A sav-bázis háztartás és zavarai, a test egyensúlya
- Kategória: Egészség
- Találatok: 12593
Itt a tavasz, és itt a méregtelenítés időszaka. A méregtelenítéshez hozzátartozik az elsavasodott szervezetünk lúgosítása, a megfelelő táplálkozás újraépítése, esetleg egy kis fogyókúra a méregtelenítés után, hogy a plusz súlyoktól és káros anyagoktól megszabadítsuk szervezetünket.
Cikkemben a következő témákat fogom érinteni:
1. A sav-bázis háztartás alapjai
2. Az elsavasodás okai
3. Táplálkozás
4. Az elsavasodás következményei
5. Az elsavasodás megelőzése
6. A Basico szerepe
1. A sav-bázis háztartás alapjai
Szervezetünk sav-bázis állapota állandóan mozgásban levő, dinamikus viszony. A testünk próbál viszonylag stabil pH-t fenntartani, ezen érték 7,37-7,47 között van. A legoptimálisabb pH 7,4, amely kissé lúgos közeget jelent.
Ha a pH 7,37 alatti értéket mutat orvosi, klinikai szempontból acidosisról (savas állapot), 7,47 felett alkalosisról (túlzott lúgosodásról) beszélünk.
7,28 pH körül életveszélyes állapot alakul ki, 7,1 alatt vagy 7,6 felett gyakorlatilag beáll a halál.
A legoptimálisabb pH érték, mint írtam korábban 7,4. Ezen értéken tud minden sejt és szövet, valamint enzimek és hormonok a legjobb hatásfokkal és legkönnyedebben működni.
A veszély abban áll, hogy szervezetünk pH értékében gyakran van ingadozás, amit észre sem veszünk, mégis nagyon súlyos következményekkel járhat, amiről a későbbiekben fogok írni.
A sav-bázis háztartás regulációjában fontos szerepe van a következő szerveinknek:
- vese,
- légzőszervek,
- metabolikus puffer rendszerek a vérben,
- kötőszövet,és csont puffer rendszere.
Ebből adódik, hogy a fenti szervek megbetegedése, vagy csökkent működése a szervezet elsavasodásához vezet.
Csökkentebb működése a fenti szerveknek a betegségeken kívül az időskorral, nem megfelelő folyadékbevitel, táplálkozás, dohányzás miatt is kialakulhat.
2. A táplálkozás és sav-bázis háztartás kapcsolata
" Amit eszünk azzá válunk" - ez a kifejezés ebben az aspektusban nagyon találó.
Amennyiben bázist szállító ételt fogyasztunk, a szervezetünk pH-ja ebbe az irányba tolódik el. Amennyiben savterhelést okozó ételt fogyasztunk, a pH savas irányba tolódik el.
Gondoljunk bele a következőbe. A savanyú ételeket nagyon intenzíven érezzük a szánkban, míg a lúgosító ételeket nem. Ennek oka az emberi fejlődésre, genetikai fejlődésre is visszavezethető. Ugyanis a szervezetünk jól tudja, hogy a savasodás nagyon veszélyes számára.
A PRAL-táblázat segít abban, hogy lássuk, melyik étel hova tartozik, és ez alapján tervezzük meg étrendünket.
Egyszerűsítve
- bázist szállító ételeink: zöldség, gyümölcs,
- a savterheléshez vezető ételek: állati eredetű termékek, gabonafélék, édességek, élvezeti szerek (pl. kávé).
Természetesen találjuk meg a helyes arányt az ételekből, ami nem könnyű!
3. Szervezetünk elsavasodásának okai
- Táplálkozás
- nem megfelelő minőségű ételek,
- túlméretezett mennyiség
- készételek fogyasztása,
- sok élvezeti cikk,
- túltrágyázott földekről leszedett zöldség,
- éretlenül leszedett gyümölcs (pl. narancs, banán),
- böjt, fogyókúra-ketonsavak felszaporodása.
- Kevés folyadékbevitel.
- Kevés mozgás - de a túlzott sportolás a tejsavak felszaporodást okozza.
- Öregedés - veseműködés, légzőszervek!!
- Érzelmi összetevők: stressz, harag, túlterheltség, frusztráció.
4. Milyen tüneteknél gondoljunk arra, hogy elsavasodunk?
Fáradékonyság, túlsúly, soványság, cellulitis, allergiák, nőknél premenstruális szindróma, férfiaknál kopaszodás.
5. Az elsavasodás következményei
- allergiás megbetegedések, asztma,
- bőrbetegségek: ekcéma, cellulitis, pszoriázis,
- elhízás,
- cukorbetegség,
- májbetegségek,
- emésztési problémák,
- epekő, vesekő,
- csont, ízület: köszvény, ízületi betegségek, reumatoid artritis,
- csontritkulás,
- gombás betegségek, candidiasis,
- keringési problémák, lábszárfekély,
- meddőség,
- depresszió, ingerlékenység,
- daganatos megbetegedések.
6. Mit tegyünk az elsavasodás ellen?
Az elsődleges és hosszú távú feladatunk az életmódváltás! Mindent egészséges határokon belül változtassunk, és lassan. Mint korábban már írtam, a túlzott mozgás és fogyókúra intenzíven, nem megtervezve akár káros következményekkel is járhat.
Így nagyon fontos, hogy minden változást fokozatosan vezessünk be, figyelembe véve az egyén felépítését, életkörülményeit és esetlegesen fennálló betegségeit.
Ételek
Több bázis tartalmú étel fogyasztása, készételek, tartósítószerek mellőzése, magas szénhidráttartalmú ételek csökkentése, sok zöldség, gyümölcs (de nem mindegy, hogy mit, milyet és honnan, mikor).
Minőségi ételek: inkább kevesebbet, de jót.
Gondoljunk a Nahrofit italokra, müzlire, zöldséglevesre és fűszerekre, valamint a vitaminokra.
Mozgás
Fokozatosan vezessük be és legyen rendszeres. Ha egyáltalán nem sportoltunk eddig, kezdjünk csak egy kis sétával, majd fokozatosan növeljük a tartamot és az intenzitást.
Az Életfa Programban sok segítséget találhatunk ehhez.
A stressz csökkentése
A munkák, feladatok beosztása, figyelembe véve, hogy hagyjunk időt magunkra és családunkra, valamint alvásunkra egyaránt.
Nem árt megtanulni relaxációs gyakorlatokat, jógázni, és mozogni!
A természetben egy kis séta egyedül vagy szeretteinkkel nagyon sok segítséget ad.
A termékeink közül ne feledkezzünk meg a Narosan narancsról, Citromfű teáról, Antistressz olajról, és a fürdőkről, fürdőolajakról, levendulakrémről, és aromaterápiáink közül a Levendula- és a Citromolaj jótékony hatásáról. Emellett fontos a Halolaj kapszula rendszeres, kúraszerű használata.
Méregtelenítő, tisztítókúra
Gyomor-bélrendszer: Articsóka, Alma- vagy Barackíró, probiotikumaink
Vese, keringés: Affiline
Antioxidánsok használata: Q10, ACE drops, Borsmenta-zöldtea rágótabletta
Lúgosítás: Basico
A méregtelenítés után a szervezet feltöltése nagyon fontos ásványi anyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal. Ehhez szintén sok segítséget kapunk a Just-Nahrin termékektől.
7. A Basico, mint a sav-bázis háztartás egyensúlyához segítő termék
Összetétele: inulin, kalcium-karbonát, káliumcitrát, szelén, vas-, réz, cink-, mangánszulfát, magnézium karbonát.
Ezen negatív ionok jótékony hatással bírnak a következőkre:
Basico hatása
- Inulin: prebiotikum, ballasztanyag – a széklet mennyiségét növeli, a trigliceridszintet csökkenti.
- Kalcium karbonát: erős bázikus anyag, szerepe van a csontok, fogak felépítésében, a véralvadás szabályozásában, az izmok és idegek működésében. Hiányában: csontok törése, deformitása, növekedési zavar, izomgörcsök.
- Kaliumcitrát: elektrolit egyensúly, folyadékegyensúlyban szerepe van. A fehérjeszintézisben (enzimek, hormonok), szénhidrát-anyagcserében, a szívizom működésében, az izom-idegsejtek működésében is fontos szerepet játszik.
Hiányában izomgyengeség, fáradtság, fejfájás, alacsony vércukorszint, veseműködési zavar, vérkeringési zavar alakulhat ki.
- Magnézium karbonát: izom- és idegi funkciókban fontos szerepet játszik. Hiányában izom- és lábikragörcsök, fejfájás, migrén, szív zavarai, gyomor-és bélproblémák léphetnek fel.
- Szelén: szabadgyökök semlegesítése, daganatmegelőző és cardioprotektív hatás, érszűkület megelőzés, gyulladáscsökkentő, nehézfémek ellenszere (higany és kadmium).
Erősíti az A-, C-, E-vitaminok hatását.
- Vas-szulfát: oxigén megkötése a vörösvértestekben, enzimek alkotórésze, myoglobin alkotórésze. Hiánya: fáradékonyság, fejfájás, idegesség, fertőzések.
- Cinkoxid: fontos szerepe van az anyagcserében, a sejtosztódásban. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, az A-vitamin aktív formájához kell, nehézfémek eltávolításában is szerepe van. Hiánya: hajhullás, hajképződés.
Tisztelettel: Dr. Rovács Melinda