Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

FŰSZERKALAUZ: FAHÉJ, A GONDOLAT ÉBRESZTŐ UGYANAKKOR GONDŰZŐ

fahej

A fahéj önállóan nem található meg a Nahrin fűszerpalettáján, de a Curryben, a Szárnyas fűszerben valamint a Just Téli olajában összetevőként szerepel.
A kutatások előterébe került fűszerről mind több, és több tapasztalati úton történő felhasználási módjáról bizonyítja be a tudomány, hogy megalapozott. Lássuk melyek ezek.

A fahéj valóban a “fa héja”, a fahéjfa és/vagy a kasszia fa kérgéből készült fűszer, amely a trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérgéből készül. Összefoglaló neve Cinnamomum, a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozik. Angolul Cinnamon, Ceylon Cinnamon, Cassia Cinnamon néven ismert, németül Zimt-nek hívják. Ezért van, hogy az idősebbek hazánk egyes területein még ma is c(z)imetnek nevezik. A vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérge a jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer (Cinnamomi cortex), ezt használjuk többnyire por (pulvis) formájában.
A fényes zöld levelű fahéjfák 10-15 méter magasra nőnek, a termesztett példányokat évente visszavágják, nem engedik 3 m-nél magasabbra nőni. A fahéjat az ujjnyi vastag, fiatal hajtások kérge adja, melyet vadon is gyűjtenek, de nagyrészt ültetvényekről származik. A leszüretelt kérget fermentálják és szárítják, porítva, darabolva vagy egészben kerül forgalomba. A növény minden része gazdag illóolajokban. Virágai zöldes fehér vagy krémszínűek, aprók és füzérszerű virágzatba tömörülnek. Bogyóterméseik éretlenül zöldek, éretten pirosas, bíborvörös színűek.

fahej 1A fahéjkéreg max. 4%-os illóolajának fő hatóanyaga a fahéjaldehid (65 to 75%) és az eugenol 2-metoxi-fenol (5 – 10%).
A fahéj levelének 1%-os illóolaj összetétele a kéregétől eltérő, főként eugenolt tartalmaz (70-95%), és érdekes módon ízében annyira hasonlatos a szegfűszeghez, hogy a szegfűszeg helyettesítésére használják.
A gyökér szintén illóolaj tartalmú, és összetétele teljesen eltér az előbbiekétől. Domináns hatóanyaga a kámfor (60%), ezért gyökér olaja a kereskedelemben nem használatos.

A faágakat levágják, lehámozzák, aminek következtében a belső héj feltekeredik.  A fiatal ágak lehántott és a külső parakéregtől megtisztított, milliméternél vékonyabb, papírszerű, feltekeredő kérge a fahéjrúd. A szabálytalan, nem tökéletes rudakból készül az őrölt fahéj. Illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz.

A fahéjfa Srí Lankán és a Szunda-szigeteken honos, Cinnamomum verum, syn. avagy Cinnamomum zeylanicum, valódi fahéjfa, ceyloni fahéjfa, cimetfa.
A kasszia fa Kínában él, Cinnamomum cassia, syn. ill. Cinnamomum aromaticum, nálunk  kínai fahéjfa, kasszia fahéj, babérkasszia néven ismert.

A két főbb variáns íze különböző. Az amerikai konyhában népszerű kínai (kasszia) fahéjban a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni (zeylanicum) fajta enyhébb, fűszeresebb ízű. Őröletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető: a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás. Lsd. a képen.

Kisebb mennyiségben, inkább csak a termő területükön használt fahéjakmég: a vietnámi fahéj (Cinnamomum lourei), és a malabári fahéj (Cinnamomum citriodorum) is.
A fahéj rokon fajtája: Cinnamomum camphora, azaz a kámforfa1.

Az indiai ajurvédikus-, és a kínai orvoslás egyaránt több ezer éve használja gyógyhatásai miatt. A Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos drogként (szárított gyógynövényként) szerepel:

  • Cinnamomi zeylanici corticis aetheroleum,  a ceylon-i kéregből kivont olaj
  • Cinnamomi cassiae aetheroleum, a kasszia kéregből készült olaj
  • Cinnamomi zeylanici folii aetheroleum, a ceylon-i fahéjfa leveléből kinyert olaj
  • Cinnamomi corticis tinctura, a ceylon-i kéregből előállított tinktúra
  • Cinnamomi cortex, maga a ceyloni fahéjfa kérge

fahej 2A fahéjról már az Ótestamentum is említést tesz. Mivel már az ókorban is rendkívül keresett volt, az utazók vitték Egyiptomba, ahol balzsamokba keverték.
A héberek, a görögök Indiából és Srí Lankáról már 2000 évvel ezelőtt "importálták".
A rómaiak elsősorban fűszernek és illatszernek használták, valamint különféle emésztési zavarokat orvosoltak vele, de a lélek egyensúlyának visszaállítására is alkalmazták.
A keresztes vitézek szerelmi bájitalt készítettek belőle, de a 12. században Hildegard apátnő homloküreg-gyulladás-, megfázás-, nátha-, krónikus köhögés- és az ízületi gyulladás ellenszereként is javasolta.
Hazánkba a 15. században érkezett, és gyorsan beépült a nemesi konyha fűszerei közé.
A 17. századi Európában csak a konyhában alkalmazták. A fahéjat a 18. század végén hatalmas mennyiségben hozták be Európába. A hollandok valóságos fahéjhegyeket égettek el, hogy megakadályozzák árának zuhanását, ám az hamarosan így is annyira mérséklődött, hogy már mindenki asztalára jutott belőle.
Gyógyító képességeit a 19. században fedezték fel újra, gyomor- és méhbántalmakra2 használták, felfúvódás, hasmenés, hányás és emésztési zavarok kezeltek.
Mára a fahéj egyáltalán nem drága fűszer - még akkor sem, ha a régi magyar konyhához hűen nemcsak az édes alapú recepteknél, hanem a levesekhez és a sültekhez kínált mártásokba is teszünk belőle egy-egy csipetnyit.

Nálunk főképpen édességek, mézeskalács, befőtt, gyümölcsleves készítéséhez használjuk, a tejberizs elmaradhatatlan alkotója, de kevéssé ismert, hogy kiválóan illik marha- és bárányhúsokhoz, paradicsomos- és padlizsános ételekhez is.
Mediterrán és a keleti konyha egyik alapvető, sós fogásokhoz használt fűszere, kísérletezzünk ilyen receptekkel, könnyen találunk kedvünkre valót!

A fahéj melegítő-, serkentő- és lágyító hatású, étvágyjavító és segíti a zsíros ételek megemésztését, szabályozza a vércukorszintet. Alkalmanként fogyasztva hányinger és émelygés csillapítására hasznos, ezt a hatását, a katechin tartalmának köszönheti. Élvezeti teaként is fogyasztható, a finom, fűszeres téli teakeverékek, a forralt bor alkotója.

fahej 3A fahéjolaja igazoltan baktérium- és gombaölő hatással bír, simaizom-görcsoldó hatása is van, a fahéjaldehidnek köszönhetően. A levelekből készült illóolaj kozmetikumok, fogkrémek összetevője, mert gátolja a fogszuvasodást és csillapítja a fogfájást, amíg a fogorvoshoz érünk, de ínygyulladások kezelésére alkalmas szerek összetevőjeként is találkozhatunk vele.

Várandósok, a fahéjra és a perubalzsamra allergiások, lázas betegek, gyomor- és nyombélfekélyben szenvedők ne fogyasszák. Húgyúti gyulladás esetén ellenjavallt, mert irritálhatja a vesét.
A túlzásba vitt fahéjfogyasztás a száj kisebesedését is okozhatja egy benne található aldehidnek köszönhetően, amely nagy mennyiségben allergiás reakciót válthat ki. A túl sok (5gr/nap) fahéj hatására az íny és a nyelv is megduzzadhat, és égő, viszkető érzés jelentkezhet a szájüregben. Ezek a tünetek - bár nem veszélyesek - jelentős diszkomfort érzetet okozhatnak, ezért érdemes mértékletesnek lenni a fahéjat tartalmazó cukorkákkal és rágógumikkal is. Kismértékű fogyasztásnál ilyesmire nem kell számítani, mivel a nyál megakadályozza, hogy a káros anyag túl sokáig érintkezzen a száj nyálkahártyájával.

A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy olyan, 12 hetes vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást.
A londoni, Imperial College kutatói abból a korábbi eredményből indultak ki, mely szerint napi fél teáskanál fahéj a II. típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a triglicerid-szintet, az LDL (káros koleszterin) és a teljes koleszterin szintjét. Ezután megállapították, hogy három hónapig napi 2 g fahéj elfogyasztása csökkenti a rosszul kontrollált II. típusú cukorbetegek HbA1c szintjét és magas vérnyomását. Ezért a fahéj étrend-kiegészítőként való fogyasztása egy újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására – természetesen a gyógyszeres kezelés mellett. Ugyanakkor növel(het)i a cukorbetegségre szedett gyógyszerek hatékonyságát, így aki ilyesmit szed, legyen különösen óvatos a fogyasztásával.

