Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

Az Életfa Program értékrendje, a csapatszellem

Kedves Olvasóm!

A legutóbbi debreceni Életfa Konferencián, az előadásomban tettem fel a következő kérdést. Vajon mi történt volna, ha Egyiptomban, a fáraók korában, minden rabszolgának adtak volna egy hatalmas kődarabot, és azt mondták volna, hogy építsenek belőle piramist? Úgy rakják egymásra a köveket, ahogy akarják, van rá egy egész életük. Minden embernek a saját, egyetlen kövét kellett volna egymásra rakni, egyedül, és ha felépül a piramis, szabadok lettek volna!

Életfa Program, értékrend, csapatszellem, szív, lélek, közösség

A szabadság óriási cél lett volna, mégsem épült volna fel a piramis! Vajon miért nem? Szerintem azért, mert hiányzott volna a rendszer, a „nyerő" csapatmunka!

Mi 2010-ben a Puskás Ferenc Stadionban világrekordot állítottunk fel chi-kungban, a „Nyolc brokát tekercs" gyakorlatsorral. Ha egy ilyen ötlet az eszembe jut, majd szólok néhány ismerősömnek, ha találkozunk, hogy valahol tanulják meg a gyakorlatsort, jöjjenek el valamikor a stadionba, és szóljanak a barátaiknak, ott találkozunk; lett volna belőle világrekord? Erősen kétlem!

Miért nem ért el világrekordot, ilyen nagy létszámú, megszervezett eredményt addig egyetlen harcművészeti irányzat sem Magyarországon? Pedig a szakma jelen van már régen. A szaktudás, a világra szóló eredmények is megvannak. És mégis, mi kellettünk ahhoz, hogy megvalósítsuk a világra szóló eseményt!

Kellett hozzá az elhatározás, hogy egységesen, egy csapatként tegyük meg az utat, ami a nagy célunkhoz elvezetett. Kellett hozzá az Életfa Program csapatszelleme! Ha azt mondjuk ma Magyarországon, hogy tegyen meg mindenki mindent az egészségéért, úgy, ahogyan jónak látja, és legyen a nemzetünk egészséges; vajon milyen eredményt remélhetünk? A véleményem szerint olyat, amilyet eddig elértünk: az utolsók között kullogunk Európában.

Ezt érdemeljük mi, magyarok?

Ha nem, akkor bizony össze kell fogni, és nyerő csapattá kell válni! Ez már olyan nagyságrendű feladat, ami a csapatszellem nélkül nem megy. Kellenek hozzá emberek (kritikus tömeg), és kell hozzá egy jó program, egy működőképes rendszerrel.

A program és a rendszer megvan, a neve Életfa Program. Az emberek egy része szintén megvan, ezek közé tartozol Te is. Azonban még nem értük el a kritikus tömeget! Ehhez még tennünk kell, Neked is, és nekem is!

Mit adsz Te a programunknak? Amit adsz, azt kapod vissza! Ha adsz, hatványozottan kapod vissza akkor, ha elértük azt a bizonyos kritikus tömeget! De a Te pozitív hozzáállásod, a segítséged nélkül sohasem érjük azt el! A csapatunk annyira erős, amennyire Te erősíted. A gyenge csapattag rontja, az erős pedig gyarapítja a csapat eredményességét.

Te hova tartozol? Tartozz az erősek közé, sohase légy átlagos! Piroska Gyula az „Egy hajóban evezünk" könyvében úgy fogalmazza meg, hogy „Sose legyél normális!". A középszerű, átlagos, „normális" embereket egy hajszál választja el a gyengéktől, könnyen lecsúszhatnak. Ilyen emberekből nem lehet nyerő csapatot építeni. Márpedig az Életfa Program csapata nyerő csapat!

Kikből is áll a mi nyerő csapatunk?

Tonk Emil tanító mesterünk szerint „a jó csapat nem mindig ugyanazokból az emberekből áll, hanem hasonlóan gondolkodókból. Ennek az üzletnek az egyik jellemzője, hogy egyedül nem lehet felépíteni." Igen, egyedül ez sem megy! Meg még sok minden más sem! Egyedül semmi olyat nem érhetsz el, ami igazán jelentős. Ma minden jó eredmény eléréséhez csapatmunkára van szükség! Ha ezt elfogadod, akkor a kérdés az, hogy milyen a hozzáállásod a csapatodhoz.

Azt tudnod kell, hogy „félszívvel nem lehet bajnoknak lenni" (John C. Maxwell)! A nyerő csapatot nyerő típusú csapattagok alkotják. Nálunk nem az számít, hogy mit értél el eddig, hanem az, hogy mit akarsz elérni holnap. Ehhez pedig ma kell cselekedned! Ha akarsz, lehetsz jó csapattag, vagy éppen építhetsz egy nyerő csapatot.

Mondd, melyiket választod? A lehetőséged megvan bármire, szabadon dönthetsz! Nálunk nincs létszámleépítés, itt a létszámnövelés sem pénzkérdés! Nem kell engedélyt kérni senkitől sem a csapatvezetőnek a bővítéshez, nem kell kigazdálkodni a bérét, az nem terheli a csapatot!

Sőt! Minél többen vagyunk, annál jobbak a feltételeink, így annál jobb az eredményünk, és annál nagyobb a jövedelmünk. Hát nem ideális? És mit kell ehhez tenni?

Mindössze csapatban kell gondolkodni! Egy csapatban, egy sikeres csapatban, a mi csapatunkban!

Szeretettel: Schmidt Ferenc

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok