Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

A sóbevitel csökkentése a Nahrin fűszerek segítségével

só, Nahrin, fűszer, életmód, egészség, nahrom, szívTények: ma Magyarországon egy felnőtt ember átlagosan 7,5g nátriumot fogyaszt el (ez 18g konyhasónak felel meg), szemben az OÉTI felnőttek számára maximálisan ajánlott napi 2 gramm nátriumához képest (5g konyhasó).

A sóbevitel kb.2/3-ad része a feldolgozott élelmiszerekből származik. Ezen felül számolnunk kell az élelmiszerek természetes-, ill. az ételkészítéskor felhasznált konyhasó nátriumtartalmával is.

A nátrium nagyon fontos ásványi anyaga a só-víz háztartásnak, több életfolyamat alapvető komponense, azonban túlzott bevitele kockázati tényezőt jelent, többek között a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, az agyvérzés, valamint az emésztőrendszeri betegségek kialakulásában. Magyarországon a halálesetek 50%-a szív- és érrendszeri betegségek következménye.

A fentiekből következik, hogy szükséges a táplálkozási szokásainkon változtatni!

A só bevitel csökkentésének lehetőségei: ne válasszunk magas sótartalmú készítményeket, ételkészítéskor ne-, v. csökkentett mennyiségben használjunk konyhasót, fűszersókat, valamint - ha használunk - az lehetőség szerint csökkentett nátrium tartalmú legyen.

Ebben lehetnek segítségünkre a svájci Nahrin Cég fűszerei:

Bazsalikom-, Bors-, Citromos bors-, Curry-, Fokhagyma-, Hús-, Mustár-, Nahrom-, Saláta-, Tengeri algás fűszer.

A Nahrin fűszerek nem csupán élvezetessé teszik ételeinket, hanem természetes vitaminokat, ásványi sókat is tartalmaznak, sokféle fűszer hozzáadásával készülnek, étvágyfokozók, görcsoldók, emésztésjavítók, valamint alacsony nátrium tartalmuknál fogva hozzájárulnak a sóbevitel csökkentéséhez.

Az Élelmiszertörvény kimondja, hogy csökkentett nátriumtartalmú az a sókeverék, amelynek nátriumtartalma legfeljebb 19g/100g.

A Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet három Nahrin fűszert vizsgált NaCl tartalomra. A bevizsgálás alapján (ezüst nitrátos titrálással, ill. atomabszorpciós méréssel) a Tengeri algás fűszer 100g-ja 24,75g nátriumot (66,7g NaCl), a Nahrom fűszer 6,85 g nátriumot (37,4 g NaCl), a Fokhagyma fűszer 8,45 g nátriumot (28,0 NaCl) tartalmazott. Ebből következően a bevizsgált fűszerek közül a Nahrom-, és a Fokhagyma fűszer csökkentett nátriumtartalmú sókeveréknek minősül.

A Nahrin fűszerek továbbá gluténmentesek (kivéve Nahrom), nem tartalmaznak ezen felül laktózt, tojást v. tojáseredetű anyagot, szója v. szójaeredetű anyagot (kivéve Nahrom és Saláta fűszer), földimogyorót és származékait sem, valamint cukorbetegek és vegetáriánusok is fogyaszthatják (kivéve Húsfűszer).

A fűszereken kívül számos egyéb Nahrin konyhai készítmény (pl. mártás, leves) lehet segítségünkre a sóbevitel csökkentésében.

Fontos, hogy a Nahrin fűszereket utólagos ízesítésre használjuk, így a bennük lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok nem sérülnek, ill. köztudott hogy egy langyos (vagy már kihűlt) étel kevesebb sót vesz fel, mint, az, ami még forr, így ezzel is tovább csökkenthetjük a nátrium mennyiségét.

Javaslom tehát mindenkinek, hogy használja bátran a Nahrin fűszereket ételei készítésénél, hiszen tudjuk - nemcsak az egészségügynek - de nekünk is hosszútávon a legkifizetődőbb, ha a betegséget megelőzzük, és nem kezel(tet)jük. Legyen ezen az úton az első lépés szívünk védelme!

Kanizsárné Vaskó Nikolett, dietetikus