A GYÜMÖLCSÖK ÉS A ZÖLDSÉGEK EGYRE KEVESEBB TÁPANYAGOT TARTALMAZNAK
- Kategória: Egészség
- Találatok: 23514
„Naponta ötször fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt” – ajánlják a táplálkozási szakértők - a vitamin- és ásványi anyag szükséglet fedezésére. De ez így nem egészen helyes.
Korábbi tanulmányok már régebben is kimutatták, de most egy friss amerikai tanulmány is megerősítette: a zöldségek és a gyümölcsök már régen nem annyira gazdagok vitaminokban, mint korábban.
Az aktuális tanulmány szerint a 70-es évek óta gyorsan csökken a vitamintartalom: almák esetén az A-vitamin tartalom 41%-kal kevesebb. A paprika 31%-kal kevesebb C-vitamint tartalmaz, és a brokkoli is a korábbi vastartalomnak csupán a felét. A kelkáposztában is a B1-, B2- és C-vitaminokból csak a felét találjuk, mint 40 évvel ezelőtt.
A kilúgozott- és káros anyagokkal terhelt termőtalaj miatt drasztikusan csökken a táplálék ásványi anyag és vitamintartalma.
„Feltűnő a mai táplálékban a magnézium hiánya”- erősíti meg Jörk Birkmayer orvos és biokémikus.
Al Sears amerikai orvos úgy véli: „Ma tízszer annyi gyümölcsöt és zöldséget kell ennünk, hogy ugyanannyi vitaminhoz és ásványi anyaghoz jussunk, mint 50 évvel ezelőtt”. Ha valaki ezt túl soknak találja, akkor fogyasszon étrend-kiegészítőket, vagy vitamintartalmú italokat.
Megjegyzés: a kapitalista rendszerben arra kényszerülnek a mezőgazdászok, hogy a hangsúlyt a minőségről a mennyiségre helyezzék. Emiatt a termőtalaj nem tud pihenni, egyre szegényebb lesz, elveszíti tápanyagtartalmát és vegyszerekkel fertőzik meg. A génkezelt vetőmag (elsősorban az USA-ban) a lobbistáknak „köszönhetően” egyre gyakrabban kerül felhasználásra. Ez olyan tragédia, amely a rövidtávú gondolkodáson alapul. Mit fognak az emberek enni, ha a táplálék már értéktelenné válik? Természetesen szemetet …És ami utána következik? Egy beteg társadalom.
Aki étrend-kiegészítőkhöz fordul – amelyek fogyasztása ajánlott – ügyelnie kell a jelentős különbségekre.
GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK TEGNAP ÉS MA
Zöldségek és gyümölcsök ásványi anyag és vitamin tartalmának összehasonlítása az 1985-ben készült tanulmány, valamint az 1996-ban és 2002–ben mért élelmiszer laboratóriumi értékek alapján.
Ásványi anyag és vitamin tartalom 100mg/g élelmiszer |
Vizsgált összetevők |
Eredmény 1985 |
Eredmény 1996 |
Eredmény 2002 |
Különbség 1985-1996 |
Különbség 1985-2002 |
Brokkoli |
Kalcium Folsav Magnézium |
103 47 24 |
33 23 18 |
28 18 11 |
mínusz 68% mínusz 52% mínusz 25% |
mínusz 73% mínusz 62% mínusz 55% |
Bab |
Kalcium Folsav Magnézium B6-vitamin |
56 39 26 140 |
34 34 22 55 |
22 30 18 32 |
mínusz 38% mínusz 12% mínusz 15% mínusz 61% |
mínusz 51% mínusz 23% mínusz 31% mínusz 77% |
Burgonya |
Kalcium Magnézium |
14 21 |
4 18 |
3 14 |
mínusz 70% mínusz 33% |
mínusz 78% mínusz 48% |
Sárgarépa |
Kalcium Magnézium |
37 21 |
31 9 |
28 6 |
mínusz 17% mínusz 57% |
mínusz 24% mínusz 75% |
Spenót |
Magnézium B6-vitamin C-vitamin |
62 200 51 |
19 82 21 |
15 18 |
mínusz 68% mínusz 59% mínusz 58% |
mínusz 76% mínusz 65% |
Alma |
C-vitamin |
5 |
1 |
2 |
mínusz 80% |
mínusz 60% |
Banán |
Kalcium Folsav Magnézium B6-vitamin |
8 23 31 330 |
7 3 27 22 |
7 5 24 18 |
mínusz 12% mínusz 84% mínusz 13% mínusz 92% |
mínusz 12% mínusz 79% mínusz 23% mínusz 95% |
Eper |
Kalcium C-vitamin |
21 60 |
18 13 |
12 8 |
mínusz 14% mínusz 67% |
mínusz 43% mínusz 87% |
Forrás: 1985 gyógyszeripari vállalat Geigy (Svájc), 1996 Lebensmittellabor Karlsruhe / Szanatórium Oberthal. Tudjon meg többet a "Risiko vitaminmangel" c. könyvből.
Ok: a kilúgozott talaj, a légszennyezés, a túl gyors növekedés és a hosszú tárolási idő.
Forrás: Nahrin Aktuell 3/2013