Fűszer kalauz: kerti ruta, a kegyelem növénye
- Írta: Berecz Ildikó
- Kategória: Élet(FA)mód klub
- Találatok: 9179
Szintén egy kevéssé ismert, és még kevésbé használt fűszerről lesz szó a rutáról, melyet Leonardo da Vinci és Michelangelo egyaránt az „égi kegyelem füvének” nevezett, mert az akkori felfogás szerint: a ruta földöntúli ereje képes a lélek képességeinek erősítésére és a látás élesebbé tételére.
A kerti ruta vagy egyszerűen ruta (Ruta graveolens) a rutafélék (Rutaceae) névadó ruta (Ruta) nemzetségébe tartozó növényfaj. A Mediterráneum középső- és keleti részén, így például a Balkán-félszigeten őshonos, gyakori. Európa egyéb részére betelepítették, első sorban a kolostori gyógynövény termesztésnek köszönhetően, már a középkorban gyakran ültetik kertbe, ezért el is vadult. A régi rómaiak fokhagymával és friss kecskesajttal együtt a moretum készítésére (lsd: a cikk végén ) használták a rutát, de ismerték és becsülték az élősködőket elűző hatását is.
A kerti ruta nagyon dekoratív, impozáns megjelenése miatt díszkertbe is alkalmas, a konyhakert kártevőit intenzíven riasztja. Az évelőágyak szélére vagy az évelőkhöz közel ültetik.
60 cm körüli magasságú, fagytűrő, illatos félcserje. Jó vízáteresztő képességű, sovány talajban fejlődik legszebben, a félárnyékot is jól tűri. Magról vagy tőről szaporítható, magja nagyon lassan csírázik. A régi kertészeti könyvek azt ajánlják, hogy amelyik kertben zsálya van ott ruta is legyen, hogy erős illatával elriassza a kígyókat, varangyokat a zsályatövek környékéről. Szép ezüstös lombozata, aromás illata, sárga virágai délies hangulatot idéznek.
Vigyázni kell a friss növény szedésénél mert a levéllel érintkezett bőrfelület (a növény mirigyszőreinek nedvétől) fényérzékennyé válik, és napsütés hatására begyullad (gumi kesztyű!), ám a szárított anyag esetén ez már nem fordul elő.
Egyéb elnevezései a latin névből adódnak: borruta, keresztes ruta, nehézszagú ruta, rutafű, szagos ruta, szagos virnánc, szeges ruta, virnánc, jelentésére nem találtam leírást.
A növényt megfelelő módon gyógynövényként alkalmazzák az 5. század második felétől kezdve. Pontosabban a drogját1 (Rutae herba), mely a növényről leszedett felső, 30 cm hosszú virágos, leveles hajtásrészek árnyékos, szellős helyen történő szárításával készül.2
A drogban flavonoidok (pl. rutin3), alkaloidok, kellemetlen szagú illóolaj (0,3–0,7%), keserűanyag, cseranyag, mérgező hatású vegyület is található. Elsősorban gyógyszerek (Rutascorbin, Rutosid) alapanyagaként használják fel, de egyes teakeverékekben megfelelő koncentrációban is megtalálható. Az ilyen rutatartalmú, szakértő által összeállított teákat csak orvosi tanácsra szabad alkalmazni, többek között magas vérnyomás-, epebántalmak esetén, emésztés serkentése, görcsoldás és sebfertőtlenítés céljára, valamint idegerősítőnek és étvágygerjesztőnek.
Erősítő, fertőtlenítő, csíraölő, görcsoldó és vérzéscsillapító hatású, vasban, ásványi anyagokban gazdag levelei magas vérnyomás, hisztérikus görcsök, epilepszia, gyomor- és bélgörcsök elleni teakeverék alkotórészei. Forrázata borogató szerként a túlerőltetett, fáradt szem frissítésére, látásélesség növelésére alkalmazható. Menstruációs zavarok és az ezzel járó fájdalmak, vizelési nehézség esetén, görcsös fejfájásnál – óvatosan adagolva – kitűnő házi szer. Visszérgyulladás, aranyér gyógyítására külsőleg olaját használhatjuk. Állatgyógyászatban ürömmel és varádicskóróval keverve háziállatoknak adható, mint bélgyógyító és féregirtó szer.
A növény a Ruta Graveolens homeopátiás szer alapanyaga: mely szemfáradtság (hóvakság, számítógépes munka), gyenge, homályos látás, főleg esti szemviszketés, égő érzés, a szem túlzott erőltetése miatt kialakuló könnyezés, szúró fájdalma esetén javasolt. De zúzódások és merevség érzetkor, ortopédiai rehabilitációnál, rándulásoknál, ínsérüléseknél a gyógyulás ideje alatt javasolt.
A kolostori, majd a népi gyógyászat külsőleg sokrétűen alkalmazta.
Visszérgyulladás, aranyér ellen gyógyolajat készítettek.
Látáserősítő teakeverékhez: rozmaring, rutalevél, bíborkasvirág és orvosi zilizvirág 1:1 arányú keverékéből 1 evőkanálnyit 2 dl vízzel leforráztak, 15 percnyi állás után szűrték, majd naponta többször borogatták vele a szemet.
Fülfájás enyhítésére az összezúzott növény olívaolajba áztatásával készült a rutaolaj (pontosabban Rutás olaj/), amelyből néhány cseppet vattára tettek és fülbe dugták.
A kínaiak gyógyászat nyugtatónak használja a ruta tinktúráját, valamint reumás fájdalmak enyhítésére, a helyi keringés élénkítésére és duzzanatok leapasztására.
Szárított levelének pora jó rovarűző, kiszórva távol tarthatjuk a különböző kártevőket.
Érdekességek:
Állítólag a ruta levélkéiről mintázták a treff kártya jelét.
Régi heraldikai4 keresztfajta elnevezése az un álló rutakereszt, melyet a címerekben alkalmaztak.
A ruta cserje öt sziromlevelű gyümölcsének meleg, kesernyés íze hasonló a leveléhez, de mégsem ugyanaz. A régi római konyhában is használták, Apicius5 főleg halhoz, szárnyashoz és szarvashoz javasolja.
A rutagallyakat régen az otthonok pestis megelőzésére, elűzésére szórták szét, úgy vélték, megvéd a járványok ellen. Gyakran a padlódeszkákat is friss rutával dörzsölték át, hogy távol tartsák a bolhákat, élősködőket. Ajtók és ablakok fölé akasztották, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket. A templomokban a szenteltvíz széthintéséhez használták, a kegyelem növényét ördögűzésekkor, mise bemutatása előtt füstöltek vele. Az egyik leghatásosabb növény minden negatív energia kisöprésére, valamint átok levétele esetén!
Újabb időkben már csak az etióp konyhában találjuk meg a rutabogyót, őrölve, a berbere fűszerkeverék részeként. Etióp neve, a "tenadam" azt jelenti: Ádám egészsége, ami gyógynövény voltára utal. A kávét is szokták vele ízesíteni.
Receptek:
Sajnos annyira kevéssé használt fűszer manapság, hogy nagyon kevés receptet találtam hozzá. Akinek esetleg van saját fűszerezési módja, kérem ossza meg velünk!
Pikáns csirke
2 kisebb csirke, 3 evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál paradicsompüré, 2 -3 db rutalevél, 2 dl vörösbor, 25 dkg gomba, 2 evőkanál liszt, Nahrin Szárnyas fűszer, 3bors, babérlevél.
Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk. A feldarabolt szárnyas fűszerrel, 3 borssal beszórt csirkét lisztben megforgatva a hagymás olajban egy kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a rutát, a fűszereket, a vörösbort és lefedve puhára pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, rátesszük a gombát és együtt teljesen készre készítjük. Puliszkával tálaljuk.
Moretum ( friss fűszerpaszta)
Mozsárban pasztává zúzzuk (vagy vágjuk finomra) az ízesítő fűszereket: fokhagyma, koriander zöld, menta, zeller zöld, metélőhagyma, kakukkfű, csombor, vágnak hozzá diót vagy szezámmagot, s az egészet elvegyítjük némi borecettel, olajjal és garummal (halszósszal). Ezt a pasztát teszik a friss juhtúróba, de igen jó ricottával vagy kecsketúróval. Gombócokba gyúrva, olajbogyóval tálalják.
Salátákba néhány levél frissen, majonézhez is teszik apróra vágva, grappás üvegbe téve egy kisebb ágat (Grappa alla Ruta), szép zöld színt kap az ital és rutás aromát.
Fűszerkeverékben is alkalmazhatjuk: 1-2 ruta-, 2 tárkony-, 2 oregánó-, 2 majoránna- és 1 zsályahajtást csokorba kötve 10 percig főzünk, ha kihűlt, a fűszercsokrot kivesszük. Az egzotikus illatú páclé vadhúsok fűszerezéséhez, mártásként elkészítve vegetáriánus ételekhez fogyasztható. Kellemes kísérletezést kívánok!
Pilisszentiván, 2017. május 12.
szeretettel, Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője
[1] Hatóanyagot tartalmazó, szárított növényi rész
[2] 4 kg növényi részből lesz 1 kg száraz áru.
[3] rutin, vagy rutozid, (kvercetin-3-rutinozid, szoforin) egy flavonoid glikozid, amely megtalálható többek között különféle citrusfélék gyümölcseiben, a hajdinában, a rebarbara-fajok leveleiben, a kerti ruta nevű gyógynövényben és a brazil Fava D'Anta fa gyümölcsében. A rutin az emberi szervezetben a Fe2+-ionhoz kapcsolódva megakadályozza a szabad gyök képződést és sejtkárosodást. Antioxidáns tulajdonsága miatt gátolja a rák kialakulását is. Tévesen P-vitaminnak is nevezik, pedig nem vitamin, mert bár az emberi szervezet számára rendkívül hasznos, de nem nélkülözhetetlen. Tiszta formájában először Szent-Györgyi Albert izolálta, keresve azt a faktort, ami a C-vitaminnal együtt fordul elő, és annak hatását támogatja. A rutin erősíti a hajszálereket, ezért csökkenti a vérzékenység tüneteit. Segíthet a visszeres panaszokban is, csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
[4] heraldika vagy címertan
[5] Marcus Apicius Gavius (1. század) római mesterszakács, szakácskönyv-író. Ínyencségéről és tékozlásáról híres ember volt Augustus és Tiberius római császár uralkodása alatt, akinek nevét dőzsölései és öncélú pazarlásai emblematikus figurává tették.
forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_ruta
https://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kerti_ruta.html
http://www.boszikert.eoldal.hu/cikkek/modszerek--receptek.html
Vörös Éva: A magyar gyógynövények neveinek történeti-etimológiai szótára
Rápóti Jenő – Romváry Vilmos: Gyógyító növények. Budapest: Medicina Könyvkiadó. 1983. 249. o.
Dr. Bordás Imre – Dr. Tompa Anna: Mérgező növények, növényi mérgek. pdf