Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

Egészséges táplálkozás otthon, óvodában, iskolában és a Nahrin termékek fontossága VIII.

Életfa, Just, Nahrin, gabona, köles, Nahrofit, zöldség, gyümölcs, vitamin, tönkölyA felső tagozatos iskolások táplálkozásának alapelvei II.

Az első találkozásunk alkalmával sok mindenről volt szó, többek között megismerkedhettél a táplálkozási szivárvánnyal. A jelenlegi hírlevélben szeretném neked bemutatni a szivárványban szereplő egyes élelmiszercsoportokat. Sok olyan dologról fogsz olvasni, melyek majd a bevásárlások alkalmával lesznek segítségedre azért, hogy képes legyél tudatosan válogatni a kínálatból.
Ha emlékszel még a szivárvány külső –sárga- sávjától egyre beljebb- a rózsaszín felé- haladva, egyre rövidebb csíkok jelzik a kisebb mennyiségben javasolt élelmiszercsoportokat.

A külső sávban -mely a leghosszabb- kaptak helyet a gabonafélék és az ezekből készült termékek. Ezek a gabonafélék a rizs-, köles-, hajdina-, rozs-, zab-, árpa-, búza és a belőlük készült termékek (főleg a teljes őrlésű gabonákból), pl. tészta, kenyér, kifli, zsömle, köles golyó, zabpehely, rozspehely, zabkorpa, árpagyöngy, búzacsíra, búzakorpa, puffasztott rizs, puffasztott búza és még sok más. Ezekből javasolt a legtöbbször enni, 5-9 egységet naponta. Egy egység nagyjából fél szelet kenyér, egy marék rizs, 1 szelet puffasztott búza, 1 evőkanál korpa, stb.. Szerencsére már egyre szélesebb körben hozzáférhetőek a teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemények is, így az édes társai helyett (kakaós csiga, túrós táska…) is van más választás.
A teljes kiőrlésű gabonából készült termékekre a következők jellemzőek: megvágva látsz benne magmaradványokat, héjrészeket, tömörebb, sűrűbb. Mikor megemeled nehezebb, sötétebb a színe, ha megkóstolod savanyúbb, mint a fehér kenyér. Ilyen például a Graham kenyér, a teljes őrlésű tönkölylisztből készült kenyerek, rozskenyér. Ha barna a színe, de levegősnek és könnyűnek érzed, akkor az nem igazi „barna kenyér”. Itt szeretném megemlíteni a Nahrofit Müzlit. Nagyon értékes összetevői révén szintén remek választás például reggelire tejhez, esetleg tízóraira, uzsonnára egy pohár joghurt mellé. Ha a müzlit az üzletben vásárolod, mindig az összetétel szerint, s ne a csomagolás alapján válassz. A gabonában található rostok (élelmi rostok) a gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök emészthetetlen alkotórészei. Segítik a rendszeres székletürítést, nem alakul ki székrekedés. A gabonafélék emellett a szervezetben jól felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, fehérjetartalmuk is jelentős, valamint kitűnő vitamin- és ásványi anyag források (E-, B1-, B2-, B6-vitamin, kálium, magnézium, kalcium). 
A szivárvány második sávja a zöldségeké és gyümölcsöké. A gabonafélék mellett ez a csoport adja az egészséges táplálkozás alapját. A zöldségekből, gyümölcsökből naponta 5-8 egység elfogyasztása javasolt. Egy egység nagyjából egy kisebb alma, egy fél paradicsom.
Naponta többször kerüljön az asztalra friss zöldség, gyümölcs, lehetőleg nyers formában. Ezenkívül párolva és 100%-os gyümölcslé/zöldséglé formájában is értékes. Egyszerre többfélét is tálra rakhatsz és villával elfogyaszthatod. Készíthetsz a friss gyümölcsből a Nahrofit Vanília segítségével egy rendkívül ízletes Nahrofit turmixot. Ezt tízóraira, uzsonnára válaszd. A zöldségekből pedig, egy kis fantázia segítségével, sokféle salátát alkothatsz, melyet nyersen egy kis hidegen sajtolt olajjal leöntve fogyaszthatsz is. (A nyers salátát fogyasztás előtt nagyjából egy teáskanálnyi olajjal öntsd le.)
A nagy cukortartalmú kompótoknak, a cukrozott gyümölcsleveknek, a nagy sótartalmú zöldségkonzerveknek nincs helyük az egészséges táplálkozásban, fogyasztásukat kerülni javaslom.
A zöldségek-, gyümölcsök összetevői közül a pektin-tartalmat kell kiemelni, ami szintén egy élelmi rost, s gátolja a zsiradék felszívódását a szervezetben, valamint felveszi a vízben oldódó mérgező, esetleg rákkeltő anyagokat és kiüríti a széklettel. A zöldségfélék és gyümölcsök B1-, B2-, C-vitamin- és folsav-, valamint béta-karotinforrások, energiatartalmuk alacsony. 

Életfa, Just, Nahrin, gabona, köles, Nahrofit, zöldség, gyümölcs, vitamin, tönkölyA Narosan vitaminok kiegészítik a zöldségek és gyümölcsök hasznos összetevőit, ezért rendszeresen fogyaszd őket!
A szivárvány következő sávjába kerültek a tej és tejtermékek.
Ide tartozik pl. a joghurt, a túró, a sajt. Naponta 3-4 egységgel szükséges fogyasztani ezeket. Egyszeri adagja nagyjából 1 db joghurt, 1-2 dl tej, 5 dkg sajt. A tej fontos kalcium-forrás, valamint tartalmazza a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamint is. Emellett jelentős A-, B2- és B12-vitamin- és értékes fehérjeforrás.
Fontos, hogy olyan terméket válassz, melynek alacsony a zsírtartalma, s hozzáadott cukrot sem tartalmaz. Így javaslom, kerüld a habos pudingokat, a kész túrókrémeket, az ízesített joghurtokat. Persze ezek közül is vannak kivételek, ezért ebben az esetben is fontos a címke áttanulmányozása. Nagyon finom házi joghurt, túrókrém készíthető, ha natúr joghurtba vagy túróba kevered bele a megmosott, felaprított gyümölcsöt és egy kis Narosan vitamint. Ha nem találod elég édesnek, egy kevés mézzel utána édesíthetsz. Joghurtba, túróba keverhetsz még különböző gabonapelyheket (melyekből egyet-kettőt fönt felsoroltam), és a Nahrofit Müzlit. A Nahrofit Vanília is kitűnő választás akár reggeli italként, vagy tízóraira, uzsonnára pedig egy pár szem natúr keksszel fogyasztva.
A következő sávban a hús és húskészítmények kaptak helyet. Minden főétkezés (tehát a reggeli, az ebéd, a vacsora) tartalmazzon állati eredetű fehérjét, vagyis húst vagy az ebből készült pl. házi húskrémet, esetleg a fent említett sajtot, túrót vagy tejet. A húsokból és a belőle készült termékekből naponta kétszer egyél. Egyszeri adagja nagyjából egy szelet hús, 5 dkg húskrém. Az ajánlás szerint májat két-három hetenként egyszer javasolt enni, tojásból pedig heti 3-4 darabot koleszterintartalmuk miatt. A húsok közül a zsírszegény húsokat válaszd, például a csirkemellet, a csirkecombot, a sertéskarajt, a sertéscombot. Ha szereted a szárazbab-, borsó-, vagy lencsefőzeléket, akkor egy tányér ezekből az ételekből, alkalmanként helyettesíthet egy-egy adag húst.
Az üzletben kapható felvágottakat, füstölt árukat nem javaslom magas só és zsírtartalmuk miatt, helyette készíthetsz otthon házi hús-, máj-, halkrémet, s ízesítheted a Nahrin fűszereivel.
A halról és a benne található omega zsírsavak fontosságáról már az előző hírlevélben olvashattál.
A húsok, húskészítmények értékes fehérjeforrások, s a napi B12-vitamin szükséglet mintegy 70%-át a húsokkal, húskészítményekkel fedezzük. Jelentős a B1-, B2-, B6-vitamin és a niacin-, valamint vas- és cinktartalmuk is. A húsokban lévő vas igen jól hasznosul, valamint segíti a növényi forrásokból is a vas hasznosulását.
A szivárványon nem szereplő élelmiszerek fogyasztása napi rendszerességgel nem javasolt. Ilyenek például a tojás és a belsőségek, melyeket már megemlítettem, valamint a zsiradékok és az édesség, melyekről engedj meg egy pár gondolatot.
Fontos szabály: édességet ne a főétkezések helyett, hanem azok után egyél, s ne mindennap. Gondolok itt például a csokoládéra, a cukrokra, a fagyira. Helyette készíthettek a Nahrin Csokoládé pudingból nagyon finom csokigolyót, vagy csokoládéfagyit. A Nahrin Csokoládé pudingot felhasználhatod még a következő módon: egy szögletes tál alját bélelj ki tönköly-keksszel, arra csurgass ízlés szerint valamelyik Narosan vitaminból, majd erre halmozd rá a pudingot. Tedd hűtőszekrénybe, majd egy pár óra hűlés után fogyaszd jóízűen.

Zsiradékok közül a növényi zsiradékokat (pl. napraforgó olajat, olíva olajat, lenmagolajat, kukoricacsíra olajat, stb.) vásárold. Ezeket használhatod ételkészítésre, de a nyers salátát is leöntheted vele. Mint ahogy már említettem, a vásárláskor figyelj, hogy ezek hidegen sajtolt olajak legyenek.

Ezúton szeretnék neked sok sikert kívánni ahhoz, hogy az új ismereteidet minél sikeresebben be tudd építeni a mindennapjaidba!

Életfa, Just, Nahrin, gabona, köles, Nahrofit, zöldség, gyümölcs, vitamin, tönköly

 Szeretettel: Kanizsárné Vaskó Nikolett, dietetikus