Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

Mit tegyünk, avagy Nahrin testkontrollal az egészségért

Tartalomjegyzék

Nahrin, testkontroll, egészség, fogyás, kúra, diéta, mozgás, ÉletfaJelenleg nagyjából 230 millióra tehető az elhízott es túlsúlyos emberek száma Európában és az Amerikai Egyesült Államokban. Magyarországon –egy 2009-ben készült OÉTI vizsgálat alapján - a felnőtt magyar lakosság körében ez az arány 61,8 %.

Kialakulásában szerepet játszhat többek között a mozgásszegény életmód, a túlzott energiabevitel, ill. a rendellenes étkezési szokások is. Tisztában kell lennünk azonban azzal is, hogy van-e valamilyen örökletes anyagcserezavar, mely megakadályozhatja a normális testsúly elérését.

Az elhízás és a túlsúly számos egyéb betegség rizikófaktora, így például magas vérnyomást, cukorbetegséget, vagy kóros vérzsír szinteket eredményezhet. Az elhízás megállapítására alkalmazható a test tö meg index, a BMI (Body Mass Index)= testtömeg (kg)/testmagasság (m2). Előnye, hogy könnyen alkalmazható, hátránya azonban, hogy nem tesz különbséget zsír-, izom-, ill. csonttömeg között. Ez az érték 20-25 között normális. Kiszámíthatjuk az ideális testtömeget is, melyből következtethetünk az elhízás mértékére.

A testtömegcsökkentés során nem muszáj az ideális testsúlyra törekedni, ugyanis már nagyjából 10-15 %-os testsúlycsökkenés kedvezően befolyásolja a kóros vérzsír-, vércukor-, és vérnyomásértékeket. Ha a számított ideális-, és a mért tényleges testsúly között (= elhízás mértéke) 20%-os a különbség, akkor elegendő nagyjából 500 kilokalóriával kevesebbet fogyasztanunk, mint azt korábban tettük. Ha az elhízás mértéke már 20-40%-os, akkor egy 1200-1400 kilokalóriás étrendet kell tartanunk.

Ha azonban ez 40% fölötti, akkor már csak 600-800 kilokalória az elfogyasztható energiamennyiség, melyre azonban csakis orvosi felügyelet mellett, intézeti körülmények között kerülhet sor.

Ezzel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az nem megoldás, ha nagyon keveset eszünk, mert ezzel akár az egészségünket is veszélyeztethetjük, és a testsúlyunk növekedni fog. Ez a jo-jo effektus. Ha ugyanis a napi energiabevitel az ún. alapanyagcserétől kevesebb, akkor nagyjából 7-10 nap után, az alapanyagcsere lecsökken, és többszöri rossz diéta esetén az alacsony energiabevitelre sem fog a szervezetünk reagálni és a testtömeg növekszik.

Általánosan igaz, hogy egy testtömeg csökkentő kezelés energia- és zsírszegény, fehérje- és rostgazdag, valamint hozzáadott cukortól mentes. A testtömeg csökkentő kezelés az energiabevitel csökkentésére, az energia leadás növelésére, a megfelelő motiváltságra és szükség esetén a gyógyszeres kezelésre épül.

Az ideális fogyás mértéke hetente fél-egy kilogramm. Rövid távon könnyű eredményt elérni, de tartós jó eredmény csak ezek együttes alkalmazásával lehetséges. Olaszországban működik egy nagyon sikeres fogyókúrás program, melyet az Életfa Program tagjai közül a legjobbaknak volt lehetőségük kipróbálni, a termékekkel a Cég támogatta az együttműködést.

A „programfejlesztők” észrevételeikkel, ötleteikkel és javaslataikkal folyamatosan segítették az egészségügyi team munkáját, hogy egy alaposan kidolgozott és kipróbált, valamint személyre szabott program készülhessen el az Életfa Program tagságának, felhasználva ehhez az Olasz Programot. A „programfejlesztőknek” ezúton is köszönet ezért!

A résztvevők és az Egészségügyi Team között az állandó kapcsolat, a folyamatos szakmai kontroll és párbeszéd volt jellemző. A fejlesztésben 12 fő vett részt, 30 és 66 év közötti férfiak és nők. A visszajelzések és a szakmai ajánlások alapján megállapítható, hogy az Olasz Programon, azért, hogy egy magyar igényekhez alkalmazkodó program születhessen, változtatni szükséges.

Ennek megfelelően dolgoztuk ki a Nahrin Testkontroll Programot. A Nahrin Testkontroll Programon belül 3 lehetőségre nyílik mód: a súly csökkentésére, a súly gyarapítására és a súly átcsoportosítására.

Egy pár gondolatot szeretnék megosztani a súlygyarapításról. Erre általában azért van szükség, mert az egyén valamilyen ok miatt alultáplált (pl. betegség miatt). Itt elsődleges az egyéni tűrőképesség figyelembe vétele és az egyéni étrend kidolgozása. Ebben az esetben biztosítanunk kell a megfelelő folyadékot, káliumot, kalciumot és magnéziumot is. Az étrend energiában-, fehérjében-, és vitaminban gazdag és érvényesül a fokozatosság elve.

Nahrin, testkontroll, egészség, fogyás, kúra, diéta, mozgás, Életfa

Termékeink közül javasolhatóak többek között a Narosan vitaminkészítmények, a Nahrofit italok, a Nahrofit müzli valamint az Izotea is. De a Nahrin termékeket nemcsak súlygyarapítás esetén, hanem a testtömeg csökkentő kezelésben is segítségül hívhatjuk.

A helyes testtömeg csökkentő diéta biztosítja a megfelelő tápanyagokat, mellette minimális az éhségérzet, nem alakul ki anyagcserezavar, nem csökken a zsírmentes testtömeg és segítségével elkerülhető a visszahízás is.

Tekintsük át a Nahrin Testkontroll Program súlycsökkentésre vonatkozó ajánlásait az alábbi táblázat segítségével:

 

Javaslat

Megjegyzés

1200-1400 kilokalória

Fehérje gazdag (1,2-1,4gramm testsúly kilogrammonként)

Napi ötszöri étkezés

Hiba: 1-2 étkezés naponta

Este 6 utáni étkezés kerülése

 

Megfelelő folyadék fogyasztása

Rostfogyasztás és a telítettségérzés miatt

Megfelelő mozgás

 

Családi támogatás, motiváció

Segítség a házastárstól

 

A programfejlesztők szerint a legfontosabb, hogy a kúrát jó közérzetben, hiányérzet nélkül tudjuk végigcsinálni. A kúra azonban nem helyes megfogalmazás. A Nahrin Testkontroll Program ugyanis arra törekszik, hogy hosszútávon, egy olyan életformát tudjunk kialakítani, ami számunkra ideális, így elérve, hogy életmódunkat változtassuk meg!

A testtömeg csökkentés étrendjére jellemző, hogy alacsony energiaértékű, de mégis laktató ételféleségeket fogyasztunk. Ilyenek például a sovány húsok, alacsony zsírtartalmú és cukor hozzáadása nélkül készült tej-, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök. Italok közül az ásványvíz, a cukor nélküli gyümölcslevek, szénsavas light üdítők, édesítővel készült italok választandók. Az alkohol fogyasztása kerülendő. Fűszerek közül az alacsony nátriumtartalmúakat részesítsük előnybe.

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok