Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

Egészségünk megőrzése, betegségek megelőzése, az egészséges életmód alapvető szabályai. Testmozgás, környezetvédelem

Egészségünk, megőrzése, betegségek, megelőzése, egészséges, életmód, alapvető, szabály, Testmozgás, környezetvédelemKedves Felső Tagozatos Diákok!

Jelen hírlevelemmel szeretném figyelmeteket felhívni az egészséges életmód fontosságára.

Az egészséges életmód napjaink felgyorsult világában egyre inkább égető kérdéssé vált. A helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód a médiában is számtalanszor hangoztatott probléma. Ez rátok jelent egyre nagyobb veszélyt, hisz a helytelen életvitel később nagyon sok egészségügyi, társadalmi illetve szociális problémához vezethet.

Mottóként kezdhetnénk is ezzel: Az egészség befektetés! Mit és mibe fektettek be? Természetesen az összegyűjtött ismereteket az egészséges életről, az időtöket, energiátokat, mindezt a jövőtökbe.

 

Az egészségetek KINCS, melyet óvni, védeni kell. Nagyon fontos, hogy már most kezdjetek el vele foglalkozni, törekedjetek a megelőzésre és azt veszitek majd észre, hogy az életetek boldog és kiegyensúlyozott. És ne tartsátok meg magatoknak a megszerzett tudásotokat, adjátok tovább, hiszen minél több egészséges ember vesz körül benneteket, annál boldogabb életet éltek.

 

Mit is nevezünk Egészségnek?

 

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya.”

Az egészségnek több területe is van, fontosnak tartom, hogy ismerjétek ezeket a fogalmakat, hiszen előfordulhat, hogy egyre többet fogtok vele találkozni.

Az egészség területei:

 1. biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése

 2. lelki egészség: személyes világnézetünk, az önmagunkkal szembeni békének a jele

 3. mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség

 4. emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége

 5. szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége

 

Az egészséges életmód több tényezőből áll:

 

 1. Egészséges táplálkozás

 2. Helyes napirend kialakítása, tanulás – pihenés- szórakozás egyensúlya

 3. Káros szenvedélyek megelőzése

 4. Környezettisztelet

 5. Személyi higiénia

 6. Több mozgás

 7. Betegség megelőzése

 8. Biztonság megőrzése

 9. Emberi kapcsolatok (barátság, másság elfogadása, segítségnyújtás)

 10. Együttműködés az egészségüggyel.

 

Látjátok, mennyire összetett az egészségünk megőrzése? Az Életfa Program számos lehetőséget nyújt az egészség és a prevenció területén annak, aki nyitott rá. Légy te is nyitott az új dolgok felé! Kérd szüleid segítségét a Program megismeréséhez!

 

 • Mozgás: A kisgyermek szaladgál, a kisiskolás fut, kirándul, az iskolás beül a képernyő elé,…és ott nézi, mások hogyan mozognak. Ismerősek ezek a gondolatok? Ne kövessétek ezt a példát, ne legyetek tunyák! Mozogjatok rendszeresen! Naponta 20 perc, vagy hetente kétszer másfél óra mozgás, sport, foci, fizikai munka, futás, úszás, kézi, kosár, jóga…BÁRMI!

 • Hétvégén egy séta a barátokkal, egy jó beszélgetés kocogás közben, vagy a szülőkkel otthoni tevékenység során, higgyétek el, csodát tesz, feltöltődés, kikapcsolódás vár arra, aki kipróbálja  Hívjátok segítségül: IZO-TEÁT, BORÓKA KRÉMET, WALLWURZ KRÉMET- könnyebb és élvezetesebb lesz a mozgás!!

 

 • Baleset megelőzés: A balesetek többnyire elkerülhetők. Különösen a serdülők, fiatalok veszélyeztetettek, mert keresik a veszélyt, nincs félelemérzetük, unatkoznak és felelősségérzetük kialakulatlan, gyakran figyelmetlenek, szórakozottak. Magatokra ismertetek? Nem baj. Mi a teendőtök?

Legyetek körültekintőek, óvatosak, gondoljátok át előre mit tesztek, minek mi lehet a következménye. Mérjétek fel a balesetveszélyes helyzeteket. (pl. Gyalogátkelőhely-zebra)

A szabályok betartásával és körültekintéssel sok baleset megelőzhető!!

 

 • Időben orvoshoz fordulás: Bármilyen szokatlan tünet – csomó, dudor, seb, váladékozás, vérzés, fájdalom, köhögés, rekedtség – esetén, vagy ha változást észleltek testetek működésében, forduljatok szakemberhez!!! Nagyon fontos, hogy vegyetek részt az egészségügyi szűrővizsgálatokon!

 

 • Napirend: Mit gondoltok, szükséges-e, hogy az ember rendelkezzen egy meghatározott napirenddel? Ami szerint telnek a napjai? Ha igen a válasz, mit eredményez ez? Elárulom nektek! Kiegyensúlyozottságot, eredményességet, nyugodtságot, önbizalmat…egészítsétek ki kedvetekre a felsorolást. Javaslom, gondoljátok át a napotokat, és szükség szerint változtassatok rajta. Így mindenre jut majd időtök, amire szeretnétek.

 

ÖNELLENÖRZŐ EGÉSZSÉG TOTÓ:

 

 1. Fontosnak tartod-e az egészséges életmódot?

a. nagyon fontos b. eléggé fontos c. nem tartom fontosnak.

 

 1. Mit tehetsz azért, hogy egészségedet megőrizd?( több válasz is helyes)

a. mindennap tornázom, sportolok b. egészségesen táplálkozom

c. semmit, mert egészségesen születtem d. helyesen alakítom a napirendemet.

 

 1. A fejlődésben lévő gyermeknek mely sportmozgások a legmegfelelőbbek?

a. erősportok, hogy izmos legyen (pl. súlyemelés) b. állóképességi sportok(úszás, futás, kerékpározás) c. technikai sportok(pl. vitorlázás).

 

4. Melyek a rendszeres fizikai aktivitás, mozgás előnyei?(több válasz is helyes)

a. csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát

b. javítja a közérzetet és az életminőséget

c. fontos szerepe van az elhízás megelőzésében

d. csak a csontfejlődésben van fontos szerepe

 

A következő hírlevélben a dohányzás, alkohol, drogfogyasztás veszélyes útvesztőiben foglak kalauzolni benneteket, valamint betekintést nyerünk a környezetvédelem világába. Tartsatok velem! Jó olvasgatást kívánok!

Egészségünk, megőrzése, betegségek, megelőzése, egészséges, életmód, alapvető, szabály, Testmozgás, környezetvédelemSzeretettel: Dubniczky Ildikó

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok