Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

JELES NAPOK: MÁRCIUS 15.

 jnm15

2012-ben az egyik kereskedelmi csatorna, az esti riportműsorába az utcán megállított különböző korú embereket, és feltette nekik kamera előtt a kérdést: mit ünneplünk március 15-én? Az nem derült ki milyen arányban voltak a helyes és helytelen válaszok, tény, hogy a műsor negatív eredmény  alapján jobban "eladható", ám a tudásunk lesújtóan siralmas és szégyenletes volt, és ez azóta sem lett jobb.1

Ugyanis ezt a kérdést vizsgálta 2016-ban Tóth Istvánné is (a Kaposvári Egyetem adjunktusa), aki hasonló eredményre jutott a több mint ezer, 8-15 éves diáktól kapott válaszok alapján. Így összegezte kutatásának tapasztalatait:
„Bár ünnepeljük a nemzeti ünnepeket az iskolában, a különböző helyszíneken, nem hagynak nyomot sem a gyermekek tudatában, sem érzelmeikbe, a fogalmak keverednek, az ismeretek hiányosak, az emléknapok helyét kultúránktól idegen szokások veszik át.”

jnm15 1Felmerült benne, hogy az eredmények azt jelentik, hogy "nem emlékezünk történelmünknek sem a fényes-, sem a gyásznapjaira!" Viszont az tény, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt cél a magyar történelem jeles napjainak megismertetése a diákokkal, gyerekeinkkel ( és itt kérek elnézést azoktól a pedagógusoktól, szülőktől, akik ezt megtették!)

Ám a kisördög nem alszik bennem, ezért most a kedves olvasó válaszolja meg magának a következő kérdéseket:

  • Kik és miért indították el a forradalmat?
  • A 12 pontból mennyit tud felsorolni?
  • Melyek voltak a bécsi előzmények?
  • Mik az áprilisi törvények?
  • Hol folytak harcok?
  • Mi történt 1849-ben Világosnál?
  • Mi lett az 1848-49-es események következménye?
  • Miért visel(j)ünk kokárdát ezen a napon?
  • Melyik - az eseményekben részt vett- magyar író, melyik könyvében olvashatunk erről?

Aki szeretné feleleveníteni tudását, többek között, ezeken az oldalakon talál információt:

https://hu.wikipedia.org/wiki/1848%E2%80%9349-es_forradalom_%C3%A9s_szabads%C3%A1gharc
http://www.vmmi.org/index.php?ShowObject=unnep&id=2
http://mult-kor.hu/mi-tortent-1848-marcius-15-en-20160315

Amit fontos tudnunk, hogy ezen az ünnepen a történelemnek egy olyan eseményét ünnepeljük, amit mi, magyarok, vittünk véghez, és nem csak megtörtént velünk. Ezért (is) van a 169 évvel ezelőtti történésnek máig tartó sugárzása, ezért szól mindenkihez kortól függetlenül. Viszont ez az, amiért tiszteletünk jeléül ismernünk kell, ezt az örökségünket (is),  mert 1848 márciusa a feudalizmusból kilépő-, Európához felzárkózó Magyarország születésnapja.

Jogos büszkeséggel ünnepeljünk ezen a napon, hiszen Petőfi és a Márciusi Ifjak példát mutattak a mindenkinek, hogy a politika és a történelmi múlt nem csak azokra tartozik, akik magukat hatalmasságnak gondolják. Mert ha nem így tesznek, akkor ma nem létezne, amit most természetesnek veszünk: az országunk, a törvényeink, a szabadságunk.

jnm15 2Március 15-ére emlékezve - a francia forradalom mintájára -  kokárdát tűzünk a ruhánkra, mert 1848-ban viseltek először nemzeti színű szalagot a ruhájukon a magyar szabadságharcosok. Ezért minden évben emlékezzünk Rájuk, tisztelegjünk nekik azzal, hogy kitűzzük a kokárdát!
Elevenítsük fel emléküket: olvassuk el újra a Kőszívű ember fiait, vagy nézzük meg a regényből Várkonyi Zoltán által készített örökbecsű filmet, vagy Sára Sándor: 80 huszár című alkotását, gyerekeinkkel.2

Amikor tudjuk/ismerjük népünk a múltját, csak akkor tudjuk minek vagyunk részei, mi az a történelmi örökség, amire büszkének kell lennünk!  

Pilisszentiván, 2016.Kikelet hava 10.

Szeretettel
Berecz Ildikó
Életfa Program Honismereti és
Kultúra szirmának vezetője


[1] a riport linkje: https://www.youtube.com/watch?v=6uADi5onkao
[2] Kőszívű ember fiai megnézhető pl. itt: http://vidto.me/05bcpwe59h5z.html

forrás:

http://www.nemzetijelkepek.hu/unnepek.shtml
http://mult-kor.hu/20100525_lesujtoan_keveset_tudnak_a_tortenelemrol_a_fiatalok
http://www.naptargyar.hu/erdekessegek/oroknaptar.pdf
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1848_marcius_15_marcius_titka/ Katona Tamás írása
http://www.hotdog.hu/allas/allas/tudjak-e-a-fiatalok-mit-jelent-a-nemzetunknek-marcius-15

 

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok