Mint ahogyan pirkadatkor a Nap is felbukkan a láthatáron és lebukik este; szinte ugyanígy keletkeznek új sejtek, illetve velük egyidőben rosszul lemásolt (keletkezett) – tumoros – sejtek is a szervezetünkben. S ott a hangsúly, hogy felismeri és hogyan ismeri fel a szervezetünk, valamint pusztítja el a naponta keletkező tumoros sejteket.
A HFA adatbázis legfrissebb közzétett adatai alapján, Európában a megbetegedésből származó halálozási (mortalitás) arányszámokat tekintve a vezető halálok cardiovasculáris eredetű. Második helyen a rosszindulatú daganatos megbetegedések okozta halálokok állnak. Ha ezt tovább részletezzük, akkor elsősorban a légzőszervrendszer, másodsorban az emlőtumorok, a vastag és végbéldaganatok és negyedik helyen a szájüregi rákos megbetegedések állnak a vezető halálokok között. S az a lesújtó hírem van, hogy Magyarország ebben is, a vezető országok között, az első helyen szerepel. Kutatva a megbetegedési okokat, egyesek szerint a rosszindulatú daganatos megbetegedések nem sorolhatóak a pszichoszomatikus betegségek közzé, mivel a tudomány, - főleg a genetika, a sejtbiológia fejlődésével és eredményeiből kifolyólag egyre többet tudunk meg a betegségről. Mint minden más megbetegedésnek is a pszichoszociális tényezőknek, - így a daganatos betegedésekben is – annak lefolyásában és a betegség életminőségében jelentős szerepe van. Elfogadott álláspont, hogy nincs olyan pszichológiai személyiségtípus, alkat, amelyről állíthatnánk, hogy daganatos megbetegedésekre hajlamosít. Az viszont igen érdekes és fontos tény, hogy a stressznek jelentős szerepe van a betegségek kialakulásában. Olyan élethelyzetek, lelki traumák, mint egy munkahely elvesztése, baleset, természeti katasztrófák, lelki szinten sérülékennyé teszik az egészséget. Hiszen a WHO megfogalmazása szerint az „egészség: testi, lelki és szociális jólét állapota.” A stressz kibillenti az egyént a lelki egyensúlyából mindaddig, amíg a feldolgozás által vissza nem kerül az egyensúlyába. Egyes megfigyelések szerint bizonyos típusú tumoros megbetegedések hátterében bizonyos típusú - nem vagy csak részben feldolgozott - stressz(ek) állnak.
Laboratóriumi eszközökkel mért pontos adatok bizonyítják, hogy a stresszhatásokkal kapcsolatos idegrendszeri funkciózavarok mélyreható változásokat idéznek elő a szervezetünk hormonális és immunrendszerében. A mellékvesékben például fokozott mennyiségben termelődnek úgynevezett kortikoszteroidok, melyek csökkentik a szervezet immunfunkcióját. A májunk a legnagyobb „vegyigyárunk” és ilyenkor fokozott munkának van kitéve. S a máj így kevesebb figyelmet tud fordítani a „leterheltsége” miatt azokra az általa termelt fehérjékre, melyek a speciális immunsejtekben vannak. S ezek képesek felismerni és elpusztítani a daganatsejteket.
Összességében azért elmondható, hogy a lelki egyensúly állapota testi egyensúlyt, illetve oda-vissza hatnak jótékonyan egymásra, azaz egészséget eredményeznek. Így primer prevenció (elsődleges megelőző) módszerükkel egészségi állapotot érnek el.
Az egészség megőrzése és visszaállítása (secunder prevenció) érdekében az alkohol fogyasztás minimalizálása, a dohányzás elhagyása, a megfelelő étkezés és a rendszeres és mértékletes fizikai aktivitás / testmozgás nagyon fontos. Valamint az építő és probléma megoldást segítő, értékes társalgás és a lelki feltöltődést nyújtó szabadidős tevékenységek végzése.
S miben tud segítségek adni az Életfaprogram és termékei?!
Belső – Nahrin – segítőink:
- Articsóka: a máj méregtelenítő munkáját segíti. A szervezet tehermentesítésében nagy segítség. A máj alakítja át a szénhidrátokat zsírokká, mint raktározható energiává és alakítja azt vissza.
- Sarkigyökér kapszula: adaptogén hatása révén a megfelelő szintre állít be rengeteg életfolyamatot. Így az immunrendszert is.
- Basico: az ásványi anyag és vitamin tartalmával segíti az egyensúly megtartását. Inulin tartalma pedig a jótékony bélbaktériumok támogatásával az immunrendszerre is segítően hat.
- Barack- és Alma-író: Komplex tápanyag és vitaminforrás egy diétázó vagy léböjtöt végző számára. Inulint is tartalmaz. Az ízületeket is támogatja.
- Affiline: A meggylé, bodzabogyó lé, inulin, növényi kivonatok (tarack, oroszlánfog, nyírfalevél, csalán, spirea, articsóka, hársfavirág) tartalmával a vízhajtás természetes művésze.
- Vitaflor kapszula: a jótékony bélbaktérium tartalmával a normál bélflórát gazdagítja, valamint Inulin (nem Inzulin!) tartalmával segít a bélben meg is tapadni, így segítve az immunrendszert.
- Echinacina: immodulátor. Amennyiben szükséges, akkor növeli az immunrendszer aktivitását. Allergia esetén pedig a megfelelő szintre visszacsillapítja.
- D vitamin: immunrendszer erősítő
- Fűszerek: A konyhakerti legtisztább eredetű növények szárítva és porítva igazi életerőt és ízélményt adnak, segítve egészséges táplálkozásunk által egészségünket.
Külső – Just – ápolóink:
- Antistresz aroma: nyugtat, vérnyomást normalizál (diastole-s értéket csökkent), görcsöt old
- Levendula aroma: antidepresszáns hatással bír
- 31-es gyógynövény esszencia: sokmindenben elsődleges és kiegészítő gyógyír. Kb mint ahogyan Gombóc Artúrnak a csokoládé.
- Napkrém: a kevésbé jótékony hatással bíró napsugarakat megszűrve a jótékony napsugarakat átengedi a bőrünk és egészségünk táplálása céljából.
S ne felejtsük el az Életfaprogram keretein belül működő klubjainkat, melyek lelki, szellemi, testi feltöltődésnek egyaránt színterei. Szakemberek népes csoportja és terméktapasztalatok, egészségügyi felvilágosításokon át egy valóban segítő lelkes csapat áll rendelkezésedre az országos számos területén és pontján. Látogasd meg őket, minket….
Meglehet, hogy furcsa és könnyűnek tűnik kijelenteni, tanácsolni azt, hogy légy örömteli. De ha belegondolsz, hogy csak akkor hiányzik valami, amikor elveszíted. S gondolj bele; mi mindent adnál a lábadért, a kezedért, a vesédért…az egészségedért, ha elvesztenéd?! Ezért ha felébredsz reggel, légy hálás és örömteli, hogy élsz! és létezhetsz! Hallhatod a fák leveleit, a madarak énekét, a járdán kopogó cipők hangját. Az utcán kilépve láthatod a fák és a virágok színpompáit és az emberek ruháinak kavalkádját. Érezheted a természet illatát, az eső apró és simogató cseppjeit a bőrödön… ÉLHETSZ és MEGÉLHETSZ dolgokat.
S ebben az örömteli érzésben kívánom, hogy teljen napod egy egész élten át…
Szeretettel: Tóth Andrea
diplomás ápoló
infekciókontroll nővér
Országos Egészségügyi TEAM Tag
Napsugár Csapat
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
06-70/315-48-18

Világunk modern, civilizált országaiban jelentősen megváltozott az élet napi rutinja az elmúlt 250 évben. A XVIII. századtól folyamatosan kerültek be az új, modern eszközök a mindennapjainkba: gőzgép, gőzhajtású gépek, vasúti hálózat.
A XIX. században az ipari forradalom mellé a természettudományi tárgyak forradalma is felzárkózott, melyben a magyar tudósok jelentős szerepet vállaltak. Csak néhányat sorolnék fel közülük: Semmelweis Ignác = a magyar Anyák megmentője, fertőtlenítés bevezetője, Jedlik Ányos = dinamó, Puskás Tivadar = telefonközpont feltalálója, Kandó Kálmán = villanymozdony, Neumann János = a számítógép alapjainak feltalálója.
Ezzel együtt a nők élete is alapjaiban változott meg. A kapitalizmus magával hozta a nők munkába állását, választójogának kiharcolását (a szüfrazsettek jóvoltából), tanuláshoz való jog megszerzését. Az addig csak a háztartásban tevékenykedő nők élete szerteágazóbbá vált, mely miatt a konyhába egyre kevesebb időt tudtak tölteni. Előtérbe kerültek a gyorsan, könnyen elkészíthető ételek, melyeknek ízre, kinézetre fel kell tudnia venni a versenyt a csúcsgasztronómiai versenytársakkal.
De van egy nagy kérdés. Mit használjanak ehhez a nők? Milyen alapanyagokkal tudják családjuk és saját egészségük megőrzését a legjobban szolgálni? Ma Magyarországon a legfrissebb statisztikai adatok szerint is még vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek (infarktus, stroke) okozta halálozás, dupla annyi halálért felelősek, mint a daganatos megbetegedések. Fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék, ásványi anyagok (Ca, Mg, Na, Cl, K), nyomelemek bevitele.
Fontos a sófogyasztás megszorítása, mivel az alapanyagokban is jelentős mennyiség van jelen, és a közkedvelt készételek jelentős pluszt is tartalmaznak.
A WHO által kiadott ideális napi sófogyasztás mértéke 5g-ot (napi 2g Na bevitelnek felel meg) nem haladhatja meg. Jelenleg hazánkban a felnőtt emberek átlagosan 7,5g nátriumot fogyasztanak, mely 18g konyhasónak felel meg.
Ez mind szép eddig, de megkérdezheted ezután Olvasóm, hogyan lehet ezeket az irányelveket úgy betartani, hogy az ételeink ne fűrészpor ízűek legyenek.
Erre a problémára kínálnak megfelelő választási lehetőségeket a Nahrin fűszerei!
A fűszereket már az ősember is használta. A tűzre dobott leveles ágak kellemes aromát árasztottak magukból, melytől a sült hús íze is jobb lett. Az ókorban már nem csak az étel ízesítésére használták, de rájöttek jótékony hatásaikra is. Az ókori Egyiptomban a rabszolgák ételébe is jutottak bizonyos fűszerekből, mivel járványmegelőző hatásukat felismerték. Hippokratész már részletes leírásokat és receptúrákat készített gyógynövényekből és manapság csak fűszerként használt növényekből (pl. borsmenta, kakukkfű, boróka). A fűszerek diadalmenete Indiából indult el, karavánutak, kereskedelmi hálózatok épültek ki rá, hosszú évszázadokig fizetőeszközként is szolgáltak. Az ipari forradalom idején jelentősen csökkent a fűszerek szerepe, mely tovább zuhant a II. világháborúig. A fűszerek új diadalmenetét a II. világháború utáni szemfüles kereskedőknek köszönhetjük, akik felismerték a nők vonzódását a szépen csomagolt áruk iránt (díszes dobozok, üvegek), és megpróbálták a régi-új ízeket elfogadtatni a modern kor háziasszonyaival.
Nézzünk meg közösen, Olvasóm, egy rövid áttekintést a Nahrin fűszereiről!
A Nahrom kivételével a Nahrin fűszerkeverékek gluténmentesek, nem tartalmaznak tojást vagy tojás eredetű anyagokat, laktózt, földimogyorót, szóját vagy szója eredetű anyagot (kivétel ebből is a Nahrom ill. Salátafűszer).
Fontos, hogy a Nahrin fűszereket utólagos ízesítésre használjuk, így a benne lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok nem sérülnek, ill. egy langyos vagy már kihűlt étel kevesebb sót vesz fel, mint az, ami még forr, így további sócsökkentést érhetünk el.
Lássuk akkor, melyik fűszerben milyen csodákat rejtett el a Nahrin!
Fokhagyma fűszerkeverék - A fokhagyma közkedvelt a hazai és a nemzetközi konyhában is, de erős leheletet adó aromaanyaga miatt sokan nem szívesen fogyasztják. Nagy hibát követnek el, mivel nagyon hatékony természetes koleszterinszabályozó, szív-érrendszeri betegségek elleni hatása régóta ismert, kórokozók elleni hatása szintén (baktériumok, vírusok, gombák). Daganatellenes hatása főleg az emésztőrendszeri daganatokban érvényesül, gyomorrák kialakulását gátolja a kóros nitrit vegyületek képződésének megakadályozásával. Ez a fűszerkeverék nem tartalmazza a "kellemetlen" leheletért felelős aromát, de minden jótékony hatású egyéb összetevőt igen. Nyers ételekre, öntetek, szószok, rizs, hús, főzelékek, saláták készítéséhez, zöldségfélékre kiválóan használható. A benne lévő só jódozott formában van jelen, tartalmaz még vöröshagymát, burgonyakeményítőt, zellert, tormát.
Nahrom fűszerkeverék - A magyar konyhákban mostanáig leggyakrabban használt Vegetát és Delikátot tudja kiszorítani. Az alapja jódozott só és vöröshagyma. Ezenfelül több mint 20 féle fűszer- és gyógynövényt tartalmaz (pl. élesztő, fűszerpaprika, fokhagyma). Csökkentett nátriumtartalmú készítménynek számít, jó választás életmódváltásnál az első "új" fűszerek közé beépíteni. Az íze jól kombinálható egyéb fűszerekkel, vajas kenyérre, levesek, főzelékek, rizs, hal, hús, saláták ízesítésére egyaránt használható.
Tengeri algás sópótló - A magyar konyha számára újfajta fűszer, mivel a tengeri algát nem használjuk a receptjeinkhez. A túlnépesedő Földünk legjobb fehérje és ásványi anyag forrása a tengeri alga, könnyen emészthető és előállítása is könnyű a kiapadhatatlan forrás miatt. A fűszerkeverékben jelen van még a bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoránna, paprika is, melyeket a magyar konyha is előszeretettel használ. A fiam ezt a fűszerkeveréket szerette meg a leggyorsabban és mindennap használja, a barátainak is mesél róla és viszi a hírét egy finom és egészséges fűszernek. Kitűnően használható köretek, halételek, húsok ízesítésére. A fiam vajas kenyérre is rakja.
Saláta fűszerkeverék - A saláták elkészítésére mindig szezonális zöldségeket használjunk és bízzuk magunkat a fantáziánkra. Merjünk kipróbálni új keverékeket, ízeket. A saláták minden napszakban fogyaszthatóak, könnyű nyári vacsorák lehetnek önmagukban, illetve jó kiegészítői a nyári szabadtűzön készült grill húsoknak. A saláták ízét alapvetően megváltoztathatja a hozzá adott dressing fűszerezése. Ehhez a kísérletezéshez és a jól bevált receptúráinkhoz ad nagy segítséget ez a fűszerkeverék.
Bors fűszerkeverék - Ez a fűszerkeverék a fehér- és cayenne bors nagyszerű párosítása. Nem marja a gyomrot, de intenzíven csípős ízű, nem hagy keserű utóízt, bírja a hőt (főzéshez, sütéshez használható). A nyáron előszeretettel készített grill húsok alapvető fűszere, kombinálható mindenféle ízzel.
Hús fűszerkeverék - Elsősorban húsok, húsételek pácolásához, előkészítéséhez, elkészítéséhez használhatjuk. Hőálló, így főzés, sütést is ól bírja. Íze a vörös húsoknál a legtökéletesebb, fokozza, kiemeli az ízhatásokat. Mindig a sütés-főzés előtt használjuk a keveréket, természetesen használható köretek, levesek, szószok, de akár szendvicsek ízesítésére is.
Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődésedet kedves Olvasóm, és bátran kipróbálod ezután a konyhádban a Nahrin fűszereit!
Fűszeres édesburgonya recept
Az édesburgonyákat meghámozom, és kisebb darabokra vágom ízlés szerint. Alufóliát tépek, melyet olivaolajjal vagy kókuszzsírral megkenek. Erre szórok valamelyik fenti fűszerkeverékből (én legutóbb a Tengeri-algásat választottam), majd becsomagolom az édesburgonyát ebbe a fóliába. Tepsibe rakom és 160-180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt puhára párolom.
Mennyei köretet tálalhatunk bármilyen hús mellé, de önállóan is fogyasztható könnyű vacsora. Jó étvágyat!
Dr. Tóth Judit Erzsébet
oktató háziorvos, Debrecen
Napsugár Csapat Egészségügyi Team vezetője