Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotelinfoblokk kedv final felso ESZA

A+ A A-

ELSŐSEGÉLY NYÚJTÁSA ELMÉLETBEN ÉS GYAKORLATBAN 1.

ELSŐSEGÉLY, NYÚJTÁS, ELMÉLET, GYAKORLATKedves Középiskolás!

Első levelemben 3 kérdésre kaphatsz választ!

 1. Miért érdemes elsősegélynyújtás tanulásával időt tölteni?

 2. Mik az általános szabályok?

 3. Milyen típusai vannak az égésnek, és mi a teendő a különböző esetekben?

 

 1. Miért érdemes az időt elsősegélynyújtás tanulásával kezdeni?

 

Ma a gyerekkori halálozásban az első helyen a balesetek állnak.

 

Teszek ide egy linket, ahol ennek bővebben is utána olvashatsz: http://users.atw.hu/balesetmegeloz/gyermekbizt.html

 

 

Kezdésnek álljon itt az én sztorim:

Kisgyerekként, már óvodás koromtól orvosnak készültem. Persze mindenki megmosolygott, kivéve az Édesanyámat. Mindenben támogatott, amit akartam. Általános iskola 5. osztályától voltak egészségnyújtó tanfolyamok az iskolákban, és persze versenyek is. Minden évben a csapat tagja voltam, 8.-ban iskolánknak megszereztük a dobogós 2. helyet. Nagy büszkeség töltött el, hiszen előtte nem jutottunk fel oda. De az a büszkeség meg sem közelítette azt, amikor valóban segíteni tudtam! Még azon a nyáron a barátnőm, aki a mellettünk lévő házban lakott, sírva jött át, fogta a kezét és nem tudott beszélni se, csak sírni. A kezén nem láttam semmilyen sérülést, színelváltozást. Fáj valamid? Bólintás. A kezed? Bólintás. Megégetted? Bólintás. Ekkor alányomtam a hideg víz alá. Néhány perc hűtés után már tudott válaszolni: rántott húst sütött, kicsapott az olaj és az alkarját teljesen beterítette. Mikor fázni kezdett a keze, akkor kivettük a víz alól és vártunk, de 2-3 perc után újra jött az égő érzés. Akkor vissza a víz alá. Közel két órát szórakoztunk el így, mire kezdett lenyugodni a fájdalom. Ekkor mert hazamenni. Azért, hogy ne ázzon fel a bőre Azulen kenőccsel kentem be. Otthonra az volt a tanácsom, hogy ha ég, azonnal tegye hideg víz alá, de éjszakára is legyen ott vizes ruha, ha fájna.

Másnap elment az orvoshoz, aki azt mondta, hogy nagy szerencséje van, akárki látta is el a kezét, mert ha bemegy a kórházba, az elvesztegetett idő miatt annyira elhalt volna a bőr, hogy az égett területet le kellett volna nyúzni. Akkor hónapokig kezelhették volna, így 3 hét alatt rendben lesz, és addig sem kell kötözni, csak óvni, élheti a normál életét.

Ez a kis történet arról szólt, hogy tudás és a gyorsaság együtt óriás!

Vajon Te mikor kerülsz ilyen helyzetbe? Tudod akkor mi a teendő?

 

 1. Mik az általános szabályok?

 

Az elsősegélynyújtás célja a baleset vagy hirtelen egészségkárosodás következményeinek feltartóztatása, további állapotromlás, illetve másodlagos károsodások elkerülése, csökkentése.

Aki jogosítvánnyal rendelkezik, annak kötelező alapfokú elsősegélyben részesíteni tudása szerint bárkit a közúton, de nem szabad elfelejteni az otthoni baleseteket sem. Én most elsősorban ott szeretnék segíteni. A másik célom, hogy tudd használni a Justokat és Nahrinokat ezekben az esetekben is!

Az EU államaiban végeztek egy kutatást és kiderült, hogy a balesetek miatti halálozás vezet 0-14 éves korig a halálozásban. Ezért fontos a szülők tanácsait betartani akkor is, amikor nincs ott, hogy ellenőrizzen!

 

Az elsősegélynyújtás kivitelezésekor az alábbi szabályokat kell betartani:

 • határozott fellépés, körültekintő intézkedés;

 • emberséges magatartás, a beteg megnyugtatása;

 • lényegre törő tájékozódás;

 • kapkodás nélküli beavatkozás;

 • újabb baleset megelőzése;

 • a helyszín eredeti állapotának fenntartása;

 • képességeinket meghaladó tevékenység elkerülése;

 • gondoskodás a további segítségről.

 

Ne feledd, a határozott fellépéshez tudás, gyakorlat, rutin szükséges!

Szüleiddel, nagyszüleiddel keresd az Életfa Klubokat, ahol ez ügyben is segítséget kaphatsz!

 

 1. Milyen típusai vannak az égésnek és mi a teendő a különböző esetekben?

 

I. fokú égés:bőrpír, feszülő, fájdalmas bőr. Ilyen a nyári napégés, a forrázások enyhébb esetei

 

ELSŐSEGÉLY, NYÚJTÁS, ELMÉLET, GYAKORLATTeendő: HŰTÉS!!! Itatni apró kortyokban a sérültet.

Hűteni nagyon jól lehet a Napozás utáni balzsammal, és beletéve 31-es olajat, a fájdalom is csökken. A Körömvirág krém sokszor bizonyított már ezekben a helyzetekben is. Ehhez is lehet a 31-es olaj 1-2 cseppjét keverni. Csak akkor, ha nincs seb, lehet használni hűtésre, de csak a vízzel való hűtés után, az Eucasolt, rápermetezve a felületre. Ez alkoholos, tehát csak akkor használható, ha kicsi a felület, és még egyszer, nincs sérülés!

Itatni a víz a legjobb, de bizony, ha nagy felület égett meg, akkor az ionpótlás is fontos, jöhet a Zöldség leves, az Isotea és nyugtatásként a Citromfű tea. Sokszor a napégett állapota akkor romlik, ha „nehéz” ételt eszik. Gondolj ilyenkor a Nahrofit vanília vagy kávé italra, ami egyben csökkenti az éhséget, és emésztés nélkül szívódik fel. Nem von el energiát a szervezettől, amelyik egyébként is mással van elfoglalva.

 

II. fokú égés tünetei: bőrpír, heves fájdalom, majd hólyagok képződnek a felületen, amelyekben először víztiszta, később zavaros lesz a folyadék.

 

III. fokú égés tünetei: olyanok, mint a II. stádiumban, de a hólyagok nagyok, összefolyóak, közöttük a bőr szürkés színű.

 

Teendő II-es és III-as fokú égés estén: ugyanaz, hűtés és itatás (Nahrinok, Justok, mint az I. fokúnál.) Fontos, hogy ha a ruha beleégett a sebbe, akkor tilos kitépni. Azzal együtt hűtöm. Ha levehető a ruha, akkor eltávolítom az égett testrészről.

Hűtés után laza fedőkötést helyezek fel rá, ami azt jelenti, hogy a steril lapokat laza menetben rögzítem steril pólyával.

Ha a testfelület 5%-a érintett a II. vagy III. fokú égésben, akkor mindenképp szakorvoshoz kell fordulni!

Hogy ez könnyen eldönthető legyen, létezik egy bizonyos „Wallace féle” szabály, ami a testfelület mérésében segít. A tenyér a testfelület 1% ának felel meg. Innen jön a 9-es szabály:

 

ELSŐSEGÉLY, NYÚJTÁS, ELMÉLET, GYAKORLATFej 1x9%

Mellkas/ has 2x9 %

Hát 2x9 %

Felső végtagok 2x9%

Alsó végtag elülső felszíne 2x9%

Alsó végtag hátulsó felszíne 2x9 %

Gáttájék 1 %.

 

Elsőre biztosan soknak tűnik az anyag, van idő rá és lehetőség újraolvasni, kérdezni és klubokban gyakorolni!

Néhány év, van, akinél csak néhány hónap a küszöb a felnőtté váláshoz! Ezt az ismeretet most megszerezheted és garantálom, hogy életre szóló tudást viszel magaddal.

Az elsősegélynyújtás az elmúlt 30 évben nem változott jelentősen! Tehát ez a tudás mondható maradandónak!

 

ELSŐSEGÉLY, NYÚJTÁS, ELMÉLET, GYAKORLATSzeretettel: Dr. Harsányi Edit

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok