Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

2015-ben május 31. két jeles eseményt tudhat magáénak

dohanyzas gyermek

Az egyik a Dohányzásmentes Világnap (WNTD), melyet minden év május 31-én tartunk.

Miért is kell erre figyelnünk? Mert a WHO és partnerei arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a dohányzás-, és a dohányzás okozta egészségi kockázatok -, valamint a dohánytermékek fogyasztásának visszaszorítása alapvető feladat az egészséges életmód kialakításához, a lakosság egészségi állapotának hosszú távú javításához.  

,, A 2015. évi Dohányzásmentes Világnap kapcsán a WHO arra szólítja fel a tagországokat, hogy törekedjenek együttes erővel a dohánytermékek tiltott kereskedelmének felszámolására. A dohánytermékek tiltott kereskedelme különböző szempontokból is jelentős globális probléma, beleértve az egészségi-, jogi-, gazdasági-, kormányzati- és a korrupciós vonatkozásokat is."[1]

Bolygónk hétmilliárd lakosának egyötöde dohányzik. A cigarettafüst belélegzése - azaz a passzív dohányzás - pedig még károsabb, mint maga a dohányzás. A legveszélyeztetettebbek természetesen itt is a gyermekek. Légzési nehézségek, középfülgyulladás, asztmás rohamok stb. jelentkezhetnek náluk a passzívdohányzás következtében.

Mivel a dohányipari termékeknek nincs biztonságos fogyasztási szintje, és az egyedüli legális fogyasztási cikkcsoport, amely öl, ha pontosan a gyártó utasításait követve használják, [2] ezért a leghatásosabb, amikor el sem kezdik használatukat.

A másik a Nemzetközi Gyereknap, melyet - a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949 novemberi határozata alapján- 1950 óta május utolsó vasárnapján ünnepelünk. A nap célja - az önfeledt ünneplés és a szórakoztató rendezvények mellett -, hogy felhívja a figyelmet a nehéz sorban élő gyermekek körülményeire: a gyermekmunkára, az iskoláztatás hiányaira, a gyermekszegénységre és az elhagyott gyermekek sorsára. Röviden a gyermekek jogaira, sajátos világukra, így az egészséges környezetre és a passzív dohányzás mentes életre is.

cserik„Úgy gondolom, hogy a dohányzás visszaszorításának a kultúra és a nevelés részévé kell válnia már az óvodában. Nagyon fiatal gyerekekkel kell dolgoznunk. Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy az embereket meggyőzzük valamiről, az, ha a gyermekeiken keresztül szólunk hozzájuk.”[3]

 

Szeretettel:

Berecz Ildikó

 

[1] http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu
[2] Demjén Tibor, Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, Dohányzás Fókuszpont
[3] Dr. Lee Jong-wook, WHO főigazgató Dohányzás vagy Egészség Világkonferencia  2003. augusztus 3-8. 12. Helsinki

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok