Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

Testápolás és tisztálkodás alapvető szabályai, személyi higiénia és a Just termékek napi használata II.

Testápolás, tisztálkodás, személyi, higiénia, Just, gyerek, hajmosás, bőrápolás„Hogy tiszta és egészséges legyen a bőröd”

Kedves Óvodások!

Ha jól akartok kinézni, és jól akarjátok érezni magatokat, fontos tudni, hogyan kell ápolni a testünket és hogyan kell tisztálkodni. Miért fontos ez? Azért, mert sokszor az egészségünk azon múlik, hogy mennyire érezzük magunkat jól a bőrünkben. Talán nem is sejtitek, hogy milyen fontos számunkra a bőrünk.

A bőr körbeveszi a testet. Bőrünkön is lélegzünk (tehát, nemcsak a tüdőnkkel), érzünk és védekezünk. Mint a pajzs, védi a testünket a sérülésektől, a rossz időtől és azoktól az apró, szabad szemmel nem látható lényektől (kórokozóktól), amelyek betegséget okozhatnak. Képzeljétek el, mi lenne a testünkkel, ha semmi nem védene bennünket az erős napsütéstől, a széltől, a hidegtől.

A bőr vízálló, ez azt jelenti, hogy nem engedi, hogy kintről a víz bejusson a test belsejébe. Bőrünk igyekszik állandó fokon tartani testünk hőmérsékletét.

 

Testápolás, tisztálkodás, személyi, higiénia, Just, gyerek, hajmosás, bőrápolásHa fázunk, és a testünk lehűl, a bőrünkben lévő apró erek összehúzódnak. Ezzel visszatartjuk a meleget. Ha viszont kint nagyon meleg van, és a testünk elkezd felmelegedni, akkor bőrünk izzadni kezd, és ezzel hűti a testünket. A bőrünk nagyon érzékeny. Minden nyomásra, érintésre, melegre, hidegre reagál, erről gondoskodnak a bőrünkben lévő idegek. Az idegek hosszan futó szálak a bőr alatt, melyek észrevesznek minden változást.

A bőr 3 fő rétegből áll. Ezek a rétegek nagyon dolgosak. Mindegyik más feladatot végez. A legfelsőbb réteg a felhám. A felhám legfontosabb feladata a védekezés. A bőr középső rétege az irha. Az irha segít abban, hogy a bőrünk tartsa az állandó hőmérsékletét. Vagyis ne legyen túl hideg, és ne legyen túl meleg. Emellett segíti a bőrt levegőhöz jutni és megszabadulni a káros dolgoktól. Az irhának köszönhetően a bőr érzékeny, erős, rugalmas és nedves marad. Az irha alatt található a zsírréteg. Ez olyan a bőrnek, mint a párna. Támasztja és tovább védi a bőrt.

Biztos nem tudtátok, hogy bőrünk festéket is tartalmaz. Ezzel óvja és védi a szervezetet a túl sok napsütéstől. Ez a festékanyag adja bőrünk színét. Amikor sokat vagyunk a napon, ennek köszönhetően lebarnulunk. Biztos láttátok, hogy különböző bőrszínű emberek vannak. Ez attól van, hogy különböző mennyiségű festékanyag van a bőrben, már a születéstől fogva. Ahhoz, hogy bőrünk egészséges maradjon, és jól szolgálja a testünket, fontos kívülről-belülről ápolni.

Nagyon fontos a jó táplálkozás. Vitaminokról már biztos hallottatok. Ezek, és sok más hasznos dolgok (mint például fehérje, ásványok) mind megtalálhatók a gyümölcsben, zöldségben, tojásban, tejben, húsban, halban, sőt tésztában, kenyérben és rizsben is. A lényeg, hogy különböző ételeket egyetek és nagyon sok vizet igyatok! A bőrötök kinézete (például színe) sokszor elárulja, hogy egészségesek vagytok-e vagy nem.

Testápolás, tisztálkodás, személyi, higiénia, Just, gyerek, hajmosás, bőrápolásKívülről nagyon fontos a bőr tisztítása és rendbetartása. Gondolom, a szüleitek is mondták már, hogy rendszeresen kell mosni a kezünket, illetve fürdeni és mosakodni. Valóban a kezet gyakran kell mosni: mielőtt eszünk, wc használat előtt és után, vagy egyszerűen mikor hazajövünk az utcáról. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a bőrötökön lévő kosszal valamilyen betegséget elkapjatok. Annak is fontos rendszeresen kezet mosni, akinek valamilyen házi állata van. Sőt, a házi állatot is tisztán kell tartani! Tehát, a legfontosabb szokás a kézmosás, amit szappannal vagy valamilyen kézmosó géllel végezhetünk.

Zuhanyozni, illetve fürdeni jobb este, lefekvés előtt. Ha túl sok szappant használtok, a bőrötök nagyon érzékeny lesz, száraz, és akár be is gyulladhat. Ha azt akarjuk, hogy ez ne történjen meg, használjatok a szappan helyett fürdőhabot vagy tusfürdőt. A szüleitek majd megtanítanak titeket, hogy kell ezeket használni.

A fürdőhabok és tusfürdők nagyon finom illatúak, habosak és puhák. Fontos, hogy a víz ne legyen túl meleg, és maga a fürdés ne tartson túl sokáig. Ezt bízzátok a szüleitekre. A fürdés után a bőrötök kipihent, tiszta és egészséges lesz. Ezután jöhet az alvás. Amíg alszotok, addig a bőr megújul. Mert a bőr éjjel nem alszik, csak pihen. De közben olyan változások történnek vele, hogy szinte megfiatalodik. Ezért van sokszor, hogy reggelre az apróbb sérülések helyrejönnek. Reggel mindenképpen fontos a tisztálkodás. Mindig csak a saját törülközőtöket használjátok, amiből nem árt, ha van kettő. Az egyik arcra, a másik testre.

A fogmosást rendszeresen végezzük el. Minimum egyszer reggel és egyszer este! Ne felejtsétek fogkeféteket mindig tisztán tartani. Ez mind azért fontos, hogy a szátokba ne kerüljenek kórokozók, melyek betegségeket okoznak, illetve a fogakon ne maradjon lepedék, amitől a fogak elromolhatnak.

A hajmosást is rendszeresen el kell végezni.

Itt nagyon számít, milyen a fej bőre (zsíros, korpás, száraz), és milyen hosszú a haj. Általában 2-3 naponta szoktunk hajat mosni, ha nagyon hosszú a haj, lehet hetente egyszer. Fontos a rendszeres fésülködés.

Ne felejtsétek, hogy ha akármilyen változást észleltek a bőrötökön, azonnal szóljatok a szüleiteknek. Ez lehet kiütés, csípés, gyulladás, hámlás, apró vágás. Ha időben szóltok erről, akkor a szülő még tud rajta segíteni. Ők már tapasztaltak és tudják, hogy mivel kenjenek be titeket, ami gyorsan rendbe hozza a bőrötöket. Ilyenkor, egyedül sose kenjétek be magatokat semmivel, majd a szüleitek megtanítják nektek!

Testápolás, tisztálkodás, személyi, higiénia, Just, gyerek, hajmosás, bőrápolás

Amennyiben ezeket az egyszerű dolgokat be tudjátok tartani, akkor a bőrötök és testetek jobban fogja érezni magát. Rajtatok múlik! Az mindenképp jó, ha már ilyen korban megtanultok vigyázni a testetek épségére!

Szeretettel: Dr. Dacko NatasaTestápolás, tisztálkodás, személyi, higiénia, Just, gyerek, hajmosás, bőrápolás

 

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok