Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk kat

A+ A A-

Jót egyél, hogy jól legyél

 

A Nahrin AG, 1954-es alapítása óta egyike a legnagyobb direkt eladási vállalkozásoknak Svájcban.
A Nahrin termékek kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával, önálló kutatással és gyártással, a legmodernebb előállító berendezéseken, a legmagasabb minőségi jellemzőkkel készülnek.

jehjl

A kezdetektől alapszempont, hogy a természetes anyagokat a legmagasabb minőségű termékekké dolgozzák fel és modern, egészséges élelmiszereket, étrend-kiegészítőket állítsanak elő.

jehjl 1A természetes anyagokat a legmagasabb minőségű termékekké feldolgozni - ez is NAHRIN

Tegyél jót, egyél jót – ez a Nahrin jelmondata.
A termékek fejlesztésénél és az előállításnál a következő alapszempontokat tartják be:

  • kevés vagy semmi zsír
  • kevés vagy semmi cukor
  • mértékletes vagy semmi só
  • alapvetően kevés kalória
  • lehetőség szerint cukorbetegek is fogyaszthassák
  • lehetőleg gluténmentes

A Nahrin immár 25 éve van jelen Magyarországon és termékeinek széles termékválasztékával biztosítja a modern és egészséges táplálkozás teljességének lehetőségét.
Mindennapi életünk természetes igénye, hogy testileg-lelkileg kitűnő erőben és állapotban legyünk - ehhez nyújt segítséget a magyar családoknak a Nahrin.

Magyarországon programjainkkal komplex egészségőrző szolgáltatást nyújtunk, a termékektől a tanácsadáson át egészen az üzleti lehetőségekig. Ha Te is jól akarsz járni, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe vezetőnk, Schmidt Ferenc írását:
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/hivatalos/2435-jol-akarsz-jarni

A NAHRIN 64 éve Svájcban, 25 éve Magyarországon megbízható és biztos pont az étrend-kiegészítők piacán.

A NAHRIN termékekről további hasznos információ az alábbi honlapokon érhető el:
www.nahrin.hu
www.nahrin.com

2018-ban a pozitív változás évét kezdtük az Életfa Programban.
Idén is minden hónapban 1-1 új témát járunk körbe és igyekszünk számotokra használható, gyakorlatias, ugyanakkor hiteles és átadható tudást adni egészségetek megőrzéséhez.
Schmidt Ferenc Igazgató Úr a következő jelmondatot adta ez évi programunknak „2018: A VIRÁGZÓ EGÉSZSÉGÉRT”.

Hogy miért? Ebben az évben az ÉLETFA program virágjának szirmain lépegetünk és az alábbi témákat érintjük:

  • jehjl 2január: NAHRIN
  • február: JUST
  • március: EGÉSZSÉG
  • április: CSAPATÉPÍTÉS
  • május: KULTÚRA
  • június: VÁLLALKOZÁS
  • július: PÉNZÜGY
  • augusztus: CSALÁD
  • szeptember: MOZGÁS
  • október: GYEREK
  • november: HONISMERET
  • december: ÜDÜLÉS

Tarts velünk és légy teljesebb Te is a programunkkal!

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

FŰSZERKALAUZ: KERTI ZSÁZSA, A LAKÁSBAN TARTHATÓ VITAMINBOMBA

fk kzs

A kerti zsázsa hazánkban ismert, de napjainkban alig használt fűszere, pedig majd négyezer éve élvezhetjük előnyeit. Ugyanis a növény a "legfinomabb saláta"ként szerepel egy i. e. 1500 körüli kínai feljegyzésben. Már akkor tudták, hogy nem csak az íze miatt, hanem hatását tekintve is különleges, hiszen amikor a szervezetnek sürgős vitamin-utánpótlásra van szüksége, a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldást tudja nyújtani a kerti zsázsa, lévén a legrövidebb tenyészidejű fűszer.

A keresztesvirágúak családjának zsázsa nemzetségébe tartozó kerti zsázsa (Lepidium sativum) világszerte ismert, termesztett, étkezésre is felhasznált növény.
Dél-eurázsiai, más nézet szerint, az etióp magasföld a származáshelye. Elsősorban a mérsékelt és szubtrópusi területeken termesztik: jelentős mennyiségben Indiában, Európában, a Szovjetunióban, Észak-Amerikában.

Mint sok fűszerünk ez is a rómaiak közvetítésével jutott el a Kárpát-medencébe.
Néhány ókori szerző tanúsága szerint a rómaiak afrodiziákumként, a nemi gerjedelmet elősegítő szerként tartották számon, ami nem igazolható ugyan, de annyi bizonyos, hogy a népi gyógyászatban a későbbiekben is általános erősítő, vértisztító, vérképző, légzőszervi hurutcsökkentő hatást tulajdonítottak neki.
Az ájurvéda évezredek óta alkalmazza, többek között hasmenésre, izomfájdalmakra és szexuális kedvetlenségre.

Népi nevei: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű.
Külföldi útjainkon a kerti zsázsát angol nyelvterületen Garden Cress, a német nyelvű országokban Kresse, oroszoknál "kressz-szalát", Itáliában crescione, Szlovákiában zerucha siata néven találjuk meg.
Előfordulhat, hogy zsázsának neveznek más, hasonló növényt, például a vízi tormát (Nastutium officiale).

fk kzs 1A kerti zsázsa meglehetősen igénytelen, egyszerűen termeszthető. Akár lakásban is hajtatható, a vetés után néhány nappal már kikelnek a kis hajtások, és 6-8 cm-esre nőve, körülbelül két hét alatt már "szüretelhetők". Így különösen abban az időszakban érdemes foglalkozni vele, amikor a téli hónapokban vagy tavasz elején már nagyon vágyunk valami friss zöldségfélére és a szervezetünknek is sürgős szüksége van vitamin-utánpótlásra. A friss levelek íze kellemes, enyhén csípős, kicsit a mustárra vagy a tormára emlékeztet (nem véletlenül kapta a népnyelvben az ezekkel rokon neveket), ami a benne lévő mustárolaj-glikozidának, a glüko-tropeolinnak köszönhető.

A biokertészetek köztesnövényként is ültetik biológiai védelmet biztosítva más haszonnövényeknek, például a gyümölcsfáknak levéltetvek ellen, illetve a káposzta- és a salátaféléknek a csigák kártétele ellen.

Mivel gyorsan kikel, ezért sorjelzésre is alkalmas, például a sokkal lassabban növő petrezselyemmel együtt vetve. Mire az kikel, a zsázsa már le is szedhető.
Dísznövénynek is termesztik, szárítva virágkötéshez használják.
A kerti zsázsa neveléséhez sem erkélyre, sem kertre nincs szükségünk. Rendkívül helytakarékos és egyszerű a zsázsatermesztés agyag- vagy műanyag csíráztató edénnyel.
Ideális, ha a kerti zsázsát mindig közvetlenül fogyasztás előtt szedjük le.

Bálint gazda kifejezetten a zsázsát ajánlja a kerttel nem rendelkezőknek, mert egy tálban, vagy itatóspapíron is nevelhető. Ezért alkalmas, hogy gyerekeknek megmutassuk egy növény életfolyamatait, bevezessük őket a kertészkedés csodájába.

Sötét helyen világos színű, B-vitaminban gazdag csírák fejlődnek, világos helyen növekedve, üde zöld lesz és C-vitaminban gazdag.
A csírákat érdemes 3-4 napon fogyasztani, mert ilyenkor tartalmazzák a legtöbb hasznos tápanyagot. Magas az A-, B-, C- és E-vitamin-tartalmuk, valamint B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaznak. Az ásványi anyagok közül jelentős a kálium, a kalcium, a foszfor, a vas és a nátrium tartalmuk is. A növény baktériumölő, ún. fitoncid anyagot is tartalmaz. Jelentős C-vitamin tartalmán (30 mg/100 g) kívül karotint, B-vitaminokat továbbá jelentős mennyiségben különböző ásványi sókat, elsősorban káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, jódot és vasat tartalmaz.

A kerti zsázsa azonban nemcsak ízében dobja fel az ételeket, valójában egy rendkívül erős gyógynövény. A cukorbetegség megelőzésére éppúgy alkalmas, mint a vesekő-, a gyomor-bél-, tüdő-, menstruációs panaszok vagy a daganat.

A kerti zsázsa több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amelyek kitűnő szerré teszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.
Pl. "vérhígító” hatású: gátolja a túlzott vérrögösödést, és ezáltal csökkenti a szív- és az agyi érkatasztrófa rizikóját. Ugyanakkor biztosítja az erek ellazulását, és ily módon megelőzi az érszűkületet és vérnyomás-szabályozó. Ez különösen magas vérnyomásnál észrevehető. Az észrevehető hatásért azonban naponta releváns mennyiségben kell fogyasztani, de megelőzésként és egyéb hatásait felhasználva mindenképp érdemes.

fk kzs 2Az összetört zsázsamagból és vízből álló paszta helyi bőrproblémákat képes enyhíteni. Egy ilyen paszta a töredezett ajkak, a száraz bőr vagy a napégés kezelésére is alkalmas.
Mint azt a Just kerti zsázsa krémjéről is tudjuk, a kerti zsázsa semlegesíti a szabad gyököket, melyek a bőrsejtek lipideit és proteinjeit károsítják (oxidálják). A proteaszómák aktivitását fokozza, így több protein tud képződni és a bőr regenerációja javul, halványítja/megszűnteti a pigment foltokat. Nem utolsó sorban a bőr fiatalságának megőrzését szolgálja.

Emésztésszabályzó- és antimikrobiális hatása révén a kerti zsázsa gyomorrontásnál, hasmenésnél, székrekedésnél és puffadásnál egyaránt alkalmazható. Ehhez a zsázsamag por és a méz keveréke igen alkalmas.
Az őrölt zsázsamag folyadékkal érintkezve, nyálkát képez, mely védőrétegként működik az emésztőszervek belső falán, így a kerti zsázsa gátolja a gyomor-bél traktus betegségeinél és fertőzéseinél az irritációkat.

A légutak akut-, és krónikus betegségei nagyon jól reagálnak a zsázsával történő kezelésre. A zsázsa itt nyákoldó és gyulladást gátló hatású, hörgőtágító. Az elrágott zsázsamag enyhíti a torokfájást, a köhögést és az asztmás tüneteket is.

A kerti zsázsa sok ételnek adja meg a meghatározó fűszeres frissességet. Akár krumpli saláta, töltött tojás, halételek, levesek vagy tészták a kerti zsázsától különleges tormához hasonló, de enyhébben csípős ízt kap.
Bár finom mártás, vagy leves készíthető belőle magas C-vitamin-tartalmának megőrzése miatt inkább nyersen fogyasszuk. Különösképp gondoljunk rá zöldturmixok készítésekor.
Csírája müzlibe keverhető, vajas kenyér, vagy szendvicskrémek ízesítésére, a tojásos, túrós vagy sajtos ételekhez vagy vegyes salátákhoz is alkalmazzuk bátran.
Mélyhűtőben lefagyasztva egész évben feldobhatjuk salátáinkat.

Zsázsa saláta

50 dkg zsázsa, 2 tojás, 1 kanál tejszín, csipet szerecsendió, 2 szelet kenyér felkockázva, megpirítva és megszórva tengeri algás fűszer sóval, 3 evőkanál olívaolaj
Tetszőleges saláta öntet: én legjobban 1-1-1 evőkanál méz-mustár-olíva keverékbe tett saláta fűszereset szeretem hozzá.
A zsázsát kiválogatom, megmosom, lecsepegtetem. A tojást és a tejszínt összekeverem, fűszerezem szerecsendióval pici tengeri algás sóval. Kissé olajozott teflonban megsütöm, majd megfordítom, lefedem, és a még meleg serpenyőben, 10 percig készre sütöm. Ha kihűlt, kisebb kockákra szeletelem. A toast kenyeret apró kockákra vágva, olajon arany barnára pirítom. Az előkészített zsázsát megforgatom az öntetben, majd hozzáadom a tojást és a pirított kenyérdarabkákat.

Fűszeres töltött tojás

8 tojás, tejföl, vaj, sajt, fűszerek: tengeri algás fűszer só, 3 bors, Gourmet fűszer, zsázsa.
A főtt tojásokat kettévágom, sárgájukat vajjal és tejföllel áttörve, ízlés szerint fűszerezem (nálam az Inyenc fűszer a nyerő), megszórom reszelt sajttal, majd összekeverve visszatöltöm a tojások fehérjéjébe.
Francia-, vagy almás-sajtos-kukorica salátával tálalom, zsázsalevéllel díszítve.

Zsázsás gombás barnarizs

25 dkg gomba, 1-2 evőkanál olaj, 25 dkg pulyka/csirkemell kocka, 5 dkg szalonna apró kockára vágva, 1 zöldhagyma aprítva, kaliforniai paprika kockázva, Nahrin zöldség leves, fokhagyma és baromfi fűszer, 1 csomó zsázsa,  20 dkg rizs.
A barnarizst felteszem főzni zöldséglevessel és szárított zöldséggel. (kb 40 perc).
A gombát felszeletelve, 1-2 evőkanál forró olajban, megdinsztelem. Mellédobom a szalonnát, amikor pirult, a hagymát, majd a húst. Gyakran keverve addig sütöm, amíg a hús kifehéredik  ekkor megszórom a baromfi fűszerrel a zsázsaleveleket, és a kaliforniai paprikát hozzá teszem, esetleg pici vizet teszek hozzá,  és takaréklángon kb. 20 percig főzöm. A rizzsel keverve tálalom.

Zsázsatea

A friss növényből forrázatot készítünk, lehűlés után szűrjük, mézzel édesítjük.

Meleg szendvics zsázsával

Szeletelt (kocka alakú) kenyér, vaj, só, reszelt sajt, tojás, tejszín, Nahrom, zsázsalevél.
Kivajazott tepsi alját lefedem szeletelt kenyérrel.
A tojást felverem tejszínnel, megszórom Nahrommal, belekeverem az aprított zsázsát, majd a kenyerekre öntöm. (Ha a zsázsa nem egyenletesen oszlik el eligazgatom, hogy minden kenyérre jusson) Az egészet megszórom reszelt sajttal, előmelegítette sütőben szép barnára sütöm.
Nyáron a sajt alá paradicsom szeletet is teszek, akkor egy kis bazsalikom is kerül rá. Nagyon-nagyon finom.

Pilisszentiván, 2017. december 12.

Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


forrás:

www.wellnesscafe.hu/wellness/2015-06/kerti-zsazsa-a-lakasban-tarthato-vitaminbomba/
www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/kerti_zsazsa_kar_kihagyni/20070406133305
www.terebes.hu
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/egeszseg/2755-kerti-zsazsa-krem-a-makulatlan-fiatalos-borert-2

fotó:

Profimedia – Red Dot

 

ÍZEKET AZ ÉVEKNEK, AVAGY AZ IDŐS EMBER TÁPLÁLKOZÁSA

iaeaaiet

Egészséges életmóddal, ezen belül kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testedzéssel várható élettartamunkat jelentősen növelhetjük. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az egészségőrző táplálkozást nem elég idős korban elkezdeni. A preventív táplálkozás, amely lehetővé teszi az öregkor elérését, már a születés előtt elkezdődik és egy egész életen át tart. A kiegyensúlyozott táplálkozás ugyanolyan fontos csecsemőkorban, gyermekkorban, felnőttkorban is, hiszen az addigi táplálkozás káros hatásai teljesednek ki időskorban és alakulnak ki belőle különböző táplálkozás eredetű megbetegedések, illetve ezek következményei.

Ha életünket betegségek nem rövidítik meg, akár 95-115 éves korig is élhetünk, de az öregedési folyamatok már 40-50 éves kor táján elkezdődnek. Öregkorban a lebontó folyamatok túlhaladják az építőket. Az öregedési folyamat elindulásával a szervezet különböző élettani változásokon megy keresztül: csökken az aktivitás és az alapanyagcsere, romlik az emésztés és a felszívódás, a tápanyagok hasznosulása, csökken a vese vizeletkiválasztó képessége, romlik a bélmozgás, nehezítetté válhat a rágás, a nyelés, csökken az ízérzet stb.

iaeaaiet 1A fentiekhez azonban alkalmazkodni érdemes, hogy továbbra is minőségi életet élhessünk. Az egészséges tápláltsági állapot fenntartása az egyik kulcs, hiszen az elhízás és a soványság egyaránt csökkenti az élettartamot. Az élettani változásokhoz alkalmazkodva a bevitt tápanyagok arányát érdemes megváltoztatni. Kerülni kell az üres kalóriákat tartalmazó magas cukortartalmú ételeket, italokat, csökkenteni a zsírbevitelt és növelni a fehérjék arányát, melyhez elsősorban jó minőségű fehérjeforrásokra van szükség (tej és tejtermékek, hús, hal, tojás). Az értékes fehérjetartalom mellett a tengeri halakban található omega-3 zsírsavak csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Az ásványi anyagok bevitelét is érdemes figyelemmel kísérni és egyéni igényekre szabni. Általánosságban elmondható, hogy kiemelt figyelmet igényel ebben az életkorban a kalcium, a kálium, a magnézium, a vas és a cink, a vitaminok közül főként a C, B1, B3, B12, D, A és a folsav.

Alapvető szempont, hogy a kielégítő tápanyagbevitelt a megfelelően összeállított étrend fedezze és ha ez nem lehetséges, akkor nyúljunk étrend-kiegészítő készítményekhez. Ilyen esetben pedig olyan készítményeket érdemes választani, amelyek a kiegészítő tápanyagokat az élettanilag szükséges arányban tartalmazzák, és nem bontják meg az egyébként is labilisabbá váló szervezeten belüli egyensúlyt.

A bélmozgás elősegítése érdekében növelni érdemes a rostban gazdag alapanyagok bevitelét. Minden nap ajánlott nyers gyümölcs, zöldség fogyasztása. A gabonaipari termékekből is ajánlott a korpával dúsított vagy teljes kiőrlésű gabonából készült termékek előnyben részesítése a fehér lisztből készült pékáruk helyett. Ugyancsak nem elhanyagolható szempont a bélflóra épségben tartása. E célra leginkább a fermentált tejkészítmények (pl.: aludttej, kefir, joghurt) fogyasztása ajánlható és érdemes időközönként gondoskodni a jótékony bélbaktériumok pótlásáról is.

iaeaaiet 2

Nagy hangsúlyt érdemes fektetni a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztásra, mivel csökken a szomjúságérzet és az idős emberek egyébként is hajlamosak a kiszáradásra. A folyadékszükséglet 2-2,5 l. A kellő folyadékmennyiség megivása teremti meg a kielégítő mennyiségű nyál- és emésztőnedv termelés feltételét, és így tulajdonképpen a rágást és a nyelést, az emésztést teszi lehetővé. Figyelem! - Lázas állapot, hasmenés, hányás alkalmával akár duplájára is nőhet a folyadékszükséglet.

A napi étkezések száma sem elhanyagolható. Naponta több kisebb étkezés célszerű, így kevésbé terhelődik az emésztőrendszer és nincs kellemetlen közérzet étkezés után. Ha az idős ember étvágytalan, ne tegyünk sok ételt egyszerre a tányérra. Az esztétikus terítésre és tálalásra is fordítsunk kellő figyelmet, mert az emésztőenzimek elválasztása már a látvány alapján is beindul.

Az idősek csökkenő ízérzése erőteljesebb ízeket kíván, amit intenzívebb fűszerezéssel érhetünk el. A fűszerek bőséges használata lehetővé teszi a sózás mellőzését, mely szintén kívánatos volna.
iaeaaiet 3A fűszerek biológiai hatásának idős korban különleges értéke van: megindítják, fokozzák a nyálelválasztást, ezzel elősegítik a rágást, a nyelést, az emésztési folyamatot. Ebben az életkorban az enyhe savanyítás (főként citrommal), a gyömbér, a curry, a csemege paprika szolgálhatja ezt a célt. A kesernyés ízű fűszerek, amelyeket az „étvágygerjesztő” italokban is használnak, megindítják a gyomornedv termelését. A mustár elősegíti a vékonybélmozgást, a bélnedv elválasztását, az itteni alapfontosságú emésztési folyamatokat. A fokhagyma a normális bélműködés és a bélflóra fenntartásában segédkezik. Az epe elválasztását fokozza a kurkuma, a mentol, a hagyma, a retek stb. Az ürömfű a hasnyálmirigy emésztőnedvének termelődését serkenti.

Számos fűszer (pl.: oregano, curry, kakukkfű) az élelmi rostokhoz hasonlóan megköti a bélben az epesavakat, gátolja a felszívódásukat, így kedvező a vérzsír-értékek szempontjából.

Sajnos ebben az életkorban romlik a memória és a gondolkodás is lassul, melynek megelőzésében a kielégítő fehérje-, C vitamin, folsav, B1, B2, B3-, B6-, B12 vitaminellátottságnak is különleges fontossága van.

Igen gyakran különböző megbetegedések is kísérhetik az időskort. A táplálkozásnak (diétának) ilyenkor kettős feladata van: egyrészt az idős korhoz társult betegségekre kell jótékony befolyással lennie, másrészt lehetőleg késleltetnie kell az öregedéssel járó elváltozásokat. Hozzáértő, szakértő segítségért ilyen esetben mindig érdemes dietetikus szakemberhez fordulni.

Szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Forrás:

Rigó János: Dietetika
Barna Mária: Táplálkozás – Diéta
Veresné Bálint Márta: Gyakorlati Dietetika

FŰSZERKALAUZ: ZSÁLYA, A NÖVÉNYI ASZPIRIN

fk zsazsa

A Nemzetközi Gyógynövény Szövetség által 2001-ben az év fűszerévé választott zsálya évezredek óta megbecsült fűszere az emberiség történetének. Bár ismert gyógynövény, napjainkban, sajnos, kevéssé alkalmazott fűszer.

Az árvacsalánfélék (Lamiaceae), ajakos virágúak (Labiatae) családjába tartozó növénynemzetség összefoglaló neve a zsálya (Salvia). A zsálya nemzetségbe kb. 700-900 faj található, melyek között akad évelő-, egy- és kétnyári-, lehet lágy szárú, de cserje is. Egyes példányait dísznövénynek, másokat gyógynövénynek vagy fűszerként termesztik.

Az általában zsályaként ismert fajták a mezei zsálya (Salvia pratensis), az orvosi zsálya (Salvia officinalis), ennek egy fajtája a tarka levelű zsálya (Salvia officinalis tricolor). A látnokzsálya vagy jósmenta (Salvia divinorum)1 Oaxaca államban élő mazaték indiánok termesztik, s drogját pszichotrop anyagként használják2, és a muskotályzsálya (Salvia sclarea). Ez utóbbit kizárólag illóolaj előállítására termesztik, régen a muskotály zamatú borok adalékanyagául szolgált, ma inkább gyógyászati céllal készítik az illóolajat.

Népies elnevezése: kerti zsálya, orvosi zsálya, Szent János füve. A mezei zsályát foszló virág, lóbárzsing, réti-, vadzsályaként illetik, a muskotályzsályát skarlátzsályának hívják.