A pamonai Western University of Health Sciences munkatársai is kimutatták, hogy a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőt szedő 2-es típusú cukorbetegek alacsonyabb éhgyomri plazma glükózszinttel rendelkeztek, mint azok, akik nem szedtek ilyen kiegészítőt. Az is kiderült, hogy a fahéj a szív egészségének számos fontos jellemzőjét is javította: csökkentette a totál koleszterin, a rossz LDL koleszterin és a triglicerid szintjét, és növelte a jó HDL koleszterin szintjét - áll a The Annals of Family Medicine szeptember 9-i internetes kiadásában.

fahej 4

A fahéj segíti az egészséges emésztést, a benne lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően. Teaként alkalmazva a gyomor-béltraktus működését serkenti, Indiában rendszeresen használják puffadás ellen, mert megakadályozza a gázok kialakulását az emésztés során. Mivel serkenti az emésztőnedvek termelését, gyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segítségre van diéták során is, ugyanis csípős-édeskés íze elnyomja a cukor utáni sóvárgást. Az emésztés folyamán a fahéj hatására lassul a gyomor kiürülése, így nem érezed magad rögtön éhesnek. Mézzel összekeverve a gyomorfekély megelőzésében is fontos szerepet játszhat. A cukorbetegek diétájába – hosszú távon is – könnyen beilleszthető. Mindössze napi egynegyed teáskanálnyi fahéj képes 10-30 százalékkal csökkenteni a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is.

A fahéj jellegzetes aromája az agyműködésnek is nagyon jót tesz, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja. Egy amerikai kutatás során bizonyították, hogy azok az önkéntesek, akik fahéj ízesítésű rágógumit rágtak, sokkal jobban teljesíttek a kognitív képességeket vizsgáló teszteken, mint azok, akik natúr- vagy mentolos rágót kaptak. A fahéjban található egyik hatóanyag, melyet CEppt-nek neveztek el, az Alzheimer-kór kialakulását is késleltetheti.

A Rush Egyetem kórházának neurológus tudósa, professzor Kalipada Pahan szerint "Az egereken végzett kutatások eredményei szerint a fűszernövény segíthet a szklerózis multiplexes betegeken is... A fahéjban lévő gyulladás gátló összetevők, gátolják a gliasejtek aktiválódását. A jelenlegi gyógyszeres kezelés költséges, sok a mellékhatásuk, és csak a betegek 30-40 százalékánál hatásos. Ha a tanulmányunk sikerrel zárul, eljöhet az a nap, mikor egy pohár tejben, teában vagy kevés mézben oldott őrölt fahéj segíthet, és havi 10 dollárra csökkenthetné le a gyógyszerköltségeket."

A fahéjban nagy számban fordulnak elő antioxidánsok, pl. remek mangánforrás, ezért a világon fellelhető 10 legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike. Ha fahéjjal szórjuk be a friss gyümölcsünket, akkor nem csak kellemes illatot és egy plusz ízt adunk neki, de egyben a gyümölcsök erjedését is megakadályozzuk, vagy legalábbis lassítjuk. Ezért is alkalmazzák befőttek, kompótok készítésekor. Kiváló a különböző vírusok és baktériumok ellen is, ezért megfázás vagy bármilyen téli fertőzés esetén kiváló segítség lehet.

Kiváló a tonizáló hatása is, ápolja, szépíti a bőrt, Egyiptomban már kétezer évvel ezelőtt is használták hasonló célokra, de ma is használják bőrfiatalító hatása miatt szépségipari készítményekben, masszázsolajokban vérkeringést okozó és zsírégető hatását egyaránt kihasználják. A fahéj bőrrel érintkezve, vérbőséget, melegségérzetet okoz, így a narancsbőrt okozó sejtek gyorsabban tudnak lebomlani és távozni szervezetünkből.

Erős fungicid hatású, nagyon hatékony a gombás fertőzések ellen. Erre legjobb formája a fahéj olaj, de a lábgombás fertőzésekre több esetben a vízbe kevert fahéjjal történő kenegetés is használt. Egy német tudományos vizsgálat során a fahéjjal átitatott vécépapír használatával teljes mértékben vissza lehetett szorítani a fertőzésekért felelős élesztőgombát.

fahej 5Ízületi gyulladás esetén naponta egy pohár meleg vízben elkevert 2 kanál méz és 1 kiskanál fahéj rendszeresen fogyasztása jelentősen csökkenti a krónikus arthritis tüneteit. A Copenhaven-i egyetemen végzett kísérletekben részt vett 200 betegből 73-nál teljesen megszűntek a fájdalmak. Ugyanis a fahéj gátolja a prosztaglandin (hormonhatású lipidek) termelődését (ezért nem ajánlott pl. várandósoknál), melyek a szervezetben allergiás rohamoknál, gyulladásnál szabadulnak fel, melyek hatására fájdalom, láz lép fel.

Aromaterápiás hatásnak köszönhetően egészen különlegesen hat az emberi szervezetre, a kellemes fahéjillattól, máris jobb kedvünk lesz Nem véletlen, hogy az ügyes ingatlanosok lakás eladáskor alkalmazzák, mert a vevő házi süteményre történő asszociálása és a hangulatuk javulása fokozza a vásárló kedvet.
Ha fahéjolajat párologtatunk, javítja a közérzetet, ami gondolatébresztő és gondűző hatású. Afrodiziákumként is használható: illatosíthatjuk vele a hálószobát, már ha nem csak aludni akarunk benne.

Most nem írok receptet, hiszen a húsvéti süteményekbe biztos bőven kerül. Inkább néhány kevéssé ismert, egyéb érdekességet teszek közzé.

Jótékony hatásai között szerepel, hogy fertőzésmegelőző. Kisebb sebek fertőtlenítésére is használhatjuk.

Ha fahéjjal keverjük a fogkrémet, akkor már önmagában csak a fűszer is képes gátolni a fogszuvasodást és elpusztítja a baktériumokat a szájban.
Nemcsak jó ízt ad süteményeinknek, hanem a bennük lévő zsírokat is képes lebontani, ezzel is könnyíti az emésztést.

Nagyon fontos még egyszer kiemelnem: várandós nők fűszerként se használják, mert izgat(hat)ja a méhizomzatot, ezzel veszélyezteti a magzatot!

Az őrölt fahéj segítséget jelent növényeink egészségének megóvásában is, használatával mindamellett, hogy lényegesen olcsóbb, mint a vegyszerek, környezetünk és saját egészségünket is óvjuk.

fahej 6Rovarok, bogarak elűzése: Pl. Hangyák esetében: mivel a hangyák nem kedvelik az olyan útvonalat ami nem a saját illatanyagukkal van bevonva, ezért ha őrölt fahéjba botlanak, elkerülik azt. Viszont nem pusztulnak el, a fűszertől.
Lakáson belül és kívül is felhasználható (kert, homokozó, pince)

Gyökereztető szer: hasonló a hatásmechanizmusa, mint a gyökereztető hormonoké, egyszerűen mártsuk a dugvány szárának végét fahéjba. Tegyünk egy kanálnyit egy darab papírtörlőre és forgassuk meg benne a benedvesített szárvéget, majd ültessük el a dugványt friss palántaföldbe. A fahéj erőteljesebbé teszi a gyökeresedést, és távol tartja a betegségeket okozó gombákat.

A fahéj mint gombaölő szer: a hervadásos betegség egy gomba okozta probléma, amely a növekedésnek induló kis palántákat sújtja de az idősebb növényeket megtámadó egyéb gombabetegségek esetén is hatásos ha fahéjas permetet készítünk.
Keverjünk el egy kis őrölt fahéjat meleg vízben, majd hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap szűrjük le a folyadékot és töltsük permetező flakonba, és vigyük fel a problémás növények szárára, leveleire, esetleg a földjére.

Kellemes fahéjillatú napokat kívánok, szeretettel!
Berecz Ildikó

Pilisszentiván, 2018. március


[1] Ázsiában honos, 30 méter magasra növő, örökzöld fa, melynek feldarabolt gyökereiből és kérgéből nyerik lepárlással a fehér, kristályos kámfort, mely a a kámforolaj alapanyaga. Krémekbe, inhaláló szerekbe keverik bele, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és keringésjavító hatása van.
[2] A méhre gyakorolt hatásáról különböző vélemények vannak, ezért nem fejtem ki.

Forrás:

Tonia Reinherd Phd: Étrend A Föld legegészségesebb ennivalói
Lesley Bremnes, Fűszer- és gyógynövények.
Szabó Mária, Gyógyító természet.
Szendrei Kálmán-Csupor Dezső, Gyógynövénytár.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fah%C3%A9j
https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/fahejjal_a_cukorbetegseg_ellen/20130912102539
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/neurologia/cikkek/fahejjal_a_szklerozis_multiplex_ellen/20110703000200
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/fahej.html
http://www.ng.hu/Tudomany/2016/02/28/A-fahej-hatasa-a-szervezetre
https://www.boresegeszsegbolt.hu/a_fahejrol_90

fotók:

www.activeonegroup.com, www.atortphotography.com, www.dieschwangerschaft.com, www.idealb2b.com,
www.lookfordiagnosis.com, www.organicfacts.net, www.pixshark.com, www.tradewindsfruit.com, www.wereldsethee.nl.

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok