Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

Végtörlesztés - tippek, tanácsok

 

TISZTELT PARTNEREK, KEDVES BARÁTAINK!

Mostanában nagyon sok megkeresést kapunk a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatban. Annak ellenére, hogy a törvény már néhány hónapja hatályban van, nagyon sokan, most kezdenek el azon gondolkozni, hogy megéri e nekik az új szabályozás alapján végtörleszteni, vagy pedig nem. Az itt leírtak egy iránymutatást adnak, de Mindenkinek azt ajánljuk, hogy mielőtt meghozná a döntését, keresse fel bankját, vagy kérje ki pénzügyi, hitel szakértő véleményét. Az alábbiakban összefoglaljuk a végtörlesztéssel hozzánk forduló partnerek általános kérdéseit, és néhány szót írunk magáról a törvényről is, abban a hitben, hogy egy kicsit segítsük döntéseiteket.

Végtörlesztés, tipp, tanács, pénz, gazdaság, hitel, bank

A devizahitelesek svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon igényelhetik a végtörlesztést december 30-ig.

Az Országgyűlés 2011. szeptember 19-én elfogadta a rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztést lehetővé tévő törvényt. A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli kérelmüket december 30-ig kell bejelenteniük a bankjuknak, és az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük. A törvény szerint azok élhetnek a végtörlesztéssel, akiknek a devizahitelük fedezetéül ingatlanalapú jelzálog szolgál.

A törvényben rögzített árfolyamokat a pénzintézeteknek kötelező alkalmazniuk, ha az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb a törvényben rögzítettnél, és a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést. Emellett a devizahiteleseknek vállalniuk kell az áthidaló- vagy gyűjtőszámla hitelből eredő tartozás végtörlesztését is, amennyiben devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen. Ha az adós teljesíti ezeket a feltételeket, a pénzintézet nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, és 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ha például valaki új forinthitelből, szeretné törleszteni a deviza adóságát, akkor azt a banknak automatikusan el kell fogadni. Ebben az esetben egy teljesen új forint alapú hitelt vesz fel az ügyfél és az adott bank a saját szabályzatának értelmében, elutasíthatja, vagy elfogadhatja azt. Az ingatlanfedezetű devizahitel és a gyűjtőszámlahitel végtörlesztéséért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék.

Az új törvény korlátozza a devizaalapú hitel- és kölcsönszerződések esetében devizában felszámítható költségeket, díjakat. Kizárólag azokat a költségeket és díjakat lehet felszámítani devizában, amelyek az adott szerződés teljesítésének és fenntartásának érdekében a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állnak, ideértve a kamatjellegű kezelési költséget. Azonban nem számolható fel devizában például a szerződéskötéssel, a levelezéssel, a kimutatások és igazolások előállításával, a felmondással és a szerződésmódosítással, továbbá a hitelszerződés ügyintézésével és a kapcsolódó hitelszámla lezárásával kapcsolatos díj és költség.

 

Igénybevételi feltételek:

 • a végtörlesztéssel érintett deviza alapú kölcsön (továbbiakban: kölcsön) folyósításánál alkalmazott árfolyam a rögzített árfolyamnál nem volt magasabb,
 • ha a kölcsön folyósítása több szakaszban történt, akkor valamennyi folyósítás során alkalmazott árfolyam a rögzített árfolyamnál nem volt magasabb,
 • a kölcsön fedezete magyarországi lakóingatlanon alapított jelzálogjog
 • a kölcsönszerződést a Bank 2011.június 30-ig nem mondta fel,
 • a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igénybejelentését az adós 2011. december 30. napjáig a Bankhoz benyújtja,
 • a végtörlesztés az igénybejelentés napját követő 60. napig megtörténik azzal, hogy adós ezen időpontig a végtörlesztéssel kapcsolatos valamennyi fizetési kötelezettségének eleget tesz
 • ha a végtörlesztéssel érintett kölcsönhöz közvetlenül kapcsolódik áthidaló vagy gyűjtőszámlahitel, úgy az igénybejelentéssel egyidejűleg az adósnak annak végtörlesztését is vállalnia kell.

 

Gyakori kérdések:

 

 1. Mik a rögzített árfolyamok a különböző devizanemeknél? 
  Svájci franknál 180 forint/svájci frank, az eurónál 250 forint/euró japán jen esetében 2 forintos árfolyamon igényelhetik a végtörlesztést 2011. december 30-ig.
 2. Minden svájci frank, euró, japán jen hitelemet visszafizethetem rögzített árfolyamon? 
  Azt a svájci frank, euró, japán jen alapú lakossági jelzáloghitelét (amelynek biztosítékául lakóingatlan szolgál) fizetheti vissza az ügyfél, amit a törvényben rögzített árfolyam alatti árfolyamon (svájci frank esetében 180 forint alatt, euró esetében 250 forint alatt, japán jen esetében 2 forint alatt) vett fel.
 3. Élhet az is a lehetőséggel, aki a rögzített árfolyam felett vette fel a hitelét? 
  Azok az ügyfelek, akiknek a rögzített árfolyam felett lett folyósítva a hitelük, nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ők a Bank mindenkori jegyzett árfolyamán előtörleszthetik hitelüket.
 4. Szabad felhasználású jelzáloghitelek is végtörleszthetők? 
  Igen, a törvény szerint a szabad felhasználású jelzáloghitelek is végtörleszthetők. (ha azok fedezete ingatlan)
 5. Mikor hirdették ki a törvényt? Mikortól végtörleszthetem a hitelemet? 
  A 2011. évi CXXI. törvény a Magyar Közlönyben 2011. szeptember 26-án került kihirdetésre, és az ezt követő 3. napon lép hatályba (2011. szeptember 29.). Ettől a naptól lehet kérelmet benyújtani a végtörlesztésre, majd az igénybejelentést követően 60 napja van az ügyfélnek a teljesítésre.
 6. Személyi kölcsönökre vagy gépkocsi lízingre is vonatkozik a lehetőség? 
  Nem, a kedvezményes árfolyamon csak a Magyarország területén, lakóingatlanon bejegyzett zálogjog alapján nyújtott kölcsön végtörleszthető.
 7. Építési hitelnél, szakaszos finanszírozás esetén milyen árfolyamot néznek, ha volt 180 forint/svájci frank feletti árfolyamon is részfolyósítás?
  Ha a hitelrész bármely részfolyósítása 180 forint/svájci frank árfolyam feletti volt, akkor nem jogosult a végtörlesztésre, függetlenül attól, hogy volt-e olyan hitelrész, amit 180 forint/svájci frank alatt lett folyósítva.
 8. Kártalanítanak-e, ha a végtörlesztés miatt a megtakarításom felbontásánál kamatveszteséget szenvedek el? 
  A törvény a végtörlesztés esetén biztosítja a kedvezményes árfolyamot, de az ügyfél döntése, hogy ezt milyen forrásból biztosítja. Az emiatt keletkező esetleges veszteség felmérése és vállalása az ügyfél felelőssége és döntése, ezt nem téríti meg sem a Bank, sem a Magyar Állam.
 9. Mi történik, ha önhibámon kívül nem kapom meg határidőn belül a végtörlesztéshez az összeget? Akkor már nem a kedvezményes árfolyamon végtörleszthetem a hitelem? 
  Ha az ügyfél az igény benyújtását követő 60 napon belül nem tudja végtörleszteni a hitelét, akkor nem jogosult a kedvezményes árfolyamra, függetlenül attól, hogy ez kinek a hibájából következett be.
 10. Ha később jogszabályellenesnek ítélik meg ezt a végtörlesztési lehetőséget, akkor vissza kell fizetnem az árfolyam-különbözetet? 
  Erre csak az esetleges jogszabály ellenességet kimondó alkotmánybírósági vagy európai uniós határozatot követően lehet biztos választ adni.
 11. Felmondott hiteleknél is igénybe vehető a fixált árfolyamon való végtörlesztés, vagy van valamilyen időbeli korlátozás? 
  A felmondott hitelek esetében az ügyfelek akkor élhetnek a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, ha a felmondásra 2011. június 30-a után került sor.
 12. Megéri-e átváltani deviza hitelemet forint alapú hitelre, ha nincs elég tőkém a visszafizetéshez? 
  Ezt az adott hitel vizsgálata alapján lehet eldönteni, általános szabályt az egyedi esetekre nem lehet felállítani.
 13. Mi lesz azokkal, akik nem tudják visszafizetni vagy átváltani a fixált árfolyamon devizahitelüket? 
  Azoknak az ügyfeleknek, akik nem tudnak élni a kedvezményes végtörlesztéssel, marad a fennálló svájci frank, euró, japán jen alapú hitelük.
 14. Akinek megmarad a devizahitele, az mire számíthat? Az árfolyamra ez milyen hatással lehet? 
  A svájci frank jövőbeni árfolyama a jelenlegi gazdasági és pénzpiaci körülmények között csak nagy bizonytalansággal megjósolható. Elsősorban az euróval szembeni keresztárfolyama változhat, ezt azonban a svájci jegybank jelenleg nem engedi az 1,2 -es keresztárfolyamnál jobban erősödni, így a forint/svájci frank árfolyam elsősorban a forint euróhoz viszonyított árfolyamától függ.

 

Reméljük, tudtunk segíteni egy kicsit nektek döntésetek meghozatalában. Itt is, mint az élet minden területén, fontos az, hogy körültekintően és felelősségünk teljes tudatában járjunk el. Mindenkinek az tanácsoljuk, hogy döntésmeghozatal előtt, kérje ki bankja, pénzügyi, hitelszakértője véleményét. Abban az estben, ha bármilyen kérdésetek merülne fel a fent leírtakkal kapcsolatban, forduljatok hozzánk bizalommal.

Végtörlesztés, tipp, tanács, pénz, gazdaság, hitel, bank

 

Tisztelettel: Pénzügyi-vállalkozási csoport

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok