Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

Jeles napok: Július 26. ANNA

Leonardo Da Vinci Szent Anna harmadmagaval

Leonardo Da Vinci:
Szent Anna harmadmagával
 (1508-1510)
kép: https://hu.wikipedia.org/wiki/Anna

Héber eredetű bibliai név, jelentése: kegyelemmel áldott. Szűz Mária édesanyjának a neve. Magyarországon az Árpád-kortól kezdve évszázadokon át a legnépszerűbb nevek egyike volt, mely a 1990-es évektől ismét igen gyakori. 2014-ben a 2. leggyakoribb, 1241 leányka kapta az Anna nevet.

„Ég szülte Földet,
 Föld szülte fát,
 Fa szülte ágát,
 Ága szülte bimbaját,
 Bimbaja szülte virágját,
 Virágja szülte Szent Annát,
 Szent Anna szülte Máriát,
 Mária szülte Krisztus Urunkat,
 A világ Megváltóját. Ámen.”1

Szent Anna Szűz Mária édesanyja, férje Joachim (nevének jelentése : Isten megvigasztal, szépen egybe cseng az Annával). Sokáig nem született gyermekük, míg végül a Jóisten Anna időskorában adott nekik gyermeket. Ősi hitünk Boldogasszonyában a kereszténység felvételével két asszonyt is tisztelünk: Szent Annát, a Nagyasszonyt és Szűz Máriát, a Kisasszonyt.
Szent Anna napja kedd, mert a hagyomány szerint ezen a napon született, e napon szülte Máriát, és kedden halt meg július 26-án. Azonnal a keresztény szentek közé emelték és azóta a nagycsalád, a nemzettség oltalmazója, a gyermekáldás védőszentje, a gyermeket váró édesanyák segítője. Az édesanyák önfeláldozó szeretetének is Szent Anna a példája: sok asszony folyamodik hozzá segítségért, az ő tiszteletére böjtölnek, az ő amulettjét viselik magukon a meddő-, a várandós- és a szülő nők egyaránt. Különösen tisztelték azok, akiknek foglalkozása  asszonyi gondoskodássalfüggött össze a gazdaasszonyok, anyák, özvegyek, betegápolók, valamint a házasságban élők.  Pártfogását élvezik az asztalosok, bányászok, csipkeverők, hajósok, kádárok,  söprűkötők, szabók, szövőmunkások, de ő a védelmezője a járványos betegségben szenvedőknek és a haldoklóknak is.

Az Anna-kultusz egyetemes társadalmi erejére jellemző, hogy a hét napjai közül a kedd hosszú évszázadokon át egészen az ő tiszteletét szolgálta, ahogy magyar néphagyományban Szeged környékén fenn maradt elnevezése is mutatja: Kedd asszonya. A kedd régen a kezdet napjának számított: minden lényeges tevékenységbe kedden kezdett bele a régi ember, ugyanakkor több tájon a nőknek dologtiltó nap volt (feltehetően a böjt miatt). Mezőkövesd és környékén még él a Szentannakedd(ek)elnevezés, mely a pünkösd utáni kilenc keddet jelenti  Anna napjáig. Ezeken a napokon böjtöltek azok az asszonyok, akik gyermekáldásért és/vagy könnyű szülésért fohászkodtak. Először a hónap első keddjét, majd a névünnepét megelőző kilenc keddet, végül az esztendő minden keddi napját szentelték neki szinte egy fél évezreden át. A pápák Szent Anna keddi kultuszát, főként a pünkösd utáni kilenc keddet, számos búcsúkiváltságban részesítették, ami az ájtatosságnak sok helyen, még századunkban is, eleven utóéletét magyarázza. Hanyatlása összefügghet az orvosi ellátás mind egyetemesebbé válásával,  a gyermekáldás mesterséges szabályozásával is.

Szent Anna tiszteletére sok településünkön építettek kápolnát, templomot, mindig egy-egy kisebb szakrális tájnak szívében, ahol neve napján búcsút tartanak.

A szegedi Anna bálok még a 20. század elején is őrizte a hajdani céhek tiszteletét patrónájuk iránt. Ugyanakkor a Füredi Anna bál bécsi példára született a Balaton partján üdülni kezdő reformkori nemesség körében.

Anna napi népszokások: Elképzelhetően a táplálékról is gondoskodó anya képe magyarázza, hogy többfajta zöldség betakarítása kapcsolódott ehhez a naphoz.

E napon szakad meg a kender töve, ezért megkezdték a kender nyűvését (gyökerestől kihúzva történő betakarítást).

Szép idő esetén e napon szedték az ún. anna-babot.

Medvesalján, Drávaszögben Anna-nap előtt egy héttel kell kiszedni a hagymát, mert akkor tovább eláll.

Doroszlón és Topolyán úgy vélik, hogy Anna a kötényében hordja a bogarakat, ilyenkor rajzanak a legyek, s ahol nyitott ablakot, ajtót talál, ott bedobja.

Mivel a cikket egy régi Anna imádsággal kezdtem, zárásképpen is álljon itt egy fohász.

Istenünk, ki Szent Joachimot és Szent Anna asszonyt arra választottad, hogy tőlük szülessék Egyszülött Fiad édesanyja, az ő közbenjárásukra kérünk, add meg, hogy elnyerhessük az üdvösséget, melyet minden nép számára ígértél!

Szeretettel, BereczIldikó a Napsugár csapat Honismereti- és Kultúra szirmának vezetője

Pilisszentiván, Szent Jakab hava 23.


1 régi imádság Bucsuszentlászlóról, gyűjtötte: Erdélyi Zsuzsanna


Felhasznált irodalom:

Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium http://mek.oszk.hu/05000/05097/

Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium http://mek.oszk.hu/04600/04656/html/, és http://mek.oszk.hu/04600/04657/

Fercsik Erzsébet, Raátz Judit: Keresztnevek enciklopédiája - A leggyakoribb női és férfinevek (Tinta Könyvkiadó, 2009) ISBN 9789639902183

http://netfolk.blog.hu/2013/07/25/szent_anna_kedd_asszonya

http://mult-kor.hu/20111010_aggodalmak_egy_leonardofestmeny_restauralasa_kapcsan

http://www.babaszoba.hu/articles/terhesseg/A_legnepszerubb_fiunevek_es_lanynevek_2014-ben?aid=2015040214044

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok