Articsóka keserű referenciák
- Kategória: Csapatépítés
- Találatok: 7249
Összetételében az articsókán kívül szerepel többek között számos alpesi gyógynövény kivonata, édeskömény, borsmenta, kondurangó és sárga tárnics.
Édes ízét gyümölcscukor tartalmának köszönheti, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. 15 milliliter ital 2 gramm szénhidrátot tartalmaz.
A termék megtalálható a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank ide vonatkozó füzeteiben is. A készítmény az alábbi összetevőktől mentes: tejfehérje, tejcukor, szója, glutén, földimogyoró, benzoesav és származékai, azoszinezékek, kéndioxid és származékai.
A gondosan kialakított összetételének köszönhetően, hatóanyagai az emésztőrendszerre rendkívüli hatást fejtenek ki.
Az articsóka segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet. Fő hatóanyaga a cinarin, mely flavonoidokban gazdag. A flavonoidok antioxidáns vegyületek, melyek segítik a máj sejtek regenerálódását, ill. igyekeznek megakadályozni károsodásukat, szabadgyökfogó kapacitással bírnak, valamint általános egészségvédő hatásúak. Az articsóka fontos összetevője az inulin is, mely egy poliszacharid, ami a bélrendszeren keresztül lassan szívódik fel, ezért jótékonyan hat az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedés megelőzésében.
Fokozza továbbá az epetermelést, a sűrű epét hígítja, ill. elősegíti az epe normális összetételének fenntartását, továbbá megszűnteti az epebántalmakra visszavezethető emésztési panaszokat.
Az édeskömény étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó hatású (pl. az emésztőrendszer simaizmaira hat). Az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadás gátló, emésztést segítő anyag.
A borsmenta összetételében megtalálhatóak illóolajok (pl. mentol), cserzőanyagok, flavonoidok, triterpének és keserű anyagok is. Elsősorban görcsoldásra, valamint felfúvódásoknál alkalmazzák. Epebántalmaknál más gyógynövényekkel keverve igen jótékony hatású, így ezen hatását az Articsóka keserűben is kihasználhatjuk.
A kondurángó serkenti a gyomornedvek kiválasztását, ezért keserűanyagai az étvágytalanságnál segíthetnek. Továbbá gyomornyugtató hatású és gyomorerősítő is.
A sárga tárnics egy keserű növény, ezért étvágytalanság esetén használatos. Anyagai már kis mennyiségben serkentőleg hatnak a nyál-és gyomornedv-elválasztásra.
A fentieket összefoglalva láthatjuk, hogy az alkoholmentes Articsóka keserű általános emésztés javító készítmény, mely sok más jótékony hatása mellett serkenti az étvágyat, valamint hozzásegít a megfelelő máj- és epeműködéshez.
Hogyan használd?
Ha meg szeretnénk előzni a bajt, akkor kúraszerűen, felnőtteknek naponta háromszor, étkezés előtt kb. 1 evőkanál italt javasolt meginni. Egy kúra két üveg Articsóka keserűt jelent, melyet évente kétszer végezzünk el.
Puffadás, telítettség érzés esetén, görcsös rosszullétnél két evőkanál italt fogyasszunk el.
Kanizsárné Vaskó Nikolett – dietetikus
Életfa Egészségügyi Team tagja