Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

FÜRDŐ KALAUZ: KÉNES VIZEK

 fk kv

Hazánk világviszonylatban számottevő kénes gyógyvíz forrásokban, mind mennyiségi-, mind minőségi vonatkozásban is, mert ezen vizeink értékes, ásványi sókat is tartalmaznak és változatos összetételűek.
A kén az emberi szervezet legfontosabb tápanyaga a víz, és a só után, minden egyes sejtünkben jelen van, kb.150 vegyület működtetéséhez szükséges (antioxidánsok, antitestek, enzimek, glükózamin, hormonok, immunglobulin, inzulin,  kollagén, stb.). Kevéssé ismert, hogy minden fehérjében előfordul, részt vesz az esszenciális aminosavak felépítésében, a B7 vitamin (biotin) egyik alkotója.

A kén metil-szulfonil-metán (MSM) formájában fordul elő a növényekben, a kénnek köszönhetően jellemzően a kellemetlen szagúakban, mint brokkoli, káposzta, hagyma, fokhagyma, valamint búzafű, tej, tojás, tengeri algák. Legmagasabb koncentrációban az anyatejben van!!!
Mit tud az MSM?
Hatását tekintve a Q 10-hez hasonlítható, közreműködése révén a szervezet új, egészséges sejteket tud előállítani, hígítja a vért, baktérium-, gombaölő és fertőtlenítő hatású. Erősíti a szövetek hajlékonyságát, fokozza a kollagén szintézist.
Egészségtudatos táplálkozással nem lehetne kénhiányos az ember, ha tartalmaznák a mai zöldségek oly mértékben, mint rég, ill. nyersen fogyasztanánk őket. Ugyanis az ételek készítésével jelentősen csökken a kén mennyisége a táplálékunkban.

Kopásos ízületi betegségekkor az ízületek kén tartalma csökken, ezért fontos a pótlásuk, ugyanis a kénvegyületek gátolják a porcot bontó enzimek működését. A leggyakrabban reuma, köszvény és sokízületi gyulladásként fordul elő.

A kénanyagcsere-betegségek vonatkozásában a felszívódás elégtelensége folytán kénhiányról beszélünk, melyek  a legfontosabb szerveket érintik: agy, bőr, epe, hasnyálmirigy, máj, tüdő, és a mozgásszervek. Kénhiány áll(hat) allergiák, tüdőtágulás, tüdő diszfunkciók, migrén, bőrbetegségek, gyomor és emésztési-, felszívódási és keringési gondok hátterében is.
Tünetei: alacsony fájdalom küszöb, lassú sebgyógyulás, erős varr képződés, töredező haj- és köröm, memória problémák, pattanások, bőrbetegségek, depresszió, immungyengeség, izom- és ízületi fájdalom, csökkent inzulin termelés.

Ezen elváltozások sok esetben megelőzhetőek, és a gyógyulás eredményesen befolyásolható a kénhiány kiküszöbölésével, kénpótlással, ezért a kénes fürdők, ivókúrák alkalmazása előnyös az ilyen típusú megbetegedések esetén, pl.: Balf, Harkány, Hévíz, Mezőkövesd, Parád fürdőiben.

Kénes ásvány- és gyógyvíznek nevezzük amikor a víz kéntartalma meghaladja literenként az 1 milligrammot, mely hidrogénszulfid- (HS-), tioszulfát-ion (S2O32-), vagy szabad kénhidrogén, poliszulfid vagy egyéb szulfid-ion formájában kell jelen lennie. Ekkor tud a bőrön, az emésztőrendszeren és a tüdőn át egyaránt felszívódni, mind fürdő-, mind ivókúra esetén, ezért eljut a szervezet véráram által nem érintett szöveteibe, a porcokba is.

A kénes vizek értékelésénél, osztályozásánál figyelembe veszik, hogy milyen egyéb ásványi anyagok találhatóak a szulfátok mellet, s ezek mennyisége mekkora. Ugyanis fürdő- és/vagy ivókúra alkalmazásakor a szervezetbe kerülve, szintén jótékony hatást fejtenek ki, kondicionálnak, betegséget előznek meg, támogatják a szervezetet az optimális működés fenntartásában.

A kénes fürdők hatása:

fk kv 3A kén bőrön és a légutakon át felszívódva értágító hatást vált ki, csökken a vérnyomás, javul az erek (a koszorús erekét is!) vérellátása, nő az érfalak kéntartalma, ezáltal csökken azok koleszterinszintje így az érelmeszesedés lehetősége.

A kénes fürdő gyulladáscsökkentő hatású. Élénkíti a légzést, javítja az anyagcserét. A kén a degeneratív ízületi betegségeket javítja. A szulfidionok bizonyos bőrbetegség gyógyításában is szerepet játszanak.

A Parádi kénes gyógyvíz

fk kv 2Régi plakátokon szereplő elnevezés szerint égvényes, kénes, savanyúvíz, amely a mai megfogalmazás alapján alkáli-hidrogénkarbonátos (szódabikarbóna), kénes, természetes szénsavas, kalciumot is tartalmazó gyógyvíz. (Kéntartalma literenként 6-7 mg.). Ezért a gyomorban, kiegyenlítő, úgynevezett puffer hatású, amiért savtúltengésben (gyomorfekély) és savhiányban egyaránt alkalmazzák, valamint savhiányos gyomor- és bélhurutban.
A gyomornedv elválasztást fokozó, vagy csökkentő hatás attól függ, hogy fogyasztása éhgyomorra, vagy étkezés közben történik. Két órával étkezés előtt fogyasztva az alkalikus gyógyvíz csökkenti a gyomornedv elválasztást, a táplálékkal együtt, vagy után fogyasztva azonban fokozza, így elősegíti az emésztést, megszünteti a puffadást.
Az idült gyomorhuruttal járó kellemetlen panaszok – gyomortáji fájdalom, nyomásérzés, étvágytalanság, teltségérzet, rossz közérzet igen hatásos gyógymódja ill. a terápia kiegészítője a Parádi kénes gyógyvíz, mely rögtön a gyomorba jutásakor kifejti nyákoldó hatását.
A gyógyvíz az epebántalmak kezelésében is fontos szerepet tölt be. Elfogyasztása után mintegy 15 perc múlva kíméletes epehólyag-összehúzódás következik be, az epehólyag kiürítése az epepangással járó betegségek esetén része a kezelésnek.
A légzőszervek idült hurutos állapotainál igen kedvezően hat, mert  nyákoldó, köptető hatású. A gyógyvíz hatására a hörgőkben fokozódik a váladék kiválasztás, ezért a dohányzás okozta idült hörghurutban is ajánlott fogyasztása.
Vizelethajtó hatásának köszönhetően értékes szerepet játszik a vesekő képződés megelőzésében, a vesemedencék és a húgyutak tisztításában.
A kénes ivókúrák során kén rakódik le az ízületi porcokban, ez az oka annak, hogy mozgásszervi betegségek kezelésében kedvező hatást tapasztaltak a Csevice-vizes ivókúra alkalmazásával.
Azonban nem használható: heveny máj- és epegyulladás, heveny emésztőszervi megbetegedések, fokozott pajzsmirigyműködés, tuberkulózis és rosszindulatú daganatos megbetegedések esetén.

Mezőkövesd Zsóri Fürdő

fk kv 1Zsóry Lajos, kövesdi földbirtokos, 1938-ban engedélyezte, hogy földjén kőolajt feltáró fúrást végezzenek. 1939. február 25-én, 875 m mélységből, triász kori1 víztárolóból gejzír módjára 30 m magas meleg vízoszlop tört fel, kezdetben 3000 l/perc, majd három hét múlva már 5000 l/perc 68 °C fokos vizet adott. A vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy nem csak termálvízről van szó, hanem  kalcium-, hidrogén-karbonátos, magnézium-, és nátrium-kloridos hévíz, mely igen jelentős szulfidion tartalmánál fogva, a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik. Az összes oldott ásványi anyag tartalma 3,5 –3,89 g/l, mely magasan meghaladja az ásványvízzé nyilvánítás 1 g/literenkénti értékét. Az átlag 15,5 mg/l szulfidion tartalma a legmagasabb Magyarország összes kénes gyógyvizei között európai viszonylatban is számottevő.
A "Zsóry" 1968-ban kapta meg a gyógyvíz minősítést és 1983-ban nyilvánították gyógyfürdővé.
A Zsóry víz kalcium, magnézium és hidrokarbonát tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású. Magas klorid tartalma fokozza a szervezet ellenálló- képességét, élénkítő és általános erősítő hatása van. A rengeteg áldásos hatás következtében a mezőkövesdi gyógyvíz sikerrel alkalmazható fürdőkúra formájában számos betegség gyógyításánál.
A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő Észak-Magyarország egyik legnépszerűbb gyógyfürdője. Fedett része egész évben, strandja pedig a nyári hónapokban üzemel. A fürdőben különféle medencék, élményelemek, wellness és gyógyászati szolgáltatások garantálják a vendégek kikapcsolódását.

fk kv 4A fürdés után megéhezve térjetek be a stranddal szemben található Rózsa panzió éttermébe, ahol a hagyományos ételek új köntösbe bújva kerülnek tányérunkra. Mindenki megtalálja a számára ideális fogást, legyen az vegán, paleo, vagy gluténmentes. Az ételek mindig frissen, az egyéni igényeknek megfelelően, változatos alapanyagokból, új konyhatechnológiai eljárásokkal készülnek. A Séf különös hangsúlyt fektet az igényes alapanyagok beszerzésére, és az évszakoknak megfelelően különleges ajánlatokra. Az étterem és kínálata-, a kiszolgálás-, az ételek minősége nem csak nálam, de Starkné Esztinél is kitűnőre vizsgázott.

Pilisszentiván, 2017. Áldás hava 24.

Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] A triász kor: a mezozoikum idő legkorábbi időszaka, amely a legújabb sztratigráfiai (rétegtani) vizsgálatok szerint 251 millió évvel ezelőtt kezdődött, a perm időszakot követte, és a jurát előzte meg.

forrás:

http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/307/kenes-gyogyvizeink.html- Dr. Bartus József  szakgyógyszerész
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegturizmus/1738/gyogyvizeinkrol-mikor-alkalmazzuk-mikor-ne -  Dr. Lajtos Melinda
https://medaqua.hu/hu/gyogyviz/paradi-kenes?gclid=EAIaIQobChMIuqHEn9WZ1QIVqLztCh38uQcjEAMYASAAEgLhGvD_BwE
https://medaqua.hu/hu/gyomorbetegsegek-es-a-paradi-kenes-gyogyviz - Dr Zajkás Gábor

http://egeszsegunkert.hupont.hu/2/hasznos-tudnivalok-a-gyogyfurdokben
https://www.termalfurdo.hu/furdo/zsory-gyogy-es-strandfurdo-54
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zs%C3%B3ry_Gy%C3%B3gy-_%C3%A9s_Strandf%C3%BCrd%C5%91

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok