Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

FÜRDŐKALAUZ: FÖLDES-MESZES GYÓGYVIZEK

 fk fmgy

Kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos / CaMgHCO3/ vizek

„Ha a vizek a doktoroknál jobbak nem lennének, az emberek bizony mind-mind elvesznének.”

Arany János

Magyarország kiváló hidrogeológiai helyzete1 a Pannon-tenger maradványának köszönhető valamint geológiai adottságainak, mert területeinken a földkéreg mintegy 10km vékonyabb a világátlagnál, ezért a magma közelebb van a felszínhez. Egyrészt befolyásolva országunk a klímáját, másrészt sokkal kisebb mélységből tudunk hévizet nyerni. Az ország ezekből a vizekből bőséges mennyiséggel rendelkezik, jelenleg 300 ezer köbméter kerül felszínre naponta.

Azokat a vizeket nevezzük földes-meszes vizeknek, amelyek esetében a Than2-féle egyenértékkalcium-magnézium-hidrogénkarbonátból (CaMgHCO3) 20% felett van. Reumatikus4 betegségek gyógyítására, de ha a víz szénsavat is tartalmaz, akkor szív- és gyomorbetegségek kezelésére is használják.

E vizeknél elsősorban a kalcium és a magnézium biológiai hatását kell kiemelni.

A kalcium a csontok es a fogak szervetlen állományának fő építőanyaga, valamint az ideg- és izomsejt működésben és a sejten belüli jeltovábbításban fontos ion, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás. Felszívódása függ a szervezet kalcium és D-vitamin szintjétől, valamint, hogy aktív vagy passzív formában kerül a szervezetbe.

Az aktív felszívódása, a vékonybél kezdeti szakaszában történik, ez egy kalcium-kötőfehérje segítségével megy végbe. Mivel ennek a fehérjének termelődését a D-vitamin segíti, ezért D-vitamin hiányában ez a felszívási mód csökken vagy esetleg nem valósul meg.

A passzív transzport koncentráció függő tehát az épp rendelkezésre álló és a szervezetben levő kalcium mennyiségétől függ. Kalcium felszívódásában a passzív transzport a jelentősebb (kb. a 3/4-ét teszi ki). A bevitt kalcium teljes mennyiségének kb. 30%-a szívódik fel a szervezetben.

A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, ami helyileg, külsőleg is érvényesül, mivel hatására a baktériumölő sejtek száma növekszik. A kalcium fokozza a vizelet kiválasztását is, az ilyen  vizek fogyasztása elősegíti a vesehomok és a vesekövek eltávozását.

Magnézium: szintén elengedhetetlen biogén elem5. Jelenléte nagyon fontos az izmok működéséhez, köztük a szívizom működéséhez is. Emellett a fehérje és szénhidrát anyagcseréjében is szerepet játszik. Szinten szerepet tölt be a csontok felépítésében es a növekedéskor. A szervezetben - jó esetben-  20-30 gramm van, a magnéziumkészlet fele a csontjainkban foglal helyet, másik felének 90%-a a sejtjeinkben, pozitív töltésű ion (ún. kation) formájában. A többi a vérben, izmokban és májban keresendő. A vérből kimutatott szérum magnézium jelentős csökkenése utal a szervezet magnéziumraktárainak kiürülésére

fk fmgy 1

Magnéziumhiányra kell gondolni érelmeszesedés, álmatlanság, izomgörcs (főleg lábikragörcs), szédülés, fejfájás, koncentrációs nehézségek és ingerlékenység esetén. Szükséges napi adag a magnéziumból 300-400mg, de annak aki megerőltető munkát végez 400-500 mg-ot érdemes elfogyasztani. Az ásványvizekben 10-60mg/litert tartalmaznak.

A vékonybél teljes hosszában felszívódik , ennek aránya  35-55% közé tehető, kiválasztódik a bélbe az epével, a hasnyállal és a bélnedvvel együtt, de utána szinte ismét teljesen felszívódik.

A szervezetünkben optimálisan fele annyi magnézium található, mint amennyi kalcium. Ha megváltozik a magnéziumszint, akkor a kalcium is hozzá igazodik. Például ha több magnézium van jelen, mint amennyire szükség van, akkor a kalciumszint visszaszorul (mindez hormonális szabályozás alatt áll).

A Dunántúlon és Budapesten található gyógyforrások zömében a földes-meszes vizekhez sorolhatók.

Hatásai:

  • általános gyulladáscsökkentő hatású,
  • vérkeringési zavarok (szénsavtartalmúak),
  • kiváló a csontritkulás kezelésére (belsőleg),
  • javasolt mozgásszervi - és nőgyógyászati betegségekben,
  • Vizelethajtó tulajdonsága révén segíti a vesekő, vesehomok kiürülését.

Ellenjavallat: székrekedés esetén ne fogyasszunk ilyen gyógyvizet!

Földes-meszes ásványvizek: Balatonfüredi, Kékkúti, Mohai Ágnes és a Parádi víz

Egy ismert és egy kevéssé ismert gyógyfürdő bemutatásával szeretnék kedvet kelteni a földes - meszes vizek kipróbálásához.

Egerszalóki gyógyfürdő leginkább a páratlan környezetéről híres. A földből feltörő termálvíz lefolyása által létrehozott mészkődomb, "sódomb"-ként vált ismertté. A víz a mai napig építi a fehér csipkés képződményt. Európában egyedülálló látvány, hasonló Törökország kisázsiai részén, Pamukkaléban, és az USA-ban a Yellowston nemzeti parkban található.

A gyógyvíznek 1602 mg/l az összes oldott ásványi anyagtartalma. A víz 30 nyomelemet tartalmaz, melyből 19 biológiailag nélkülözhetetlen.

A 410 m-ről nyert 62-65 fokos, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos gyógyvíznek a nátrium6-, kén- és metakovasav7 tartalma is jelentős. A kalcium gyulladáscsökkentő hatása és a kén ízületi porcépítő hatása együtt a mozgásszervi, csont-, ízületi megbetegedések, kopások esetén ajánlott. De az ilyen típusú műtétek (pl. protézis beültetés) utáni rehabilitációjára is kiváló. Ezentúl több bőrbetegségre (pl. pikkelysömör, ekcéma), nőgyógyászati- urológiai gyulladások, megbetegedések esetén is ajánlott.

Pápán a termálvíz megtalálása a 60-as évek olajkutatásához kapcsolódik, ezért sokáig csak karsztmegfigyelő kútként működtették. Pedig a 813- és 690 méterről feljövő víz magnéziumban gazdag vasban,- fluoridban, metakovasavban, jelentős mennyiségű szabad szénsavat is tartalmaz. Összes ásványianyag-tartalma: 4410mg/l.

A 2003-ban átadott Várkertfürdő létesítésével hasznosították a gyógyvízerejét, reumatikus és mozgásszervi panaszok enyhítésére. Az ország 10 legtöbb ásványi anyagot tartalmazó vize közé sorolták a 2007-ben gyógyvízzé minősítették Pápai gyógyvíz néven. A gyógyászati központ szolgáltatásai OEP által teljesen és részben finanszírozottak ( fizikoterápia, száraz és vízi gyógytorna, tangentor kezelés, súlyfürdő stb).

fk fmgy 2

Jelenleg a vizet a fentieken kívül krónikus ízületi gyulladások és elváltozások, krónikus gerinc problémák, ideggyulladások és fájdalmak, izom fájdalmak-,  csontsérülések és törések, ortopéd és egyéb műtétek, pl. implantátum beültetés utáni rehabilitációra javasolják.

Pilisszentiván, 2017.03.12.

Szeretettel

Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] a Kárpát-medence a világon az ötödik leggazdagabb termálvízkészlettel rendelkezik.

[2] Than Károly magyar kémikus, a budapesti tudományegyetem egykori kémiatanára, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 1872-1880 között a Királyi Magyar Természettudományi Társulat elnöke. Az első Magyar Gyógyszerkönyv (Pharmacopoea Hungarica, 1871) kidolgozásában is elévülhetetlen érdemeket szerzett.

[3] az analitikai kémiába bevezette a mérőoldatok hatóértékének beállítására (faktorozására) a kálium-hidrogénkarbonátot és a kálium-hidrogénjodátot. Ő javasolta, hogy az elemzések eredményét ne vegyületekben, hanem ionok szerint adják meg. Ezen érdemét dicséri a később róla elnevezett Than-féle egyenérték fogalma.

[4] A reuma (görög eredetű szó, rheo:folyik) nagy általánosságban a támasztó és mozgató rendszer hasogató, folyamatos fájdalmát jelenti, mely gyakran vezet funkció beszűküléshez. Pontosabban: olyan betegségek összessége, mely a reumatológia tárgykörébe tartozik. Mintegy 400 betegségről van szó, mely a csontok, izmok, ízületek, inak, szalagok és a kötőszövet kóros elváltozásai, ezeknek lefolyása és kimenetele különböző. Ezen kívül számos betegségnek vannak mozgásszervi tünetei.

[5] A biogén elemek atomjai részt vesznek az élő szervezetek felépítésében. A Földet felépítő természetes kémiai elemek száma száz körül van, közülük mintegy nyolcvan kimutatható az élő szervezetekből. Biogén elemeknek azonban csak azok tekinthetők, amelyek esszenciálisak, azaz más elemekkel nem helyettesíthető módon vesznek részt a sejtek felépítésében, illetve a sejtek működését megvalósító vegyületek anyagai. Ezen elemek száma körülbelül harmincra tehető.

[6] A nátrium biztosítja szervezet folyadékháztartását, a sejtmembránok működését, az izmok ingerelhetőségét, vérnyomás szabályozását, a sav-lúg egyensúlyt, enzimek aktiválását.

[7] A kovasav az általános neve azoknak a vegyületeknek, amelyek szilíciumhoz kötött oxidokat és hidroxilcsoportokat tartalmaznak. Ennek a vegyületcsaládnak az általános képlete [SiOx(OH)4-2x]n. A szervezet csak  metakovasav formájában képes a szilíciumot feldolgozni. A szilícium létfontosságú nyomelem, amelynek az emberi szervezetre gyakorolt hatását a mai napig kutatják, főleg az immunológiában, kimutatták, hogy a kolloidkristályok a felületükön megülő gyulladásfaktorokat megkötik. Alkalmazzák különböző bélpanaszok esetén, ugyanis megköti a bélcsatornákban a kórokozókat. Elengedhetetlen a kollagén- és porcszintézishez, valamint a kötőszövet víz tartalmának megtartásához, szoros összefüggést mutat a sejtlégzéssel: túladagolás esetén csökken a sejtlégzés intenzitása. Fontos szerepet játszik továbbá a csont érésében, s amint a csontépülés befejeződik a szilícium koncentrációja is csökken helyileg. Amennyiben túladagolják a csontok ellenállása ugyancsak csökken. Az ín- és kötőszövetben, a támasztószövetekben található meg nagy koncentrációban a szilicíium.

forrás:

http://tgy-magazin.hu/arckepcsarnok/dr-fejer-laszlo-a-penzt-nem-lehet-megenni
http://people.inf.elte.hu/szptabi
https://web.archive.org/web/20091027113601/www.geocities.com/tofalvip/htm/asvanyviz.htm
http://www.gyogyviz.hu/
http://www.gyogyviz.hu/ogyfi_belso_is.htm
https://hu.wikipedia.org/wiki/Biog%C3%A9n_elem
http://megachi.hupont.hu/71/gyogyvizek-hatasa#ixzz4a9xsA4xw
http://www.vizinform.hu/oldal.php?page=10

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok