Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

Honismeret nélkül nincs hazaszeretet!

hnnh

"A múltat tiszteld, s a jelent vele kösd a jövőhöz!"
(Vörösmarty)1

A Honismereti szirom hónapjának kapcsán elgondolkodtam a szón: mi a honismeret?

S nekem mit jelent? Mi teszek érte?

A honismeret fogalom jelentése természetesen hon ismerete, amiből a hon szavunk a haza régies szinonimája (pl. honvéd, otthon, itthon). Ezért úgy érzem, hogy a honismeret szolgálja azt a célt, hogy minél otthonosabban érezzük magunkat szülő-, és/vagy lakóhelyünkön – vagyis itthonunkban – szűkebb környezetünkben, ám végső soron az egész hazában.

hnnh 1Ez nálunk magyaroknál különösen fontos, ahol az ország és a nemzet nem esik egybe.

A honismeret belső igény kell legyen, s nem egy mozgalom (bár jó, hogy van ilyen), ami önkéntes, nemtől, kortól, vallástól, párt(ok)tól független. Egyaránt lehet egyéni-, és csoportos, és közösségi tevékenység, amely a HON földrajzának, történelmének, múltjának, jelenének, kultúrájának megismerését, tiszteletét jelenti, mert ez a nép önbecsülését szolgálja.

A honismeret egyik fő oszlopa a helytörténet, ami a „köztörténet hajszálgyökérzete”, a honismeret akkor „nemzettudatunk környezetvédelme”. Hiszen az a bizonyos gyökérzet annál biztosabban tartja az (élet)fát, minél sokrétűbb, minél összetettebb, ahol összeér a múlt a jelennel akkor kapcsolódhat  a jövővel is.

Minden nép  jövőjéhez, fennmaradásához elengedhetetlen az, hogy ragaszkodjon az értékeihez, mert egyaránt  kulturális és történelmi kincs az, ami az országának tájaiban megtalálható.

hnnh 2

De számunkra különösen fontossá kell váljon az a több mint ezer éves épített- és szellemi örökség, amit történelmi hazánkban létrehoztunk és megtartottunk, vagy inkább az tartott meg bennünket.

Ebben a tájban, ebben az épített környezetben, az elszakított területeken máig élnek magyar közösségek, akik a beolvadás és az elvándorlás helyett az otthonmaradást, a kitartást választották. Ezeken alapszik az a szellemiség, amivel a Kárpát-medence egységét tudjuk sugározni.

,,A szülőföldhöz való vonzódás fontos lelki erőforrás. Nem szerethetjük azonban igazán azt, amit nem ismerünk!'' – írta levelében Kováts Dániel2 nyugalmazott főiskolai tanár, aki elindítója volt a honismereti mozgalomnak Borsodban.

Igazgató úrtól hallhattuk többször az Örökség című dalból: "...megtanulom, megőrzöm, tanítom, tovább adom!"

hnnh 3Mert amit nem ismerek, azt nem érthetem, ezért tisztelni sem tudom, és megőrizni sem fogom és akkor nem lesz mit tovább adni. Aki foglalkozik a honismerettel, az tudja igazán átérezni, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy valahol otthon érezhetjük magunkat. Erőt nyerhetünk mai gondjaink megoldásához elődeink küzdelmeiből és tapasztalataiból. A honismeret művelője saját ismereteinek bővítéséhez és egy fontos közösségi tevékenységhez egyaránt hozzájárul. Legyünk és tegyünk hát minél többen!

Szeretettel:
Berecz Ildikó


[1] Hazajáró Honismereti- és Turista Egyletet mottója
[2] Kováts Dániel (Abaújnádasd, 1929. december 22. ) főiskolai tanár, irodalmár, nyelvművelő, szerkesztő, helytörténész. A Honismeret folyóirat szerkesztőbizottságának, a Magyar Comenius Társaság és a Kazinczy Ferenc Társaság elnökségének tagja.

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok