Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

Nahrin Szójafit - a Távol-Kelet nincs is olyan távol

Nahrin, Szójafit, egészség, életmód, szójaA svájci Nahrin Cég egy újabb kiváló készítményét szeretném megismertetni a kedves olvasóval. A  -  finom szójaőrleményből készült instant ital.

A szója táplálkozás-élettani szempontból igen kitűnő táplálék, mivel többek között nagy a fehérjetartalma, amely - kedvező aminosav-összetételének köszönhetően - biológiailag csaknem teljes értékűnek tekinthető. Ezen kívül egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, valamint fitoösztrogént tartalmaz.

A fitoösztrogének az ösztrogénhez (női nemi hormonhoz) hasonló szerkezetű, növényi eredetű anyagok.

Ha a szervezetben az ösztrogénszint lecsökken, akkor a növényi eredetű fitoösztrogén az ösztrogén kapcsolódási helyeit elfoglalja, s ezeken a receptorokon keresztül fejti ki pozitív hatását. Ismeretes például az Alzheimer-kórban és a csontritkulásban betöltött védőszerepe.

Egyéb kutatások azt bizonyítják, hogy a fitoösztrogének csökkentik a vérrögképződést és a szívinfarktust, továbbá szerepet játszanak a mélyvénás trombózis megelőzésében is. Fő forrásuk a szójabab és a lenmag. A csicseriborsó, a lencse, a bab, a teljes őrlésű gabona, a tökmag, a napraforgó, a földieper, a tea és a kávé is tartalmaz fitoösztrogént, de csak elenyésző mennyiségben.

Kémiai szempontból két csoport van: lignánok és izoflavonoidok. Az izoflavonoidok antioxidáns hatású vegyületek (szabadgyök-semlegesítők).

Megfigyelhető, hogy az ázsiai emberek között bizonyos daganatos betegségek (az ún. hormonfüggő tumorok: emlő-, méhtest- és prosztatarák) előfordulási aránya kisebb, mint az európai lakosok körében. Továbbá a japán nők alig több mint 25%-a panaszkodik a változókor alatt az ösztrogénszint csökkenése miatt megjelenő tünetekre, például ingerültségre, kimerültségre, hormonhiány okozta hőhullámokra és izzadásra. Európában ez az arány 85%.

Az ok a táplálkozásban keresendő. A szója Ázsiában az alapélelmiszerek közé tartozik, ezért a távol-keleti népek az izoflavont nagyobb arányban fogyasztják, mint a nyugat-európai emberek. (Naponta 20–80 mg izoflavont is elfogyasztanak, míg Nyugat-Európában csak 2 mg-ot.)

A Nahrin Szójafit italpor földieper-ízesítésű, s az értékes szóján felül fruktózt, inulint, C- és E-vitamint, szelént, luteint, pálmagyümölcs-kivonatot, kalciumot, magnéziumot és egyéb természetes karotinoidokat is tartalmaz.

A készítmény nemcsak izoflavonoid tartalmánál fogva segíti a káros szabad gyököket semlegesíteni, hanem a benne található természetes karotintartalom, C- és E-vitamin, valamint szelén is antioxidáns hatású.

Egy adag kész ital nagyjából 90 kilokalóriát és 30 milligramm izoflavont tartalmaz. Mivel a termék laktóz- és gluténmentes, ezért a rájuk érzékenyek is fogyaszthatják. Mentes továbbá tejfehérjétől, földimogyorótól, benzoesavtól, kén-dioxidtól és származékaiktól, valamint nem tartalmaz azoszínezéket sem. A készítmény megtalálható a Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbank 2011-es, idevonatkozó terméklistáiban is.

Nem szabad azonban ebben az esetben sem elfeledkeznünk a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságáról, amelyet kiegészíthetünk napi egy pohár Nahrin Szójafit itallal is, hogy a Távol-Kelet ne legyen olyan távol.

Kanizsárné Vaskó Nikolett, dietetikus

 

 

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok