Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

A trópusi hangulat már nálunk is elérhető!

trópusi, hangulat, Narosan, Életfa

Így nyáron egy nagyon aktuális témáról szeretnék írni. Gyönyörűen süt a nap, eljött végre a nyaralás ideje, szeretnénk minél több időt kint tölteni a szabadban és vágyunk a napbarnított bőrre. Tisztában vagyunk-e azonban azzal, hogy mekkora veszélynek vagyunk kitéve a napsugarak által minket ért UV sugárzás kapcsán?

Nem szeretném azonban senki kedvét szegni és senkit távol tartani a napozástól. Célom csupán az, hogy felhívjam figyelmüket a veszélyekre és lehetséges megoldást kínáljak, hogy a nyár tényleg egy pozitív, felejthetetlen élmény legyen.

Ebben a cikkben nem fogok szólni a napvédő krémek és a napszemüveg fontosságáról, a leégés veszélyeiről, illetve az egyéb kívánatos teendőkről a nyári nagy melegben, pusztán táplálkozási oldalról közelítem meg a kérdést.

A szervezetünkben az antioxidánsok és a szabadgyökök folyamatos párharca zajlik, testünk minden nap ki van téve ezen agresszív oxigén molekulák káros hatásainak. Ezek a szabadgyök molekulák nagyon reaktívak, s a szervezetben lévő egészséges sejtekben tesznek kárt. A bennünk lévő antioxidánsok, amennyiben rendelkezésre állnak, azonban képesek közömbösíteni a szabadgyököket.

Ilyen szabadgyök-forrás például a dohányzás, a túlzott fizikai aktivitás, a különböző sugárzások (radioaktív, röntgen, UV), a stressz, a különböző gyógyszerek, a helytelen étrend és még sorolhatnám.

Mára már tudományos tény, hogy a túlzott szabadgyök terhelés hozzájárul számos betegség, mint például a szív-, és érrendszeri-, a daganatos betegségek, az allergia, az idegrendszeri zavarok és a bőrproblémák kialakulásához.

És akkor itt szeretnék visszatérni az UV sugárzáshoz. Ha szervezetünkben elegendő antioxidáns található, akkor ezek az összetevők védelmet biztosíthatnak a nap sugarai ellen.

Fontos megjegyezni, hogy a bőrvédelem nemcsak nyáron, hanem télen is rendkívül fontos, főleg hóban, mert a hó visszaveri és megkettőzi az UV sugárzás erősségét.

Hogyan juthatunk hozzá ezekhez a rendkívül fontos összetevőkhöz, melyek megfelelő védelmet nyújthatnak számunkra?

A szervezetünk nem túl nagy számban, de képes természetes módon előállítani antioxidánsokat, azonban túlnyomó többsége ezen védő-molekuláknak az élelmiszereinkkel jut be a testünkbe.

A legfontosabb antioxidánsaink az E-vitamin, a C-vitamin, az A-vitamin és előanyaga a béta-karotin, továbbá a szelén és a bioflavonoidok is.

Ígértem, hogy táplálkozási oldalról fogom megközelíteni a kérdést, tehát lássuk, miben találhatóak ezek a nélkülözhetetlen összetevők.

A-vitamin források a belsőségek, a tojássárgája, a tengeri halak, a tej és tejtermékek. Béta-karotinban bővelkednek a zöld, sárga, vörös színű zöldségek és gyümölcsök.

E-vitamin-forrás a növényi olajok, a gabonafélék csírája, a hús, a máj és a tojás. A C-vitamin megtalálható számos zöldségben, gyümölcsben, azonban ezeket ajánlott nyersen fogyasztani, egyébként sok vitaminveszteséggel kell számolnunk. Jó szelénforrásnak számítanak a tengeri állatok és a teljes kiőrlésű gabonák.

„A fitonutriensek egyik nagy csoportját képező polifenolok közé tartoznak a flavonoidok. Nagy mennyiségben vannak jelen különösen a szőlőben, a citrusfélékben, az almában, a földieperben, a teában. Tartósítják, és hatékonyabbá teszik a vitaminokat, erőteljes antioxidánsok, lassítják a szervezet öregedési folyamatait, segítik a bőrt a sugárzások káros hatásainak kivédésében, valamint a szép bőrszín kialakításában. További lehetséges előnyeik – amelyek mélyebb megismerése érdekében kutatások folynak – az immunrendszer működésének erősítése, asztma és allergia ellenes, vírus és baktériumölő valamint májvédő hatás, a daganatos sejtek képződésének gátlása, valamint befolyással vannak a hajszálerek rugalmasságára és áteresztő képességére. Ez utóbbi adottságukat már Szentgyörgyi Albert is felismerte és a flavonoidokat együttesen P-vitaminnak nevezte el az angol permeability (=áteresztő képesség) szó alapján.„(1)

trópusi, hangulat, Narosan, ÉletfaKedves Életfások, van egy jó hírem. Rendelkezésünkre áll egy olyan készítmény, melyben ezek az összetevők, együtt, megfelelő arányban és rendkívül magas minőségben vannak jelen. A címből is kitalálhatta kedves Olvasó, hogy ez nem más, mint a Narosan Tropic. Félreértés ne essék, nem csak ez az egy készítmény lehet segítségünkre a szabadgyök-terhelés kivédésére, azonban most ezzel szeretnénk Önt megismertetni. Ígérem nemcsak a trópusi hangulatot idéző íze miatt foglalkozunk vele nyáron, hanem az értékes összetevői is sok mindent elárulnak nekünk. Lássuk, melyek ezek!

Az értékes búzacsírát 4%-ban tartalmazza, melyről köztudott, hogy igen magas koncentrációban rejlik benne minden olyan információ, mely a növény életéhez szükséges (fehérje, lipid, ásványi anyagok, vitaminok). Fehérjéiben több esszenciális (=a szervezet nem tudja előállítani, kívülről kell bejuttatni) aminosav is megtalálható. Ásványi anyagai közül kiemelendő a foszfor, a magnézium, a kálium és a kalcium. Rendkívül magas az E-vitamin tartalma.

A Narosan Tropic 69 %-os gyümölcslé-koncentrátum, mely narancsból, mangóból, papayaból, maracujaból és ananászból áll.

A narancs gazdag C-vitaminban, a mangónak nagy a béta-karotin és likopintartalma, valamint sok B-vitamint és káliumot tartalmaz. A papaya C-vitaminban, káliumban, kalciumban, magnéziumban és bioflavonoidokban bővelkedik. Az ananász szintén gazdag káliumban, magnéziumban, foszforban és vasban, míg a maracuja C-vitamin, niacin, A- és B-vitamin forrás.

A Narosan Tropic tizenkétféle hozzáadott vitamint is tartalmaz: C-vitamint, niacint, E-vitamint, pantoténsavat, B12-, B6-, B2-, B1-, A- és D-vitamint, folsavat és biotint.
Összetevői között megtalálhatjuk továbbá az értékes aloé verát, echinacina-, bodza-, és hársfavirág kivonatot.
Cinktartalma 9,8 mg (cinkklorid formában). A cinknek fontos szerepe van a sejtosztódásban, hiánya hajhulláshoz, köröm- és bőrproblémákhoz vezethet, elegendő mennyiségben segítheti az egészséges prosztataműködést.
A készítményben az édesítésre fruktóz és szorbit szolgál, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.

Javasolt naponta étkezés előtt 2-3 alkalommal 1 evőkanál trópusi italt meginni, felbontás után pedig hűtőben kell tárolni.

A fentiekből jól látszik, hogy a Narosan Tropic több mint egy multivitamin készítmény. Összetevői hozzájárulhatnak a megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátottsághoz, valamint segít a szervezetünknek a szabadgyökök káros hatásainak kivédéséhez. Ebben az összefüggésben a bőr egészségét is szolgálják és nem mellékesen, karotin-molekuláinak köszönhetően segítheti a szép és egészséges napbarnított bőr elérését, természetesen egyéb –fent sorolt- óvintézkedések együttes körültekintő alkalmazásával.

Szeretettel:
Kanizsárné Vaskó Nikolett, dietetikus