Egy pohár Nahrofit – egészségünkre!
- Kategória: Csapatépítés
- Találatok: 6416
Előző cikkemben a sófelvétel csökkentésének lehetőségéről, illetve ennek a szívünkre kifejtett védőhatásáról írtam.
Tovább folytatva a gondolatot, egy másik táplálkozási eredetű tényezőre szeretném felhívni a figyelmet, amellyel, ha a helyes arányt megtaláljuk, szintén sokat tehetünk szívünk egészségéért.
Az állati eredetű élelmiszereknek nagy a telítettzsírsav-tartalmuk. E zsírsavak túlzott mérvű fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Továbbá a transzzsírsavak túlzott arányú fogyasztásával összefüggésbe hozható az emelkedett koleszterinszint, az érelmeszesedés, az emlő-, vastag-, végbél- és prosztatadaganatok kialakulása.
A telítetlen zsírsavak kiegyensúlyozott fogyasztása ezzel szemben csökkenti az idegrendszeri és daganatos kórképek, a cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát, ezért a fogyasztásuk nélkülözhetetlen.
A többszörösen telítetlen Omega-3- és Omega-6-zsírsavak fontos összetevői a sejtmembránnak, szükségesek a növekedéshez, ezenfelül az Omega-3 zsírsavak gátolják a vérrögképződést, gyulladásgátló hatásúak, csökkentik a koleszterinszintet, szabályozzák a vérnyomást, valamint HDL-szintet növelő és daganatmegelőző hatással bírnak.
Az Omega-3- és Omega-6-zsírsavak esszenciális zsírsavak, ezért a szükségletüket csak táplálékkal tudjuk fedezni. Omega-3-zsírsav az EPA (eikozapentaénsav), a DHA (dokozahexaénsav) és az alfa-linolénsav, míg Omega-6-zsírsav a linolsav és az arachidonsav.
EPA-hoz és DHA-hoz tengeri halak rendszeres fogyasztásával juthatunk. Alfa-linolénsavban bővelkedik a repce-, szója-, dió- és lenmagolaj valamint a lenmag, linolsavban pedig a napraforgóolaj, a margarin, a csíraolajok, a dió és a mák.
A svájci Nahrin cég vanília- és kávéízesítésű NahroFit italai kukoricacsíra-olajból és halolajból származó, értékes esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, továbbá nagy a fehérjetartalmuk, s fruktózzal, tizenkétféle vitaminnal, káliummal, kalciummal és magnéziummal készültek.
A kukoricacsíra-olaj nemcsak többszörösen telítetlen, esszenciális Omega-6-zsírsavat tartalmaz, s nagy az E-vitamin-tartalma, hanem tartalmazza a legtöbb növényi szterint is, amelyek gátolják a bélrendszerben a koleszterin felszívódását, ezzel is segítve a vérzsírok csökkentését.
A halolajból az értékes EPA-hoz és DHA-hoz juthatunk hozzá az említett előnyökkel együtt.
Kis energiatartalmuknak köszönhetően (2dl NahroFit ital körülbelül 170 kilokalóriát képvisel) segítségünkre lehetnek a fogyókúrában, de optimális reggeli-, illetve vacsoraital is készíthető belőlük, továbbá fogyaszthatjuk kisétkezésekre, valamint az egyre többször választott gyorsételek helyett is.
Laktóz- és fruktóztartalmuknak köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják. 10 gramm száraz por 5,6 gramm szénhidrátot tartalmaz. Mindkét termék gluténmentes, a vaníliaízesítésű ital azonban szója eredetű anyagot tartalmaz, ezért szójaallergiásoknak a fogyasztása nem javasolt.
A svájci Nahrin cég Nahrofit italai újabb lehetőséget nyújtanak számunkra, hogy egészségünket megőrizzük (visszanyerjük). Hogy élünk-e ezzel a lehetőséggel, az csak rajtunk múlik.