Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

emk jelentkezes

A+ A A-

FŰSZERKALAUZ: KÉT FŰSZER EGY FÁRÓL - SZERECSENDIÓ ÉS „VIRÁGA”

enkf

Ha máskor nem is, de a karácsonyi menü összeállításakor, a receptek keresgélésekor a szerecsendió azoknak is a kezébe kerül, akik az év többi részében megfeledkeznek róla.

A Myristica fragrans latin névre hallgató kétlaki, örökzöld növény, származási helye a Csendes-óceánban fekvő, az indonéz szigetvilághoz tartozó Maluku-szigetek, mely nem véletlenül kapta a Fűszer-szigetek elnevezést. A szerecsendiónak is ez az őshazája, és a 19. századig az egyetlen beszerzési helyszíne is. A termőterülete az indonéz szigetvilágon kívül ma már Pápua Új-Guineára, Malajziára, Indiára, sőt a Karib-szigetekre is kiterjed.

Az óriási magasságú, 10-20 méteresre is megnövő, örökzöld fák akár száz évig is elélnek, és egész évben teremnek. A fa a telepítés után hét évvel hozza először csonthéjas gyümölcsét, amelynek héja éréskor kettéválva felfedi a magját és annak nagy részét burokként fedő pirosas magleplet. Ami a szerecsendiónál kisebb tömegének köszönhetően értékesebb a magnál. Illatra, ízre a korábban körülölelt dióra emlékeztet, de annál sokkal aromásabb, 1 teáskanál virág őrleménye nagyjából 1 evőkanál szerecsendiónak felel meg.

Szép, aranyló színt kölcsönöz az ételnek, mint a sáfrány. Húsleveshez, tejszínes levesekhez, szárnyasokhoz és húsos ételekhez javasolt. De ízesíthetünk vele desszerteket is, akár a kávé, akár a forró csokoládé ízét is teltebbé tehetjük egy darabka szerecsendió-virággal.

enkf 1A virágot három osztályba sorolják, az első osztályú virágból lesz a fűszer, a másod- illetve harmadosztályú árut tartósítószerekhez, illetve kozmetikai szerekhez használják fel alapanyagként.

A szerecsendió rendszertanilag nem dió, a szerecsendiófa kemény magjának belét nevezik így (muskátdió), a frissen rikítóan piros, szárítva sárgás rózsaszín magköpeny, vagyis a „virága”, a muskátvirág (macidis flos) is közkedvelt fűszernek számít, így aztán szokatlan módon egy növényből két különböző fűszer készül.
Termőterületén gyümölcsét is fogyasztják: a napon kiszárítva félig fermentálják, az íze a kandírozott gyömbéréhez hasonlít.
Az érett terméseket tűz felett szárítják, majd a magot kifejtik, és őrölt vagy darabolt formában forgalmazzák. Ázsiában dohányhoz adagolva, orron keresztül szívják, olykor pedig az éretlen termés héjából édes zselét készítenek, emésztési zavarok ellen, szélhajtóként használják.
Magas olaj- és fehérjetartalmán alapul a vörösbarna színű, erős illatú muskátvaj gyártása, a kakaóvaj helyettesítésére szolgál, illetve reuma elleni kenőcsök kiváló alapanyaga.
A magas cserzőanyag tartalmú dióhéjat kerti utak töltőanyagául használják fel.

Az ősi indiai védikus írások fájdalom- és lázcsillapítóként, arab írásokban gyomorbántalmak gyógyítására és afrodiziákumként említik.

Már az i.e. első században ír róla idősebb Plinius1 római író.

A középkorban arab közvetítéssel került ismét Velencébe, majd vált egész Európában a nemesi asztalok nélkülözhetetlen fűszerévé. A borshoz hasonlóan nagyon értékes fűszernek számított, kereskedtek vele, pénzként használták, és valóban "borsos" ára volt: egy 14. századi német ártábla alapján 1 font (45 dkg) szerecsendió hét kövér ökröt ért.
Nem véletlenül ugyanis a középkori Európában a pestis egyik ellenszerének tartották. A pestis elleni higanykezelés és a többi kártékony gyógymóddal ellentétben a szerecsendió ért is valamit. A mai kutatások szerint a kórokozókat terjesztő bolhák valóban nem kedvelik az illatát.

A 16. század elejéig az arabok kezében volt a fűszerkereskedelem, őket Vasco da Gamanak2 és a tengeri útvonalak felfedezésének köszönhetően a portugálok váltották fel, majd a fahéjhoz3 hasonlóan a Holland Kelet-indiai Társaság vette át az uralmat a szigetek és a fűszer felett, és sokkal rámenősebb üzletpolitikát alkalmazva a 17. században.
Míg a portugálok beérték a szimpla kereskedéssel (és a csillagászati haszonnal), a hollandok monopóliumban gondolkodtak, s ennek eléréséhez a legbrutálisabb eszközöktől sem riadtak vissza. A bennszülötteknek halálbüntetés terhe mellett megtiltották, hogy kereskedjenek a szerecsendióval, s mikor ezt a helybéliek figyelmen kívül hagyták, a társaság vezetője, Jan Pieterszoon Coen elrendelte minden 15. életévét betöltött bennszülött férfi felnégyelését.4

enkf 2

Az angolok később a Holland Kelet-indiai Társaság szerecsendió-egyeduralmát megelégelve ott keserítették meg a hollandok életét, ahol csak tudták, s akik végül a békéért cserébe feláldoztak egy jelentéktelennek tűnő gyarmatot a távoli nyugaton: az aprócska szigetet ma Manhattannek hívják. A hollandoknak a kegyelemdöfést végül egy néhány évig tartó angol fennhatóság jelentette, ami lehetővé tette a briteknek, hogy saját gyarmataikon elkezdjék termeszteni a kincset érő fűszert. Így válhatott a Karibi-térségben található Grenada szigete – amit szó szerint egy fél világ választ el az eredeti termőhelytől – a világ második legnagyobb szerecsendió-termesztőjévé.
Ennek a monopóliumnak egy francia kertész (Pierre Poivre, aki Mauritiuson hozott létre szerecsendió-ültetvényt) véget vetett a 18. század végén. Az új ültetvények által elterjedt a szerecsendió és így az ára is jelentősen csökkent.

enkf 3

Hosszas listák szólnak arról, hogy mennyi mindenre hat pozitívan a rendszeres fogyasztása. Lehet, hogy meglepően hangzik, de akár hisszük, akár nem, valójában mindenre jó!
Összesen 40 komponenst fedeztek fel a dióban és az olajában, a magban 5-16%-, magköpenyben akár 15% olajat is tartalmazhat. Olajában illóolajok, monoterpének, pinenek, szabinén, és a fő alkotórésze a kb. 13%-ban jelenlévő miriszticin, 5-7% elemicin, szafrol, fenol, aromás éterek és lignanok találhatók.

Ezek az anyagok hangulatjavító hatásúak, nyálkaoldók, hasmenés esetén székletfogók, jótékony hatásúak menstruációs nehézségek esetén, javítják az emésztést, inhalációs adalék köhögéskor, javítja a vérkeringést, kiváló nyálkaoldók....

 1. Legelőnyösebb tulajdonsága, hogy antioxidáns hatású, azonban jóval magasabb arányban tartalmaz antioxidánsokat, mint más fűszerek. Ezért is érdemes rendszeresen étkezéseinkbe iktatni egy csipetnyit, ha fiatalosak és egészségesek akarunk maradni!
 2. A markáns illatú fűszer vágykeltő tulajdonságát a magjában lévő illóolajoknak köszönheti. A kb. 40 komponens mindegyike pozitívan hat ránk.
 3. A fő hatóanyagának tekinthető miriszticinnek köszönhetően fokozódnak az agyműködési folyamatok, javul a memória, és megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását úgy, hogy annak kialakulását okozó enzim működését teljesen blokkolja. (a kávé is hasonló tulajdonsággal bír!)
 4. Szintén illóolajának köszönhetően gátolja a "hangulatrontó" tevékenységeket a szervezetben, csökkenti a fáradtságot, természetes antidepresszáns.
 5. A frissen őrölt szerecsendió egy kis mézzel fogyasztva kiválóan segít a hányinger leküzdésében
 6. Rengeteg vitamin és nyomelem található a fűszerben, ami segít egyensúlyban tartani egészségünket, ellenállóbbá teszi a szervezetet. (eugenol)
 7. Kis mennyiségben jótékony befolyással bír a vérnyomásra, segíti annak egészséges szintjének fenntartását, így a szívműködést is javítja, élénkíti a szívet és a vérkeringést. (réztartalom)
 8. A szerecsendió olaját a masszázs területén is előszeretettel használják, mert enyhíti az ízületi gyulladásokat, és az izomfájdalmakat.
 9. enkf 4A magas vastartalmának köszönhetően egyrészt pótolja a hiányos állapotot a szervezetben, másrészt vérképző.
 10. A frissen őrölt szerecsendiót inhalációs adalékként használják légcsőhurut okozta köhögéseknél, gyakori összetevője a köhögéscsillapító tinktúráknak is.
 11. Kicsit drága, de kiváló bőrradírként, több kozmetikai termék is alkalmazza a bőrradír készítményekben a reszeléket, de a legszerencsésebb, ha mi magunk készítjük el. Ez olcsó és bőrbarát eljárás is egyben! Elegendő egy kis kanálnyi őrölt szerecsendiót, egy kis olíva-, vagy kókuszolaj összekeverni.
 12. Mivel a szerecsendió antibakteriális hatással is bír, így mindenféle bőrfertőzés esetén érdemes bevetni. Arcpakolásba téve is kihasználhatjuk öregedést gátló hatását.
 13. A szerecsendió olaja kiváló töredezett hajvégek ápolására, csökkenti a hajhullást, a fejbőr vérkeringését serkenti, így a gyorsabb hajnövekedéshez is hozzájárul és ragyogást is biztosít.
 14. A homeopátia is használja, az ilyen készítményekhez a brazíliai szerecsendiófa sértett kérgéből származó piros nedvet dolgozzák fel. Erősen gyulladáscsökkentő, furunkulusoknál, keléseknél, a kéz és láb ujjainak gennyes gyulladásainál, valamint nyirokcsomó-gyulladásnál javasolt. Hatása hasonlít az Echinaceához (bíbor kasvirág) jól is kombinálható vele.
 15. Étvágyjavító hatása is van, gyomor tonikok alapanyaga, mert segít hasmenés, Crohn-betegség esetén.
 16. Aromaterápiás eljárásoknál is nagy becsben van a szerecsendió-olaj. Élénkítőleg hat, stimulálja a szívet és a vérkeringést, ellazulást és szellemi tisztaságot hoz. Kiválóan alkalmas illatlámpák aromakeverékeihez vagy fürdővízadalékként. Ez a jótékony fürdő erősíti az ellenálló képességet hideg ellen.

VISZONT: A mag-, és az illóolaj főhatóanyaga a miriszticin5 a szervezetbe jutva a meszkalinhoz hasonló szerkezetű- és hatású anyaggá bomlik.
Erős aromája miatt a szerecsendiót, a virágát, és olaját fűszerként mindig takarékosan használjuk. Túlzott mértékű használata mérgezéshez vezethet. A mérgezési tünetekre jellemző lehet rosszullét, hasi fájdalom, hányás, szájszárazság, pupillatágulat, eufória, szédülés, görcsök, zavartság, mámoros állapotok, hallucinációk, erős szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, halálfélelem, kómás állapotok. Ilyenkor orvosi beavatkozásra is szükség lehet.

Fontos hogy gyerekek elől gondosan elzárva tároljuk ezt a fűszert!
Valamint szerecsendió tartalmú ételmaradékot soha ne adjunk a háziállatoknak, mert miriszticin-tartalma révén számukra ártalmas, akár halálos lehet.

enkf 5A szerecsendiót édes és sós ételek ízesítésére egyaránt alkalmazhatjuk, tehát a mindennapi főzéshez (nem csak az ünnepi ételekhez) is használhatjuk, mert pl. kakukkfűvel keverve tökéletes íz harmóniát hoz létre.
Zöldségételekben leggyakrabban krumpli, spenót és tök mellett jelenik meg, az italok világában pedig a forralt bor, a rumpuncs, illetve a tojáslikőr kedvelt összetevője.
Az egyszerű krumplipüré is különlegessé válik egy csipet szerecsendiótól.
Ha ínyencséget szeretnénk, próbáljuk ki a vaníliával és szerecsendióval fűszerezett túrót. 25dkg túrót villával törjünk meg, majd enyhén hintsük meg szerecsendió és vanília őrleménnyel, keverjük ki.
Őszi zöldségeinket is fűszerezhetjük szerecsendióval, kellemes ízt ad a párolt karfiolnak, brokkolinak vagy a sütőben sült burgonyának egyaránt.

Sütőtökös gombóc chilis sajtmártással

Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 35 dkg sütőtök, 5 dkg bacon, 2 csipet só, 1 kávéskanál, szerecsendió, 1 tojás, csipet zsálya, 35 dkg finomliszt, 2,5 dl főzőtejszín, 10 dkg scamorza, 2 kisebb szárított chilipaprika

Elkészítés: A tököt és a krumplit felkockázom, és fólia alatt a sütőben megpárolom (úgy 200 fokon, kis vizet öntök alá). Egy nagy tálban krumplinyomóval aprólékosan szétnyomkodom. Sózom, kis szerecsendiót reszelek rá, hozzáadom a tojást és a lisztet, tésztává gyúrom.
Egy lábasban sós vizet forralok, serpenyőben megpirítom a bacont.
A tésztából - vizes kézzel - gombócokat formálok, majd a forrásba lévő vízben megfőzöm. Amikor a felszínre jön, leszűröm őket, és átteszem a serpenyőbe. A serpenyő alatt úgy állítom be a lángot, hogy meg ne égjen, csak kellemesen piruljon.
Ezután egy kisebb lábasban felfőzőm a tejszínt a lereszelt sajttal, egy csipet só és az összetört chilit. A tányérra szedett gombócokat nyakon öntöm a mártással és tálalom.

Jó étvágyat hozzá!

Szeretettel:
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra Team vezetője


[1] Idősebb Plinius, teljes nevén Caius Plinius Secundus Maior római író, polihisztor, ókori enciklopédista.
     ( i. sz. 23., Como, Olaszország - Meghalt: i. sz. 79. augusztus 25., Stabiae)
[2] Vasco da Gama portugál tengerész, felfedező ( Sines, Portugália- Meghalt: 1524. december 24., Kocsín, India)
[3] https://eletfaprogram.hu/index.php/eletfa-klubok/elet-fa-mod-klub/2798-fuszerkalauz-fahej-a-gondolat-ebreszto-ugyanakkor-gonduzo
[4] A hollandok érkezésekor a szigetcsoport populációja 15 ezer körül volt, 15 évvel később mindössze 600 főt számlált.
[5] Ez a MDA nevű drog alapanyaga, mértéktelen használata hallucinációhoz vezet.

forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerecsendi%C3%B3
http://www.mindmegette.hu/ketto-az-egyben-a-szerecsendio-46756/
https://diningguide.hu/szerecsendio-kalandos-tortenete/
https://terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/szerecsendio.html
fotók:
http://www.mindmegette.hu/ketto-az-egyben-a-szerecsendio-46756

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok