A trópusi hangulat már nálunk is elérhető!
- Kategória: Egészség
- Találatok: 5613
Így nyáron egy nagyon aktuális témáról szeretnék írni. Gyönyörűen süt a nap, eljött végre a nyaralás ideje, szeretnénk minél több időt kint tölteni a szabadban és vágyunk a napbarnított bőrre. Tisztában vagyunk-e azonban azzal, hogy mekkora veszélynek vagyunk kitéve a napsugarak által minket ért UV sugárzás kapcsán?
Nem szeretném azonban senki kedvét szegni és senkit távol tartani a napozástól. Célom csupán az, hogy felhívjam figyelmüket a veszélyekre és lehetséges megoldást kínáljak, hogy a nyár tényleg egy pozitív, felejthetetlen élmény legyen.
Ebben a cikkben nem fogok szólni a napvédő krémek és a napszemüveg fontosságáról, a leégés veszélyeiről, illetve az egyéb kívánatos teendőkről a nyári nagy melegben, pusztán táplálkozási oldalról közelítem meg a kérdést.
A szervezetünkben az antioxidánsok és a szabadgyökök folyamatos párharca zajlik, testünk minden nap ki van téve ezen agresszív oxigén molekulák káros hatásainak. Ezek a szabadgyök molekulák nagyon reaktívak, s a szervezetben lévő egészséges sejtekben tesznek kárt. A bennünk lévő antioxidánsok, amennyiben rendelkezésre állnak, azonban képesek közömbösíteni a szabadgyököket.
Ilyen szabadgyök-forrás például a dohányzás, a túlzott fizikai aktivitás, a különböző sugárzások (radioaktív, röntgen, UV), a stressz, a különböző gyógyszerek, a helytelen étrend és még sorolhatnám.
Mára már tudományos tény, hogy a túlzott szabadgyök terhelés hozzájárul számos betegség, mint például a szív-, és érrendszeri-, a daganatos betegségek, az allergia, az idegrendszeri zavarok és a bőrproblémák kialakulásához.
És akkor itt szeretnék visszatérni az UV sugárzáshoz. Ha szervezetünkben elegendő antioxidáns található, akkor ezek az összetevők védelmet biztosíthatnak a nap sugarai ellen.
Fontos megjegyezni, hogy a bőrvédelem nemcsak nyáron, hanem télen is rendkívül fontos, főleg hóban, mert a hó visszaveri és megkettőzi az UV sugárzás erősségét.
Hogyan juthatunk hozzá ezekhez a rendkívül fontos összetevőkhöz, melyek megfelelő védelmet nyújthatnak számunkra?
A szervezetünk nem túl nagy számban, de képes természetes módon előállítani antioxidánsokat, azonban túlnyomó többsége ezen védő-molekuláknak az élelmiszereinkkel jut be a testünkbe.
A legfontosabb antioxidánsaink az E-vitamin, a C-vitamin, az A-vitamin és előanyaga a béta-karotin, továbbá a szelén és a bioflavonoidok is.
Ígértem, hogy táplálkozási oldalról fogom megközelíteni a kérdést, tehát lássuk, miben találhatóak ezek a nélkülözhetetlen összetevők.
A-vitamin források a belsőségek, a tojássárgája, a tengeri halak, a tej és tejtermékek. Béta-karotinban bővelkednek a zöld, sárga, vörös színű zöldségek és gyümölcsök.
E-vitamin-forrás a növényi olajok, a gabonafélék csírája, a hús, a máj és a tojás. A C-vitamin megtalálható számos zöldségben, gyümölcsben, azonban ezeket ajánlott nyersen fogyasztani, egyébként sok vitaminveszteséggel kell számolnunk. Jó szelénforrásnak számítanak a tengeri állatok és a teljes kiőrlésű gabonák.
„A fitonutriensek egyik nagy csoportját képező polifenolok közé tartoznak a flavonoidok. Nagy mennyiségben vannak jelen különösen a szőlőben, a citrusfélékben, az almában, a földieperben, a teában. Tartósítják, és hatékonyabbá teszik a vitaminokat, erőteljes antioxidánsok, lassítják a szervezet öregedési folyamatait, segítik a bőrt a sugárzások káros hatásainak kivédésében, valamint a szép bőrszín kialakításában. További lehetséges előnyeik – amelyek mélyebb megismerése érdekében kutatások folynak – az immunrendszer működésének erősítése, asztma és allergia ellenes, vírus és baktériumölő valamint májvédő hatás, a daganatos sejtek képződésének gátlása, valamint befolyással vannak a hajszálerek rugalmasságára és áteresztő képességére. Ez utóbbi adottságukat már Szentgyörgyi Albert is felismerte és a flavonoidokat együttesen P-vitaminnak nevezte el az angol permeability (=áteresztő képesség) szó alapján.„(1)
Kedves Életfások, van egy jó hírem. Rendelkezésünkre áll egy olyan készítmény, melyben ezek az összetevők, együtt, megfelelő arányban és rendkívül magas minőségben vannak jelen. A címből is kitalálhatta kedves Olvasó, hogy ez nem más, mint a Narosan Tropic. Félreértés ne essék, nem csak ez az egy készítmény lehet segítségünkre a szabadgyök-terhelés kivédésére, azonban most ezzel szeretnénk Önt megismertetni. Ígérem nemcsak a trópusi hangulatot idéző íze miatt foglalkozunk vele nyáron, hanem az értékes összetevői is sok mindent elárulnak nekünk. Lássuk, melyek ezek!
Az értékes búzacsírát 4%-ban tartalmazza, melyről köztudott, hogy igen magas koncentrációban rejlik benne minden olyan információ, mely a növény életéhez szükséges (fehérje, lipid, ásványi anyagok, vitaminok). Fehérjéiben több esszenciális (=a szervezet nem tudja előállítani, kívülről kell bejuttatni) aminosav is megtalálható. Ásványi anyagai közül kiemelendő a foszfor, a magnézium, a kálium és a kalcium. Rendkívül magas az E-vitamin tartalma.
A Narosan Tropic 69 %-os gyümölcslé-koncentrátum, mely narancsból, mangóból, papayaból, maracujaból és ananászból áll.
A narancs gazdag C-vitaminban, a mangónak nagy a béta-karotin és likopintartalma, valamint sok B-vitamint és káliumot tartalmaz. A papaya C-vitaminban, káliumban, kalciumban, magnéziumban és bioflavonoidokban bővelkedik. Az ananász szintén gazdag káliumban, magnéziumban, foszforban és vasban, míg a maracuja C-vitamin, niacin, A- és B-vitamin forrás.
A Narosan Tropic tizenkétféle hozzáadott vitamint is tartalmaz: C-vitamint, niacint, E-vitamint, pantoténsavat, B12-, B6-, B2-, B1-, A- és D-vitamint, folsavat és biotint.
Összetevői között megtalálhatjuk továbbá az értékes aloé verát, echinacina-, bodza-, és hársfavirág kivonatot.
Cinktartalma 9,8 mg (cinkklorid formában). A cinknek fontos szerepe van a sejtosztódásban, hiánya hajhulláshoz, köröm- és bőrproblémákhoz vezethet, elegendő mennyiségben segítheti az egészséges prosztataműködést.
A készítményben az édesítésre fruktóz és szorbit szolgál, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
Javasolt naponta étkezés előtt 2-3 alkalommal 1 evőkanál trópusi italt meginni, felbontás után pedig hűtőben kell tárolni.
A fentiekből jól látszik, hogy a Narosan Tropic több mint egy multivitamin készítmény. Összetevői hozzájárulhatnak a megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátottsághoz, valamint segít a szervezetünknek a szabadgyökök káros hatásainak kivédéséhez. Ebben az összefüggésben a bőr egészségét is szolgálják és nem mellékesen, karotin-molekuláinak köszönhetően segítheti a szép és egészséges napbarnított bőr elérését, természetesen egyéb –fent sorolt- óvintézkedések együttes körültekintő alkalmazásával.
Szeretettel:
Kanizsárné Vaskó Nikolett, dietetikus