Az orvosi zsálya származási helye Közép-, illetve Délnyugat-Ázsia, onnan került Dél-Európába, ahol vadon is megterem.
A növényt már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták, igaz kezdetben húsok tartósítására, a húsok részben azért romlanak meg, mert zsírtartalmuk oxidálódik, s ez avasodáshoz vezet. A zsálya, akárcsak a rozmaring, erős antioxidáns anyagokat tartalmaz, melyek lassítják ezt a folyamatot. Antioxidáns hatóanyagainak tartósító értéke egyes kereskedelmi tartósítószerekével vetekszik, ám mennyivel egészségesebb.

fk zsazsa 1

A gyógyhatásai is hamarosan megmutatkozott, és a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás, a hosszú élet növényeként tartották számon a zsályát.
A neve a latin salvere - megőrizni (az egészséget) szóból ered, a salvia jelentése: ,,gyógyítani". Mivel segíti az emésztést, fűszerként különböző zsíros ételeket ízesíthetünk vele.

A görög Dioszkoridész3 vizelethajtónak és menstruációt serkentőnek tekintette, de a gyógynövény leveleit sebek kezelésére is ajánlotta.

A római Plinius4 kígyóharapás, bélféreg, epilepszia, mellkasi bántalmak ellen és a menstruáció serkentésére egyaránt javasolta.

A X. század körül az arab orvosok, Avicenna5 és társai, úgy vélték, hogy a zsálya segítségével az emberi élet a halhatatlanságig meghosszabbítható.

A keresztes hadjáratok után földöntúlinak hitt hatalma Európában is megjelent: "Miért halna meg az ember, ki a kertjében zsályát termel?", tartotta a mondás, illetve "Aki örökkön kíván élni, májusi zsályát kell annak enni".

A kínaiak három doboz kínai teát adtak egy doboz zsályalevélért a holland kereskedőknek.

fk zsazsa 2Az indiai ajurvédikus orvosok menstruációs panaszokra, a szoptató anyák emlőgyulladására, valamint kedélybetegség, álmatlanság, aranyér és szembetegség gyógyítására rendelték.

Az elmúlt századokban az európai orvoslás is gyakran alkalmazta a gyógynövény borban való főzeteként, többek között szájápolásra és torokfájásra.
Népszerűségét bizonyítja, hogy az angol neve sage azon kívül, hogy kedvelt női név, több jelentéssel bír: bölcs (aggastyán), mindentudó, nagyokos, józan ember.

Az orvosi zsálya szaporítása könnyű tőosztással, dugványozással vagy magvetéssel egyaránt történhet. Igénytelen növény, sziklakertekben vagy köves domboldalon is megél. Szereti a napfényt, jól tűri a szárazságot. Kiválóan elvan balkon növényként vagy konyhaablakban. Júniusban nyílnak ibolya színű, nyitott szájra emlékeztető virágai. Nekem egy 15 éves tövem van a kertben, melynek az a különlegessége, hogy egyik oldalán lila, a másikon fehér virágokat hoz.

A több száz éves tapasztalat mellett tudományos vizsgálatok is kimutatták, hogy a zsályalevelek igen hasznos gyógynövényt jelentenek a házi patikákban. A levelek forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmuknál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladás gátló hatásúak.

Az orvosi zsálya rendkívül sok hatóanyagot tartalmaz: az illóolajokon (tujon, kámfor, borneol, eukaliptol, linalool) kívül gyantát, viaszt, különböző savakat (rozmaringsav, oleánolsav),  és ösztrogén hatású anyagokat, de található benne cserzőanyag, diterpének, (karnozolt), flavonoidok (szalvigenint, luteolint) is.

Számtalan hatóanyagának köszönhetően rendkívül széles körben, a legkülönbözőbb bántalmakra alkalmazható: verejtékképződést szabályozó6-, izzadás-, és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Izzadást gátló tulajdonsága miatt egyébként bio dezodorok közkedvelt összetevője. Pszichikai stressz, szorongás következtében kialakuló fokozott izzadást, vagy a nőknél a változás éveivel járó verejtékezést lehet csökkenteni, napi 2 csésze zsálya teával. Ezt a tulajdonságát alkalmazza a Just is a zsályatartalmú termékeinkben, mint pl. Deo Plus, Pedibon, Lábkrém, teafa krém.
Belsőleg történő használata felfúvódás, emésztési zavarok kezelésére ajánlott. Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása miatt a szájüreg gyulladásos problémáit is hatékonyan kezelhetjük vele; gyors helyi hatást fejt ki. Cseranyag tartalmánál fogva összehúzó és vérzéscsillapító hatású, ezért a szájban lévő sebek, szájpenész, fogínyvérzés, fogínysorvadás, valamint kellemetlen lehelet esetén is jó eredményt érhetünk el a napjában többször ismételt gargarizálással. Ugyancsak segít a zsályás öblögetés sebek, protézis nyomása alatt keletkezett feldörzsölések gyógyításában. Ínysorvadásnál hasznos zsályalevél és diófalevél finom porát benedvesített fogkefére vagy ujjunkra tenni, és az ínyt ezzel masszírozni.
Légzőszervi megbetegedésekre is a zsálya az egyik legjobb gyógynövény. A meghűléses, illetve fertőzéses eredetű megbetegedések, többek között torokgyulladás, rekedtség, gégegyulladás esetén segít a zsálya tea.

A zsálya főzete eredményesen használható aranyeres bántalomnál fellépő végbél-viszketésnél. Akár lemosó szerként, akár ülőfürdőként is alkalmazható. Az aranyeres beteg számára ajánlott belsőleg is fogyasztani a zsálya teát.
A levelek rovarcsípések és kisebb duzzanatok kezelésére alkalmasak, ha a sérült felületet bedörzsöljük a levél nedvével.
A napsütéses, kora délutáni órákban érdemes gyűjteni, amikor aktiválódnak az illóolaját tartalmazó cellák. Az így megszárított leveleket fűszerként, gyógyteának, fürdővízbe és potpurriba is használhatjuk!

fk zsazsa 3

Nem ajánlatos túl sokat fogyasztani a zsályából, (6g/nap) mert csersavai és keserűanyagai az enzimműködést serkentik, így megzavarhatják az emésztőrendszert.
Szoptató anyukák, állapotos nők és alacsony vérnyomásúak ne fogyasszanak zsályateát. A zsálya tömény illóolaja toxikus anyagot (thujon) tartalmaz, melyek görcsös rángásokkal járó panaszokat okozhatnak, ezért belsőleg alkalmazni tilos!

Zsálya a konyhában

Keserű íze miatt kitűnő étvágyjavító, gyenge gyomorerősítő, megkönnyíti az emésztést. A legtöbb konyhai fű-szernövényhez hasonlóan a zsálya is nyugtató hatást fejt ki a gyomor sima izmaira. Karakteres ízével nem csak pikánssá teszi ezeket az ételeket, hanem a tápcsatornára és a gyomorra tett jótékony hatása miatt segíti az egyébként nehezen bontható húsok emésztését is.
Szárnyasok töltelékét ízesítik vele, de jól harmonizál más, erősen fűszerezett ételekkel is. Kacsa- és libasültek, májból készült ételek, pástétomok elmaradhatatlan fűszere, de a milánói makaróni is elképzelhetetlen nélküle. Az almalevesnek pikáns ízt ad, a virágokat salátákhoz keverik.

ZSÁLYÁS RECEPTEK

Zsályás fűszervaj: 100gr vajat olvasszunk meg serpenyőben, majd a megmosott és megszárított zsályaleveleket (12) vágjuk fel és dobjuk bele a vajba. Forraljuk takaréklángon, míg kissé meg nem barnul. Ezután SZŰRJÜK, hűtsük le és hűtőbe téve tároljuk felhasználásig.

Zsályás zablepény: Melegítsük a sütőt 180 fokra. Lágy tésztát keverek a következőkből: 2 dl olaj, 6 ek víz, 23 dkg zabliszt, fél kk. szárított zsálya, negyed kk. szódabikarbóna és egy csipet só. Kinyújtom a tésztát kör alakúra, kb. 20 cm átmérőjűre, majd sütőlapra teszem a tésztát 40 percig sütöm. 8 szeletre vágom és hagyom kihűlni. Önmagában is finom, de a szendvics krémeink feldobják.

Zsályás sütőtökmártáshoz szükséges 50 dkg sütőtök, 15 dkg húsos szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg mascarpone, 2 teáskanál morzsolt zsálya, 2 evőkanál vaj/olaj

Burgonya fűszer, 3 bors - annak aki mint én szereti - curry is.
A sütőtököt meghámozom, magjaitól megszabadítom és kockára vágom. Egy lábasban vajat forrósítok, rádobom a tökkockákat, meghintem zsályával, és egy kicsiny vízzel felöntve hagyom párolódni.
Egy serpenyőben olajon megpirítom a szalonnát, majd a hozzáadom a hagymát, megdinsztelem. A tököt és a hagymás szalonnát összekeverem, beleteszem a mascarponét, picit sózom, és kettőt rottyantok rajta. Főtt tésztával kínálom.

Még több zsályás recept itt: http://www.mindmegette.hu/kereses/zs%C3%A1lya/

Pilisszentiván, 2017. Szent András hava 11.

Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] 1962-ben írta le a tudomány számára Carl Clawson Epling és Carlos D. Játiva.
[2] A látnokzsálya drogjának fő hatóanyaga, a szalvinorin A, erősebb, mint a marihuána, ezért  fel is került az új pszichoaktív anyagokat szabályozó 66/2012. (IV. 2.) kormányrendelet ideiglenes jegyzékére ("C-lista"). A vegyület nem kábítószernek, hanem „új pszichoaktív anyag”nak számít. Bár korábban az új pszichoaktív anyagok belföldről történő megszerzése, tartása és fogyasztása nem ütközött törvénybe, a Szabálysértési törvényben 2013 júliusában bekövetkezett módosulások miatt, ma már szabálysértésnek minősül, s így pénzbüntetéssel jár a növény tartása.
[3] Pedaniosz Dioszkoridész görög katonaorvos, botanikus, gyógyszerész és szakíró, Kr.u 40-90.
[4] Idősebb Plinius, teljes nevén Caius Plinius Secundus Maior római író, polihisztor, ókori enciklopédista.
i. sz. 23., Como, Olaszország - i. sz. 79. augusztus 25., Stabiae
[5] Ibn Szína, teljes nevén Abu Ali al-Huszajn bin Abdallah ibn Szína, perzsa származású orvos, filozófus és tudós, a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja. Egyike volt a leghíresebb muszlim orvosoknak.
Kr u. 980. augusztus 22., Buhara, Üzbegisztán - 1037. június, Hamadán, Irán
[6] Ez azt jelenti, hogy nem csak a túlzott izzadást segít csökkenteni, hanem azoknál, akik nehezen izzadnak, segíti a verejtékezést.

forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zs%C3%A1lya
https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1tnokzs%C3%A1lya
http://index.hu/tudomany/zsalya0312/
http://nepgyogyaszat.com/nepgyogyaszat-gyogyirei/zsalya.html
http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/zsalya_orvosi/8
http://www.mindmegette.hu/zsalya-a-bolcsesseg-fuszere-46678/
http://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/orvosi_zsalya_a_novenyi_aszpirin/20040123124335
Urania – Növényvilág: Magasabb rendű növények II. Fordította: Dr. Horánszky András és Dr. Stohl Gábor. Szakmailag ellenőrizte: Dr. Simon Tibor. Budapest: Gondolat Kiadó. 1976. 241–242. o. ISBN 9632800834

képek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1tnokzs%C3%A1lya#/media/File:Salvinorin_A_007.svg
http://erintesem.hu/zsalya-a-megmento/
saját fotó

 

FŰSZERKALAUZ: TURBOLYA - AZ ILLATOS ÉS ZAMATOS

fk turb

A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) a turbolya (Anthriscus) nemzetség Magyarországon leggyakoribb faja. Két változata van: a termesztett és a vadon élő, ennek magyar neve útszéli turbolya.

A turbolya népies nevei: esztergamag, olasz saláta, ormánka, turboja, borbulya, illatos turbolya, zamatos turbolya, édes petrezselyem.

Őshazája a Kaukázus, megjelenésének pontos idejét nem ismerjük, de azt tudható, hogy az ókori civilizációk kedvelték és előszeretettel fogyasztották.
A perzsák és az egyiptomiak is szerették, bizonyítja ezt, hogy Tuthankamon sírjában turbolyamagokat is találtak.
A görögök turbolyával áldották meg a barátaikat, s zsázsával és pitypanggal arcfiatalító tonikot készítettek belőle.
Itáliában, Rómában is kedvelték, úgy hitték a növény javítja a memóriát.
Plinius1 azt írta róla, hogy az emésztőrendszerre és csuklásra gyakorolt hatása mellett gyakorta kezeltek vele kötőhártya-gyulladást, trombózist, magas vérnyomást, s az ókori görögök nyomán a ráncokat. Emésztést javító, vizelethajtó, görcsoldó, vesekő elleni keverékekben is alkalmazták, de kezeltek vele ekcémás tüneteket, ödémákat, tályogokat és köszvényt is. Megemlíti, hogy a turbolya hatásos ellenszere a rosszkedvnek, frissíti az időseket, s a leírás hatására sokáig a diákok bíztak benne, hogy a turbolya teája jót tesz a memóriának, és segít a vizsgák során.
A középkorban nem csak fogyasztották, de a pestis megelőzésére is alkalmazták. A 17. századig gyógynövényként nem is nagyon tartották számon, annak ellenére, hogy minden generáció tisztában volt a turbolya jótékony hatásaival. Azonban a finom illat és íz felülírta ezeket. 1597-ben John Gerard2 botanikus jegyzi le a turbolyáról, hogy nincs is egészségesebb és jobb dolog annál, mintha ebből a friss növényből hintünk a salátánkra, és azt fogyasztjuk. Később a 17. században Nicolas Culpeper3 angol botanikus és orvos a is ír a turbolyáról.

Ligetes erdőkben, akácosokban, irtásréteken helyenként tömegesen fordul elő. Alacsony tápanyagigényű, a talajjal szemben igénytelen.
Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt szára 20 -70 cm hosszú. Levele a sárgarépa zöldjéhez hasonlít (rokonságban áll vele), kis fehér virágokból álló, összetett ernyős virágzatú. A levelek többszörösen szárnyasan összetettek. A termés éretten két részre hasadó ikerkaszat. Gyors növekedésű növény, leveleit vetés után már 4–5 héttel fogyaszthatjuk.
A magok már néhány fokkal fagypont felett csírázásnak indulnak és szépen fejlődik alacsony hőmérsékleten is. Nedves körülmények között sokáig megőrzi üde zöld színét és zsengeségét. Közepesen árnyékos, fák alatti helyen is szépen fejlődik. Közepesen vízigényes. Tavasszal termesztve a téli csapadék elegendő a növekedéséhez. Száraz időben öntözés nélkül csak sínylődik és illóolaj-tartalma jelentősen visszaesik. Nyáron csak öntözéssel ad megfelelő minőséget. De ablakban, cserépben jól érzi magát.
Zsenge hajtásait kora tavasztól kezdve folyamatosan szedhetjük. Egyszerre azonban a levelek felénél többet ne távolítsunk el, hogy a fejlődés töretlen maradjon. A fűszernek szánt leveleket és fiatal hajtásokat a május-júniusi virágzáskor szedjük.
A megszárított herbát összetörve fűszerként használhatjuk, speciális betegsége vagy kártevője nincs.

fk turb 1A Le cerfeuil tubéreux, magyarul gyökérturbolya: petrezselyem gyökérhez hasonlóan a turbolya a zöldségként fogyasztott gyökeréért ültetett változata. Hámozva, darabolva, citromos vagy ecetes vízben mosva főzik, elkerülve a megbarnulását, utána pürésítik.

A növény nem tartozik az erős gyógynövények közé, pedig rengeteg nyavalya ellen vetették be hajdan és számos, ma már bizonyított hatása van.

Nyugtatja a gyomrot, enyhít a hasi fájdalmakon, gyomorerősítő- és vértisztító hatású, segít a pattanások és ekcémás tünetek kezelésében, a bőr tonizálásában, a hólyaghurut gyógyításában. A megfázás tüneteit is hatékonyan lehet vele kezelni. Teája vese, hólyag- és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású.
Az összetört növényt a különféle zúzódások, horzsolások, véraláfutások esetén a sebre szokták kötözni.

Több vitamin és ásványi anyag megtalálható benne: kiváló A- , B- és C-vitamin forrás, számottevő mennyiségű kalcium, vas, mangán, kálium, magnézium, szelén, réz, foszfor és cink található benne.
Drogja a virágzó leveles hajtás (Cerefolii herba) és a termés (Cerefolii fructus). A hajtás illóolaj-tartalma 0,03%, tartalmaz továbbá flavon-glikozidot, keserűanyagokat, ásványi anyagokat, valamint A- és C-vitamint. A termés már 0,9%  illóolajat tartalmaz, melynek fő összetevője metilkavikol, de entragolt, apiin-glikozidot, keserűanyagot is tartalmaz.

A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője és kiváló a sült húsokhoz, főleg báránysültekhez, sok esetben a halételek fűszerkeverékének titkos összetevője. A franciák által használt „fines herbes”, azaz finom fűszernövények egyike, leggyakrabban tárkonnyal, petrezselyemmel és metélőhagymával együtt használják. Nem csak Franciaországban, de Norvégiában is előszeretettel szórják meg a salátákat frissen aprított turbolyával, de ragukhoz is adható. A katolikus országokban húsvét közeledtével, Nagy-, vagy Zöld csütörtökön az utolsó vacsora emlékére, gyakorta kerül asztalra turbolyával készült leves. Mivel a turbolyának hamar elvész az aromája, ezért kizárólag a főzés végén érdemes az ételhez adni.

A turbolya nagyon jó fűszere a leveseknek, szószoknak, a halételeknek, a tojásos vagy szárnyasból készített fogásoknak, ideális a gombának, a borsónak, a különféle krumplis fogásoknak, s még a spenóthoz is javasolt adni egy kevés friss turbolyát. Friss turbolyával megszórhatjuk a frissen sült omlettet vagy rántottát, s minden olyan ételhez is kipróbálható, amelyhez az eredeti receptben petrezselyem szerepel.
Érdemes kipróbálni spárgához, zöldbabhoz, cékla mellé, sárgarépás és édesköményes ételekkel. Más fűszernövényekkel keverve, a bazsalikom, petrezselyem, tárkony, snidling, zsázsa, kapor vagy a citromos kakukkfű jó partnere.

fk turb 2

Nálunk az egyik legjobban bevált recept tavasszal a turbolyás körözött, akár fehér, akár pirospaprikás, mert a hagyma mellé aprózva is különleges lesz.
Salátaöntetekbe a legegyszerűbb citromos olajostól a majonézesig, bármelyikbe belekeverhető. Kiváló pestó is készíthető vele.
Salátákhoz is szeretem, de csak keveset, amíg ki nem próbáltad!, mert elég intenzív az íze. Ezért mindig kell hozzá valami semleges saláta is, pl. fejes- vagy jégsaláta.
Krémlevesekbe pl. karfiol vagy krumpli- krémlevesbe a legvégén vagy csak tálalás előtt aprítom bele. Besamell mártást két marék turbolyával gazdagítva, reszelt citromhéjjal, citromlével fűszerezve, turbolyamártás készíthető.
Különböző töltelékbe, zöld fűszerkeverék részeként próbáljuk ki a turbolyát.

Lazac-steak fűszeres vinaigrette szósszal (ChefLaszlo receptje, Nahrinosítva)

  • 4 vadlazac steak
  • 1 kávéskanál tengerialgás fűszersó
  • citrombors
  • 4 kávéskanál dijoni mustár
  • 4 evőkanál vágott friss fűszernövény bazsalikom, snidling, turbolya, tárkony, petrezselyemzöld, kapor
  • 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • Mártáshoz: balzsamecet
  • 1 közepes challotte-hagyma (édes hagyma) apróra szelve
  • 1 mokkás kanál Nahrin fokhagyma
  • 2 evőkanál tárkonyecet
  • 2 evőkanál vágott friss fűszernövény tetszőlegesen: bazsalikom, snidling, turbolya, tárkony, petrezselyemzöld, kapor

fk turb 3Elkészítés: A lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk, bekenjük a mustárral, megszórjuk a fűszernövényekkel, jól megnyomkodjuk, és forró (hőálló nyelű) serpenyőben vajon hirtelen minkét oldalát átforgatjuk, lehúzzuk a tűzről, újra átforgatjuk, és tálalásig félretesszük.

A mártáshoz a nyersanyagokat keverőtálban összekeverjük, ízlés szerint ízesítjük. Ajánlatos egy kávéskanál barnacukorral enyhíteni az ecet ízét, tetszés szerint természetesen. Ha a mártásunkat túlságosan hígnak találjuk, keverjünk bele egy kiskanál mustárt, az majd összehúzza. Tálalás előtt a serpenyős halat visszatesszük a sütőbe, de most már forró sütőt használjunk, és hirtelen 3-4 percig pirítjuk. Tálaláskor a mártással meglocsoljuk, párolt zöldségekkel fogyasztjuk. Ez a recept alacsony kalóriaértéke miatt kiváló fogyókúrázóknak is!

Göngyölt zöldség (4 személyre):

  • 2 gumó édeskömény
  • 50 dkg friss paraj
  • 1 kis padlizsán
  • 1 csokor vegyes fűszernövény tetszőlegesen (pl. turbolya, petrezselyem, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom vagy metélőhagyma)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt

Az édeskömény-gumót megtisztítjuk, hosszában négyfelé vágjuk és eltávolítjuk a torzsáját. A parajt megtisztítjuk, megmossuk és lecsöpögtetjük. A padlizsánt meghámozzuk, félbevágjuk és felszeleteljük. A fűszernövények leveleit letépkedjük a szárukról, megmossuk és felaprítjuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és szétnyomkodjuk. Az olívaolajat összekeverjük a fűszernövényekkel, a fokhagymával, a citromlével, sóval és borssal. A parajhoz és az édesköményhez ízlés szerint reszelt parmezánt keverünk. Mindkettőt külön-külön az olajos fűszernövényekkel együtt alufóliával 4 kis csomagba göngyöljük, és kb. 15 percig sütjük.

Pilisszentiván, 2017. Magvető hava 25.

Szeretettel:
Berecz Ildikó
A Honismereti- és Kultúra team vezetője


[1] Idősebb Plinius, teljes nevén Caius Plinius Secundus Maior római író, polihisztor, ókori enciklopédista. i. sz. 23., Como, Olaszország - i. sz. 79. augusztus 25., Stabiae
[2] franciásan  John Gerarde (1545-1612) , botanikus és gyógynövény kutató volt
[3] angol botanikus , fitoterapeuta , orvos és asztrológus, aki   több száz gyógynövényt katalogizált. /1616. 10.18.-1654.01.10./ művei: Semeiotics Uranica  (A betegségek asztrológiai ítélete) (1651), A betegségek asztrológiai megítélése (1655), Az angol fizitikus (1652), később The Complete Herbal

forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zamatos_turbolya
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/illatos-turbolya.html
http://igyfozanyatok.blog.hu/2012/11/03/zamatos_turbolya_a_konyhamban_es_a_hazi_gyogyaszatunkban
http://www.mindmegette.hu/turbolya-a-zamatos-zoldfuszer-48987/
https://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/turbolya.html

fotók:

http://www.mindmegette.hu/lazac-steak-fuszeres-vinaigrette-szosszal.recept/
http://www.mindmegette.hu/turbolya-a-zamatos-zoldfuszer-48987/
https://www.google.hu/search?biw=1366&bih=643&tbm=isch&q=turbolya+felhaszn%C3%A1l%C3%A1sa&sa=X&ved=0ahUKEwjg-rHSv4vXAhVSKFAKHaogBpAQhyYIIQ#imgrc=wpYBQmnXuFcTVM:&spf=1508925334153

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok