előkészületek része, hogy a menyasszony teljes testét csicseriborsó liszt-, kurkuma és szantálfa őrleményből készült péppel borítják. Miután a pakolás megszárad, fürdő után a menyasszony bőre bársonyosan simává és üdévé varázsolódik. (Nem mellesleg véd a bőrbetegségektől.)

Kurkuma a konyhában:

fk kurkuma 2PUDLA, a minden mentes csemege (Chickpea Flour Pancakes)
Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó liszt, 5 dkg csicseriborsó- / kukoricaliszt, 3/4 kk kurkuma,
1,5 kk só, 1/2 kk 3 bors, 1 kk őrölt koriander, 2 ek finomra vágott petrezselyem (esetleg koriander zöld), 3 dl hideg víz, 2 közepes paradicsom, 1 pritamin paprika, növényi olaj a sütéshez, 3 ek citromlé.
Egy nagy edényben összekeverjük a liszteteket, a kurkumát, a sót, a frissen őrölt fekete borsot, az őrölt koriandert és a finomra vágott petrezselymet. Lassanként hozzákeverjük a vizet. Sűrű palacsinta tésztát kapunk. Nem baj, ha túl sűrűnek tűnik, hiszen a paradicsom még hígítani fog rajta. Hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot és paprikát. 10-13 cm átmérőjű palacsintákat sütünk belőle. Sok receptben láttam vastagabbra sütve (kb., mint a mi almás palacsintánk), de lehet roppanósan vékony is (kb. mint a szintén indiai pappardam) A tésztájába keverhetünk párolt és kicsit áttört zöldborsót, snidlinget vagy újhagymát is, amikkel külön művészet fátyolvastagságúra sütni a palacsintát. Lime- vagy citromlével megfröcsköljük, forrón tálaljuk.

fk kurkuma 3SZAMÓSZA, indiai zöldséges táska
Hozzávalók: 225 g finom liszt, 3/4 kk algás só, 6 ek növényi olaj a tésztához, 80 ml növényi joghurt, 2 ek hideg víz, 1/2 ek római kömény, 1 ek koriander,  1/2 kk édeskömény, 4 szegfűszeg, 2.5 cm hosszú fahéjrúd, 1 kis karfiol (500 g),  300 ml zöldborsó, 1/2 kk kurkuma, 1 kk só, ghí vagy növényi olaj a sütéshez

A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk az olajjal. Lassanként hozzáadjuk a joghurtot, majd annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. 5 percig lendületesen gyúrjuk, majd nyirkos konyharuhával letakarva félretesszük, míg a tölteléket készítjük.
A római köményt, a koriandert, az édesköményt, a szegfűszeget és a fahéjat serpenyőben szárazon megpirítjuk, kihűtjük és durvára őröljük. A karfiolt apró rózsákra szedjük, megpároljuk. A borsót kifejtjük, és szintén megpároljuk. 2 evőkanál ghít megmelegítünk, majd közvetlenül utána a párolt karfiolt, zöldborsót, a kurkumát, az őrölt fűszereket és a sót. Kicsit összemelegítjük, majd lehúzzuk a tűzről és kihűtjük.
A tésztát még egyszer átgyúrjuk, 12 egyforma nagyságú gombócot formálunk belőle, és nyirkos konyharuhával letakarva félretesszük. Az elsőből kb. 15 cm átmérőjű korongot nyújtunk, majd félbevágjuk. Az egyik félkörből tölcsért formálunk. Jól összenyomjuk a szélét, hogy nehogy a sütés folyamán felnyíljon. 2/3-3/4 részig feltöltjük a töltelékkel, majd jól összetapasztjuk, és ujjainkkal “fonjuk” a szélét. 180°C-os ghíben vagy olajban 4-5 percig, arany barnára sütjük őket, egyszerre 3-4 darabot. Hagyományos kísérőjük valamilyen chatni.  Elkészítése kb. 1 1/2 óra, konyhai rutintól függően. Jó étvágyat hozzá!

Pilisszentiván, 2018. 04.17.
szeretettel, Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] A curry összetétele egyedi, de tartalmaz még római köményt, koriandert és cayenne-borsot, csilit, szegfűszeget, fahéjat, görögszénát, szerecsendiót, gyömbért, mustármagot, édesköményt, mák, szegfűborsot, ánizst, babért és fekete vagy fehér borsot. Valamennyi fűszert pörkölik, és finomra őrlik.
[2] a kurkuma sárga színét  adja
[3] A májfibrózis következménye a májban lévő kemény tapintatú kötőszövet felhalmozódása, mely szinte minden krónikus májbetegségben megjelenik. Az elváltozás leggyakoribb okai között a hepatitiszes vírusfertőzés, az alkoholizmus, és a nem alkoholos zsírmáj (NASH) szerepel. megnöveli a májzsugor és a májrák kialakulásának kockázatát
[4] http://clincancerres.aacrjournals.org/content/14/7/2128?sid=39b43ecb-75cb-427f-a86f-d66dcd8a1eb2
[5] Viszketéssel ritkán járó (psora:viszket), örökletes, feltehetően az immunrendszer működésének zavarával összefüggésben megjelenő bőrbetegség. A pikkelysömörös ember bőrének érintett területén a bőr sejtjei nem 28 nap alatt fejlődnek ki teljesen, hanem sokkal gyorsabban, már 3-4 nap alatt.

forrás:

Jill Norman: Fűszerek nagy képeskönyve, Officina Nova, Bp. 1990.
Lesley Bremness: Fűszer és gyógynövények, Grafo Kft Bp.1998.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/19822/a-kurkuma-jotekony-hatasai
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kurkuma
http://gyogynovenyek.info/gyogynoveny-lexikon/kurkuma/kurkuma/
https://www.facebook.com/events/1856949100996134/1904109216280122/?notif_t=admin_plan_mall_activity&notif_id=1523466024576264
https://www.gyogynoveny-volgy.com/meregtelenito-gyogynovenyek/kurkuma
http://clincancerres.aacrjournals.org/content/14/7/2128?sid=39b43ecb-75cb-427f-a86f-d66dcd8a1eb2

 

ORSZÁGOS DIETETIKUS CÍMTÁR TRÉNINGEN JÁRTUNK ÉS ÚJ SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉS SZÜLETETT

mdosz 20180414

Mi is az az Országos Dietetikus Címtár?
Nos ez az alábbi linken http://dietetikuskereso.mdosz.hu elérhető lista, aminek segítségével fel tudod venni a lakóhelyedhez legközelebb lévő (a listában szereplő) dietetikussal a kapcsolatot.

A címtárban szereplő dietetikusok számára szervezett tréningre kapott meghívást az Életfa Program az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) elnökétől, Kubányi Jolántól. A március 3-i dietetikus tréning egyik előadójaként Az Életfa Program egészségfejlesztő munkája, szakmai kapcsolatai és tudományos eredményei címmel tartottam előadást a hallgatóságnak. Ezen kívül kiállítóként is szerepelhettünk, így a rendezvény alkalmával a szakemberek testközelből is megismerkedhettek az Életfa Programmal és az Új Diéta újságból már megismert Narosan vitaminjainkat is megkóstolhatták.

A program után megkeresés érkezett hozzám a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékéről, Dr. Tátrai-Németh Katalin tanszékvezető asszonytól, amelyben felkértek bennünket dietetikai szakmai együttműködésre.
„Ennek formáját olyan együttműködésben látjuk, amely a kölcsönös szakmai elismerésből és segítségnyújtásból, támogatásból áll.” – állt a levélben.
Hihetetlen boldog voltam, hogy az Életfa Program egészségfejlesztő munkája és az Élet(FA)mód Klub működése felkeltette a szakma érdeklődését is.

Nem egészen egy hónap múlva, április 14-én már a Tanszék által szervezett II. Táplálkozástudományi Szimpóziumon képviselhettük Programunkat és ismertethettük meg a résztvevőkkel küldetésünket, szemléletünket és termékeinket.

mdosz 20180414 1

A rendezvény kiváló lehetőség volt a szakmai kapcsolatok építésére, nyitott, befogadó szakemberekkel találkoztunk, akik elismerően nyilatkoztak Programunkról és az itt végzett munkáról valamint a jövőben további szakmai együttműködések és közös fejlesztések is szóba kerültek.

Engedjétek meg, hogy megosszak veletek is pár gondolatot, az elhangzott előadásomból:

3 pontban foglaltam össze, hogy dietetikusként miért az Életfa Programot választottam:

  1. A 18 éve működő Életfa Országos Egészségőrző Program küldetése, szemléletmódja nagyon közel áll az én elképzeléseimhez és eddigi egészségfejlesztő munkámhoz, tapasztalataimhoz.
    Cél, hogy tanítsuk a magyar embereket a megelőzés fontosságára, arra, hogy az egészségéért mindenki saját maga felelős. Ez a program nemcsak felhívja erre a figyelmet, hanem egyben segítséget, eszközöket is ad abban, hogy hogyan figyeljünk magunkra, a testünkre, a lelkünkre, a környezetünkre.
  1. A Just és a Nahrin termékei magas minőséget képviselnek.
    86 éves múltra visszatekintő svájci vállalat termékei, melyek ma is megfelelnek a szakma legmagasabb szintjének, a piac követelményeinek és a világ közel 50 országában forgalmazzák őket.
  2. Szakmai kapcsolatok – a teljesség igénye nélkül

JNS Hungária Kft. folyamatos kapcsolatban áll az OGYÉI-vel, hiszen az Életfa Program hátterét adó termékeket ő, mint forgalmazó jelenti be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez.

Mivel ma már csak bejelentési kötelezettség van, a JNS Hungária Kft. fontosnak tartja, hogy ezt a minőséget hazai körülmények között is visszaigazolják, vizsgálják, ezért több Nahrin terméket vizsgált már a KÉKI, illetve ma már, mint ÉKI működik és az általuk kiállított szakvéleményekből egyértelműen kiderül, hogy a termékek valóban azt tartalmazzák, ami a címkére van írva (manapság ez nem minden étrend-kiegészítő esetében van így, sajnos) és megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek.

Az Életfa Program aktív sportolói által fogyasztott legnépszerűbb Nahrin termékek a Wessling laboratórium által végzett doppingteszten is átestek.

2013-ban a Program részt vett egy preklinikai vizsgálatban az Eszterházy Károly Főiskola és az Egerfood Egri Regionális Tudásközpont segítségével a Nahrin pre– és probiotikus termékeket vizsgálták in vitro humán gasztrointesztinális modellben.
A kutatást Dr. Naár Zoltán vezette és a kutatási eredmények igazolták a probiotikus termékekben lévő baktériumok megfelelő számát, életképességét, kolonizációját valamint a patogén baktériumok visszaszorítását és a prebiotikus termékek vastagbélflórában jelenlévő probiotikus baktériumokra gyakorolt pozitív élettani hatását.

A vezetőség rendszeresen részt vesz étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos rendezvényeken, képzéseken és a JNS Hungária Kft. csatlakozott a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületéhez (MÉKISZ). Az Egyesület tagjai a mindenkori jogszabályi előírásokat komolyan veszik, igyekeznek segíteni olyan piaci magatartásformák kialakítását és hatékony gyakorlását, amik javítják, megőrzik, és emelik az étrend-kiegészítők piaci jó hírét.

Az Életfa Program több éve együttműködik a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével, kiállítóként szerepel, illetve rendszeresen publikál az Új Diétában. A kölcsönös együttműködés keretében az MDOSZ publikációit, eredményeit az Életfa program szakmai munkájában is rendszeresen felhasználjuk. A legújabb táplálkozási ajánlásról, az OKOSTÁNYÉR-ról is hírt adtunk magazinunkban. (Életfa Infó XVII. évfolyam 4. szám)

Közös munkánk legújabb eredménye pedig a SEMMELWEIS EGYETEM Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékével való dietetikai szakmai együttműködés, mely bízom benne hosszútávú és mindkét fél részére gyümölcsöző kapcsolatban bontakozik ki.

mdosz 20180414 2

Nagyon örülök, hogy ilyen sikereket érhettünk el. Eredményeink közös munka, tehetség, szorgalom és kitartás eredménye. Hálásan köszönöm a lehetőséget Schmidt Ferencnek, az Életfa Program megalkotójának, a cég összes dolgozójának, vezetőjének és regisztrált tagjának, aki a legapróbb rezdülésével is hozzájárult ahhoz, hogy ez az eredmény megszülethessen.

 „Minden alkotó embert már gyermekkorától befolyásol a környezete, tanára, az intézmények, ahol tanult, a tudósok, akik mellett dolgozott és egy kicsit a jósors vagy a balsors is.”
(Szalay Sándor)

Aki velünk tart, az jól jár!

Szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

 

FŰSZERKALAUZ: FAHÉJ, A GONDOLAT ÉBRESZTŐ UGYANAKKOR GONDŰZŐ

fahej

A fahéj önállóan nem található meg a Nahrin fűszerpalettáján, de a Curryben, a Szárnyas fűszerben valamint a Just Téli olajában összetevőként szerepel.
A kutatások előterébe került fűszerről mind több, és több tapasztalati úton történő felhasználási módjáról bizonyítja be a tudomány, hogy megalapozott. Lássuk melyek ezek.

A fahéj valóban a “fa héja”, a fahéjfa és/vagy a kasszia fa kérgéből készült fűszer, amely a trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérgéből készül. Összefoglaló neve Cinnamomum, a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozik. Angolul Cinnamon, Ceylon Cinnamon, Cassia Cinnamon néven ismert, németül Zimt-nek hívják. Ezért van, hogy az idősebbek hazánk egyes területein még ma is c(z)imetnek nevezik. A vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérge a jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer (Cinnamomi cortex), ezt használjuk többnyire por (pulvis) formájában.
A fényes zöld levelű fahéjfák 10-15 méter magasra nőnek, a termesztett példányokat évente visszavágják, nem engedik 3 m-nél magasabbra nőni. A fahéjat az ujjnyi vastag, fiatal hajtások kérge adja, melyet vadon is gyűjtenek, de nagyrészt ültetvényekről származik. A leszüretelt kérget fermentálják és szárítják, porítva, darabolva vagy egészben kerül forgalomba. A növény minden része gazdag illóolajokban. Virágai zöldes fehér vagy krémszínűek, aprók és füzérszerű virágzatba tömörülnek. Bogyóterméseik éretlenül zöldek, éretten pirosas, bíborvörös színűek.

fahej 1A fahéjkéreg max. 4%-os illóolajának fő hatóanyaga a fahéjaldehid (65 to 75%) és az eugenol 2-metoxi-fenol (5 – 10%).
A fahéj levelének 1%-os illóolaj összetétele a kéregétől eltérő, főként eugenolt tartalmaz (70-95%), és érdekes módon ízében annyira hasonlatos a szegfűszeghez, hogy a szegfűszeg helyettesítésére használják.
A gyökér szintén illóolaj tartalmú, és összetétele teljesen eltér az előbbiekétől. Domináns hatóanyaga a kámfor (60%), ezért gyökér olaja a kereskedelemben nem használatos.

A faágakat levágják, lehámozzák, aminek következtében a belső héj feltekeredik.  A fiatal ágak lehántott és a külső parakéregtől megtisztított, milliméternél vékonyabb, papírszerű, feltekeredő kérge a fahéjrúd. A szabálytalan, nem tökéletes rudakból készül az őrölt fahéj. Illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz.

A fahéjfa Srí Lankán és a Szunda-szigeteken honos, Cinnamomum verum, syn. avagy Cinnamomum zeylanicum, valódi fahéjfa, ceyloni fahéjfa, cimetfa.
A kasszia fa Kínában él, Cinnamomum cassia, syn. ill. Cinnamomum aromaticum, nálunk  kínai fahéjfa, kasszia fahéj, babérkasszia néven ismert.

A két főbb variáns íze különböző. Az amerikai konyhában népszerű kínai (kasszia) fahéjban a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni (zeylanicum) fajta enyhébb, fűszeresebb ízű. Őröletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető: a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás. Lsd. a képen.

Kisebb mennyiségben, inkább csak a termő területükön használt fahéjakmég: a vietnámi fahéj (Cinnamomum lourei), és a malabári fahéj (Cinnamomum citriodorum) is.
A fahéj rokon fajtája: Cinnamomum camphora, azaz a kámforfa1.

Az indiai ajurvédikus-, és a kínai orvoslás egyaránt több ezer éve használja gyógyhatásai miatt. A Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos drogként (szárított gyógynövényként) szerepel:

  • Cinnamomi zeylanici corticis aetheroleum,  a ceylon-i kéregből kivont olaj
  • Cinnamomi cassiae aetheroleum, a kasszia kéregből készült olaj
  • Cinnamomi zeylanici folii aetheroleum, a ceylon-i fahéjfa leveléből kinyert olaj
  • Cinnamomi corticis tinctura, a ceylon-i kéregből előállított tinktúra
  • Cinnamomi cortex, maga a ceyloni fahéjfa kérge

fahej 2A fahéjról már az Ótestamentum is említést tesz. Mivel már az ókorban is rendkívül keresett volt, az utazók vitték Egyiptomba, ahol balzsamokba keverték.
A héberek, a görögök Indiából és Srí Lankáról már 2000 évvel ezelőtt "importálták".
A rómaiak elsősorban fűszernek és illatszernek használták, valamint különféle emésztési zavarokat orvosoltak vele, de a lélek egyensúlyának visszaállítására is alkalmazták.
A keresztes vitézek szerelmi bájitalt készítettek belőle, de a 12. században Hildegard apátnő homloküreg-gyulladás-, megfázás-, nátha-, krónikus köhögés- és az ízületi gyulladás ellenszereként is javasolta.
Hazánkba a 15. században érkezett, és gyorsan beépült a nemesi konyha fűszerei közé.
A 17. századi Európában csak a konyhában alkalmazták. A fahéjat a 18. század végén hatalmas mennyiségben hozták be Európába. A hollandok valóságos fahéjhegyeket égettek el, hogy megakadályozzák árának zuhanását, ám az hamarosan így is annyira mérséklődött, hogy már mindenki asztalára jutott belőle.
Gyógyító képességeit a 19. században fedezték fel újra, gyomor- és méhbántalmakra2 használták, felfúvódás, hasmenés, hányás és emésztési zavarok kezeltek.
Mára a fahéj egyáltalán nem drága fűszer - még akkor sem, ha a régi magyar konyhához hűen nemcsak az édes alapú recepteknél, hanem a levesekhez és a sültekhez kínált mártásokba is teszünk belőle egy-egy csipetnyit.

Nálunk főképpen édességek, mézeskalács, befőtt, gyümölcsleves készítéséhez használjuk, a tejberizs elmaradhatatlan alkotója, de kevéssé ismert, hogy kiválóan illik marha- és bárányhúsokhoz, paradicsomos- és padlizsános ételekhez is.
Mediterrán és a keleti konyha egyik alapvető, sós fogásokhoz használt fűszere, kísérletezzünk ilyen receptekkel, könnyen találunk kedvünkre valót!

A fahéj melegítő-, serkentő- és lágyító hatású, étvágyjavító és segíti a zsíros ételek megemésztését, szabályozza a vércukorszintet. Alkalmanként fogyasztva hányinger és émelygés csillapítására hasznos, ezt a hatását, a katechin tartalmának köszönheti. Élvezeti teaként is fogyasztható, a finom, fűszeres téli teakeverékek, a forralt bor alkotója.

fahej 3A fahéjolaja igazoltan baktérium- és gombaölő hatással bír, simaizom-görcsoldó hatása is van, a fahéjaldehidnek köszönhetően. A levelekből készült illóolaj kozmetikumok, fogkrémek összetevője, mert gátolja a fogszuvasodást és csillapítja a fogfájást, amíg a fogorvoshoz érünk, de ínygyulladások kezelésére alkalmas szerek összetevőjeként is találkozhatunk vele.

Várandósok, a fahéjra és a perubalzsamra allergiások, lázas betegek, gyomor- és nyombélfekélyben szenvedők ne fogyasszák. Húgyúti gyulladás esetén ellenjavallt, mert irritálhatja a vesét.
A túlzásba vitt fahéjfogyasztás a száj kisebesedését is okozhatja egy benne található aldehidnek köszönhetően, amely nagy mennyiségben allergiás reakciót válthat ki. A túl sok (5gr/nap) fahéj hatására az íny és a nyelv is megduzzadhat, és égő, viszkető érzés jelentkezhet a szájüregben. Ezek a tünetek - bár nem veszélyesek - jelentős diszkomfort érzetet okozhatnak, ezért érdemes mértékletesnek lenni a fahéjat tartalmazó cukorkákkal és rágógumikkal is. Kismértékű fogyasztásnál ilyesmire nem kell számítani, mivel a nyál megakadályozza, hogy a káros anyag túl sokáig érintkezzen a száj nyálkahártyájával.

A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy olyan, 12 hetes vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást.
A londoni, Imperial College kutatói abból a korábbi eredményből indultak ki, mely szerint napi fél teáskanál fahéj a II. típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a triglicerid-szintet, az LDL (káros koleszterin) és a teljes koleszterin szintjét. Ezután megállapították, hogy három hónapig napi 2 g fahéj elfogyasztása csökkenti a rosszul kontrollált II. típusú cukorbetegek HbA1c szintjét és magas vérnyomását. Ezért a fahéj étrend-kiegészítőként való fogyasztása egy újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására – természetesen a gyógyszeres kezelés mellett. Ugyanakkor növel(het)i a cukorbetegségre szedett gyógyszerek hatékonyságát, így aki ilyesmit szed, legyen különösen óvatos a fogyasztásával.

A pamonai Western University of Health Sciences munkatársai is kimutatták, hogy a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőt szedő 2-es típusú cukorbetegek alacsonyabb éhgyomri plazma glükózszinttel rendelkeztek, mint azok, akik nem szedtek ilyen kiegészítőt. Az is kiderült, hogy a fahéj a szív egészségének számos fontos jellemzőjét is javította: csökkentette a totál koleszterin, a rossz LDL koleszterin és a triglicerid szintjét, és növelte a jó HDL koleszterin szintjét - áll a The Annals of Family Medicine szeptember 9-i internetes kiadásában.

fahej 4

A fahéj segíti az egészséges emésztést, a benne lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően. Teaként alkalmazva a gyomor-béltraktus működését serkenti, Indiában rendszeresen használják puffadás ellen, mert megakadályozza a gázok kialakulását az emésztés során. Mivel serkenti az emésztőnedvek termelését, gyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segítségre van diéták során is, ugyanis csípős-édeskés íze elnyomja a cukor utáni sóvárgást. Az emésztés folyamán a fahéj hatására lassul a gyomor kiürülése, így nem érezed magad rögtön éhesnek. Mézzel összekeverve a gyomorfekély megelőzésében is fontos szerepet játszhat. A cukorbetegek diétájába – hosszú távon is – könnyen beilleszthető. Mindössze napi egynegyed teáskanálnyi fahéj képes 10-30 százalékkal csökkenteni a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is.

A fahéj jellegzetes aromája az agyműködésnek is nagyon jót tesz, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja. Egy amerikai kutatás során bizonyították, hogy azok az önkéntesek, akik fahéj ízesítésű rágógumit rágtak, sokkal jobban teljesíttek a kognitív képességeket vizsgáló teszteken, mint azok, akik natúr- vagy mentolos rágót kaptak. A fahéjban található egyik hatóanyag, melyet CEppt-nek neveztek el, az Alzheimer-kór kialakulását is késleltetheti.

A Rush Egyetem kórházának neurológus tudósa, professzor Kalipada Pahan szerint "Az egereken végzett kutatások eredményei szerint a fűszernövény segíthet a szklerózis multiplexes betegeken is... A fahéjban lévő gyulladás gátló összetevők, gátolják a gliasejtek aktiválódását. A jelenlegi gyógyszeres kezelés költséges, sok a mellékhatásuk, és csak a betegek 30-40 százalékánál hatásos. Ha a tanulmányunk sikerrel zárul, eljöhet az a nap, mikor egy pohár tejben, teában vagy kevés mézben oldott őrölt fahéj segíthet, és havi 10 dollárra csökkenthetné le a gyógyszerköltségeket."

A fahéjban nagy számban fordulnak elő antioxidánsok, pl. remek mangánforrás, ezért a világon fellelhető 10 legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike. Ha fahéjjal szórjuk be a friss gyümölcsünket, akkor nem csak kellemes illatot és egy plusz ízt adunk neki, de egyben a gyümölcsök erjedését is megakadályozzuk, vagy legalábbis lassítjuk. Ezért is alkalmazzák befőttek, kompótok készítésekor. Kiváló a különböző vírusok és baktériumok ellen is, ezért megfázás vagy bármilyen téli fertőzés esetén kiváló segítség lehet.

Kiváló a tonizáló hatása is, ápolja, szépíti a bőrt, Egyiptomban már kétezer évvel ezelőtt is használták hasonló célokra, de ma is használják bőrfiatalító hatása miatt szépségipari készítményekben, masszázsolajokban vérkeringést okozó és zsírégető hatását egyaránt kihasználják. A fahéj bőrrel érintkezve, vérbőséget, melegségérzetet okoz, így a narancsbőrt okozó sejtek gyorsabban tudnak lebomlani és távozni szervezetünkből.

Erős fungicid hatású, nagyon hatékony a gombás fertőzések ellen. Erre legjobb formája a fahéj olaj, de a lábgombás fertőzésekre több esetben a vízbe kevert fahéjjal történő kenegetés is használt. Egy német tudományos vizsgálat során a fahéjjal átitatott vécépapír használatával teljes mértékben vissza lehetett szorítani a fertőzésekért felelős élesztőgombát.

fahej 5Ízületi gyulladás esetén naponta egy pohár meleg vízben elkevert 2 kanál méz és 1 kiskanál fahéj rendszeresen fogyasztása jelentősen csökkenti a krónikus arthritis tüneteit. A Copenhaven-i egyetemen végzett kísérletekben részt vett 200 betegből 73-nál teljesen megszűntek a fájdalmak. Ugyanis a fahéj gátolja a prosztaglandin (hormonhatású lipidek) termelődését (ezért nem ajánlott pl. várandósoknál), melyek a szervezetben allergiás rohamoknál, gyulladásnál szabadulnak fel, melyek hatására fájdalom, láz lép fel.

Aromaterápiás hatásnak köszönhetően egészen különlegesen hat az emberi szervezetre, a kellemes fahéjillattól, máris jobb kedvünk lesz Nem véletlen, hogy az ügyes ingatlanosok lakás eladáskor alkalmazzák, mert a vevő házi süteményre történő asszociálása és a hangulatuk javulása fokozza a vásárló kedvet.
Ha fahéjolajat párologtatunk, javítja a közérzetet, ami gondolatébresztő és gondűző hatású. Afrodiziákumként is használható: illatosíthatjuk vele a hálószobát, már ha nem csak aludni akarunk benne.

Most nem írok receptet, hiszen a húsvéti süteményekbe biztos bőven kerül. Inkább néhány kevéssé ismert, egyéb érdekességet teszek közzé.

Jótékony hatásai között szerepel, hogy fertőzésmegelőző. Kisebb sebek fertőtlenítésére is használhatjuk.

Ha fahéjjal keverjük a fogkrémet, akkor már önmagában csak a fűszer is képes gátolni a fogszuvasodást és elpusztítja a baktériumokat a szájban.
Nemcsak jó ízt ad süteményeinknek, hanem a bennük lévő zsírokat is képes lebontani, ezzel is könnyíti az emésztést.

Nagyon fontos még egyszer kiemelnem: várandós nők fűszerként se használják, mert izgat(hat)ja a méhizomzatot, ezzel veszélyezteti a magzatot!

Az őrölt fahéj segítséget jelent növényeink egészségének megóvásában is, használatával mindamellett, hogy lényegesen olcsóbb, mint a vegyszerek, környezetünk és saját egészségünket is óvjuk.

fahej 6Rovarok, bogarak elűzése: Pl. Hangyák esetében: mivel a hangyák nem kedvelik az olyan útvonalat ami nem a saját illatanyagukkal van bevonva, ezért ha őrölt fahéjba botlanak, elkerülik azt. Viszont nem pusztulnak el, a fűszertől.
Lakáson belül és kívül is felhasználható (kert, homokozó, pince)

Gyökereztető szer: hasonló a hatásmechanizmusa, mint a gyökereztető hormonoké, egyszerűen mártsuk a dugvány szárának végét fahéjba. Tegyünk egy kanálnyit egy darab papírtörlőre és forgassuk meg benne a benedvesített szárvéget, majd ültessük el a dugványt friss palántaföldbe. A fahéj erőteljesebbé teszi a gyökeresedést, és távol tartja a betegségeket okozó gombákat.

A fahéj mint gombaölő szer: a hervadásos betegség egy gomba okozta probléma, amely a növekedésnek induló kis palántákat sújtja de az idősebb növényeket megtámadó egyéb gombabetegségek esetén is hatásos ha fahéjas permetet készítünk.
Keverjünk el egy kis őrölt fahéjat meleg vízben, majd hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap szűrjük le a folyadékot és töltsük permetező flakonba, és vigyük fel a problémás növények szárára, leveleire, esetleg a földjére.

Kellemes fahéjillatú napokat kívánok, szeretettel!
Berecz Ildikó

Pilisszentiván, 2018. március


[1] Ázsiában honos, 30 méter magasra növő, örökzöld fa, melynek feldarabolt gyökereiből és kérgéből nyerik lepárlással a fehér, kristályos kámfort, mely a a kámforolaj alapanyaga. Krémekbe, inhaláló szerekbe keverik bele, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és keringésjavító hatása van.
[2] A méhre gyakorolt hatásáról különböző vélemények vannak, ezért nem fejtem ki.

Forrás:

Tonia Reinherd Phd: Étrend A Föld legegészségesebb ennivalói
Lesley Bremnes, Fűszer- és gyógynövények.
Szabó Mária, Gyógyító természet.
Szendrei Kálmán-Csupor Dezső, Gyógynövénytár.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fah%C3%A9j
https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/fahejjal_a_cukorbetegseg_ellen/20130912102539
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/neurologia/cikkek/fahejjal_a_szklerozis_multiplex_ellen/20110703000200
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/fahej.html
http://www.ng.hu/Tudomany/2016/02/28/A-fahej-hatasa-a-szervezetre
https://www.boresegeszsegbolt.hu/a_fahejrol_90

fotók:

www.activeonegroup.com, www.atortphotography.com, www.dieschwangerschaft.com, www.idealb2b.com,
www.lookfordiagnosis.com, www.organicfacts.net, www.pixshark.com, www.tradewindsfruit.com, www.wereldsethee.nl.

 

Bőrszépítő táplálkozás

borszt

Bőrünk nem csupán esztétikai, hanem védelmi szempontból is lényeges szervünk, hiszen a külső és a belső környezet (a test) határát képezi. A megfelelő táplálkozás kellő alapokat biztosít bőrünk szépségéhez. De az alapok mellett aki erre tényleg figyel, az:

  • kellően kialussza magát (a bőr anyagcseréje ilyenkor felgyorsul, ekkor regenerálódik),
  • egészségesen táplálkozik (pl.: sok zöldséget, gyümölcsöt, folyadékot fogyaszt),
  • rendszeresen mozog,
  • sokszor van friss levegőn,
  • lelki harmóniában él,
  • ép az immunrendszere (góc-, méreg- és salakmentes a szervezete)

A bőr felépítése:
A bőr a legnagyobb szervünk, amely testsúlyunk majdnem 15%-át, összfelülete pedig átlagosan 1,4-1,6 négyzetmétert tesz ki. Kültakarónk feladata rendkívül sokrétű, így a közvetlen védelmen túl többek között részt vesz a hőszabályozásban, és a kiválasztó működésben is.

borszt 1

A hámréteg:

  • legvékonyabb a szemhéjon, legvastagabb a talpon és a tenyéren
  • folyamatosan megújuló sejtsorból áll, ezek a sejtek a hámban mindig egyre feljebb kerülnek, majd végül élettelen szarupikkelyek formájában leválnak - ez az elszarusodás folyamata, amely kb. 4 hétig tart
  • a felhám erőteljes napfény és fokozott UV-sugárzás hatására képes sötét színű festéket (melanin) termelni, mely védi bőrünket a sugárzástól, ezeknek a festékanyagoknak a felszaporodásával alakulnak ki az anyajegyek, a szeplők

Az irha réteg:

  • a bőr hámfelület alatt elhelyezkedő következő rétege, rugalmas rostokat és zsírszövetet tartalmaz, amely a bőrt ellenállóvá és rugalmassá teszi
  • erekkel gazdagon behálózott, így a tápanyagellátás mellett a folyadékháztartásban és hőszabályozásban is jelentős szerepet tölt be

A bőralja:

  • irha alatt rétegződik a bőralja, ami már lényegesen vastagabb az előző kettőnél, zsírsejtek párnázzák ki a bőrt, ezáltal fokozódik a hőszigetelés és a mechanikai védelem
  • ide nyúlnak le a különböző mirigyek és szőrtüszők is
  • itt már véredény rendszereket is találunk, ha ezek nem jól működnek, a bőrnek keringési zavarai lesznek (pl.: szederjesség, értágulatok, sápadtság)

A bőr baktériumflórája
Az egészséges ember bőrének felszínén betegséget nem okozó (apatogén), ún. hasznos baktériumok élnek. Ezek segítik a bőr normális működését. A „hasznos" baktériumflóra megszűnése vagy túlburjánzása komoly bőrbetegségek kialakulását vonhatja maga után.

Az ún. vírus- és baktériumölő tisztálkodó szerek a normális baktériumflórát is elpusztítják! Az antibiotikumok szedése is teljesen tönkre teheti a bőr baktérium flóráját.

Mit jelez a bőr?

Táplálkozásunk nemcsak alakunkon, belső szerveinek állapotán, hanem bőrünkön is meglátszik. A kiegyensúlyozott vitamindús táplálkozás és az életmódváltás tehát nemcsak a szív- és érrendszeri, illetve az egyéb anyagcsere-betegségek rizikóját csökkenti, hanem a szépségünkhöz is hozzájárul.

Magyarország lakóinak jelentős része valamilyen táplálkozással kapcsolatos betegségben szenved, amely sok esetben a bőr állapotán, a külső megjelenésen is nyomot hagy. Az egészségtelenül táplálkozók a kelleténél jóval több zsírt, sót és édességet fogyasztanak, gyümölcsből, zöldségből viszont a szükséges mennyiségnél lényegesen kevesebbet esznek.

Aki rendszeresen fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, sokkal kevésbé teszi ki magát az emésztőrendszeri, érrendszeri és izületi betegségeknek, s ezzel együtt egy sor kozmetikai problémának, mint azok, akik a magas zsír- és koleszterintartalmú, valamint a finomított élelmiszereket részesítik előnyben.

borszt 2A kozmetikai szalonokban megforduló vendégek egyik leggyakoribb panasza a tisztátalan, pattanásos bőr, ami gyakran (természetesen nem minden esetben) a helytelen táplálkozási szokások miatt alakul ki. A bőr kiválasztószerv, a mértéken felüli fehérjefogyasztás (húsfélék, tejtermékek), a felszívódó méreganyagok hatása (székrekedés) előbb-utóbb a bőrön is láthatóvá válik. A kiváltó okok megszüntetésével - a fehérjebevitel csökkentésével, a zöldségek-gyümölcsök mennyiségének emelésével - sok esetben látványos javulás tapasztalható a bőr állapotában.

Az élelmiszerek helyes arányainak betartására mindenkinek sokkal jobban kellene figyelnie:

  • a zsírban, cűukorban, fehér lisztben gazdag táplálkozás gyakran hagy nyomot bőrünkön pattanások formájában
  • a száraz, hámló, fakó bőr jelezheti például A-vitamin hiányát
  • a foltos, ráncos, petyhüdt bőr jelezhet fénykárosodást, melynek mértéke C- és E-vitaminnal csökkenthető
  • a kevés folyadékfogyasztás jelentkezhet a szem körüli szarkalábak elmélyülésben, karikás szemek formájában
  • a B-vitamin hiánya viszonylag ritka, leggyakrabban alkoholistákra jellemző, ebben az esetben bőrgyulladás alakulhat ki

Kiegyensúlyozott étrend
borszt 3Ahhoz, hogy a bőr összes feladatát elláthassa, – a megfelelő ápolás mellett – szüksége van több olyan létfontosságú összetevőre, amelyhez elsősorban a táplálkozás révén juthat hozzá.

Az ideális az lenne, ha a legtöbbet gabonafélékből, zöldségekből és gyümölcsökből fogyasztanánk - napi öt étkezésre elosztva. Ügyelni kellene azonban arra is, hogy a magunkhoz vett táplálékmennyiség legalább 50 %-át friss növények tegyék ki, mert a szervezet csak így juthat hozzá azokhoz az éltető anyagokhoz (vitaminok, enzimek stb.), amelyekre az egészsége biztosításához szüksége van.

A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!

borszt 4

Táplálkozási ajánlások:
Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá a teljes kiőrlésű gabonák

Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok, tojás, tészta, száraz hüvelyesek

Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok

Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

További szép napot kívánok,
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok