Zsírsavak szerepe a táplálkozásban
- Írta: Kanizsárné Vaskó Nikolett
- Kategória: Egészség
- Találatok: 5687
Az állati eredetű élelmiszereknek nagy a telítettzsírsav-tartalmuk. E zsírsavak túlzott mérvű fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Továbbá a transzzsírsavak túlzott arányú fogyasztásával összefüggésbe hozható az emelkedett koleszterinszint, az érelmeszesedés, az emlő-, vastag-, végbél- és prosztatadaganatok kialakulása.
A telítetlen zsírsavak kiegyensúlyozott fogyasztása ezzel szemben csökkenti az idegrendszeri és daganatos kórképek, a cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát, ezért a fogyasztásuk nélkülözhetetlen.
Bővebben: Zsírsavak szerepe a táplálkozásban