Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

Az ősz derűs oldala

Tartalomjegyzék

vitamindús, gyümölcs, emésztőszerv, hideg, vitamin, articsóka, fenyőszirup, kakukkfűNem törvényszerű, hogy a pompás ősz szomorúságot, lehangoltságot, fáradtságot okozzon. Természetesen nem mindenki örül, hogy befejeződött a nyár, de a két nyár között is van élet. Rajtunk múlik, hogyan tesszük színesebbé, derűsebbé és hasznosabbá ezt az időt.

A hangulatjavítás elérhető a szabadban végzett intenzív mozgással. A mindennapi séták erősítik a szervezet védekezőképességét, a kitartást igénylő sportok pedig (kocogás, kerékpározás, gyaloglás) javítják a vérkeringést, sőt ilyenkor boldogságérzetet okozó endorfinok szabadulnak föl. Az illatok és a színek - amelyekkel az ősz bőségesen ellát minket - jótékonyan hatnak a lélekre, ellazítják az embert.

A tél beállta előtt különösen hasznos a vitamindús termékek (gyümölcs) fogyasztása. Közben az emésztőszerveknek át kell állniuk a téli étkekre. Csupán néhány népszerű termékkel fel tudjuk fegyverezni magunkat a hideg ellen.

 

vitamindús, gyümölcs, emésztőszerv, hideg, vitamin, articsóka, fenyőszirup, kakukkfűVegyük elő a többfunkciós Articsókát! Az articsókát már az ókorban is ismerték, a rómaiak az étkezésen kívül gyógynövényként is használták. Európában már a XV. század óta ismert növénnyé vált, de csak a XX. században került a gyógynövények közé. Ekkor ismerték el az emésztőrendszerre, a májra és az epevezetékre gyakorolt jótékony hatását. Később ezt tudományosan is igazolták.

Jelenleg szinte egész Nyugat-Európában zöldségként termesztik. A levelét hasznosítják, amely keserű aromás anyagot, cinarint tartalmaz, valamint több enzimet és A-provitamint. A cinarin hatásának köszönhetően az articsóka levele elősegíti az epekiválasztást, valamint védi és regenerálja a májsejteket. Ezenkívül a cinarin jelentősen csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét (a vérben lévő zsírsavak szintjét).

Még bőséges articsókafogyasztás mellett sem jut a szervezet egy kúrához elegendő cinarinhoz, ezért táplálékkiegészítőket állítanak elő a levél besűrített, szárított kivonatából. De ennél lényegesen hatásosabb a folyékony kivonat, mivel sokkal több cinarint tartalmaz, mint a szárított!

Így a Nahrin Articsókaital egyedülálló étrend-kiegészítő termék a piacon!

Nagyon kellemes ízű, hiszen nemcsak articsókát, de több gyógynövényt is tartalmaz, pl.: alpesi gyógynövények, édes kömény, borsmenta, kondurángó, sárga tárnics. Ez az együttes tökéletes méregtelenítőt és immunerősítőt alkot!

Rendszeres fogyasztása ajánlott, de azért ne vigyük túlzásba, hiszen, ha hirtelen nagy adagokban fogyasztjuk, a túl gyors és intenzív méregkiválasztás miatt kellemetlen tüneteket is tapasztalhatunk. Itt fontos a fokozatosság elve. Akut gyulladás (máj, epe) vagy különböző obstrukciók (szűkületek, elzáródások), vesekő, allergia esetén nem fogyasztható!

vitamindús, gyümölcs, emésztőszerv, hideg, vitamin, articsóka, fenyőszirup, kakukkfűA másik igazi immunrendszer támogató termék a Tannen(fenyő) szirup.

Javasolt az őszi, téli, tavaszi időszakban a fáradtság és vitaminhiány ellen. Erős gyulladásgátló, hatásos szív- és érrendszeri betegségeknél, emésztési problémáknál, védi a májat. Nagyon hatásos a légúti betegségeknél (angina, felső légúti hurut, hörghurut, tüdőgyulladás, TBC). Kiegészítő termék a reumánál és a köszvénynél, segít az égések, gyulladásos bőrbetegségek, trophicus fekélyek gyógyulásában. Enyhe vízhajtó, húgyúti fertőzéseknél is hatásos, valamint belső erősítőként nőgyógyászati termékként is javasolt.

