Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

OKTÓBER A LÁTÁS HÓNAPJA

latas honapjaA cím nem képzavar, mert október második csütörtökje A Látás Világnapja, és október 15-e A Látássérültek Nemzetközi Napja ( A Fehérbot Napja). 

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökjén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható, és hogy a kormányokat és különböző szervezeteket bíztassák az egységes megelőzési beruházásokra. 2000-ben kezdeményezték a „Látás 2020” programot is, amelynek célja, hogy 2020-ra megszűnjék a megelőzhető vakság előfordulása.

A Látás Hónapja a Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma által közösen létrehozott kampány. A szervezők, szakmájukat tisztelve szívükön viselik a magyarországi látáskultúrát, - egy olyan társadalmi célú, országos összefogást kívánt létrehozni, mely által a magyar lakosság OKTÓBER hónapban, egy költség nélküli, térítésmentes látásellenőrzésben, szakmai tanácsadásban részesíti azt, aki a kampányban résztvevő üzleteket felkeresi.

Az elmúlt 15 évben drámaian nőtt a rövidlátás gyakorisága, és az emelkedés várhatóan folytatódik ezért 5 év múlva a föld lakosságának harmada lehet rövidlátó. Túl sokat nézünk közelre és túl keveset vagyunk a szabadban.

A szakemberek szerint a genetikai adottságokon túl, ennek több oka is lehet. Ha szemet egyfolytában és intenzíven folyamatos közelnézésre kényszerítjük, például a számítógép, az okos telefon, a tablet, az iPad túlzott használatával, akkor alkalmazkodási görcs alakulhat ki a szemben, amivel növeljük a rövidlátás kockázatát. Persze nem a képernyő az igazi probléma, hanem a távolság, amire használjuk azt. Az ilyen hosszú ideig tartó közelre nézés nem természetes állapot szemünk számára.

A közelnézésen kívül az is probléma, hogy sokat vagyunk zárt térben. A rövidlátás kialakulásában ez is jelentős kockázatot jelenthet. A kutatások több kontinensen is alátámasztják, hogy a szabadban való tartózkodás segít a rövidlátás kialakulásának megelőzésében. Ennek oka lehet, hogy a szabadban erősebb a fényintenzitás és kevesebbet nézünk közelre. Az igazi választ a problémára azonban, még nem találták meg a tudósok. Egereket vizsgálva találtak ugyan némi bizonyítékot arra, hogy a napfény indítja be az agyban a dopamintermelést, ami gátolja a szemgolyó hossztengelyének kóros növekedését, ám ez embereknél nem volt bizonyítható.

latas honapja luteinAhhoz, hogy a szabadban tartózkodás megelőző hatása valóban kialakuljon, a megfigyelések alapján legalább heti 10-14 órát kellene kint tartózkodnunk, ami lássuk be legtöbbünknek nem sikerül. Mégis szülőként azzal tehetünk a legtöbbet gyermekünk látásáért, ha minél több időt töltünk vele a szabadban. Nem tudjuk gyermekeink életéből kizárni a számítógépet, telefont, tévét, de azt megtehetjük, hogy hosszabb monitorbámulás esetén rendszeresen figyelmeztetjük őket, tartsanak pár perc szünetet és csináljanak valami olyat, amihez nem kell közelre nézniük.

Mi itt az Életfa Program keretein belül sokat tehetünk a saját és embertársaink szeme egészségének megőrzéséért, mert hiszem: kincsek vannak a kezünkben, melyet kötelességünk másokkal megosztani.

A Nahrina Lutein kapszula segítségével gondoskodik szemünk egészségéről és védelméről, amely úgy működik, mint egy belső napszemüveg. (bővebben itt olvashattok Dr. Dacko Natasa írásában: http://www.eletfaprogram.hu/index.php/egeszseg/1883-baratsagban-a-napfennyel)

latas honapja ztea dropsA Borsmenta-Zöldtea Rágótabletta a szem időskori makula degenerációját-, és cukorbetegség szemre gyakorolt szövődményeink megelőzésében játszik jelentős szerepet. (bővebben itt olvashattok: http://www.eletfaprogram.hu/index.php/egeszseg/1317-borsmenta-zoldtea-ragotabletta)

latas honapja szemsprayA legújabb csodánk a Just Szemspray, mely azonnali szemmel látható (!) eredménnyel enyhíti a környezeti hatások okozta kellemetlen égető érzés, viszketést vagy a könnyezést. Saját tapasztalatom, hogy esti vezetés előtt alkalmazva jelentősen csökkenti a szembejövő forgalom lámpái okozta káprázást.

(http://just.hu/termekek/specialitasok#szemspray_szaraz__irritalt_szemekre_20ml)

Kívánom szeretettel, hogy mindenki kapcsoljon "sasszem" üzemmódba!

Berecz Ildikó
a Napsugár csapat Honismereti- és Kultúra szirmának vezetője

Pilisszentiván, 2015. Magvető hava 15.


forrás:
http://www.eletfaprogram.hu/
http://just.hu
National Geograpich; origo.hu
http://www.latasellenorzes.hu/kezdooldal
http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_latas_vilagnapja
foto: www.egeszsegtukor.hu

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok