Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

FŰSZER KALAUZ: ÉSZAK OLÍVÁJA, A REPCE

eoar

Kora tavasztól szeptemberig minden évben felfigyelhetünk a csodálatos sárga színével pompázó, óriási táblákban virágzó repcére, melynek nemcsak a látványa elképesztő, de az élettani hatásai is bámulatosak. Itt az ideje nekünk is újra felfedezni a repcét és az olaját, mert a Nahrin termékekben az eddig alkalmazott kókuszzsírt nem véletlenül cserélik folyamatosan repceolajra.

A repce ősi alakja nem ismert a kutatók előtt, csupán elvadult alakjai maradtak fenn önmegtermékenyülő tulajdonságuk révén.

Feltételezett őshazájának Dél-Nyugat-Európát, Észak-Afrikát, Ázsiát egyaránt tekintik. A legelterjedtebb fajtája a káposztarepce, ami valószínűleg a káposzta és a kerekrépa természetes kereszteződéséből származik, ennek a lehetőségét az ókorban-középkorban történő együttes termesztésük alakíthatta ki.

Azt, hogy a repce közel sem új keletű növény, védikus írások bizonyítják, az Indus völgyében időszámításunk előtt 3000-ben már termesztették.

Az ókorban eljutott Kínába és Japánba is, s az utazók terjesztették el a mérsékelt éghajlati övben. Főleg a nyugati (hűvösebb éghajlatú) országokban tudták termeszteni, ahol a napraforgó nagyobb napfény- és hőmérséklet igénye miatt nem maradt meg.

A 12-13. századtól a keresztes hadjáratok után az addigi olívaolaj helyett a repce olaját („Rüböl") használták világítóolajként és a templomi örökmécsesekben is, de kenőanyagként is alkalmazták.

A 20. században lendült fel ismét a repce termesztése, és ekkor már az étkezésben étolajként is hasznosították. 

Ipari hasznosítása is kiszélesedett: a nehéziparban a kohászatban és fémmegmunkálások során edző-hűtőfolyadékként szerepelt, de nyersanyaga a festék-, szappan- és mosószergyártásnak, segédanyag a textil-, bőr-, gumi- és műanyagiparban.

Kénnel keverve gumigyártásban kaucsukszerű anyag képződik, a hadiipar nitroglicerin gyártására használja.

Különböző kozmetikai cikkek, kenőcsök, margaringyártásra történő felhasználását, mint alapanyag az olvadáspontjának megváltoztatása tette lehetővé.

Napjainkban a repceolaj másik fő felhasználási területe a biodízel előállítás. Finomítatlan változatából ipari kenőanyag készül. Továbbá a gyógyszeripari és kozmetikai felhasználása is jelentős.

eoar 1A repce (Brassica napus) a káposztafélék (Brassicaceae) családjának Brassica nemzetségébe tartozik, rokon növényei  a réparepce, karórépa, tarlórépa, feketemustár, káposzta.

Szára kerek keresztmetszetű, egyenesen feláll, majd bokrosan elágazik, a növény 75–125 cm magas lehet.

Levelei kékeszöldek, az alsók nyelesek, borzasan szőrösek, a felsők kopaszak, szárölelők.

Virágai fürtökben nőnek; az egyes virágok 15–30 mm-esek. A csészénél kétszer hosszabb sziromlevelei jellegzetesen élénksárgák. Az egyes fajták áprilistól szeptemberig nyílnak.

Becő termésű, ami 5–10 cm hosszú, keskeny, egy-egy becőben 15–40 magot találhatunk.

Tavaszonként Nagymamám azt mondta: Kikelt a repce, hamarosan jönnek a gyomok is!

eoar 2A olajat két fajtájából a réparepcéből- és a káposztarepcéből állítják elő. Nálunk inkább a káposztarepce terjedt el. Ennek őszi és tavaszi változata is van, de hazánkban a tavasziak termése bizonytalan. A réparepce gyengébb, homokos talajokon is termeszthető, a káposztarepcénél fagytűrőbb, rövid tenyészidejű, magva apróbb és termése kevesebb. Úgyszintén van őszi és tavaszi változata is.

A repce olaj fogyasztásának hanyatlását a 20. század második felének végén az okozta, hogy az akkor termesztett fajták olaja hosszú láncú zsírsavakat, erukasavat és eikozénsavat is tartalmaztak, melyek lerakódnak az emberi-és állati szervezetben, és nehezen bomlanak le.

E hátrányok kiküszöbölése érdekében Kanadában1 1965-től olyan repcefajtákat nemesítettek ki, amelynek olajában nincs se erukasav, se eikozénsav. Ezeket az új fajtákat "nullás repcének" nevezik. Mindkét típusú olaj linol- és linolénsavat tartalmaz, tokoferol (E vitamin) tartalmuk 600–800 mg/kg, magas klorofill tartalmuk miatt zöldes barna színük van.

A kedvező élettani hatások eléréséhez a különböző vad repce fajtákat keresztezik és nemesítik, ennek következtében a reformétkezés területén a kedvező Omega-3 zsírsav összetétele miatt fogyasztását javasolják.

Ami a rendszeres fogyasztását illeti, mi sem könnyebb, mint felvenni az étlapra a repceolajat.

eoar 3A finomított repceolaj sütéshez ideális, mert 242 °C-fokot is kibírja károsodás nélkül. De salátához vagy zöldségkrémhez használhatjuk. Ne feledjük, hogy a szakemberek szerint a napi energiaszükséget 30-35 százalékát a zsíroknak kell kitenniük.

A repcetermesztés nagyon hasznos "mellék"terméke a repceméz, mely folyékonyan világos színű, de napok alatt hófehér, apró szemcsékké kristályosodik. Krémméz előállítására kiválóan alkalmas, általában a sütőiparban használják fel. A gyakrabban termelt mézek közül ez az egyetlen enyhén lúgos kémhatású fajta, ezért a gyomorsavtúltengés jó ellenszerének számít.

A repceolaj élettani hatásai:

  • ajánlott szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére,
  • cukorbetegeknek kedvező,
  • csökkenti a magas vérnyomást,
  • erősíti a bőr nedvességmegtartó képességét,
  • immunerősítő,
  • jelentős szerepe van a koleszterinszint csökkentésében, kedvezően befolyásolja a vérzsír szinteket, mert optimális az Omega-6 és Omega-3 zsírsavak aránya (3:1),
  • kiváló az idegrendszerre,
  • segít megőrizni a vérerek rugalmasságát,
  • serkenti az agyműködést,
  • védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulásával szemben,
  • védi, nyugtatja a bőrt a káros környezeti hatásokkal szemben,
  • gazdag E-vitaminban, így lassítja a bőr öregedését, ráncosodását,
  • véralvadásra gyakorolt pozitív hatása is bizonyított.

A fenti állítások hitelét különböző kutatások igazolják.2

eoar 4Egészségkutatók állítása szerint a repceolaj étrendünkbe való bevezetése segíthet leküzdeni a hason felrakódott zsírréteget, ami megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma- és a cukorbetegség kialakulásának rizikóját. A repceolaj azonban a benne lévő egyszeresen telített zsírsav miatt képes csökkenteni a lerakódó káros zsírok mennyiségét, mindemellett jótékony hatása az eddigi kutatási eredmények szerint kifejezetten a hasi zsírrétegekre specializálódik.

1.) Ezt brit kutatócsoport tesztelte, összehasonlítva öt különböző növényi olaj hatását résztvevőkön. Minden tesztalany metabolikus szindrómára hajlamosító tünetek legalább egyikével rendelkezett (magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy magas vércukorszint, alacsony HDL-koleszterin szint -  az ún. jó koleszterin - , és hasi zsírfelesleg). A résztvevők négyhetes, előre megszabott étrendet követtek, amelyek normál-, magas zsírsavtartalmú-, magas zsírsavtartalmú hozzáadott omega-3-zsírsavval dúsított repceolajat, kukorica-/sáfrány-, vagy lenmag-/sáfrányolaj valamelyikét tartalmazta. A vizsgált személyek két, a napi energiaszükségletüknek megfelelő kalóriatartalmú turmixot, (smoothie-t) fogyasztottak naponta, amely narancsból készült fagylaltot, alacsony zsírtartalmú tejet, fagyasztott epret és valamelyik vizsgált olajat tartalmazott. A repceolaj tartalmú italt fogyasztók a négy hetes vizsgálat után 100 g-mal kevesebb hasi zsírfelesleggel távoztak, mint a másfajtát fogyasztó társaik.

2.) A repceolaj a kanadai St. Michael Kórház kutatói szerint a legegészségesebb választás a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára is. Dr. David Jenkins munkatársaival olyan 2-es típusú betegek csoportjait hasonlította össze, akik vagy repceolajjal készült kenyeret tartalmazó, alacsony glikémiás indexű étrenden, vagy teljes kiőrlésű kenyeret tartalmazó, alacsony glikémiás indexű étrenden éltek. A Diabetes Care3 2002. június 14-i számában megjelent tanulmányuk kimutatta, hogy a repceolajos étrendet követőkben a vércukorszint és a káros LDL koleszterin szintje is jelentősen csökkent.

Még ennél is érdekesebb eredmény az, hogy a repceolajjal készült kenyér éppen azokra gyakorolja a legjelentősebb pozitív hatást, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre: azokra, akiknek a vércukorszintet mérő HbA1c tesztje a legmagasabb értéket mutatta az előző 2-3 hónapban. 

Dr. Jenkins, aki a Torontói Egyetem professzora is, elmondta, hogy a vizsgált személyekben kimutatott LDL koleszterinszint csökkenés a szív-érrendszeri események kockázatának körülbelül 7 %-os csökkenésének felel meg. Az előny ezen kívül úgy is értelmezhető, mintha a résztvevők további 20 mg dózis koleszterincsökkentő sztatint vettek volna be, ami a szabványos adag duplája.

3.) Kísérleti állatokban a repceolaj csökkenti a vastagbéldaganatok méretét és előfordulási gyakoriságát, erről számolt be a Dél-Dakotai Állami Egyetem gyógyszerész karának professzora, Chandradhar Dwivedi, aki tanulmányában részletezte: kísérleteik alapján a repceolaj patkányonként csaknem 60 százalékkal csökkentette a daganat előfordulási gyakoriságát, az előforduló tumorok méretét pedig 90 százalékkal szorította vissza. A kutatók úgy vélik, a repceolaj használata a mindennapos főzésben védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulásával szemben.

4.) A vitaminbomba: a repceolajban megtalálható a béta-karotin, ami az A-vitamin elő anyaga. Az A-vitamin felel a fényérzékelésért, a hámszövetek állapotáért és az immunfolyamatok helyes működésében is szerepet játszik.

A repceolajban - mint a legtöbb olajfajtában - E-vitamin is található, ami hozzájárul az A-vitamin felszívódásához, valamint véd a szabadgyököktől, hasznos a szívnek és az agynak is. Hiánya esetén a férfiaknál akár terméketlenség is felléphet, a nőknek pedig fontos a magzat növekedése szempontjából.

A K-vitamin a máj méregtelenítését és a véralvadást is elősegíti, sőt a legújabb kutatások már arra utalnak, hogy a csont felépítésekor is szüksége van szervezetnek rá. A repcén kívül zöld leveles növényekben, a tejtermékekben és a májban található meg.

5.) A repceolaj az említett antibakteriális tulajdonság miatt a szőrtüszőgyulladások ellen is remekül bevethető, a fejbőrt kíméletesen fertőtleníti, ezért a korpásodás megelőzésében, leküzdésében is jó szolgálatot tehet, ricinusolajsav-tartalma pedig hozzájárul a hajnövekedés serkentéséhez, így gyorsítható vele a növekedés. Ez az olajsav helyreállítja a sok kémiai termék használatától megborult fejbőr pH-ját, természetes antioxidáns, így támogatja a keratin beépülését a hajba, és segít erősebbé, simábbá tenni azt.

6.) Nemcsak a szervezetre hat jótékonyan a repceolaj: védi a bőrt a környezet káros hatásai ellen, és nyugtató hatása miatt is érdemes alkalmazni. Emellett magas E-vitamin tartalmának köszönhetően lassítja a bőr öregedését és a ráncok kialakulását, úgyhogy szokásos arcpakolást érdemes dúsítani repceolajjal.

eoar 5Mivel a finomított repceolaj nem érzékeny a hőre, ezért bátran használhatjuk sütéshez, főzéshez is. A hidegen sajtolt változatot, illetve a szűz megjelöléssel ellátott repceolaj saláták készítéséhez és ízesítéshez javasolt.

Végül fogadjátok szeretettel a vizsgálatban említett repceolajos kenyér receptjét:

Hozzávalók: 2 ek aktív száraz élesztő, 1 ek méz, 3 és 1/4 csésze meleg víz, 1 ek tengeri só, 1 csésze búzasikér, 7 csésze teljes kiőrlésű liszt, 1/2 csésze nyers nádcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer, 1/4 csésze repce olaj

Elkészítés: az élesztőt és a mézet feloldjuk a langyos vízben, nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. Miután az élesztő felfutott, adjuk hozzá a lisztes keverékhez a repceolajjal együtt. Ezután gyúrjuk össze a tésztát, kb. 10 perc alatt lehet simára dolgozni. 3 részre osztva helyezzük formában (jénai tál). Konyharuhával letakarva kelesztjük, 1 órát (hőmérsékletfüggő), miután megkelt 230 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Le is lehet fagyasztani. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője
Pilisszentiván, 2018. 10.10.


[1] A repceolaj az angolszász országokban ismert neve, a canola, a Canada és az ola (olaj) szavak összevonásából alakul ki. A Manitoba Egyetemen készítették először az 1970-es években repcéből. A repceolaj csupán 7 százalék telített zsírt tartalmaz, alig felét annak, amennyit az egészségügyi előnyeiről híres olívaolaj tartalmaz.
[2] http://www.lenmagolaj.hu/tudomanyos/
[3]  http://care.diabetesjournals.org/content/25/9/1652

Forrás:

www.lenmagolaj.hu/tudomanyos/
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/repce.html
http://tgy-magazin.hu/egeszseges-eletmod/gyogyhatasu-olajok
http://www.vitalzone.hu/lassitsd-a-rancosodast-repceolajjal.html#ixzz5S0sFT6TT
https://hu.wikipedia.org/wiki/Repce

https://hu.wikipedia.org/wiki/Repceolaj
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_repceolaj_csokkentheti_a_cukorbetegek_kardiovaszkularis_kockazatat_is
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/hasznaljon_repceolajat_a_vastagbelrak_ellen/2011042900020

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok