Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

Jeles Napok: A Fagyosszentek

fagyosszentek

Fagyosszentekként  elsősorban a Pongrác, Szervác, Bonifác napokat (május 12, 13, 14.) emlegetjük, pedig népi megfigyelések Zsófia napjától (május 15.) is fagyot vártak, utolsó fagyos szentként  Orbán napját (május 25.) tartották. A kapolyiak szerint a május 7-i Szaniszló is a „fagyosszentek barátja”, neve napján gyakran elhangzik a következő kérés ill. figyelmeztetés: „Hej, Szaniszló, lë në verd az éjjel a diót!”

Állítólag a három -ác vértanú volt, de nem számítanak igazán szentnek, ugyanis az egyház törölte őket  a szentek sorából, mert elképzelhető, hogy nem voltak valós személyek.

fagyosszentek1A magyar legendárium több változatot tartalmaz a három férfiról, a legismertebb szerint: Pongrác kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ezért nagyon megharagudtak, bosszút esküdtek ellenünk, és évről évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést. Fagyot ráznak, letarolják a veteményt, megdermesztik a földet, sok fájdalmat okozva ezzel az embereknek. Egyes vidékeken viszont úgy vélik, hogy e rosszindulatú szentek jóságosak is tudnak lenni, ugyanis, amikor süt a nap nevük napján, bő termést hoznak a szőlősgazdáknak.

Évezredes tapasztalat mutatja, hogy a melegedő időjárás ebben az időszakban hirtelen hűvösre fordul. A gazdák nagyon féltek ezektől a napoktól, mert a termés nagy részét (mint idén is) veszíthették el ebben a pár napban. Ettől való szorongásuk olyan erős volt, hogy a szentek kultuszának semmi nyoma sincs néphagyományaink között, még szoborállítástól sem remélték, hogy jóindulatuk megnyerhető. A hőmérséklet csökkenése az év során máskor is előfordul; a májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet leginkább ilyenkor sínyli meg. A várható májusi fagyok miatt a kényesebb növények palántáit (uborka, paradicsom, bab) csak a fagyosszentek után ültették ki a szabadba

A fagyosszentekhez kapcsolódó jövendöléseket főként rigmusokban fogalmazta meg a nép.

Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyosszentek, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtek!

Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz!

Pongrác napi eső, zöldül már a mező.

Szervác, Pongrác, Bonifác, megharagszik, s fagyot ráz!

Pongrác, Szervác, Bonifác, Zsófia is lehet gyász!

Szervác, Pongrác, Bonifác, üres tarisznyában kotorász. (Elfogyott a téli tartalék)

Ezek a megfigyelések Európa többi országában is jelen vannak, nem csak hazánkra vonatkoznak.

Dél-Németországban „Eismänner” (jégemberek) néven emlegetik, Észak-Németországban „Die drei gestrengen Herrn” (a három rideg nagyúr) a megnevezésük. Egy németekre vonatkoztatott népi megfigyelés szerint „Szervác előtt nincs nyár, utána már nem fagy”, vagy a „Szervác után nincs fagy, Bonifác pedig a havat is elviszi” mutatja, hogy ezt az időszakot ők is az időjárás fordulópontjának tekintik.

Alsó-szászországban egyáltalán nem tisztelik a három szentet, a szőlősgazdák nemes egyszerűséggel „Weindiebe”-nek (bor tolvajoknak) nevezik őket.

Észak-Olaszországban sem kedvelik, ők azonban nem szőlőiket, hanem a kukoricatermésüket féltik „tél lovagok”-tól.

A britek szerint:  Szent Pongrác nem múlik el fagy nélkül, és aki „Szervác előtt nyírja a birkáit, többre tartja a gyapjút, mint a jószágait!”.

A franciáknál a lehűlés már egy nappal előbb, Szent Mamertus neve napján (május 11-én) elkezdődik, és sokfelé mondják, hogy „május közepéig ér a tél farka.”

A csehek saját szentet alkottak a három mártír (Pancratius, Servatius és Bonifatius) neveinek kezdőszótagjaiból, és őt (Pan Serbonit) teszik felelőssé a gyümölcstermés elpusztításáért.

A belgák ugyancsak Pancratius napjára várják a tél végét, már csak azért is, mert állítólag e szent figyelmeztette Servatiust, hogy az ő ünnepét követően nem lehetnek már éjszakai fagyok.

Az oroszoknál Szent Izidor (Bonifác pravoszláv megfelelője) tölt be hasonló szerepet, azt mondják, hogy május 14-én véget érnek a hideg északi szelek. Előtte pedig május 11-ét, Szent Mokius napjának időjárását figyelik árgus szemekkel, ugyanis ha ezen a napon esik, az egész nyár csapadékos lesz.

Ady Endre: Fagyosszentek (részlet)

Be kén' jól rendezni Vácot1,
Odazárni Bonifácot,
Szerváciust és Pongrácot...
Mert az már szörnyű és galád,
Hogy mit művel e szép család...
Megszégyenít májust, tavaszt,
Fület és lábat megfagyaszt...

Pilisszentiván, 2016. Ígéret hava 09.

szeretettel, Berecz Ildikó
Az Életfaprogram Honismereti-
és Kultúra szirmának vezetője


[1] A váci fegyházat

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fagyosszentek
http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/fagyosszentek_pongrac_szervac_bonifac
http://www.rfmlib.hu/gyerek/node/1424
http://www.erzsebetrosta.hu/Hiedelmek-babonak-nepszokasok/fagyosszentek.html
http://netfolk.blog.hu/2013/05/06/pongrac_szervac_bonifac_a_majusi_fagyosszentek 
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium
http://mek.oszk.hu/04600/04656/html/unnepiki0085/unnepiki0085.html

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok