Öt kora tavaszi vitamin
- Kategória: Egészség
- Találatok: 5913
Biztosítsd be magad a betegségekkel szemben! A gyümölcsök és a zöldségek sok vitamint tartalmaznak. Most eláruljuk, hogyan vértezheted fel magad a vírusok és baktériumok ellen. Így esélyük sem lesz a kórokozóknak. A hidegebb és rövidebb nappalok elmúltával a fő veszélyt az igen kellemetlen kórokozók jelentik. A helyesen megválasztott vitaminokkal eredményesen küzdhetünk ezek ellen.
Sejtek
A megfázáskor elszaporodó vírusok támadásakor, az immunrendszert maximális fokozatra kell kapcsolnunk. Ebben segítségünkre van a C-vitamin, amely részt vesz bizonyos védősejtek képzésében, és stimulálja test interferon termelését. Ez a fehérje elősegíti egy enzim előállítását, amely felveszi a harcot a fertőzésekkel szemben. Kellemes mellékhatása a C-vitaminnak, hogy védi bőrünket, amelyet a tél egyébként is megviselt. Segítségével a szervezetünk kollagént állít elő, amely a bőrt rugalmasan tartja.
Tipp: két kiwi és két narancs elegendő, hogy a napi C-vitamin szükségletet (60-1100mg) fedezze.
Tiszta látás, Szemek
Még korán sötétedik, és a gyenge fényben erőltetjük a szemünket. Ilyenkor célszerű extra adag A-vitamin fogyasztása. Ez a szem ideghártyájában lévő látóbíbor alkotórésze, amely az alkonyati látásért felelős. Az A-vitamin az orr és a száj nyálkahártyáját is ellenállóvá teszi a betegségekkel, fertőzésekkel szemben.
Tipp: napi szükségletet (0,8 – 1,8mg) fedezheti egyetlen nagyobb sárgarépa (100g).
Jó kedély, A lélek
A kevés napfény sok embert fáradékonnyá, levertté tesz. Ilyenkor a B1-vitamin lehet segítségünkre. Erősíti az idegrendszert, ezért gyakran „jó kedély vitaminnak" is nevezik.
Tipp: ebédre egy szelet karaj (100g), esténként pedig egy marék napraforgómag (30g) fedezi a napi szükségletet (1,2mg).
Megfelelő védelem, Fertőzések
Hogy immunrendszerünk jól működjön, a C-vitamin mellett más anyagokra is szükségünk van. Az E-vitamin is fontos szerepet játszik ebben. Elősegíti a falósejtek képződését, amelyek a kórokozókat elpusztítják.
Tipp: már 100g vöröskáposzta fedezi a napi szükségletet (8-15 mg).
Erős csontok, Oxigén
A testünk képes saját maga előállítani a D-vitamint, de csak a napfény segítségével. Ez télen és kora tavasszal problémát jelenthet. Ekkor a vitamint az élelmiszerrel kell bevinnünk a szervezetünkbe. Mert nem csak a csontokat teszi erőssé, hanem elősegíti a sejtek vérből történő oxigénellátását is. Igen fontos a védelem számára.
Tipp: egy avokádó (150g) vagy 100g hering fedezi a napi szükségletet (5-10 mikrogramm).
Forrás: SUPERillu, Berlin