A Tannen szirup fenyőrügy kivonatot, mézet, hársfavirágot, édesköményt és citromkoncentrátumot tartalmaz. A fenyőtűleveleket a népi medicinában már ősidők óta csodaszernek tartják. Erős gyulladásgátló, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, epe- és vízhajtó, köptető, izzadásfokozó és immunrendszer erősítő hatásai vannak. Ezen kívül C-vitaminban is gazdagok. Egy tonna tűlevél kb. 5 ezer napi szükséges C-vitamin adagot tartalmaz. Szerte a világon különböző céllal használták a fenyőtűlevélből készült főzetet. Koreában daganatellenes szerként használták. A bolgár népi gyógyászok szívfájdalom ellen javasolták. A II. világháború alatt Oroszországban az orvosok javaslatára a katonák fogyasztották a szervezet erősítése érdekében. Fehéroroszországban pedig külsőleg használják lumbágónál.

A Fenyőszirup tartalmaz fitoncidokat, klorofilt, bioflavonoidokat, nyomelemeket, C-, K-, B1-, B2-vitaminokat, ásványokat, keményítőt és specifikus keserű anyagokat.

Összetétele:

  • Fenyőrügy kivonat: nyugtatja a légutakat, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, javítja a vérkeringést és a vér oxigénellátását, továbbá csökkenti a fájdalmas köhögést.

  • Méz: sok vitamint tartalmaz (főleg B csoport) valamint ásványokat, csillapítja a torokfájást, csökkenti a lázat, nyugtatja a nyálkahártyát, általános roboráló, jó ízt ad a szirupnak és emellett tökéletes felszívódást biztosít.

  • Hársfavirág: vértisztító és izzadásfokozó hatású, csökkenti a gyulladást a légutakban.

  • Édeskömény: nyugtat, enyhíti a kellemetlen tüneteket, olyanokat, mint az étvágytalanság, fokozott gázképződés, rossz emésztés és gyomorfájás. Javítja a vérképződést, vértisztító hatása van, enyhe vizelethajtó, nagyon jó köptető.

  • Citromlé koncentrátum: C-vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert, finom ízt ad a szirupnak.

Önmagában a fenyőtűlevél, illetve a fenyőrügy kivonat nagyon keserű ízű. Ennek ellenére a többi összetételének köszönhetően a Fenyőszirup nagyon kellemes, pikáns ízű!

 

Fontos megjegyezni, hogy a fenyőrügy tartalmaz klorofilt, fitoszterineket, fitoncidokat.

  • Klorofil: növényi zöld festékanyag, ami a fotoszintézisért felelős. A földön lévő élet alapja. Normalizálja az anyagcserét, javítja a vér minőségét és oxigénellátását, regenerálja a szöveteket, erősíti az immunrendszert, a daganatképződés megelőzésében fontos szerepet játszik.

  • Fitoszterinek: növényi eredetű szterinek, melyek strukturálisan koleszterinre hasonlítanak. Érszűkületet és onkológiai betegségek kialakulását gátolják meg. Antioxidáns és immunerősítő hatásuk van.

  • Fitoncidok: biológiai aktív anyagok, amelyek a növények védelmét szolgálják, elpusztítják a vírusokat, gombákat, baktériumokat, egysejtű parazitákat.

 

A szirupot naponta 2-3-szor szedjük. Kisgyermekeknél 3x5 ml (kiskanál), 12 éves kórtól 3x10 ml (evőkanál), felnőtteknél már lehet emelni az adagot 3x15 ml-re. Fontos, hogy mindig éhgyomorra fogyasszuk. Aki erősen köhög, az kora reggel üres gyomorra vegye be az első adagot, utána várjon egy kicsit, míg elkezd hatni (köpetürítés, nyák feloldás) és csak ezután reggelizzen.