Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

FŰSZERKALAUZ: ZSÁLYA, A NÖVÉNYI ASZPIRIN

fk zsazsa

A Nemzetközi Gyógynövény Szövetség által 2001-ben az év fűszerévé választott zsálya évezredek óta megbecsült fűszere az emberiség történetének. Bár ismert gyógynövény, napjainkban, sajnos, kevéssé alkalmazott fűszer.

Az árvacsalánfélék (Lamiaceae), ajakos virágúak (Labiatae) családjába tartozó növénynemzetség összefoglaló neve a zsálya (Salvia). A zsálya nemzetségbe kb. 700-900 faj található, melyek között akad évelő-, egy- és kétnyári-, lehet lágy szárú, de cserje is. Egyes példányait dísznövénynek, másokat gyógynövénynek vagy fűszerként termesztik.

Az általában zsályaként ismert fajták a mezei zsálya (Salvia pratensis), az orvosi zsálya (Salvia officinalis), ennek egy fajtája a tarka levelű zsálya (Salvia officinalis tricolor). A látnokzsálya vagy jósmenta (Salvia divinorum)1 Oaxaca államban élő mazaték indiánok termesztik, s drogját pszichotrop anyagként használják2, és a muskotályzsálya (Salvia sclarea). Ez utóbbit kizárólag illóolaj előállítására termesztik, régen a muskotály zamatú borok adalékanyagául szolgált, ma inkább gyógyászati céllal készítik az illóolajat.

Népies elnevezése: kerti zsálya, orvosi zsálya, Szent János füve. A mezei zsályát foszló virág, lóbárzsing, réti-, vadzsályaként illetik, a muskotályzsályát skarlátzsályának hívják.

Az orvosi zsálya származási helye Közép-, illetve Délnyugat-Ázsia, onnan került Dél-Európába, ahol vadon is megterem.
A növényt már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták, igaz kezdetben húsok tartósítására, a húsok részben azért romlanak meg, mert zsírtartalmuk oxidálódik, s ez avasodáshoz vezet. A zsálya, akárcsak a rozmaring, erős antioxidáns anyagokat tartalmaz, melyek lassítják ezt a folyamatot. Antioxidáns hatóanyagainak tartósító értéke egyes kereskedelmi tartósítószerekével vetekszik, ám mennyivel egészségesebb.

fk zsazsa 1

A gyógyhatásai is hamarosan megmutatkozott, és a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás, a hosszú élet növényeként tartották számon a zsályát.
A neve a latin salvere - megőrizni (az egészséget) szóból ered, a salvia jelentése: ,,gyógyítani". Mivel segíti az emésztést, fűszerként különböző zsíros ételeket ízesíthetünk vele.

A görög Dioszkoridész3 vizelethajtónak és menstruációt serkentőnek tekintette, de a gyógynövény leveleit sebek kezelésére is ajánlotta.

A római Plinius4 kígyóharapás, bélféreg, epilepszia, mellkasi bántalmak ellen és a menstruáció serkentésére egyaránt javasolta.

A X. század körül az arab orvosok, Avicenna5 és társai, úgy vélték, hogy a zsálya segítségével az emberi élet a halhatatlanságig meghosszabbítható.

A keresztes hadjáratok után földöntúlinak hitt hatalma Európában is megjelent: "Miért halna meg az ember, ki a kertjében zsályát termel?", tartotta a mondás, illetve "Aki örökkön kíván élni, májusi zsályát kell annak enni".

A kínaiak három doboz kínai teát adtak egy doboz zsályalevélért a holland kereskedőknek.

fk zsazsa 2Az indiai ajurvédikus orvosok menstruációs panaszokra, a szoptató anyák emlőgyulladására, valamint kedélybetegség, álmatlanság, aranyér és szembetegség gyógyítására rendelték.

Az elmúlt századokban az európai orvoslás is gyakran alkalmazta a gyógynövény borban való főzeteként, többek között szájápolásra és torokfájásra.
Népszerűségét bizonyítja, hogy az angol neve sage azon kívül, hogy kedvelt női név, több jelentéssel bír: bölcs (aggastyán), mindentudó, nagyokos, józan ember.

Az orvosi zsálya szaporítása könnyű tőosztással, dugványozással vagy magvetéssel egyaránt történhet. Igénytelen növény, sziklakertekben vagy köves domboldalon is megél. Szereti a napfényt, jól tűri a szárazságot. Kiválóan elvan balkon növényként vagy konyhaablakban. Júniusban nyílnak ibolya színű, nyitott szájra emlékeztető virágai. Nekem egy 15 éves tövem van a kertben, melynek az a különlegessége, hogy egyik oldalán lila, a másikon fehér virágokat hoz.

A több száz éves tapasztalat mellett tudományos vizsgálatok is kimutatták, hogy a zsályalevelek igen hasznos gyógynövényt jelentenek a házi patikákban. A levelek forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmuknál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladás gátló hatásúak.

Az orvosi zsálya rendkívül sok hatóanyagot tartalmaz: az illóolajokon (tujon, kámfor, borneol, eukaliptol, linalool) kívül gyantát, viaszt, különböző savakat (rozmaringsav, oleánolsav),  és ösztrogén hatású anyagokat, de található benne cserzőanyag, diterpének, (karnozolt), flavonoidok (szalvigenint, luteolint) is.

Számtalan hatóanyagának köszönhetően rendkívül széles körben, a legkülönbözőbb bántalmakra alkalmazható: verejtékképződést szabályozó6-, izzadás-, és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Izzadást gátló tulajdonsága miatt egyébként bio dezodorok közkedvelt összetevője. Pszichikai stressz, szorongás következtében kialakuló fokozott izzadást, vagy a nőknél a változás éveivel járó verejtékezést lehet csökkenteni, napi 2 csésze zsálya teával. Ezt a tulajdonságát alkalmazza a Just is a zsályatartalmú termékeinkben, mint pl. Deo Plus, Pedibon, Lábkrém, teafa krém.
Belsőleg történő használata felfúvódás, emésztési zavarok kezelésére ajánlott. Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása miatt a szájüreg gyulladásos problémáit is hatékonyan kezelhetjük vele; gyors helyi hatást fejt ki. Cseranyag tartalmánál fogva összehúzó és vérzéscsillapító hatású, ezért a szájban lévő sebek, szájpenész, fogínyvérzés, fogínysorvadás, valamint kellemetlen lehelet esetén is jó eredményt érhetünk el a napjában többször ismételt gargarizálással. Ugyancsak segít a zsályás öblögetés sebek, protézis nyomása alatt keletkezett feldörzsölések gyógyításában. Ínysorvadásnál hasznos zsályalevél és diófalevél finom porát benedvesített fogkefére vagy ujjunkra tenni, és az ínyt ezzel masszírozni.
Légzőszervi megbetegedésekre is a zsálya az egyik legjobb gyógynövény. A meghűléses, illetve fertőzéses eredetű megbetegedések, többek között torokgyulladás, rekedtség, gégegyulladás esetén segít a zsálya tea.

A zsálya főzete eredményesen használható aranyeres bántalomnál fellépő végbél-viszketésnél. Akár lemosó szerként, akár ülőfürdőként is alkalmazható. Az aranyeres beteg számára ajánlott belsőleg is fogyasztani a zsálya teát.
A levelek rovarcsípések és kisebb duzzanatok kezelésére alkalmasak, ha a sérült felületet bedörzsöljük a levél nedvével.
A napsütéses, kora délutáni órákban érdemes gyűjteni, amikor aktiválódnak az illóolaját tartalmazó cellák. Az így megszárított leveleket fűszerként, gyógyteának, fürdővízbe és potpurriba is használhatjuk!

fk zsazsa 3

Nem ajánlatos túl sokat fogyasztani a zsályából, (6g/nap) mert csersavai és keserűanyagai az enzimműködést serkentik, így megzavarhatják az emésztőrendszert.
Szoptató anyukák, állapotos nők és alacsony vérnyomásúak ne fogyasszanak zsályateát. A zsálya tömény illóolaja toxikus anyagot (thujon) tartalmaz, melyek görcsös rángásokkal járó panaszokat okozhatnak, ezért belsőleg alkalmazni tilos!

Zsálya a konyhában

Keserű íze miatt kitűnő étvágyjavító, gyenge gyomorerősítő, megkönnyíti az emésztést. A legtöbb konyhai fű-szernövényhez hasonlóan a zsálya is nyugtató hatást fejt ki a gyomor sima izmaira. Karakteres ízével nem csak pikánssá teszi ezeket az ételeket, hanem a tápcsatornára és a gyomorra tett jótékony hatása miatt segíti az egyébként nehezen bontható húsok emésztését is.
Szárnyasok töltelékét ízesítik vele, de jól harmonizál más, erősen fűszerezett ételekkel is. Kacsa- és libasültek, májból készült ételek, pástétomok elmaradhatatlan fűszere, de a milánói makaróni is elképzelhetetlen nélküle. Az almalevesnek pikáns ízt ad, a virágokat salátákhoz keverik.

ZSÁLYÁS RECEPTEK

Zsályás fűszervaj: 100gr vajat olvasszunk meg serpenyőben, majd a megmosott és megszárított zsályaleveleket (12) vágjuk fel és dobjuk bele a vajba. Forraljuk takaréklángon, míg kissé meg nem barnul. Ezután SZŰRJÜK, hűtsük le és hűtőbe téve tároljuk felhasználásig.

Zsályás zablepény: Melegítsük a sütőt 180 fokra. Lágy tésztát keverek a következőkből: 2 dl olaj, 6 ek víz, 23 dkg zabliszt, fél kk. szárított zsálya, negyed kk. szódabikarbóna és egy csipet só. Kinyújtom a tésztát kör alakúra, kb. 20 cm átmérőjűre, majd sütőlapra teszem a tésztát 40 percig sütöm. 8 szeletre vágom és hagyom kihűlni. Önmagában is finom, de a szendvics krémeink feldobják.

Zsályás sütőtökmártáshoz szükséges 50 dkg sütőtök, 15 dkg húsos szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg mascarpone, 2 teáskanál morzsolt zsálya, 2 evőkanál vaj/olaj

Burgonya fűszer, 3 bors - annak aki mint én szereti - curry is.
A sütőtököt meghámozom, magjaitól megszabadítom és kockára vágom. Egy lábasban vajat forrósítok, rádobom a tökkockákat, meghintem zsályával, és egy kicsiny vízzel felöntve hagyom párolódni.
Egy serpenyőben olajon megpirítom a szalonnát, majd a hozzáadom a hagymát, megdinsztelem. A tököt és a hagymás szalonnát összekeverem, beleteszem a mascarponét, picit sózom, és kettőt rottyantok rajta. Főtt tésztával kínálom.

Még több zsályás recept itt: http://www.mindmegette.hu/kereses/zs%C3%A1lya/

Pilisszentiván, 2017. Szent András hava 11.

Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] 1962-ben írta le a tudomány számára Carl Clawson Epling és Carlos D. Játiva.
[2] A látnokzsálya drogjának fő hatóanyaga, a szalvinorin A, erősebb, mint a marihuána, ezért  fel is került az új pszichoaktív anyagokat szabályozó 66/2012. (IV. 2.) kormányrendelet ideiglenes jegyzékére ("C-lista"). A vegyület nem kábítószernek, hanem „új pszichoaktív anyag”nak számít. Bár korábban az új pszichoaktív anyagok belföldről történő megszerzése, tartása és fogyasztása nem ütközött törvénybe, a Szabálysértési törvényben 2013 júliusában bekövetkezett módosulások miatt, ma már szabálysértésnek minősül, s így pénzbüntetéssel jár a növény tartása.
[3] Pedaniosz Dioszkoridész görög katonaorvos, botanikus, gyógyszerész és szakíró, Kr.u 40-90.
[4] Idősebb Plinius, teljes nevén Caius Plinius Secundus Maior római író, polihisztor, ókori enciklopédista.
i. sz. 23., Como, Olaszország - i. sz. 79. augusztus 25., Stabiae
[5] Ibn Szína, teljes nevén Abu Ali al-Huszajn bin Abdallah ibn Szína, perzsa származású orvos, filozófus és tudós, a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja. Egyike volt a leghíresebb muszlim orvosoknak.
Kr u. 980. augusztus 22., Buhara, Üzbegisztán - 1037. június, Hamadán, Irán
[6] Ez azt jelenti, hogy nem csak a túlzott izzadást segít csökkenteni, hanem azoknál, akik nehezen izzadnak, segíti a verejtékezést.

forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zs%C3%A1lya
https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1tnokzs%C3%A1lya
http://index.hu/tudomany/zsalya0312/
http://nepgyogyaszat.com/nepgyogyaszat-gyogyirei/zsalya.html
http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/zsalya_orvosi/8
http://www.mindmegette.hu/zsalya-a-bolcsesseg-fuszere-46678/
http://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/orvosi_zsalya_a_novenyi_aszpirin/20040123124335
Urania – Növényvilág: Magasabb rendű növények II. Fordította: Dr. Horánszky András és Dr. Stohl Gábor. Szakmailag ellenőrizte: Dr. Simon Tibor. Budapest: Gondolat Kiadó. 1976. 241–242. o. ISBN 9632800834

képek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1tnokzs%C3%A1lya#/media/File:Salvinorin_A_007.svg
http://erintesem.hu/zsalya-a-megmento/
saját fotó

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok