Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

A NAHROFITEK VILÁGA…

Nahrofitok

… AVAGY AZ EGÉSZSÉGES „BŰNÖZÉS” ESZKÖZEI

Mint minden embernek, nekem is megvannak a magam „bűnös” szokásai. Gyermekkoromban Édesanyám minden reggel korán indult munkába. Indulás előtt mindig lefőzte otthon a kávéját, és a maradékot beleöntötte a reggeli malátakávéval készült tejeskávémba. A főzött kávé illata és íze azóta is ezekre a reggeli ébredés körüli időkre emlékeztetnek. Mióta felnőttem kihagytam a kávét az életemből a koffein miatt, mindig túlpörgök tőle J. Az íze mindig hiányzott és próbáltam pótolni, de igazán soha nem sikerült.

Emiatt is örültem meg, amikor megismertem a Nahrofit kávé italt. Újra tudom élvezni reggel a kávé finom ízét, és a koffein sem kavarja meg a napi ritmusomat, mivel a 4% kávé-kivonat tartalom miatt minimális a benne található koffein mennyisége. És ami ezen felül még benne van, az fantasztikus keveréke jó minőségű fehérjéknek (sovány tejpor), vitaminoknak (A-, B-, D-, E-vitamin), ásványi sóknak (nátrium, kálium, kalcium, magnézium), zsírsavaknak (Omega-3), szénhidrátoknak (laktóz, fructóz). Ha nagyon sietek reggel, akkor is belefér az elkészítése és elfogyasztása az időmbe (2 dl hideg vízben vagy tejben 2 púpozott evőkanálnyi mennyiséget elkavarni vagy rázópohárral felrázni). 20 perc alatt felszívódik, mire beérek a munkába már elkezdte a szervezetem hasznosítani. Tavasszal, amikor minden Nő fogyókúrába kezd, elengedhetetlen részévé válik a diétámnak is, alacsony kalóriatartalma miatt (170-200 Kcal/ 2 dl). Napközben kis étkezéseket válthat ki, gyorsételek helyett szenzációs választási lehetőség. A mai világban egyre gyakoribbak a táplálkozási allergiák és intoleranciák. Ezt a készítményt glutén érzékenyek is fogyaszthatják, alacsony szénhidrát tartalma miatt a cukorbetegek is be tudják építeni a napi étrendjükbe.

De mi van azokkal, akik nem szeretik a kávé ízét? És a gyerekekkel, kismamákkal? Nekik nyújt nagy segítséget a Nahrofit vanília ital. Az egyetlen dolog, amire figyelniük kell, hogy szóját tartalmaz és az erre érzékenyeknek nem ajánlott.

Engedjétek meg olvasóim, hogy kicsit kibújjon belőlem a háziorvos is. A mai világban sok információhoz juthatunk hozzá az internet segítségével, sokkal többhöz, mint pár évtizede. Emiatt kicsit rendet szeretnék teremteni ebben az információ halmazban.

Az egészséges táplálkozás alapját képező táplálék piramis az elmúlt pár évben új szemlélet alapján módosult:

piramis

A korábban csak szénhidrát alapú és ezekre épülő, zöldségeket, és fehér húsokat (elsősorban halak és baromfihúsok) tartalmazó étrendet alapvetően megreformálták. Előtérbe kerültek a megfelelő olajak és transz-zsírmentes margarinok, az olajos magvak fogyasztása, a napi D-vitamin pótlás szükségessége. Mindezek az elmúlt évtizedekben zajló kutatások eredményei.

Kiemelném az esszenciális zsírsavak fontosságát, mivel ezeket a szervezetünk nem képes előállítani, csak táplálék útján tudjuk bejuttatni a szervezetünkbe. A legfontosabb esszenciális zsírsavak: Omega 3 zsírsavak (EPA, DHA) a tengeri halolajakban van jelen. Az ALA a repce-, szója-, dió- és lenmagolajban, ill. lenmagban van), Omega 6 (linolsav- napraforgóolaj, margarin, csíraolaj, dió, mák). Különösen nagy jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3/omega-6 aránynak. Az ideális az 1:1-1:2 volna, ezzel szemben a civilizált világban szokásos, rosszul összeállított étrend 1:10-1:30 arányban tartalmazza, ezt a kétfajta zsírsavat. A helyes arány visszaállításához omega-3 zsírokban gazdag étrendet (len, dió, mogyoró, repce, tengeri halak) javasolnak a táplálkozástudományi szakemberek. Az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1.5 g körül lenne ideális, a fenti arányok megtartásával.

Az Omega-3 hatásai

  • - Előnyösen befolyásolja a szem látóhártya működését.
  • - Előnyösen befolyásolja az agysejtek működését.
  • - Előnyösen befolyásolja az idegsejtek működését.
  • - Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez.
  • - Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől.
  • - Segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását.
  • - Segít a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében.
  • - Csökkenti az újbóli szívinfarktus bekövetkezésének rizikóját.
  • - Csökkenti a vérrög kialakulásának a kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat:
    •     - növeli a véralvadási időt,
    •     - gátolja a vérlemezkék összecsapódását,
    •     - csökkenti a vér viszkozitását (folyékonyságát).
    • - Segít a bőrbetegségek (pl. ekcéma, pszoriázis, hajhullás stb.) enyhébb formáinak megelőzésében és kiegészítő kezelésénél is.
    • - Csökkenti a káros hatású thromboxán és a leukotrién szintet, és növeli a jó hatású prosztaciklin szintet (vérrögképződésben, gyulladásokban keletkező anyagok, az érbelhártya termeli ezeket).
    • - Segít csökkenteni a szervezeten belüli omega-6 túlsúlyt, ezáltal enyhítve az emiatt kialakult betegségek tüneteit (Pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, szívritmuszavar, gyulladásos betegségek, immunrendszer problémák, túlzott vérrögképződést, stb.).

A fentiek ismeretében van a kezünkben két nagyon finom, könnyen elkészíthető termék (Nahrofit Kávé, Nahrofit Vanília), amely véd, roborál és egészséget őriz minden korosztályban. Fogyaszthatják egészségesek, sportolók, kimerítő betegségben szenvedők, felépülési időszakban erősítésre, terhesség-szoptatás időszakában, kisgyermekkortól-időskorig nemtől függetlenül. Miért ne építenénk be a napi rutinunkba?

Legyünk fittek Nahrofit-tel J!

Dr. Tóth Judit Erzsébet

oktató háziorvos,

a DEOEC Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék mentora

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok