Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

Az Életfa Program Értékrendje, Az Etika


Kedves Olvasóm!

Van egy kedvenc kis könyvem, amit már nagyon sokszor olvastam, és említettem Nektek az előadásaimban: John C. Maxwell: Etika 101.

Az irodámban van a helye, Justitia, az igazság istennője szobra alatt. Minden nap látom, néha leveszem a polcról, beleolvasok. Igazából az Etika nem csupán az értékrendünk egy eleme, hanem az Etika maga az alap, a tartó pillér, amin az Életfa Program értékrendje nyugszik. Ez az első, ez a legfőbb értékünk!

Életfa Program, Értékrend, Etika

Lehet, hogy felmerül Benned a kérdés: Etika a mai világban? Lehetetlenség! A piac bedarálja az etikus viselkedést, a világ kegyetlen, a lényeg a mindenáron történő haszonszerzésben rejlik! Ha pénzed van, Te vagy az Isten! A cél szentesíti az eszközt! …

Ha így gondolkozol, akkor meggyőződésem, hogy tévedsz. Miért? Olvasd el kérlek az említett könyvecskét, és rájössz Magad is! Egy biztos; sokszor nagyon nehéz etikusan dönteni és viselkedni. Hogyan kell? Erre a választ Maxwell így fogalmazza meg:

Hiszem, hogy egyetlen irányelv alkalmazásával képes leszel vezérelni etikai döntéshozatalod egészét. Ez az irányelv az Aranyszabályon alapul.”

Az Aranyszabály zsenialitása egyszerűségében rejlik, amit Maxwell a következőképpen fogalmaz meg: „Ha felteszed magadnak a kérdést: „Milyen bánásmódban szeretnék részesülni ebben a helyzetben?”, irányelvre lelsz a feddhetetlenséghez bármely élethelyzetben.”

Válaszold meg a kérdést becsülettel, és dönts eszerint! Ha mindig így cselekszel, akkor nem fogsz folyton más és más mércét alkalmazni, aszerint, hogy Neked éppen mi a legkedvezőbb. Maxwell azt mondja:

„Ha az etikáról van szó, valójában csupán két lényeges pont létezik. Az első egy mérce, amelyhez igazodhatunk. A második az akarat, hogy hozzáigazodjunk.”

Már több éve annak, hogy először írtam az etikáról, hogy mit illik, és mit nem illik tenni az Életfa Programban. Vigyáztam arra, hogy neveket ne említsek, ne bántsak meg senkit, mégis többen voltak, akik megsértődtek! … Volt olyan, aki „gyalázatosnak” nevezte az etikus viselkedésre irányuló törekvéseimet. Vajon miért? … Volt olyan, aki egyszerűen csak „odébbállt.” Veszteséget jelent a programunk számára? … Lehet, hogy sokan elmennek közülünk emiatt. Megtehetik, mert nálunk nincs kényszer, mindenki eldöntheti, hogy milyen ember akar lenni: etikus vagy etikátlan.

De akik itt maradnak, azok igazi értékei a nemzetünknek! Akik itt maradnak, hasonlóan gondolkoznak, és így lesz esélyünk arra, hogy nyerő csapatot alkossunk!

Kedves Olvasóm! Büszke lehetsz arra, hogy olyan termékeket tudhatsz a Magadénak, mint a Nahrin és a Just, amelyek a legmagasabb minőségi kategóriába tartoznak. A MI TERMÉKEINK nem mérhetők össze a kommersz kereskedelemben kapható, vagy az olcsó áraikkal manipuláló, hasonló elnevezésű készítményekkel. Azok is lehetnek jók, azonban sokkal alacsonyabb minőségi kategóriát képviselnek. Törekednünk kell arra, hogy a szolgáltatásunk is a legmagasabb minőségi kategóriába tartozzon.

Tudd, hogy az Életfa Program Minőség megalapozója: az etikus viselkedés! Nem csaphatsz be másokat, hitelesnek kell lenned!

Ezt nemcsak a Nahrin és a Just kéri Tőled, hanem az emberi tisztesség is. A határtalan lehetőségek mellett érezd a felelősséget is a természet, az emberek és a programunk iránt! Te közénk tartozol! Ez nagy megtiszteltetés a számunkra és a Számodra egyaránt!

Rendkívüli eredményeket értünk el eddig, és még sikeresebbek leszünk ezután. Azonban legyünk bármennyire is magasan, kérlek, maradj alázatos! Ne feledd el soha, hogy az Életfa Programot nem kaptuk senkitől sem, nem vásároltuk meg, azt mi építettük fel együtt, a nulláról, becsülettel, tisztességgel és alázattal! A sikerélmény lételeme az embernek, nélküle nem élhetünk teljes életet. Nekünk is fontosak az eredmények, azonban döntened kell:

Maxwell: „Én úgy hiszem, hogy az ember alapvetően kétféle utat választhat az eredmények elérésére. Vagy az Aranyra, vagy az Aranyszabályra törekszik.”

Az „Arany” a rövid távú etikátlan siker, és a hosszú távú bukás, az „Aranyszabály” a rövid távú etikus munka, és a hosszú távú siker.

Te melyik utat választod? Segítek Neked: Világunkat a „jó emberek” gyarapítják!

Szeretettel: Schmidt Ferenc

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok