Egészséges táplálkozás otthon, óvodában, iskolában és a Nahrin termékek fontossága III.
- Kategória: Gyerek
- Találatok: 5383
A felső tagozatos iskolások táplálkozásának alapelvei
Az egészséges életmód egyik alapeleme a megfelelő táplálkozás, ezért ha egészségesek szeretnénk maradni, fontos odafigyelnünk arra is mit eszünk és mit iszunk.
Szeretném neked megmutatni, miként tehetsz Te is táplálkozásoddal az egészséged érdekében.
Táplálékainkban fehérje, szénhidrát, zsír, vitaminok és ásványi anyagok találhatóak, melyek nagyon fontos összetevői az élelmiszereknek. A fehérje, szénhidrát és zsír ún. energiát szolgáltató tápanyag, vagyis biztosítják szervezetünknek nap, mint nap az energiát az életfolyamatok fenntartásához. Azt, hogy kinek mennyi ez az energia, több tényező befolyásolja: a neme, a kora, a fizikai aktivitása és az aktuális tápláltsági állapota is. A jó étrend mennyiségi és minőségi téren rád van szabva. Normál körülmények között a felvételnek és leadásnak egyensúlyban kell lennie, ekkor a testtömeg nem változik.
Ha több energiát veszünk magunkhoz, mint amennyit felhasználunk, hízni fogunk. Ha azonban a felhasználáshoz képest kisebb a bevitt energia, a szervezet a saját raktárait fogja mozgósítani és ekkor fogyunk.
A mozgás az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához elengedhetetlen, valamint jó kondíciót és közérzetet, megfelelő teljesítőképességet biztosít. Válassz neked tetsző, korodnak megfelelő mozgásformát, melyet hetente legalább háromszor művelj!
A továbbiakban egy-két alapelvvel szeretnélek téged megismertetni.
Naponta legalább ötször egyél, ügyelve arra, hogy nyugodt körülmények között, kényelmesen tudd elfogyasztani az ételt. Egyél minél többféle élelmiszerből válogatva, nagyjából azonos időpontokban. Ez fontos az iskolában és otthon is.
Minden reggel, mielőtt elindulsz otthonról, reggelizz meg. Választhatod valamelyik Nahrofit italt, a vaníliásat akár kakaóval elkészítve és vedd be a napi vitamint, például egy evőkanál Narosan Fekete Áfonyát. Ha nem iszol napi rendszerességgel Nahrofit italt, vagy nem eszel legalább hetente egyszer tengeri halat, akkor naponta egy Nahrin Halolaj kapszulát javaslok a számodra. Belőle nagyon értékes omega zsírsavakhoz juthatsz.
Naponta szükséges lenne egyszer meleg ételt enned. Amennyiben nem az iskolában ebédelsz, úgy igyekezz vacsorára meleget enni.
Gyorsan tudsz magadnak meleg és rendkívül tápláló levest készíteni a Nahrin segítségével, erre a célra válaszd az Instant Paradicsom és Curry-kukoricalevest.
A kisétkezésekre (tízórai, uzsonna) otthonról vigyél ennivalót. Jó választás a hűtést nem igénylő, pl. tormakrémes rozskifli, idényzöldséggel vagy almával. Ezt előző nap is elkészítheted. A zöldséget és gyümölcsöt mosás és csepegtetés után tedd egy tálba és szalvétába csomagolj mellé egy villát. Mindig tudd már előző nap, hogyan alakul a másnapod, ehhez tervezd meg az étkezésedet, ne ötletszerűen egyél. Ha a büfében vásárolsz, akkor válassz gyümölcsöt, müzli szeletet, teljes kiőrlésű pékárut vagy natúr gyümölcsleveket. Ha otthon uzsonnázol, ügyelj arra, hogy legyen mindig joghurt, saláta, Nahrofit Müzli, tisztított zöldség, idénygyümölcs. Ne a chipset és kekszet válaszd helyettük.
Az ételeken kívül nagyon fontos az is, hogy miket iszol. A legjobb, amit ihatsz a szénsavmentes víz. Lehet ez csapvíz, vagy palackozott ásványvíz, naponta legalább 1,5-2 liter. Ez hat-hét pohár víz elfogyasztását jelenti egy nap. Igyál felkelés után, a reggelihez, iskolában a szünetek alatt, az ebédhez, délután, valamint vacsorához és utána a lefekvésig is. Ezen kívül 1-2 pohár 100%-os gyümölcslevet is ihatsz, de ne ez alkossa csak a napi folyadékfelvételt. Ha felfrissülésre vágysz, válaszd a Nahrin Izo-teát, mely sportolások alkalmával is segítségedre lesz. Kerüld a szörpöket és szénsavas üdítőket, ne válassz az italautomatákból, ezek felesleges többletenergiát biztosítanak. Este lefekvés előtt nyugodtan igyál meg egy pohár Nahrin Citromfű teát. A kólának, az energiaitalnak és alkoholnak nincs helye az egészséges táplálkozásban! Fejlődő szervezeted számára ez méreg.
Semmilyen ételhez és italhoz ne használj cukrot! Legyen otthon helyette méz, nádcukor, édesítőszer.
A másik nagyon fontos dolog: a sózás. Soha ne sózd meg a zöldségféléket, utólag a levest, a krumplit, stb., stb., semmit! Lehetőség szerint kerüld a chipset, sós ropit, pattogatott kukoricát, helyettük a nyers zöldségeket (sárgarépa, karalábé), sajtkockákat, friss-, és aszalt gyümölcsöket, gyümölcschipseket, Nahrin Csokipudingot, Narosan Minit, házi burgonyaszirmot, Algás fűszerrel válaszd uzsonnára.
A só helyett használjatok otthon Nahrin Tengeri Algás fűszerkeveréket, illetve fűszerezésre az egyéb Nahrin fűszereket, valamint friss vagy szárított zöld fűszernövényeket.
A kiegyensúlyozott étrend mennyiségileg és minőségileg tartalmazza a fejlődő szervezetednek szükséges tápanyagokat. Ehhez nyújt egy kis segítséget az alábbi szivárvány.
Segítségével megismerheted, miből kell gyakran enned és mi az, amiből ritkábban is elég.
Forrás: www.mdosz.hu
A szivárvány külső -sárga- sávjától egyre beljebb -a rózsaszín felé- haladva, egyre rövidebb csíkok jelzik a kisebb mennyiségben javasolt táplálékcsoportokat.
A napi ajánlott egységek a szivárvány szerint az alábbiak: gabonafélékből naponta 5-9, zöldségekből és gyümölcsökből naponta 5-8, tejtermékekből naponta 3-4, húsokból naponta 2-3 egység.
A szivárványon nem szereplő élelmiszerek sem tilosak, csak napi rendszerességgel fogyasztásuk nem javasolt. Ilyenek például a zsiradékok, a tojás, belsőségek, édesség.
Szeretném, ha tudnád, hogy a helyes táplálkozás, a kiegyensúlyozott étrend megválasztása csakis tőled függ. Olvasd el a termék címkéjét is, mielőtt élelmiszert vásárolsz. Gondold át, mikor mit veszel meg, legyél tudatos, ne csak egyél, táplálkozz!
Szeretettel: Kanizsárné Vaskó Nikolett, dietetikus